2020-11-13 485 浏览
尖沙咀棉登徑真的一個好多日式餐廳的地方,今次同HONEY去左哩間嵐橋丼飯專門店食有名的魚生丼飯,見到丼飯一碗比一碗靚,真的選擇困難症又來了~~去到真的差不多滿座~~同HONEY點左黑松露帆立貝丼,特盛火灸牛肉丼,另外都點左幾串串燒~多春魚,銀杏同埋青椒仔,叫丼飯會有埋麵豉湯,加28蚊就可以轉𩶘魚湯啦。奶白色的魚湯,滿滿香魚味,又有少少菇,豆腐跟昆布,真的好多料的一碗湯黑松露帆立貝丼黑松露帆立貝丼有火炙左口魚,帆立貝,葉蟹肉,三文魚子,同埋好特別的醋JELLY,火炙左口魚,帆立貝真的唔錯,加埋珍珠米真的無得頂~~特盛火灸牛肉丼特盛火灸牛肉丼真的好大碗肉食丼,另外加埋日本生雞旦,牛肉火灸後真的好香,撈埋珍珠米真的一流~~多春魚,銀杏同埋青椒仔銀杏同埋青椒仔真的唔錯,又其青椒仔食落一D都唔辣,銀杏唔錯,多春魚多春魚真的滿滿的春,食落唔太乾,真的好正~~哩度的丼飯真的好有特色,值得一試。

見到丼飯一碗比一碗靚,真的選擇困難症又來了~~
去到真的差不多滿座~~
多春魚,銀杏同埋青椒仔,

黑松露帆立貝丼
火炙左口魚,帆立貝真的唔錯,加埋珍珠米真的無得頂~~

特盛火灸牛肉丼
特盛火灸牛肉丼真的好大碗肉食丼,另外加埋日本生雞旦,
牛肉火灸後真的好香,撈埋珍珠米真的一流~~

多春魚,銀杏同埋青椒仔

多春魚

多春魚真的滿滿的春,食落唔太乾,真的好正~~
哩度的丼飯真的好有特色,值得一試。
2020-11-12
  • 黑松露帆立貝丼,
  • 特盛火灸牛肉丼,
2020-11-12 44 浏览
勁耐無食日本野,所以今日同男朋友放工之後係尖沙咀見到依間餐既丼飯好吸引,所以就入咗去試,見到餐牌真係有好多吾同類型既丼飯,仲要全部都好多料添。男朋友好鐘意食拖羅,所以就叫咗個極上海之幸丼,入面有大拖羅、鮑磯煮、牡丹蝦、白身魚、深海池魚、吞拿魚蓉、海膽同三文魚籽,真係好多好正既魚生都有,而且啲魚生仲好新鮮,特別係拖羅,而我試過個鮑磯煮都好入味,而且鮑魚都好新鮮。我叫咗日本海膽牡丹蝦丼,雖然無第一個咁多種類,但成板日本海膽真係好正,啲海膽係有鮮味,而且會見到係一舊舊。除咗海膽之外,仲有牡丹蝦、吞拿魚蓉、三文魚籽同埋普通海膽。三文魚籽係一啲都吾腥,仲有好鮮味。最後我地仲叫咗一串牛舌同埋雞皮,手舌整得好淋,好入味,而雞皮就炸得好脆。

2020-11-12 48 浏览
在街角的小店,坐位不多,但氣氛幾好~門口都幾日風~~ 丼飯專門店當然主菜是Don,同行友人一人一個東瀛正丼🥢海膽牡丹花丼一上枱就知好有誠意啦~真係好大方,一板日本海膽放上黎☺️睇得又食得!海膽嘅味道讓我諗起那些年喺日本沖繩食嘅~除了日本海膽,丼中有另一款相信係加拿大嘅海膽~兩個口味真係滿足的~👍牡丹蝦size大又夠哂爽甜!啖啖肉~☺️下面仲有吞拿魚蓉,撈飯一流🍣🥢矢柄丼(季節限定)店長特別推介的~不是常常有,貴野😆上網搵返佢個真身又幾特別!柄即係一碌,好長嘅魚!白身魚向來我都喜歡~呢個矢柄魚真係好鮮甜及爽口,有啲似赤鯛但又冇赤鯛煙韌~好味😋,丼的其他配料都新鮮~正三文魚、油甘魚每樣有兩片厚切,有返啲油脂香~又中和一下白身魚嘅清甜~仲要有埋蝦~真係用料十足☺️飯上面啲金色粒粒是小店特製的~酸酸地,好開胃👍又bling bling✨✨🥢燒鱈魚條送酒傾偈一流~又香又脆,份量又多!一條一條好快就食哂!🥢關東煮個湯先係重點!清甜又不油膩,口味岩岩好又不太咸! 竹輪裡面加荀👍口感即刻唔同,雞軟骨丸就有咬口!
在街角的小店,坐位不多,但氣氛幾好~

門口都幾日風~~ 丼飯專門店當然主菜是Don,
同行友人一人一個東瀛正丼

🥢海膽牡丹花丼

牡丹蝦size大又夠哂爽甜!啖啖肉~☺️
下面仲有吞拿魚蓉,撈飯一流🍣

🥢矢柄丼(季節限定)

🥢燒鱈魚條

送酒傾偈一流~又香又脆,份量又多!一條一條好快就食哂!

🥢關東煮

2020-11-11 246 浏览
尖沙咀棉登徑成條街食肆林立,尤其日本料理都有好幾間今晚收工同事就帶我去到一間專門食日式丼飯嘅食店*嵐橋*食店大約有8張2-6人餐桌,地方唔算好大,一入門口就見到開放式廚房,玻璃櫃擺放着一些當日最新鮮的魚生食材,擺放得整整齊齊,乾淨衛生,真係見倒都已經口水流😋食店門外同室內當眼處都寫上每日推介,務求令客人食到當日最時令及最新鮮嘅食材。睇睇餐牌,有兩款季節限定丼,我同同事就每人order一款。🥢矢柄丼,秋刀丼兩款丼飯都同樣有三文魚、油甘魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚籽先講矢柄魚,其實都係第一次食,所以要嗒真佢嘅味道😆,冇嘜脂肪,味道較清甜而秋刀魚比起上黎就較肥美甘香,魚味相對較濃,我個人就較喜歡秋刀魚多啲😋而三文魚同油甘魚,色澤光亮,油花分怖均勻,入口肥美甘香牡丹蝦色澤橙紅,蝦頭仍緊緊連接蝦身,非常新鮮,蝦頭部份亦都唔可以錯過,豐腴甘香嘅蝦膏用黎撈飯一流🤗赤貝色澤橙紅,肉身堅厚,爽脆彈牙,非常鮮甜總捨黎講魚生部份非常新鮮,絕無挑剔👍🏻-而丼飯除飯上面嘅食材要新鮮之外,飯底都非常重要,呢度嘅丼飯已預先調好味道,上枱仍帶微暖,飯軟硬適中,中間仲夾雜好香嘅芝麻同碎紫菜,增加口感同味道。🥢壽司食完
尖沙咀棉登徑成條街食肆林立,尤其日本料理都有好幾間
今晚收工同事就帶我去到一間專門食日式丼飯嘅食店*嵐橋*

睇睇餐牌,有兩款季節限定丼,我同同事就每人order一款。

🥢矢柄丼,秋刀丼
而三文魚同油甘魚,色澤光亮,油花分怖均勻,入口肥美甘香
赤貝色澤橙紅,肉身堅厚,爽脆彈牙,非常鮮甜
總捨黎講魚生部份非常新鮮,絕無挑剔👍🏻

🥢壽司
食完丼飯後我哋仲意猶未盡,order左兩款壽司🍣
小肌魚同油甘魚壽司,兩款都係今晚推介,非常新鮮,值得推介👍🏻。
  • 季節限定丼
2020-11-10 43 浏览
嵐橋-丼飯專門店很久沒有吃魚生飯了,朋友介紹之下得知在尖沙咀一間丼飯專門店,提供多款魚生、熱食的丼飯款式,而且價錢合理,今天碰巧在尖沙咀附近工作,就和同事一起試試。矢柄丼季節限定丼飯系列,有矢柄魚、海膽、牡丹蝦、赤貝、油甘魚、三文魚和三文魚籽,當中最特別當然是矢柄,是白身魚的一種,味道甘甜,另外當然是最愛的海膽,鮮甜十分。和風三文魚親子丼集三文魚、炙燒三文魚粒和三文魚籽的丼飯,佈滿芝麻香、魚油十足的炙燒三文魚粒,厚切非常肥美的三文魚片和粒粒爆珠的三文魚籽。免治雞肉串、雞胸雞軟骨串餐館還有串燒提供,免治雞肉串加上醬汁和蛋黃攪拌,惹味得很,雞胸雞軟骨串比起一般雞軟骨更有咬口更有骨感。麵豉湯、𩶘魚湯每款丼飯也配有麵豉湯,也可以$28的優惠價錢加配𩶘魚湯,𩶘魚湯湯底有著超濃郁的魚味而且暖笠笠。
嵐橋-丼飯專門店

矢柄丼

和風三文魚親子丼

免治雞肉串、雞胸雞軟骨串

麵豉湯、𩶘魚湯
2020-11-10 26 浏览
極上海之幸丼 ($258)呢個丼飯有成9款魚生咁多,全部都係厚切新鮮,包括大拖羅,鮑磯煮,白身魚,深海池魚,日本牡丹蝦,蔥花吞拿魚蓉,海膽,三文魚籽,好澎湃咁鋪滿成碗飯,好豐富好足料!鮑磯煮好厚身,肉質鮮嫩彈牙,鮮味十足,入口有少少甜味好開胃。深海池魚入口肥美嫩滑,質感爽脆,每一啖都鮮味滿瀉。蟹鉗好厚肉,入口紮實鮮甜。日本海膽牡丹蝦丼 ($258)海膽份量多,瓣瓣完整肥美,每啖都充斥住鮮甜味,口感creamy。海膽色澤鮮潤,食落新鮮鮮甜,配埋飽滿嘅三文魚籽,食落啖啖鮮味。蔥花吞拿魚蓉幼細香滑,口感軟綿綿,配搭三文魚籽,食落更有口感。

極上海之幸丼 ($258)

深海池魚入口肥美嫩滑,質感爽脆,每一啖都鮮味滿瀉。

蟹鉗好厚肉,入口紮實鮮甜。

日本海膽牡丹蝦丼 ($258)

2020-11-10 38 浏览
通常去日本我都會食海膽蓋飯🍱因為成碗都會鋪滿晒香滑又入口即溶的海膽😋望住金黃色的碗面😍真好療癒🥰上網見到介紹tst的嵐橋don🍛好多人推介,所以今日放工一於來試下🤭小店充滿日本氣色🎏的裝潢隱藏於K-11後的棉登徑白蘭軒道🛣️座無虛席一場來到當然試下季節限定的矢柄don🍛入面有我最愛的海膽同牡丹蝦🍤💕火灸牛肉don配上特製燒汁同樣咁好味😋好像係北海道食到的咁💜燒鱈魚乾脆卜卜好像食梗薯片咁✨如果喜好送酒的朋友最岩

燒鱈魚乾脆卜卜好像食梗薯片咁✨如果喜好送酒的朋友最岩
2020-11-08 33 浏览
放工後約左同事食飯,我地搵左一間日式丼飯店食dinner。呢間餐廳晚市都幾多人,建議可以早啲去!我地點左秋刀丼,呢個丼飯採用左秋季時令既魚生,入面有三文魚、鮮蝦、池魚、海膽等,非常豐富!魚生好新鮮,最正係個海膽,勁濃郁!壽司飯加左醬油,味道調配得非常好!另外仲點左極上大拖羅丼,呢個丼飯入面有厚切既拖羅同埋拖羅蓉,厚切拖羅勁肥美,入口即溶,令人回味無窮!小食方面,點左他他醬炸雞同牛舌,同樣好高質素!

小食方面,點左他他醬炸雞同牛舌,同樣好高質素!
  • 極上大拖羅丼
2020-11-06 79 浏览
因為疫情關係,多咗好多時間約朋友食飯,朋友揀咗呢間丼飯店,店舖細細座位唔多,飯市其間坐滿人時又唔覺好迫硤。原來想叫海膽丼但係無貨太可惜。惟有食做個壽司set,手握壽司特別好食。牡丹蝦魚生丼夠新鮮,加錢轉魚味噌湯都好好味。

原來想叫海膽丼但係無貨

2020-10-09
2020-11-05 47 浏览
📍香港📍尖沙咀📍嵐橋丼飯專門店📍尖沙咀棉登徑白蘭軒道2號富峰行地下BCD號鋪🦄 黑松露帆立貝丼 $188🦄 評分: 8/10(帆立貝4切,黑松露,左口魚邊4切,松葉蟹腳,三文魚籽)好香既黑松露好得我喜愛😝呢到既丼飯刺身都好新鮮☺️☺️ 左口魚入口依然係有肥美滿足嘅感覺❤️🦄 串燒~美國牛柳 $52🦄 評分: 9/10牛柳燒得好juicy勁好食!!😆整到7成熟左右中間仲系粉嫩🥰🥰必試❤️❤️
📍香港📍尖沙咀
📍嵐橋丼飯專門店
📍尖沙咀棉登徑白蘭軒道2號富峰行地下BCD號鋪

🦄 黑松露帆立貝丼 $188
🦄 評分: 8/10
(帆立貝4切,黑松露,左口魚邊4切,松葉蟹腳,三文魚籽)

🦄 串燒~美國牛柳 $52
🦄 評分: 9/10
美國牛柳

美國牛柳
  • 黑松露帆立貝丼
講到日本丼飯可以話不少選擇但係要搵到高質嘅日本丼飯咁就真係要花啲心思啦喺尖沙咀市中心不太旺既一條街有間隱世小店,就係呢間嵐橋通常丼飯嘅材料都係一啲餸頭餸尾,賣唔出刺身的部分,但係呢一間完全唔一樣可以話係香港少有嘅高質丼飯專門店佢哋嘅主打係新鮮嘅刺身丼法 有好多款唔同嘅選擇亦都會根據唔同時間做一啲特色嘅丼飯今次去試嘅時候就有一個季節限定秋刀丼喺香港食到啲靚嘅秋刀魚比較困難, 因為秋刀魚如果運送途中處理得唔好好容易會變腥, 而且處理秋刀魚嘅魚骨多而且逆向生長,起骨時非常考功夫秋刀丼 🐟🐟🐟入面材料非常豐富 包括秋刀魚,三文魚,油甘魚,牡丹蝦,海膽,三文魚子 首先講下呢個重點秋刀魚成板上, 秋刀魚喺秋天最多,系呢個時候嘅秋刀魚大部分都儲到滿曬油脂,肉質彈牙非常好味😋😋😋再配以上等靚海膽,海膽乾身、飽滿、完整油甘魚肥美油份多三文魚子非常新鮮牡丹蝦新鮮、多膏、肉實上面放咗少少啫喱醋 ,可以消解刺身中的油膩感,成個飯毫無可以挑剔嘅地方另外就叫咗一個嵐橋壽司盛😋😋有赤身、三文魚、甜蝦、三文魚籽、松葉蟹肉、海膽、油甘魚、 秋刀魚等等,全部都係非常出色嘅刺身,新鮮好味道!一次過可以食哂多種壽司🍣 跟餐仲
講到日本丼飯可以話不少選擇
但係要搵到高質嘅日本丼飯咁就真係要花啲心思啦
喺尖沙咀市中心不太旺既一條街有間隱世小店,就係呢間嵐橋
可以話係香港少有嘅高質丼飯專門店
今次去試嘅時候就有一個季節限定秋刀丼
秋刀丼 🐟🐟🐟
入面材料非常豐富
包括秋刀魚,三文魚,油甘魚,牡丹蝦,海膽,三文魚子
再配以上等靚海膽,海膽乾身、飽滿、完整
油甘魚肥美油份多
三文魚子非常新鮮
牡丹蝦新鮮、多膏、肉實
另外就叫咗一個嵐橋壽司盛😋😋
全部都係非常出色嘅刺身,新鮮好味道!
一次過可以食哂多種壽司🍣
跟餐仲有個麵豉湯
食完凍野
叫返兩條串燒食食先,除咗丼飯好味道,串燒都好好味!
特別係呢個日本黑豚腩串燒😋😋😋
油脂同肉分佈均勻,烤嘅時間掌握得啱啱好,外面脆脆地,裏面好juicy。
另外再有一個雞軟骨串燒得都好脆好有咬口,食到索索聲
最後再食埋個日本關東煮,白蘿蔔同埋椰菜豚肉卷
白蘿蔔好新鮮、冇渣、又入味
豚肉捲非常精緻、層次分明、菜吸哂湯汁好好味呀😋
整體嚟講,無論食店風格,定係食物質素,都非常滿意

2020-11-02
  • 秋刀丼
  • 日本黑豚腩串燒
2020-11-03 478 浏览
當有一間餐廳,佢可以好自豪咁話俾你知佢哋係專門做丼飯🍚嘅時候,我就旨意對佢哋有好大期望。餐廳其實都好近尖東站,尖東站P出口過一條馬路,再行多少少就到,一啲都唔遠。餐廳門面唔算好大,但店員服務就非常用心。餐廳係丼飯專門店,有非常多款可以揀。我叫左個海之幸丼,$258,裏面有中拖羅、赤身、深海池魚、三文魚子、蟹肉、赤蝦,加埋落咗秘製醬汁嘅飯,微酸。😉結果就係....好食😋:三文魚籽唔會有腥味,而且脆卜卜,圓錄錄,晶瑩剔透。拖羅無渣,入口雖然唔係即溶,但係啲魚油已經非常香,加埋一個酸酸地嘅丼飯,完全中和油膩感之餘亦提升左刺身嘅鮮味。👍麵豉湯亦都好好飲,佢呢度仲可以加$28 ,升級做一個𩶘魚湯👍最後梗係唔少得叫多幾件壽司食啦。特別鍾意佢個蟹肉蟹膏豆腐壽司,蟹肉係非常清新,加埋蟹膏,配埋粒粒彈牙嘅飯,一齊放入口,係好好食。小肌魚壽司,聽個名以為有好多肌肉,實質係一塊軟身而且非常鮮嘅魚生,有清清的肉香,非常好。

餐廳門面唔算好大,但店員服務就非常用心。

餐廳係丼飯專門店,有非常多款可以揀。

2020-11-03
2020-11-01 84 浏览
雖然店鋪唔大,但食物高質極上大拖羅丼 拖羅肥美入口即融 吞拿魚蓉加入鵪鶉蛋好夾另一個丼飯期間限定 矢柄魚既 我唔記得全名 入面既油甘魚新鮮唔腥 矢柄魚肉質爽👍🏼食物價錢合理另外 員工態度好好 好有禮貌
雖然店鋪唔大,但食物高質
極上大拖羅丼 拖羅肥美入口即融 吞拿魚蓉加入鵪鶉蛋好夾
食物價錢合理
另外 員工態度好好 好有禮貌
  • 極上大拖羅丼
2020-10-29 240 浏览
第一次嚟 是朋友安排的 嚟到本以為係齋食丼原來好有驚喜 🤣🤣嚟到丼飯專門店 原來唔一定要食丼大家睇睇👇🏻賣相已經夠吸引 十分新鮮配埋清酒 一流入口濃濃的海膽味 鮮甜 用左赤醋做壽司飯 手勢唔錯店長介紹👆🏻 外脆內嫩 超滑嘅豆腐 味噌份量剛剛好 太會太重味 一件有點唔夠喉🤣雞肝 可以 好少店會有得食 店長見我地飲酒 介紹左兩款餸酒小食 做得好好 放左一段時間都唔會淋左讚 太好味了 一定要再試其他新鮮直送秋刀 未算最肥美 不過好新鮮 仲可以叫半條隔離係頭先已經食過嘅 「赤鯥 」也是我愛的 好肥美 油份高 鮮甜 爽口 必定追加原來鯖 壽司都有 一般小店係唔會有得食 同樣鮮味十足 配薑蔥豉油食 更提升鯖的獨特味道 鐘意食濃味魚的 必試店員有禮貌 又友善 有食物知識 對食物質素有要求 好想再食呀⋯⋯P.s是日晚餐由朋友安排
第一次嚟 是朋友安排的 嚟到本以為係齋食丼

鱈魚干
秋刀魚  &  赤鯥  刺身
鯖  壽司
2020-10-28 170 浏览
上次經過見到呢間野已經好想食,今日終於的起心肝book位,去完k11周圍行下,hea下,book左大約夜晚7點半鐘,嘩。去到門口有人等緊位,好彩有book位咋,因為實在有太多太多太多人去食呀,如果唔係肯定食唔到,等左一陣就入得去呀,我哋叫咗吞拿魚茸飯同埋另外一個唔知咩嘅刺身飯兩個都整到好靚,刺身好新鮮呀,d拖羅好正呀,飯又好好食,員工服務都好好,佢哋係超好服務不斷咁樣幫我哋加水加水斟茶食完好滿足咁走啦拜拜
上次經過見到呢間野已經好想食,
今日終於的起心肝book位,去完k11周圍行下,hea下,
刺身好新鮮呀,d拖羅好正呀,飯又好好食,員工服務都好好,
2020-09-29