2019-12-29 374 浏览
見到新餐廳忍唔住即刻一試 ,一入去裝修好靚,感覺應該唔錯!一行六人,每人一份午餐,非常搞笑地明明一個set居然分開黎,叫食住先,可能試業中時間未控制得好,叫了壽司,丼,一食失望之極,完全唔新鮮,冇味! 唔係誇張感覺好似食緊爭x一樣, 整體服務態度好一般! 一間好嘅餐廳唔單只味道好,請顧及客人嘅感覺!
一間好嘅餐廳唔單只味道好,請顧及客人嘅感覺!
午餐
2019-12-22 443 浏览
以往在銅鑼灣上班都沒有機會試,現在轉了九龍區工作,更加不會特意過海,難得最近它開旺角分店,當然要試試。是晚大約9時左右到達,看見有很多花牌,等位的人其實不多,大約15分鐘左右就可以入座,還好吧!今晚只想試試基本的,所以點了兩客壽司和一客燒鯖魚,男友就點了和風牛肉釜飯。帶子壽司帶子不太新鮮,亦不太鮮甜,壽司飯比平常的小一點,但一口大小剛好。可是飯是沒調味嗎? 完全沒味,不好食。火脊穴子壽司穴子比想像中大塊,都完全蓋過飯了。看賣相不錯,穴子味道都ok, 不過肉質個人覺得有點太軟霉,而且飯都是沒味的,麻麻吧!燒鯖魚魚肉不夠嫩,有點乾和實,味道正常,整體麻麻。釜飯男友說味道正常,就是普通牛肉飯的味道,不過不失,但牛肉份量太少。今次只試了基本的品項,但整體質素就真的麻麻,當然還未到極難食,但如果日後想食日本菜,這家我肯定不會選擇。服務方面,沒漏單,侍應態度尚算不錯,不過等候食物的時間比較久,要改善。

帶子壽司

火脊穴子壽司

燒鯖魚

燒鯖魚
魚肉不夠嫩,有點乾和實,味道正常,整體麻麻。

釜飯

最近在旺角新世紀廣場開了一間新食肆「岩鹽日本料理」。多次途經也有大量食客排隊輪候,未能成功造訪。難得今趟友人願意提早排隊輪候,小編當然舉腳贊成!一如銅鑼灣分店,岩鹽的裝潢趨向年輕時尚,少了一份和風味道。餐桌擺位密度略高,聊天不太方便。小編要了一客「北海道海鮮釜飯」,內含沙律、刺身、味噌湯及漬物。「野菜沙律」以香醋調味,與「味噌湯」一樣發揮出正常水準,未予驚喜。四點「刺身」分別有油甘魚、三文魚、甜蝦及帶子。整體刺身鮮度理想,尤其喜歡帶子的甜爽食感。不過,小編對甜蝦的評價表示不滿,除了因蝦頭泛黑外,淡然的味道亦是另一原因。來到主角「北海道海鮮釜飯」,吃前要得一分鐘才可揭蓋。釜飯盛器經過燒煮,熱氣沸騰。飯面有帶子、海膽、松葉蟹拑、三文魚、燒鰻魚、三文魚籽等海鮮,種類雖豐富,但外觀未見特別吸引,亦欠北海道韻味。除燒鰻魚外,各款海鮮大多沒有經過刻意調味,味道清清的。連本屬濃味的海膽也因份量孤掌難鳴,融入飯品後給味不彰,有點浪費。相較之下,重味肥美的燒鰻魚在釜中味道最為突出。在釜中底部,黏連著少量飯焦,帶點煲仔飯風味。飯餐末段可享咖啡茶或雪糕一杯。雪糕用上 H 記品牌都算落本!二人同行人均消費約

北海道海鮮釜飯
野菜沙律
味噌湯
刺身

北海道海鮮釜飯
在釜中底部,黏連著少量飯焦,帶點煲仔飯風味。

雪糕
二人同行人均消費約 $185,不算便宜,性價比中規中矩。

[18/12/2019; Wed]
2019-12-18
雪糕
2019-12-08 1159 浏览
喺銅鑼灣被譽為性價比極高嘅日本料理, 剛剛喺新世紀廣場開咗分店, 唔知可唔可以保持到本店嘅高水準?入口雖然好細, 但其實間餐廳好大, 中間用壽司吧檯分隔, 好有氣勢!因為午餐關係, 唔想食太多, 所以叫咗個岩鹽火爆丼! 個餐嘅賣相幾討好, 碗飯用一個玻璃碗裝住, 再放喺日式陶瓷碟上面, 睇落幾精緻! 日式燉蛋味道一般, 麵豉湯都係一般, 沙律蔬菜新鮮。所有海鮮都用火槍燒過, 增加風味! 雖然海膽份量比較少, 但非常新鮮, 兩隻帶子亦都 唔細, 三文魚都幾肥美, 預先已經淋咗醬油上去, 食嗰陣時其實唔需要加豉油 。服務都算唔錯, 門口寫住仲係試業, 但已經維持到銅鑼灣店嘅質素, 希望佢哋可以keep到!

岩鹽火爆丼

所有海鮮都用火槍燒過, 增加風味!

2019-12-08
2019-12-07 682 浏览
今晚同愛徒補祝生日,佢話呢間新開想試下😊原來呢度「試業中」,好!就試下佢😁其實一去到,見到個招牌已經令人好想入去😁晚飯時間,都排左一陣,好彩我地都算早到,七點半左右攞飛,七點九已可以入坐了,而且仲比左6人卡位我地四個坐添😁👍🏼果然係試階段,連餐牌都新書一樣😁👍🏼好,叫野食😍依家仲做緊優惠,$98就有半打海膽生蠔😍真係好吸引😍正!我地仲一人叫一個定食😁我就叫左刺身飯定食,刺身好新鮮,唔會冰冰的😁👍🏼男朋友仔同愛徒都叫左呢個燒肉定食,爐仔細細,自己燒,都幾好玩,愛徒仲話本來以為望落樣樣都少少咁,仲擔心唔夠飽,但最後話飽到頂住🤣愛徒男朋友仔就叫左個壽司定食,其實仲有個牛肉烏冬,不過唔記得影😜呢個set應該超飽,因為成打壽司,仲加碗烏冬,點可能唔飽🤣我地另外仲叫左牛舌串燒中三文魚沙律米紙卷😍一樣咁好食!好滿足既晚上呀!🥰

果然係試階段,連餐牌都新書一樣😁👍🏼好,叫野食😍

依家仲做緊優惠,$98就有半打海膽生蠔😍

真係好吸引😍正!

我地仲一人叫一個定食😁

我就叫左刺身飯定食,刺身好新鮮,唔會冰冰的😁👍🏼

我地另外仲叫左牛舌串燒中三文魚沙律米紙卷😍一樣咁好食!

好滿足既晚上呀!🥰
2019-12-06