2006-06-16 18 浏览
環境:黑mi ma 中帶微亮,幾浪漫。食物:必定要試三文魚手卷、軟殼蟹壽司和xx壽司拼盤!衛生:無野好講。抵食:五人埋單1500元有找,OK啦!服務:Waiter有時漏單,但幾有效率
環境:黑mi ma 中帶微亮,幾浪漫。
食物:必定要試三文魚手卷、軟殼蟹壽司和xx壽司拼盤!
衛生:無野好講。
抵食:五人埋單1500元有找,OK啦!
服務:Waiter有時漏單,但幾有效率
2006-06-04 10 浏览
坦白講,唔係特別好飲,而且都唔平,不過又好鐘意呢度喎,可能因為都幾夠feel啦,washroom既衛生情況又可接受,肯定好過lkf或soho果d架!有相熟waiter先可以坐果d圓臺,因為好似有1500蚊minimum charge架,幾丁人飲野唔會飲千幾蚊加嘛,而且俾得呢個價不如去酒店,所以都係求祈搵d 角落頭sofa位柄埋算喇。講時講,都係要叫番d正常野飲,好似mohjito,long island,margarita,bailey's cream果d始終穩陣d,再唔係咩beer都好啦,果d自家製品既specials真係見仁見智。睇完人地d comments,都真係好想搵次係度食dinner!
2006-06-03 1 浏览
ambience atmosphere, nice decor, excellent service ..will come again for drinks!
2006-05-07 6 浏览
2個人叫左:2樽辛口清酒x $1041客枝豆x $401客雞軟骨x $651客燒銀雪魚骨x $65連加10% = $416都幾貴,不過環境靚+ 服務好有錢的話會再去0既!
2個人叫左:

2樽辛口清酒x $104
1客枝豆x $40
1客雞軟骨x $65
1客燒銀雪魚骨x $65

連加10% = $416

都幾貴,不過環境靚+ 服務好

有錢的話會再去0既!
2006-03-15 14 浏览
地方環境:燈光黯淡、高格調、有神祕感裝修:很時尚、有創意、有品味服務員態度:4 星( 女侍應殷勤服務)整體食物質素:4 星朋友介紹去這裏食lunch,他是那裏的熟客,第一次去感覺絕對不像一間日本料理,那裏客人不多,看餐牌已經感覺到並不便宜,我選擇了汁燒雞定食,我朋友選擇銀雪魚定食,還叫了一客有六件加州卷。我那個汁燒雞定食份量不太多,之不過汁十分好味,雞肉選用雞胸肉,食物買相及溫度控制得很好,麵豉湯淡口一點,對於我這種喜歡吃清淡的食物來說恰到好處,這個set lunch 還包括奶茶咖啡。加州卷沒有一般地方那麼硬和實感覺,蝦子用上等貨,可以感受到師父很用心製造。這個地方價錢偏高,客人對象應該是高收入行政人員,也比較適合一些明星或者公眾人物,燈光黯淡能夠給予一種自然保護感,他們可以吃得舒服又放心。同時也適合一些行事低調的人,或者和女朋友談心的好地方,絕對是非一般日本料理店!
地方環境:燈光黯淡、高格調、有神祕感

裝修:很時尚、有創意、有品味

服務員態度:4 星( 女侍應殷勤服務)

整體食物質素:4 星

2006-02-23 8 浏览
佢室內設計幾有品味, 但係我見過有人差D仆親. 燈光就見人見智, 有人可能覺得黑D.佢食物有D都幾特別, 我好喜歡佢個牛肉卷, 好味! 每款食物都好精, 但係值唔值就好難講. 佢的sake cocktail, lychee味我就最鐘意. Wasabisabi係可能貴D, 但係好味, 耐唔耐去都ok!
2005-12-16 1 浏览
上星期同朋友黎左試左佢地D sake cocktail幾清貼少少sake味幾醒神睇見咁多劣評好在唔係黎食野je
上星期同朋友黎左
試左佢地D sake cocktail
幾清貼少少sake味幾醒神

睇見咁多劣評
好在唔係黎食野je
2005-09-26 7 浏览
味道和創意幾好, 但不值收這個價錢. 不去也沒有損失.
味道和創意幾好, 但不值收這個價錢. 不去也沒有損失.
2005-08-11 6 浏览
O尋晚又同honey食飯,本來book了東京和食,經過山葵,大家都想話試下,就決定入去。環境、氣氛當然唔錯啦,只嫌張太細。而侍應們個個服務態度都一流又細心。我o地叫了最少份量亦最平的刺身盤併,一客有9件,有三文魚、吞拿魚、紅、帶子每樣件,及一隻甜蝦,除了帶子外,每樣都好肥美,尤其是吞拿魚,而甜蝦頭亦好甘甜好多膏。燒鵝肝壽司叫了兩件,鵝肝燒得剛熟,而且鵝肝本身幾靚,沒有根亦入口即溶;而壽司飯粒粒晶瑩剔透,好黏口但不會黐口,而且又帶少少燒鵝肝汁,真係好好好食,honey話下次再o黎要食兩件tim。牛油鰻魚卷一碟6份,飯少多,味道唔錯。炸軟殼蟹卷-都係一碟6份,而且幾大件,最特別係紫菜外面仲有層薄薄的生蘿蔔,食落好爽口清新。雖然好飽都要食番個甜品,因為一球雪榚40蚊,三球95蚊,當然食三球啦。我o地揀o左綠茶、芝麻同紅豆,其中以紅豆最好食,佢寫明係北海道紅豆,好香紅豆味,可以食出一粒粒紅豆,又帶點紅豆蓉,好食都唔停得口,真係要寫十個好食來形容。埋單$660,其實都幾貴,只係食了五款,而且其中三款都有飯,對我o地兩個女仔來講好夠飽,如果有男仔的話一定唔夠飽,又一定唔止呢個價錢。雖然係好食,但係
牛油鰻魚卷一碟6份,飯少多,味道唔錯。
埋單$660,其實都幾貴,只係食了五款,而且其中三款都有飯,對我o地兩個女仔來講好夠飽,如果有男仔的話一定唔夠飽,又一定唔止呢個價錢。雖然係好食,但係值唔值就見仁見智啦。
2005-07-29 3 浏览
昨晚跟朋友仔二人到這間賣相較為高格調的日本料理吃晚飯,裝潢很有空間感, 但可惜我們被編了坐在一般的二人枱, 跟普通吃茶餐廳的坐位冇乜分別, 卡位又已FULL了, 真可惜!一入到去就已經覺得間o野一定係好貴的, 如我所料, 單是叫一客壽司拼盤(六件)就已經要$128啦, 不過細嚼之下, 每片魚生,口感十足,亦都比較鮮甜,算是物有所值o既。跟住叫o左個蟹籽沙律$50, 份量&味道跟普通平民化港式壽司店無乜分別, 不過50元又不是太貴呢.. 值得一提的是"茄子牛肉卷", 味道一流, 只是得4件,有點不夠喉啊!最後,因為覺得不夠飽再叫了一客天婦羅稻庭烏冬,這道菜又不是十分有特色, 但又不是太過差, 不過不失啦。整體而言,這間日本料理都是環境勝過手藝吧。

整體而言,這間日本料理都是環境勝過手藝吧。

2005-07-15 4 浏览
第二次來. 上一次是客戶聚會, 有小食, 印象so so. 今次與客戶午餐, 食一個full set, 更知蟲不是龍.同行者食"雜碎魚生飯", presentation 唔錯, 據聞味道ok. 我食"山葵便當", 有炒牛肉, 天婦羅及三文魚. 炒牛肉唔UN, 但完全冇味. 天婦羅多油. 三文魚唔新鮮, 顏色都幾恐怖. Overall與街坊港式日本料理無分別, 甚至差過.又一間"得個樣"的有錢家族後人投資的所謂餐廳.

又一間"得個樣"的有錢家族後人投資的所謂餐廳.
2005-06-21 12 浏览
同男朋友去試下呢間開左好耐既餐廳. 裝修幾好, 暗暗地, 不過D枱比較細同埋枱與枱距離很近.食左個standard 壽司盛合, 6件左右, 幾新鮮, 海膽蟹肉蒸蛋, 很滑, 海膽海鮮炒飯, 海膽撈埋蛋煎成蛋餅再切丁來炒, 幾特別, 但海鮮不多. Waiter 介紹了個麵鼓醬海苔葉焗章紅魚片, 幾好食, 最後要了個dessert platter, 有creme brulee, molten choculate cake with ice-cream, 柑桔jelly, 合桃露,....我覺得甜左D...不過幾貴呀, 成八百幾呅....portion 又唔算大.
2005-05-06 3 浏览
(無日期)呢間係我同現任男朋友first date o既地方(hee hee), 亦先後同其他唔同朋友o黎過午或晚飯好幾次. 食過咁多次, 又無寫過, 要寫下啦.裝修當年o黎講, 即係呢兩三年o黎講呢, 算係第一批玩呢類型格裝修, 最鐘意一行入o黎扮catwalk o既果條走廊. (其中一期SKII 琪琪o既TVC 都有拍過呢度.) 到而家我都仲係覺得好靚.亦響山葵食過最好o既馬肉刺身同凍稻庭烏冬. 諗起都口水流. 每次食飯都無令我失望, 水準穩定, service 又好.好食還好食, 都幾貴, 晚飯從未試過平過$300 per head 落樓. (最平試過$300幾per head, 最貴試過$600幾per head, 同一間餐廳wor)銅鑼灣中上價日本料理, 除En Dinning 外我就係揀呢度啦.
(無日期)

2005-01-22 5 浏览
看裝修就好吸引人,就係出面裝下裝下,都好RECEPET 都好醒目出來迎接,所以午餐就這樣入左去啦!入去好特別,好似迷宮,裝修好有創意,令人好奇又開心.所以環境一流,LUNCH SET 真係好多款,有定食,刺身真係好新鮮,好鮮甜,我叫左一個定食$128.一定要試下鵝肝醬壽司阿,兩件,價錢雖貴左小小,但入面好多外國客,所以普遍關於食物和價錢的比例都ok ,不過對於香港人普通階層收費還是可以調低的!服務態度都令人感覺好有face !
2004-12-30 16 浏览
Wasabisabi is beautifully decorated. There are lots of choices from their set lunch menu ranging from $118 - $198 per set. I had 雜錦碎魚生飯today. It was very blend and tasteless. Plus we have waited for a long time for the food to arrive. The service was not particularly good neither.It is the sort of restaurant that you would like to try but I don't think I will go there again .