2009-06-16 9 浏览
小弟大鄉里, 無試過和民, 好朋友考試後帶我試下, 因為係星期六lunch關係, 無等位問題。我地比較細食, 只叫左三樣, 有機會希望可再來。和風比薩有其他pizza揀, 不如想試無咩材料, 個人認為咁先食到每樣食材既味道。好鍾意個醬汁, 批底夠薄, 又脆, 配埋d生洋蔥食一流, 好滿意。份量剛剛好, 兩個人食都唔覺太多。豬軟骨拉麵豬軟骨幾多, 30幾蚊幾抵, 估到到幾大碗。只係嫌湯底較淡, 如果係豬骨底就正, 拉麵都淋左d, 不過每個人口味唔同, 有人會鍾意淋d, 本人就鍾意有口感。甜蝦刺身本來想叫三文魚刺身, 但好朋友唔食魚, 唔理由自己食曬咁衰, 於是叫左甜蝦刺身, 就咁食有d唔慣個味, 擠d檸檬好好多, 易入口。值得一提既係, 小弟第一次黎唔識規矩, 見d waitress落單係半跪咁寫野, 有d驚訝

豬軟骨拉麵

甜蝦刺身

2009-06-07 13 浏览
幾個月無食和民,見唔係等太耐位(同其他食肆相比)於是一試見唔係太肚餓兩個人叫左三樣野食:牛油焗帶子,焗海鮮飯,鐵板棒餃子1. 鐵板棒餃子味道不錯,和平時差不多,但其中一條有點燶。2. 牛油焗帶子嘩,以前有八粒架喎,而家加左價又少左一粒,有d搵笨,但餐牌的確影住係七粒,就當自己無睇清楚。3. 焗海鮮飯水準依然,但上菜時發時份量少了,碟面有大約一湯匙的地方是「空」的。感覺上和民價錢愈來愈貴,但份量反而減少,吃完有點覺得被搵笨。而且,這裡的環境很嘈吵,我地食完就即刻埋單走。相信這是我最後一次光顧和民了。
幾個月無食和民,見唔係等太耐位(同其他食肆相比)
於是一試

見唔係太肚餓
兩個人叫左三樣野食:牛油焗帶子,焗海鮮飯,鐵板棒餃子

1. 鐵板棒餃子
味道不錯,和平時差不多,但其中一條有點燶。

2. 牛油焗帶子

3. 焗海鮮飯

而且,這裡的環境很嘈吵,我地食完就即刻埋單走。
相信這是我最後一次光顧和民了。
2009-06-05
2009-05-21 20 浏览
一年一度舊同學聚會...很開心給了我們一房間...我們因大家工作時不定..故一邊吃一邊有朋友離開有朋友加入...由7:00-12:00.. 最開心就是如此..沒有被趕的感箱覺..食物上很好...其一個牛肉鍋..還帖了追加烏冬...可增加飽感呢! 有刺身, 等...最後都是百幾元一位...食物與服務水準好...因C.W.B 是有2間和民...於時代廣場分店我已給了2次機會...可惜服務與食物和此分店相差太遠...
2009-05-12 30 浏览
今日我同我男朋友落左去銅鑼灣唔知食咩好唸唸下就唸到和民,因為我未同佢食過..上到去唔洗等位就好快有得坐喇......我地叫左以下呢幾樣野食..牛肉雞脾茹串, 呢個就簡陋左少少, 牛肉同雞脾菇都好普通, 口感一般牛油焗帶子, 味道唔錯, 最愛就係佢喊喊地既調味料, 同個海鮮炒飯一樣都有, 令到呢2樣野食都唔同哂帶子蟹肉丸子, 呢個就叫果陣唔知入邊原來係D 汁黎既, 外邊就炸得夠脆海鮮忌廉比, 見得個飯怕唔夠食於是就叫埋呢個PIZZA, 其實我都知道食PIZZA唔係o係呢一度食架喇, 但諗住食飽d, pizza黎到喇, 味道都可以, 但係就個批底同邊太琳, 同專做pizza既餐廳比仲差一段海鮮炒飯, 呢個唔錯, 次次都有叫, 再加上佢地既調味料, 正鐵板煙肉栗米, 呢一個其實都係好一般既菜色, 好多人都識整~~ 味道可以接受草莓芭菲, 味道一般, 同埋細杯左少少其他都幾好味~~食到好飽,個pizza食剩左4件佢仲會幫你包起,分開每兩件一個盒唯獨是我男朋友話個芭菲太少
今日我同我男朋友落左去銅鑼灣唔知食咩好
唸唸下就唸到和民,因為我未同佢食過..
上到去唔洗等位就好快有得坐喇......

我地叫左以下呢幾樣野食..

草莓芭菲, 味道一般, 同埋細杯左少少

其他都幾好味~~食到好飽,個pizza食剩左4件
佢仲會幫你包起,分開每兩件一個盒
唯獨是我男朋友話個芭菲太少
鐵板煙肉栗米
海鮮炒飯
海鮮忌廉比
2009-04-16 9 浏览
同fd食飯, 3個人比左6人坐位氣氛唔錯!!帶子蟹肉丸子($24/4粒)又香入面又多汁,夠juicy廣島燒餅炒面底,柴魚又夠多,好香,正!!海鮮炒烏冬分量係少左d,不過料都夠和風比薩汁醬夠多,批底又薄又脆,雞肉同叉燒又多,好香口豬扒鍋(+埋一隻雞蛋)要加埋白飯,因為d汁咸左d...甜品(草莓芭菲, 朱古力芭菲)朱古力係新口味,仲有芒果口味...草莓口味就酸酸甜甜,不過d鮮草莓就好鬼酸(草莓唔夠靚)朱古力口味就甜d,同杏片好夾,脆脆地,正!!!
同fd食飯, 3個人比左6人坐位

氣氛唔錯!!

帶子蟹肉丸子($24/4粒)
又香入面又多汁,夠juicy

廣島燒餅
炒面底,柴魚又夠多,好香,正!!

海鮮炒烏冬
分量係少左d,不過料都夠

和風比薩
汁醬夠多,批底又薄又脆,雞肉同叉燒又多,好香口

豬扒鍋(+埋一隻雞蛋)
要加埋白飯,因為d汁咸左d...

甜品(草莓芭菲, 朱古力芭菲)
朱古力係新口味,仲有芒果口味...
草莓口味就酸酸甜甜,不過d鮮草莓就好鬼酸(草莓唔夠靚)
朱古力口味就甜d,同杏片好夾,脆脆地,正!!!
豬扒鍋
草莓芭菲
朱古力芭菲(新口味)
豬扒鍋
草莓芭菲
朱古力芭菲(新口味)
2009-03-31 17 浏览
這間和民係我第二次去,坐返上一次個位,真係巧合!和民啲食物一向都唔大碟,要叫好多野食先得!雞軟骨係最好食的,剛炸起,加少少檸檬汁,好容易入口!但牛油焗帶子就一般,加檸檬汁后,完全食唔到牛油味,一碟就只有7粒,如果你好多人︳一定唔夠食的!又叫咗個天婦羅,好多油!最失望係杯飲品 - Mikly Green Tea, 得奶味,同奶昔冇任何分別!甜品我食咗紅豆班戟伴抹茶雪糕,抹茶味好重,比杯飲品好好多!
這間和民係我第二次去,坐返上一次個位,真係巧合!
和民啲食物一向都唔大碟,要叫好多野食先得!
雞軟骨係最好食的,剛炸起,加少少檸檬汁,好容易入口!
又叫咗個天婦羅,好多油!
甜品我食咗紅豆班戟伴抹茶雪糕,抹茶味好重,比杯飲品好好多!
Mikly Green Tea
炸雞軟骨
紅豆班戟伴抹茶雪糕
2009-03-29
炸雞軟骨
紅豆班戟伴抹茶雪糕
星期四同朋友2人去左食set lunch, 我叫左個和風漢堡扒定食, 朋友就叫左個醬汁漢堡扒定食, 每位 $49+10%. 我地12點半落左order, 但係好耐之後都無上食物, 睇一睇張電腦單, 原來己經等左35分鐘啦, 再望一望個場都唔夠7成滿, 叫佢跟一跟我地d野食, 之後野食唔洗一分鐘就到. 之但係我地d野食拎埋黎全部都己經凍晒, 麵豉湯只係微暖, 沙律味道普普通通, 個漢堡扒仲衰, 因為等左好耐同鐵板既關係, 係鐵板上面既油己經"鯨"到差唔多變做"半固體"啦, 而且塊漢堡一望落去己經覺得佢淋gigi, 好樣衰, 即刻乜野食慾都無晒. 塊漢堡扒仲幾難食下, d肉好梅, 一定差過M記漢堡飽裡面果塊漢堡. 餐後包coffee/tea. 我問朋友佢果份醬汁漢堡扒定食好唔好食, 佢話唔係好食, 不過都OK既, 可能今餐係我介紹佢黎哩度食, 所以佢都無乜點彈掛. 之前我去過times sq果間和民, 都好過哩間好多倍, 起馬唔洗等35分鐘, 吹佢先拎野食出黎, 但係拎到黎d野又凍晒, 我覺得佢跟本就半個鐘前己整好, d伙記遲遲未拎黎者.

• "和風漢堡扒定食" <~~~ 千其唔好叫
2009-02-20 11 浏览
情人節前一日, 星期五同女朋友去食晚飯7點正去到已經要派飛,等咗半個鐘俾人安排咗係一張大枱度同其他客share 坐叫咗一個天婦羅烏冬, 泡菜炒飯同埋串燒雜錦仲有一個蔥油炸雞個串燒幾好味不過雞肉個串比較乾同硬其他野都不過不失價錢都ok, 食物品質都好過時代廣場個陣
情人節前一日, 星期五
同女朋友去食晚飯
7點正去到已經要派飛,等咗半個鐘

俾人安排咗係一張大枱度同其他客share 坐
叫咗一個天婦羅烏冬, 泡菜炒飯同埋串燒雜錦仲有一個蔥油炸雞

個串燒幾好味
不過雞肉個串比較乾同硬
其他野都不過不失
價錢都ok, 食物品質都好過時代廣場個陣
串燒雜錦
泡菜炒飯
泡菜炒飯
2009-02-11 7 浏览
睇完戲都九點幾,立即搵地方醫肚. 抬頭就看到和民個招牌,一致決定衝過去...豪華壽司盛合 - 灸燒帶子,鮭魚海鮮和鰻魚各兩件; 圖中有八件全因另外叫了個蔥吞拿魚腩壽司. 我們專登將兩碟合拼後才影相. 味道幾好幾新鮮,只是灸燒帶子不似"燒"過,食落似普通的帶子壽司.明太子芝士豆腐 - 賣相OK,食落麻麻; 在不怎吃到芝士味的情況下,基本上和普通的豆腐沒有分別 = 無味.炸雞軟骨 - 炸得幾靚之餘又不會過鹹,不錯.牛油焗帶子 - 這個OK,但無特別.蒜香海鮮炒飯 - 雖然比較細碟,但又確實幾好味,料又夠多... 一讚!由於碟頭比我們想像中細,又由於我們都幾肚餓,唯有加...脆炸玉子 - 其實即是炸鵪鶉蛋; 又一外表靚但食落麻麻之作. 個外皮味道OK,不過配鵪鶉蛋怪怪的... 其實內裡炸甚麼也無所謂,因為個皮味道重,都不怎嚐到蛋味.和風比薩 - 日式pizza,餅底又脆又薄那種. 我覺得這個pizza幾好食,可能因為我前天才剛吃Pasta De Waraku那個,比較之下和民這個好食得多...最後點了個抺茶雪糕,幾好食,九蚊球OK啦.這餐的水準與我想像中的和民有點距離; 因為上次食lunc
炸雞軟骨 - 炸得幾靚之餘又不會過鹹,不錯.
牛油焗帶子 - 這個OK,但無特別.

由於碟頭比我們想像中細,又由於我們都幾肚餓,唯有加...
最後點了個抺茶雪糕,幾好食,九蚊球OK啦.
這餐的水準與我想像中的和民有點距離; 因為上次食lunch真的不俗,但這次質素只屬一般...
2009-02-04 21 浏览
與家人吃晚飯,吃日本菜嗎?唔使問阿貴,一定是來此或另一大型日式飲食集團魚一丁,我無權過問的。故此是吃過很多遍的了,今天就打打分吧,理所當然的通常飲食集團下的食肆是大包圍,此處也沒有例外,什麼菜色也有一點,就如參加旅行團般,貴多不貴精,不專注做事,又如何有佳作呢?先來吃一些小吃吧!點了芝士豆腐、棒餃子、豬肉韭菜卷、一口牛肉、一口帶子、蝦天婦羅及五色刺身。芝士豆腐香口,質感亦軟滑,吃下有一種非芝士帶來的鹹香,仔細研究下,原來芝士汁中有蟹籽,抵讚!但唯一的弊端是醬汁太濃,叫不到豆腐的豆味了。棒餃子是沒有失準的,外皮微微香脆而不腍,有肉汁已足夠了。豬肉韭菜卷,有三串,每串有三卷,肉燒得太乾了,不是平時在串燒處吃到的半肥瘦的貨色,而韭菜也出奇地完全不香,着實困難,究竟他們是怎麼處理韭菜的呢?一口牛肉可說是不錯的,不要詔談什麼牛肉味了,不韌就可以了。一口帶子是這店由一開業以來就供應而水準也是最穩定地高的作品,今天的也當然的不錯。五色刺身的五種刺身是章魚、帶子、三文魚、吞拿魚及甜蝦,吞拿魚是赤身來的,由於只有兩至三片的關係,沒有機會品嚐;對章魚及三文魚沒有興趣,不評論;帶子及甜蝦是可以的,始終在此吃

棒餃子是沒有失準的,外皮微微香脆而不腍,有肉汁已足夠了。

一口牛肉可說是不錯的,不要詔談什麼牛肉味了,不韌就可以了。

五色刺身的五種刺身是章魚、帶子、三文魚、吞拿魚及甜蝦,吞拿魚是赤身來的,由於只有兩至三片的關係,沒有機會品嚐;對章魚及三文魚沒有興趣,不評論;帶子及甜蝦是可以的,始終在此吃一盤只售69元的刺身,還可要求什麼?

蝦天婦羅是可以的,雖然炸漿很明顯是偏厚了,但蝦肉是爽口的,而有趣的是伴來有兩碟的鹽,有咖哩味海鹽及日式芥末味海鹽,很新鮮。

跟着來的是一些澱粉質,有泡菜冷麵、蕃茄海鮮煱、海鮮炒飯、豬軟骨拉麵及廣島燒餅。

泡菜冷麵是挺好吃的,冷麵是有煙韌的感覺,很好!但泡菜不夠辣,麵不夠冷。

蕃茄海鮮煱也挺好吃的,雖然不算很茄,但啖湯很鮮甜,只售59元的有至少(若沒有數錯的話)四隻蝦、三隻青口、三隻蜆、兩片三文魚、薯塊及大量的椰菜,不錯!不錯!

海鮮炒飯有蟹籽及蟹肉,用的米不像珍珠米,但炒得算乾身,可以的。

豬軟骨拉麵唯一可取的是那放在面的豬軟骨,湯底差,又像麵鼓湯又像豬骨湯,簡直是三不像,最後論到我取麵,見到竟還有一大嚿豬軟骨,毫不客氣地取回自己的碟上享用,軟身也充滿醬油味,好吃的。

在這兒(甚至可能是香港)吃廣島燒餅都要注定失望,到過本港一家在銅鑼灣專賣日式燒餅的專門店,是日本師傅來的,也都失望而回,最好吃的是在日本吃的,但總覺得還不是最好,可能我唔知門路吧!說回此燒餅,太醬太腍太粉了吧,只吃了十分之一也沒有,由家人清碟(我弟弟說很好吃!!??) 。

甜品時間到了,只點了芒果士多啤梨紅豆糯米糍及雲呢拿雪糕配巧克力蛋糕淺嚐算了,畢竟這兒的甜品不好,但夠便宜。芒果士多啤梨紅豆糯米糍最好的是層皮,軟身而帶輕甜味,也煙韌,倒是餡料不好,其實配搭是有心思的,酸加甜的組合,可惜紅豆煮得太硬來作這甜品算吧;另外的雲呢拿雪糕配巧克力蛋糕其實應該是Brownie來的,在日本居食屋遇到它,夠新奇了吧!由於它出現在不應該出現的地方,順理成章的是劣,如果可以評負分的,這個甜品我一定要給它打負分,雪糕是供應商的就不提了,或可能那巧克力蛋糕也是外購的,那麼應選一些好一點的貸色吧,吃這巧克力蛋糕如吃石頭一樣
,而且也沒有巧克力呢。

整夜最出色當是有蟹籽的芝士豆腐,其他的不突出,但坦白說如我上述,集團式來說已是不錯,環境舒適,價錢相宜,將日食大眾化,乃是事實也。
大包圍!什麼菜色也有一點
整體仍可以吧
差!吃這巧克力蛋糕如吃石頭一樣
各有千秋
  • 芝士豆腐
  • 一口帶子
2008-12-30 14 浏览
記得第一次認識居酒屋, 係由和民開始, 從此愛上居酒屋那暖暖的國度, 昏暗柔和的燈光, 精緻的小吃. 之後走訪過的有京笹, 白木屋… 今天又回到起點, 重新回味那初次的邂逅.先來一個我的必然之選 , 和民沙律. 不知怎的, 這裡用的材料不算上乘, 只用了普通的生菜, 加上蕃茄仔, 粟米, 雞肉和一個吞拿魚沙律醬? 這麼平凡的材料配襯起來, 卻又不是那麼庸俗. 可能係那吞拿魚沙律醬吧! 那醬汁跟生菜拌勻後, 的確為了無生氣的生菜加冕了! 為整個沙律畫龍點睛一樣.芥茉魷魚 , 仍好友之選, 魷魚新鮮, 唔會un, 但始終不是我那杯茶.明太子玉子燒 : 旦不夠嫩滑, 加上明太子, 味道不過不失咁啦! 炸雞軟骨 : 居酒屋, 要有這樣的小食才像樣嘛! 加少許檸檬汁, ooshi!和風pizza : 一個薄薄的pizza, 已有雞肉和豬肉等配料, 我喜愛那甜甜地的醬汁, 跟一般芝士味濃的又別有一番景致. 批底脆薄, 食完也不會飽飽滯滯.天婦羅烏冬 : 天婦羅跟之前稻菊吃過的沒法相提並論. 當然啦, 價錢差天共地. 但這個不論炸粉, 以至料材都只是一般般之作, 只可過下口癮. 反而烏冬算頗細滑.

天婦羅烏冬 : 天婦羅跟之前稻菊吃過的沒法相提並論. 當然啦, 價錢差天共地. 但這個不論炸粉, 以至料材都只是一般般之作, 只可過下口癮. 反而烏冬算頗細滑. 加上清清地的湯, 不用加任何配料, 已可照鏡.

和民的服務, 一向都十分抵讚. 因茶太熱, 無法即時飲用, 要求多杯冰水, 侍應絶無黑面, 並很快送到.
兩味都嘛嘛
yummy!
薄薄地, 不會太飽!
烏冬好了....
  • 和民沙律
  • 雞軟骨. 淨烏冬
2008-11-03 17 浏览
是日經過﹐點了個信用卡優惠餐。不過D食物好像和從前相去甚遠。炸物係好普通的菜﹐不過也許係上菜遲了﹐D炸物的外皮部分軟軟的﹐也許是因為被水淋過吧﹐不過軟晒真係感覺好差﹐味道上很平凡。串燒﹐用青椒和紅椒串燒雞肉﹐好西式﹐雞肉好嫩口﹐夠滑﹐青椒和紅椒都夠新鮮﹐好爽口﹐不過在日式鋪頭吃西式野﹐有點唔慣。芝士跼年糕﹐好香芝士味﹐一啦D芝士黏左好長﹐年糕好煙韌。
是日經過﹐點了個信用卡優惠餐。

不過D食物好像和從前相去甚遠。

芝士跼年糕﹐好香芝士味﹐一啦D芝士黏左好長﹐年糕好煙韌。

2008-10-31 13 浏览
由於好友北上回來,很耐沒見,第一時間便約吃飯!有$100生日coupon,便喪叫!要了:飲品Caribbean Festival,樣子很漂亮,有菠蘿味!明太子芝士玉子卷,不夠熱,芝士味不濃!豪華壽司盛合有灸燒帶子、鮭魚、同鰻魚。帶子都幾新鮮,鮭魚上面有太多沙律醬!天婦羅拼盆,有蝦,蕃薯,金菇,茄子,炸得ok,不太油,分量好多!什錦串燒,有帶子,雞肉,羊肉,帶子好滑口,煎的不過火!雞肉亦嫩滑!草莓芒果大福:第一碟居然吃這個,好彩不太凍,每個很大,不過好像吃不到芒果肉!謝謝你的手信+禮物!
由於好友北上回來,很耐沒見,第一時間便約吃飯!
有$100生日coupon,便喪叫!

要了:

明太子芝士玉子卷,不夠熱,芝士味不濃!
謝謝你的手信+禮物!

2008-10-25 4 浏览
最近好想食日本野,東亞信用卡有優惠,原價399既餐減到199,當然要同老婆黎試 =p叫左第一個餐,好多野食,不過所有野上得好鬼快,張檯都唔夠位放=0=海老帶子沙律︰都幾大份,幾好食,D Salad dressing再多d就好啦 XD鮭魚刺身、帶子刺身︰兩樣一齊Serve,味道一般,雖然都預左呢度唔係食刺身為主清酒煮蜆︰都幾多蜆,老婆話好食,我自己唔慣酒味所以比左好多老婆食XD雞肉野菜串︰三大串,好過D雞肉有少少硬...同埋有d凍...唔係好夠味焗芝士年糕︰無乜芝士味,似係年糕加紫菜多D豪華壽司盛合 (灸燒帶子、鮭魚海鮮、鰻魚)︰幾好食XD好耐無食過好食既鰻魚牛肉火鍋︰好好食,有成8塊牛肉咁多,好足料,個餐真係超值!Caribbean Festival / Purple Red Coola︰我飲藍色那杯老婆飲紅色那杯,Caribbean Festival有橙味有菠蘿味,飲落其實唔係咁恐怖,都ok,不過老婆那杯紅色既甜左dd因為要250蚊先送甜品,我地自己另外再叫多個朱古力香蕉巴非做甜品,好大杯好多蕉好好味~兩個人埋單加埋260左右,但可以食到咁多野,真係好抵!我地坐左o係入面既3人位,燈

焗芝士年糕︰無乜芝士味,似係年糕加紫菜多D
牛肉火鍋︰好好食,有成8塊牛肉咁多,好足料,個餐真係超值!

兩個人埋單加埋260左右,但可以食到咁多野,真係好抵!
我地坐左o係入面既3人位,燈光暗得黎都OK,同埋唔會趕人走,服務幾好
清酒煮蜆+豪華壽司盛合+焗芝士年糕
雞肉野菜串+海老帶子沙律
牛肉火鍋
朱古力香蕉巴非
牛肉火鍋
朱古力香蕉巴非
  • 牛肉火鍋、豪華壽司盛合
2008-10-11 2 浏览
10月1日姐姐生日,因為東亞信用咭有5折套餐優惠所以是晚我們選了這間!是晚10月1日煙花日..所以勁多人..取飛時發生要等成十幾張枱..但最後都只係等左半小時..因為好多人都走左..5折真係好抵...$199就食到咁多野 ..仲有其他特價了食 海老帶子沙律.....海老即係蝦+帶子沙律.鮭魚刺身 (原本係魷魚軟骨燒..可能冇所以改左)清酒煮蜆 (原本係海鮮蟹蓋..可能冇所以改左)雞肉野菜串焗芝土年糕帶子刺身豪華壽司盛合...分有3種壽司..一共6件..分別是帶子﹐三文魚同鰻魚牛肉火煱特飲...Caribbean Festival / Purple RedCoola ..D特飲冇咩味的..

海老帶子沙律.....海老即係蝦+帶子沙律.

鮭魚刺身 (原本係魷魚軟骨燒..可能冇所以改左)

清酒煮蜆 (原本係海鮮蟹蓋..可能冇所以改左)

焗芝土年糕

帶子刺身