2016-12-27 772 浏览
又到聖誕~係開心既不過唔想做水魚食Mark up左好多既聖誕餐好彩見到少爺18可以單叫野食 無Mark up😍同fd叫左幾個餸 留肚再行葵涌廣場掃街😋😋首先黎到既係海南雞飯 雞肉嫩滑 但雞皮腍身但聽講正宗既雞皮係做到爽脆不腍雞油飯正常 比較驚喜既係個雞湯 唔油膩 夠清但味濃黑蘿蔔糕加入雞蛋 蝦米 黑醬油半煎炸煮成 蘿蔔糕本身入口滑溜加上蔥花 蛋絲 醬油 層次豐富惹味🤗豬肉串燒味道還可以但雞肉串燒啖而無味 要靠點沙嗲醬香燒過既比目魚滑嫩鮮甜 👍🏼👍🏼👍🏼可以齋食 享受佢既鮮嫩或 點上柚子醬 酸酸甜甜衝擊味蕾估唔到餐廳安排左個聖誕老人派糖 同客人影即影即有仲特登印左聖誕card 背面放即影即有 送比客人要大讚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
又到聖誕~係開心既

圣诞节
  • 參巴蕉葉燒比目魚
  • 黑蘿蔔糕
2016-12-20 801 浏览
今日去左食下午茶貪佢價錢平d三人行叫左喇沙湯底濃麵mix左米線同油麵幾得意!D餸都唔錯幾足料鳥籠下午茶👍🏻👍🏻二人分量好豐富!底層係鮮牛咖央多同咖喱酥盒好邪惡!沙爹同雞翼都好惹味食到甜品已經好飽最驚喜係綠色卷蛋係榴槤味而綠白正方形果舊最好食椰子味好香
今日去左食下午茶

幾得意!
D餸都唔錯
幾足料
鳥籠下午茶👍🏻👍🏻
二人分量好豐富!
底層係鮮牛咖央多
而綠白正方形果舊最好食
椰子味好香
下午茶
2016-12-19 642 浏览
少爺18地方寬敞,坐得舒服之餘服務態度仲要好好,仲要難得係新都會商場入面都有男女廁所😂我地嗌左海南雞,黑蘿蔔糕,喇沙,肉骨茶(藥材),炒芥蘭海南雞不愧為signature dish,半隻既份量都好多,夠2-3人食,而且雞肉好滑,冇骨,必點!黑蘿蔔糕太咸,食左少少就冇食 喇沙中規中矩,冇咩令我印象深刻肉骨茶好食!係香港搵到好食既肉骨茶真係好難,如果你同我一樣中意食肉骨茶一定要黎試下

我地嗌左海南雞,黑蘿蔔糕,喇沙,肉骨茶(藥材),炒芥蘭

黑蘿蔔糕太咸,食左少少就冇食

喇沙中規中矩,冇咩令我印象深刻

2016-12-13 876 浏览
一直對此店沒什麼想法,只以為是食海南雞飯的食店。誰知今天進去後,成為了趴B以後大愛的餐廳!和友人二人在晚上六時多進去食晚餐,發現唔係太多人。即刻坐低叫野食,佢個碗同 meun 都非常漂亮!!!我地今次叫咗:香芒白飯魚沙津$78本來同友人想叫個菜食下..點知竟然係一個無醬又好熱氣的沙律,非常乾身,令人有點喉嚨不適的感覺。新加坡肉骨菜$88趴B一向對於肉骨茶一般,但這個有別於傳統的肉骨茶,一直以來,肉骨茶都比較重中藥味,但係呢次係好重胡椒味同豬骨味!!!好啱趴B的口味!!!海南雞半隻 $120雖說是海南雞,但實為更似麻油雞,非常可口!!!冷而不油,令人停唔到口!!!!荔枝綠茶 $88(1瓶)除了有大大粒荔枝肉外,重好有綠茶味,可能因為荔枝發酵了的關係,內裡有一種似酒非酒的味道,好甘甜!班蘭芝士餅 $464估唔到班蘭係同芝士蛋糕甘夾,佢地夾埋一齊一D都唔會膩,重好好食!!!餐廳環境:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)餐廳環境唔錯,裝修都好特別,雖然無卡位,但桌下有得掛袋好貼心!員工態度:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)待應們的服務態度唔錯,一定有個在附近。食物品質:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)有別於一般的

我地今次叫咗:

香芒白飯魚沙津$78

新加坡肉骨菜$88

海南雞半隻 $120

荔枝綠茶 $88(1瓶)

班蘭芝士餅 $464

餐廳環境:🍼🍼🍼

員工態度:🍼🍼🍼

(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

待應們的服務態度唔錯,一定有個在附近。

食物品質:🍼🍼🍼🍼

有別於一般的新加玻菜

價錢評分:🍼🍼

(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)

絕對係中上價,貴貴地,但覺得間唔中食一次係正!

是夜連加一,一共 $464元。

趴B總評分:🍼🍼🍼

香芒白飯魚沙津
班蘭芝士餅
2016-12-04
班蘭芝士餅
  • 荔枝綠茶 .
  • 海南雞
2016-11-26 1021 浏览
星期六黎有set lunch, 首先叫左個海南雞拼肉⻣茶set (藥材$108), 上菜速度勁快不過份量真係幾迷你。先試個雞,個底有啲醬汁,唔似平時果啲海南雞,肉質件件都好鞋口,淡味之餘有陣雪味。。估唔到海南雞係咁再試肉⻣茶,呢個湯幾好味但唔夠熱,不過我食果舊肉好似煲湯啲瘦肉咁鞋又un。。。 之後唯有寄望個喇沙, 個湯有椰香味但味道偏淡,佢個油面配粗身既係咪米粉?食落原全索唔到味唯一係隻蝦有味,魚片魷魚係無味,totally 失望,應該無下次
我去葵芳是路過的,入去新都會就看見水牌寫了有東南亞菜我滿心歡喜就決定吃這間了,就是少爺18,我一座下就点了新加坡十大名菜之其2,海鮮喇沙同雞飯因為我一個人吃的關係所以叫店員把飯減半和麵也減半不想浪費食物3分鐘左右雞飯來了吓!飯也是來了一大碗我也不好意思叫人拿回去,首先試一口雞先是脾位來一点味道也没有,還有雪味的碟下還有很多生抽,我也有試点生抽的是新加坡來的黑鼓油也是但雞就馬馬地,然後吃油飯有味道但不香的油飯但色澤嘗可,喝一口湯是濃湯也很咸味精很多然後在吃油飯就特別咸了,油菜不說老過我本人但雞飯辣椒做得不錯海鮮喇唦來了我轉吃喇唦了,我找店員想要多点喇唦葉,但她居然不知道是什麼最諷刺有過穿黑衣服的店一起煮的,我心想算了吧先喝湯是淡的很香椰奶味驚喜來了試一口蝦竟然彈牙的我相信是新鮮的草蝦,在吃麵是2種麵在一起(油麵同米線)喇唦0K合格這我在這裏看見有2種肉骨茶其實我也很想試分別是馬來西亞(是藥材的)新加坡(是有衣蒜頭加胡椒)
3分鐘左右雞飯來了
吓!飯也是來了一大碗
碟下還有很多生抽,我也有試点生抽的是新加坡來的黑鼓油也是
然後在吃油飯就特別咸了,油菜不說老過我本人
但雞飯辣椒做得不錯
海鮮喇唦
2016-09-30 1706 浏览
不得提醒各人,普通家庭主婦煮蝦都唔會咁難食,唔係因為有朋友一起,我原先想退俾總廚叫佢自己試食,$138得5隻普通 size 蝦,可能想碟餸大碟 d,所以5隻蝦都裹超級厚炸粉,厚過咕嚕肉嘅質感,因為全部炸粉太厚,再用汁燴,搞到蝦殼嘅粉用食漿糊咁,真係好心痛,我朋友都幫我啜d肉出嚟食,佢都話好難食。炒雜菜係打芡汁,杰 tata,完全唔係平時馬拉盞炒菜 feel,古怪。海南雞飯太失望,鞋 口點醮汁完全唔好味,可以話極普通,唔值$120半隻。
亞參蝦,海南雞,炒雜菜
2016-09-25 1135 浏览
朋友推介了幾次的東西亞 fusion 菜, 話佢家庭聚會常光顧, 好食咁話, 今晚特登來試, 結果幾失望, 所以話…口味既野真係好個人的。海南雞半隻同行朋友食第一口己說…半隻賣近$200很貴, 好食還可, 可惜雞無雞味, 雞肉嚡口, 半隻雞朋友只食了3件…其它雞件我是靠點那碟醬才吃得完呢, 真失望。 海鮮湯奶白色魚湯很似樣, 渴一口, 啖魚湯好濃, 也不死鹹, 但總覺得味道濃得不太自然, 還有點似曾相識, 希望不是濃湯x吧, 裡面的海鮮尚算新鮮甜美, 幾好食。炒雜菜很普通, 沒什麼特別。無論食材和食味都好一般, 不難食, 也不覺好食, 但就覺得幾貴吓咁囉。

海鮮湯

炒雜菜

很普通, 沒什麼特別。
2016-09-10 970 浏览
繼續慶生辰活動,今年好似無食過星馬菜,誤打誤撞就遇上「少爺18」嘩!生日有少爺陪,即入去睇睇先環境舒服之餘,又寧靜,適合三五知己傾計,二人世界又夠情調講番食物先,一向食唔到辣既我,咖哩豬脾入到口仲有生果味,肉又嫩,值得推介再來參巴馬拉盞炒通菜,參巴解作辣椒,以為好辣啦,全錯!香口之餘,食唔到辣味,絕對岩晒又怕痕又怕痛既我海南雞不過不失啦,隻雞應該係運動員,搵唔到皮下脂肪對於唔識欣賞海鮮既我,這個海鮮湯亦是一個不錯的選擇
嘩!生日有少爺陪,即入去睇睇先
環境舒服之餘,又寧靜,適合三五知己傾計,二人世界又夠情調
海南雞不過不失啦,隻雞應該係運動員,搵唔到皮下脂肪
對於唔識欣賞海鮮既我,這個海鮮湯亦是一個不錯的選擇
2016-09-08
庆祝纪念
生日
  • 咖哩豬脾
2016-08-20 976 浏览
今晚約了兩位朋友到葵芳食晚餐我們決定來這間星馬餐廳試一試我在晚上七點半來到我們三位也要輪候一段短時間座位也十分多 而且裝修得也很精緻有很多綠草令人心情也得以放鬆menu每人都一份的餐具有藍色碟跟粉紅色碟,色彩十分鮮豔蝦醬雞翼共有五隻, 外皮十分香脆,而且內裏的雞肉十分嫩但是蝦醬味不夠,吃起來沒有什麼蝦醬味。。但整體來說都是很不錯這碟馬來炒麵,其實我也有點失望雖然內裏的配料也較多,例如有蝦有一些蔬菜,蝦。。但我覺得整體感覺就像是茄汁炒意粉一樣,沒有什麼驚喜,也沒有甚麼特色所以我不算太喜歡這一碟炒麵這串燒拼盤也算是可以。。分別有三串雞串和三串豬串。。但說真的雞和豬不算太容易分得出來而且肉味也不算太出色,我們都是靠了那個醬來增加味道這碟馬拉盞炒通菜味道不錯。。因為有點點微辣,所以十分惹味但缺點是油份太多,感覺上不算太健康另外餐廳也有好處的是不會限時進餐所以可以提供一個舒適的環境給我和朋友聯誼一番
今晚約了兩位朋友到葵芳食晚餐
有很多綠草令人心情也得以放鬆
menu每人都一份的餐具

所以我不算太喜歡這一碟炒麵
這串燒拼盤也算是可以。。
分別有三串雞串和三串豬串。。
但說真的雞和豬不算太容易分得出來
所以可以提供一個舒適的環境給我和朋友聯誼一番
2016-08-19
  • 蝦醬雞翼
2016-08-18 6491 浏览
LunchTime諗緊去食咩野好,新都會廣場其實真係好多野食,睇到都眼花繚亂,最後決定去試下食新加坡菜「少爺18」!幾個人叫左呢幾樣野食:「印尼炒飯拼沙嗲串燒(辣)$68」、「馬來西亞肉骨茶(藥材)配白飯$78」、「黑蘿蔔糕$25」、「咖央蝦丸$28/3粒」、「班蘭榴槤瑞士卷$28/件」,跟餐奉送「無限添飲」精選特飲(凍/熱),今日既精選特飲係「荔枝特飲」,最好就係可以無限添飲!「印尼炒飯拼沙嗲串燒(辣)」唔食得辣既朋友注意啦,炒飯都炒得乾身,粒粒分明,沙嗲串燒係配上豬肉串,都幾惹味,好好味。「馬來西亞肉骨茶(藥材)配白飯」一上餐就聞到好香好濃既藥材味,湯水不會油膩,肉質不會太靭。「黑蘿蔔糕」好香口,甜甜酸酸,好開胃。「咖央蝦丸」三粒蝦丸配上特別既綠色醬,其實綠色既醬係咖央醬黎嫁!炸得好香口,蝦肉都食到既,但份量比較醬小。「班蘭榴槤瑞士卷」中間白色cream就係有微香既榴槤味道,配上士多啤梨加藍莓作伴碟,食完都唔會好覺得膩。「荔枝特飲」免費既都唔會有咩期望,味道不過不失,勝在可以無限添飲!
印尼炒飯拼沙嗲串燒(辣)
馬來西亞肉骨茶(藥材)配白飯
黑蘿蔔糕
「黑蘿蔔糕」好香口,甜甜酸酸,好開胃。
咖央蝦丸
班蘭榴槤瑞士卷
荔枝特飲
2016-08-09
印尼炒飯拼沙嗲串燒(辣)
馬來西亞肉骨茶(藥材)配白飯
咖央蝦丸
班蘭榴槤瑞士卷
  • 印尼炒飯
  • 黑蘿蔔糕
2016-08-05 4799 浏览
剛新婚時住在屯門,不時相約太太在地鐵站轉車,返家前都會在附近醫肚。當年新都會商場都是偏向平民化,事隔多年,食肆及人流依然的多。《少爺18》屬於新派的食肆,店內佈置帶來一種活力動感,價位亦相宜,對於年輕人有一定的吸引力。荔枝綠茶梳打在炎夏中喝上一杯,清甜芳香,真是最好不過。娘惹小金杯賣相小巧趣緻,外層香脆可口,餡料有蝦米、粟米、沙葛及蘿蔔等,再放上雞蛋碎及蝦粒與及森巴醬,充滿了熱帶風情。黑蘿蔔糕其實是用黑醬油炒蘿蔔糕,甜咸夾雜的味道很特別,加入了雞蛋及蔥花,不單香口,而且非常飽肚,如果配上余均益辣椒醬效果會否很突出?蝦醬雞翼望落未必會挑起大家食慾,但食落卻令人欲罷不能,聽說是新加坡的名菜,是福建蝦醬雞的變奏,雞肉透出濃厚的蝦醬和花雕酒香氣,惹味到不得了,可以的話,配上一杯冰凍的啤酒就更正。咖啡骨很有趣的組合,肉質不會太苦,反而有種甘甜feel,吃起來有著淡淡的咖啡香氣,不妨試試。麥皮脆蝦很常遇到的一道新加坡菜色,蝦殼炸得脆脆,沾上了麥皮,多了一份甜膩,如果咬落蝦頭位,混和了蝦膏,就更加豐腴可口。馬來西亞肉骨茶老實說,個人超愛吃肉骨茶,早前去新加坡,更試過一天之內品嚐了《松發》、《發起人》
荔枝綠茶梳打
在炎夏中喝上一杯,清甜芳香,真是最好不過。
娘惹小金杯
蝦醬雞翼
咖啡骨
麥皮脆蝦
馬來西亞肉骨茶
老實說,個人超愛吃肉骨茶,早前去新加坡,更試過一天之內品嚐了《松發》、《發起人》及《黃亞細》三間極負盛名的肉骨茶,瘋狂程度可想而知,不過在新加坡與馬來西亞兩種口味中,反而對加入當歸等藥材的馬來西亞風味情有獨鍾。
將油條及肉骨茶泡白飯,就更加不得了,吃完混身發熱,齒頰留香。
海南雞
雞肉尚算嫩滑,但總是覺得雞味不足,反而油飯粒顆分明,又有嚼口,正。
榴槤布甸
榴槤味適中,不會過於濃烈,而質感滑溜,連同新鮮的榴槤一齊食,味道更幽香。
整體而言,食物具水準而定價適中,只不過造訪當天,門前正在裝修,未必能吸引到生客,或者是等到竣工後,生意才會有起色。
2016-08-04 959 浏览
前幾日從網上睇見這間餐廳的食物好似好好食咁,於是今晚和女朋友一齊嘗試這間餐廳。從門口入去時,周圍環境都不俗,裝修很有心思,牆上的擺設和餐具的款式都很別有用心。之後我地快上點了幾個餸菜,有參巴蜜糖雞翼、馬拉盞炒通菜、新加坡黑蘿蔔糕、新加坡辣椒蝦、再加兩杯特飲。然後等左一陣,餸菜都好快送到桌上,好期待開始地品嘗味道。最後發覺除了雞翼外,其他餸菜食物味度都很一般。因為點了很多辣椒的餸菜,連我平時都不食辣的人,都覺得無乜辣味。跟著到食菜方面,唔知道係唔係太夜去食既關係,馬拉盞炒通菜食完後覺得味道有少少老同少少硬。而蝦方面,味道不算太好味,只是一般。總括黎講所有賣相都很好,店員也很有禮貌,服務都不錯,只欠缺食物材料質素和烹調方法。希望下一次再黎既時候,會得到意料之外。😑
2016-08-03
  • 參巴蜜糖雞翼
被花花碟和店內裝潢吸引了是新加坡菜 滿特別的 決定一試=DMr Order:海南雞半隻 ($120)印尼炒飯配沙嗲串燒 ($88)黑蘿蔔糕 ($58)峇峇先生 ($32)娘惹小姐 ($32)海南雞半隻海南雞超級好吃! 非常滑的雞件 平常我不愛吃白切雞都停不了口~很美味呢!! 而且沒有很多骨 都是雞肉部分多不會太乾也不會吃到油膩的味道 很推薦=D印尼炒飯配沙嗲串燒重口味代表呀 飯炒得很好 粒粒分明帶點蝦醬味配上沙嗲串燒 哈哈很難不好吃吧黑蘿蔔糕其實是黑醬油炒蘿蔔糕 味道和一般的沒太大分別峇峇先生就是香蕉加椰子的飲品! 很重椰子味 好喝=P娘惹小姐就是是菠蘿和椰子的飲品! 粉紅的顏色好好看..有機會一定再光臨~ 試一下甜品和再吃海南雞!!!!
被花花碟和店內裝潢吸引了
是新加坡菜 滿特別的 決定一試=D
Mr Order:
海南雞半隻 ($120)
印尼炒飯配沙嗲串燒 ($88)
黑蘿蔔糕 ($58)
峇峇先生 ($32)
娘惹小姐 ($32)
海南雞超級好吃! 非常滑的雞件 平常我不愛吃白切雞
其實是黑醬油炒蘿蔔糕 味道和一般的沒太大分別
峇峇先生
就是香蕉加椰子的飲品! 很重椰子味 好喝=P
娘惹小姐
就是是菠蘿和椰子的飲品! 粉紅的顏色好好看..

有機會一定再光臨~ 試一下甜品和再吃海南雞!!!!
2016-05-27
  • 海南雞
2016-07-23 855 浏览
二人叫了兩款食物:1)海南雞飯 $98   油飯不錯,湯亦可以,但油菜未夠淋身,最敗筆係雞有雪味!2)檳城炒貴刁 $88   味道有大馬feel,料亦足(有幾隻大蝦),但係無用貴刁炒,只用又粗又唔滑、茶記貨色嘅河粉炒,炒得唔夠熱之餘,而且整碟河粉都沒有一條條炒開,幾條河粉粘在一起,連食堂的炒功都不如!只可以說,食品的主角,例如海南雞的雞和炒貴刁的貴刁,都未達水準!還幸座位舒適,適合一班朋友邊吃邊傾!
二人叫了兩款食物:

1)海南雞飯 $98
   油飯不錯,湯亦可以,但油菜未夠淋身,最敗筆係雞有雪味!

2)檳城炒貴刁 $88

還幸座位舒適,適合一班朋友邊吃邊傾!
2016-07-21