餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

2019-07-03 112 浏览
這是一間非常新穎別具特色烤魚,主打魚類,墻上裝飾和傢俬餐具都用上小魚兒,就連洗手間裝飾都有魚,比較花心思。一坐低就有香脆的炸魚仔食。點菜掃描QR CODE用自己電話落單,非常快捷方便而且選項細緻。黃金蒜香豆花我點左深海石斑,而且註明走辣,走麻,多芫茜,少油少鹽,上菜時完全可以符合要求。這裡用一個平底淺盤,盛載湯頭,大量炸蒜,芫茜,還有一些豆腐,然後講煎香的深海石斑放上去細火炖,鍋底湯頭濃鬱,又有大量炸蒜同芫茜,石斑肉質嫩滑,煎時放適量鹽花,吊出石斑的鮮味,越食越出味,食指大動。食到差唔多食,放入一個稻庭烏冬,烏冬吸收曬濃鬱的魚湯,又香又滑,真係想再黎一個!燒鳳尾蝦他們的串燒同樣出色,鳳尾蝦味道鮮美而且爽口。炭燒牛串牛肉味濃而且有炭燒香味,值得一試。咁有特色魚主題火鍋,下次必定會約埋朋友再來。
這是一間非常新穎別具特色烤魚,
主打魚類,墻上裝飾和傢俬餐具都用上小魚兒,
就連洗手間裝飾都有魚,
比較花心思。
一坐低就有香脆的炸魚仔食。
點菜掃描QR CODE用自己電話落單,
非常快捷方便而且選項細緻。
黃金蒜香豆花
我點左深海石斑,
而且註明走辣,走麻,多芫茜,少油少鹽,
上菜時完全可以符合要求。
這裡用一個平底淺盤,
盛載湯頭,大量炸蒜,芫茜,還有一些豆腐,
然後講煎香的深海石斑放上去細火炖,
鍋底湯頭濃鬱,
又有大量炸蒜同芫茜,
石斑肉質嫩滑,
煎時放適量鹽花,
吊出石斑的鮮味,
越食越出味,
食指大動。
食到差唔多食,
放入一個稻庭烏冬,
烏冬吸收曬濃鬱的魚湯,
又香又滑,
真係想再黎一個!
燒鳳尾蝦
他們的串燒同樣出色,
鳳尾蝦味道鮮美而且爽口。
炭燒牛串
牛肉味濃而且有炭燒香味,
值得一試。

咁有特色魚主題火鍋
下次必定會約埋朋友再來。
2019-07-01
2019-07-01 150 浏览
今晚同frd 去左食烤魚,fish on pot 真係好滋味呢度地點好方便,就係金馬倫道口的商業大廈,裝修幾闊落舒適。食辣野之前要叫d 冷盤,呢個涼伴土豆絲整得幾好,土豆絲夠爽,蒜泥好香,可入麻油,醋,酸酸甜甜好開胃。沙巴龍躉上枱,今次揀左招牌炭燒風味小辣,不過都見到好多青辣椒係度,唔太食得辣嘅我即刻拎開先條魚好多肉!而且已經起埋骨,食起黎好方便,啖啖肉,炭魚風味好惹味,不過小辣都係幾辣,如果唔食得辣嘅,最好揀真係唔辣嘅口味喇!豬紅好滑無渣,配麻辣湯好夾。豬腩肉半肥瘦,肉質都幾香。菠菜夠新鮮夠嫩薯粉夠Q, 吸哂d 湯汁好入味。一條魚其實2個人都能夠ko! 多d 人食就可以配多d 配菜食,20蚊1款真係好抵食!埋單大約每人三百幾啦,算合理。

呢度地點好方便,就係金馬倫道口的商業大廈,裝修幾闊落舒適。

豬紅好滑無渣,配麻辣湯好夾。

豬腩肉半肥瘦,肉質都幾香。

菠菜夠新鮮夠嫩

薯粉夠Q, 吸哂d 湯汁好入味。

• 涼伴土豆絲
2019-06-30 138 浏览
平時去深圳一日遊就食得多烤魚,估唔到係香港都食得返嗰個正宗嘅味道!朋友前兩日食完即刻介紹我黎呢間高質又抵食嘅烤魚餐廳!食主菜烤魚之前我哋就嗌咗一啲串燒小食食下先,串燒做得都幾出色,尤其是燒牛舌!牛舌厚身之餘一啲都唔韌,肉質好食!另外羊肉串燒同埋雞軟骨串燒調味亦都做得唔錯,加上呢度嘅串燒係用鐵竹籤,更有風味!!烤魚方面我哋就嗌咗蒜香黃金豆花深海石斑,一上枱嘅時候都見到份量幾多,配料亦都好多!聞到濃濃嘅香料味,已經令我哋流晒口水🤤🤤而肉質方面,魚肉非常嫩滑,而個皮就啱啱好煎到香脆,配搭得好好!另外,亦都可以追加其他配料,我哋就加咗墨魚滑、烏冬、冰豆腐、土豆片等等,值得欣賞嘅係呢啲追加配料係另外上,而唔係一開始就擺入個鍋度煮,咁樣就唔驚配料煮得太耐太林。當所有配料吸收晒湯底嘅精華嘅時候,超級好食呀!除咗烤魚之外,我哋仲嗌多左個細雞煲。雞煲香得來唔會太辣,餸飯一流!最後再配埋個Asahi Tower,一班friend飲一杯,好圓滿啊!

除咗烤魚之外,我哋仲嗌多左個細雞煲雞煲香得來唔會太辣,餸飯一流!

2019-06-30 106 浏览
發現公司附近新開左間烤魚店,就約朋友來試試。店名叫小魚兒,除左以食烤魚為主題外,成間店的橫裝都以魚為主,非常漂亮,環境舒服。前菜是小銀魚(辣),朋友不吃前菜的,她竟然吃了一條又一條我們好想問店員究竟在那裡可以嗎?小吃一流前菜後,就會有小杯試飲- 荔枝咪乳酸好飲!我們另外再order 左一杯。除左乳酸飲品外,仲有梳打同花果茶,我們見度隔離台的花果非常吸引!決定下次再黎試試。主題菜:我地試左鳳梨香辣豆花味,不過朋友身體不適,沒有加辣。魚的種類還有得選擇,我們選擇了深海石斑魚(加$90元)超大條魚,啖啖肉,三個女仔都食得晒,對比平時我地去佐敦食開的,大左一倍有多,份糧好足鳳梨是新鮮鳳梨,不是罐頭😆。配菜都好多,你仲可以選擇多少走什麼不吃👍🏻👍🏻。因為朋友不食莞茜,所以一點綠色也沒有,洋蔥是紫色,我們最鐘意吃的。烤魚的味好香,湯底都好味。整體所有材料新鮮,所以都好吃。我地還點了菜同蓮藕。吃完魚之後就可以打邊爐,款項都有很多選擇。另外都要讚揚他們的服務態度,因為是電子落單,服務員都好有耐性解釋,要加單都不用再登入,可以直接落單。
發現公司附近新開左間烤魚店,就約朋友來試試。

前菜是小銀魚(辣),朋友不吃前菜的,她竟然吃了一條又一條
我們好想問店員究竟在那裡可以嗎?小吃一流
小銀魚

前菜後,就會有小杯試飲- 荔枝咪乳酸

荔枝咪乳酸

鳳梨辣豆花味烤魚

我地還點了菜同蓮藕。

吃完魚之後就可以打邊爐,款項都有很多選擇。

2019-06-28
小銀魚
荔枝咪乳酸
鳳梨辣豆花味烤魚
2019-06-29 110 浏览
係尖沙咀發現到一間新開嘅烤魚店:『小魚兒』見到個名幾得意,Menu又幾吸引,於是入去試下~入到去裝修好切題,四處都係小魚兒🐠環境幾舒適,枱同枱之間都算寬闊👍🏼我地兩個人食一盤烤魚+黃金組合(金菇、海帶、蓮藕、薯仔)份量岩岩好👍🏼👍🏼烤魚我地揀左「青椒BB豆花烤魚」口味,小辣都好夠辣🔥入面本身跟左四舊豆腐、芽菜、芫茜、花生、炸菜⋯⋯條魚燒過先放入盤,食落皮脆肉厚,啖啖肉👍🏼最正係一啲魚腥味都無,平時唔多中意食魚嘅我都覺得好正❤️飲品選擇都好多,柚子乳酸梳打、香檳葡萄乳酸梳打兩款都好好飲!
係尖沙咀發現到一間新開嘅烤魚店:

四處都係小魚兒🐠
環境幾舒適,
枱同枱之間都算寬闊👍🏼
青椒BB豆花烤魚

我地兩個人食一盤烤魚+黃金組合(金菇、海帶、蓮藕、薯仔)
份量岩岩好👍🏼👍🏼

烤魚我地揀左「青椒BB豆花烤魚」口味,
小辣都好夠辣🔥
入面本身跟左四舊豆腐、芽菜、芫茜、花生、炸菜⋯⋯
條魚燒過先放入盤,
食落皮脆肉厚,
啖啖肉👍🏼
最正係一啲魚腥味都無,
平時唔多中意食魚嘅我都覺得好正❤️

黃金組合

飲品選擇都好多,
柚子乳酸梳打、香檳葡萄乳酸梳打
兩款都好好飲!
2019-06-28
青椒BB豆花烤魚
黃金組合
2019-06-28 81 浏览
今晚約左麻辣之友食晚飯,朋友話係尖沙咀行街經過見到有間新開既四川菜食烤魚,聽到已經流晒口水,即時打去book位。一行三人我地點左必食推介青椒bb豆花小麻辣,魚有四款選擇,因為我對魚要求較高,所以點左沙巴龍躉,果然不負期望,烤完既魚份外鮮甜,加上秘製香料,未食已經麻辣香氣𣾴鼻,令人食指大動😋。加料配菜當然有安格斯肥牛,脂肪比例均混,牛肉味濃,牛魔王既我自己可以食囇一碟!娃娃菜同萵筍食材新鮮,完全可以吸收了湯㡳的精華。炭燒方面點左燒鳳尾蝦串, 炭燒原隻鲍魚較為出色,食到炭燒風味,鮑魚新鮮,燒的時間控制剛剛熟不鞋口,值得推薦👍🏻

2019-06-27 117 浏览
蒜蓉牛油燒大蝦好好味,燒到剛剛好,又有蝦膏,多肉烤深海石班魚,因為我們唔食得太辣,所以要了小辣,加安格斯牛肉,味道一流,如果食得辣,可以要大辣,仲好味燒胞魚,好快買完,剛剛我們可以有4隻,有一些朋友無得食,燒得剛剛好,好味.燒凡立貝都好味!辣椒炒蟹:炒得好乾身,又不太辣,好味羊扒,我唔鍾意食,但朋友有食,佢哋都話好食上湯菜苗好食,但少了些少,如多些少最好飲品都幾好飲小食:海帶加了麻油,又有少少辣,幾好食 燒牛舌就比較不好食,太乾,太熟,調味料太多,蓋了牛舌味道整體來說:都好好食
蒜蓉牛油燒大蝦好好味,燒到剛剛好,又有蝦膏,多肉

燒凡立貝都好味!

辣椒炒蟹:炒得好乾身,又不太辣,好味

羊扒,我唔鍾意食,但朋友有食,佢哋都話好食
上湯菜苗好食,但少了些少,如多些少最好

飲品都幾好飲

小食:海帶加了麻油,又有少少辣,幾好食

燒牛舌就比較不好食,太乾,太熟,調味料太多,蓋了牛舌味道

整體來說:都好好食

2019-06-27 140 浏览
一班同事一齊去這間新開張試業店鋪點咗大頭蝦、酸菜龍躉魚、蟹、黃金蝦球!D食材好新鮮,蝦同蟹D肉質好彈牙、鮮甜!酸菜魚D魚好鮮味加上其他配菜好好味!重有點了椒鹽飽魚、牛脊肉。全部水準都好好!下次再來試試其他菜式
一班同事一齊去這間新開張試業店鋪
點咗大頭蝦、酸菜龍躉魚、蟹、黃金蝦球!
D食材好新鮮,蝦同蟹D肉質好彈牙、鮮甜!
下次再來試試其他菜式
2019-06-26 132 浏览
推介!琴日難得同朋友聚會,有朋友提過小魚兒好好食,所以專登由銅鑼灣過尖沙咀試一試現場坐位非常舒適,waiter服務勁好,想食咩即時有推介👍🏻,可以舒舒服服咁同朋友傾計👏🏻試左條必食嘅烤魚,好新鮮,啲魚肉煮極都好滑,配菜又好食,最特別係佢用咗菠蘿用調味,同其他烤魚店好唔同😍絕對要向大家推薦安格斯牛肉,肉質鮮美又重肉味,各位鍾意食牛肉嘅朋友一定要試下另外要提下杯竹蔗茅根,多料又鮮甜,仲要好大杯,又平又好飲
推介!

另外要提下杯竹蔗茅根,多料又鮮甜,仲要好大杯,又平又好飲
  • 鳳梨香辣豆花味烤魚
2019-06-26 133 浏览
尖東新開嘅烤魚,果日朋友介紹來食,又真係好好味wor!菠蘿擺入烤魚一齊煮,感覺好特別!豆腐超滑超好食!加d娃娃菜,海帶同木耳,堅入味好食!試業期間有九折,條魚都夠大!好抵食!酸辣粉都好好味!Q彈入味!今次食嘅係普通魚,下次都想試下d桂花魚,聽d staff講皮更加脆,更加好食!另外見到menu都有串燒,今次減肥期間唯有收斂一d,唯有下次再來試過啦⋯都有係小菜可以選,不過來得食烤魚,小菜就pass先以後去tst又多一個選擇啦!
尖東新開嘅烤魚,果日朋友介紹來食,又真係好好味wor!
以後去tst又多一個選擇啦!
2019-06-20 150 浏览
I have a French friend visiting hk these days , and we passed by this new restaurant in TST last night , so we gave it a try....food is very good, the spicy chicken hot pot is super yummy with the spices all over the pot, and we ordered extra beef slices for hot pot , must try together with the draft beer, my French friend said she will come back again with her friends.
  • Spicy  chicken  hot  pot
2019-06-20 145 浏览
昨晚同死檔試了這間新開的餐廳,氣氛很好,裝修有格調。我們先叫了一柱64生啤,叫左椒鹽魷魚鬚加金菇送酒,超香脆。再叫他們的大頭蝦,有一隻手板大,大滿足。愛辣的我地又點會唔試下他們的招牌烤魚,配料有菠蘿、豆腐,超豐富呀!

2019-06-19