餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

2020-02-25 44 浏览
因為喜歡吃辣,咁啱同事推介公司附近新開嘅烤魚店,所以就同朋友相約放工後嚟呢度食烤魚。店舖環境乾淨,平日晚上人流不算多,可以同朋友坐多陣都OK。menu都有幾多款魚揀,但因為唔太熟悉所以搵咗店員介紹返。値得稱讚嘅係店員非常耐心講解,而且非常有禮貌,介紹嘅魚都真係幾好食。同朋友揀咗活火山味,喜歡食四川辣嘅一定會好鐘意,比想像中仲要辣,不過個人覺得味可以再濃少少。另外仲叫咗串燒,因為同朋友胃口唔算大所以無叫太多,但就咁食串燒都係唔錯的。下次再嚟都會想再嚟試下其他串燒。呢度啲魚夠滑,四川辣又夠味,價錢都尚算合理,都値得再去試的👍🏻

2020-02-25 58 浏览
位於尖沙咀這間<小魚兒>, 一聽店名就知係食魚既專門店. 餐廳乾淨寬敞, 周邊佈滿食物圖畫, 而且仲有兩部電視不停播著店內的食物, 未食齋睇都已經好吸引.餐廳主打烤魚為主, 有很多種類的烤魚選擇, 有辣亦有不辣. 如泰皇冬陰功海鮮/ 鳳梨香辣豆花/ 老壇酸菜豆花/ 黄金蒜香豆花等, 共有7款口味選擇.魚既種類亦有4種, 這次選了最平的海鱸魚 ($298, 約1kg), 份量超大條, 啖啖肉好少骨. 食完烤魚仲可選擇火鍋配料打邊爐, 點了雪花肥牛 ($108), 雖然不是頂級牛肉但份量多, 好抵食. 餐廳除了烤魚外,其實還有雞煲, 串燒, 其他小食類, 選擇多, 而且價錢唔算貴, 幾抵食😎 ❤店舖 : 💙地址 : 尖沙咀金馬倫道16號金馬大厦1樓

❤店舖 : [小魚兒]
💙地址 : 尖沙咀金馬倫道16號金馬大厦1樓

2019-11-26
2020-02-25 42 浏览
之前系OpenRice 見到已經心思思想試,今日朋友邀約,即興嚐魚!店中四方寬鬆,具有中國風!燈光溫和,抽氣設備不錯,不會油煙感重,坐得舒服!兩女的關系,只叫了一魚及兩豬肉串燒!鳳梨香辣豆花海鱸魚:與平日紅通通的烤魚不同,湯底小辣,微微刺激感,加入酸甜的菠蘿,滑溜的豆腐,芽菜,配菜等,口感豐富!海鱸魚骨刺不多,魚肉肉質好滑,好鮮甜,少香辣豬肉串:份量好足,豬肉外層燒得香,內裡肉質不會乾,多汁!不錯。

兩女的關系,只叫了一魚及兩豬肉串燒!

鳳梨香辣豆花海鱸魚:

豬肉串:
份量好足,豬肉外層燒得香,內裡肉質不會乾,多汁!不錯。
2020-02-25
尋日睇到其他social media介紹 發現公司附近竟然有間咁抵食既lunch 😳😳 所以決定今日lunch 就去左食😋.🐥 口水雞 $25本身諗住咁平既錢價應該係食頹飯 但上菜果陣又擺得幾令令仔仔喎😍 份量上差唔多例牌既size 唔講真係完全睇唔出係25蚊😮.我suppose 既口水雞應該係火火紅紅的 但唔知點解上菜果陣好似係杏色🙈 搞到我以為佢送左餐 最後我叫左侍應比左辣椒油我 加完之後成件事正常晒🤗 雞肉夠晒嫰滑 加埋辣椒油就越食越麻🌶 對於鐘意重口味既我 覺得麻辣得好爽😉.如果唔食辣既朋友 都有d 唔辣既選擇 eg. 霸王雞 茄汁焗豬 咖喱雞飯等等🤗.最後加埋凍飲 埋單先$28蚊~今時今日係香港地去邊度搵咁抵又好食既lunch🤩 絕對係窮人 月光族既糧物恩物啊‼️
口水b雞

🐥 口水雞 $25

如果唔食辣既朋友 都有d 唔辣既選擇
eg. 霸王雞 茄汁焗豬 咖喱雞飯等等🤗
最後加埋凍飲 埋單先$28蚊~
今時今日係香港地去邊度搵咁抵又好食既lunch🤩
絕對係窮人 月光族既糧物恩物啊‼️
2020-02-20
口水b雞
2020-02-18 49 浏览
上一次跟朋友來這裡吃過這兒的烤魚,令我念念不忘,所以這次帶同同事一起來這裡再吃一次。餐廳的座位比從前寬敞了,不用再跟其他陌生人坐得很近,感覺更舒適,而且現在只需要在手機下單便可以了,非常方便又環保。這次我們點了一份烤魚、一些火鍋配料和一份小吃。椒鹽羽衣甘藍,第一次這個方式吃羽衣甘藍,菜炸得跟炸粉一樣脆,吃下去有椒鹽的味道也有羽衣甘藍的甘味,非常特別又香口。老壇酸菜豆花海驢魚,海驢魚厚肉又彈牙,魚肉鮮甜。湯底點了小辣,辣度適中,而酸菜份量很多,令湯底的酸辣度十分充足。火鍋配料點了薯粉、炸午餐肉、土豆、蓮藕、炸油條和雪花肥牛。最後還點了燒菠蘿解膩。這裡的烤魚真的很好吃,一定會再跟朋友來。
這次我們點了一份烤魚、一些火鍋配料和一份小吃。

火鍋配料點了薯粉、炸午餐肉、土豆、蓮藕、炸油條和雪花肥牛。

最後還點了燒菠蘿解膩。

這裡的烤魚真的很好吃,一定會再跟朋友來。
2020-02-10 2918 浏览
[鐘意食魚]不少人好似我會對魚又愛又恨,愛是因爲啖啖魚肉的滋味,恨是因為怕有骨,但來到烤魚店,來食一碟烤魚,不會怕有骨,反而食得開心在附近與友人行完街,找到這間位置超級方便烤魚店决定一試。餐牌選擇多而且除了烤魚,還有雞煲還有串燒食,一次滿足3個願望白魚湯黃金蒜香豆花江團魚($298)烤魚一上台已經忍不住足足有一公斤重,好大條魚質順滑,夠濃郁;湯頭比想像中的味道好,有認真製作。可以飲一啖湯再吃魚肉。食魚又怎能少得金針菇和豆腐可以放落湯中,慢慢泡浸,吸收了魚湯的所有精華。魚肉最後被清得一乾二淨。魚不會有太多魚骨,最重要魚肉沒有腥味。而且蒜頭炸到好香、金黃,喜愛吃蒜頭朋友👍🏻。最後,再來一杯竹蔗芧根,可以解渴降火,足料而且不會太甜。價格每人平均三百多,不貴,而且食物食完安全,可以再試其他湯底。
[鐘意食魚]

,但來到烤魚店,來食一碟烤魚,不會怕有骨,反而食得開心

在附近與友人行完街,找到這間位置超級方便烤魚店
决定一試。

餐牌選擇多
而且除了烤魚,還有雞煲
還有串燒食,一次滿足3個願望

白魚湯黃金蒜香豆花江團魚($298)

烤魚一上台已經忍不住
足足有一公斤重,好大條
魚質順滑,夠濃郁;湯頭比想像中的味道好,有認真製作。
可以飲一啖湯再吃魚肉。

食魚又怎能少得金針菇和豆腐
可以放落湯中,慢慢泡浸,吸收了魚湯的所有精華。

最後,再來一杯竹蔗芧根,可以解渴降火,
足料而且不會太甜。

• 金針菇
  • 烤魚
尖沙咀的小魚兒烤魚專門店,除了烤魚之外,還提供多款即點即燒的串燒及雞煲等川菜。餐廳裝修以霓虹燈飾為主調,座位寬敞,環境較一般烤魚店更舒適。😙重慶雞煲(半隻) $148雞煲點選了小麻小辣,不過味道都非常香濃,雞肉鮮嫩多汁,半隻雞份量亦很多。👍燒白鱔 $68串燒白鱔的魚皮烤的很香脆,魚肉厚身,啖啖鮮嫩魚香。😋燒牛舌串 $32牛舌很大件,富有彈性,調味適中,味道唔錯。燒豬肉串(兩串) $48豬肉串一份有兩串,外層烤至微脆,配上孜然粉,非常惹味。😍埋單每位$160, 性價比不錯

重慶雞煲(半隻) $148

燒白鱔 $68
串燒白鱔的魚皮烤的很香脆,魚肉厚身,啖啖鮮嫩魚香。😋

燒牛舌串 $32
牛舌很大件,富有彈性,調味適中,味道唔錯。

燒豬肉串(兩串) $48
豬肉串一份有兩串,外層烤至微脆,配上孜然粉,非常惹味。😍

埋單每位$160, 性價比不錯
2020-02-06
2020-02-06 45 浏览
又到左一年一度慶祝生日的 “旺季”…平常都會選擇食日本菜, 但我剛從日本回來, 試試新口味吧! 烤魚…先來點頭盤, 燒牛舌串 $32 ~ 超推薦! 料量足足有5大厚片, 有咬口之餘不會靭, 肉質軟嫩, 外層燒得香脆, 想食多一串! 燒雞中翼 3隻 (芝士味道) $58 ~ 唔算細隻, 雞翼開邊燒, 調味剛好, 無雪味! 蒜蓉燒生蠔 (3隻) $78 ~ 蠔身比較細 (燒後有點縮吧), 蒜蓉味不會太嗆, 燒烤火喉掌控不俗! 點選海鱸魚配養生花膠蟲草香辣豆花鍋底 $336 ~傻眼, 超大一條爐魚! 不止一斤吧? 魚原本已熟, 到枱再加熱! 魚身無幼骨 (啱我), 魚肉幼滑結實 (新鮮), 豆腐超滑, 花膠沾著辣辣的湯底…每件事都好入味! 我哋2個女仔….食晒! 再加個稻庭烏冬才完滿 $28 ~ 幼滑彈牙, 好明顯我掌握火喉非常到位…註: 埋單 $585, 抵食!

註: 埋單 $585, 抵食!
庆祝纪念
生日
2020-02-05 49 浏览
知道尖沙咀金馬倫道開左有一新派熱潮的麻辣大師叫-小魚兒。 此店處於恆生銀行斜對面的一樓上樓旺鋪,配上外牆射燈影片同紅白招牌,大家非常容易就找得到。今次小妹初次點了碳火風味烤魚之養生花膠蟲草香辣豆花味, 並選以1kg的{江團魚}作烤魚種類,肉質鮮味嫩滑,小麻小辣亦都確實夠麻夠辣,加左豬紅同米線吸湯,愛麻辣者必試 。此外,我們點了蒜蓉牛油金菇、黑醋小碗木耳、炸芝麻雞翼作前菜小吃,亦都非常香口滋味,好開胃依肚,又有生啤酒飲,讚。若同事朋友相聚想食麻辣烤魚同特色小食又吾想番大陸,小魚兒係最近不錯選擇 。

2019-12-18
2020-02-01 61 浏览
同朋友都係烤魚愛好者,經過尖沙咀發現有烤魚食,立馬去試試質素如何。店舖除了有烤魚,仲有小食,串燒等,選擇豐富。嚟到梗係要食烤魚啦,選擇魚類,再選口味及香辣程度。 我們挑選了海爐魚,口味是老壇酸菜小辣小麻。海爐魚份量頗大的,肉質很鮮嫩。重點是海爐魚不算有太多骨,很容易進食。 烤魚吸取了酸菜湯底,酸酸辣辣,十分惹味,令人食到停唔到口。 另外可以加點配菜,我們加了豬紅及圓薯粉,圓薯粉配上烤魚湯汁,絕對入味。小食方面,order 了炸芝麻雞翼及蒜蓉牛油金菇。炸芝麻雞翼,表皮炸至金黃色,雞翼又不會太乾,香脆可口。蒜蓉牛油金菇,蒜香味重,喜歡吃蒜的朋友不能錯過。總括來說,烤魚是必點的,而且烤魚質素高,絕對推薦!

店舖除了有烤魚,仲有小食,串燒等,選擇豐富。

蒜蓉牛油金菇,蒜香味重,喜歡吃蒜的朋友不能錯過。

總括來說,烤魚是必點的,而且烤魚質素高,絕對推薦!
  • 海鱸魚
2020-01-27 104 浏览
之前已經來過這裏食烤魚,覺得惹味又好食😋今次同朋友放工後,決定試試雞煲,不知道是不是一樣咁正🤩當日未到七點,已經見到很多台客人,大部分是一大班朋友,所以又食烤魚,又食雞煲,很快就坐滿😝——————————🔸重慶雞煲 (半隻) $148朋友和我都不是太肚餓,叫半隻小辣的重慶雞煲。一開始看到好多汁,以為比其他雞煲店煮得冇咁入味,但食咗一嚿好惹味🤪唔會因太多汁變淡!雞件亦不算太少,一路食一路煮,慢慢收乾啲汁,會越來越麻辣,正~🔹炸午餐肉粒 $48一上菜,以為俾錯兩碟炸午餐肉粒,份量真係好多~剛剛炸起熱辣辣,外脆內軟,加入雞煲內,會更加濃郁,但浸得太耐會鹹,所以空口食都已經好好味😋🔸薯粉 $28每次食辣野都會配薯粉,今次食雞煲唔例外~薯粉索滿雞煲的辣汁,好惹味😍但朋友唔太食得辣,就要加水一齊食🤣📢今次同樣讚好及分享餐廳專頁會送炭燒豬串,豬肉長長一串,食落好香炭燒味,食肉獸記得做喇~
之前已經來過這裏食烤魚,覺得惹味又好食😋
——————————
🔸重慶雞煲 (半隻) $148
重慶雞煲 (半隻)

🔹炸午餐肉粒 $48
炸午餐肉粒

🔸薯粉 $28

炭燒豬串
重慶雞煲 (半隻)
炸午餐肉粒
2020-01-26 63 浏览
今日難得與好姊妹出來聚一聚👭,就一定唔少得去食我哋嘅至愛🌶🌶🌶,記得幾年次上海食過烤魚🐟後,係香港尋尋覓覓都搵唔到一間合口味😋,今次不負有心人🙏🏻,終於可以回味到香辣野味既味道😋,下次一定再孖志同道合既老友再來尋味😝yummy yummy
海蜇小食
信用卡優惠
海蜇小食
  • 海蜇頭
2020-01-26 34 浏览
三五知己約出黎食個晚餐,要就到大家方便大家就揀左尖沙咀呢個地方加上天氣咁凍當然要食返啲暖笠笠既😋 而大家又喜歡食魚所以就揀左呢間川菜烤魚試下~佢既餐牌都算多選擇~有烤魚、雞煲、串燒、冷熱小食仲有不同類型既飲品👍🏻 而主打既烤魚仲可以無限付費加配料可以滿足晒大家不同既口味😋呢間餐廳魚都有分4種~ 我地今次揀左海爐魚配酸菜豆花口味~聽到酸菜都已經流晒口水🤤🤤上菜時陣陣既酸味已經忍唔住好想食~ 店員都細心同我地講~ 等多3分鐘就食得~呢個時候我地就食住其他冷熱小食同串燒先~我地叫左口水雞、清炒萵筍、土豆同燒菠蘿😝😝 口水雞直得稱讚 唔係太辣 口味岩岩好👍🏻👍🏻 仲有燒菠蘿入口勁多汁 配烤魚麻麻辣辣好正👍🏻👍🏻 3分鐘烤魚食得! 加住熱既酸菜烤魚更加出味! 第一口食落去魚比較挺身唔會散開晒再配埋酸菜非常開胃! 仲越食越有味道! 如果怕辣食唔到辣佢可以選擇不辣~口味幾辣幾麻係可以自己配搭👍🏻👍🏻 餐廳環境唔錯~坐得幾舒服~我地仲叫左幾杯特色飲品~一路傾計一路食一路飲野~享用左一個愉快既晚餐👍🏻👍🏻

2020-01-25 36 浏览
.喜愛吃辣的我之前周不時都會北上食探魚反而香港就比較少呢類烤魚上星期朋友同我講小魚兒有烤魚食即刻約埋一齊去食下正唔正宗😍.我地點左條大既海驢魚 加薯粉 豬紅芝麻雞翼 牛舌串 燒海蝦等等既小吃好滋味 因為全部食物都好夠味呀!芝麻雞翼有四隻 外脆內軟 肉質好嫩滑因為有芝麻所以更香口~牛舌串仲用大烤串串住 每串有4件 熱辣辣食超正!好腍身 牛味香濃 我地分別試左香辣同孜然 個人覺得分別唔算太大 都挺好吃的。燒海蝦係原隻鹽燒 外殻咸咸食肉質爽脆彈牙 質素不錯~.至於主打烤魚!我地揀左老壇酸菜豆花味酸酸地極開胃口 賣相都幾好 魚係切半再擺係爐上面現烤呢個時候可以先擺左豬紅等等既配料落去煮左先等大約15分鐘就食得啦!❤️小辣小麻絕對適合我地 唔會好辣的魚有少少細骨 另外都係大骨 可接受的因為自己都怕好多細骨既魚~肉質好滑 我地4個女仔食一條我覺得岩岩好!薯粉係圓薯粉 煙煙韌韌 好有咬口煮完之後浸左辣汁 更正呀🤤.下次一定要試下其他味既烤魚~
喜愛吃辣的我之前周不時都會北上食探魚
反而香港就比較少呢類烤魚
上星期朋友同我講小魚兒有烤魚食
即刻約埋一齊去食下正唔正宗😍
我地點左條大既海驢魚 加薯粉 豬紅
芝麻雞翼 牛舌串 燒海蝦等等既小吃
好滋味 因為全部食物都好夠味呀!
芝麻雞翼有四隻 外脆內軟 肉質好嫩滑
因為有芝麻所以更香口~
牛舌串仲用大烤串串住 每串有4件 熱辣辣食超正!
好腍身 牛味香濃 我地分別試左香辣同孜然
個人覺得分別唔算太大 都挺好吃的。
燒海蝦係原隻鹽燒 外殻咸咸食
肉質爽脆彈牙 質素不錯~
至於主打烤魚!我地揀左老壇酸菜豆花味
酸酸地極開胃口 賣相都幾好 魚係切半
再擺係爐上面現烤
呢個時候可以先擺左豬紅等等既配料落去煮左先
等大約15分鐘就食得啦!❤️
小辣小麻絕對適合我地 唔會好辣的
魚有少少細骨 另外都係大骨 可接受的
因為自己都怕好多細骨既魚~
肉質好滑 我地4個女仔食一條我覺得岩岩好!
薯粉係圓薯粉 煙煙韌韌 好有咬口
煮完之後浸左辣汁 更正呀🤤
下次一定要試下其他味既烤魚~
2020-01-22
2020-01-24 27 浏览
來到尖沙咀覓食 發現一家名字挻有趣的店鋪呢🙈店名叫做"小魚兒" 這裡主打是烤魚看到挻多選擇餐廳環境很大 座位也有很多 還有新年裝飾挻有氣氛另有以魚兒做裝飾的霓虹燈 很配合餐廳的名字😂食物上菜速度挻快😌😌 不用十分鐘就上齊了haha·重慶麻辣雞煲 HKD$148/半隻可以選擇辣度 我們選擇小辣小麻版本 所以不會太辣味道挻香濃惹味的口感 而雞件的肉質不會太韌呢🤤·黃金魚皮 HKD$88 這個食物雖然很邪惡但又好吃 令人又愛又恨的感覺新鮮炸出來的魚皮很香脆 食起上來脆卜卜的口感😋每一口也食到咸多黃香味 但味道不會太咸挻不錯吧~

來到尖沙咀覓食 發現一家名字挻有趣的店鋪呢🙈

味道挻香濃惹味的口感 而雞件的肉質不會太韌呢🤤

·黃金魚皮 HKD$88

這個食物雖然很邪惡但又好吃 令人又愛又恨的感覺
新鮮炸出來的魚皮很香脆 食起上來脆卜卜的口感😋
每一口也食到咸多黃香味 但味道不會太咸挻不錯吧~

2020-01-20