2016-07-20 241 浏览
接女朋友放工,近近地過荃灣撐枱腳,之前起尖沙咀都食過呢間,無論環境定食物都好有質素,原來係荃灣都開咗分店,於是就試吓呢間嘅水準係咪一樣!餐桌嘅風格同原店一樣,裝修都差唔多同一個風格,都係好舒服好優雅嘅感覺。天氣咁熱,見到佢哋個drink menu真係心花怒放,涼浸浸嘅感覺叫咗杯青蘋果柚子沙冰,青蘋果味偏重,仔細品嚐都有少少柚子味,甜甜地,仲有兩塊青蘋果食!成個感覺好fresh~煎帶子配薄切青瓜,有三粒好大粒嘅帶子,味道好鮮美而且咬落去好有質感。溫室青瓜有蔬菜嘅清甜味,沙律盆菜嘅醬汁鹹鹹地幾好味。炭燒安格斯肉眼扒(七成熟)有陣陣既香味,肉眼扒嘅成熟程度啱啱好,呈現粉紅色,咬落去幾淋而且好juicy!!!!!另外仲有芝士薯仔片,好香濃嘅芝士味配合一片片嘅薯仔,清新得來又好味!芒果西米露,芒果好甜,西米露都幾大粒,而且芒果汁唔會太稀夠晒濃郁嘅芒果香味
2016-07-18 224 浏览
螞蟻,一種時常出現我們生活中的小昆蟲,微小而不起眼,是以一般人,包括我自己,對牠的了解和認識都少之又少。但竟然,荃灣區的這一間新餐廳正以螞蟻為題,這到底是怎樣的一回事呢?小蟻人餐廳位處的大鴻輝中心,是區內一所較舊式的商場。從外部看來,外觀未算吸引,而餐廳的存在亦因此變得不甚起眼。然而,到埗後看到的,卻完全是另一番景象。一大片雪白的牆身以及可愛的螞蟻標誌,伴襯著燈光明亮的大門,予人精神抖擻的感覺。餐廳內部的裝潢也是新簇簇的,而且空間更十分寬敞。每張桌椅之間不但有相當的距離,四邊的位置更設有不少舒適的卡位。餐廳整體的設計雖然偏向簡約,卻設有許多微小的細節,隱約散發出一種清新的貴氣。牆邊以至於玻璃窗邊等,都有著不同程度的花紋和鏤空裝飾,而天花的位置更吊著一隻隻的小螞蟻,相當別緻。桌面的空間十分充裕,即便是擺放了所有餐具和兩份餐牌,都沒有絲毫的擠迫感。而餐牌的設計亦貫徹了餐廳的設計風格,精緻但不花巧。【是日餐湯】伴隨晚餐的是日餐湯是南瓜湯,餐湯很creamy,口感十分順滑,而且甜度適中,既有南瓜的鮮甜味,也有忌廉的香味,是一個不錯的開始!【黑莓藍莓果茶】餐茶方面有汽水或果茶的選擇,客人也可加$

是日餐湯
【是日餐湯】
黑莓藍莓果茶
【黑莓藍莓果茶】
餐茶方面有汽水或果茶的選擇,客人也可加$20點選一杯特飲或咖啡,而精打細算的我們最後當然選了較經濟實惠的果茶。

黑莓藍莓果茶以茶包沖泡而成,帶有淡淡的莓香味,味道不太甜,適合用來中和一下食物的味道。
【香煎比目魚伴紫薯蓉】
兩道主菜之一是晚餐餐牌上的香煎比目魚伴紫薯蓉。菜式的賣相吸引,很有高檔西餐廳的感覺,相當賞心悅目。

食物的質素,也跟賣相一樣出色。比目魚煎得恰到好處,外皮十分香脆,而裡面的魚肉則保持著鮮嫩的口感,形成強烈的對比。比目魚並沒有經過太多的調味,只是以少量鹽粒來提鮮,配以清甜的芒果汁來吃,味道天然清新。

配菜方面是選材特別的紫薯蓉,混入了一定份量的牛油,使其味道變得更加香甜滑溜。味道雖然吸引,但吃多了便感覺有點heavy。
辣蕃茄海鮮意粉
【辣蕃茄海鮮意粉】
另一道主菜我們單點了餐廳的辣蕃茄海鮮意粉。餐廳的意粉系列均用上銅模意粉,而嚐下去果真比一般的意粉彈牙,而且十分入味。辣蕃茄醬汁的味道頗辣,因此顯得更為惹味。而海鮮意粉的配料也十分豐富,不單有帶子和大蝦等各種海鮮,而且全都很新鮮可口。
Movenpick雪糕芝士夾心
【Movenpick雪糕芝士夾心】
作為甜品西餐廳,餐廳也同時提供包羅萬有的甜品,當中有不少都別具特色和創意,包括這個賣相可愛的雪糕芝士夾心。

夾心以三款不同味道的雪糕夾雜cream cheese組成,材料雖多,但每者之間配合得很好,沒有任何突兀的感覺。芝士的味道其實沒有很突出,但卻中和了雪糕單純的甜味,並帶來了一般雪糕所沒有的香氣,別有一番滋味!
草莓窩夫配Movenpick雪糕
【草莓窩夫配Movenpick雪糕】
抵擋不住甜品的誘惑,我們又再點了一個草莓窩夫來吃。草莓窩夫的漂亮賣相自然不在話下,但更令人驚喜的,是它不論在口感和味道方面都極之出色!

餐廳的窩夫不但能夠做到外脆內軟的效果,而且窩夫本身加入了草莓醬製成,所以即使不加任何配料,都帶有微微的香甜草莓味道。鋪在窩夫上面的不是一般的忌廉,而是更為香甜的奶黃醬,再加上份量豐富的雪糕和鮮草莓,整個組合簡直就是完美!
到訪之時正值餐廳新開張推廣期間,食客只需在Facebook打卡分享便可以參加轉盤的抽獎遊戲,既有趣又有綽頭!

雖然很可惜地,我們只抽中八折的優惠,但經折扣後,每人其實只需付約150元!
離開之前,店員向我們送上餐廳自家製的巴卡龍,味道口感還算不錯,但更重要的,是此舉盡顯餐廳誠意,也叫食客更為難忘。
表面看來,螞蟻只是微不足道的一種生物,但其實,牠們擁有著種種連人類都可能缺乏的優良特性。如果我們往往只著重表面,可能就不會有機會欣賞到螞蟻的優點,亦可能不會有機會來到小蟻人餐廳品嚐到這一頓晚餐。

餐廳的每一位成員恰如其分地做好自己的工作,就像螞蟻一樣勤奮、堅強和團結。雖然每一個細節單獨來看都只是一樁小事,但累積起來,卻可以造就出成功,並讓人留下深刻的印象。
辣蕃茄海鮮意粉
Movenpick雪糕芝士夾心
草莓窩夫配Movenpick雪糕
2016-07-13 269 浏览
荃灣假日真係好多人,要搵個唔洗排隊既地方食飯真係有難度。本身我地打算食同商場內既爭鮮,但係太多人排隊,所以就過左隔離食呢間西餐廳。起初見呢度唔洗排隊,都擔心係咪因為唔好食?但食完就知!首先我地叫左份ceasar salad,沙律醬已經撈好晒,好均勻,有芝士、煙肉碎、麵包粒,不過就嫌煙肉碎太多,再上上面又已經揀左煙三文魚,搞到整體有d鹹。另外凱撒沙律仲可以配parma ham或者鴨胸既。重有一份都係前菜既,就係帶子青瓜,擺盤做得幾靚,用紅菜頭汁畫左d紅色係碟上面,不過食起上黎就唔會有咩味既。帶子得3隻,不過唔會煎到乾淨淨都幾好,幾彈牙爽口,反而青瓜就超多啦,砌到成朵花咁,旁邊仲有d火箭菜添。小食我地叫左兩份,一個係炸魷魚鬚,落單既時侯店員已經講明,係魷魚圈,我地都話冇問題。魷魚係軟腍唔會韌,一咬就斷,外層都炸得香脆,加左d椒鹽幾香口,不過就有d厚。雖然話係一份炸魷魚鬚張小食,但其實除左魷魚,仲有好多撈左檸檬汁同橄檻油既菜,份量唔小。另外就係一份牛柳粒,牛肉有d幾juicy,牛味夠濃,炒得好香口,份量又多,都有成十幾粒!加加埋埋就已經成塊牛扒咁既size,幾抵食!不過就係筋多左d,有筋既位

起初見呢度唔洗排隊,都擔心係咪因為唔好食?但食完就知!
三文魚凱撒沙律
煎帶子青瓜
椒鹽魷魚圈
牛柳粒
加加埋埋就已經成塊牛扒咁既size,幾抵食!不過就係筋多左d,有筋既位會好難咬。
甜品就揀左呢度最招牌既紅蟻屋,其實就係士多啤梨味既心太軟。
紅蟻屋
心太軟粉紅色心心形,女仔一定鍾意。心太軟蛋糕外層脆,內裡非常之流心,流出黎既士多啤梨醬有d杰,同埋偏甜,但係味道都唔錯既。
側邊仲有movenpick既朱古力雪糕!入面有好多朱古力薄片,正!同埋有好多新鮮士多啤梨粒,但係就酸過頭。

雖然叫左唔係好多野,但係味道都幾好,而且係抵食,下次又多個選擇!
  • 紅蟻屋配movenpick雪糕
2016-07-13 254 浏览
這個商場每晚都絡繹不絕,排隊到樓上吃韓燒、放題的人的多是,不過在荃灣一帶下班後,我想找個落腳點跟男朋友好好吃頓飯,所以就選了這間不用排隊,又比較清靜的。餐廳環境光猛,食物價錢公道。由於晚市套餐的食物都不太合我們胃口,所以我們決定散點。先來的是飲品,晚餐都可點這些特飲的,不過要加錢,我們是散點就沒所謂啦!一杯是荔枝烏龍,一杯是雜果烏龍,兩杯都有果肉,不過荔杯那杯明顯是罐頭貨色,所以太過甜,但雜果的就很清新,果肉亦佔了半個杯。首先點了一份前菜煎帶子拼青瓜,帶子有3隻,是半熟狀態,所以口感帶點彈性而不會乾身,青瓜有好一大疊,旁邊還有油醋拌火箭菜,蔬菜量多,感覺好健康!主菜有這個豬鞍排,實在比想像中要大塊,絕對對得起價錢!豬鞍大塊之餘又厚身,足夠我們兩個人分享。厚身的豬鞍頗juicy,非常鬆軟,好像海綿一樣帶空氣感,不過能做到這樣的口感,肥膩是難以避免的。旁邊有一小碗我們誤會是薯蓉的,吃到一半才發現是蘋果蓉!跟豬鞍十分合拍,酸酸甜甜的蘋果蓉完全能去掉豬鞍的油膩感!另外還有薯角及煮過的蔬菜、瓜類,很豐富的。甜品方面,適逢夏日有不少限定的消暑甜品,我們就選了這個西瓜冰!實物跟圖片一樣,沙冰疊得高高
雜果烏龍茶
煎帶子
豬鞍
另外還有薯角及煮過的蔬菜、瓜類,很豐富的。
西瓜沙冰
實物跟圖片一樣,沙冰疊得高高的,底下有半個西瓜做盅。冰沙是淡淡的西瓜味,加些切好的西瓜粒裝飾,可以說是沒什麼難度的。
如果說這個是西瓜沙冰,換成特飲,會比較方便,因為冰溶的快,我們邊吃,底下的冰已經溶成水池,浸泡著西瓜,而且又要擔心它會不會倒塌,實在有點狠狽。
movenpick雪糕夾芝士
另一份甜品則是表面似西瓜,內涵卻是三色的movenpick雪糕,中間夾著些少芝士餡,層次挺豐富的,而且movenpick雪糕本身就有質素保證。奶香濃郁又細滑的雪糕,跟芝士餡融為一體,感覺很不錯!
整體挺欣賞這裡的食物,雖然不算是驚喜非常,但價錢合理,好幾位女侍應的態度亦很有禮,值得回頭。
2016-07-12 236 浏览
現在每當我約朋友到荃灣食飯,我第1時間都會諗到小蟻人。今晚我再約了另一堆朋友來這裡食飯。今個月來,餐牌有所更新了太好了,我又可以試到其他口味set dinner..都是可以選配湯或沙律這個湯薯味好重,而且仲有少少薯仔蓉,口感唔錯大大份既沙律,配以新鮮爽口既沙律菜同中東米,酸酸地,好醒胃豬肩醃得好林,易咬。兜內都有好多舊肉。個汁就配飯一流 開頭都好怕紅米飯會好硬 難咬但呢度把紅米飯同白米混和一起,口感跟食普通米飯沒什麼分別,口感煙韌一點,但感覺有了紅米會健康一點。焗飯,我的至愛因為有濃濃既芝士蓋住飯面,當食既時候,仲會做到拉絲雞嫩滑 而且份量都多,唔怕唔夠肉食飯綿綿的,一口內有綿綿既白飯,芝士汁,雞粒。。口感同味覺都呢個兩頭尖粉好得意口感同通粉都是一樣,但佢既感覺就似一塊麵團之後卷起來。中間既空間鎖住汁,所以當咬下時會感到好juicy..而且粉又有彈彈既感覺。不過略嫌三文魚份量比較少比目魚大大件,不油膩,好清新,沒有魚骨,可以放心食用。配以芒果汁,感覺好fresh..紫色薯蓉好甜,綿綿的每次來的特飲都有不同是次的特飲為檸檬薏米水。薏米水平時就飲得多,加上了檸檬真是第1次。。。我覺得酸了一

今個月來,餐牌有所更新了
太好了,我又可以試到其他口味
set dinner..都是可以選配湯或沙律
是日餐湯 薯蓉湯
這個湯薯味好重,而且仲有少少薯仔蓉,口感唔錯
是日沙律
大大份既沙律,配以新鮮爽口既沙律菜同中東米,酸酸地,好醒胃
黑松露燴豬肩乾蔥雜菜配紅米飯
豬肩醃得好林,易咬。兜內都有好多舊肉。個汁就配飯一流

開頭都好怕紅米飯會好硬 難咬
焗椰汁雞飯
焗飯,我的至愛

因為有濃濃既芝士蓋住飯面,當食既時候,仲會做到拉絲

雞嫩滑 而且份量都多,唔怕唔夠肉食
飯綿綿的,一口內有綿綿既白飯,芝士汁,雞粒。。
口感同味覺都
忌廉磨菇煙三文魚兩頭尖通粉
呢個兩頭尖粉好得意
不過略嫌三文魚份量比較少
香煎比目魚伴紫薯配芒果忌廉汁

紫色薯蓉好甜,綿綿的
檸檬薏米水
每次來的特飲都有不同
是次的特飲為檸檬薏米水。
薏米水平時就飲得多,加上了檸檬真是第1次。。。
我覺得酸了一點,感覺有點似檸檬水加上薏米水混合的
但都幾fresh..有助消去口內濃濃的食物味

我們一共加了3份甜品,每份跟餐叫就加了30蚊一份
waiter服務好好,有推介他們的鮮果撻 更說是即叫即做的
芒果撻
芒果撻,撻底好鬆脆
配上朱古力醬及吉士
芒果份量都多,芒果甜甜的
口感唔錯,味道都配合得很好
草莓撻
草莓撻,跟芒果撻都是弓樣的批底,只是換了另一款生果
草莓不酸份量都多,整體口味都不錯
焦糖燉蛋
上面有脆脆既焦糖,內裡的燉蛋好creamy...蛋味又重,唔會太甜,好好味呀

整體用餐感覺好好,過了一晚既坐得舒服,又品嘗了一餐美味既晚餐
2016-07-11
芒果撻
草莓撻
焦糖燉蛋
2016-07-11 232 浏览
今日係荃灣行街食個飯,唔知食咩好之下,唔打唔撞黎到呢間叫小蟻人既餐廳,一入去感覺不錯,好寬敞,裝修不錯,好光猛,坐得舒服今日天氣真係熱到不是人行既日子,點都要叫反杯冰凍既嘢飲先,雜果桂花烏龍茶,好清新,雜果好新鮮,成個人都爽一爽主菜叫左份碳燒安格斯肉眼扒,好大塊呀,仲大過我塊面好有牛味,肥告位置好正,好香,叫左五成熟,我覺得剛剛好,無血水,煙韌唔難咬口,夠入味。 仲有佢配菜,雜菇都吸曬牛肉既香味,超入味,好香黑辣味好多汁之後我地女仔點可以少得甜品,呢度甜品有好多種原來有選擇困難症既我咩都想食點左個什果拿破倫,個拿破倫好脆,唔林身,加埋吉士好正,啲水果好新鮮,食得出係新鮮切既,唔係放左好耐既凍水果。 呢個係我朋友叫,都好正,成個三明治咁,底層係蛋糕,上層係雪糕,好正,雪糕帶有點酸酸地,好開胃,碟上士多啤梨脆脆好好味,好香好甜,好有咬口走既時候先留意度出面甜品櫃,真係好吸引,下次同啲姐妹一定會再黎high tea 都好食飽又要濕平了
主菜叫左份碳燒安格斯肉眼扒,好大塊呀,仲大過我塊面
之後我地女仔點可以少得甜品,呢度甜品有好多種原來
有選擇困難症既我咩都想食

食飽又要濕平了

• 炭燒安格斯肉眼扒
2016-07-11 178 浏览
荃灣食肆多,各國菜式臨立,到處都有美食。今晚來到小蟻人吃個低消費晚餐,西餐賣相食物,價錢非常超值。環境寬敞明亮,座位空間感充足。黑松露三文魚薯蓉湯。濃濃忌廉湯,黏黏的絕不稀身,香味豐富的黑松露,陣陣菌香濃郁。煙三文魚溫度不足,入口偏冷,咸香味道算是適中。香煎帶子配薄片青瓜。帶子煎至半熟,內裡晶瑩剔透,口感嫩滑但鮮甜度較輕。醬汁有點像酸辣醬,味道香口惹味。薄片青瓜爽脆清新伴上紅菜頭,清新自然。青醬雞肉松子仁伴手捲通粉。清香青醬味道,清甜清香,味道香醇不膩口。雞肉切條入口嫩滑不鞋口,煎香雞肉味道更是豐富。松子仁是我最愛,味道香口帶點果仁香,香脆口感更是豐富。炭燒美國極黑毛豬鞍扒。厚切豬鞍扒肉味清甜爽嫩,肉質鬆軟多汁,清香不油膩。燒得香口的豬扒紋路清晰可見,伴上烤雜菜和薯角,飽肚外味道也是出色。蘋果蓉是貼心的位置,清香蘋果蓉減低吃肉的膩口,味道更是輕盈。
環境寬敞明亮,座位空間感充足。
黑松露三文魚薯蓉湯。
香煎帶子配薄片青瓜。
青醬雞肉松子仁伴手捲通粉。
炭燒美國極黑毛豬鞍扒。
2016-07-11
用餐时段
2016-07-11 156 浏览
大熱天時,行行下街想飲杯野休息下就同朋友入左商場睇下有咩食。店內裝修光猛乾淨,座位舒服青蘋果烏龍茶:$42用新鮮青蘋果粒,茶包,再加梳打水好清新消暑解渴。辣蕃茄海鮮意粉:$108意粉硬度剛好,不會過淋,但我鐘意較硬既意粉,所以如果可以再硬身點就好蕃茄醬不會太希,醬汁能掛到意粉。不錯Movenpick雪糕芝士夾心:$80由三種唔同味既雪糕整成,賣相成塊西瓜既雪糕,芝士蛋糕做底,再伴有3粒不同味道既馬卡龍碟上有d士多啤梨味既碎碎,同雪糕一齊食異常甘夾。甜品真的抵食夾大份,同埋質素什高,水果十分新鮮。第時經過想食甜品,一定會再幫襯。
大熱天時,行行下街想飲杯野休息下
就同朋友入左商場睇下有咩食。
店內裝修光猛乾淨,座位舒服
青蘋果烏龍茶:$42
用新鮮青蘋果粒,茶包,再加梳打水
好清新消暑解渴。
辣蕃茄海鮮意粉:$108
意粉硬度剛好,不會過淋,
但我鐘意較硬既意粉,所以如果可以再硬身點就好
蕃茄醬不會太希,
醬汁能掛到意粉。不錯
Movenpick雪糕芝士夾心:$80
由三種唔同味既雪糕整成,
賣相成塊西瓜既雪糕,
芝士蛋糕做底,
再伴有3粒不同味道既馬卡龍
碟上有d士多啤梨味既碎碎,
同雪糕一齊食異常甘夾。
甜品真的抵食夾大份,
同埋質素什高,水果十分新鮮。
第時經過想食甜品
一定會再幫襯。
2016-07-09 2079 浏览
今日真係實在熱死人,向條街一陣都唔掂檔。但咁熱都要食野架。見有間門面不錯,白色的又有點宮廷的感覺。望入去又見座位夠寬敞舒適,就決定入去食下野消暑一下😌薄荷梳打咖啡今日熱到爆炸。平時唔多會叫凍飲,呢次非飲凍野不可。見到一杯叫薄荷梳打咖啡,聽個名都覺得fresh。又係凍飲又有咖啡又有薄荷,可以滿足哂我3個願望😆黎到即刻啜一啖,so cool😆淡淡的薄荷味,然後再飲到咖啡味。又不會太甜,即刻開心哂😊烤點醋羊鞍架配粟米餅叫左7成熟。分量比出面的多。平時出面食,都係得兩塊,但每塊都係得一條骨。但呢度每塊羊架係有兩條骨。分量比出面多。切開後,內裡好juicy,而且沒有over cook👍🏻另外配菜嘅粟米餅都不錯。起初怕係好油同好熱氣,但點知食嘅時候,一點油膩都沒有。有淡淡的栗米味。味道都不錯。綠茶窩夫配雪糕咁熱嘅情況低下,食雪糕是常識吧😁所以我就揀左窩夫配雪糕。因為窩夫是我近期最愛的甜品☺️雪糕仲要係Movenpick😍點知一黎到,仲發現有勁多生果😍全部都又新鮮又甜。連雪糕底下都有大量新鮮芒果肉粒。真係不得了👍🏻👍🏻呢度嘅甜品真係值得推介!用料新鮮,又足料,又大份,味道仲要好ok。而且價錢絕對係非常
薄荷梳打咖啡
烤點醋羊鞍架配粟米餅
綠茶窩夫配雪糕
呢度嘅甜品真係值得推介!用料新鮮,又足料,又大份,味道仲要好ok。而且價錢絕對係非常合理👍🏻👍🏻
2016-07-05 275 浏览
星期日即興想搵個地方傾計食tea都好唔容易,因為周圍都好多人。原來想去第二間餐廳不過又熱又多人於是就去左小蟻人博一鋪。點知唔洗等位環境又幾好,有free wifi之於仲有靚靚tea set. 我地兩個人見到個二人high tea set連野飲好似抵過叫兩份tea set, 就叫蒞試下。整體野食普普通通,個人比較不喜甜所以覺得個杏仁條太甜,綠茶慕絲有點溶,個鬆餅不錯,puff and tart都係太多cream 。個咸點都幾好,係火腿加芝士,仲有個咖哩酥。野飲就比較特別,叫左一個薄荷有汽咖啡同橙皮有汽咖啡。(唔記得佢個名叫咩)薄荷比較清新,橙皮我個人覺得麻麻,但友人比較喜歡橙皮。我覺得都可以一試😊

2016-06-26
2016-06-26 308 浏览
雖然話每次食嘢最好係有人伴,有人陪自己食會覺得特別開心,有講有笑享受食物嘅美味,但工作日嘅午餐好多時候好難穩伴,今日又得一個人去享受我嘅美味午餐喇,小蟻人比較有情調,而且可以據扒同食甜品。雜果烏龍桂花茶,幾種顏色水果放系一杯茶,顏色鮮艷好有美感,有淡淡桂花香,水果味就無咩,烏龍茶味就幾濃。炭燒安格斯肉眼扒,要左黑椒汁,早知要紅酒汁比較搭配,牛扒肉感好好,要七成熟,肉仲好嫩,有牛肉香味,揀黑椒汁有少少搶左牛肉嘅味。朱古力方磚配雪糕好滿足,厚厚一層忌廉鋪係三塊多士上邊,再淋少少草莓味,周邊仲有水果鋪墊,雪糕多士冰凍香滑同脆脆口感,一試難忘。
2016-06-08
2016-06-26 238 浏览
自BB 出世後好耐冇寫過食評,今次終於唔係寫衰野。今天天氣熱熱熱,本想去荃灣城市中心二期間譚仔,起初大家都用廣東話溝通,後來唔知點解阿姐轉左用火星話,在言語不通下只好走人,跟住想去爭鮮 結果條隊長到暈,無謂走進小蟻人,入到去冇咩人有D想走人侍應又有點失暈,最後抱著試下啦既心態唔好咪冇下次囉! 一行3大1BB點了LUNCH SET雞扒紅米飯,咖哩羊肉飯,台灣肉燥鹽酥雞飯,起初冇咩期望,但個咖哩羊肉飯先來個先聲奪人,賣相呢good啦 唔辣既咖哩味羊肉有小小So味還有些配菜唔錯,再來雞扒飯皮脆肉滑賣相都係good ,不過個肉燥鹽酥雞飯就差DD, 鹽酥雞味道不太像樣,還有杯可樂SIZE夠份量,炎夏飲一杯真係透心涼,四拾幾至五拾幾元食到如此水總的午餐,真係唔推介唔得仲有食評個個都話GOOD , 真係食得過
2016-06-22 3145 浏览
這間餐廳我已經是第2次來光顧了這1次依然令我食得好滿足 超滿意這餐廳既service是次我是與2位朋友慶生,事前我致電來book位,餐廳職員超友善地說出可以為甜品碟上加上happy birthday...太好了在今日我亦收到餐廳既confirm booking...及再次確認我所order既甜品生日壽星名字。。我已經感到好窩心了餐廳座位寬敞,燈光柔和,超適合一大班朋友來談談天食個好味既便飯仲要平日晚上係沒有限時用餐是晚精選晚餐,我們5人用餐一共點了4份set dinner,再加一份full沙律set dinner..可以選沙律或湯蕃茄湯 好creamy呀salad都一點不馬虎 而且份量都算頗大有一位朋友點了這餐飲 味道幾特別 出面餐廳都較少供應 酸酸的 有點像莓味 好醒胃呀點了一份焗飯濃濃的芝士放著滿滿的海鮮和飯超芝味熱辣辣大啖大啖咁食。。一啖飯內充滿住超濃芝士味,海鮮多款飲又綿綿的。。不知不覺成兜飯都不自覺地食曬lu咖哩汁濃,但可惜的是牛肉不算太多,內裡都是放著薯仔但以薄餅來沾一沾咖哩汁再放入口食。。果然係不錯如果薄餅和牛的份量可以多一點就好了點了2份的豬胺扒 職員跟我們說七成熟會比
這間餐廳我已經是第2次來光顧了

焗芝士汁海鮮飯
點了一份焗飯

濃濃的芝士放著滿滿的海鮮和飯
超芝味

熱辣辣大啖大啖咁食。。一啖飯內充滿住超濃芝士味,海鮮多款
飲又綿綿的。。不知不覺成兜飯都不自覺地食曬lu
咖哩牛腩薄餅
咖哩汁濃,但可惜的是牛肉不算太多,內裡都是放著薯仔
但以薄餅來沾一沾咖哩汁再放入口食。。果然係不錯

如果薄餅和牛的份量可以多一點就好了
炭燒極黑厚切豬胺扒配煙肉
點了2份的豬胺扒 職員跟我們說七成熟會比較perfect..所以我們就點了7成熟來試試
果然肉做到外完全熟透,而內的肉做到煙韌有口感
你地睇下 舊肉幾靚

而且汁都好match...

仲配有菠蘿及紅菜頭。。配以豬來吃 可以減少肥膩 肉既口感
歐陸雜菜沙律配煙三文魚
散叫了一份沙律
沙律菜十分新鮮 以多種沙律菜混雜在一起仲配以perfect既汁 真係食到停唔到口

仲有3片大大既煙三文魚
甜品碟
最後為我們朋友送了兩碟甜品
左邊的是雜果拿破侖
拿破侖十分脆 每層中間夾著滿滿的吉士 又香又creamy..太正啦 好想來多一客 街外都難吃到超香脆既拿破侖

右邊的是綠茶窩夫

窩夫暖暖地 外皮脆 中間好煙韌
仲有綠茶既香味 perfect

每層窩夫中間都配以大量既吉士

另外我最欣賞的就是那云尼拿雪糕配芒果粒(杯裝的)
雪糕又超香濃云尼拿味 是m字頭那隻牌子來
雪糕慢慢融化 令下面的芒果慢慢都被雪糕包圍,之後食每口芒果都有濃濃既云尼拿香同雪糕既甜 芒果又好甜呀。。新嚐試 好好味呀

是次用餐十分滿意,服務很好,餐廳座位,氣氛和食物都好好
我都一定會黎encore
甜品碟
  • 窩夫
  • 拿破侖
2016-06-15 383 浏览
Tea set好抵!叫左份煙三文魚法包配特脆薯條$38,另加$10轉左特飲荔枝蘋果梳打,勁好飲!三文魚好大塊,薯條又脆,D沙律菜仲有黑醋汁咖,我清晒碟呢!仲要全日免加一,抵食呀!我下次帶老公黎食晚餐先😋😋

三文魚好大塊,薯條又脆,D沙律菜仲有黑醋汁咖,我清晒碟呢!

仲要全日免加一,抵食呀!

我下次帶老公黎食晚餐先😋😋
2016-06-15
2016-06-05 431 浏览
今日接左男朋友放工,特登去荃灣試下呢間甜品西餐。望一望個餐牌,真係好抵食。Lunch set由48~68蚊不等,以西菜為主,亦有台式飯。最緊要係唔洗加一,送埋飲品。今日就試下呢個雞扒飯$48 十分脆口,推。不過d汁可以多少少,食到後面會有少少乾。仲有台式炸魷魚圈飯$48味道岩岩好,推

今日就試下呢個雞扒飯$48
十分脆口,推。不過d汁可以多少少,食到後面會有少少乾。
仲有台式炸魷魚圈飯$48
味道岩岩好,推