2016-10-23 1455 浏览
本身打算同中同打邊爐咁實在太多人又怕熱氣所以改食小蟻人一見到個咁靚既甜品櫃就決定一定要食埋甜品先走歐陸沙拉好大碟!好岩同朋友share !蔬菜有好多種而且好新鮮!配埋Parma ham 同芝士碎食好正!好開胃!餐湯係雜菜湯,味道都不錯依個銅模意粉好正意粉好彈牙,口感一流!仲有濃濃既墨魚汁味,食到個咀黑哂都抵醬汁中有大量芝士,雖然邪惡但香濃美味煙三文魚份量足夠,配埋意粉食好正餐飲係芒果汁芒果味香濃,而且唔稀,比較似多芒小丸子個種質感入而仲有粒粒芒果肉個甜品真係呃like 一流而且仲好好食!雪糕係朱古力雪糕,有一粒粒既朱古力粒係入面好好食蛋糕係流心嫁一切開就冇粉紅色既士多啤梨餡流出,好香甜好好食
本身打算同中同打邊爐
咁實在太多人又怕熱氣
所以改食小蟻人
一見到個咁靚既甜品櫃就決定一定要食埋甜品先走
歐陸雜菜沙拉配帕爾馬火腿
歐陸沙拉好大碟!好岩同朋友share !
餐湯係雜菜湯,味道都不錯
煙三文魚蛤肉銅模墨汁意粉
依個銅模意粉好正
意粉好彈牙,口感一流!仲有濃濃既墨魚汁味,食到個咀黑哂都抵
醬汁中有大量芝士,雖然邪惡但香濃美味
煙三文魚份量足夠,配埋意粉食好正
芒果汁
餐飲係芒果汁
芒果味香濃,而且唔稀,比較似多芒小丸子個種質感
入而仲有粒粒芒果肉
甜品真係呃like 一流
而且仲好好食!雪糕係朱古力雪糕,有一粒粒既朱古力粒係入面
好好食
蛋糕係流心嫁
一切開就冇粉紅色既士多啤梨餡流出,好香甜
好好食
歐陸雜菜沙拉配帕爾馬火腿
煙三文魚蛤肉銅模墨汁意粉
芒果汁
2016-10-21 379 浏览
小蟻人!有驚喜!同幾位朋友一齊到荃灣區食晚飯!朋友介紹下到呢度食西餐!入正題!餐廳野食感覺未夠多元化,如果好味道就另計!以下係煙肉卡邦尼扁意粉!真係好好味!又夠creamy又多煙肉!呢個價錢雖然高左啲,但完全值得哦!推介度小食前菜:牛柳粒!個醬汁幾好,牛肉熟度岩岩好,唔生又唔熟!入口仲好juicy!令人一試難忘!叫多份都ok wo推介度其餘友人叫左海鮮焗飯,料多量多,朋友表示好抵食!係附近經過既朋友都可以去試下!聽講甜品都唔錯架!
小蟻人!有驚喜!
同幾位朋友一齊到荃灣區食晚飯!
朋友介紹下到呢度食西餐!

入正題!餐廳野食感覺未夠多元化,如果好味道就另計!
以下係煙肉卡邦尼扁意粉!
真係好好味!又夠creamy又多煙肉!
呢個價錢雖然高左啲,但完全值得哦!
推介度
小食前菜:牛柳粒!
個醬汁幾好,牛肉熟度岩岩好,唔生又唔熟!
入口仲好juicy!令人一試難忘!
叫多份都ok wo

推介度
其餘友人叫左海鮮焗飯,料多量多,
朋友表示好抵食!係附近經過既朋友都可以去試下!

聽講甜品都唔錯架!
2016-10-18 393 浏览
早前同事間流傳小蟻人西餐為不錯的平價甜點西餐,所以當然要試試意大利煙花女銅模扁意粉銅模意粉有別於平常壓製出來的麵條,一般既麵都係表面比較光滑,所以D醬多數都係流走於表面銅模做既意粉個面凹凸粗糙D,除左食落口感彈牙,D醬都可以食落D意粉坑紋到,連食意粉都講究,無論點都應該要試下而意粉入面有煙肉、橄欖、辣椒仔、洋蔥,酸得黎又有D辣,食落都幾開胃水牛城雞翼兩隻雞翼都係劏開左中間,然後用竹籤穿住,整得有D似串燒,有別傳統既水牛城雞翼雞翼除左醃得夠入味,外皮亦燒到微焦但內肉亦仍嫩,咁樣先夠正!芒果拿破崙聽說拿破崙酥係全人手製,夠脆,亦散發香濃牛油味,淨係手工都加哂分而裡面有滿滿吉士,又唔會好甜,相反芒果唔酸好夠甜,唔會被人搶走芒果既味道,味道真係一流成個芒果拿破崙既擺設整得好靚,顏色夠鮮艷,隔離仲有D芒果、藍莓、紅莓、士多啤梨裝飾下

意大利煙花女銅模扁意粉

水牛城雞翼

芒果拿破崙
2016-10-15 284 浏览
雖然之前評分係偏向鬆既 不過今次呢個真係連普通都比唔落首先我點左個牛肋肉紅米set dinner 佢好快就到左 可惜一食落口 面果浸肉係涼架 然後下面既肉係暖 一入口就勁失望 點解會唔係熱架?暖暖地既肉跟住就由入口果種失落感繼續擴散 肉質比較鞋 味同我想像既味道完全唔同 冇咩味 加上個飯特別巨 平時都惜食開 但愈食愈冇胃口 真係清唔到食到一半放棄不過呢度既服務係幾好 工作人員好有禮貌 環境亦舒適 坐左個半鐘定兩個鐘都唔會趕 不過場內都係小貓幾桌 人丁唔旺 對比起隔離既爭鮮人流川流不息 呢度就強烈反差 聽聞呢度出名既係甜品 不過我地果晚就冇試到 我地3個女仔每人一個set dinner總共食左200幾 食物既質素真心同個價錢 唔太balance不過當係談心聚腳既地方 係唔錯既
雖然之前評分係偏向鬆既 不過今次呢個真係連普通都比唔落

食到一半放棄

不過當係談心聚腳既地方 係唔錯既
牛肋肉紅米飯(set)
是日餐湯
洛神花茶
2016-10-07 294 浏览
黑松露三文魚薯蓉湯小蟻人既擺碟裝飾真係幾有心機,碟邊應該係一種調味醋,畫花幾漂亮,湯面亦有香草撒係面。湯身就比較杰,薯蓉係完全打溶同未溶哂既邊緣,口感豐富度增加!亦唔會感覺好粉,個底到仲有三文魚肉架 凱撒煙三文魚沙律一見到煙三文魚就覺得好好味,肥美乾身,仲有片片芝士,落滿芝士粉,而且依舊有香草伴碟,沙律都係選用生菜,但切得好仔細,唔會一大塊一大塊。裡面亦有凱撒沙律必有的麵包粒粒,這種係香草味的麵包粒,令原本香脆的麵包粒更加分黑松露有機意大利飯黑松露香味陣陣,一見實物,用的不是黑松露醬,而是真的大大的黑松露菌香,就知道用的是真材實料。黑松露菌香夠突出,不須複雜的配搭,就可以帶出最特別香氣味道。意大利燴飯不會過硬,係迎合香港人口味,在其中有菇類等等,果然係「有機」紅蟻屋配雪糕紅蟻屋配雪糕紅莓心形心太軟,個外皮好軟,切開個心真係好流,一開就「嘩嘩聲」,好新鮮,但又唔會太熱。但係唔會超甜,側邊配料有草莓、紅莓、藍莓,夾埋Movenpick朱古力雪糕,食甜品的幸福感無法形容
黑松露三文魚薯蓉湯

凱撒煙三文魚沙律

黑松露有機意大利飯

2016-09-27 284 浏览
又到左收工既時間,放工梗係要食餐好架啦,如果唔係點對得住自己呀。安格斯牛柳粒係我既頭盤,牛柳粒本身夠細粒,易入口之餘,咬落口仲好多肉汁必出黎添,用此牛柳粒作頭盤真係不斷刺激我既胃液呀。主菜有我鍾意食既煎三文魚,三文魚用鹽同香草預先醃好,煎香後塊皮好似薯片咁脆,肉質就夠滑,淡淡肉既魚肉佈滿魚油香,儘管一大塊魚肉俾我食晒,但胃部依然覺得唔係好夠,不過肚腩已經突出作無聲的投訴。
2016-09-25 238 浏览
  今日係荃灣見朋友,見完見餓就入左勁多食店既大鴻輝到搵地方食個lunch,咁已經2點幾,我諗應該過左食飯時間,就5洗等位就入到去。  裝修用白色為主,餐廳感覺夢幻中帶一點華麗。餐牌主要48-70蚊左右,會收加一服務費既,不過包野飲都可以對得住呢個價既。  我同朋友share一份卡邦尼意粉,同嗌左杯可樂,咁happy share卡路里,係非常值得稱讚既一件事,哈哈。  上到枱,意粉量偏少,但汁多,有小小稀左啲,掛5到意粉。煙肉5係香脆果種,而係條既,厚身,口感豐富既,5會得個香,但口感係柴皮既。  菇類都有2種係入面。因為正常黎講,菇係5會整到難食既,加上佢吸左卡邦尼汁之後,感覺佢好有水分。四者(汁,煙肉,菇,意粉)但整體上ok。不過你嗌呢個,枱既餐具位無匙的話,你記得問人拎,5係你係食5到汁架,真係掛5到湯汁。  但講到值5值58蚊?5多值。因為水都無杯,餐具花到乜咁(應該用左好幾年既感覺),汽水係機上,淡而無味,汽呢?有一兩啖氣既。  下次應該5會再入黎食lunch。因為佢稀到係湯意粉。

下次應該5會再入黎食lunch。因為佢稀到係湯意粉。

2016-09-24 262 浏览
荃灣簡直是美食的集中地,總有很多小餐廳是一些市小心沒有的,總是令人很想嘗試不同的新餐廳。三文魚忌廉湯,忌廉味香,更重要的是三文魚的份量很多,每一口味都可以吃到三文魚,有著煙三文魚的那種咸香味,非常的開胃湯。主菜是豬鞍扒。非常的軟淋多汁,略帶點點的肥肉更是香口。配菜有煎香,更是惹味。最欣賞的是蘋果容醬汁,甜而不膩,十分清香,有助清除吃肉和醬汁的膩。最後叫上了一杯蜜瓜汁。值得一讚的是真的是新鮮生果榨成,清香而不會太甜。可是渣也很多,而且溫度是室溫的,卻沒加上冰塊。
题外话/补充资料: 員工的感覺有待改善啦,食物味道和環境要是想成為西餐廳的質素,員工就應該有相應的訓練吧,他們有點像茶餐廳的伙記啊。。。
2016-09-23 225 浏览
今日同屋企人去咗小藝人都試吓,出奇地好多款菜式都好好食同好有驚喜!香煎帶子配溫室青瓜配紅菜頭醬汁帶子煮得啱啱好,又唔會太熟,配埋紅菜頭醬汁,甜甜地味道好新鮮同好襯。大飲管蝦春卷啱啱炸好熱辣辣嘅春卷,個皮整得好特別,好脆,配埋新鮮蝦肉啖啖肉!黑松露蛋白帶子炒飯海鮮有機意大利飯煮得啱啱好,有少少硬,醬汁煮得好濃郁!炭燒安格斯西冷牛扒脆皮挪威三文魚特別推介:叫咗兩碟,三文魚冇乜骨,可以啖啖肉咁樣食,而且煎得好爽身,唔油膩,鍾意食魚嘅,又懶去骨就啱晒啦!甜品就都無馬虎:法式至尊 包括1. cream brûlée - 基本野好難整得唔好食2. chocolate truffle - 朱古力味好濃,好好食,好軟身3. vanilla panna cotta - 極度推介!好少餐廳做得咁好食!因為如果做cream材料唔靚,就算技術幾好都唔好食!三個甜品都做得好出色,如果兩個人黎食,每人食少少都是到三隻味!朱古力心太軟配movenpick雪糕好聰明地用咗movenpick嘅雲呢拿味配朱古力心太軟,兩者撈埋一齊食就中和左啲朱古力嘅甜,雪糕嘅牛奶味同心太軟好夾,而且唔會太甜!

香煎帶子配溫室青瓜配紅菜頭醬汁

大飲管蝦春卷

黑松露蛋白帶子炒飯
海鮮有機意大利飯

煮得啱啱好,有少少硬,醬汁煮得好濃郁!

炭燒安格斯西冷牛扒

脆皮挪威三文魚

甜品就都無馬虎:
法式至尊 包括

1. cream brûlée - 基本野好難整得唔好食

朱古力心太軟配movenpick雪糕

2016-09-10 349 浏览
小蟻叫咗佢哋set dinner嘅煙三文魚蟹肉墨魚汁意粉份量都唔少上面有用煙三文魚砌成嘅玫瑰花下面有黑蚊蚊嘅墨魚汁意粉上面再審上咗斑馬臣芝士碎一上枱都已經好香而且個擺碟都十分之靚呢個時候梗係相機食先啦影完相之後就開始食個意粉可能用上咗墨魚汁令到成個意粉充滿海鮮的鮮甜味再加上煙三文魚獨特的煙燻香味同個意粉非常之夾食到咁上下開始口渴所以加左$20轉飲佢哋餐廳推介嘅新鮮芒果汁雖然呢杯特飲要加錢 不過係完全值得的因為飲得出真係原榨新鮮芒果汁因為飲落去淡淡都有芒果茸而且杯底仲更加可以食到一粒粒芒果肉飲一啖已經可以透心涼最後食完之後見到佢哋Menu有好多好靚嘅甜品最後都係忍唔住叫多咗個甜品見佢哋芒果類嘅食物都好似幾好所以就叫多咗呢個雪糕半芒果綿綿冰估唔到呢個雪糕都唔少野原來係用上movenpick所以食落口都知道同其他唔同啲而且個主角面面冰更加好食因為通常出邊啲面面冰都係淡到好似水咁樣要加煉乳去增加個甜味不過呢款綿綿冰用上真正嘅芒果汁打成冰所以出到嚟個味就十分原汁原味食完呢個甜品真係很滿足
小蟻

不過呢款綿綿冰用上真正嘅芒果汁打成冰

所以出到嚟個味就十分原汁原味

食完呢個甜品真係很滿足
2016-09-07 268 浏览
之前都有去過尖沙咀那一間小蟻人, 而近日得知原來荃灣也有它的分店,所以便和朋友組隊吃過晚餐。和尖沙咀那間一樣,餐廳的裝修很華麗,位置很闊落,外表完完全全是一所高級餐廳。那不知道食物質素又如何呢?要測試出餐廳的食物質素,我認為要先試餐廳的飯。所以,我嚐他們的黑松露意大利飯,吃落米飯很硬身,很合我的口味,而且,味道非常濃郁,配着淡淡的黑松露味,可謂引人入勝。而且,他的份量非常十足,只吃意大利飯也差不多飽了八成,性價比非常之高。除了黑松露意大利飯,還有一個海鮮意大利飯,看落也很吸引,推薦大家一試。雖然吃了一個分量十足的意大利飯,但我也不會就此滿足。因此,我點了好幾個小食。首先是那個安格斯牛柳粒,雖然味道不錯,但肉質有點太un,可能是因為煮得太熟,所以反而被他的配菜比下去。再者,我點了一份雞,雖然份量不多,但被剪得很趣而且汁煎得入味,也不會煮得太久而影響肉汁,而且他的配菜也非常有出色,薯條煎得脆口但不會太油,而且他的菜肉瓜味道也很新鮮,值得一讚。但我認為最出色的是他的配汁,不會太鹹不也不會蓋過雞的味道,鹹鹹地襯托出雞的味道。然後我要介紹的是他的飲品,是柚子荔枝沙冰,在這炎熱的夏日這杯飲品簡直是
然後我要介紹的是他的飲品,是柚子荔枝沙冰,在這炎熱的夏日這杯飲品簡直是令人精神一振,完全補充了全日失去的能量,現在回首起來也令人津津入味。小蟻人送你一對翼。
最後,是那個拿破崙蛋糕,哇,一個字可以形容,正。其實因為本人最喜歡吃的是拿破崙,而且甜品西餐不愧為甜品西餐,他甜品真是平高級,拿破崙吃樂趣好而且不會太甜味道非常適中值得推介給大家。
2016-08-30 316 浏览
香港地有好多不同國家餐廳,荃灣都有好多食店,今晚就㨂左間西餐廳,比相像中好。環境好舒服,有好多梳化椅,亦不覺擠擁。香煎帶子帶子大小適中,外表煎得香脆,咬落彈牙,有帶子汁於口中流出,配菜既青瓜片新鮮,青瓜味濃,這道菜不錯黑松露蛋白炒飯一上台,黑松露味算香,炒飯都炒得均勻,有蛋白碎增加口感同層次感服務算不錯,態度有禮,不過上菜速度比較慢,要預多一點時間食咁囉。

環境好舒服,有好多梳化椅,亦不覺擠擁。

香煎帶子

黑松露蛋白炒飯

2016-08-29 338 浏览
好耐未去過大鴻輝食野, 見呢間未試過, 又多正評所以試下~晚餐都有差不多10 個套餐選擇幾十蚊到200幾蚊既扒都有 , 跟餐湯同飲品我地叫左個意粉同牛扒餐煙三文魚墨魚汁銅模意粉 (HK$98)意想不到的好吃! 夠熱 , 意粉本身個汁都調得好好味, 配上芝士碎的咸香更好吃!份量適中, 唔係好多餐廳的碟大大, 意粉一小撮~炭燒安格斯西冷牛扒配黑松露汁 (HK$218)牛扒OK, 肉質唔算鞋, 個汁的黑松露味好正~套餐加HK$30可以配甜品, 我地配左個朱古力木糠布甸, 味道OK, 份量好大~建議2個人SHARE
好耐未去過大鴻輝食野, 見呢間未試過, 又多正評所以試下~
我地叫左個意粉同牛扒餐
煙三文魚墨魚汁銅模意粉 (HK$98)

份量適中, 唔係好多餐廳的碟大大, 意粉一小撮~
煙三文魚墨魚汁銅模意粉
炭燒安格斯西冷牛扒配黑松露汁 (HK$218)
牛扒OK, 肉質唔算鞋, 個汁的黑松露味好正~
2016-06-28
煙三文魚墨魚汁銅模意粉
2016-08-25 308 浏览
以前係英皇娛樂廣場,而家叫大鴻輝,雖然大廈名變左,但係依然都係有好多餐廳食肆,所以間中都會去搵食。今晚就揀左間西餐廳,食物都不俗。炸魷魚圈炸出黎熱辣辣,魷魚圈既炸粉唔係太厚,都幾好,如果再脆一點會更好,魷魚味道可以,不過不失黑松露蛋白炒飯黑松露味道好香,每一口飯都帶住少少既黑松露香氣,整個飯都炒得夠乾身,粒粒分明,不俗心太軟即叫即焗,所以要預時間等,當然熱辣辣啦,朱古力味夠哂濃,入面既朱古力醬又熱又滑,配上雲呢嗱雪糕,又熱又凍,好特別荃灣不是太多西餐廳,這是一間算係不俗之選而且選擇夠多。
炸魷魚圈
黑松露蛋白炒飯
心太軟
荃灣不是太多西餐廳,這是一間算係不俗之選而且選擇夠多。
2016-08-22 289 浏览
荃灣有好多好野食,今次就去左呢間位於大鴻輝中心內既西餐甜品餐廳,皆因位置方便,而且環境舒適,所以去呢間食炭燒豬頸肉好鍾食呢個豬頸肉,肉質比較實,口感比較豐富,肉味又夠,燒到個邊好香,仲有個酸酸甜甜既醬點,更為惹味開胃香烤三文魚三文魚塊皮烤到好脆,好香口,而且肉質軟滑,三文魚味香,而且份量足夠,一個人食啱啱好朱古力心太軟配Movenpick 雲呢拿雪糕個朱古力心太軟即叫即整,所以等候時間較長,建議預早少少點,心太軟入面既朱古力醬好濃,好滑,而且好熱,加埋雪糕食,好香滑荃灣黎講地點都算方便,而且食物不錯,環境同服務都好好,值得一試!
炭燒豬頸肉

香烤三文魚