2017-07-02 267 浏览
自問是個甜品控,偶然下班經過「小確幸」(當時還未被一眾傳媒廣泛報導),又遇上其出爐時間,在一股好奇心驅使下,便嚐了第一口的布丁燒。他們的布丁燒分別有三種味道:抹茶、芝士及朱古力,都是用了上乘的材料。布丁燒由三層組成,頂部為焦糖,次層為布丁,底層為芝士蛋糕。它結合了布丁的香滑和蛋糕的鬆軟,有一種令人難以忘懷的味道。充滿香濃的芝士味抹茶味,是抹茶控必然之選朱古力味。三種之中最為美味。他們會在蛋糕上面烙印,既有製造焦糖味的效果,也造就一刻視覺享受。按著小店提供的建議食法,更有治癒的感覺。他們會提供小紙盤及食具,方便食用。為了保持質量,他們的布丁燒會於每天中午12時及下午6時準時出爐,每次限定200個,每人限買4個,售完即止。小店店員親切有禮,正不斷改善每日兩次的「人龍」管理,希望平衡食品質量和顧客的要求。希望此小店長做長有,為一眾甜品控帶來「小確幸」。

充滿香濃的芝士味

抹茶·若竹布丁燒

抹茶味,是抹茶控必然之選

法芙娜朱古力布丁燒

朱古力味。三種之中最為美味。

2017-06-18
20 分钟 (外卖自取)
抹茶·若竹布丁燒
法芙娜朱古力布丁燒
2017-06-24 104 浏览
次次去小確幸都排長龍,今次終於食到芝士布丁燒!貓頭鷹造型好可愛,睇完就要倒轉了,只能相機食先!食的時候要倒轉食,底層焦糖,上面有乳酪芝士蛋糕,入口好滑,滿口淡淡的芝士味,作為飯後甜品一流!
次次去小確幸都排長龍,今次終於食到芝士布丁燒!

貓頭鷹造型好可愛,睇完就要倒轉了,只能相機食先!

2017-06-24
  • 四葉芝士布丁燒
2017-06-22 277 浏览
早排IG已經見到有人講布丁燒,其實已經燒到我好耐~不過好怕周未假日人多,而且距離我家太遠,所以遲遲未試。難得返新工前有真空期,星期二一早就出發,經歷差不多2個鐘終於到小確幸~ 每日出爐時間係12點同6點,見好多人話平日早上11點半左右開始排,所以較定時間11點半到達,果然已經有人等緊,可能果日落雨較少人,我去到排第二~ 小確幸12點先開門,不過店主見已經有人排都早左10分鐘左右開,布丁燒有原味、朱古力同抹茶三個味,每人限買4個,我買左2個抹茶、原味同朱古力各一。小店好細心地俾埋建議食法說明、小匙同紙碟,當日未開始供貨保凍袋所以自備左一個,佢地都會提供冰包,就算我住得遠都唔怕~ 布丁燒大約2/3係布丁、1/3 芝士蛋糕,試哂3個味之後覺得最濃味係朱古力>抹茶>原味,有機會再食的話應該食原味先比較好。布丁好嫩滑唔會太甜,芝士蛋糕鬆軟,不過個人覺得可以再重味d;朱古力味應該大部分人都會喜歡,真係超濃郁!抹茶味其實可以再重d回甘味,不過已經比想像中突出,起碼唔係得隻綠色而無味;原味嘅芝士味可以再重手d~ 見過有人話唔值得特登去食,不過我覺得其實唔差,可以再去排~
2017-06-20
30 分钟 (外卖自取)
2017-06-10 295 浏览
因被某假期推介元朗尼間小店經常出現人龍,上幾個星期同J第一次去係下午4點左右,去到已經沽清要等18:00第二輪,第二次去大概11點45,去到店出面早已排滿人,問職員後得知原來係提早派籌,然後排隊購買,去過兩次亦買唔到,今日朋友經過有機會就買嚟試下。今日終於試食到布丁燒,其實唔算特別,一個賣$38 性價比唔高,預備出售嘅布丁燒非常有限,即使係平日一出爐好快就銷售一空,星期六、日店外更會排滿長長人龍。總結:媒體過於吹噓

因被某假期推介元朗尼間小店經常出現人龍,
第二次去大概11點45,去到店出面早已排滿人,
問職員後得知原來係提早派籌,然後排隊購買,
去過兩次亦買唔到,今日朋友經過有機會就買嚟試下。

今日終於試食到布丁燒,其實唔算特別,
一個賣$38 性價比唔高,
總結:媒體過於吹噓

2017-06-09 268 浏览
佢呢個食得出個布丁真係好滑。另外佢下面個芝士蛋糕亦都好香濃,而且仲有少少濕潤,識落俾我似係食緊疏乎厘芝士蛋糕。而佢嗰焦糖漿食落都好有焦糖味。又布丁又芝士蛋糕又焦糖你以為會好漏?咁諗嘅話就大錯特錯,因為出奇地佢竟然唔係太甜架!佢絕對係一個令人哋好容易回頭再買過嘅布丁。佢個朱古力味真係勁濃,但係就係因為咁而令到底層嘅芝士蛋糕味一啲都唔突出。另外佢雖然叫做布丁燒但係小編覺得佢布甸嗰度比較似係慕絲嘅口感多啲。另外佢呢個其實係除咗朱古力味之外就咩味都食唔出。不過朱古力味真係好濃郁,朱古力控可以考慮吓!另外佢既焦糖味都唔係好出,應該係三個之中最弱。佢呢一個布丁燒睇落個層次就比較分明少少。抹茶味都幾香濃雖然就冇回甘,但小編覺得都合格。不過啲抹茶味蓋過咗啲蛋味,但都算係人之常情。即使抹茶味香,但仍然都可以食得出焦糖味同埋芝士味,三種嘅味道一齊放入口真係好好食呀!不過佢呢個布甸就比較挺身少少。注意:佢哋依家只限買4個。另外佢哋一日會有兩批12nn & 6pm,宜家仲玩埋派籌添,想試嘅就要留意啦!
法國  Valrhona  朱古力布丁燒
日本宇治若竹布丁燒

外卖自取
日本宇治若竹布丁燒
2017-06-07 159 浏览
小編已經悄悄地番左泥香港 仲悄悄地去排左最近元朗大熱布丁燒 十二點四去到 只係淨番朱古力口味 行慢兩步就差d乜都食唔到 所以要食唒所有味就要早過12點到啦布丁燒總共有三層:焦糖 布丁 同埋芝士蛋糕~朱古力布丁十分香濃滑溜 濃滑到有d似食朱古力慕絲既感覺 而且甜度適中 亦能食出奶香;芝士蛋糕都係高品質 夠晒香濃又夠唒綿密!三層一齊食就可以一次過體驗唔同既口感 不過可能朱古力味較濃 焦糖味道就唔係咁突出如果去到冇得食布丁燒既話 都可以試下佢地既布丁 都一樣高質!布丁好幼滑軟綿 雖然同樣叫布丁 但質地同布丁燒既布丁唔同 係比較稠 冇咁q彈~ 而奶味同榴槤味係5:5比 好榴槤既小編覺得榴槤味可以再重d 有d榴槤肉既絲會更正

榴槤布丁
榴槤布丁
2017-06-06 243 浏览
將近5點既時候經過靜應應無人,原來想食既布丁燒要6點先開始限量發售,6點一二返去就見到咁既情景啦舖面好細,以可愛貓頭鷹作裝飾。約莫只有5個位,所以多數都係外賣,而且條隊都好快,等左約15分鐘都買到。內有一張說明書、膠匙、小紙蓋,原來係要倒出黎先,咁就去附近商場搵個位坐低食啦原味布丁燒面頭印有招牌貓頭鷹圖案,倒出黎既時候本來嚮底既焦糖汁留出黎,布丁滑嘟嘟震滕滕,切開好似分左幾層咁,一啖就滑落喉嚨,蛋味十足,芝士味較淡。自覺可以一試但朋友就話,唔值得排隊同價錢未免貴左d喎!
但朋友就話,唔值得排隊同價錢未免貴左d喎!
2017-05-06
$38 (其他)
2017-06-06 197 浏览
人氣爆登既小店,去到布丁燒又賣晒lu。不過見到尼款紫薯布丁作為紫薯控既我頂住檔先啦,下次先食布丁燒外賣一個番屋企,個袋都印有小店既logo,可見用心布丁同布丁燒都係老闆娘們手製的。個樽都靚靚無抱著期望去食,一食之下覺得驚喜係真紫薯味坊間愈黎愈多紫薯既製品,好多都係溝色素或者假紫薯味。尼杯布丁顏色唔係特別吸引,但食落就好堅紫薯味,如果布丁再滑d就更正
人氣爆登既小店,去到布丁燒又賣晒lu。不過見到尼款紫薯布丁
作為紫薯控既我頂住檔先啦,下次先食布丁燒
外賣一個番屋企,個袋都印有小店既logo,可見用心
布丁同布丁燒都係老闆娘們手製的。個樽都靚靚
無抱著期望去食,一食之下覺得驚喜
係真紫薯味
2017-05-28 452 浏览
上次睇facebook見到已經想買,個時都仲未宣傳得周圍都見到。但個次我差唔多成7點半先去到,已經冇哂啦。咁今日決定11點9左右就排定隊。哇,可能係星期六加上近期狂宣傳既關係,去到都成10幾20人排緊隊啦,到差唔多12點個陣,有個店員姐姐出黎計人數,話每人限買4個,好彩早到佐,我之後幾個已經係暫定龍尾。但講真排得隊,大部分都係4個咁買。到我個陣呢,綠茶味已經賣哂,得番原味同朱古力味,咁冇法啦,只好揀佐3個原味1個朱古力味。個袋仔都幾靚既,仲有張紙教你點食用既。講番味道既話,原味真係幾好食既,幾香既芝士味加少少布丁口感。至於朱古力味就一般啦,覺得好似唔多夾咁既。至於綠茶味等遲d過哂熱潮唔駛排隊先會再試下既。始終價錢都唔係算好平。提一提大家,佢有兩次既出爐時間,假日最好就早少少排定。兩次既時間係12點同6點
2017-05-27
15 分钟 (外卖自取)
$38 (其他)
2017-05-24 602 浏览
作為一間賣布丁燒做主打的鋪頭,經常缺貨。 唔知係咪呢排宣傳得厲害,所以咁多人買。布丁燒每天只會分兩個時段出:1) 12:002) 18:00老闆話通常半小時內就賣晒。今次買唔到布丁燒,就試左兩款布丁,一款係:綠茶($25) , 另一款係培茶 ($28).培茶好食d, 綠茶一般。但總括而言冇咩特別,同以往買開10-15蚊一杯的沒什麼分別,係個杯靚少少。唔知個杯有冇得回收呢? 因為都幾唔環保。 如果有得好似牛奶公司咁按樽就可以環保d.可能今次期望高,總括而言覺得一般。

布丁燒每天只會分兩個時段出:
1) 12:00
2) 18:00
老闆話通常半小時內就賣晒。

可能今次期望高,總括而言覺得一般。
布丁
外卖自取
2017-05-20 735 浏览
尋日下午1點已經落咗舖頭想買嚟試,點知賣晒,原來個布丁燒係分兩輪出爐的。第一輪~中午12:00第二輪~下午18:00今日早咗去食Lunch,終於買到喇,不過就淨返朱古力味同抺茶味,都買嚟試下啦!原本諗住佢細細個,一人一個仲驚緊唔夠食,點知我食到半個就食唔落LU,因為都幾”溜”吓!同埋唔知係咪網上評價得太好味呢,我同啲同事都太大期望,我哋一致都覺得嘛嘛哋!布丁燒分三層頂層係焦糖,但我食唔出,中層係布丁,佢同我食過嘅布丁唔一樣,我覺得似慕絲多啲,底層係芝士蛋糕,不過不失啦~PS~如果以朱古力味同抺茶味嚟比較,我覺得抺茶味好啲!

第一輪~中午12:00
第二輪~下午18:00

PS~如果以朱古力味同抺茶味嚟比較,我覺得抺茶味好啲!
2017-05-19
5 分钟 (外卖自取)
2017-05-10 4843 浏览
甜品這種東西,總會有一股魔法讓人快樂起來。儘管獨自一人,只要能品嚐到香甜美味的甜品,也可以擁有非凡的小確幸。面對多款的布丁與布丁燒,此刻的我心亂如麻,多番爭扎挑選那款味道才好。當然最好是所有味道都給我一次過吃,不過理智提醒我最多可以吃兩款吧。👉👈經過一番思量後,還是吃抹茶布丁燒與紫薯布丁。🙄 抹茶布丁燒單是名字與它漸變的色彩已經十分吸引我這個甜品控注意😄布丁燒並不是麵包布丁那種,而是一層芝士蛋糕及一層布丁所組成。牆上有掛著插畫與文字教學如何品嚐布丁燒,這教學簡單易明。薄薄的芝士蛋糕呈現淺黃色,柔軟滑嫩,上頭鋪著的一層抹茶布丁香氣濃厚,與芝士蛋糕完美的緊密在一起,既漂亮又可口。抹茶布甸口感軟滑,吃到淡淡的抹茶滋味,不甜膩之餘,味覺,視覺雙重體驗。不要看少紫薯布丁,雖然看似單調,但一入口卻驚為天人。布丁裡頭吃到不少紫薯的纖維,明顯的紫薯味且綿細得很。布丁柔順的口感,加上天然的紫薯香氣,不是說笑,真的好好吃。能夠吃到那麼不一樣的布丁,自覺上了天堂般的幸福。為了延種這幸福感,我又外賣了一個榴蓮布丁與紫薯布丁回家,跟媽媽分享這甜品的喜悅。

經過一番思量後,還是吃抹茶布丁燒與紫薯布丁。🙄
紫薯布丁,抹茶布丁燒

抹茶布丁燒

牆上有掛著插畫與文字教學如何品嚐布丁燒,這教學簡單易明。

抹茶布丁燒

不要看少紫薯布丁,雖然看似單調,但一入口卻驚為天人。

紫薯布丁,榴槤布丁
紫薯布丁,抹茶布丁燒
紫薯布丁,榴槤布丁
2017-05-04 1379 浏览
長假期沒有外出旅遊,留在元朗閒遊,在馬田路發現了一間新開甜品店,裝修很別緻,賣日式布甸pudding. 堂食約有4個位置,剛好我們進去時有人離開,我們就佔了吧枱位置,大部份進來的客人都是外賣,店員都會細心告訴顧客回家如果取出,怎樣吃,很貼心。我們叫了兩款布甸,原味芝士及綠茶芝士布甸,店員會細心將布甸倒出送上。布甸上部份非常滑溜,下面芝士蛋糕很香濃,有質感,不會太鬆。個人來說比較喜歡綠茶味,夏天吃感覺非常清新。其他樽裝布甸因為剛吃完午飯沒試,會再光顧的。總括而言,一間有心的小店。

• 抹茶布甸
2017-04-26 1030 浏览
小確幸-微小但確切的幸福,無錯,呢個小小既燒布丁的確帶來我今晚小小既幸福。我試既係原味同朱古力,首先跟著佢既指示紙做,每份燒布丁附上一隻紙碟俾你,倒轉搖一搖,布丁就會滑出來,焦糖即時佈滿即個布丁,成個過程都幾過癮,好似個布丁係我自己整甘開心。(當然係我想多了)味道方面我喜歡佢唔太甜,超滑,第一口入口即溶,滑到直入喉嚨,之後第二口第三口,好快ko一個,滑到無朋友,好好味呢!本身我係一個超級貓頭鷹愛好者,見到佢個貓頭鷹招牌入去睇下,諗住係支持下貓頭鷹粉絲,食完今次我諗我變埋佢既布丁燒粉絲了。
小確幸-微小但確切的幸福
,無錯,呢個小小既燒布丁的確帶來我今晚小小既幸福。
,焦糖即時佈滿即個布丁
,成個過程都幾過癮
,好似個布丁係我自己整甘開心。(當然係我想多了

味道方面我喜歡佢唔太甜,超滑,第一口入口即溶,滑到直入喉嚨
,之後第二口第三口,
好快ko一個,滑到無朋友,好好味呢!

本身我係一個超級貓頭鷹愛好者
,見到佢個貓頭鷹招牌入去睇下,諗住係支持下貓頭鷹粉絲
,食完今次我諗我變埋佢既布丁燒粉絲了
2017-04-25
其他
1K
2017-04-24 867 浏览
週日去到元朗劇院,聽講係貨櫃屋展覽嘅最後一日擺設。離開嘅時候落住微微細雨,浴途見到呢間幾日本風嘅小店,睇番店家fb先知係開左冇幾耐嘅新店。店名小確幸表達店主希望用心製作嘅甜品可以帶俾客人微小而確實嘅幸福。店內裝潢花過心思,以貓頭鷹為招牌,所以都會喺唔同角落見到貓頭鷹嘅蹤影。店面展示幾款產品嘅用料,總之話俾你聽係用緊好野店內位置唔多,空間有限,但都擺放左一張小枱、三張高凳可供客人即場食用甜品。近門口位置會見到呢棵樹裝飾,有一段時間人流較多,我地坐喺樹前嘅小枱,就感覺有啲壓逼。店內設有自家廚房,甜品每日人手新鮮製作。見我地喺門口望下望下,店主都好主動、熱情向我地介紹產品,所以我地食完午餐後,特意冒雨番去光顧。小店暫時只係供應布丁燒、布丁兩款甜品,定價中上,不過考慮到有個位坐下,都係可以接受 (笑)。布丁燒有三款口味,定價 $38。【四葉芝士布丁燒】選用天然四葉芝士,奶味香濃;【法芙娜朱古力布丁燒】選用法國品牌嘅朱古力,聽店員講濃度5.5,相信容易入口;【抹茶布丁燒】選用丸久小山園若竹級別嘅抹茶粉。布丁六款口味,有牛奶、芒果、紫薯、綠茶,定價 $25,榴槤同焙茶則定價 $28。新店優惠,讚好
週日去到元朗劇院,聽講係貨櫃屋展覽嘅最後一日擺設。

店面展示幾款產品嘅用料,總之話俾你聽係用緊好野

店內設有自家廚房,甜品每日人手新鮮製作。

布丁六款口味,有牛奶、芒果、紫薯、綠茶,定價 $25,榴槤同焙茶則定價 $28。新店優惠,讚好店家fb即時減兩蚊,即like。
抹茶布丁燒 $38
店員好快手將個布丁燒反轉放喺紙碟上,ooooomg…我未相機食先,話哂都有個咁可愛嘅燙印,點可以唔留影?

好在店員俾個新嘅我,等我快手影兩張相。
抹茶布丁燒
布丁燒即係芝士蛋糕、雞蛋布丁加上焦糖漿烘焗而成,雖然經過烘焗,但店員解釋熱食感覺冇咁好,所以一律係凍食。
倒轉左就係下圖咁樣:
抹茶布丁燒
好可愛呢,我即時諗起曾經喺澳門一家甜品店食過嘅布丁熱香餅,感覺好相似。

布丁燒睇落層次分明,呢種抹茶粉嘅味道唔算強烈,單獨食都會有淡淡嘅抹茶味,未至於回甘,但不帶苦澀。

布丁滑溜,質地挺身,由於混合抹茶,蛋香稍有不足,有待加強,聽到有客人食四葉芝士味道,都有此意見。
底層嘅芝士蛋糕軟綿,芝味濃郁,焦糖漿甜度適中,難怪三層一齊食的話,食落以芝士味為主。
整體黎講,都係不錯吃,size比較細,只能淺嚐,想食多件都有點不捨,有機會再黎試其他味道。
焙茶布丁 $28

布丁以玻璃樽仔裝住,揀左最近好喜歡嘅焙茶味道,食落有焙茶味,但個人認為甜度稍高,感覺後來茶味被蓋過了。

布丁質感exactly係布丁燒嘅中間層,較挺身,接近係奶凍。
焙茶布丁
雖然樽口頗大,但布丁只有半滿,性價比唔高。

環保啲嘅話,記得帶走樽仔重用!
店員都有提醒話下次惠顧帶埋樽仔會減兩蚊,不過我唔係街坊,好難話專登帶住個樽仔喺身,所以都係留番黎放香薰蠟燭算。
焙茶布丁
小店幾有誠意,個人認為味道不俗,定價雖然唔係平,細細一個,布丁相對較普通,款式選擇較多,但份量太細,反而布丁燒可以一試,畢竟製作布丁燒頗花功夫,烘焗後需時放涼,亦都聽得出店主經過好多嘗試,唔知黎緊會唔會有更加多其他味道,期待期待。

見小店fb貼文遲一步將會供應熱咖啡,配合布丁燒,相信味道更好,可以期待。
2017-04-23