2017-10-27 294 浏览
店鋪雖小,價錢也不算平,但勝在有小店特色、精緻小巧,偶然經過安興足球場,才一試:叫了一個芝士蛋糕布丁燒芝士蛋糕香味口感不錯、布丁燒小甜,蠻有特色的配搭,值得一試!
芝士蛋糕香味口感不錯、布丁燒小甜,
蠻有特色的配搭,值得一試!
芝士蛋糕布丁燒
芝士蛋糕布丁燒
2017-10-05 365 浏览
今日打算去元朗影燈籠街,可是原來昨天八月十五已結束,那唯有帶朋友去第二站小確幸,嚐嚐布丁燒,她未曾吃過小確幸,不過布丁燒都是賣光。那唯有叫朋友試試其他口味的布甸,我心愛的紫薯口味也售罄,最後選了兩款我挺喜歡的口味,抹茶布甸和焙茶布甸。兩款布甸口感滑溜溜的,焙茶味比較茶香濃厚,抹茶的則甜香順,各有滋味。每次來小確幸我都會外賣給媽媽吃,今天也不例外,我買了新口味白桃布丁與柑橘布丁。亮晶晶的白桃和柑橘看起來份外誘人,嚐起來果味十足,而下層乳酪布丁酸酸甜甜挺清新。唯一美中不足是布甸和水果在味覺上不夠緊密,兩者有點分離,布甸還布甸,水果跟水果的。

2017-10-03 353 浏览
專登山長水遠入來元朗一試布甸燒。與朋友各點不同口味的布甸燒(原味,綠茶,朱古力)職員細心問每位顧客是否第一次食?如是,她們會教你如何倒出來品嚐,及指引顧客應由淡至濃味去食。原味布甸燒好滑溜。綠茶味布甸燒唔會有苦澀味,我最怕綠茶口味太重,這個剛剛好朱古力布甸燒,食落都有好重既朱古力味,如果再濃味些應該還可以(本人偏愛黑朱古力)

原味布甸燒好滑溜。
綠茶味布甸燒唔會有苦澀味,我最怕綠茶口味太重,這個剛剛好
2017-10-02 459 浏览
當初網上看到這款雜合我最愛的芝士蛋糕和布丁的甜品時就立馬tag男友去試了!於是早幾個月專誠去元朗就為了試這個布丁燒,但4點左右去到已經賣.曬.了!😭😭😭今次襯有幾日假再戰,終於比我地試到啦!本來有原味,朱古力,綠茶味的,但我們4點左右去到只剩下小量原味了!所以想試不同口味的朋友要早點去啊!芝士蛋糕是日式芝士蛋糕那種比較鬆軟的口感,味道淡淡的連同布丁一起吃不會互相搶對方的味道~去元朗的話值得一試!👍🏻
今次襯有幾日假再戰,終於比我地試到啦!
去元朗的話值得一試!👍🏻
布丁燒
2017-09-26 204 浏览
在網上看了很多關於布丁燒的post,自己都心郁郁想試,終於今日去到元朗試食,雖然元朗對於我唔算遠,但個人認為馬田路係有啲唔就腳,不論搭咩車都要行一段路先到。之前睇呢間啲布丁燒係每日只出2爐,賣完就無,今日3點先去到都係撞下彩,去到店內已有數人在等,好好彩地我地買個時咁岩有人食完就,可以係店內食。款式比自己想像中多,除左布丁燒仲有多款布丁,一場黎到,先食布丁燒,點了一個原味及一個朱古力味。店內有教如果進食布丁燒,十分清晰。先試原味,入口軟滑,芝士味不算濃,底層蛋糕鬆軟,加上焦糖漿,一口就可以滿足你3個願望。男朋友食既係朱古力味,比想像中好食,平時朱古力加芝士點都會有啲濟既感覺,呢個一啲都無,同樣地軟滑,而作為朱古力迷既我,更鍾意加上朱古力味既配搭!最後加追一個芒果布丁,一般的芒果粉味,不算有驚喜,但芒果粒都算足料。本仲想食我最愛既榴槤,但男朋友怕怕,仲有排先番屋企,就無得外賣,唯有下次再試。

下午茶
  • 朱古力布丁燒
2017-09-19 201 浏览
布丁燒~布丁燒~~~試到喇終於,第一次去六點幾關門了今次係朋友經過幫手買,二點幾去到就唔少人係度買緊~買滿160蚊送一個保温袋。一次過試晒三種味(芝士、綠茶、朱古力)$38@原味芝士:最滑係芝士,唔太甜,我最鐘意綠茶:淡淡即綠茶香,配芝士蛋糕一流朱古力:香濃朱古力味比較搶左芝士既香,會適合愛好朱古力既你倒上紙碟,賣相更加靚仔,好有層次,上面係布丁下面係芝士蛋糕。外賣好貼心俾左張教學,紙碟同匙羹。值得一試。始終位置元朗,不太方便是真的期待會衝出九龍。
布丁燒~布丁燒~~~

試到喇終於,第一次去六點幾關門了

一次過試晒三種味(芝士、綠茶、朱古力)$38@

原味芝士:最滑係芝士,唔太甜,我最鐘意

綠茶:淡淡即綠茶香,配芝士蛋糕一流

朱古力:香濃朱古力味
比較搶左芝士既香,會適合愛好朱古力既你

外賣好貼心
俾左張教學,紙碟同匙羹。

值得一試。始終位置元朗,不太方便是真的
期待會衝出九龍。
2017-09-15 155 浏览
次次經過都係路過,今日終於食到小確幸。店員細心教我地先玩後食(店員好有heart,學完先知佢未食飯都要教左我地先)一次過食左滑一滑既布丁,抹茶清新同朱古力味濃。舖面細心裝飾。I Like
次次經過都係路過,今日終於食到小確幸。
一次過食左滑一滑既布丁,抹茶清新同朱古力味濃。
舖面細心裝飾。I Like
2017-09-15
  • 抹茶布丁燒
2017-09-13 253 浏览
呢間野三顧草廬先食到。。第一次去唔知原來有出爐時間。。第二次出爐時間後5分鐘到已經賣晒。。第三次早半個鐘去排隊終於食到。。排隊中。。有三款口味, 分別係原味, 綠茶味, 同埋朱古力味,原味好似最多人點,佢嗰度堂食得幾個位 所以我外賣去咗附近球場食買咗兩個 一個原味一個朱古力味兩款口味都好好食。。朱古力味好濃郁不過$38小貴,間唔中食一次就算,後來有一次去到都仲有朱古力味同綠茶味未賣哂,睇嚟熱潮過咗唔使排隊排得咁辛苦!
呢間野三顧草廬先食到。。
第一次去唔知原來有出爐時間。。

第二次出爐時間後5分鐘到已經賣晒。。

第三次早半個鐘去排隊終於食到。。

所以我外賣去咗附近球場食

買咗兩個 一個原味一個朱古力味

兩款口味都好好食。。朱古力味好濃郁

2017-05-31
35 分钟 (外卖自取)
最近Hong Kong 跟隨🇯🇵🇯🇵🇯🇵,出咗好多芝士布甸燒🧀🧀🍮🍮同疏乎里pancake🥞🥞之類嘅小食,大行其道😌😌,今次喺元朗食完晏,經過小確幸,就嚟試試有幾好食先🤔🤤🤤。當天有三款口味供選擇,有原味芝士布甸燒🧀🧀🍮🍮,朱古力味布甸燒🍫🍫🍮🍮,仲有綠茶布丁燒🍵🍵🍮🍮,第一次食就當然揀咗原味試吓先,一倒出嚟就已經見到外表滑啫啫咁,食落果然香滑,上邊嘅焦糖又唔過甜,下面芝士蛋糕軟滑,唔怪得知得$38個都咁多人買啦,不錯!😌😌😋😋👍🏻👍🏻💪🏼💪🏼
2017-08-04
2017-09-05 141 浏览
北海道好hit嘅布丁燒 💕每日限量200個估唔到星期六中午12點去到仲有得賣唔知係咪熱潮過左呢😂但店鋪位置都有d難搵要好好利用google map !揀左芝士同朱古力味😜兩隻都好creamy 😋個人中意芝士味多d鋪頭都有4個位可供堂食!食得多可能會滯 😂
北海道好hit嘅布丁燒 💕
每日限量200個
估唔到星期六中午12點去到仲有得賣
唔知係咪熱潮過左呢😂
但店鋪位置都有d難搵
要好好利用google map !
揀左芝士同朱古力味😜
兩隻都好creamy 😋
個人中意芝士味多d
鋪頭都有4個位可供堂食!
食得多可能會滯 😂

8月29日下午十二時十五分左右行過ㄑ小確幸〉人手新鮮即整布丁小店,我之前來過幾次都買不到布丁燒。今次我幸運買到四葉芝士布丁燒($38)和橙(橘甘)味布丁($35)買回家吃,我今次來多了很多品種布丁,例如:白桃布丁、玫瑰茘枝布丁等等。第ㄧ次光顧是買了紫薯奶凍、芒果奶凍(布丁)。我回到家首先試食ㄑ四葉芝士布丁燒〉,那裏有張怎樣吃布丁燒食法,職員比塑膠碟,將布丁燒首先用手拍幾下然後將布丁倒在碟內,我倒出來立即看見焦糖溶㵼,下面是少許芝士味雞蛋味蛋糕,不過份量太少,我覺得價錢貴些。另ㄧ個橙味布丁是隔天早上吃,我打開瓶蓋,有幾塊去了皮橙,橙和布丁好match幾好味,若當日吃會更好吃呢!第ㄧ次吃紫薯布丁和芒果布丁,還有培茶布丁呢!兩三款布丁都有些紫薯味和有幾粒芒果在雞蛋布丁內,而培茶布丁有些茶葉味,這間全部是人手做,而布丁燒每日之出二次呢!(12時和6時),我下次試抹茶布丁燒呢!
2017-08-29
  • 原味布丁燒
2017-08-27 191 浏览
首先要跟 排在飢詩前面的兩位少女說聲多謝。 山長水遠嚟到元朗,就是為了買布丁燒。 兩位少女站在前面猶豫不決, 店長就問我要乜, 立馬要了抹茶及原味布丁燒。 原來這是最後兩個,結果就被搶回家了。由於是外賣,店員給我們一張 可愛的四格漫畫 解釋如何吃布了燒。 她說布丁燒越凍越好吃。賣相的確精美 😄, 布丁燒的布丁綿密。 底下的芝士蛋糕有點乾。 個人認為 上層的布丁與下層的芝士餅各有優點, 分開食比一起食 更好 😄😄 至於抹茶及原味, 重口味的飢詩還是喜歡抹茶多一點 😃另外買了一個椰子布丁, 有椰子及牛奶的香, 口感幼滑, 軟硬適中, 比布丁燒更勝一籌 😃飢point : 6/10#hungermarch #非飢詩 #飢詩

飢point : 6/10
#hungermarch #非飢詩 #飢詩
2017-08-20 215 浏览
終於有機會可以黎試下布丁燒去開果邊食飯,拉左老公同我食個飯前甜品老公鐘意食抹茶,當然點抹茶布丁燒我一心係想食朱古力味不過黎到剩返芝士咋唯有試呢兩隻味啦講左芝士味先一啖食落去,係入口即化架芝士味都幾濃,老公話有少少酒味好滑👍🏻至於抹茶味就好淡,食多兩啖先食得出有d抹茶味不過口感一樣好滑坦白講,38蚊一個布丁燒,我覺得有d貴入口即化既口感的確係好正不過味道又未去到好好食一次試下就無坊試過又未必會想再食不過店入面既負責人態度好nice,呢樣抵讚
終於有機會可以黎試下布丁燒
去開果邊食飯,拉左老公同我食個飯前甜品

抹茶布丁燒,芝士布丁燒

老公鐘意食抹茶,當然點抹茶布丁燒
我一心係想食朱古力味
不過黎到剩返芝士咋

唯有試呢兩隻味啦
講左芝士味先
一啖食落去,係入口即化架
芝士味都幾濃,老公話有少少酒味
好滑👍🏻
至於抹茶味就好淡,食多兩啖先食得出有d抹茶味
不過口感一樣好滑

坦白講,38蚊一個布丁燒,我覺得有d貴
入口即化既口感的確係好正
不過味道又未去到好好食
一次試下就無坊
試過又未必會想再食
不過店入面既負責人態度好nice,呢樣抵讚
2017-08-09 252 浏览
之前成日睇到人地介紹呢間舖頭,專買人手做的布丁燒,要排長龍先可以買到。咁咪試下平日(星期二)去買,睇下使唔使排隊。地點離西鐵站很遠,由朗屏站行過去要20分鐘。舖頭不是很大,只有幾張小木枱,但裝修得不錯。最開心是無人排隊,只有我一個,外買左一杯芝士布丁燒和一杯朱古力布丁,布丁燒的布丁很滑但芝士蛋糕味道不夠濃,相比之下朱古力布丁較好吃。總結是要排很長時間的不會買,只是覺得ok,並不是特別出色,而且價錢算貴($38/杯)。
2017-08-06 251 浏览
岩岩見到網上有好多人推薦既時候已經好想食!但無奈成世人都未去過元朗,住係九龍過去又好遠...今日難得男朋友帶我過元朗掃街😍~終於食到好想食好耐既布丁燒!本來到附近已經快7點!仲以為會冇哂,因為限定200個呀麻,但點知仲有淨🤣果然熱潮過左先去唔洗排呢個諗法係正確😅~~最後要左一個原味同一個抹茶味🍵~雖然個人好鍾意抺茶,但今次個抺茶布丁食落雖然好濃茶味,但就冇原味咁滑咁好食!而且唔知點解抹茶味布丁燒既芝士蛋糕竟然有點酸q_q...相比下原味就好好食~~😍~~

最後要左一個原味同一個抹茶味🍵~
2017-08-05