2015-12-20 274 浏览
朋友約晚餐去食小甜谷,以為只有甜品,但原來我已經out了,小甜谷是有晚餐的。 冰凍鮮果錫蘭茶($72): 非常大的一壺,幸好是2個人飲..剛剛好。味道不會太甜,加上士多啤梨粒,桃粒,奇異果粒等等...好味!但飲管啜不到要用匙羹。 帶子鮮果合桃沙律柚子芥末汁($118): 新鮮的煎香的帶子裡頭還有水份,彈牙好味道,柚子和橙都好清甜,芥末汁再多少少,味道再突出少少,效果更好。 蒜香煎焗春雞野菌意利飯($168)煎香的春雞表面有點脆,咬落有肉汁,意大利飯不會過軟過硬,好味 煙腩蠔肉芝士汁意大利粉($138)蠔肉不算太大,但蠔味突出,煙肉都有很多,幾特別的意粉 抹茶心太軟($58)綠茶控的你絕對不能錯過喔!綠茶味超突出,流心效果都做得好好,必試! 北海道牛乳燉蛋白加紅豆($45)熱的蛋白好細滑,感覺好滋潤,不過紅豆略為甜,但夠綿,甜度減少d就完美。 雖然晚餐比較貴,但甜品確實做得不錯,會再光顧。

冰凍鮮果錫蘭茶
冰凍鮮果錫蘭茶
冰凍鮮果錫蘭茶($72): 非常大的一壺,幸好是2

但飲管啜不到要用匙羹。
帶子鮮果合桃沙律柚子芥末汁

帶子鮮果合桃沙律柚子芥末汁($118):

蒜香煎焗春雞野菌意利飯

蒜香煎焗春雞野菌意利飯($168)

煙腩蠔肉芝士汁意大利粉

煙腩蠔肉芝士汁意大利粉($138)

蠔肉不算太大,但蠔味突出,煙肉都有很多,幾特別的意粉
抹茶心太軟

抹茶心太軟($58)

北海道牛乳燉蛋白加紅豆

北海道牛乳燉蛋白加紅豆($45)

雖然晚餐比較貴,但甜品確實做得不錯,會再光顧。
2015-12-09
抹茶心太軟
北海道牛乳燉蛋白加紅豆
2015-12-20 426 浏览
約朋友來到小甜谷共聚一番。很久前已想試試,但一直沒機會,今天終於可以嘗試一下。真的很容易便找到!白色的門面及黑色簡約風的字體十分搶眼。餐具與餐牌整齊擺設,很喜歡餐牌的封面,色彩繽紛給人很有活力的感覺。吊燈給人寧靜休閒的感覺。叫了一杯鮮果茶想2人一起喝,店員貼心地給了兩個杯(內有冰及檸檬)讓我們能分著喝。只能說這個鮮果茶真的很大壺,2個人分著喝可以喝到三次。內裡的料也豐富,有草莓、奇異果、蘋果粒等等。當攪拌好後,茶有淡淡的果香味,不太甜挺清新。帶子合桃沙律,第一次吃這樣配搭的沙律。帶子煎得挺好,味道也不錯,配上果肉和合桃,有點兒特別。不過沙津菜全採用苦的菜,有點不合口味。店員推薦這個雞翼,便嚐嚐。外皮真的炸得很脆,而且充滿特制調味料的味道,雞翼是挺滋味的!不過可能因為炸加只灑調味粉在表面,內肉並未完全入味。整體還是OK了。終於來到主菜,我想這應該是鎮店之菜。貴得來是值的。飯真的很CREAMY,配上鴨腿肉,加添了香味和更豐富的口感。鵝肝,說真是第一次吃,味道是燒鵝的味道,不過是軟軟的口感,未至於入口即溶的境界。但我覺得配上飯也是超級棒的。這個咖啡奶凍,起初是嚇了一跳,因為只給吸管沒給甜品匙
真的很容易便找到!白色的門面及黑色簡約風的字體十分搶眼。
吊燈給人寧靜休閒的感覺。
鵝肝鴨腿肉飯
這個咖啡奶凍,起初是嚇了一跳,因為只給吸管沒給甜品匙。起初吸是有點難,但慢慢便順暢了,個人覺得超正!甜度剛剛好,咖啡味濃郁,奶凍又夠滑!
荔枝奶凍個人覺得有點甜,不過荔枝味亦突出及夠滑。
2015-12-19
鵝肝鴨腿肉飯
  • 咖啡奶凍
2015-12-17 456 浏览
晚飯時段,友人邀約到「小甜谷」。心想那麼早吃甜點啊~原來這裡並不只是甜品店而是西餐廳,由頭盤、主菜、甜品、飲品皆有提供若是日光坐在近窗座,陽光映照下,少女捧著甜點拍出來的照片想必非常唯美。 店內採用柔和色調,柔光燈光映照下,感覺很放鬆舒服~甫進店已看見食客桌上,正在喝著原個柚子及小西瓜,很有趣喔!陣陣濃香咖啡味撲鼻,是由友人的特濃咖啡傳來。點上特飲「藍」,用上新鮮生果攪拌而成,是店內推介!面頭有團像豆腐花的東東,質感很滑溜~以藍莓作主調夾雜著微細冰沙,口感層次豐富,而鮮果味濃。面層舖上的黑松露泡泡的野菌餐湯特色賣相,躍升成為分子料理~~散發超濃郁蘑菇香,用機打碎了鮮蘑菇濃郁口感,稀杰適中,飲完有種飽肚感~旁邊的餐包也不容忽視喔!外層脆卜卜,而內在煙靭柔軟,加入獨特的無花果 ,淡淡的甜味,清香吸引~香草老虎蝦辣蕃茄汁扁意大利麵 $158闊意粉加入Oreguno及意大利茄醬, 散發出濃烈的芳香,帶點點辛辣味~然而大蝦不算很鮮味,且配菜欠奉有點單調,但整體味道不錯,且份量也算多喔!法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕 $58看見「梳乎蛋」三個字已出現心心眼梳乎蛋多士就是把厚多士浸滿牛奶,略略煮完再放進
晚飯時段,友人邀約到「小甜谷」。
心想那麼早吃甜點啊~原來這裡並不只是甜品
而是西餐廳,由頭盤、主菜、甜品、飲品皆有提供

若是日光坐在近窗座,
陽光映照下,少女捧著甜點
拍出來的照片想必非常唯美。
店內採用柔和色調,
柔光燈光映照下,感覺很放鬆舒服~
甫進店已看見食客桌上,正在喝著
原個柚子及小西瓜,很有趣喔!
陣陣濃香咖啡味撲鼻,
是由友人的特濃咖啡傳來。
點上特飲「藍」,
用上新鮮生果攪拌而成,是店內推介!
面頭有團像豆腐花的東東,質感很滑溜~
以藍莓作主調夾雜著微細冰沙,
口感層次豐富,而鮮果味濃。
面層舖上的黑松露泡泡的野菌餐湯
特色賣相,躍升成為分子料理~~
散發超濃郁蘑菇香,用機打碎了鮮蘑菇
濃郁口感,稀杰適中,飲完有種飽肚感~
旁邊的餐包也不容忽視喔!
外層脆卜卜,而內在煙靭柔軟,
加入獨特的無花果 ,淡淡的甜味,清香吸引~
香草老虎蝦辣蕃茄汁扁意大利麵 $158

闊意粉加入Oreguno及意大利茄醬,
散發出濃烈的芳香,帶點點辛辣味~
然而大蝦不算很鮮味,且配菜欠奉
有點單調,但整體味道不錯,且份量也算多喔!
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕 $58

看見「梳乎蛋」三個字已出現心心眼

梳乎蛋多士就是把厚多士浸滿牛奶,
略略煮完再放進焗爐烘至金黃表面~~
點上小碗內的清甜咖央汁,內心溶化了~~~
超Creamy質感,完全地入口即溶
份量十足的厚多士,很滿足耶!!
最後來一客心太軟,
中間的為甜入心的流心朱古力
夾著雪糕一冷一暖,也算不錯~
2015-12-15 333 浏览
話說回來,之前光顧「小甜谷」都是吃甜品的,然而這一間在謝婓道的小甜谷dessert kaffee是走另一路線,餐點多了小食、沙律、意粉、意大利飯、all day breakfast等,可以吃晚餐跟甜品一take過,以銅鑼灣區的吃貨來說簡直是喜訊,因為省了飯後到甜品店排隊的時間。 餐牌分兩個,一個是甜品,另一為主菜: 點了兩份主菜,分別為黑松露野菌寬條麵及all day breakfast。黑松露野菌寬條麵:麵身夠al dente,野菌香味及黑松露的香味都非常突出,帶輕輕的橄欖油、蒜香,又不會蓋過主角黑松露的味道,非常惹味。 小甜谷全日早餐:這份All day breakfast有北海道牛乳滑蛋、香草豬肉腸、煙三文魚、脆燒腩、烤番茄、意大利大啡菇、茄汁焗豆、牛油果莎莎、牛角飽,另有芝麻醬雜菜沙律作伴碟,份量及視覺上已經贏了一半,至於味道方面也不錯,尤其牛乳滑蛋口感非常綿滑,上面放上一點點黑松露,令味道更為突出;另外亦喜歡其牛油果莎莎,牛油果味濃郁,加上番茄、紅燈籠椒、檸檬汁,很清新開胃。 換另一角度: 吃完主菜之後已經有八九成飽,之後來到甜品環節,肚子只容
餐牌分兩個,一個是甜品,另一為主菜:

換另一角度:

吃完主菜之後已經有八九成飽,之後來到甜品環節,肚子只容得下其中一款甜品,所以要在芸芸甜品中選擇一款,唯有交給店員介紹吧!店員說這𥚃的宇治抹茶精選很受歡迎,那就要這個。

宇治抹茶精選:分為三種抹茶甜品,左邊數起為抹茶紅豆蛋糕、抹茶軟雪糕、抺茶牛奶,蛋糕吃過印象不太深刻,似普通連鎖餅店的質素,紅豆亦只有可憐的數顆;反而喜歡軟雪糕,滑溜之餘,抹茶異常濃厚,帶甘甘甜甜的味道,很快就給「秒殺」;至於抹茶牛奶都非常滑溜,甜味夠輕,茶味雖不及軟雪糕濃厚,但也非常對味。
加兩杯飲品最後埋單二人盛惠$460,蠻抵食的。
2015-12-14 455 浏览
平時番工咁大壓力,難得放假當然要同姐妹一齊食野relax下,我地不嬲都鍾意搵D特色cafe,影下相,傾一個下晏,想relax,唔洗下下都酒店high tea o既 小甜谷既佈置好適合一班朋友,特別係女仔們黎傾計影相,粉紅色及白色為餐廳主色調,好有少女風,我地幾個一入去餐廳,meun都未睇就已經自拍左幾張,嘻嘻~~~Meun 設計D插畫好吸引呀,好似韓國D cafe咁,好夢幻 離聖誕仲有幾個星期,餐廳已經出左Christmas Menu了... 要快D book定位了....洛神花藍莓果蜜,好滋潤,感覺飲哂都身體健康D呀~~大蝦鮮果合桃柚子沙律,好開胃餐湯鮮蝦墨魚汁意大利面雖然食到成個咀都黑蚊蚊,但真係好好味呀!唔記得呢碟叫咩夠tim~@@~~~yummy~~!

要快D book定位了....
洛神花藍莓果蜜,好滋潤,感覺飲哂都身體健康D呀~~
大蝦鮮果合桃柚子沙律,好開胃
餐湯
鮮蝦墨魚汁意大利面
雖然食到成個咀都黑蚊蚊,但真係好好味呀!
唔記得呢碟叫咩夠tim~@@~~~
yummy~~!
2015-12-12
2015-12-14 318 浏览
小甜谷為藝人谷祖琳開, 本身近大坑那間只是專門的甜品店, 小甜谷Kaffee除了甜品外, 仲有好多西式食物如意粉、飯同扒。中午都係食輕鬆D好, 一碟香草芝士海鮮焗珍珠飯,豐富海鮮有青口,魷魚同帶子,先煎香再加入米,米飯黃色不過又非咖哩粉,又有醬汁真是不錯吃。68度溫泉蛋黑松露煙腩磨菇火腿意大利麵,個汁好rich加埋蛋汁更香更濃郁,杰達達的醬汁沾在意大麵上,加上少少乾香草同煙肉碎。冰凍鮮果錫蘭茶,加了生果碎,好似草莓,奇異果同火龍果,蜜瓜粒,茶味唔算濃,清甜幾好飲。紫 洛神花 檸檬 蜂蜜乳乳酪,酸咪咪顏色仲好靚,好少女的,當成甜品都得。宇治抹茶紅豆卷配雪糕,奶加抹茶粉的latte,有茶甘,攪好後入口微暖帶少少甜,幾女生向。而蛋卷也是抹茶做主柚,有紅豆同cream,蛋糕鬆軟好吃。蜂蜜梳乎窩夫配雪糕,一片蜂巢塊當融係窩夫上更顯清甜,佢個窩夫中間好濕潤,個雲尼拿雪糕好滑架,加左d 花生碎同脆脆,又可以配生果窩夫一齊食。來到必要點其特飲,好有心思。從三星流動裝置發送

來到必要點其特飲,好有心思。

從三星流動裝置發送
题外话/补充资料: 請問成日唔批做乜, 批得又慢, 係咪要只打,好味味好味個D文先批
2015-12-12 524 浏览
下班後來到位於銅鑼灣的小甜谷。白色磚牆為主的設計,環境很舒適。特別喜歡這個MENU,色彩繽紛的。一直以為小甜谷是甜品店,但原來主食的選擇也有不少。鮮榨神奇菠蘿汁絕對是呃Like的飲品,原個菠蘿呈上,每天鮮榨確保新鮮,雖然製作需時,但絕對值得等待。除了菠蘿汁外,內裏充滿菠蘿果蓉,甚有口感,新鮮清甜。紫果樂由洛神花、檸檬、蜂蜜乳酪打成,洛神花打出來的紫紅色非常漂亮,再配上士多啤梨片,色彩繽紛的,看起來像甜品多於飲品。質感偏向濃稠,味道酸酸甜甜的,再帶點蜂蜜,感覺很健康。鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯這個意大利飯口感煙韌,而醬汁的濃稠度也適中,吃畢都不會感到膩,而且混合了鴨腿肉,口感豐富,而鵝肝油潤甘香,有驚喜。北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵常常說笑,如果是第一次約會千萬不要點墨魚汁的菜色,令會你嘴巴都沾滿了墨魚汁,很尷尬的,但我倆認識了這麼久,怕甚麼。麵條口感帶煙韌,沾滿了香濃的墨魚汁,充滿蒜頭和洋蔥的香氣,帶子爽甜,如果蝦可以體積大一點更好。法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕甜品時間,看到法式梳乎蛋多士就很想試,厚身多士浸在牛奶,吸滿牛奶,再沾上蛋漿去焗,奶味濃郁,有點像梳乎厘,口感綿密濕軟,但外層帶脆
下班後來到位於銅鑼灣的小甜谷。
白色磚牆為主的設計,環境很舒適。
特別喜歡這個MENU,色彩繽紛的。
一直以為小甜谷是甜品店,但原來主食的選擇也有不少。
紫果樂
鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
甜品時間,看到法式梳乎蛋多士就很想試,厚身多士浸在牛奶,吸滿牛奶,再沾上蛋漿去焗,奶味濃郁,有點像梳乎厘,口感綿密濕軟,但外層帶脆卻像多士,外脆內軟,一點也不油膩。配上焦糖漿和雲呢拿雪糕同吃,口感特別,不可錯過。
宇宙抹茶精選
蛋卷不夠鬆軟而且抹茶的味道也不是太濃郁,有點失望。幸好之後的抹茶雪糕口感幼滑,抹茶味道濃郁,再喝一口溫熱的抹茶牛奶,豐盛的奶泡混和甘甜的抹茶,整個口腔都充滿抹茶的味道。

晚飯過後去看「追婚日記」這套電影,坦白說沒有預期的好看,但關於女人在面對三十歲這個人生關口卻令我有一點領悟。我想這個心情是你還未到這個年紀時,是無法體會的。二十歲時,你會毫不修飾自己的感情,想哭就哭;但三十歲了,你會用盡力氣用笑撐住,不許自己哭。二十歲時,你會用盡力氣去討好別人,勇敢去愛;但三十歲了,你會猶豫,步步為營,然後發現最需要討好的是自己。二十歲時,學習與別人相處;但三十歲了,要學習自己一個獨處。

小甜谷是間很適合女生去的餐廳,除了跟好友聊天談心事外,也適合一個人,坐在餐廳的角落,聽著柔和的音樂,喝杯健康的果汁,品嚐一件精緻的甜品,就算一個人,也可以很快樂。

也可以 閻奕格
就算你想流淚也可以 任性也可以
別再苦苦壓抑 鎖上情緒心會更封閉
就算多難捨的淚滴 最後不讓你沈溺
就算一個人 至少還有自己

2015-12-11 337 浏览
😍之前同男友行過見到好令今日就叫朋友一齊試😍一嚟就見到個餐牌好Q朋友幾中意人稱澳門利賓納既洛神花所以就試下洛神花飲用(紫)朋友話加左乳酪同檸檬幾fresh冬天飲下凍凍地既嘢好舒服我自己本人傾向中意生果開頭以為會係好細個點知係好大個入面係好新鮮既菠蘿汁會有小小碎菠蘿係入面😍甜甜地又吾會勁甜吾似出面個d舖頭加糖水入去😍飲到我食完嘢傾好耐計都頌未飲完然後見個菠蘿蓋上面切開左方便拎開😋見個紋理好似手指模甘就叫朋友印上去😏真係好似玩緊E道甘 前菜呢個沙律係見到帶子所以好想試下,加上做嘢好忙好少食菜,帶子好有肉地,彈牙feel,個醬汁可能會冇想像中甘似怪味,佢芥末味會濃小小,印象中好少見到醬汁甘配搭,幾特別。但個人就中意核桃加入去,好香好脆。 魷魚圈好脆上面有小小粉辣辣地好惹味,粉漿都吾會太厚最特別個個汁,好好味,個香草味幾濃,配沙律菜食好好味。個意粉反而幾令人驚喜,去食過薩利X既人都知墨汁意粉可以有幾hea。呢碟意粉加重左墨汁,蒜蓉 味較濃,好惹味,而且個墨汁好上色,睇得出係有質素既意粉,雖然份量可能小左d,但我同朋友都係紙巾到烙下深深的墨汁唇印……聽人介紹小甜谷既甜品吾可以錯過,甘緊係幾飽都

😍之前同男友行過見到好令今日就叫朋友一齊試
😍一嚟就見到個餐牌好Q

朋友幾中意人稱澳門利賓納既洛神花
所以就試下洛神花飲用(紫)
朋友話加左乳酪同檸檬幾fresh

😍飲到我食完嘢傾好耐計都頌未飲完

然後見個菠蘿蓋上面切開左方便拎開
😋見個紋理好似手指模甘就叫朋友印上去
😏真係好似玩緊E道甘

前菜呢個沙律係見到帶子所以好想試下,
加上做嘢好忙好少食菜,
帶子好有肉地,彈牙feel,
個醬汁可能會冇想像中甘似怪味,
佢芥末味會濃小小,
印象中好少見到醬汁甘配搭,
幾特別。
但個人就中意核桃加入去,
好香好脆。

魷魚圈好脆
上面有小小粉辣辣地好惹味,
粉漿都吾會太厚

最特別個個汁,
好好味,
個香草味幾濃,
配沙律菜食好好味。

個意粉反而幾令人驚喜,
去食過薩利X既人都知墨汁意粉可以有幾hea。
呢碟意粉加重左墨汁,
蒜蓉 味較濃,好惹味,
而且個墨汁好上色,
睇得出係有質素既意粉,
雖然份量可能小左d,
但我同朋友都係紙巾到烙下深深的墨汁唇印……

聽人介紹小甜谷既甜品吾可以錯過,
甘緊係幾飽都試下啦。
佢上面個cream好smooth而且一點都吾甜!!
原來店員介紹上面係乳酪整
😍有了新既好味發現
下面個層奶凍有清清地既荔枝味
再加埋荔枝肉
感覺好清新舒服

朋友係抹茶控,
所以叫左呢個心太軟。
我試左啖個抹茶味好濃,
有小小甘既味道,
而且入面吾會好似心太硬甘

我朋友話食落去好幸福。

如果再去Cwb都會想再試下,
見隔離枱既飯好香好正甘,
不過今餐又太飽,
埋單要600蚊左右都還可以接受,
但如果傾計真係一個好地方。
2015-12-11
  • 鮮榨神奇菠蘿汁
2015-12-11 327 浏览
話說呢間小甜谷由裝修睇到佢開業,成日都經過,有次仲見到一枱有4個菠蘿係枱面,好好奇想知到底係乜東東,今日,終於都可以拉埋女朋友黎食。我地下午黎,係食afternoon tea時段,乜都想試既情況下,叫左個open face多士,有三款口味既無花果籽多士(煙三文魚牛油果配檸檬沙律汁,巴馬火腿配芝士,吞拿魚沙律配溶芝士),每件都有蕃茄片同少少生菜絲。個碟係用木板上,個樣本身已經幾掂,加上一黎到聞到個包既麵粉好香。我食左吞拿魚沙律配溶芝士同一半巴馬火腿配芝士,女朋友好中意食煙三文魚牛油果呢樣組合咁我讓俾佢啦,唔好睇少每一件多士,我地食完都半飽。吞拿魚沙律配溶芝士,係一舊用黑椒醃既厚切生吞拿魚粒,好濃吞拿魚味之餘,係零腥味。巴馬火腿配芝士黎講呢,難得俾既巴馬火腿唔差,唔會有筋,肥既部分係鬆化易咬開,個煙燻味唔會淡茂茂。三文魚牛油果我就無食,但女朋友都話個三文魚唔係用垃圾貨源,係真係有魚油味既。個法包本身真係烘得好好味,外面脆口入面好鬆,個無花果籽同少少提子乾加埋,令個包除左原有既麵粉甜味,仲有nuts既甜甜地。蕃茄片同少少生菜絲係真係爽脆,唔係雪到死哂,真係幾有水準!我地都叫左個菠蘿!原來個原

我地都叫左個菠蘿!原來個原個菠蘿正是鮮榨神奇菠蘿汁,原個菠蘿肉打爛做果汁,咁樣上俾人真係好霸氣!多到我地2人飲係僅僅飲哂,咁樣整果汁係最原汁原味!55蚊,係好抵飲!

宇治抹茶軟雪糕配抹茶卷($68)
果杯係原杯抹茶,飲落有淡淡抹茶味,對於未試過咁樣飲抹茶既我地係幾新鮮,但始終中國茶都係比較啱我地口味。個抹茶卷係有心思既,唔係得一個圈,係有卷過,蛋糕味幾香,入面既紅豆蓉唔差但仲有進步空間,而家個紅豆蓉味比較淡。但係個抹茶軟雪糕真係唔係講笑,好味到爆!個抹茶味好出,每一啖都好有抹茶既甘味,同埋個雪糕真係好滑,直頭要搶住食!

不過如果將枱可以大返小小就太好,因為樣樣嘢都好大舊,將枱真係好勉強夠用。

整體黎講,嘢食呢個價錢加呢個質素加呢個份量都真係超哂班!
朋友相約我在銅鑼灣食晚餐相聚, 她帶我來近來新開銅鑼灣分店小甜谷來食飯. 仲以為這店只食甜品,原來都有主食呢! 入進來裝潢全白色,見到開放式廚房.好有歐陸風,好優雅cafe店感覺.* * * *凱撒沙津配煙三文魚好大片的煙三文魚而且分量也不少,菜好新鮮好脆口,沙律醬有點重手, 味道過酸,但我食得到酸所以對我問題不大.* * * * 黑松露泡沫野菌湯好creamy好滑的野菌湯,而且有黑松露調味,雖不太重黑松露但已經好出色,而重點跟湯的餐包係十分十分好食,新鮮係主要原因之一,而且口感好鬆軟.* * * *北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵一向我最愛就係墨魚汁的東西,而呢個墨魚汁意大利麵都很不錯,先說珍寶帶子確實好大粒,而且沒有over cook肉質有鮮甜口感夠juicy,而墨魚汁麵口感也不錯,這樣配搭很match.* * * *黑松露野菌橄欖寬條麵配上用橄欖油的寬條麵,食落並不是十分油膩感覺,而且橄欖油也是健康的油,而雜菌也很夠菌味,雖雜菌不多但味道蠻不錯.* * * * Red Smoothie用左依幾款生果打成smoothie, 有草莓 、 波蘿 、 百香果,很滑溜有yogurt帶點酸,十分

入進來裝潢全白色,見到開放式廚房.
好有歐陸風,好優雅cafe店感覺.

凱撒沙津配煙三文魚
好大片的煙三文魚而且分量也不少,菜好新鮮好脆口,

沙律醬有點重手, 味道過酸,但我食得到酸所以對我問題不大.

黑松露泡沫野菌湯
好creamy好滑的野菌湯,而且有黑松露調味

,雖不太重黑松露但已經好出色

,而重點跟湯的餐包係十分十分好食,

新鮮係主要原因之一,而且口感好鬆軟.

北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵
一向我最愛就係墨魚汁的東西,

而呢個墨魚汁意大利麵都很不錯,

先說珍寶帶子確實好大粒,

而且沒有over cook肉質有鮮甜口感夠juicy,

而墨魚汁麵口感也不錯,這樣配搭很match.

黑松露野菌橄欖寬條麵
配上用橄欖油的寬條麵,食落並不是十分油膩感覺,

Red Smoothie + 鮮榨神奇西瓜汁
Red Smoothie

用左依幾款生果打成smoothie,

有草莓 、 波蘿 、 百香果,

很滑溜有yogurt帶點酸,十分開胃健康好味.

鮮榨神奇西瓜汁

很濃的西瓜汁,是挖空了西瓜肉來打出,賣相同食品質數都很不錯很新鮮的鮮打西瓜汁感覺.

蜂巢梳乎窩夫
窩夫是新鮮即整,熱辣辣的窩夫是外脆內軟

,配上凍冰冰的雪糕簡直溶化左我個心,

而雪糕有粒粒杏仁果粒,十分奶同滑.

法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
呢個應該是呢度既主打,頭一見到時就心打左輸數,

因外表多士以為一定係普通的多士盒,誰知一入口就停不了,

因為雖佢係外表多士但內涵是梳乎里,

而梳乎厘既口感係界乎液態同固體之間,似是半熟,

十分鬆軟有趣同好食口感,

而跟有自制既焦糖漿十分配合用來沾這個"多士"

這裡環境是十分舒適,約三五知己飯局再增甜品是適合不過.

Red Smoothie + 鮮榨神奇西瓜汁
2015-12-10 548 浏览
不時會見到朋友ig,fb貼上的原個水果飲料, 可愛極了!  很多時候所身處的地區不對, 想喝唯有是等!  看過下午場後, 想起水果飲料就是在附近, 而且天雨路滑我們也不想多逛。  走到店前也沒有客人在排隊等位, 正合我們之意便走進店裏。侍應生遞了兩個餐牌給我們, 一個是主菜, 另一個是甜品飲品, 我估晚市並沒有套餐供應。我的鮮搾神奇西瓜汁 $45 , 及他的鮮搾神奇菠蘿汁 $65說真的, 感覺貴與不貴是因人而異, 水果呈上來是很完整, 西瓜又圓, 皮又滑, 菠蘿摸上手是很實正, 總之給我很新鮮的感覺。  西瓜汁喝得出是從原肉打碎, 啖啖smoothies狀的果肉, 清甜中更有瓜香, 解喝!香草烤虎蝦辣蕃茄汁扁意大利粉  $168扁意大利粉有點彈牙, 辣蕃茄汁裏蕃茄的含量高但辣也辣得霸道, 反而放在面的香草烤虎蝦, 肉質彈牙帶甜, 香草調味剛剛好。宇治抹茶精選  $68精選裏共有三部曲: 宇治抹茶紅豆卷、宇治抹茶軟雪糕、宇治抹茶牛奶, 由冷至熱的宇治抹茶舌尖之旅。

香草烤虎蝦辣蕃茄汁扁意大利粉  $168
宇治抹茶精選  $68
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3 服務 3.5 衛生 4 抵食 3.5
2015-12-09 254 浏览
今日系office冇咩特别事做。頭先食左個很滿意又飽的lunch, 有d想訓。😴😴見到同事正左寫食評,太過份啦。😠😠 我都要寫一份先得。😤頭先lunch去左開左冇耐的小甜谷cafe。朋友介紹的,話之前openrice ranking 好高,d friend去食過dinner評價也很高我同阿儀叫左一個68c溫泉蛋carbonara, 嘩嘩嘩賣相超靚有酒店级水準,隻温泉蛋撈落去d carbonara超好食。食完想再食😍😍😋😋. 個lunch set $88 有飲品送。但我就叫左個抹茶latte, 味道也不錯夠抹茶味。另外叫左鲜鰕墨汁意大利麵,好夠份量,個汁好match同d意粉好入味。 不是平時食的那麼淡。不過食完我個口好似中毒咁。Anyway, 好食就得啦😄😄今天的lunch非常滿意,下次再試下其他lunch dishes先。做野先lu. 88

見到同事正左寫食評,太過份啦。😠😠 我都要寫一份先得。😤

2015-12-07
午餐
  • 68c 温泉蛋carbonara
2015-12-06 272 浏览
聽說在銅鑼灣的"小甜谷"不錯,所以就和朋友前來一試。星期六,下午時候,客人不算太多。餐廳環境頗舒適。見餐牌有些特別的飲品,鮮榨神奇菠蘿汁($55),和冰果茶($52/pot),頗為吸引,即落單!飲品賣相實在太吸睛了,我們已被他們吸引住,又係相機先喝的時候了!菠蘿汁味酸甜,是令人開胃的飲品!而冰果茶是用橙,草莓,蘋果,百香果和錫蘭茶做,味道很醒神,解喝,很喜歡啊!我們在Lunch Set中揀選了北海道全日早餐和黑松露芝士焗海鮮飯。先來了南瓜忌廉湯,南瓜味香濃,creamy,配上軟熟的意式麵包,帶有淡淡的蕃茄和香草味,不錯的配搭。Hokkaido All Day Breakfast, 單看賣相也吸引。有充滿蛋香的北海通牛乳滑蛋,熱辣辣的香草豬肉腸,美味的煙三文魚,香脆的煙腩,燒番茄,大啡菇,焗豆及無花果多士,夠豐富, 夠滿足了吧!黑松露芝士焗海鮮飯,有黑松露忌廉汁,伴有淡淡的芝士味,配合帶子,蠔,魷魚,蝦等海鮮,飯粒的硬度也適中,的確是不錯的選擇,吃完這飯,真的很飽。吃飽後飲杯冰果茶,感覺很舒暢。在小甜谷吃飯,當然要吃甜品呢!凍牛乳燉蛋白。口感出奇的幼滑,充滿香濃的牛奶味,融化在口腔内,感
菠蘿汁味酸甜,是令人開胃的飲品!
在小甜谷吃飯,當然要吃甜品呢!凍牛乳燉蛋白。口感出奇的幼滑,充滿香濃的牛奶味,融化在口腔内,感覺太好了!
才吃完甜品,又計劃要下次再來,實在是滋味無窮!要一試再試!
2015-11-28
  • 冰果茶
  • Hokkaido All Day Breakfast
  • 黑松露芝士焗海鮮飯
2015-12-05 259 浏览
放工行經銅記,同事話想試下小甜谷,一於入去試試。一入去就好有cafe 既感覺,一打開menu就俾個drink list 吸引住~ 一於試下個神奇波蘿汁有幾神奇~~ wow, 個菠蘿汁係原隻端上,一啜,爽! 好新鮮好甜既菠蘿汁!由於係鮮搾,一飲有好多波蘿既果肉,啖啖充滿口感又鮮甜,正~~~前菜食個合桃帶子沙律,返左成日工,食合桃補補腦,啱哂! 合桃又脆又香,配上煎到剛剛好又香口既帶子,加上沙律菜,又脆又鮮又fresh,係清新補腦之選😌再黎個😈香辣檸檬汁雞翼,又酸辣又脆口,炸到啱啱好,唔會好乾,酸酸辣辣,好開胃~~主菜食左個帶子蝦risotto, 平時risotto比較軟林,呢個risotto 比較硬新,適合唔鍾意食軟飯既我~~ 帶子同蝦煎到剛剛好,好爽口鮮味!甜品食左個綠茶special ~ 綠茶味濃,而且帶一點甘,正~~~ 呢間餐廳既食物充滿特色,值得一試。

呢間餐廳既食物充滿特色,值得一試。
談到小甜品,相信大家都會想到吃甜品,但原來位於銅鑼灣的小甜谷分店,除了有甜品吃外, 還加入了西餐元素,主廚更以酒店大廚坐鎮,這天趁著到銅鑼灣崇光,為Thankful Week 作最後衝刺,順道過來到小甜谷吃個午餐吧~ 小甜谷店內的設計挺不錯,餐廳以白色為主調,牆身畫上了色彩繽紛的動物圖案,充滿童話氣息,而店內中央位置半開放式廚房,外型就極北歐小屋,配合吊燈發出的昏黃燈光,感覺既悠閒又舒適。餐牌上的午餐選擇蠻多,Lunch Set 上的main course 也只是HK$88 (除送一杯凍凍果茶),多加點錢(HK$10) 可享用餐湯及麵包。這天的精選濃湯是薯仔忌廉湯,忌廉湯的湯質濃稀適中,而且忌廉味道非常強烈,入口時口感細滑,而於忌廉湯內加入了薯仔蓉,能令飽滯感覺減褪,喝後整個人都給得暖暖和和。 長方形的餐包的味道非常好,送上來時熱辣辣的,入口鬆軟,而且麵包內還有大量的果肉,配合餐湯一同享用,非常美味,跟餐多加HK$10真的非常超值。由於不想喝花果茶的關係,唯有多補一點錢轉餐飲,我點的是香蕉朱古力沙冰,而朋友喝的是凍朱古力鮮奶。 香蕉朱古力沙冰的味道有點淡,朱古力味不夠濃郁,而且香蕉的

香蕉朱古力沙冰的味道有點淡,朱古力味不夠濃郁,而且香蕉的味道亦偏向清淡,不過,沙冰的質感非常幼滑,若能加重朱古力及香蕉的份量的話,相信會更加美味。
凍朱古力鮮奶的賣相很有趣,杯子內放了一粒粒的冰冷的朱古力磚,喝時將熱鮮奶倒進朱古力磚內,朱古力磚便會發出輕微的爆破聲音,並極速於杯內融化,喝時朱古力鮮奶的溫度剛剛好,不會過份冰冷,朱古力與鮮奶的味道非常和諧,誰也搶不了誰的風頭。
當黑松露芝士焗海鮮飯送上來時,香味四溢,個人認為芝士的香味較黑松露突出,因為芝士被焗至金黃色,並融於意大利飯及海鮮中,吃時會出現拉絲的效果出現,而且內飯放了大量海鮮,包括有大蝦、帶子、魷魚及青口等,感覺真材實料,絶不欺場,大蝦入口彈牙,而帶子亦蠻鮮甜,不防一試。
喜歡味道較濃的朋友,相信一定喜歡這個松露香蒜煙肉忌廉意大利麵,因為整個意大利麵的味道都非常香濃,入口時帶有一股煙肉及蒜香味道,而且濃濃的忌廉醬汁,味道一點都不會過鹹,感覺既美味又香滑。

來到小甜谷又怎能不試甜品呢,我們各自點了一客凍牛乳嫰蛋白來享用,奶凍的口感綿潤細滑,帶有極重的蛋白及鮮奶香味,吃後感覺非常滋潤,是冬日的必吃甜品

2015-11-28