2015-12-04 340 浏览
小甜谷個朵一早已經響左,大部分人都讚,係因為阿谷定係因為堅有料到架?今日睇真D先。首先黎杯smoothies: 洛神花,檸檬,蜂蜜乳酪。洛神花味係主角,蜂蜜味較次,無可否認洛神花味係新奇既,沙冰夠幼,效果出黎唔錯,感覺清新。前菜點左帶子柚子沙律,帶子僅熟,時間控制好,沙律菜有點苦澀味,幸好有柚子既甜味中和返。另一前菜叫左檸檬汁炸雞翼,雞翼炸得脆脆,雞肉算滑,檸檬汁同黑椒應該預先用左黎醃,所以已經唔需要點辣醬已經夠辣。主菜點左帶子蝦球risotto, 因為我幾鍾意食帶子,帶子帶有牛油香味,蝦球煮既時間剛好所以蝦肉堅係彈牙,risotto 都有牛油香再加上帶子同蝦既香味,不過飯質偏硬就係美中不足。對於我呢個綠茶控,甜品點少得宇治綠茶,有三樣野分別係雪糕,捲蛋糕同latte, 配搭創新。最正係蛋糕,鬆軟之餘夾著忌廉同紅豆夠晒滑,雪糕真係有綠茶既甘香味,最後飲埋杯滑溜既latte滿足晒我綠茶既慾望。值得一提係呢度服務質素高,總廚真係會走出黎同客人交流意見,虛心聽取意見係值得讚。

2015-12-01 378 浏览
最新好多人推介這間餐廳,仲話好少甜品鋪有熱食而且好好食。見地點十分就腳勁近地鐵站,所以放工睇完戲決定一試! 友人說想喝湯,就order左一份share,令我最意外既係羅宋湯入面竟然有帶子!隻帶子係好好食,不話自己覺得同個湯並唔係配得特別好。一向鐘意食鵝肝既我就order左個鵝肝set。件鵝肝煎得好好而且唔係好膩,好好食!不過留意一下,係個多直同鵝肝中間有舊好似apple crumble 味既蘋果,若果唔鐘意apple crumble既人可唔叫~如果講到主食,我覺得上面既fish&chip好香,薯皇入面既薯蓉好多,食落唔會覺得好似食炸油XD不過都幾飽,最好多D人食之後叫左個意粉(真係估唔到甜品店有咁多熱食),意粉味道不過不失,但如果多D ingredients會好D最後當然係甜品時間~上面個個抹茶甜品係友人推薦,她說有京都的味道。而我自己對抹茶就麻麻,所以叫左個焦糖甜品。小甜谷個waffle同食開既唔同,佢食落好脆而且好香蛋味。雖然幾飽,但都食哂haha
最新好多人推介這間餐廳,仲話好少甜品鋪有熱食而且好好食。
見地點十分就腳勁近地鐵站,所以放工睇完戲決定一試!

隻帶子係好好食,不話自己覺得同個湯並唔係配得特別好。
不過都幾飽,最好多D人食

2015-11-13
  • 魷魚炸魚薯條
2015-12-01 1347 浏览
嚟小甜谷,喺因為早前晌網上見到食友上載咗佢哋嘅原個菠蘿果汁,姑勿論好唔好飲,其實都幾吸晴,好有卓頭,而果汁中,菠蘿汁更喺小弟心水之一,所以,點都要拉埋老友一齊嚟試試先 。店內以雅致嘅小圓枱為主,配合一啲牆畫,柔和嘅燈光,務求營造出一種悠閒氣息。由於只有極少量方枱可拍埋一齊整合,所以,較合適情侶或兩三人嚟聚聚。不過,地方所限,兼擺放唔少餐枱,整體感覺仲喺覺得有點亂 ,可能啲枱椅擺位需要執一執,讓感覺好啲,侍應傳菜都流暢啲。餐牌幾頁大紙印備晒,有餐湯、沙律、主菜、意粉、意大利飯、甜品及飲品,晌銅鑼灣區而言,仲要喺地鋪,定價頗為合理。飲品方面,一早已瞄定啲果汁類,所以,其他嘅咖啡、朱古力特飲、特色沙冰、精品茶……等等,都喺望兩望,不過,又確喺頗多選擇,而且,甚具特色,好啱貪新鮮,又想試新嘢嘅年輕人 。 鮮榨神奇西瓜汁 $35 與其叫鮮榨,不如改為鮮攪,唔單止原個奉客,內裡嘅喺鮮西瓜汁連果蓉,因為原個果肉打成,唔喺單單榨汁,入口帶點清涼,久唔久又啜到果肉,如果再凍啲就更加透心涼,尤其依家都11月中,外邊仲有少少悶熱。 鮮榨神奇菠蘿汁 $55 同樣神奇在於唔喺單單菠蘿汁咁簡單,汁
,可能啲枱椅擺位需要執一執,讓感覺好啲,侍應傳菜都流暢啲。
鮮榨神奇西瓜汁 $35

鮮榨神奇菠蘿汁 $55

同樣神奇在於唔喺單單菠蘿汁咁簡單,汁內連埋果蓉,幾鮮甜,一大個原個菠蘿做,份量足好襟飲。不過,缺點喺唔夠凍
,見佢大批放入凍櫃雪,不過,菠蘿皮厚,雪凍佢唔容易,不妨考慮放入冰櫃,依家秋涼都勉強可以,夏天如果唔夠凍真喺差好遠。此外,菠蘿面嘅邊皮有啲瘀黑,賣相唔好睇,事後向店方反映,店長話每個神奇菠蘿汁即日鮮榨,菠蘿殼亦唔會翻用,因為製作需時,為應付供應,有少部份會預先做定,所以,可能因此影響外觀,故依點之上需要諗計改善。
鵝肝鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $168

今晚最喜愛菜式非依道意大利飯莫屬,飯粒煙韌有咬口,煮得好入味,而且,有少少唔同嘅香料香味,飯內更混有唔少牛肝菌同鴨腿肉,口感非常豐富,至於飯面嘅鵝肝,煎嘅火喉拿捏準繩,油潤甘香,味道豐腴,超正
北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵 $158

對比個意大利飯,個墨魚汁意大利麵就較為失色啲,其實個麵煮得柔韌度啱啱好,只喺略嫌油咗啲,但最敗筆喺件珍寶帶子煮得過火,失卻應有嘅爽彈口感,咬落比較實淨
。無論個意大利飯,抑或個意大利麵,都較外間常見嘅份量多,我哋兩個主菜都夠3個人食,況且,嚟得小甜谷梗要留肚食甜點。
北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵
話晒小甜谷都喺做甜品起家,所以,一早已打算留肚試一試佢啲甜品,然而,甜品實在有好多選擇,都要研究一輪先決定到。
蜂巢梳乎窩夫(配新鮮果醬、時令水果及雪糕) $68

佢哋嘅窩夫以脆身為主,喺另一種口感,有別一般外脆內綿嘅情況,所以,其實成件都好脆身,內裡唔綿密,啱唔啱食就視乎個人喜好,唯欠蛋香;新鮮果醬就唔見有,取而代之喺窩夫面上有一小片蜂巢,為個窩夫增一增值,雲呢嗱雪糕球好香滑,榛子碎亦好香脆,只喺奇怪點解一底窩夫會喺三件
,唔喺兩件,又唔喺四件,哈哈,忘記搵店員查詢添!
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕 $58

依道甜品真喺頗得意,篤落去軟軟綿綿真喺幾似梳乎厘,切開又滑滑溜溜咁,蛋味唔喺好重,重質感
,配自家製焦糖漿食,其實可加多一、兩款糖漿俾客揀,如朱古力漿、楓糖漿作為增值服選擇。實在覺得得意,所以都請教店長點整,當然佢唔會透露晒俾我知,但大概喺以麵包磚浸透蛋漿再焗,唔怪得名字加上「法式」、「多士」一詞啦
法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
始終新開張無耐,仲有好多調校空間,但從菜式中,都睇到唔少創意。餐後店長都有問食客嘅意見,我哋都反映咗少少,信相繼續努力,可以做得更好。
2015-11-30 397 浏览
適逢sogo大平賣,經過一輪戰鬥,係時候揾個地方去補給一下,友人話有個好地方,又舒適又relex...講多無謂,行動最實際!原來係小甜谷,聽就聽得多,試就未試過喎好得意嘅主題牆仲以為得甜品食,有飯又有意粉,岩晒小妹補給啊小妹點左個黑松露芝士焗珍珠飯同黑松露香蒜煙肉忌廉意粉黑松露芝士焗珍珠飯哎喲~好香喔~近排對黑松露真係有點上癮!海鮮又足料右下角粒大帶子,見到嗎?個汁嘅分量同啲飯嘅配合岩岩好,唔會有啲飯無汁or啲汁太多,濃淡合宜,啲飯又唔會煮得太稔,配合黑松露嘅獨有木燻味,嗯~nice黑松露香蒜煙肉忌廉意粉呢個意粉相對就炒得乾身,亦都充滿住黑松露獨有香咪,一試難忘另外叫左杯藍果樂試下喜出望外藍莓同香蕉原來係朋友!佢地出奇地夾,而且又有乳酪嘅化學作用下,真係又香又甜又好味最後梗係唔小得甜品法式疏乎蛋多士,多脆內軟,囗感有啲似疏乎尼,但係又蛋香,熱辣辣嘅疏乎蛋配上凍冰冰嘅雪糕,簡直雙重享受(但係呢個會食飽人,記得留肚先好食播)
原來係小甜谷,聽就聽得多,試就未試過喎
好得意嘅主題牆
仲以為得甜品食,有飯又有意粉,岩晒小妹補給啊

小妹點左個黑松露芝士焗珍珠飯同黑松露香蒜煙肉忌廉意粉
黑松露芝士焗珍珠飯
哎喲~好香喔~近排對黑松露真係有點上癮!
海鮮又足料右下角粒大帶子,見到嗎?
黑松露香蒜煙肉忌廉意粉
呢個意粉相對就炒得乾身,亦都充滿住黑松露獨有香咪,一試難忘
另外叫左杯藍果樂試下
喜出望外
最後梗係唔小得甜品

(但係呢個會食飽人,記得留肚先好食播)
2015-11-29 573 浏览
混在塞滿買野唔駛錢的人群當中,我倆最後只能敗走Sogo的感謝周年慶。買不到想買的東西心有點不甘,只好化悲憤為食量,吃餐好的補償一下。來到小甜谷,雖然只餘下靠窗的桌子,但不想等位之下也只好入座。(其實都不會有人留意我們的啦~)鮮榨神奇西瓜汁 $35看見其他桌上放在一個個掛著吸管的生果,我們也點了一客前陣子掀起一番熱潮的鮮榨果汁。迷你西瓜裡滿是攪拌成蓉的西瓜汁,味道清涼不太甜,令人驚喜的是小小西瓜的果汁原來也挺襟喝的呢~藍 $42已有一段時間沒喝smoothies,這杯藍較其他果樂來得Simple一點,雖然只有藍莓配香蕉,但味道來得分明,每一口滿滿藍莓及香蕉的香甜,還有乳酪的乳酸味,層次分明。其中貼在杯邊的香蕉片蕉味不算很出,但以賣相來說則十分吸睛。煙腩蠔肉忌廉意大利麵 $128直接說其實即是carbonara上放了兩隻蠔吧。在拌勻意大利麵的時候,忌廉香氣撲鼻而來。意大利麵口感爽彈,入口時伴隨稠稠的忌廉汁及芝士香,那種香膩實在讓人難以抗拒。蠔肉表面不算很飽滿,惟鮮味算是不錯,蠔汁之多是這道意大利麵的驚喜。北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵 $158墨魚汁意大利麵的麵條口感同樣爽彈,畢竟墨汁本來沒
鮮榨神奇西瓜汁 $35
藍 $42
其中貼在杯邊的香蕉片蕉味不算很出,但以賣相來說則十分吸睛。
煙腩蠔肉忌廉意大利麵
煙腩蠔肉忌廉意大利麵 $128
煙腩蠔肉忌廉意大利麵
北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵 $158
墨魚汁意大利麵的麵條口感同樣爽彈,畢竟墨汁本來沒甚麼味道,即使被沾得烏卒卒,整體味道沒carbonara的香口。
北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵
北海道珍寶帶子塗上一層蒜蓉醬,在蒜香的襯托下帶子的鮮味更為突出。
宇治抹茶芭菲 $58
抹茶控的我家那位並沒有錯過吃抹茶的分秒。
宇治抹茶芭菲
由宇治抹茶雪糕、抹茶蛋糕、抹茶白玉及抹茶蕨餅,再到最底的抹茶果凍,一共9層的抹茶芭菲,單是抹茶就佔了5層,其中以抹茶雪糕茶香最濃。抹茶甜品自然少不了紅豆這位好朋友,這裡的紅豆比較大粒而有口感,甜度也算適中,沒搶去抹茶的主角戲份。
抹茶心太軟 $58
抹茶控的我家那位並沒有錯過一晚吃兩次抹茶的分秒。輕輕戳開心太軟,抹茶流心緩緩流出。
抹茶心太軟
蘸了抹茶流心的抹茶雪糕茶香很是香濃,果然熱吃的抹茶才是最香。

其實早於佐敦工作的日子便想到尖沙咀的小甜谷一試,奈何最後因為不同原因而緣慳一面。這夜懷著敗走心情離開sogo後卻一嚐小甜谷的味道,總算一掃買不到鞋子的失落。
2015-11-21
$263.5 (晚餐)
2015-11-29 439 浏览
星期日要去CWB行街,黎埋個brunch!諗住舒舒服服食返餐,就黎左小甜谷!野餐湯係忌廉粟米魚湯配番茄乾麵包,麵包口感軟熟😍😍😍野飲叫左冰果茶,有新鮮果肉!另一標杯係榨神奇波蘿汁!偷睇隔離枱,見到咁大個波蘿,即刻心心眼,仲大過平時人地賣炒飯個波蘿!諗唔到佢個凱撒沙律有一陣陣胡椒既微辣,感覺好刺激,好新鮮,好吸引!北海道全日早餐有炒蛋,番茄,大磨菇,沙律菜,煙三文魚,脆煙肉,豬肉腸!仲有無花果乾麵包,口感比餐湯個包更軟熟!呢餐真係好滿足!

凱撒沙律

All day breakfast

凱撒沙律
All day breakfast
  • 北海道全日早餐
  • 鮮榨神奇波蘿汁
2015-11-28 559 浏览
Sogo感謝祭的人流果然非同凡響,沒有買到需要的~倒是已經累到想快點離開這戰場拖著蹣跚的腳步沿著謝斐道經過不少舗頭(`・ω・´)+ 最後終於來到早前預定想吃的「小甜谷」店內位置也頗多~被安排在看到馬路的位置其實感覺滿不錯,但若果不是有人突然會駐足看進店內的話 .__.預定想來的原因某程度是知道這裡的飲品很特別!!鮮榨神奇西瓜汁 ($35) 在大家的認知下大概是榨好一個玻璃杯那樣呈現眼前吧但這裡的是原個西瓜喔 (๑ÒωÓ๑)清涼的西瓜汁還偶而吃到西瓜肉這杯是我家那位的 - 藍果樂 ($42)印象中好似是有香蕉、藍莓和鮮奶等~還以為藍莓味會比較重我錯了QAQ 試了一啖立馬後悔~為什麼香蕉味強烈到這個極點 (倒地)墨魚汁意大利麵 ($158) 要弄出好吃的墨魚汁看來難度好高?這家的汁很膩~幸好一開始就是打算點兩款來 share,不然一個人吃~會gg吧煎帶子很大粒,上面還有滿滿的蒜蓉~這有點蓋過了帶子原有的鮮味另外車厘茄有點酸~但倒是可以解一下膩 ('ω´)煙腩蠔肉意大利麵 ($128) 這碟很香,連碟子也是熱呼呼的份量比想像中的還要多~相比前者~這汁反而沒有那麼膩,而且配料也豐富得多除了煙腩
拖著蹣跚的腳步沿著謝斐道經過不少舗頭
(`・ω・´)+ 最後終於來到早前預定想吃的「小甜谷」
店內位置也頗多~被安排在看到馬路的位置
預定想來的原因某程度是知道這裡的飲品很特別!!
鮮榨神奇西瓜汁
這杯是我家那位的 - 藍果樂 ($42)
印象中好似是有香蕉、藍莓和鮮奶等~還以為藍莓味會比較重
藍果樂
另外車厘茄有點酸~但倒是可以解一下膩 ('ω´)
墨魚汁意大利麵
除了煙腩、蠔肉~還有大片的蘑菇!個人來說也較喜歡這個。
煙腩蠔肉意大利麵
任性的我表示還要吃甜品

抹茶心太軟 ($58) 店員說朱古力口味比較甜,所以選了抹茶口味
擺碟好看的甜品在吃前已經加了印象分啊~茶味不到很濃的程度~始終被甜味蓋過了不少
一冷一熱的口感~果然融化了少女心嘛 //A//
第二款甜品選定了芭菲~抹茶控依舊要抹茶口味
抹茶芭菲 ($58) 這個相對遜色了不少。最喜歡的是乳酪那層
抹茶蛋糕的味道還可以~其他的就普普通通而已~畢竟這裡不是主打抹茶甜品的專門店吧
抹茶芭菲
题外话/补充资料: 餐廳整體感覺有點像台灣的咖啡店啊~ 走時看到外邊的宣傳板寫著有All Day Breakfast,或者下次可以找個午餐時間再來 也想再試試其他的飲品呢 (ฅ`ω´ฅ)
2015-11-22
$263.5 (晚餐)
2015-11-26 393 浏览
以往跟朋友外出晚飯都少不了糖水甜品這個環節也有曾經品嚐過大坑的小甜谷 覺得甜品不錯呀得知這間餐廳在銅鑼灣開分店而且增加了主菜的選擇 當然要約朋友來試一試!.餐廳位於銅鑼灣的謝斐道 地鐵站旁地理位置十分方便逛街後 或放工後 都容易去到!.先點了飲品解一解渴 鮮榨神奇西瓜汁 ($35)用原個台灣小西瓜送上 賣相吸引在西瓜頂開了一個洞用來打蓉西瓜肉榨汁 及放入飲管飲用清甜多汁無添加 而且每口都有少量西瓜蓉 讚! .再點了一個 綠果樂 ($42)是用日本柚子、薄荷、蜜糖、乳酪調製再打成稠沙冰而成喝下去有濃濃的柚子味 與乳酪很夾飲品上撒了柚子皮粒 增添口感杯身也有片片士多啤梨作裝飾 看起來更吸引 .然後主菜的時間 北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵 ($158)中間放著一個煎過的大隻原粒帶子 很吸睛烏卒卒的墨魚汁意大利麵 帶有微微墨汁味而且麵的硬腍度剛好只是略嫌帶子煎得乾了一點不過加了橄欖油的墨魚汁意大利麵中和一下整體味道都不錯 .然後就是 松露野菌橄欖寬條麵 ($118)寬條麵硬度適中 而且野菌份量十足只是酸辣椒的味道有點蓋了松露味但野菌味彌補不足 有很香的野菌味 .來到小甜谷當然少不了甜品
以往跟朋友外出晚飯都少不了糖水甜品這個環節
也有曾經品嚐過大坑的小甜谷 覺得甜品不錯呀
得知這間餐廳在銅鑼灣開分店
而且增加了主菜的選擇 當然要約朋友來試一試!
餐廳位於銅鑼灣的謝斐道 地鐵站旁
地理位置十分方便
逛街後 或放工後 都容易去到!
鮮榨神奇西瓜汁
先點了飲品解一解渴 鮮榨神奇西瓜汁 ($35)
用原個台灣小西瓜送上 賣相吸引
在西瓜頂開了一個洞
用來打蓉西瓜肉榨汁 及放入飲管飲用
清甜多汁無添加 而且每口都有少量西瓜蓉 讚!

綠果樂
再點了一個 綠果樂 ($42)
是用日本柚子、薄荷、蜜糖、乳酪調製再打成稠沙冰而成
喝下去有濃濃的柚子味 與乳酪很夾
飲品上撒了柚子皮粒 增添口感
杯身也有片片士多啤梨作裝飾 看起來更吸引

北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵
然後主菜的時間 北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵 ($158)
中間放著一個煎過的大隻原粒帶子 很吸睛
烏卒卒的墨魚汁意大利麵 帶有微微墨汁味
而且麵的硬腍度剛好
只是略嫌帶子煎得乾了一點
不過加了橄欖油的墨魚汁意大利麵中和一下
整體味道都不錯

松露野菌橄欖寬條麵
然後就是 松露野菌橄欖寬條麵 ($118)
寬條麵硬度適中 而且野菌份量十足
只是酸辣椒的味道有點蓋了松露味
但野菌味彌補不足 有很香的野菌味

來到小甜谷當然少不了甜品時間
先來個 宇治抹茶芭菲 ($58)
整個外表完全滿足到少女的心 嘻嘻

用上高杯子 清楚易見內裏的材料 而且帶來視覺享受
材料豐富 包括抹茶忌廉、抹茶雪糕、麻糬、蕨餅、白玉、抹茶蛋糕、脆米、紅豆、抹茶果凍等
軟的腍的脆的煙韌的都有
加起來口感豐富 味道互相配合 讚

蜂巢梳乎窩夫
再來的是 蜂巢梳乎窩夫 ($68)
即叫即整的窩夫熱辣辣 而且十分香脆
配以加了nuts的呍呢嗱雪糕
一熱一冷 一脆一軟 很有趣
上面的蜂巢更為甜品畫龍點睛

不但甜品店出色 而新開添加新元素的KAFFEE亦同樣出色
期待下次來嚐一嚐培茶雪糕跟抹茶心太軟
2015-11-09
2015-11-25 377 浏览
book 左9:00pm 檯, 所以去到唔洗等就有得坐了一入門口就有漂亮小妹妹service與朋友坐近門口位的2人檯雖然是門口位,但一點都不嘈不反感因為室內設計得很舒服店內燈光調暗,有漂亮的open kitchen每張檯細細的,好適合同姊妹黎聚會首先order的是飲品飲品方面,我地選擇了HOLY FRESH 神奇果因為自己很喜歡FRESH JUICE但呢到比我一個好大既驚喜!因為無諗過係原個西瓜上,而且係好FRESH! 好SPECIAL!入口不會覺得太甜,也不會太沙, 可以飲到西瓜的肉粒$35另一個是菠蘿,好大個,size 好夠大好夠飽,所以比西瓜汁貴d $55但都好好飲!好值!同西瓜汁一樣,係飲到菠蘿肉粒主菜order 了 Oyster Carbonara很濃郁的carbonara 汁! 配料與麵的份量剛剛好!香草,蘑菇,火腿,洋蔥,整個味道很配合麵的粗度恰當,不會太粗,而是幼身的麵每一條麵可沾上carbonara 汁! 十分美味又與一般坊間的carbonara 味道不同,很喜歡!另一道主菜是 Black Truffle Mushroom Fettuccine味道沒有剛剛的carbo
book 左9:00pm 檯, 所以去到唔洗等就有得坐了
一入門口就有漂亮小妹妹service
與朋友坐近門口位的2人檯
雖然是門口位,但一點都不嘈不反感
因為室內設計得很舒服
店內燈光調暗,有漂亮的open kitchen
每張檯細細的,好適合同姊妹黎聚會

首先order的是飲品
飲品方面,我地選擇了HOLY FRESH 神奇果
因為自己很喜歡FRESH JUICE
但呢到比我一個好大既驚喜!

入口不會覺得太甜,也不會太沙, 可以飲到西瓜的肉粒

但都好好飲!好值!
同西瓜汁一樣,係飲到菠蘿肉粒
主菜order 了 Oyster Carbonara
很濃郁的carbonara 汁! 配料與麵的份量剛剛好!
香草,蘑菇,火腿,洋蔥,整個味道很配合
麵的粗度恰當,不會太粗,而是幼身的麵
每一條麵可沾上carbonara 汁! 十分美味
又與一般坊間的carbonara 味道不同,很喜歡!

味道沒有剛剛的carbonara 濃郁
但也充滿 Black Truffle 味!
(朋友喜歡這道菜多一點^^)
用料相當上盛,配料除了椒外,還有乾蕃茄! 好好食
當麵跟配料一起放入口
感覺是濃濃的黑松露味,又有一些蕃茄的甜甜酸酸味,又有椒的爽口感
非常出色!
食完主菜其實已經夠飽
但一場黎到,當然要堅持食埋甜品

宇治抹茶精選$68

(鮮奶抹茶,抹茶雪糕及抹茶紅豆蛋卷)
店員推介: 峰蜜梳乎窩夫

食到好飽,都考慮過order 窩夫會唔會太飽而食唔哂
但係好彩有叫到! 如果唔係會後悔!

因為窩夫真的很出色,與外面的窩夫比真係好食好多
數量有3件,不會太多,窩夫入口很脆口,不用嘴嚼好耐便已溶化
而且配上峰蜜汁,甜而不膩!再配上一口vanilla ice cream, very good!
係我食過最好食的窩夫
2015-11-23
2015-11-25 641 浏览
上兩星期曾於小甜谷飽吃了一頓午餐,今次在到 SOGO Thankful Week 血拼之前再訪一次,先祭五臓廟。晚市不同於午市,少了套餐供應,食品單價相對上也略為調高了一點。一客主菜百餘元,在銅鑼灣仍屬合理範圍。倘若有主菜連甜品或特飲這些套餐優惠當然更好。主菜北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵,白色的帶子碰上烏黑的墨魚汁麵,再加上碟邊紅紅的車厘茄,視覺對比強烈。餐廳選擇用上厚身大隻的北海道珍寶帶子,選材落本不馬虎,食感亦甚為結實鮮甜。墨魚汁本身無味,只用作上色,意粉的味道主要源自當中的香蒜、洋蔥及胡椒,簡單而香口。不過,雖說北海道珍寶帶子質優矜貴,但整碟主菜只有一件帶子怎麼説也是少了一點吧!尤其在多人分享的時候,絕對是一項難題,建議加入多一款海鮮如海蝦等感覺會更佳。甜品北海道牛乳燉蛋白,奶香白滑,不失為一道簡單而美味的甜品。餐廳雖有添加紅豆的選項,但要嚐真奶香滑感,還是自然單純無添加的選項最佳。小甜谷的鮮果特飲有一共通點,就是原裝鮮果盛載,果肉原位榨汁,原汁原味。一個鮮榨神奇菠蘿汁,比上次那個小西瓜大多了,喝畢整個特飲等於吃掉一整個菠蘿,想想也覺得過份。當然,過份的事天天有,碰巧筆者也很喜歡

北海道牛乳燉蛋白
小甜谷的鮮果特飲有一共通點,就是原裝鮮果盛載,果肉原位榨汁,原汁原味。一個鮮榨神奇菠蘿汁,比上次那個小西瓜大多了,喝畢整個特飲等於吃掉一整個菠蘿,想想也覺得過份。當然,過份的事天天有,碰巧筆者也很喜歡吃菠蘿,而這菠蘿汁本身的味道亦頗為吸引,最終也能完成壯舉... 不過繼後的脹肚感還是要忍耐一下,哈哈!
[24/11/2015; Tue]

2015-11-24
2015-11-20 529 浏览
藝人谷袓琳曾經是我小時候心目中的女神,想不到多年後竟然有機會吃到她旗下的餐廳,也算是跟偶像的緣份吧餐廳裝修不錯,頗為雅致Menu以法式快報的方式呈現出來,食物款式多而精菠羅特飲,小甜谷也趕上最近的菠羅熱,外形相當cool,飲起來感覺也不錯,菠羅味濃郁,份量當然是超人size.不過稍嫌菠羅粒過多炸物拼盤,外表相當壯觀,大量炸物堆積而成,炸薯仔香脆可口,不過炸魚則失色一點,魚肉不夠香滑.份量之大2人也吃不完最後吃了朱古力心太軟,朱古力味濃郁,流心的效果也相當不俗,伴碟雪糕味道有點像mc旋風,相當有趣店員清一色以女孩為主,有禮貌之餘亦相當細心,服務一流
餐廳裝修不錯,頗為雅致
Menu以法式快報的方式呈現出來,食物款式多而精

店員清一色以女孩為主,有禮貌之餘亦相當細心,服務一流

2015-11-19 426 浏览
今日心情超不好 , 對自己好一點, 食好D~ 見之前食評小甜谷都不錯, 就黎試一試!$88 lunch set 包一杯凍果茶. 咖啡/奶茶都要加錢, 我覺得不太合理+$10 精選濃湯又不太合理, $88 都唔算平, 其實可以包埋湯呀!我叫左蕃茄橄欖扁意大利面, 味道都不錯, 但份量不多. 如是男生應唔夠飽!環境,服務, 食品都可以. 只是價錢略貴
今日心情超不好
, 對自己好一點, 食好D~

見之前食評小甜谷都不錯, 就黎試一試!

$88 lunch set 包一杯凍果茶.
咖啡/奶茶都要加錢, 我覺得不太合理

+$10 精選濃湯
又不太合理, $88 都唔算平, 其實可以包埋湯呀!

環境,服務, 食品都可以. 只是價錢略貴
南瓜忌廉湯
2015-11-19
2015-11-19 1191 浏览
銅鑼灣謝斐道 <小甜谷Kaffee>,店子在 9月11日開張!  短短一個月有多,我已經來了兩次! 第一次來是星期六下午,我被安排入座到靠牆的位置,店子中間有條柱遮擋視線!  優雅舒適的 cafe 格局! 第二次走來是平日晚上,開業不久已坐滿食客生意很好!  加上街舖及店名有知名度,不用宣傳已經吸客啦! 女店員們都好積極主動,不時走到柱後望一望,有無食客需要落單或收拾桌子!值得一讚的服務態度! 播放音樂,輕鬆舒服!  卻是冷氣頗勁! 餐牌好大張,大如免費報紙打開的 size,軟賴賴的!  不好拿之餘,用完也不知放到哪裡去?! 飲品選擇繁多!我卻獨愛果樂 Smoothies!   有4款選擇!藍果樂 $42藍莓、香蕉、牛奶、乳酪一杯混合水果的乳酪,其賣相是出乎意料之外的嬌艷動人,  藍莓天然的紫藍色與香蕉的淡黃色,形成強烈對比! 令我嘖嘖稱奇的是香蕉片可牢牢貼在杯邊而不移位,足以拍案叫絕! 見到飲管中的乳酪,可見質感濃稠,入口充滿果酸,每一口也嚐到香蕉籽,帶來一點嚼感!內外兼備! 紅果樂 $42草莓、菠蘿、百香果、乳酪成品是迷人的粉紅色,
 短短一個月有多,我已經來了兩次!
 優雅舒適的 cafe 格局!

第二次走來是平日晚上,開業不久已坐滿食客生意很好!
 加上街舖及店名有知名度,不用宣傳已經吸客啦!

播放音樂,輕鬆舒服!
 卻是冷氣頗勁!

餐牌好大張,大如免費報紙打開的 size,軟賴賴的!
 不好拿之餘,用完也不知放到哪裡去?!
飲品選擇繁多!我卻獨愛果樂 Smoothies!
 有4款選擇!
藍果樂 $42
藍莓、香蕉、牛奶、乳酪
一杯混合水果的乳酪,其賣相是出乎意料之外的嬌艷動人,
 藍莓天然的紫藍色與香蕉的淡黃色,形成強烈對比!

紅果樂 $42
草莓、菠蘿、百香果、乳酪
成品是迷人的粉紅色,
配以薄切奇異果作點綴,更加錦上添花!
 質感是沙冰與乳酪的混合體,既特別又冰涼解渴兼健康!
紅果樂
全日早餐 $128
我喜歡食全日早餐!
 加上營養不良,豐富的配料最適合不過嘞!

煙肉色澤比坊間偏紅,看起來好似火腿,食起來卻不算鹹,不過不失!

炒蛋滑溜而奶味濃重!配上黑松露,一淡一濃真是絕配!

餐包原來混合無花果乾。
香草老虎蝦辣汁意大利麵 (走辣) $158
等上 10分鐘!
每一工序都絕不馬虎,就連沙律也不例外,加上嬌艷欲滴的食用花,色彩繽紛!
 整體美輪美奐!
老虎蝦鮮美彈牙啖啖肉,
 選用扁意粉,掛汁度高,
 以香草、蕃茄蓉、洋蔥烹調,香口惹味!
 散發酸香零舍醒胃,每條意粉都均勻地沾上茄汁,口感略帶煙韌,食得滋味無窮!
香草老虎蝦辣汁意大利麵
法式梳乎多士 $58
聽起來食物名稱平平無奇,好似是西多士法式化!

原來工序都頗花時間,麵包浸蛋漿,讓麵包吸引到一定程度才夠軟腍!

金黃色的外表,看起來跟西多士分別不大,輕輕切開,鬆軟綿綿的多士呈現眼前,完全是外脆內軟,食出驚喜!
 略嫌頗甜!
法式梳乎多士
宇宙抹茶精選 $68
建議由淡至濃味進食,先嚐蛋卷,然後嚐試雪糕或飲品!

雪糕的滑溜程度可媲美富豪雪糕,卻是相對好快溶,抹茶的甘味濃厚,
與甜美的雪糕融和,配合得天衣無縫!
抹茶牛奶,溫熱的飲品散發清香,入口甘甜不錯喝!

我們最後才食蛋卷,原來這是三款當中抹茶味最淡的一款,甜味還蓋過輕盈的抹茶味!較為遜色!
宇宙抹茶精選
蛋卷
腰果露 $38
算是幾香,質感濃稠而滑,尚算令人滿意!
腰果露
甜品店之後,開設 <小甜谷Kaffee> 令人喜出望外!亦食出滋味來!

2015-10-03
香草老虎蝦辣汁意大利麵
紅果樂
腰果露
2015-11-17 314 浏览
在小甜谷吃過甜點多次,走過這裡,原來新店有意粉。大眾的口味,都是意粉炸魚等輕量食品,但價錢合理,百多元一份,揀了老虎蝦扁意粉, $148,老虎蝦果然大隻,開邊打開,成隻碟直徑咁大,蝦肉新鮮,用了很多香草,味道非常豐富,茄汁意粉一樣美味,份量不少,作為晩餐夠食。藍果乳酪,$42,外表得分,玻璃杯側反面現出幾塊香蕉片,有圖案感,味道調得好,新鮮果汁及北海道牛奶混合。賣單加一後$220,銅鑼灣旺區,不過份,坐得舒適,招呼都幾禮貌。
在小甜谷吃過甜點多次,走過這裡,原來新店有意粉。
2015-09-06
2015-11-17 378 浏览
For the first glance at the name of this restaurant (Chinese), I thought it sells desserts. But finally found it was not only desserts. All-day-breakfast, spagehtti, rice and some other western style dishes. A bit dim and warm environment suits for couples or friends for chitchat.All-day-breakfast, always try this in every restaurant if it provides. The reason behind was that when I was a little school boy, my mum made the breakfast for me, which contained fried eggs and tomato beans. While I go
All-day-breakfast, always try this in every restaurant if it provides. The reason behind was that when I was a little school boy, my mum made the breakfast for me, which contained fried eggs and tomato beans. While I got into high school, I seldom had the chance to taste since she was getting busy .. Anyway, salmon was fresh while the smoked bacon was a bit over salty. Better fare with eggs! Generally, quite good.
Black Truffle Mushroom Fettuccine, personally, I like fettuccine more than spaghetti because of the shape and texture
I think the thin flat shape can stick with more sauce or materials haha. This one tasted good but could barely taste the truffle .. but in general all good.
Steamed Hokkaido Milk and Egg white, recently Hokkaido Milk has become a trendy dessert because of its appropriate sweet taste, delicate texture and ... lots of advertisement LOL. For the red bean, I think you may choose not to fare with it since I think the milk itself was sweet enough and I like the original taste of milk best!
Pomelo Mango Panna Cotta and Mousse, I really like one! Coz I felt like I could keep eating after this one LOL really appetizing. Little sour and sweet, a bit different from the normal one. It was a bit springy. Girls will love it definitely!

A worth to come again restaurant, the staff were nice and helpful.
2015-11-04