2016-06-07 547 浏览
叫咗個雜菌意粉超細碟, 五啖食完! D意粉好似油浸一樣, 仲要收$78! 好唔值! 而且有好多吉枱,個侍應仲要塞我坐痴住cashier個位!服務同食物都唔得! 以後唔會再來!
服務同食物都唔得! 以後唔會再來!
2016-06-05 3830 浏览
抹茶控既我經友人推介, 就立即黎食呢度既抹茶SET. 價錢仲幾吸引, 可以一次食到3款抹茶食品.半熟綠茶蛋糕(每日限量發售) $68外形唔算討好, 但睇色都知幾重抹茶味, 用料十足, 我點可以忍到口.呢款蛋糕玩半熟, 中間既芝士蛋糕特別濕潤, 而且好軟心好綿密, 芝士味超濃郁, 所以好快膩.但抹茶味都好爭氣, 同樣好重抹茶味, 所以唔會好甜, 茶甘清香.正正就係呢種又軟又滑既濃厚質感, 一啖接一啖, 我停唔到啦.宇治抹茶精選 (抹茶卷蛋, 抹茶軟雪糕, 抹茶牛奶) $68另外一款更加鐘意, 就係呢個精選, 有熱飲, 有蛋糕, 仲有凍食雪糕. 佢玩哂啦, 正丫. 抹茶卷蛋, 蛋糕片好鬆軟濕潤, 一D都唔乾硬, 而且好重茶味.最吸引係唔用普通忌廉, 用抹茶打成既忌廉. 整件蛋糕既濃厚度又提升啦, 超抹茶啦.忌廉香滑少甜, 一D都唔膩好輕盈.抹茶雪糕, 不易溶而且厚身幼滑, 茶味不算好重, 奶味反而較濃, 也比較甜. 大人細路都鍾意既口味. 入口溶化開, 食到尾好涼快, 雖甜但不膩, 有點不夠喉.抹茶牛奶, 暖暖既抹茶, 奶泡細膩豐厚, 奶香與茶香交雜, 好香純甘香而易入口, 飲得好舒服.一
半熟綠茶蛋糕(每日限量發售) $68

宇治抹茶精選
宇治抹茶卷蛋
忌廉香滑少甜, 一D都唔膩好輕盈.
宇治抹茶軟雪糕
抹茶牛奶
一丁點甜都沒有, 最岩愛茶人仕, 真正享受抹茶吧.

2016-05-04
宇治抹茶精選
宇治抹茶軟雪糕
抹茶牛奶
  • 半熟綠茶蛋糕
2016-06-01 3180 浏览
今日放工同朋友聚舊, 約銅鑼灣最好, 食完有得行街街!小甜谷位置超方便, 就係地鐵附近, 我地約得早, 好彩唔洗等位!呢度地方唔算好大, 但環境都唔錯!台面上已有餐具提供!食物都幾多元化!等陣當然要留肚食甜品!天然開始熱, 飲杯凍飲先!呢杯血橙鮮果特飲$35好fresh, 顏色鮮艷, 有點似fruit punch 味道! 解解渴先!跟住食左個溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利面$88 好香口, 一D都唔會好"漏",又夠黑松露味! 且溫泉蛋夠流心!之後再食左個韓式醬咖哩蜜糖BB猪仔肋骨配手製薯條(半份) $68個combination 好豐富, 又韓式醬又咖哩又蜜糖, 但一D都唔奇怪, 甜甜的很香口, 肉質好稔!!!原來是用了慢煮的方式烹調, 唔怪之得咁好食啦! 薯條是手製的, 很新鮮香脆!晚餐加$45 , 可以加埋甜品小甜谷一向出名甜品, 點可以唔試?我點左個朱古力心太軟心太軟切開之後, 朱古力漿已流出來, 非常夠流心!! 朱古力味夠濃, 味道不會太甜, 恰到好處!
今日放工同朋友聚舊, 約銅鑼灣最好, 食完有得行街街!

呢度地方唔算好大, 但環境都唔錯!
台面上已有餐具提供!
食物都幾多元化!等陣當然要留肚食甜品!
天然開始熱, 飲杯凍飲先!

跟住食左個溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利面$88

我點左個朱古力心太軟

• 朱古力心太軟
  • 韓式醬咖哩蜜糖BB猪仔肋骨配手製薯條
2016-05-30 471 浏览
食甜品,真係可以有第二個胃的。小甜谷有很多各式各樣的甜品,意粉主菜等等的食物。半熟抹茶蛋糕(每日限量發售) - 蛋糕賣相平平,淺嚐下抹茶味幾濃,食到一半時已經覺得很滯很飽。旁邊的紅豆蓉軟綿綿,不過可以消除到食蛋糕的滯感。宇治抹茶精選 - 份量的的骰骰,可以滿足到想試多款抹茶甜品的我。雪糕抹茶味很濃厚,而且不易溶,過左很久的時間食依舊保持挺身!抹茶卷蛋很鬆軟creamy,卷蛋內的抹茶cream充斥著濃濃的綠茶味。綠茶Latte - 泡沫豐富,綠茶味相當濃!不消一會已經把它完全地消滅。
甜品,真係可以有第二個胃的。

小甜谷有很多各式各樣的甜品,意粉主菜等等的食物。
綠茶Latte - 泡沫豐富,綠茶味相當濃!
不消一會已經把它完全地消滅。
$85 (宵夜)
  • 宇治抹茶精選
2016-05-30 1044 浏览
姨甥仔就快要出發去澳洲遊學了,雖然很替他高興,但心情難免有點不捨,所以這晚就相約他一起來銅鑼灣吃頓晚飯。選了這間離港鐵站只是 2 分鐘路程的《小甜谷》,因為餐廳除了有甜品供應外,還有加入了西餐元素的午餐和晚餐,亦有意粉和漢堡包等輕食,很適合年輕人口味。餐廳以白色為主調,裝潢骨子企理,一踏進店,便會見到近門口位置的半開放式廚房和水吧,配上旁邊一大幅充滿童趣的牆上壁畫和用餐區的一排全落地大玻璃,風格清新,令人有置身外國的悠閒感覺。安座後,獲店員告知,原來用餐時間只有 90 分鐘,那就事不宜遲,立即點飲品。姨甥是個 chocolate lover,揀了杯冰凍的特濃朱古力 ($39),筆者雖然沒試,但據說杯飲品不但質感滑溜、巧克力味亦非常豐盈,加上入口凍冰冰,用來解暑一流!而筆者就揀咗杯賣相精緻悅目的黃果樂 ($45)。先啜一口,味道略淡,芒果味唔算突出,而且還有點微酸,反而啖落會嘗到陣陣菠蘿的甜香。拿起餐牌細看,原來成品是以香芒、鳳梨和蜂蜜乳酪等炮製,配上面頭的果仁碎粒和杯身入面的奇異果片,入口酸酸甜甜,充滿清新的果香。主食方面,每人各自選一款,筆者揀了黑松露野菌燒雞焗墨魚汁珍珠飯 ($10
主食方面,每人各自選一款,筆者揀了黑松露野菌燒雞焗墨魚汁珍珠飯 ($108),成品端上桌時,見飯粒面頭鋪滿焗至色澤金黃的黑松露芝士,加上內裡醬汁的熱力將黑松露的香氣帶出,香味著實誘人。馬上撥開面層的芝士,先嘗一口墨魚汁珍珠飯,米飯的熟度剛好,咬下去有彈性,而且食落帶墨魚汁的鮮香,連一丁點兒腥味也沒有,實在值得一讚!試埋燒雞,雞皮烤得頗脆口,雞肉嫩滑 Juicy,配合薄薄的黑松露芝士、珍珠飯和野菌等一齊吃,每一啖都有多重口感。
至於姨甥仔就揀了一客韓式醬燒咖喱蜜糖 BB 豬仔肋骨配手製薯條 ($128/全份、$68/半份),初頭還以為這小伙子只係點咗 half ribs,想不到他竟然咁食力無限,揀了全份上,還說若吃不完的話,就由佢一力承擔,果真後生可畏。講真,豬肋骨就食得多,但以韓式醃肉醬再混和咖喱蜜糖汁來炮製豬仔骨,這趟還是首次品嘗。豬仔骨端上桌時,見 size 頗巨形,足有兩大塊,而且每件都有五支骨,分量絕不欺場。立即切開一試,火候拿揑得剛好,雖然連著肋骨的肉唔算多,不過輕輕一撕,肉便即時分離;而且味道微辛得來又帶點蜜糖的甜香,加上肉質柔軟彈牙、既 Juicy 又嫩滑,配埋旁邊的幼身薯條吃,香口惹味,正!
既然店子以甜品起家,一場來到,當然唔可以錯過啦!所以吃完主菜後,又各自點了一客甜品。姨甥仔是朱古力粉絲,剛剛才喝過朱古力凍飲,竟然還意猶未盡,連甜品都揀咗客朱古力心太軟 ($58),果然是朱古力狂熱分子。心太軟即叫即焗,做得好有水準,切下去時,裡面溫熱的朱古力漿即時流出,而且入口朱古力味非常香濃,甜而不膩,實在值得一讚!
至於我點的梳乎窩夫配雪糕 ($68),原來成品是用咗坊間少見的梳乎厘做法來焗製窩夫,蛋白的鬆軟加上蛋黃的香濃幼滑,令窩夫有外脆內軟的厚厚質感,食味的確不俗。吃時記得要淋上甜而不膩的蜂蜜,再配埋香滑的雲呢嗱雪糕吃,會更加滋味。姨甥仔,下次一於等你返嚟再食過!
2016-05-28
2016-05-30 473 浏览
銅鑼灣永遠都係美食聚居地, 所以我成日都約朋友去尋找下有d咩新野食列入我地既美食名單, 等我地可以遲D再食過 結果, 小甜谷成為左我地既新歡 卡邦尼意大利麵永遠係好多西餐廳既頭號主菜, 亦都係我既摯愛之一 Lee道菜仲要配溫泉蛋同黑松露, 溫泉蛋熟得岩岩好, 流心既蛋黃醬同cream拼埋黑松露夾到一個點 哩道菜我地係menu睇相見到唔錯而嗌既,冇諗過咁大塊咁足料 豬仔肋骨大致可以切有八九塊,肉質幾厚都,亦煮得唔hai,特別再沈上咖喱粉又係另一番味道,冇諗過夾到 而薯條亦都系岩岩炸起,沈上調味料又或者黏d咖喱粉都一樣好惹味冰紅茶幾解渴,不過可能有少少淡味左d,但系都幾唔錯甜品我都揀左朱古力心太軟,因為會就翻時間先上甜品,所以心太軟黎既時候仲系熱既心太軟亦都出色在有醬會流出,配上Vanilla雪糕一齊系完美既總括而言,小甜谷系值得再次品嘗既餐廳

結果, 小甜谷成為左我地既新歡

韓式醬燒咖喱蜜糖bb豬仔肋骨配手製薯條
哩道菜我地係menu睇相見到唔錯而嗌既,冇諗過咁大塊咁足料

冰紅茶
冰紅茶幾解渴,不過可能有少少淡味左d,但系都幾唔錯
朱古力心太軟

總括而言,小甜谷系值得再次品嘗既餐廳
2016-05-23
韓式醬燒咖喱蜜糖bb豬仔肋骨配手製薯條
冰紅茶
朱古力心太軟
2016-05-29 524 浏览
星期天,悠悠閒閒在銅鑼灣左穿加插。少了強國自由行,銅鑼灣街頭好像寬了一個碼子,沒那麼擠擁,可以輕輕鬆鬆,悠悠閒閒地逛。近謝菲道,發現有間白色地舖,外型雅致,原來就是小甜谷。據聞小甜谷是由五星級酒店大廚主理,除甜品外,還有西式餐飲,就順道試試。小甜谷佈置簡簡單單,白色磚牆,淺色枱椅,加一列落地玻璃,光線充足,環境舒適。食物種類也有不少選擇,有意大利飯、意大利粉、漢堡包、全日早餐、西餐、小食和多款甜品和特飲。坐下就食指大動,點了帶子鮮蝦墨魚汁意大利面($128)、特飲鮮榨神奇菠蘿汁($65)和甜品北海道牛乳燉蛋白加紅豆 ($45)。帶子鮮蝦墨魚汁意大利面,帶子蝦肉鮮味爽口,意大利面煮得腍度適中,挺有咬口,墨魚汁夠鮮香,面又熱辣辣,不錯不錯!鮮榨神奇菠蘿汁($65),由原隻菠蘿榨空泡製,侍應說菠蘿是來自菲律賓,所以比一般菠蘿大個,賣相吸引。入口菠蘿味豐富濃郁,味道既天然,又香甜,是凍飲極品。最後是北海道牛乳燉蛋白($40),另加紅豆 ($5)。牛乳和蛋白味道清香,而且非常嫩滑、再加上又甜又腍的紅豆蓉,簡直絕配。
帶子鮮蝦墨魚汁意大利面($128)
鮮榨神奇菠蘿汁 ($65)
鮮榨神奇菠蘿汁 ($65)
北海道牛乳燉蛋白加紅豆 ($45)
北海道牛乳燉蛋白加紅豆 ($45)
紅豆
2016-05-28 467 浏览
昨晚滿心期待到小甜谷晚餐,點了「香草松子大啡菇蕃茄忌廉汁扁意粉」,失望是大啡菇竟變了小冬菇,而且切了片,total 得幾片,以為睇錯menu再看看,英文portobello mushroom意粉及醬汁味道是ok,但無奈感到被騙,而且沒有portobello都收$88一碟,如果點餐後侍應告知沒有portobello我會接受,但這樣細小的冬菇扮portobello,再加上冬菇加意粉的感覺有點兒太奇怪了*P.S. 最後上的心太軟,碟中有三片香蕉,兩片只有1mm, 一片有3mm一隻蕉應該夠二十碟心太軟了。。。
有點兒太奇怪了

一隻蕉應該夠二十碟心太軟了。。。

2016-05-25 1155 浏览
商場感謝祭,星期一嘅銅鑼灣與適末的時候一樣人山人海,所以我地趁未出現等位嘅情況下,先食完飯再行街。好快餐廳都坐滿,想不到這麼旺。看看餐牌,比起大坑甜品主店,這裡多了很多選擇,除了一向出名嘅甜品外,也有很多小食,主食,飲品。睇餐牌時都心大心細,樣樣都想試。我地叫左兩樣有芝士嘅小食,兩個意粉,兩個焙茶甜品,同飲品。芝士單骨雞翼單骨雞翼是窩心嘅食物,因為這樣切開比較容易食。面頭又有熱溶溶嘅雙色芝士,太好味。芝士煙肉薯條濃厚芝士加煙肉油香,芝士熱溶溶,要趁熱食,最好食。熱溶芝士令薯條變得淋一點,我食唔停口。溫泉蛋黑松露卡邦尼面,份量很多,溫泉蛋流心,黑松露很正,但白汁味道較膩。我比較鍾意松子啡菇扁意粉,夏日清新之選,蕃茄酸酸甜甜,加上三色椒,令人開胃。意粉彈牙,口感唔錯。藍莓香蕉乳酪,紫色的飲品,很吸睛。水果足料,滿有香蕉味,加上乳酪上灑上橙皮粒粒,好有咬口。未食完餐飯,已經飲曬杯乳酪沙冰。焙茶心太軟賣相顏色與一般朱古力心太軟無異,一切開,朱古力漿緩緩流出。嘗一口朱古力蛋糕及焙茶朱古力漿,再嘗一口雪糕,焙茶味很突出,烘香撲鼻。多數西餐或甜品店都會整朱古力心太軟,焙茶心太軟較少有。今次一食難忘,

芝士單骨雞翼
芝士煙肉薯條
焙茶心太軟
賣相顏色與一般朱古力心太軟無異,一切開,朱古力漿緩緩流出。嘗一口朱古力蛋糕及焙茶朱古力漿,再嘗一口雪糕,焙茶味很突出,烘香撲鼻。多數西餐或甜品店都會整朱古力心太軟,焙茶心太軟較少有。今次一食難忘,所以推介
宇治焙茶芭菲
這個高身嘅芭菲,有很多材料,最上層是焙茶味軟雪糕,超級軟滑,茶味濃郁。有一片
鬆軟嘅綠茶蛋糕,不同顏色嘅彈性小丸子。中間有香滑忌廉,朱古力脆米,最低層有些啫喱粒粒。份量很多,要多人分享。

好味好飽好滿足,都係要多d人食,食多幾款。

2016-05-16
  • 焙茶心太軟
  • 松子啡菇蕃茄扁意粉
  • 藍莓香蕉乳酪
  • 芝士煙肉薯條
  • 宇治焙茶芭菲
2016-05-24 751 浏览
相信不少人都會聽過大坑小甜谷近月 小甜谷在銅鑼灣開新店 變身為小甜谷Dessert Kaffee新店一改以往只賣甜品的風格加入意粉及三文治等輕食 供應午餐和晚餐 亦有下午茶 給人煥然一新的感覺從雜誌介紹得知小甜谷廚房的廚師都是曾任職名酒店的西餐部 烹調工夫到家 選料嚴格當然要試下啦我和友人分別叫了兩份set lunch魔鬼珍寶肉醬熱狗配手指薯條 加餐湯溫泉火山口咖啡豬柳焗珍珠飯 加餐湯另外包兩杯自家制冰果茶餐湯是粟米甘筍湯 配蒜蓉包雖然加$10就有的餐湯卻做得超越$10的水準粟米甘筍湯很鮮甜 蒜蓉包香脆可口自家制冰果茶味道清新脫俗不會太甜 應該是由幾款天然水果 蘋果、芒果、士多啤梨等浸泡出來的茶沒有用多餘糖漿味 十分解渴消暑魔鬼珍寶肉醬熱狗配手指薯條份量相當大 手指薯條亦很多食極都仲有半個手臂長的熱狗包 裡面包着兩條熱狗腸香草蕃茄免治肉醬剛剛好覆蓋着整個熱狗上面加了一塊塊芝士一起放進焗爐烤一烤令到芝士呈半溶的狀態食的時候相當滿足 啖啖芝士熱狗上面還放了很多炸脆了的洋蔥相當惹味溫泉火山口咖哩豬柳焗珍珠飯 賣相很吸引溫泉蛋被放進菠蘿圈的中間有些烤溶了的芝士在菠蘿圈上面 形成火山口和熔岩漿但
相信不少人都會聽過大坑小甜谷

我個人最討厭吃「鞋」的豬排或豬柳
但這裡的豬柳很juicy同彈牙

食得出不是便宜貨

咖哩的味道不會太辣 有日式咖哩辣中帶甜的味道
加了少許蕃茄、洋蔥粒和薯仔粒 很香口惹味
配以很有口感的珍珠米 加上烤焗的效果
令到豬柳和珍珠飯都幾入味
總括而言
小甜谷Dessert Kaffee食物不俗 食物有進步的空間 不過環境很舒適 是一個聊天小聚的好地方

值得一試
2016-05-16
Set  Soup
2016-05-24 451 浏览
今日約左個好耐無見既好朋友食飯,平時食完晚飯,點都要再揾間甜品舖食甜品!所以今次朋友介紹左"小甜谷"呢間餐廳!因為有晚餐又有甜品!一舉兩得!!所以今次就試下啦😊!首先講下餐廳環境,餐廳以白色為主,環境比人感覺舒服乾淨同埋温馨,冇焗束既感覺,令人心情開懷😌!其實除左環境同食物質素會影響食慾外!侍應既服務態度,都會好影響成餐飯既氣氛!小甜谷既侍應服務態度親民,有禮!值得一讚👍🏻 其次要講下食物😋!因為朋友肚餓,我又口渴!一坐低我地就即刻睇Menu!一打開Meun,d食物同飲品好吸引呀!其實有好多都想試下架!無奈眼闊肚窄😁我地分别叫左杯🍓草莓.鳯梨.蜂蜜乳酪同🍊西柚鮮果特飲🍹!杯草莓乳酪不太甜,有草莓既香甜味,個忌廉超軟丶超滑,好香奶味!起初我以為個忌廉會好似d普通生日蛋糕果d咁,好杰、好滯口,但呢個出奇地唔會有滯既感覺👍🏻!(但menu上幅圖片杯邊明明係奇異果,但黎到變左香蕉😂)但味道都係match既!而我杯西柚特飲,夠醒胃又止渴,夠冰凍!冰其實唔多,象徵式幾粒,唔會令到杯飲品越飲越淡!西柚感覺會比人覺得會好酸,但小甜谷呢一杯唔同,有微微的西柚原有既果酸味,有鮮果既甜味中和西柚既果酸,感

我地分别叫左杯🍓草莓.鳯梨.蜂蜜乳酪同🍊西柚鮮果特飲🍹!杯草莓乳酪不太甜,有草莓既香甜味,個忌廉超軟丶超滑,好香奶味!起初我以為個忌廉會好似d普通生日蛋糕果d咁,好杰、好滯口,但呢個出奇地唔會有滯既感覺👍🏻!(但menu上幅圖片杯邊明明係奇異果,但黎到變左香蕉😂)但味道都係match既!而我杯西柚特飲,夠醒胃又止渴,夠冰凍!冰其實唔多,象徵式幾粒,唔會令到杯飲品越飲越淡!西柚感覺會比人覺得會好酸,但小甜谷呢一杯唔同,有微微的西柚原有既果酸味,有鮮果既甜味中和西柚既果酸,感覺好清新,好有夏日feel既味道!唔錯👍🏻
除左主菜,當然要叫下小食食下啦!"爆谷蝦蜜糖芥末醬" 蝦香脆夠爽,一啖一隻幾好👌🏻!唯一想講既係個蜜糖芥末醬唔係好夠芥末既味道😁
因為要留肚食甜品,所以主菜只點左《温泉蛋黑松露卡邦尼意大利粉》+《美式香草芝士肉醬長通粉》Carbonara個溫泉蛋既熟度啱啱好,唔會太烯,溫泉蛋+黑松露mix埋個忌廉味既汁夠香滑,恰到好處!平時食芝士肉醬既粉多數好少汁而且好快乾身!但呢個肉醬長通粉掉返轉,夠晒汁,令到每一條既長通粉都可以上到汁,有芝士同肉醬既香味,好開胃!食落去唔會覺得只係得啖茄汁既酸味😋😋😋!
加$45就可以自選3款甜品,仲要唔止得幾款比你揀,都有11款架🙊!抵食👍🏻1.)我一地點左抹茶軟雪糕(綠茶味道超濃,但個人應為抹茶可以淡味少少,但個雪糕真係滑既!!!) 2.)梳乎窩夫(唔會又硬又實,外脆內軟,有蛋香味,唔太甜,唔會飽飽滯滯,ok👌🏻) 3.)楊枝金露奶凍慕絲(奶香,慕絲夠絲滑,入口即溶👍🏻)讚既係佢d奶類製品真係香、滑😋
《焙茶心太軟》平時朱古力心太軟比較普遍,呢個焙茶心太軟都係第一次試,有焙茶既焦香味,幾特別,焗既時間啱啱好,外層鬆化,𥚃面d焙茶漿好多,好似d熔岩咁湧出黎👍🏻👍🏻可以一試
2016-05-21 872 浏览
「小甜谷」位於人流極旺的銅羅灣地舖,地點很容易找到。幸好友人預先訂座晚上七點,別以為平日晚飯不會人多,七點許食客陸續入座,我想七點半左右已坐無虛席,十分旺場,未進餐已經可想而知此店水準應該不錯。相信店內簡約的裝修及餐牌的設計,一定吸引不少女食客,主題顏色柔和,有很舒適的感覺。打開餐牌,最興奮是既有正餐也有甜品,琳瑯滿目,任君選擇。先來一個頭盤「海蝦鮮果合桃沙律」, 食店大方大蝦有幾隻,爽口彈牙,沙律菜不止兩款如此單調,新鮮程度滿分。主菜是我摰愛的卡邦尼意粉,creamy不在講,加入溫泉蛋令意粉滑身,淡淡的黑松露香作調點綴,配料的火腿雜菌份量不少,製作出很好味的「溫泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵」。再來個「和風芝味單骨雞翼」,賣點的芝士味不算太濃,單骨雞翼比較細小方便進食,肉質鮮嫩入味,恰到好處。點品可謂女氏恩物,飲品點了「薄荷朱古力曲奇沙冰」,沙冰很滑口,薄荷朱古力味濃,不會太甜,配以少量曲奇碎更有咬口。而最期待的點品~~「焙茶心太軟」,只是賣相已經吸引,焙茶好似抹茶乃是茶其中一款,平常怕抹茶有點苦,但首次嘗到焙茶味,茶味很濃但不會苦,有點似烏龍茶味,感覺易入口。重頭戲來了,相信每位揀選心太

海蝦鮮果合桃沙律
和風芝味單骨雞翼
點品可謂女氏恩物,飲品點了「薄荷朱古力曲奇沙冰」,沙冰很滑口,薄荷朱古力味濃,不會太甜,配以少量曲奇碎更有咬口。而最期待的點品~~「焙茶心太軟」,只是賣相已經吸引,焙茶好似抹茶乃是茶其中一款,平常怕抹茶有點苦,但首次嘗到焙茶味,茶味很濃但不會苦,有點似烏龍茶味,感覺易入口。重頭戲來了,相信每位揀選心太軟的食家,都期待著內裏如泉水湧出的那一剎,這裏...能滿足到大家...焗的溫度和時間剛剛好,外脆內軟,一流!非常十分極之滿足的一餐,十萬個肯定會一食再食啊!
薄荷朱古力曲奇沙冰
2016-05-09
海蝦鮮果合桃沙律
和風芝味單骨雞翼
薄荷朱古力曲奇沙冰
2016-05-19 892 浏览
雖然標題係咁寫,但其實我係同朋友去去銅鑼灣行完街街,就心郁郁想食甜品。一入到去其實環境真係好好,地方大,唔會迫,一路食野一路傾計,坐奈小小都唔怕,氣氛好好,所以下次一定要同男朋友尼好,入正題,一入到去店員就會同我地講一講份menu。我同我個fd一人叫左份lunch set, 一份主菜一杯野飲同埋勁多甜品2個人加埋都係廿百六十幾,勁抵食囉。我叫左份墨汁意粉,啲意粉意外地好彈牙,因為好多鋪頭啲意粉都係偏林。唔咸唔淡o岩o岩好,每樣野都非常新鮮,墨汁令到意粉多左份香氣,食極都唔厭。蝦好彈牙,勁鮮,唔會過老,勁大隻,一淡都食唔曬蕃茄仔酸酸甜甜,唔係熟透,好食好多,熟透既蕃茄仔真係會好難食。意粉入面仲會有啲洋葱,好甜,好爽脆,完全一流。我個fd叫左份卡邦尼意粉,白汁味濃得尼又唔會太過膩,意大利麵軟硬度適中,同墨汁意粉一樣非常彈牙,吉爆個溫泉蛋令個面更滑更香,黑松露味唔會太搶,煙肉同野菌份量足夠。 煙肉好香卻唔會太咸同有油膩感,勁好食。同墨汁意粉相比,呢款會濃味小小。份lunch set加$25會有3款甜品,款款都咁吸引,我地望左份menu好奈楊枝甘露奶凍慕絲,質地好creamy同嫩滑,芒果味同奶
雖然標題係咁寫,但其實我係同朋友去

去銅鑼灣行完街街,就心郁郁想食甜品

好,入正題,一入到去店員就會同我地講一講份menu。

意粉入面仲會有啲洋葱,好甜,好爽脆,完全一流。

楊枝甘露奶凍慕絲,質地好creamy同嫩滑,芒果味同奶味都好濃,唔會有好苦既西柚味。
荔枝奶凍慕絲,有荔枝味既啫喱係表面,底下有酸酸地既慕絲,味道清新,唔會食滯幾多都食得落。
蜂蜜梳乎窩夫,窩夫外脆內軟,裏面比較濕潤 ,鬆脆易入口,食完唔會有飽滯感,加上蜂蜜味幾香,呢個真係超級好食。
我仲叫左份抹茶蛋卷,抹茶雪糕同蛋多士。
有無人同我一樣好中意抹茶呢,中意就一定要食下啦。抹茶蛋卷,偏苦澀,中間啲抹茶cream好滑同幾濃,加埋甜甜地既紅豆一齊食真係勁好味。
抹茶雪糕最令我有驚喜,佢好特別,佢係一入口係甜,然後慢慢變苦澀味,仲好似feel到小小抹茶粉,勁滑勁好味。
蛋多士出面脆脆地,入面勁林偏濕,好似食緊燉蛋咁,仲有啲檸檬味tim,唔會太甜,好味
我地叫左杯紅茶同冰果茶,食淡甜品,用紅茶清一清個口再食過,就更能品嘗到甜品既美味道。
冰果茶唔會太甜,飲落口好舒服,夏天熱到死飲番杯就最正。
2016-05-11
  • 抹茶精選
  • 蜂巢梳乎窩夫
  • 墨魚汁意大利麵
2016-05-18 302 浏览
媽媽下星期要去旅行 > < 又見很久沒一起外出吃就約這天出去~順道去拿旅行用的資料走過小甜谷看到Menu 轉了,記得之前和我家那位吃過也覺得不錯反正之前沒想好吃什麼就乾脆吃這家好了。而且7點的時間還有位置,不用等位肚子有點餓,所以先點- 白酒忌廉汁炒蜆 ($88)除了蜆外,還有彩椒和野菌之類~蜆沾上忌廉汁來吃很惹味,但白酒味道不算太重 (。→ωฺ←。)還配了蒜蓉包,餘下的汁可沾來吃。雖然烤過一下更香,但稍微有點硬耶豬仔骨配薯條 ($68/半份) 肉質鬆軟而且保留了肉汁,不會又乾又硬醬汁是韓式咖喱蜜糖,甜甜的惹味又不會辣 ( ̄▽ ̄)幼身薯條不會炸得太油身,沾番茄醬來吃剛剛好。但沙律加點黑醋可能會較好,有點清過頭因為有印象這裡的意粉份量很足,想留肚吃甜品~所以只點- 卡邦尼意粉 ($88)意粉煮得偏硬身,但勝在汁夠多再加上拌均溫泉蛋和黑松露後更香濃美味(。ŐωŐฺ。) 洋蔥和煙肉粒讓整體味道更豐富甜品和飲品方面,現在凡惠顧晚餐只要+$45就可以變成套餐了喔 ( ´∀`)飲品點了凍錫蘭紅茶,檸檬放得很有心思呢甜品則是有兩種可以選擇 -第一種是「Q Dessert Bar」自選三款
肚子有點餓,所以先點- 白酒忌廉汁炒蜆 ($88)
白酒忌廉汁炒蜆
醬汁是韓式咖喱蜜糖,甜甜的惹味又不會辣 ( ̄▽ ̄)
豬仔骨配薯條 (半份)
(。ŐωŐฺ。) 洋蔥和煙肉粒讓整體味道更豐富
卡邦尼意粉
飲品點了凍錫蘭紅茶,檸檬放得很有心思呢
甜品則是有兩種可以選擇 -
第一種是「Q Dessert Bar」自選三款 或是第二種自選一款 (大致上是心太軟 / 芭菲)
凍錫蘭紅茶
我們選了前者,因為這樣可試多少少款式嘛
腰果露- 冷熱可選,我們這個是熱的。像杏仁露那樣的口感~有濃郁的獨特腰果香
法式梳乎蛋多士 - 喜歡上面的醬帶酸味,口感軟熟亦充滿蛋香
宇治抹茶軟雪糕 - 帶苦澀味的軟滑雪糕,吃到最尾仍保留淡淡的抹茶香,所以建議如果有選這款要放到最後吃 (o゚ω゚o)
法式梳乎蛋多士
题外话/补充资料: 現在推出了套餐感覺更為吸引。我初初看門口的宣傳版還以為是Teaset (笑) 相信下次若再來銅鑼灣又未決定好吃什麼,可以首選這家呢
2016-05-12
白酒忌廉汁炒蜆
法式梳乎蛋多士
2016-05-18 249 浏览
我覺得店肉裝修真係好正,根本就係針對少女!一入到去已經影唔停手LUNCH其實都已經有好多選擇我一坐低就叫左個温泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵黑松露同温泉蛋個味原本都幾夾,份量好足,亦都有好多配料如煙肉同菇,個白汁都好香朋友就叫左個雞肉長通粉,好有歐式風美,酸酸甜甜,但唯一缺點就係份量較少,我朋友話唔夠食飲品就叫左黃乳酪,姐係有芒果,波蘿..等杯邊鋪左幾塊奇異果,溝埋面頭既忌廉一齊飲好滑,唔好睇佢好似好細杯,一個人飲夠晒嫁啦甜品就梳乎里,細細件好淋.焦糖味好重,鍾意甜野既話一定要試窩夫亦都整到岩岩好,外脆內軟而最後既抹茶紅荳卷,都好香抹茶味,平時我唔食抹茶,因為覺得好苦,但呢到既抹茶唔太苦,甘甘地好易入口
LUNCH其實都已經有好多選擇
我一坐低就叫左個温泉蛋黑松露卡邦尼意大利麵
飲品就叫左黃乳酪,姐係有芒果,波蘿..等
甜品就梳乎里,細細件好淋.焦糖味好重,鍾意甜野既話一定要試
窩夫亦都整到岩岩好,外脆內軟