2016-09-13 523 浏览
剛剛本來想喺銅鑼灣食糖水, 但周圍已經沒什麼糖水舖, 只好到小甜谷看看, 見門外一大班人, 心想要排一段時間, 但見內裏有四至五枱二人位的吉枱, 再問一下前面那班人, 原來是全部一齊的, 所以我便進內與職員說我二位, 他望了望, 叫我外面等, 我真的非常不滿, 你太忙應付不了就有座位, 都不招呼客人坐下? 你知道我一定要等你? 我沒回應到門外與友人等了一會, 明明只是一枱8-9 位與我2 位, 沒大枱招呼他們, 你都應該招呼我們坐下才是⋯ 座位有座位空著, 我們有我們在外企, 內裡是多人, 但營商做服務行業, 是否可以先招呼一下客人入內, 表示一下禮貌, 「對不起, 有點忙, 坐一坐, 慢慢睇下餐牌, 有需要叫我」, 不是很簡單的待客之道? 是你們身在接近獨市環境, 覺得禮貌服務態度、質素已經唔重要? 我有心想食野, 都唔會選擇你們囉!

2016-09-13 503 浏览
同朋友慶祝生日,一早BOOK了6:30pm,Confirm時話限食1.5小時。哇,心想咁爆,一定好好食啦又咁多個Like,點了:溫泉蛋蟹肉意粉味道正常,意粉有咬口,但咬落就有啲生麵粉嘅味道!芝麻糊點熱的,第一次拿出來係完全唔熱嘅但個碗就好熱,估到佢點樣番熱啲食物啦,收$38好大碗,但係大碗用咩用呢?稀流流又難食!黑松露墨魚汁雞飯超超超難食,又係唔熱嘅,件雞扒超大件,但就好大陣好大陣雪藏味,根本食唔落口,攪到啲飯都有陣雪味!唔明白點解咁多笑臉,以後都唔會相信,以後都唔會再來
溫泉蛋蟹肉意粉

味道正常,意粉有咬口,但咬落就有啲生麵粉嘅味道!

芝麻糊

黑松露墨魚汁雞飯

唔明白點解咁多笑臉,以後都唔會相信,以後都唔會再來
2016-09-11
3K
2016-09-09 423 浏览
其實甜品店真的最賺錢,無論那個時段都係人山人海,何況有明星效應。飯後甜品相信十個女仔有八個都一定讚成。我比較喜歡食熱的,所以點了腰果杏仁露。熱呼呼燙嘴,質感幼細順滑,腰果味比較突出,最重要不過甜恰到好處!食過美味的甜品,今晚一定睡甜夢。

飯後甜品相信十個女仔有八個都一定讚成。

我比較喜歡食熱的,所以點了腰果杏仁露。

食過美味的甜品,今晚一定睡甜夢。
腰果杏仁露
2016-09-08
$43 (宵夜)
腰果杏仁露
2016-09-09 404 浏览
食完晚餐明明很飽,但...看見甜品肚子永遠也是有位置去容納。抹茶白玉新地 - 雖然心裡釀著想食芭菲,不過到最後都係叫左新地,貪其份量適中!抹茶味頗濃郁~白玉雖則軟淋淋但不算太煙韌,底層的抹茶啫喱食落滑身彈牙。可惜溶掉快度比預期快得多.....神奇西瓜汁 - 以原個西瓜呈上,造型別緻吸睛~飲落充滿啖啖西瓜味,既冰涼又解悶氣!不過飲一次便可以了,還是把重心放在主食及甜品上會較好~
神奇西瓜汁 - 以原個西瓜呈上,造型別緻吸睛~
$49.5 (宵夜)
2016-09-07 323 浏览
飯後來吃甜品大餐,9:30pm 到達,排了15 mins, 雖要排隊,但是值得的。必吃之選: 宇治抹茶精選,-式三件1. 抹茶雪糕: 雪糕夠實在,有濃烈抹茶味,茶味濃而不苦,正!2. 抹茶蛋卷: 蛋糕和忌廉的抹茶味仍是這麼濃,不會太甜,蛋糕軟綿綿的,咬下整囗也是抹茶香,真是太回味了。3. 牛奶抹茶: 抹茶味之香濃蓋於甜,是抹茶控愛之味道,若不是抹茶控便會覺点苦吧。焙茶心太軟: 切下去,焙茶流心即湧出,焙茶味是有的,但不要祈望與抹茶的濃度-樣,甜味多於茶味,像吃朱古力心太軟,亦不錯。法式梳乎蛋多士:是意想不到之好味!多士外脆,吃下是似流心燉蛋,蛋味及牛油味香濃。西瓜汁: 新鮮,比較普通。

必吃之選: 宇治抹茶精選,-式三件

西瓜汁: 新鮮,比較普通。
2016-08-26
15 分钟 (外卖自取)
$90 (宵夜)
  • 法式梳乎蛋多士配鮮果及雪糕
2016-09-07 352 浏览
無論咩時候食甜品,我都會有第二個胃準備食😂今晚途經小甜谷,又想食抹茶雪糕,所以就去等左陣位。抹茶芭菲都幾濃茶味,但啲雪糕好快溶,唔夠冰凍,呢樣要扣番啲分。白玉味道淡左啲,不過雪糕底下既抹茶凍就幾好味,抹茶清香慢慢滲入口中。雖然天氣開始有啲涼,但係冇阻大家飲西瓜 汁既熱情,基本上好多枱都有叫,連外國人都要飲番個~ 飲完的確透心涼成個人。
2016-09-03 5852 浏览
小甜谷成為近期最愛,一個月已經來了幾次⋯⋯但今次比較特別,是午餐時段來呢~餐牌設計十分可愛,日系感即時爆發!看到有不同的水果圖案,充滿夏日的氣息~焗西班牙汁海鮮飯 $88鋪面有超大塊三文魚,煎到香口,配上濃厚的西班牙醬汁,兩者都夾!海鮮飯呈半生熟的狀態,十分有口感又好嚼~海鮮配料豐富,有魷魚、蜆肉和帶子的配搭重點是焗到好香,充滿陣陣芝士的香味!還有冬菇、小蕃茄的陪襯,好豐富的焗西班牙汁海鮮飯!升級鮮榨神奇西瓜 $35飲落啖啖都是鮮榨汁的西瓜甜味,但略微不夠冰凍,如果冰鎮就一流!飲到最尾,可以用飲管刮刮旁邊果肉,直頭連個「杯」都食埋落肚~小甜谷鯰魚鯨堡 $88魚柳好大件,應該是豪華size~用刀一切,麵包皮麵幾脆,吃落鬆軟,內有大量沙律醬,酸酸地突出魚柳的鮮嫩口感仲有最愛的紫紅色生菜夾在中間,吃落好脆口薯條沙律則在中間,完全是一個標準的快餐組合。藍果樂 blue smoothies $45藍莓口味的乳酪濃厚,飲落還有水果的果籽粒粒。杯內還有蕉片裝飾,緊貼在杯的邊緣,美觀大方。邊飲邊讚冰沙打到好碎,不會吃到冰粒~點套餐有個好處,就是可加配飯後甜品 任選三款甜品各一件都只是另加 $28與朋友
小甜谷成為近期最愛,一個月已經來了幾次⋯⋯

但今次比較特別,是午餐時段來呢~
餐牌設計十分可愛,日系感即時爆發!

看到有不同的水果圖案,充滿夏日的氣息~
焗西班牙汁海鮮飯 $88
鋪面有超大塊三文魚,煎到香口,

配上濃厚的西班牙醬汁,兩者都夾!

海鮮飯呈半生熟的狀態,十分有口感又好嚼~

海鮮配料豐富,有魷魚、蜆肉和帶子的配搭

重點是焗到好香,充滿陣陣芝士的香味!

還有冬菇、小蕃茄的陪襯,好豐富的焗西班牙汁海鮮飯!
升級鮮榨神奇西瓜 $35
飲落啖啖都是鮮榨汁的西瓜甜味,

但略微不夠冰凍,如果冰鎮就一流!

飲到最尾,可以用飲管刮刮旁邊果肉,

直頭連個「杯」都食埋落肚~
小甜谷鯰魚鯨堡 $88
魚柳好大件,應該是豪華size~
用刀一切,麵包皮麵幾脆,吃落鬆軟,

內有大量沙律醬,酸酸地突出魚柳的鮮嫩口感
仲有最愛的紫紅色生菜夾在中間,吃落好脆口

薯條沙律則在中間,完全是一個標準的快餐組合。
藍果樂 blue smoothies $45
藍莓口味的乳酪濃厚,飲落還有水果的果籽粒粒。

杯內還有蕉片裝飾,緊貼在杯的邊緣,美觀大方。

邊飲邊讚冰沙打到好碎,不會吃到冰粒~
點套餐有個好處,就是可加配飯後甜品
任選三款甜品各一件都只是另加 $28

與朋友一人一個套餐,所有可以試六款呢~
荔枝奶凍mousse
慕斯好滑,奶凍質地彈彈下,

中間還有滿滿的荔枝蓉,

即時帶來兩種不同口感。
梳乎窩夫 蜜糖味

師父烤窩夫的時間掌控不錯,不會過硬或燶;

蛋漿味濃烈,另外配上蜜糖糖漿,味道更濃。
宇治抹茶cheese cake
最愛這個綠茶味的芝士蛋糕,啖啖都好香濃

待一會兒會變軟身,吃落口感硬豐富,味道揮之不去~
抹茶紅豆蛋卷

朋友最愛這個 Creamy 又軟腍的蛋卷,

紅豆的甜混上抹茶的回甘都是一個不錯的配搭。
芝麻糊 熱

芝麻磨到好幼滑,食到好滋味!
腰果露 熱

充滿陣陣果仁的堅果香味,

腰果又有營養,感覺好養生~
有預感好快又會與朋友來呢~~
题外话/补充资料: *需加一服務費和用餐限時個半小時
  • 焗西班牙汁海鮮飯
  • 藍果樂
  • 抹茶紅豆蛋卷
  • 宇治抹茶cheese cake
2016-09-02 3698 浏览
又係一個星期放縱一下自己既時候啦🙈🙈一放工同個朋友就衝咗去銅鑼灣食我好期待既小甜谷,一大堆既甜品諗起都興奮❤️❤️一入到去裝修好靚,好有去咗外國咁,感覺好relax,我地急不及待叫野食,叫咗👇🏻👇🏻🍲忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士個蜆好有鮮味,好香 用焗咗既多士配啲汁,味道好濃份量啱啱好個汁好濃但唔會蓋過蜆嘅鮮味💫🍖醬燒咖哩蜜糖BB豬肋骨配薯條個醬真係精髓,一問之下,原來係韓國帶番黎既配方,聽個名怪怪地,個咖哩味完全冇蓋過蜜糖味,有好少好少辣味,又帶啲甜味,個味道好豐富,冇諗過可以咁夾,個豬肋骨肉好入味,亦好軟好易咬👍🏻👍🏻值得推介🍱黑松露燒雞焗墨魚汁飯我本身好中意食焗飯,所以叫個試下,墨魚汁煮飯,處理得唔錯,唔會過多汁令個飯太濕,亦好夠味,唔會太喊甜品個part真係好正🍧🍰女仔都鐘意甜品嘛🙆🏼可自由選擇👏🏻宇治抹茶芭菲有好多層次,加埋一齊食好有口感🤘🏻抹茶味真係好濃郁,帶點苦澀味,仲有我至愛既小丸子,仲有一層卜卜脆既粟米脆片👍🏻🍮荔枝奶凍、抹茶雪糕、梳乎窩夫奶凍有荔枝香,但唔夠凍同有少少浠最正既係個窩夫,上枱時有啲暖暖地,再加上蜜糖既甜味,唔會太over😚
又係一個星期放縱一下自己既時候啦🙈🙈
🍲忌廉汁煮蜆配蒜蓉多士
🍖醬燒咖哩蜜糖BB豬肋骨配薯條
🍱黑松露燒雞焗墨魚汁飯
甜品個part真係好正🍧🍰女仔都鐘意甜品嘛🙆🏼可自由選擇
👏🏻宇治抹茶芭菲
🍮荔枝奶凍、抹茶雪糕、梳乎窩夫
奶凍有荔枝香,但唔夠凍同有少少浠
2016-09-01 452 浏览
約朋友夜晚飯局, 但吾知食乜, 朋友話不如去小甜谷,心諗, 吓.... 吾係下話, 晚飯食甜品?!?! 入到去餐廳, 先知原來小甜谷吾只有甜品架, 都有埋晚餐喎。由waitress 推介嘅白汁煮蜆配蒜蓉多士, 嘩......我真係好鍾意, 食左個蜆我以為自己去左西貢食海鮮, 因為好新鮮, 吾會煮得太老,而且無沙, 白汁好香, 同焗得好脆嘅蒜蓉多士係絕配囉…另外, 我呢個食肉獸仲叫左個咖哩蜜糖BB豬仔骨🐷, 咖哩同蜜糖呢個配搭幾特別, 食落去有少少似芥辣feel, 焗得香兼脆脆地, 不過稍為焗得太耐, 冇乜肉汁, 但整體算吾錯!泥小甜谷, 點可以吾叫甜品呢, 我想講, 個綠茶雪糕🍦......... 簡直濃味到一個點........ 非常“金”, 帶點苦澀, 好似一口一口🌿🌿綠茶葉綠茶粉放入口噤, 好正
約朋友夜晚飯局, 但吾知食乜
, 朋友話不如去小甜谷,心諗, 吓.... 吾係下話
同焗得好脆嘅蒜蓉多士係絕配囉…
!
2016-08-30
  • 白汁煮蜆配蒜蓉多士
2016-08-29 374 浏览
每次經過都好想試下🤓今晚終於可以收去試試😋因為資料準備不足。我同男朋友10點去到都吾需要等位即刻有得入。點餐既時候先知原來依個時間只有甜品食😐問侍應晚餐到幾點佢都好似吾係太清楚話9點幾咁上下...個人認為可以入座時提一提客人或者抽起主菜餐牌😂不過吾算太肚餓就決定叫個飽肚既甜品食算啦😙梳乎蛋多士👍🏻👍🏻👍🏻外面少少脆裡面非常鬆軟。上枱時仲係熱辣辣。熱既多士配個凍既雪糕😋個汁可以比多少少🤔🤔🤔一個人食成個都幾飽芒果梳乎窩夫。個木碟好美觀。不過放個窩夫略嫌太大😂平平無其勝在夠多芒果。不過芒果吾算甜偏淡所以整體一般薄荷朱古力曲奇沙冰🍫睇個樣好似好濃朱古力。但一飲完全無朱古力味。好似飲緊水沙冰咁...所以飲左幾啖都冇飲啦。真係幾失望。本身其實叫左兩杯飲品。甜品食左一半睇睇落單時間20分鐘兩杯飲品都未有。問完侍應話已經整緊。再過10分鐘問多一次先黎。但只黎得一杯。到我地食完甜品直接叫經理取消另一杯就離開啦。最後經理都有同我地講吾好意思所以都算啦。整體上其實食物同飲品都算不上好好味。但佢甜品既選擇真係算多。但都仍然想黎試下佢既主菜。建議改善一下出飲品既速度🤔

不過吾算太肚餓就決定叫個飽肚既甜品食算啦😙
Soufflé  French  Toast
Mango  Souffle  Waffle
Oreo  Chocolate  Mint  Kaffccino

2016-08-19
Soufflé  French  Toast
  • 梳乎蛋多士
2016-08-24 368 浏览
小甜谷係以前黎食過甜品,原來衣加有做西餐的,唔係朋友講都唔知咁就唔洗驚唔飽menu 有唔同主食提供,揀左一pasta 一肉同朋友share豬仔骨配薯條$132豬仔骨肉ok 多,夠share 脂肪層比較厚,有點難切配上bbq sauce 更加惹味薯條質感硬身,炸粉溝得ok 軟殼蟹忌廉蟹肉意粉$118軟殼蟹味道偏咸,整體意粉味道不錯,用左忌廉意粉幾滑,仲有蟹子配料。意粉質感硬身。韓式炸雞$20 用泡菜汁整,但味道唔算濃郁,炸粉太多烚茶芭菲$48 (with set)烚茶雪糕味道唔算苦,茶味同甜味都食得到~底下有多層配料,朱古力脆脆,小丸子,茶味jelly,紅豆, Cream美中不足既Cream 太多,而且要食晒雪糕先食到底既野呢 朱古力心太軟$48(with set) 非常之甜,流心醬好多,尚算鬆軟,朱古力濃飲品係果茶,味道還可以

咁就唔洗驚唔飽
豬仔骨配薯條$132

豬仔骨肉ok 多,夠share
脂肪層比較厚,有點難切

配上bbq sauce 更加惹味

薯條質感硬身,炸粉溝得ok
軟殼蟹忌廉蟹肉意粉$118

韓式炸雞$20
用泡菜汁整,但味道唔算濃郁,炸粉太多
烚茶芭菲$48 (with set)

飲品係果茶,味道還可以
2016-08-04
2016-08-19 339 浏览
Came here for dinner and it was better than expected.Grilled Hokkaido Jumbo Scallop with Squid Ink Spaghetti🍝 This was delicious but I wish there's a larger portion.Uji Matcha Special (Uji Matcha,Azuki Roll,Matcha Ice cream,Hot matcha🍵) I like the roll more if I want to seek for authentic matcha desserts, I rather go to sinmei tea!
  • 北海道珍寶帶子墨魚汁意大利麵
2016-08-17 4242 浏览
一直都有聽聞小甜谷的甜品不錯,而且款式很多,這天終於下定決心和朋友一起來吃晚餐,嘗嘗這裏的甜品質素是否真有別人所說般好。平日晚上大約6時多來到,場内已經坐滿了8成。相信再晚半小時來的話,便需要等位了。沒想到原來小甜谷不止甜品款式多羅羅,主菜和小吃的選擇也多不勝數。和朋友足足思考了10多分鐘,才決定好要選什麽呢。這裏的晚餐還有promotion。惠顧主菜的話加$48便可以有自選甜品和飲品,加$68的話更有小吃一款。雖然感覺上分量好像很多,但饞嘴的我們還是加了$68,有小吃主菜甜品飲品,相當豐富。飲品方面,我和朋友都點了西瓜汁。一直素聞這裏的西瓜汁是原個西瓜呈上的,可是當來到的時候發現是用杯裝後很失望。原來套餐包含的西瓜汁是普通的那款,要點原個西瓜的話需要另外加錢。早知就加錢轉了,因爲這杯西瓜汁感覺上沒有任何鮮榨的感覺,味道有點兒人工。小吃方面我們選了香草芝士單骨雞翼(單點$62)。雞翼是炸過的,幸好不算炸得油膩,而且内裏的雞肉還是嫩滑的。可是略嫌調味方面過了一點,有點偏咸。而且芝士醬汁的芝士味不太突出。主菜方面我們首先點了一個68°C溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉($108)看到意粉上的溫泉蛋已

飲品方面,我和朋友都點了西瓜汁

小吃方面我們選了香草芝士單骨雞翼(單點$62)

看到意粉上的溫泉蛋已足夠教人興奮無比,而且還未吃就已經率先聞到香濃的黑松露味。把溫泉蛋刺穿,蛋黃緩緩地流到意粉中,再和黑松露一起拌匀。入口相當creamy,芝士味也很突出,拌匀過後,黑松露的味道雖沒有上桌時的香濃,但淡淡的香氣還是有的。個人特別喜歡意粉裏的野菌,感覺增添了一份香氣和健康。

另一款主菜我們點了這個巨型的7oz和牛芝士漢堡配黑松露薯條($98)
衹能説這個漢堡實在太好吃了,漢堡控完全是大滿足。首先,包已經烘得香脆無比,尤其是包的邊緣位置,被芝士緊緊包圍的和牛肉眼已經能夠看到其一定的厚度,一咬下去,還是被它驚人的肉汁震懾了,絕對是近期吃過最juicy的和牛漢堡。旁邊的黑松露薯條也絕不能忽視,黑松露的香濃比起卡邦尼意粉更勝一籌。唯一需要挑剔的是薯條略嫌較爲淋軟,可再脆身一點。

總算來到我和朋友最期待的甜品環節,我們一共挑了4款甜品

第一款便是這個焙茶芭菲($62)。
本來打算選抹茶味的,但因爲已經點了另一個抹茶甜品,所以姑且試試焙茶口味的質素如何。
可惜味道比想象中有點出入,不禁有點失望。焙茶的茶甘香被奶味遮蓋,雖然入口很滑,但茶的味道太不突出了,而且雪糕偏甜。不過這個芭菲内的配料卻也不少,有白玉,紅豆,抹茶蛋糕,厥餅,脆米,忌廉,啫喱。配搭上還算是很豐富的,但還是被主角焙茶雪糕扣了不少分數。

接著便是這3小杯甜品。外表看起來不算吸引,但味道還是不錯。
這款是抹茶雪糕
小甜谷的抹茶雪糕比起焙茶雪糕好吃得多了,因爲抹茶的茶香很突出,而且能夠嘗到抹茶特有的甘香。
相信如果剛才的焙茶芭菲換了抹茶口味應該也不錯。

荔枝奶凍慕斯(單點$48)
作爲飯後甜點的話是一個不錯的選擇,因爲比較清新。荔枝的味道濃之餘帶點清甜,底下的奶凍非常滑溜。不過個人而言不太喜歡上面的cream,感覺有點畫龍添足。

楊枝甘露奶凍慕斯(單點$48)
這款甜品味道和荔枝口味一樣不錯,楊枝甘露的味道也是非常明顯且不人工。能夠嘗到内裏有點柚子果肉,可是上面的cream同樣也是敗筆。

整體而言,我和朋友雖然是爲了甜品一訪,可是離開時卻是因爲主食而回味無窮,反之甜品味道雖然不俗,但未見太大驚喜。
  • 卡邦尼意粉
  • 和牛漢堡
2016-08-13 1639 浏览
一直知道小甜谷係甜品鋪,由大坑個陣已經食,有日經去開銅鑼灣見到佢門口個餐牌原來有正餐食一於入去食下即刻跟住做飲品揀左西瓜汁同自家製冰果茶西瓜汁好清甜,夏天飲岩哂香草芝士單骨雞翼雞翼得一條骨,食起黎好方便上面既芝士都幾濃味日本廣島炸蠔蠔好似好大粒咁實際咬開炸粉部分較多,蠔本身好細粒但整體唔腥,我覺得合格啦7oz和牛芝士漢堡 ($98)呢個漢堡都算幾足料,揀左5成熟塊扒仲係呈粉嫩,牛味都算突出,唯獨有少少鬆散而啲菜,蕃茄同沙律醬令個包好juicy跟包仲有黑松露薯條同沙律,份量都唔少,夠2人share黑松露薯條真係有一舊舊黑松露係薯條上面薯條脆脆,黑松露好香呀!食完呢個包,我同朋友都已經飽左一大半啦!梳乎芝士咖喱海鮮焗飯呢個表面上係一個甜品,實際係一個主食黎上層係鬆軟既梳乎厘,下層就係咖喱海鮮飯好新穎既配搭,梳乎厘空氣感重,蛋白入口即溶,做到平時食梳乎厘既效果不過放耐左同樣會塔會出水,建議食左上面啲蛋白先而咖喱飯份量超多,夠2-3人share咖喱都算香口,入面熱辣辣仲有好多海鮮,蝦,魷魚都好爽口宇治焙茶白玉新地焙茶味濃,雪糕都滑既,唯獨有啲甜宇治抹茶白玉新地抹茶比下去了,焙茶好食啲抹茶好甜,
一直知道小甜谷係甜品鋪,由大坑個陣已經食,
有日經去開銅鑼灣見到佢門口個餐牌原來有正餐食
一於入去食下
即刻跟住做
飲品揀左西瓜汁同自家製冰果茶
西瓜汁好清甜,夏天飲岩哂

香草芝士單骨雞翼
雞翼得一條骨,食起黎好方便
上面既芝士都幾濃味

日本廣島炸蠔
蠔好似好大粒咁
實際咬開炸粉部分較多,蠔本身好細粒
但整體唔腥,我覺得合格啦

7oz和牛芝士漢堡 ($98)
呢個漢堡都算幾足料,揀左5成熟
塊扒仲係呈粉嫩,牛味都算突出,唯獨有少少鬆散
而啲菜,蕃茄同沙律醬令個包好juicy
跟包仲有黑松露薯條同沙律,份量都唔少,夠2人share
黑松露薯條真係有一舊舊黑松露係薯條上面
薯條脆脆,黑松露好香呀!
食完呢個包,我同朋友都已經飽左一大半啦!

梳乎芝士咖喱海鮮焗飯
呢個表面上係一個甜品,實際係一個主食黎
上層係鬆軟既梳乎厘,下層就係咖喱海鮮飯
不過放耐左同樣會塔會出水,建議食左上面啲蛋白先
而咖喱飯份量超多,夠2-3人share
咖喱都算香口,入面熱辣辣
仲有好多海鮮,蝦,魷魚都好爽口

宇治焙茶白玉新地
焙茶味濃,雪糕都滑既,唯獨有啲甜
宇治抹茶白玉新地
抹茶比下去了,焙茶好食啲
抹茶好甜,沒有太大回甘味,好甜
2016-08-06 1299 浏览
星期日最理想當然係遊遊閒閒咁relax吓當日咁好太陽,呢間有落地玻璃嘅小甜谷真係啱哂我心水好有女仔感覺嘅一間餐廳,除了白色,裝修仲有好多粉紅色,同埋好有童趣嘅壁畫,女仔心即刻滲出來估唔到都幾多選擇跟餐有冷果茶,加35蚊可升級鮮榨神奇西瓜西瓜仔的的骰骰咁好可愛。打開見到鮮紅色果汁,同青色果皮形成強烈對比味道清甜,唔會太甜飲得出有少少起沙嘅口感最怕有啲西瓜汁會隔渣加砂糖呢個神奇西瓜完全冇呢方面嘅問題飲到底其實仲有好多果肉,記得食埋佢咪做大暰鬼香煎西冷扒配雜菜薯條及牛肝菌汁,一上枱,牛肝菌香氣泗溢,西冷大件得來都有啲厚度雜菜撞返啲顏色,紅綠黃都有醒神哂西冷熟得剛好,夠冧唔會柴皮,沾上牛肝菌汁菇味濃厚,配菜都好有心機,薯蓉夠creamy,露荀鮮嫩冇渣,茄仔煎過暖暖的爆汁,正黑松露磨菇車打芝士漢堡伴薯條,賣相一流,同樣份量過人。咁啱呢個漢堡組合同西冷餐用料類近,但不同煮法出了不同效果黑松露同車打芝士都好香,好搶味蕃茄同生菜超爽脆,加返啲清新嘅感覺。小甜谷的出品,不論食物或飲品,都很細緻有花心思之作店員都很親切,有笑容唯餐牌有少許錯別字雖然有限時90分鐘,但氣氛舒服,是個坐坐談天的好地方
星期日最理想當然係遊遊閒閒咁relax吓
當日咁好太陽,呢間有落地玻璃嘅小甜谷真係啱哂我心水
估唔到都幾多選擇
跟餐有冷果茶,加35蚊可升級
鮮榨神奇西瓜
味道清甜,唔會太甜
飲得出有少少起沙嘅口感
最怕有啲西瓜汁會隔渣加砂糖
呢個神奇西瓜完全冇呢方面嘅問題
飲到底其實仲有好多果肉,記得食埋佢咪做大暰鬼
雜菜撞返啲顏色,紅綠黃都有醒神哂
黑松露磨菇車打芝士漢堡伴薯條,賣相一流,同樣份量過人。
咁啱呢個漢堡組合同西冷餐用料類近,但不同煮法出了不同效果
黑松露同車打芝士都好香,好搶味
蕃茄同生菜超爽脆,加返啲清新嘅感覺。
小甜谷的出品,不論食物或飲品,都很細緻有花心思之作
店員都很親切,有笑容
唯餐牌有少許錯別字
雖然有限時90分鐘,但氣氛舒服,是個坐坐談天的好地方