2016-05-25 1155 浏览
商場感謝祭,星期一嘅銅鑼灣與適末的時候一樣人山人海,所以我地趁未出現等位嘅情況下,先食完飯再行街。好快餐廳都坐滿,想不到這麼旺。看看餐牌,比起大坑甜品主店,這裡多了很多選擇,除了一向出名嘅甜品外,也有很多小食,主食,飲品。睇餐牌時都心大心細,樣樣都想試。我地叫左兩樣有芝士嘅小食,兩個意粉,兩個焙茶甜品,同飲品。芝士單骨雞翼單骨雞翼是窩心嘅食物,因為這樣切開比較容易食。面頭又有熱溶溶嘅雙色芝士,太好味。芝士煙肉薯條濃厚芝士加煙肉油香,芝士熱溶溶,要趁熱食,最好食。熱溶芝士令薯條變得淋一點,我食唔停口。溫泉蛋黑松露卡邦尼面,份量很多,溫泉蛋流心,黑松露很正,但白汁味道較膩。我比較鍾意松子啡菇扁意粉,夏日清新之選,蕃茄酸酸甜甜,加上三色椒,令人開胃。意粉彈牙,口感唔錯。藍莓香蕉乳酪,紫色的飲品,很吸睛。水果足料,滿有香蕉味,加上乳酪上灑上橙皮粒粒,好有咬口。未食完餐飯,已經飲曬杯乳酪沙冰。焙茶心太軟賣相顏色與一般朱古力心太軟無異,一切開,朱古力漿緩緩流出。嘗一口朱古力蛋糕及焙茶朱古力漿,再嘗一口雪糕,焙茶味很突出,烘香撲鼻。多數西餐或甜品店都會整朱古力心太軟,焙茶心太軟較少有。今次一食難忘,

芝士單骨雞翼
芝士煙肉薯條
焙茶心太軟
賣相顏色與一般朱古力心太軟無異,一切開,朱古力漿緩緩流出。嘗一口朱古力蛋糕及焙茶朱古力漿,再嘗一口雪糕,焙茶味很突出,烘香撲鼻。多數西餐或甜品店都會整朱古力心太軟,焙茶心太軟較少有。今次一食難忘,所以推介
宇治焙茶芭菲
這個高身嘅芭菲,有很多材料,最上層是焙茶味軟雪糕,超級軟滑,茶味濃郁。有一片
鬆軟嘅綠茶蛋糕,不同顏色嘅彈性小丸子。中間有香滑忌廉,朱古力脆米,最低層有些啫喱粒粒。份量很多,要多人分享。

好味好飽好滿足,都係要多d人食,食多幾款。

2016-05-16