2020-10-06 57 浏览
午餐有飯、麵、烏冬、大醬鍋等等選擇,而且價錢親民,唔怪得咁多觀塘朋友推薦餓底嚟食吓啦😍.🥢辣炒豬腩肉拌飯 68最愛食豬腩肉,半肥瘦嘅腩肉食落有肥肉嘅油香,又有瘦肉嘅口感,絕對係我嘅all time favourite !而呢度嘅辣炒腩肉都幾出色,味道同醬汁都夠濃,啱晒重口味嘅朋友😍.🥢黑松露炒淮山麵58呢個正呀,賣相已經勁吸引,黑松露同淮山麵呢個配搭,創新得嚟又幾正喎!醬汁夠creamy,亦突出到黑松露嘅香氣,呢個一定要試呀!.🥢大醬黑豚粉絲鍋62黑豚咬落彈牙,肉質鮮嫩,配料又多,配合大醬湯微辣嘅感覺,食完暖笠笠,啱晒而家涼涼哋嘅天氣👍🏼👍🏼.☕️岩鹽焦糖咖啡 (跟餐加$10)陣陣焦糖香味,同咖啡味融合得啱好,而且口味唔會太甜,加上岩鹽提一提味,飲落又有多一個層次,推介之選👍🏼.整體嚟講CP值高,坐得又舒服,有機會可以再嚟試吓晚市🤤

🥢辣炒豬腩肉拌飯 68

🥢黑松露炒淮山麵58
呢個正呀,賣相已經勁吸引,

🥢大醬黑豚粉絲鍋62

☕️岩鹽焦糖咖啡 (跟餐加$10)

整體嚟講CP值高,坐得又舒服,有機會可以再嚟試吓晚市🤤
2020-10-05 73 浏览
呢度嘅lunch set大概都係$60-70,加埋小食都唔過百😋同朋友趁lunch hour catch up下都唔錯🍴.♦ 太醬海鮮粉絲鍋 ⋆ $78哇😍佢嘅海鮮都俾得好足料下!青口、蜆、蝦、八爪魚、粉絲等等~真係成個鍋都係料架‼️湯底有少少辣,仲惹味左~另外仲有飯同飲品.♦ 豬五花炒粉絲 ⋆ $62又係超大一份~粉絲乾身又煙韌,豬肉就有少少過熟🙈整體都唔錯㗎‼️.♦ 韓式小食 ⋆ 各$10呢度雖然冇韓式前菜提供,不過佢跟餐可以+$10配各款唔同嘅韓式小食🙈我哋今次就加咗炸雞、泡菜同海帶。份量又係唔少嘅,就可以同朋友share~而炸雞$10就有三件,都算係超值啦!

♦ 太醬海鮮粉絲鍋 ⋆ $78

♦ 豬五花炒粉絲 ⋆ $62

♦ 韓式小食 ⋆ 各$10
2020-10-05 81 浏览
《魷魚水冷麵 $68》夏天最適合食水冷麵😋Menu有幾款選擇,大蝦/魷魚/赤貝等。湯底酸酸甜甜夠冰凍,見到有冰塊,食住都Keep到個溫度。冷麵份量頗多,麵質煙韌,配料有魷魚、半隻蛋、青瓜絲、紅蘿蔔絲、雪梨絲、車厘茄。魷魚先醃製過,味濃爽韌,加埋青瓜雪梨食落清新爽涼。《大醬牛肉粉絲鍋 $62》對於唔食得辣嘅我,見到有大醬牛肉粉絲鍋表示好開心😝牛肉片有7-8塊,韌度適中,唔會過老。我幾鍾意大醬湯咸度控制得幾好,粉絲屬粗身,煙韌彈牙,做到掛湯,飲完成個人都幾暖。另配白飯,食完粉絲可以再將白飯撈落個湯食。《卡邦尼年糕》加$10有小食,以前食過一次卡邦尼年糕,覺得味道幾特別,所以今次有叫左黎試。卡邦尼醬甜甜地好好食,年糕煙韌但就係腍左少少。《甜辣韓式炸雞》$10有3大件又幾抵食,醬汁甜中帶辣,肉質算係肉嫩有汁,唔會過硬過乾,甜甜地辣辣地幾開胃。

《魷魚水冷麵 $68》

《大醬牛肉粉絲鍋 $62》

《卡邦尼年糕》

《甜辣韓式炸雞
2020-10-05 59 浏览
位於觀塘觀點中心一樓的小火焰韓式咖啡餐廳,主打韓國料理,提供多款以芝士為主的菜式,非常適合喜歡芝士的食客。我每次去到,溶岩芝士炸雞麵包是必食的。買相十足,麵包內裝滿Parmesan和Mozzarella芝士,將炸得好香脆的雞塊,浸落芝士中,再拉起,好有拉絲效果,口感豐富而滿足,配有沙律和薯片,食完超飽肚。香燒牛扒蕃茄湯鳥冬,濃郁的蕃茄湯底好開胃,鳥冬煙韌,牛扒肉質嫩腍,有香濃的牛肉味,好好味。比利時朱古力和綠茶拿鐵,好滑有層次感,夠水準好。
2020-10-05 66 浏览
觀塘有家人氣爆表的小火焰韓式咖啡餐廳,主打韓國料理,開放式的設計非常有特色,坐位也寬闊舒適。菜式有很多可選擇。泡菜鰻魚燒火鍋飯:熱辣辣鰻魚大大塊,配有泡菜和紫菜,份量十足,口感豐富。香燒牛扒蕃茄湯鳥冬:蕃茄湯底濃郁,烏冬彈牙,牛排肉質嫩腍,有牛肉味。小食涼拌大豆芽:爽口夠健康。卡邦尼小杯年糕:年糕軟糯煙韌,配合卡邦尼忌廉汁好夾又香好好味。比利時朱古力,朱古力味特香,口感順滑又有層次感,緣茶拿鐵夠水准。
2020-09-28 282 浏览
星期天差不多下午茶時間到來進餐,店裏還有不少客人,幸餐桌之間有足夠距離,吃得安心。😇餐單厚,代表食物種類繁多,很多韓式菜都做了變化,🤔花了點心思才點定1個前菜、2樣主食。不收加一,食物價錢着實不貴,且質素及份量滿意,難怪有這麼多客人🥰。個人推薦用筷子夾不起的煎餅😆及吃入口煙韌的冷麵。-#韓式煎雜菜蝦餅 $68上桌時還在冒煙🔥,肯定即叫即製👍🏻。顏色搭配燦爛,除了紅蘿蔔絲🥕、椰菜絲,竟然下了羽衣甘藍🤩,各菜份量均勻,全部一起吃時已全然無蔬菜特有青味。煎餅上四隻新鮮大蝦🦐及一團泡菜,此泡菜較獨立前菜爽口。 煎餅皮較薄而料多,麵粉撈得好,吃起來香😋。雖邊皮有點脆,實際吃起來少黏、少軟,整體味道剛好,非重口味之作,混了泡菜吃依然不會覺得很鹹☺️。因料多,煎餅還置於鐵網上,想切成經典薄餅形有難度,夾起更是挑戰,於是直接宣告挑戰失敗,捲起當夾餅吃,哈哈!😂-#牛肉水冷麵 $78麵量🍜極多,女生宜叫少麵! 😊韓式蕎麥麵吃起來較日式有嚼勁,但不是嚼到累那種,偏爽口,較似蒟蒻麵,但比蒟蒻麵有味道。蘿蔔湯底可趁上桌時馬上喝一口,較能喝到清甜😌,因牛肉上有芥末醬,撈勻整碗麵就會令湯濁,喝起來也會愈來愈鹹。碗裏

#韓式煎雜菜蝦餅 $68

#牛肉水冷麵 $78

麵量🍜極多,女生宜叫少麵! 😊韓式蕎麥麵吃起來較日式有嚼勁,但不是嚼到累那種,偏爽口,較似蒟蒻麵,但比蒟蒻麵有味道。蘿蔔湯底可趁上桌時馬上喝一口,較能喝到清甜😌,因牛肉上有芥末醬,撈勻整碗麵就會令湯濁,喝起來也會愈來愈鹹。碗裏除紅蘿蔔絲及青瓜,還有微甜的爽梨條,頗貼近在韓國吃到的冷麵。🥩牛肉先燒/烤再放麵上,所以會有焦香,部分肉件帶筋,但肉不老韌,且真有肉味。個人唯一挑剔的是有點多的芥末沙律醬🙂,着實不用額外醬料也能吃到冷麵和牛肉的美味。

三色前菜

#三色前菜 $28

當中海帶薄軟不失爽口,個人最喜歡; 🧐此碟泡菜則似乎發酵過度,有股酒糟味,身偏軟,煎餅上的泡菜相比更好吃。

2020-09-27
三色前菜
星期日的下午,冇tea set, 不過lunch set 都好正。我哋叫左一個牛扒溫泉蛋炒飯,一個豬肉炒粉絲(有少少辣),再加左三個小食😂牛扒溫泉蛋炒飯,肉量多,炒飯底可轉白飯,可惜炒飯好似只係加左茄汁入去炒,如果係蛋炒飯會更正!豬肉炒粉絲,粉絲chewy 好食,不過有啲辣.追加小食,叫咗年糕,炸雞,同埋炸生蠔(唔記得影相)年糕份量都唔少,炸雞就有三四件細細地,因為只係加$10左右就有一碟小食,我覺得個份量係對得住個價錢! 買單好似都係$150-160兩個人,性價比很高👍🏻

豬肉炒粉絲,粉絲chewy 好食,不過有啲辣.

追加小食,叫咗年糕,炸雞,同埋炸生蠔(唔記得影相)

2020-09-27 122 浏览
咁突然想食韓國野,就同朋友揀食邊一間,咁我見到價錢上都幾平睇落又幾抵食,所以就試依一間。咁個次仲係疫情岩岩比堂食冇耐,去到諗住實有位所以冇book檯,點知去到係勁多人,我諗依一間都應該係幾出名既餐廳,咁就唔哂時間,而家就講d食物先。傳統泡菜 - $ 22依個可能有人話我做咩哂錢叫依個haha,但我純粹真係想食泡菜所以忍唔住叫依個,食落就唔係因為菜而辣,純粹係落菜再加辣汁係到撈一撈既感覺。炸紫菜卷 - $ 32依個係幾好食,你咬落去係好滑,因為入面加左糯米,味道係淡左d,但口感夠特別,冇食過既大家可以食下。石板韓風魷魚 - $ 88首先我想講,份量係真係多既,但多在係菜到,整係食菜都好有排食,依個就唔係好抵叫既,寧靜大家試其他野。熔岩芝士炸雞麵包 - $ 148依個我係見好似好多人叫所以試下,炸雞你食落去係好似食緊麥樂雞咁,至於麵包入面全部都係芝士好漏,食到你真係食唔到落去,我覺得真係唔叫依個,又係試其他,依d比相機食就差唔多haha
傳統泡菜 - $ 22

炸紫菜卷 - $ 32

石板韓風魷魚 - $ 88

熔岩芝士炸雞麵包 - $ 148
2020-09-11
2020-09-27 115 浏览
係觀塘行到攰想食甜點,我推薦大家可以黎依到坐下充充電🎈,價錢唔貴,無論想食粉麵飯炸雞定甜品,依到都有齊🤩,咁當然係Korean Style啦🤣🔻韓式甜辣年糕炸雞半份$88🔻炸雞香脆,甜辣惹味,雖然辣,但係會令你追住食🤤,真係辣得幾過癮👍🏻。半份有少量年糕,4件炸雞,做下午茶係幾唔錯👍🏻🔻糯米糍3.6牛乳雪花冰$58🔻真係雪花咁,入口即溶🤤,表面灑滿朱古力粉🍫,仲有朱古力雪糕同糯米糍😍,煙韌甜糯,充滿牛奶香味同時又有香濃朱古力味🤩,正好為炎熱嘅夏天帶來一個冰涼嘅下午👍🏻🔻芒果沙冰$46🔻特濃芒果味🥭,除左伴碟個幾粒芒果,啲沙冰裏面真係有芒果茸㗎👍🏻,而且半碟嗰幾粒芒果係勁甜,正喎😋,仲有芒果沙冰上面加左鮮忌廉,攪勻之後又滑的😍,係夏日之選👍🏻。

係觀塘行到攰想食甜點,我推薦大家可以黎依到坐下充充電🎈,價錢唔貴,無論想食粉麵飯炸雞甜品,依到都有齊🤩,咁當然係Korean Style啦🤣

2020-09-26 106 浏览
即使數年前韓風襲港,觀塘區主打嘅韓國菜嘅餐廳都唔算多。呢間小火焰韓式咖啡餐廳喺區內多年嚟屹立不倒,可見其魅力。.明洞二人餐 $298.🥗香芒炸雞沙律炸雞同牛肉有啲令人難以抉擇,但女友推介呢度嘅炸雞🍗。炸雞果然香脆美味,令沙律變得更吸引。.🥟韓式煎餃子皮薄餡多有肉汁。亦有附送椰菜沙律。.🦐柚子明蝦水冷麵二人份量嘅午餐份量好多,我哋特地點咗較清新嘅冷麵。柚子為冷麵加上夏日感覺,味道酸甜美味。.🥘鮑魚人蔘鴿配人蔘酒(另加$48)人蔘苦中帶甘,鴿肉鮮嫩,加埋釀入鴿身嘅糯米飯,味道口感層次豐富。.🍌香蕉朱古力窩夫香蕉朱古力果然係皇道組合,而且份量多差啲食唔晒。.整體嚟講小火焰韓式咖啡餐廳嘅明洞二人餐美味而且性價比高。
明洞二人餐 $298

🥗香芒炸雞沙律

🥟韓式煎餃子
皮薄餡多有肉汁。亦有附送椰菜沙律。

🦐柚子明蝦水冷麵

🥘鮑魚人蔘鴿配人蔘酒(另加$48)

🍌香蕉朱古力窩夫
香蕉朱古力果然係皇道組合,而且份量多差啲食唔晒。
整體嚟講小火焰韓式咖啡餐廳嘅明洞二人餐美味而且性價比高。
2020-09-26
2020-09-26 91 浏览
觀塘市中心呢間韓國餐廳人氣好高,每次嚟都有好多人等位。今日同男朋友食個明洞二人餐。明洞二人餐 ($298 + $48 +10% service charge)🥭香芒炸雞沙律🥟韓式煎餃子🥢鮑魚人蔘鴿配人蔘酒🍜柚子明蝦水冷麵🧇香蕉朱古力窩夫🍻飲品🥭香芒沙律酸甜開胃。炸雞淋上甜辣醬,惹味之餘保持香脆口感,食落好juicy!🥟韓式煎餃子以豬肉做餡料,鮮甜多汁有驚喜。🥢鮑魚人蔘鴿配人蔘酒要加$48,但我地都覺得抵食。因為飲落就知夠滋補,加入人蔘酒後味道好豐富。🍜柚子明蝦水冷麵食落好開胃,加上甜甜嘅梨絲好特別,啱晒夏天食。🧇香蕉朱古力窩夫入口暖暖地,加上香蕉🍌同朱古力🍫好夾。小火焰韓式咖啡餐廳 (觀塘)觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖

🥭香芒炸雞沙律
🥟韓式煎餃子
🥢鮑魚人蔘鴿配人蔘酒
🍜柚子明蝦水冷麵
🧇香蕉朱古力窩夫
🍻飲品

小火焰韓式咖啡餐廳 (觀塘)
觀塘觀塘道410號觀點中心1樓1號舖
2020-09-25 4289 浏览
好耐無食過韓國菜啦!今日lunch輪到我掉轉捉左個同事陪我去觀塘試呢間人氣小火焰韓式餐廳🔥等左大約10分鐘就有位啦~望住個餐牌非常十五十六,勁多野想食,眼闊肚窄🙈其實佢啲午餐好抵食,唔駛加一仲可以好平價錢追加唔同款既小食👍👍不過我同同事最後叫左個main menu上面既炸紫菜卷,蟹黃炒淮山麵,同埋芒果窩夫😂炸紫菜卷岩岩炸起熱辣辣,裡面係粉絲,外面脆裡面有趙口,口感幾特別👍 不過我比較貪心🤣 如果可以加埋爽口既野係裡面,例如韓式前菜有既白蘿蔔/黃瓜/芽菜/泡菜咁口感就會更豐富啦👏🏻平時既淮山麵通常都係湯煮,今次見到炒所以忍唔住試下😁不過實物同幅圖有D唔似😂 實物比圖片多汁,而且D汁幾重奶味幾creamy,感覺比較西式~面頭既蟹籽同蟹肉俾得非常唔吝嗇👍👏🏻 蟹肉有鮮味兼啖啖肉,加埋紅椒同瓜既爽脆,菇類既鮮味,同埋煮得岩岩好唔會太淋既淮山麵,感覺幾新鮮幾特別~窩夫一黎到就覺得個樣好吸引!😍材料非常多,有香濃既芒果雪糕,甜度十分高既芒果,脆脆既窩夫,配埋幼滑既cream同比較硬身既芝士粒,每啖都十分正🤤下次再食呢間一定要早D黎排隊攞位😝
等左大約10分鐘就有位啦~
望住個餐牌非常十五十六,勁多野想食,眼闊肚窄🙈
午餐餐牌

午餐或下午茶追加餐牌

炸紫菜卷
蟹黃炒淮山麵
平時既淮山麵通常都係湯煮,今次見到炒所以忍唔住試下😁
面頭既蟹籽同蟹肉俾得非常唔吝嗇👍👏🏻

窩夫一黎到就覺得個樣好吸引!😍
下次再食呢間一定要早D黎排隊攞位😝
2020-09-25
  • 炒淮山麵
  • 芒果窩夫
2020-09-22 105 浏览
餐廳係同區內比較少有嘅有質素韓國菜。之前已經黎過幾次食dinner。覺得質素幾好。今日同朋友黎食lunch。發現lunch set性價比十分高。餐廳12點開門。早左5分鐘到門口已經排哂人。接待一開門就問有冇人訂左枱可以安排入先。同朋友訂左枱所以好快就被安排左卡位。lunch menu勁多選擇。不過天氣熱所以一心已經諗住黎食冷麵。揀左魷魚水冷麵。同埋大醬餃子粉絲鍋。lunch set包埋餐飲。+$5轉左latte,勁細心仲配左塊小cookie。估唔到會有呢啲小節位。即刻加分。另外仲可以+$10加小食。加咗泡菜同辛辣炒小杯年糕。個年糕有驚喜。個甜辣醬勁惹味唔會太辣。年糕偏幼身所以更易入味。勁有咬口又唔會太硬。魷魚水冷麵。烤過嘅魷魚口感十分彈牙。韓國麵十分有韌度。配菜配左青瓜紅蘿蔔雪梨。增加口感同清爽度。不過個人口味覺得個汁再酸啲會更開胃。個麵份量超多。加左啲年糕甜辣醬勁正。大醬餃子粉絲鍋。大醬味柔和唔會過咸。有微微胡椒辣味。飲落好舒服。仲可以加啲飯落去做湯飯。韓式餃子好足餡。值得encore 。
餐廳係同區內比較少有嘅有質素韓國菜。
之前已經黎過幾次食dinner。覺得質素幾好。

餐廳12點開門。早左5分鐘到門口已經排哂人。
接待一開門就問有冇人訂左枱可以安排入先。
同朋友訂左枱所以好快就被安排左卡位。

lunch menu勁多選擇。
不過天氣熱所以一心已經諗住黎食冷麵。
揀左魷魚水冷麵。同埋大醬餃子粉絲鍋。

lunch set包埋餐飲。
+$5轉左latte,勁細心仲配左塊小cookie。
估唔到會有呢啲小節位。即刻加分。

另外仲可以+$10加小食。加咗泡菜同辛辣炒小杯年糕。
個年糕有驚喜。個甜辣醬勁惹味唔會太辣。

年糕偏幼身所以更易入味。勁有咬口又唔會太硬。

魷魚水冷麵。
烤過嘅魷魚口感十分彈牙。韓國麵十分有韌度。

配菜配左青瓜紅蘿蔔雪梨。增加口感同清爽度。
不過個人口味覺得個汁再酸啲會更開胃。
個麵份量超多。加左啲年糕甜辣醬勁正。

大醬餃子粉絲鍋。
大醬味柔和唔會過咸。有微微胡椒辣味。

飲落好舒服。仲可以加啲飯落去做湯飯。

韓式餃子好足餡。值得encore 。

latte
魷魚水冷麵
大醬餃子粉絲鍋
2020-09-20
latte
魷魚水冷麵
大醬餃子粉絲鍋
2020-09-21 82 浏览
好耐冇食過韓國嘢, 嚟到呢間非常受歡迎嘅韓國餐廳, 果然同店名一樣, 火熱程度極高!😍我哋兩個人食, 嗌左豬手沙律, 甜辣炸雞配年糕, 牛肉石頭鍋飯同水冷麵, 食物可以用平靚正黎形容😋必須一讚水冷麵非常足料, 仲加入左魷魚, 麵條食極都有咁, 非常清爽開胃! 👍🏻牛肉石頭鍋飯分量亦非常多, 仲有辣醬係仼落, 辣度可以自己調節👍🏻炸雞份量亦唔少, 用ge全部都係雞脾肉, 又香又嫩, 再加上煙煙韌韌ge韓式年糕, 配埋甜辣醬, 令人食唔停口😻

2020-09-21 123 浏览
位於觀點中心既韓式餐廳,地理位置上都幾方便,難怪午市限時都咁多人幫襯。汁燒牛肉溫泉蛋拌飯牛肉嘅脂肪比例比較少,溫泉蛋一啲都唔腥,成個飯好多汁,撈埋紫菜及其他配料,每啖都好滋味。明蝦水冷麵夏天熱辣辣,食呢個水冷麵相當開胃,個汁酸酸地,冷麵好夠凍,食落幾煙韌。辛辣小杯年糕食落又唔算太辣,反而幾惹味。作為跟餐加$10嘅小食,個份量都幾多。甜辣韓式炸雞炸雞好夠熱,咬落去亦都好脆,外皮一啲都唔硬,甜辣醬令到個炸雞冇咁dry。炸紫菜卷一上碟就最好趁熱食。紫菜卷入面係粉絲,都幾有咬口。凍蜂蜜柚子茶柚子味幾濃,可能凍飲嘅關係,蜂蜜嘅味道偏淡,不過整體都唔錯。熱蜂蜜生薑茶底部有唔少切片嘅薑,飲落薑味唔算太出,不過甜度就啱啱好。午市來說,都幾抵食,尤其鍾意跟餐加$10嘅小食,都幾大份,同朋友share可以試到唔同款式嘅小食,係值得encore既餐廳😋

汁燒牛肉溫泉蛋拌飯

明蝦水冷麵

甜辣韓式炸雞

炸紫菜卷
一上碟就最好趁熱食。紫菜卷入面係粉絲,都幾有咬口。

凍蜂蜜柚子茶

熱蜂蜜生薑茶
底部有唔少切片嘅薑,飲落薑味唔算太出,不過甜度就啱啱好。

午餐