2020-11-07 75 浏览
最近太掛住韓國菜🇰🇷就捉咗個朋友陪我去小火焰韓式咖啡餐廳 食下午茶✌🏻.泡菜餃子拌淮山麵🥢醬汁 creamy 鹹香😙淮山麵幼身掛汁,配埋啲椰菜絲同蟹籽🦀配搭特別又好味😋而泡菜餃子炸到好香脆🥟不過略嫌調味上比較淡🥺.曲奇雪糕吐司🍞吐司入面搽咗花生醬🥜然後可以連埋旁邊嘅曲奇雪糕🍨杏仁片、紅豆蓉、朱古力醬🍫cream 一齊食🥄層次豐富😉.迷你明蝦番茄沙律🥗明蝦大隻鮮甜🦐仲有沙律菜🥬巴馬臣芝士同番茄仔🍅味道同份量啱啱好👍🏻.辛辣小杯年糕🤍長而幼身嘅年糕好煙韌🤪表面滿滿嘅甜辣醬😍加埋泡菜食,好好味😬.泡菜❣️辣度大慨差唔到中辣🌶帶少少酸,好開胃🤤.芝士玉米片🌽芝士玉米片上加咗車打芝士醬🧀芝味十足又唔膩😗.精選迷你蛋糕🍰芝士蛋糕上加咗 cream💁🏻‍♀️而 cream 令到綿密偏硬身嘅蛋糕帶幼滑嘅感覺😁.3.6 牛乳奶凍🍮牛奶味濃郁,甜度適中🥛質感軟滑.藍柑白桃梳打🍑檸檬味嘅梳打水加上藍柑同白桃🍋酸甜清新💦.青蘋果熱情果梳打🍏味道清爽香甜😛非常解渴
泡菜❣️辣度大慨差唔到中辣🌶帶少少酸,好開胃🤤
芝士玉米片🌽芝士玉米片上加咗車打芝士醬🧀芝味十足又唔膩😗
3.6 牛乳奶凍🍮牛奶味濃郁,甜度適中🥛質感軟滑
藍柑白桃梳打🍑檸檬味嘅梳打水加上藍柑同白桃🍋酸甜清新💦
青蘋果熱情果梳打🍏味道清爽香甜😛非常解渴
  • 藍柑白桃梳打
2020-11-05 119 浏览
呢排睇左好多韓劇😂搞到小妹好掛住韓國🇰🇷就穩間韓國菜嘅餐廳食下先🤣 餐廳仲要播住K-Pop 就好似自己置身於韓國咁😂呢間餐廳有好多嘅選擇 除左鹹點之外 仲有邪惡嘅甜品可以選擇😄.溶岩芝士炸雞麵包🧀🍗🍞 $148嘩嘩嘩齋睇個賣相已經好吸引同埋邪惡🤤農夫包內裝左濃郁嘅半溶芝士🧀 裝得滿滿的配埋炸雞🍗肉質幾嫩滑😋😋外皮炸得脆脆將炸雞同麵包點上半溶芝士 拉到絲架🤤吸哂芝士醬 唔會話太膩重有墨西哥脆片同沙律🥗墨西哥脆片好脆 表面倒上芝士醬☺️吹脹水牛芝士牛肉野菌🧀🥩 $108用左一個好特別嘅形態呈現🎈菜式名亦好有趣 吹脹水牛芝士 個個波波入面係水牛芝士🧀牛肉好腍身 唔會太乾😎 仲要有好多牛肉😋鐵板燒布朗尼🍫 $68呢個甜品可以算係將整餐飯畫上完美嘅句號😎佢真係用鐵板上 有火烘住架🔥最上面係雪糕🍦食到黑松露嘅味道中間係朱古力布朗尼 好濃郁😍而底層就係脆米 食落好多層次
呢排睇左好多韓劇😂搞到小妹好掛住韓國🇰🇷

佢真係用鐵板上 有火烘住架🔥
最上面係雪糕🍦食到黑松露嘅味道
中間係朱古力布朗尼 好濃郁😍
而底層就係脆米 食落好多層次
週末晏晝係觀塘區揾食,想食韓國嘢就去左呢間,叫左一個主食,2個小食。🐒蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯💰$68連熱飲一黎到嚇親,因為好大碟,雞扒份量都好多,但就食唔出蜜糖芥末味,泡菜炒飯底都偏淡味,但份量方面真係無得輸,加埋d芝士🤩🤤。🐒小食類:甜辣炸雞💰$10*3件一般普通炸雞加左d甜辣醬,因為唔係成件包住d醬,所以個人認為唔夠味。🐒小食類:辣炒年糕💰$10份量雖然小d,但係味道一流,呢個價錢可以一戰。整體黎講,星期日有午餐仲要免加一,真係好抵,以咁既價錢黎講味道方面其實都唔錯!評分🌕🌕🌕🌕🌗/5好味🌕🌕🌕🌕/5性價比🌕🌕🌕🌕🌕/5

🐒蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯💰$68連熱飲

🐒小食類:甜辣炸雞💰$10*3件

🐒小食類:辣炒年糕💰$10
份量雖然小d,但係味道一流,呢個價錢可以一戰

評分🌕🌕🌕🌕🌗/5
好味🌕🌕🌕🌕/5
性價比🌕🌕🌕🌕🌕/5
蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯
小食炸雞
蜜糖芥末雞扒焗泡菜炒飯
小食炸雞
2020-10-31 112 浏览
在家抗疫韓劇係最好既朋友難得政府終於放寛餐廳約下朋友食飯公司附近有間韓國菜一向都好多人排隊難得星期六晏就去試下睇下多唔多人由於仲早,不用多排隊便有得入揀左幾個握like之選吹脹水牛芝士牛肉野菌大大個白色波,造型滿分牛肉juicy,沙律清新當做前菜很開胃另外當然要試試溶岩芝士炸雞麵包芝士份量相當多用黎點麵包同炸雞很邪惡但相當好味必然要追住食的招牌菜炸雞juicy,麵包雖然浸住芝士但都好脆再加埋墨西哥脆片,很快便清哂整盤兩個女仔小不了要叫甜品吧不能錯過的爐板燒布朗尼黑松露雪糕我未吃過溝埋脆脆布朗尼熱食甜品更加好食最後來兩杯熱飲為涼涼既秋天帶黎溫暖

在家抗疫

韓劇係最好既朋友

難得政府終於放寛餐廳

約下朋友食飯

公司附近有間韓國菜一向都好多人排隊

難得星期六晏就

去試下睇下多唔多人

由於仲早,不用多排隊便有得入

揀左幾個握like之選

吹脹水牛芝士牛肉野菌

大大個白色波,造型滿分

牛肉juicy,沙律清新

當做前菜很開胃

另外當然要試試溶岩芝士炸雞麵包

芝士份量相當多

用黎點麵包同炸雞

很邪惡但相當好味

必然要追住食的招牌菜

炸雞juicy,麵包雖然浸住芝士但都好脆

再加埋墨西哥脆片,很快便清哂整盤

兩個女仔

熱食甜品更加好食

最後來兩杯熱飲

為涼涼既秋天帶黎溫暖

2020-10-30 112 浏览
觀塘一向都多好嘢食,今日就搵到黎呢間韓式餐廳,週末嘅午市都人山人海,望吓餐牌,估唔到相當抵食喎!午市選擇都相當多,咖喱飯、拌飯、粉絲鍋、烏冬、水冷麵、淮山麵、泡菜炒飯等等,真係數埋都幾十款,最後就叫咗呢兩樣:「大醬黑豚粉絲鍋」( $62 )餐牌寫明有兩隻辣椒,問過店員話不能走辣,不過佢辣得來又真係幾好食,又未至於辣到噴火,恰到好處, 十分惹味!裏面有嘅黑豚肉份量都幾多,而且煮得幾腍,另外仲有芽菜、翠玉瓜、紅椒、菇等等,當然亦都有粉絲,另外仲要配個白飯添!所以食完真係勁飽!呢個都推介。「明蝦水冷麵」( $78 )我未食過水冷麵,就試吓啦!其實應該係蕎麥麵加落凍嘅湯底,湯底應該係蘿蔔清湯,但係佢會加冰令佢變成水冷麵!仲有三隻鮮蝦、半隻糖心蛋和青瓜絲、紅蘿白絲和車厘茄,味道相對偏淡,不過都幾得意,啲蝦都新鮮大隻嘅。每個午餐都可以額外追加小食,都有好多選擇,而且大部份都係十零蚊,冇理由唔試吓啦!例如甜辣韓式炸雞( $10 ),有三件都唔算太細,以呢個價錢真係冇頂,外表炸得相當脆,加咗甜辣醬,啖啖肉,好味呀!卡邦尼小杯年糕( $10 ),比較少用卡邦尼嚟煮年糕,幾新鮮嘅配搭,年糕煙煙銀銀,卡邦尼

卡邦尼小杯年糕( $10 ),比較少用卡邦尼嚟煮年糕,幾新鮮嘅配搭,年糕煙煙銀銀,卡邦尼汁就真係好卡邦尼,都幾好食嘅。

呢度嘅餐飲都好多選擇,想唔加錢可以飲普通汽水(罐裝)或者普通啡茶,
另外加唔同價錢都可以有唔同嘅特飲選擇,今日就加咗$13要凍岩鹽焦糖咖啡,當你見到個樣,就會覺得加$13實在係抵到爛,個樣靚之餘,飲落都好好味,甜甜地,面頭仲落咗粟米片添!真係令人好賞心悅目的一杯飲品。

食得咁開心梗係要加個甜品啦,午餐餐牌裏便係冇甜品嘅,要睇主餐牌裏面先有,雖然都有少少花多眼亂,最後我哋決定要個三色窩夫( $68 ),分別有朱古力、芒果和雲呢拿三球雪糕再配三塊窩夫餅,下低有啲cream和朱古力粒粒,成個賣相都非常吸引,不過就要同時間競賽,快啲食啊如果唔係就溶晒啦!
2020-10-29 108 浏览
朋友仔之前去過呢間小火焰,極力推介,所以我一直都好想嚟試,終於今日等到機會了。餐廳出邊嗰部份相對開陽,我哋今日坐咗轉彎後嘅位置,大玻璃窗可以望到出邊嘅架空地鐵左右穿梭,啱晒我旁邊呢位火車迷。佢嘅午市套餐都好抵食,大部份都係$50幾至$70幾蚊,已經包一杯飲品,仲可以以優惠價追加小食。今日叫咗「汁燒牛肉溫泉蛋拌飯」( $52 ),牛肉份量OK,野菜和白飯份量就超多,有椰菜、紫菜和蘿蔔絲等,溫泉蛋偏熟,似糖心蛋多啲,不過整體加埋啲汁個味道都唔錯。「韓國煎餃子番茄湯烏冬」( $52 ),餃子和蕃茄烏冬分開上,所以唔會浸到林晒,餃子係煎過嘅菜肉餡,都幾有韓式風味。個蕃茄湯真係超落蕃茄味,烏冬份量都多,仲有海帶和粟米,都幾滑,呢個好味。追加小食方面要了「脆香牛油雞翼」( $10),有兩隻,真係揸得好香脆,而且夠肥美好肉地,裏面仲保持到肉汁,呢個一定要食。「芝士夾餅」( $15),兩塊薄餅裏面夾住啲溶咗嘅芝士,都幾好食嘅。免費嘅餐飲除咗普通嘅檸茶檸水之外(凍飲加$3 ),仲有汽水或者我哋揀嘅呢兩款,就係熱蜂蜜柚子茶和熱蜂蜜生薑茶,兩杯都好味呀,薑味和柚子味都好突出,而且熱熱地飲完好舒服呢。朋友仔果

朋友仔果然冇介紹錯,呢間真係一間好餐廳,期待下次再來。
2020-10-27 136 浏览
今日去到觀塘區見到呢間之前好火紅嘅韓國餐廳,印象中都開左好多年,今日終於黎食下。呢度嘅食物選擇非常多,你諗到嘅配搭呢度都有!午市套餐可以追加小食,今日叫咗溫泉蛋牛肋肉飯配牛油雞翼。賣相望到都幾吸引,食落牛肋肉好軟身,同飯一齊食好夾。牛油雞翼炸到脆卜卜,好香口!泡菜牛肉湯飯配甜辣韓式炸雞,不設辣度選擇,都真係幾辣,湯入面有韓國粉絲,索埋d湯汁送飯一流。套餐仲包埋飲品,柚子生薑茶同咖啡。整體黎講,食物選擇多,唔鍾意食韓國菜嘅朋友仔都好啱!

套餐仲包埋飲品,柚子生薑茶同咖啡。

整體黎講,食物選擇多,唔鍾意食韓國菜嘅朋友仔都好啱!

2020-10-21 172 浏览
妹妹放假,我同埋囝囝就約佢食好耐冇食過嘅小火焰,之前食過幾次都係晚餐,未試過佢哋嘅下午茶今次試吓先😋囝囝叫咗呢個雞腿肉鍋飯配茶碗蒸$42雞腿肉味道唔錯,茶碗蒸內有蜆肉味道偏腥😢我叫咗喺韓國會都必食嘅炒粉絲,但係冇咩味😭好傷心💔食唔到有韓國嘅味道😭另外加咗兩杯嘢飲,每杯要加💰28-紅柚荔枝梳打-青蘋果熱情果梳打兩隻味道都很淡,早知叫杯柚子茶算😅吾使加💰妹妹叫咗韓醬燴牛肋肉迷你芝士湯烏冬$42芝士湯唔會太重味,味道都可以牛肋肉就冇味😢跟餐另外可以加💰10追加小食,我哋叫咗炸雞拼牛角包唔熱,炸雞外皮鬆脆,味道不過不失啦!
囝囝叫咗呢個雞腿肉鍋飯配茶碗蒸$42
雞腿肉味道唔錯,茶碗蒸內有蜆肉味道偏腥😢

我叫咗喺韓國會都必食嘅炒粉絲,但係冇咩味😭
好傷心💔食唔到有韓國嘅味道😭
另外加咗兩杯嘢飲,每杯要加💰28
-紅柚荔枝梳打
-青蘋果熱情果梳打
兩隻味道都很淡,早知叫杯柚子茶算😅吾使加💰

妹妹叫咗韓醬燴牛肋肉迷你芝士湯烏冬$42
芝士湯唔會太重味,味道都可以
牛肋肉就冇味😢

2020-10-21 134 浏览
我又想食韓國嘢啦、又冇得去韓國!喺openrice上面搵到呢一間評價好似都唔錯嘅韓國料理餐廳咁就決定咗搵埋朋友一齊上去食!!韓國水冷麵,都算唔錯,同韓國食到去差唔多 凍冰冰仲食都透心涼 中午套餐仲可以任加小食,今次叫咗個鰻魚,都算厚肉㗎,38蚊嚟講都幾抵食。 食咗先記得影相📸️🙈 🙈韓國嘢又點少得炸雞呢,嗌咗原味炸雞, 外脆內軟又多汁,唔會炸到硬骨骨,仲有幾隻味可以選擇,其實我都想試下,可惜得兩個人唯有等下次最後甜品叫咗個 芒果窩夫🧇最好既地方就係個芒果真係好甜好新鮮。食完芒果雪糕再食芒果肉都覺得個芒果甜。真係好好食 推薦
我又想食韓國嘢啦、又冇得去韓國!
咁就決定咗搵埋朋友一齊上去食!!

2020-10-21 136 浏览
觀塘係工廈多餐廳,但韓國菜選擇吾多。呢間韓國菜實在係好選擇,尤其佢係大商場旁,勁方便。星期日同為食豬友人覓食,試左呢間餐廳,實在眼前一個亮,印象難忘。我哋11點幾去到,吾知佢未正式營業,已經見到有人門口櫈度等位。12點開門已經好多人,真係估吾到咁受歡迎餐廳散叫各主菜、頭盤、甜品等都吾貴,仲有午巿套餐,幾十蚊款,其實周末日套餐黎講都抵食。但我哋好多嘢想食,但驚食吾晒,咁啱佢做左幾款套餐,二人餐有齊我哋想食嘅嘢,價錢仲俾散叫平百幾二百蚊,梗係叫餐。不時食套餐,份量實俾散叫細、少,食物黎到,都有份量,望下隔離,都係咁大份,真係覺得好抵食。個套餐食物勁多,亮點係加10蚊有醬油鮑魚,出面好少有,鮑魚彈牙,有心思甜辣醬炸雞年糕都好,一次過滿足貪心嘅我哋,而且惹味,少少辣都適合我哋口味。主食叫左雪香牛骨湯鍋同牛肉石鍋飯,兩個都勁足料,配菜多,正。牛骨湯鍋個湯好濃,吾味精,用牛肋骨整,啲粉絲索晒個湯,好正仲有沙律,甜品同飲品,真係飽到不得了大滿足

仲有沙律,甜品同飲品,真係飽到不得了
大滿足
2020-10-20 96 浏览
每張枱都會有一枝 細細枝氯酸消毒水 污糟咗可以立刻清潔 消毒99.9%細菌 🦠 可以安心食嘢囉 !! 明蝦水冷麵 🍜 行到一身汗熱辣辣 🥵🥵 食返碗水冷麵就最岩啦 🥳🥳 入面材料有 爽口明蝦🦐 半熟流心蛋🥚 清甜雪梨條🍐 爽脆青瓜絲 🥒 同無敵之滑既冷麵 Combo 醬油配手握紫菜飯醬油蝦同鮑魚絕對同韓國水準一樣 🇰🇷🇰🇷特別係隻蝦,新鮮、多膏、又大隻 有小妹手掌✋🏻甘長 一口咬落去啲膏喺我口度爆曬出嚟芒果窩夫🧇🥭窩夫🧇即叫即整 要等10至15分鐘㗎!!芒果🥭好香甜 😋😋 好新鮮 呢碟甜品好特別 竟然會有芝士條系到 🥰🥰 芝士條 味道好濃呀 意外地好好好食

每張枱都會有一枝 細細枝氯酸消毒水

污糟咗可以立刻清潔 消毒99.9%細菌 🦠
可以安心食嘢囉 !!

明蝦水冷麵 🍜

行到一身汗熱辣辣 🥵🥵
食返碗水冷麵就最岩啦 🥳🥳
入面材料有

Combo 醬油配手握紫菜飯

醬油蝦同鮑魚絕對同韓國水準一樣 🇰🇷🇰🇷
特別係隻蝦,新鮮、多膏、又大隻 有小妹手掌✋🏻甘長

一口咬落去啲膏喺我口度爆曬出嚟

芒果窩夫🧇🥭

窩夫🧇即叫即整 要等10至15分鐘㗎!!
芒果🥭好香甜 😋😋 好新鮮
呢碟甜品好特別 竟然會有芝士條系到 🥰🥰
芝士條 味道好濃呀 意外地好好好食

2020-10-19 309 浏览
同朋友食生日飯,不得不食豪D!太多太多野想食,一於柯打$398 二人餐啦一次過滿足曬食泡菜,沙律,炸雞年糕,石頭飯,牛骨湯,甜品同飲品,我計過等於正價嘅六折1)三色前菜:有傳統的津白泡菜,蘿蔔泡菜同海帶2)脆米豬水沙律:好特別的組合豬手加沙律,但豬手切得厚薄不一,偏厚,建議切得薄D,但味道很好很清新!3)韓式甜辣年糕炸雞:即製熱辣辣,有4件炸雞,每件雞伴上帶較重甜味嘅醬,肉質保持嫰滑多汁,係咁多菜式中最愛仲有煙韌的年糕!4)醬油鮑魚配糖心蛋手握紫菜飯:個鮑魚好入味,個紫菜飯好香麻油味同紫菜好多好香口5)雪香牛骨湯鍋:湯頭好香濃牛味,奶白色湯裡除咗有牛仔骨外,仲有好多好豐富嘅配料有翠肉瓜,粟米芯,金菇冬菇,津白,配上粗身粉絲,口感一流6)牛肉石頭鍋飯:店負好細心撈好石頭飯,所有配菜切得好幼細,配上麻油香嘅紫菜,我倆全部食曬!7)奶油芒果窩夫:賣相吸引,但窩夫不夠香脆。8)蜂蜜生薑茶十巨鋒乳酸梳打:cheers 係好豐盛嘅一餐

1)三色前菜:有傳統的津白泡菜,蘿蔔泡菜同海帶

仲有煙韌的年糕!

7)奶油芒果窩夫:賣相吸引,但窩夫不夠香脆。

8)蜂蜜生薑茶十巨鋒乳酸梳打:cheers

醬油鮑魚
雪香牛骨湯鍋
  • 牛肉石鍋飯
2020-10-18 111 浏览
見OpenRice 有幾多好評,今日經開觀塘便諗住試一試,地點非常方便就喺APM附近。大約晏晝兩點去到餐廳已經係座無虛席,但好好彩唔需要等位。食物質素尚可,味道OK份量非常多。但係店舖衛生情況有少少恐怖,我坐係梳化位,食到一半有隻曱甴BB喺我旁邊爬,我亦即時通知餐廳員工,餐廳員工見到非常鎮定,用手上抹枱布即時抺走便自行離開😅😅
芝士薄餅
芝士雞翼焗飯
辣茄牛腩焗飯
芝士薄餅
2020-10-17 96 浏览
當天小朋友放學,爸爸又得閒,所以一齊吃下午茶,見這間好多人讚,便來試下。温泉蛋牛肋卜鍋飯味道不過不失,一般,温泉蛋拌飯好滑。價錢$4x ,都接受拉!另叫了一個柚子鷄亦烏冬,這個忘記影相,柚子鷄亦酸酸舌甜甜開胃,烏冬口感都OK,不會太稔。仔仔都鐘意吃。最後還叫了甜品芒果雪糕吐司,雪糕OK,吐司一般只吃了幾片,吃唔使。一個餐$4X,都算掋食。味道都OK.
温泉蛋牛肋卜鍋飯

一個餐$4X,都算掋食。味道都OK.
2020-10-17 237 浏览
上次食完小火焰,好想返check,今日又去左呢到食午餐喇!叫左兩碗大醬湯粉絲鍋,滾住上,熱辣辣。lunch set 配白飯及飲品,仲可以+$10追加小食😋#大醬黑豚粉絲鍋依家都幾鐘意食黑豚肉,因為夠豬味呀。用左辣嘅醬料做湯底,醒神暖胃。#大醬牛肉粉絲鍋除左牛肉多,連配料都幾多下,有脆肉瓜、牙菜,滿滿嘅粉絲,送飯一流。#黑醋烤韓國豬肉餅烤得好香口,豬肉軟稔入味,黑醋點綴酸酸地好味美。#朱古力咖啡呢到嘅甜品一向出色,飲品亦滿分。咖啡味香濃,滿滿嘅朱古力口感,再加一座山嘅cream,口感好rich!

大醬黑豚粉絲鍋

#大醬黑豚粉絲鍋

大醬牛肉粉絲鍋

#大醬牛肉粉絲鍋

黑醋烤韓國豬肉餅

#黑醋烤韓國豬肉餅
烤得好香口,豬肉軟稔入味,黑醋點綴酸酸地好味美。

朱古力咖啡

#朱古力咖啡