2021-10-29 131 浏览
小火焰係一間韓國餐廳,喺觀塘屹立多年,食物味道一向都唔錯。1.燴牛肋淮山麵(蕃茄濃湯)牛肋燴得好入味,肉質好軟冧、易咬。蕃茄湯底非常濃味,淮山麵會索晒啲湯,好好味!😋仲附送一小碟泡菜添!2.牛肉石鍋飯店員會幫食客撈勻牛肉石鍋飯,然後等2分鐘仲可以食啦!☺️旁邊有小小飯焦,加埋韓式辣醬之後,成碗飯更加惹味!😋牛肉石鍋飯既料都非常足夠,有蛋、牛肉、玉子、醃蘿蔔、甘荀、芽菜、菇等等,口感好豐富👍🏻☺️
小火焰係一間韓國餐廳,喺觀塘屹立多年,食物味道一向都唔錯。

1.燴牛肋淮山麵(蕃茄濃湯)
仲附送一小碟泡菜添!

2.牛肉石鍋飯
店員會幫食客撈勻牛肉石鍋飯,然後等2分鐘仲可以食啦!☺️
旁邊有小小飯焦,加埋韓式辣醬之後,成碗飯更加惹味!😋
2021-10-28
2021-10-29 4997 浏览
觀塘區人氣餐廳之一既小火焰韓式咖啡廳,一直排係龍虎榜既前幾甲位置。平日經過成日都人山人海,今日晏左少少發現意外地無人所以決定試下。餐廳開係一座商業大廈既大堂位置,因為係人氣餐廳同地理位置問題,地方唔算闊落座位擺得算幾逼,亦都談唔上有咩裝修。不過作為食CP值既餐廳,服務員尚算充足同勤快有禮。.餐牌以大堆頭套餐為主,二人餐主要分左兩款。因為想食韓式炸雞所以叫左比較貴個款,有比較多款式可以選擇。.弘大二人套餐 💲488 ⭐️3.7/51️⃣前菜 (3選2)🔸醬油蝦配糖心蛋、手握紫菜飯團🔸三色前菜大大隻生蝦配上濃濃既醬油汁,呢個菜式幾開胃。手握紫菜飯團本身比較硬身無咩味,撈埋醬油汁食唔錯。三色前菜係泡菜、酸蘿蔔同醃海帶,正常發揮。.2️⃣沙津 (3選1)🔸脆米豬手沙津呢個沙津有驚喜,脆米加上豬手咸咸脆脆,沙津份量幾大豬手都有好多件唔欺場,幾好食。.3️⃣炸雞 (4選1)🔸蜂蜜提子脆米炸雞喜歡食甜版既炸雞所以揀左呢款,無額外醬汁只有薄薄既蜂蜜同提子乾調味。一客四件,味道唔錯但略覺乾身,未算係上佳之作。.4️⃣鍋物 (2選1)🔸雪香牛骨湯鍋呢份牛骨湯鍋個人黎講幾滿意,因為一向都鍾意韓國雪濃湯系列既湯鍋。有爐興住熱辣
弘大二人套餐 💲488 ⭐️3.7/5
1️⃣前菜 (3選2)
🔸醬油蝦配糖心蛋、手握紫菜飯團
🔸三色前菜
2️⃣沙津 (3選1)
🔸脆米豬手沙津
3️⃣炸雞 (4選1)
🔸蜂蜜提子脆米炸雞
4️⃣鍋物 (2選1)
🔸雪香牛骨湯鍋
呢份牛骨湯鍋個人黎講幾滿意,因為一向都鍾意韓國雪濃湯系列既湯鍋。有爐興住熱辣辣。牛肋骨應該唔係主食份量唔算多,以蔬菜同雜菌為主,仲有大量芫茜,芫茜控表示滿意。
5️⃣主食 (5選1)
🔸泡菜牛肉炒粉絲
泡菜偏鹹同辣左少少唔算好岩胃口,醬汁比較多所以粉絲唔夠乾身偏濕。喜歡濃味朋友應該適合。
6️⃣甜品 (4選1)
🔸吉士蛋糕拼3.6牛乳奶凍
吉士蛋糕有點喜出望外,蛋糕有配上曲奇雪糕,有烘熱吉士餡甜而不膩。牛乳奶凍相對上會失色少少,口味清淡型,可能因為先食吉士蛋糕俾佢既甜蓋過左。

7️⃣飲品 (15選2)
🔸白桃乳酸特飲
🔸巨峰乳酸特飲
正常發揮。
總結:雖然食物質素未達至於令人驚艷既水平,餐廳環境同坐位亦唔算得上十分闊落舒適,但整體出品四平八穩,選擇多亦價錢合理。歸類CP值高餐廳,到此一遊系列。
不專業食評 nei.foodie
脆米豬手沙津
蜂蜜提子脆米炸雞
吉士蛋糕拼3.6牛乳奶凍
2021-10-27 83 浏览
今日去到觀塘,朋友介紹,話食嘢都未必要到Apm啲連鎖餐廳食嘅,叫咗我去附近嘅勸觀點中心,個邊就多食肆好多,我哋就上左一層已經見到高朋滿座嘅小火焰韓國菜,睇左個menu都感覺幾啱食☺️好多不同種類嘅韓式,款式又多,幾吸引!所以就入去試了佢啲衛生做得幾好,入去前需要消毒,探熱就基本,連枱上面都擺放好消毒噴霧,同紙巾!前菜叫咗combo 醬油配手握紫菜飯,combo其實就係海蝦同鮑魚,各兩隻。鮑魚彈牙易咬,又入味!海蝦都幾鮮,似用左啲酒醃,有酒香氣! 正!仲有隻溏心蛋!紫菜波波飯加埋啲醬油汁!無得輸!佢提供埋手套比我哋,用手吃更滋味!之後係超期待溶岩芝士炸雞麵包,好靚嘅擺盤,個芝士超級吸引,香氣濃,帶啲奶味,點埋香脆嘅炸雞!拉絲炸雞完成!個脆得黎又夠嫩,多汁,加埋個芝士醬!🥰😍最後我哋叫左泡菜茄子辣炒粉絲!呢個一黎到已經比佢香氣迷左,相都差啲無影,茄子同炒粉絲原來係絕配!再埋佢個韓式辣醬,同翠肉瓜,入面口感豐富,味道剛好!推薦!最後兩杯野飲,提子乳酸梳打幾推薦,完全無藥水味,乳酸味重,仲有梳打水,一路食炸雞,一路飲,踞曬!之後一杯超大嘅曲奇沙冰,非常靚,可以當甜品咁食😆🤩正!

之後一杯超大嘅曲奇沙冰,非常靚,可以當甜品咁食😆🤩正!
2021-10-26 93 浏览
今日天氣慢慢轉涼,放左工唔想咁早返屋企,就約咪閨蜜去觀塘食飯shopping,呢間餐廳已經黎過幾次,但係食極都唔厭,非常有特色,食韓國菜唔使去韓國了,黎呢道都食到。首先我地叫左個炸雞combo,真係一次過滿足晒三個願望,有芝士醬炸薯條,韓式辣炸雞,同咪原味炸雞粒。我個人就最鐘意芝士醬薯條,個醬非常特別。而且好香脆。跟住再叫多個蜂蜜提子脆米炸雞半份,呢個非常香脆可口,唔算太油膩,外脆內軟,肉汁鎖住係入面,唔會好乾。之後再叫個拉絲芝士香燒雞翼伴泡菜炒飯,芝士非常多,拉絲拉到好長,芝士同炒飯一齊食真係十分過引,都係好好味。最後叫多個甜品松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰,呢個份量十足,閨蜜最喜愛,雪花冰係用牛乳打既,口感一流,而且唔會好甜,最適合女士們。人地話甜品係有另一個胃係真既。食完十分滿足。

觀塘出晒名既韓國野,次次食都咁好味!❤️芝味炸雞 芝士醬+芝士粉勁香芝士味,外皮脆到好脆口,入面仲有肉汁,好好味超邪惡rrrr🧡蕃茄濃湯豬頸肉准山麵 原本睇完韓劇好想食拉麵,但見到呢個蕃茄准山麵咁特別就試下~蕃茄濃湯豬頸肉准山麵 燶邊豬頸肉肉質好爽脆,湯底係好濃既蕃茄味,好出色💛糯米糍3.6牛乳雪花冰 100分既雪花冰,好香奶味但又唔會太甜,朱古力糯米糍好煙韌,如果太多牛奶味就撈d朱古力粉同雪糕,朱古味有訂企😌
觀塘出晒名既韓國野,次次食都咁好味!

蕃茄濃湯豬頸肉准山麵

2021-10-24
蕃茄濃湯豬頸肉准山麵
2021-10-25 80 浏览
👁‍🗨石鍋蟹子彩雲拌飯 (7.5/10) $ 88同朋友都吾係咁肚餓,所以就叫左兩樣野就算😂呢個石鍋飯既名幾好聽😂入面都係有基本既紅蘿蔔絲,青瓜絲,芽菜,菇等等,不過就比起傳統石鍋飯多左蟹子同蛋條🤡吾係好食得辣既我只係吱左兩小圈既韓式甜辣醬撈飯,吾會太辣,岩岩好😎飯入面仲有頗多紫菜,所以成個飯食落好惹味,好香口,個人認爲比起平時食既石頭鍋飯更好食🤣.👁‍🗨原味韓式炸雞 (7/10) $ 98 (半份)半份既韓式原味炸雞有四舊,每一舊都屬於吾同既位置🙃有雞翼,雞腿,雞胸,個皮炸得非常脆身,肉質都算嫩滑juicy,不過太脆就令人邊食邊有罪惡感😭旁面既兩個醬汁分別係韓式燒烤醬同蜜糖芥末醬,前者甜甜地咸咸地,又帶有少少肉桂味咁😂後者就比較香甜,比較易入口,所以我點左兩下韓式燒烤醬之後就轉左沾蜜糖芥末醬啦😂.🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨石鍋蟹子彩雲拌飯 (7.5/10) $ 88

👁‍🗨原味韓式炸雞 (7/10) $ 98 (半份)

🔛 整體評分(7/10)

2021-10-25 56 浏览
見到咁多人介紹呢間餐廳,我心思思咗好耐,今日終於去到觀塘附近行街,就二話不說去食。點知嚟到餐廳原來好多人排隊,足足等咗半個鐘先有得入,建議大家預鬆啲時間過嚟等位食飯。蟹黃炒淮山麵見到依個淮山麵好特別,我同朋友都二話不說叫佢,佢嘅蟹肉味好香,係有忌廉同蟹膏一齊煮,入面仲有翠玉瓜,蕃茄,洋蔥等緊蔬菜,配搭幾好,好食!溫泉蛋野菜牛肉蕃茄湯烏冬蕃茄湯烏冬本身以為好普通,點知幾好食。佢好食嘅地方就係佢嘅湯底好香番茄味,烏冬唔係出面嗰啲最cheap嘅烏冬,咬落去就散嗰隻,佢係有口感同彈牙。而且溫泉蛋整得好靚,撈埋佢嘅椰菜同牛肉,好味道。糯米糍3.6牛奶乳雪花冰嚟得呢度點會唔叫佢嘅雪花冰呢?我見到隔離枱食呢個牛奶雪花餅好似幾正,本身我都掙扎緊叫士多啤梨味定朱古力味,最後就想食佢嘅糯米糍,所以就叫咗呢一隻味。雪花冰好食,佢嘅糯米糍鷹眼,而且雪花冰好柔細,做到綿綿沙冰😊😊芒果沙冰少甜芒果沙冰個賣相都係超靚,打卡就正了。佢嘅價錢都唔算貴,只係$48 ,但大大杯,我同朋友分享就覺得啱啱好,如果一人一杯就覺得太多了。

蟹黃炒淮山麵

溫泉蛋野菜牛肉蕃茄湯烏冬

糯米糍3.6牛奶乳雪花冰

芒果沙冰少甜
2021-10-25 60 浏览
無得去韓國旅行,日日都韓癮大發。試過好多屋企附近既韓式餐廳,無一間岩心水,又唔想出尖沙咀。於是行遠少少,試下觀塘呢間小火焰。唔講食物住,先講下個裝修。大大隻韓文字加上用木色為主既風格,加埋幾部電視不斷播韓國MV,已經有個幾好既印象。今日小試牛刀黎個LUNCH。叫左 酥炸黑豚肉拌飯 泡菜烤雞腿肉拌飯 同埋 泡菜芝士海鮮餅個別評語請看相片。總括黎講,邊食邊感到韓FEEL。應有都有。炸野炸得好好,唔乾唔刮口,保持到肉質鮮嫰。芝士海鮮餅既海鮮唔會靭,芝士可以拉絲亦都好飽滿,比例剛剛好!一定會搵機會再來試A LA CARTE , 想一嚐炸雞同其他牛類食品!值得推介!

今日小試牛刀黎個LUNCH。

酥炸黑豚肉拌飯

泡菜烤雞腿拌飯
泡菜芝士海鮮餅
  • 泡菜烤雞腿肉拌飯
2021-10-22 117 浏览
這間小火焰地點非常好, “近”APM, 所以唔會迫爆人, 更難得的是:唔使排隊等電梯, 嘥哂D時間~提提大家最好在假期, 第一輪嘅時間, 即係12:00到, 因為人龍不長, 可以好快入座。午餐我地要試新嘢:大醬黑豚粉絲鍋$68, 免費跟咖啡粉絲熱辣辣上枱, 豚肉分量不少,每口粉絲都索哂濃濃嘅湯, 真係可以餸碗白飯架+$12甜辣韓式炸雞, 都有4、5嚿,淺嚐韓式炸雞, 係外脆內嫩的, 唔錯喎另點海鮮炒淮山麪$78, 好多海鮮, 真材實料, 原來淮山麫都幾彈牙, 加個迷你明蝦蕃茄沙律+$18做前菜, 好有清新嘅口感加杯凍蜂蜜柚子茶都係+$3成餐飯最貴就係芒果布朗尼3.6牛乳雪花沙冰$88, 上枱時真係同張相一樣喎, 原來貴在於用3.6牛乳黎制雪花冰, 唔怪之得D冰好creamy滑溜啦! 物有所值呢!再要讚的是服務員好勤快但又不失禮貌, 難得!
午餐我地要試新嘢:大醬黑豚粉絲鍋$68, 免費跟咖啡
+$12
做前菜, 好有清新嘅口感
加杯凍蜂蜜柚子茶都係+$3

再要讚的是服務員好勤快但又不失禮貌, 難得!
見係觀塘人氣餐廳,就嚟試吓!招牌溶岩芝士炸雞麵包🍞-芝士喺麵包入邊係有看頭嘅,芝士同卡邦尼都係夾嘅,所以味道幾好。不過啲雞略嫌太乾,食咗三件,舌頭好像戒傷咗嘅感覺… 所以冇食晒-有啲沙律菜喺旁邊,睇落唔似太新鮮,應該隔咗好耐…… 吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律🥗- 見到個芝士吹到咁大,好有驚喜! 不過篤穿之後,咬落去好似膠質地,真係吞唔到-牛肉唔係咁新鮮,有啲黑黑地⋯⋯- 沙律菜有啲發黃 ……總結: 點咗兩個嘢食都要$360,未飽啊! 咁樣,每人都要 $180性價比低唔會有下次
見係觀塘人氣餐廳,就嚟試吓!

招牌溶岩芝士炸雞麵包🍞

-有啲沙律菜喺旁邊,睇落唔似太新鮮,應該隔咗好耐……

吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律🥗

-牛肉唔係咁新鮮,有啲黑黑地⋯⋯
- 沙律菜有啲發黃 ……

總結: 點咗兩個嘢食都要$360,未飽啊!
咁樣,每人都要 $180性價比低唔會有下次
吹脹水牛芝士牛肉野菌沙律
招牌溶岩芝士炸雞麵包
2021-10-18 112 浏览
Aidan 小火焰🔥好掛住喺觀塘番工嘅日子呢間都係我好鍾意嘅餐廳~以前成日去😅😅今日經開~好想食呀門口仍然係排滿人~要等一陣點咗兩個Lunch Set海鮮炒淮山麵 $78呢個真係好好食😋咁多次都冇失水準!個重點係個醬汁同埋麵質~淮山麵炒得好爽口,個醬好惹味👍🏻大醬湯餃子粉絲鍋$68兩隻辣椒,真係偏辣,餃子大大粒脹卜卜,好足料,下面粉絲都好多👍🏻唔錯追加小食 $15 芝味炸雞其實呢度嘅芝士炸雞都係好出名$15有三件好抵,好好食好Juicy未食過嘅建議可以食熔岩芝士麵包炸雞,嗰個都好正👍🏻平時都食雪花冰,今次試吓個芒果窩夫$78 🧇賣相真係冇得頂,四件傳統窩夫,上面有好甜嘅芒果,有一球芒果雪糕,四小粒芝士蛋糕😋 但感覺窩夫一邊脆一邊唔脆,一邊熱,一邊又唔熱🤔🤔🤔但我地係同一時間食兩邊😅其實佢仲有好多嘢食都好唔錯,只係兩個人真係食唔到咁多
Aidan 小火焰🔥
好掛住喺觀塘番工嘅日子
呢間都係我好鍾意嘅餐廳~
以前成日去😅😅

大醬湯餃子粉絲鍋$68

追加小食 $15 芝味炸雞
其實呢度嘅芝士炸雞都係好出名
$15有三件好抵,好好食好Juicy

未食過嘅建議可以食熔岩芝士麵包炸雞,嗰個都好正👍🏻

平時都食雪花冰,
今次試吓個芒果窩夫$78 🧇

其實佢仲有好多嘢食都好唔錯,只係兩個人真係食唔到咁多
依間韓國餐廳我食咗幾次,但次次都唔記得咗影相,今次就決心幫佢影靚靚相同埋寫食評。呢一間餐廳嘅價位唔算高,價錢都真係幾親民嘅,如果下晝嚟食飯,仲唔使加一添!柚子蜜糖雞翼炒年糕柚子蜜糖雞翼有五隻,加埋炒年糕,都係$98已經有啦,雖然呢一個唔係午餐入面嘅Menu,但係如果夜晚嚟食要加一,所以我就午餐嚟食,好似會抵啲咁樣,而且佢嘅蜜糖雞翼超香,年糕亦都好煙韌,好食㗎!😍😍😍韓式小魚餅加$10已經有兩塊,好抵叫,又係午餐時間先有依個優惠。佢入面有少少蔬菜,魚餅都香嘅!🥰🥰🥰熱蜂蜜生薑茶跟餐叫杯嘢飲,熱蜂蜜生薑茶呢啲特飲,呢度竟然唔使加錢,我就梗係叫一杯養吓生啦。佢嘅薑味唔會太嗆喉,配埋蜂蜜味就啱啱好了。😎😎😎

柚子蜜糖雞翼炒年糕

韓式小魚餅

熱蜂蜜生薑茶

2021-10-15 80 浏览
之前一直想試呢間餐廳,今日終於約到朋友一齊試,餐廳環境舒服,同埋好多都係卡位,有足夠空間比三五知己傾下計。菜式都算好多,由前菜,炸物,石鍋飯同甜品應有盡有。醬油漬鮑魚好鮮味,咸香彈牙,配埋酸菜伴菜超開胃,同埋附送既飯糰加左飯素,味道好夠。甜辣年糕炸雞都好出色,因為我同朋友都擔心食唔到太辣,店員表示醬可以分開上,好貼心。炸雞香脆,原味本身都好食,加埋甜辣醬就更加惹味,如果年糕份量再多啲就好喇。朋友好欣賞呢度既凍咖啡,除左咖啡濃郁之外,帶有奶油味,好creamy,就算冰溶左都唔會淡,值得一試。

菜式都算好多,由前菜,炸物,石鍋飯同甜品應有盡有。

泡菜豆腐鍋配白飯(單點$68),表面鋪有芝麻、香蔥,好足料,有大量泡菜、豆腐、娃娃菜、粉絲、雜菌,食落好惹味。甜薯咖喱吉列豬扒飯(單點$65),份量多,吉列豬扒口感酥脆,咖喱有驚喜,內有牛肉、蘿蔔、洋蔥,味道微辣,太陽蛋配以白飯,味道更佳,甜薯口感綿密,味道清甜,附有車厘茄椰菜絲沙律。迷你明蝦番茄沙律(跟餐$18),表面鋪滿芝士碎,明蝦口感彈牙,味道鮮甜,羅馬生菜、車厘茄,食落好新鮮。甜辣韓式炸雞(跟餐$10),炸雞口感外香脆內嫩滑,味道香辣偏甜。辛辣小杯年糕(跟餐$10),年糕口感煙韌,食落好入味,味道甜辣,附有泡菜。3.6牛乳奶凍(跟餐$10),口感滑溜,奶香味濃,甜度適中。紫薯拿鐵(跟餐$10),表面鋪有紫薯粉,內有紫薯粒,奶味濃厚,味道香甜;附有朱古力曲奇,口感薄脆,內有朱古力粒。拿鐵咖啡(跟餐$5),鮮奶、咖啡比例適中,咖啡味道香濃、不苦澀;附有朱古力曲奇。

• 甜薯咖喱吉列豬扒飯
  • 紫薯拿鐵
  • 辛辣小杯年糕
2021-10-12 427 浏览
第二次去食依間餐廳,雖然已經唔多記得第一次食果陣食咗啲咩嘢,但係記得依間餐廳啲嘢食唔錯😂😁😚。今次試咗幾款。🏷溶岩芝士炸雞麵包($188)炸雞炸得唔油膩,亦唔會過火。農夫包裝住咗啲忌廉芝士溶漿,可以將炸雞點落去啲溶漿嗰度,令炸雞充滿淡淡的芝士味和濃濃的忌廉味,幾好味🤤。另外,仲附帶啲新鮮嘅沙律菜🥗,同埋粉味偏重嘅粟米🌽片🙊🙈,個人認為粟米片嘅味道和口感一般。🏷芝士海鮮菜餅($88)餅底好薄,海鮮有蝦🦐同埋魷魚🦑,另外仲有芝士同埋泡菜,雖然成個菜餅睇落好細個,但係餡料好多😚。雖然餐牌標記呢一款菜式有半條辣椒🌶️嘅辣度,但小編覺得唔算好辣😬,唔食得辣嘅人都可以試吓。🏷脆米豬手沙律($108)利用豬手薄片同埋各款沙律菜做成沙律🥗,令原本食完豬手會有嘅罪惡感無咗🤪。成個沙律味道酸酸的,十分開胃。🏷芒果布朗尼3.6牛乳雪花冰($88)雪花冰充滿3.6牛乳味,唔會太甜或太腬,🤤好鬼正。面頭嘅芒果🥭很鮮甜、唔酸,撈埋芒果雪糕食,好有層次感😚,越食越過癮。*另有加一服務費

🏷溶岩芝士炸雞麵包($188)
溶岩芝士炸雞麵包

🏷芝士海鮮菜餅($88)
芝士海鮮菜餅

🏷脆米豬手沙律($108)
脆米豬手沙律

🏷芒果布朗尼3.6牛乳雪花冰($88)
芒果布朗尼3.6牛乳雪花冰

*另有加一服務費