今日同女朋友黎到九龍城,見到有間小曼谷餐廳門口有隻充氣既娃娃,好吸引人既目光,甘就入去試下啦反正好耐無食過泰國菜。入面環境偏暗,都好有氣氛。甘第一度菜我地就叫左柚子沙律,依道菜好特別,柚子酸酸甜甜,但入面又有花生粒,會有少少鹹味,叫黎開胃真係一流。甘之後就叫左道豬頸肉,豬頸肉好大碟,份量十足,而且燒得啱啱好,唔會有燶既情況。食完兩個小食,就叫左兩道主菜,分別係芒果蟹肉炒飯同鮮蝦炒金邊粉。兩道主菜份量都十足,炒飯配上芒果,令人食既時候有d清新既感覺。金邊粉亦都炒得好香,但唔會太乾身,再之後我地緊係叫左少少串燒黎食,當中不得不提牛舌,出面既牛舌一般都係好薄,但佢既牛舌好厚同埋好冧,唔會好難咬。而且串燒都燒得好好,肉質夠哂嫩口。至於飲品就分別叫左芒果椰汁沙冰同椰皇沙冰,兩杯既甜度都係淡淡地好清涼,會令你飲完即時解渴。
早排約左兩個舊同學食飯,其中一個超愛泰國菜,咁今次就唔試新餐廳,揀左呢間大家都聽過既餐廳—小曼谷,我記得以前食過都十分唔錯😋一入座員工就一人送左個好精美既口罩套比我地,我到而家仲有keep住同用的。菜式選擇非常多,樣樣都想試,最後揀左啲大路既菜式同埋佢地熱門既款😝好快就黎到既係1️⃣泰式馬拉盞炒通菜即叫即炒,熱辣辣好香呀。 啲通菜一啲都唔老,好爽口。而家馬拉盞味道好濃好香。份量都唔少架。跟住黎既係2️⃣泰式生蝦刺身總共有6件,排得靚靚。重點係啲生蝦又大隻又爽甜,口感好好!同朋友邊食邊點頭。推介!仲有個特式菜3️⃣原隻鮮魷筒釀糯米飯呢個係餐廳熱門菜,朋友見到即刻話想要試。 隻魷魚一啲都唔細,3個人食都夠多,事關佢入面包住滿滿既糯米飯。魷魚都幾爽口,只係稍乾左啲啲,但入面既糯米飯就相當入味。呢個菜式真係幾特別。飲品方面 叫左杯最大路既4️⃣芒果椰汁沙冰好大我杯,我好欣賞佢啲冰打得碎夠綿,味道亦唔會太酸或者甜,夠哂解渴。呢餐真係食得超級飽,其實個menu仲有好多野想試,下次再戰😋

好快就黎到既係1️⃣泰式馬拉盞炒通菜

跟住黎既係2️⃣泰式生蝦刺身

仲有個特式菜3️⃣原隻鮮魷筒釀糯米飯

飲品方面 叫左杯最大路既4️⃣芒果椰汁沙冰

2020-06-13 64 浏览
近排迷上左泰國菜,經過見到間舖都好多人食就入去試下。因為啱啱放工所以好肚餓,兩個人叫左勁多野食,食曬但係飽到就嘔😂餐廳有好多款泰國菜揀,講得出既佢大部分都有。首先上左個沙律做前菜,我地叫左泰式鮮蝦柚子沙律。成個沙律份量非常之大,滿滿一碟上面堆滿柚子,想講D柚子真係超級甜,勁多汁勁清甜,再吸埋佢酸酸甜甜既醬汁勁好食,另外有D花生碎,咬落柚子爆汁再配花生碎硬硬地好有口感,仲配左三四隻厚身既大蝦,食到去最後都仲有好多醬汁完全唔擔心會好乾,作為開胃菜超級適合同埋整體味道都好特別,鍾意柚子既必食,我地就兩個人食,但感覺個沙律三四個人分都OK。之後上左飲品,去泰國餐廳少不免要叫椰子野飲,我叫左椰皇沙冰。幾大一杯,沙冰夠凍,味道唔太濃,有淡淡既椰香,飲到最後有d椰蓉可以食下。提到野飲見隔離臺叫左椰青好大一舊好似幾好飲,下次又試下。之後上左泰式鮮蝦炒金邊粉,去泰國餐廳點Pad Thai已經係慣性動作。佢金邊粉好大一碟,配料都好足。金邊粉扁身質感連綿,鍾意佢芽菜夠爽口,同埋好多蛋碎,夠入味甜甜地但又唔會太濃,配左三隻蝦鮮甜厚身,鍾意食金邊粉既值得一試。另一個主菜係鮮芒蟹肉炒飯,又係好大一碟。個飯炒得夠香

另一個主菜係鮮芒蟹肉炒飯,又係好大一碟。個飯炒得夠香,鍾意佢D飯好粒粒分明偏硬身,同埋有好多雜豆令成個飯感覺好健康。第一次試芒果配炒飯原來都幾搭,食食下飯有D細細粒既芒果甜甜地幾特別,芒果包係飯入面所以變暖暖地,如果再凍D應該仲好食。
另一樣泰國餐廳必點就係燒豬頸肉,一碟有勁多片。望落去每片豬頸肉都有D油脂,厚薄適中,配左個酸酸甜甜既醬汁。食落去有少少炭火香味,豬頸肉好長一片唔會太難咬開,配個醬汁既惹味,食完感覺都唔會太油膩,份量多到覺得三四個人分都無問題。
食到呢度其實都已經好飽,不過太耐無食串燒我地又忍唔住叫黎食。串燒因為佢直刻整所以等得比較耐,但岩岩好可以食曬前菜主菜先慢慢食。
望住甘大一盤我地都有D嚇親,每串都非常足料,逐樣講一下。
雞肉串幾嫩,厚薄適中,都幾香雞肉味。
之前從來無見過甘厚既牛脷,叉一吉就入,食落去原來同平時食開既牛脷都幾唔同,佢係一咬入去就散開既質感同比較真係重味。
另外就係雞軟骨,好脆口同埋都唔會只係得骨,有少少肉配軟骨,燒得都好香,好味!
牛肉串都唔錯,幾香牛肉味同唔“孩”,仲有d肉汁包住。

雞翼只係影左個翼,但係其實佢有埋個髀。呢個好食,外皮燒得香脆入面d肉嫩滑,連個尖都好食。
甘多款串燒入面最推介雞軟骨同雞翼。

整體黎講間餐廳真係好多選擇,滿足到曬食泰國菜既欲望,而且每樣野分量都超多,岩曬我地D大食症既人,價錢亦都合理,服務態度亦都好好,主動幫你收碟,想食泰國菜不妨可以一試。
2020-06-11
  • 柚子沙律,金邊粉,雞軟骨雞翼串燒
2020-06-12 73 浏览
去九龍城食泰菜,絕對要嚟呢間餐廳喔!超抵食,又好味!🧀芝士炸蝦丸($94@3)網球咁大粒,幾吸引📸外層香脆彈牙一啖咬落去芝士湧出...雖然未至於好澎湃,但都有好濃芝士味喔!🥢泰式芝士烤酥餅($32@2)新鮮滾熱辣上枱,香氣泗溢呢🤤酥餅酥脆有層次感,非常”芝”味!但注意酥餅比較油,飽膩感會偏高喔⚠️🧄泰式蒜蓉包($30@4)比想像中大件好多😍咬落包邊爽爽聲,夠哂脆口!食到好香嘅蒜蓉味,但又未至於太濃烈用嚟撈咖喱絕襯呀👍🏻🍛黃咖哩牛腩($88)咖哩富椰汁香味,香而不辣牛腩大件具口感,牛味好濃喔!🍴冬陰海鮮炒公氣麵($83,走青)可揀走青走韮菜走芽菜😉海鮮份量都幾多...有帶子、原隻蝦、青口&魷魚🦑而公仔麵炒得非常入味每啖都食到酸辣嘅冬陰功味喔!開胃惹味,配料又夠多,推介必食呀💯🥤芒果沙冰($36)大啖一啜... 認真不得了呀💕沙冰勁重芒果味,超香甜而且夠哂凍,透心涼呢❄️
去九龍城食泰菜,絕對要嚟呢間餐廳喔!
超抵食,又好味!

🧀芝士炸蝦丸($94@3)
網球咁大粒,幾吸引📸
外層香脆彈牙
一啖咬落去芝士湧出...
雖然未至於好澎湃,但都有好濃芝士味喔!

🥢泰式芝士烤酥餅($32@2)
新鮮滾熱辣上枱,香氣泗溢呢🤤
酥餅酥脆有層次感,非常”芝”味!
但注意酥餅比較油,飽膩感會偏高喔⚠️

🧄泰式蒜蓉包($30@4)
比想像中大件好多😍
咬落包邊爽爽聲,夠哂脆口!
食到好香嘅蒜蓉味,但又未至於太濃烈
用嚟撈咖喱絕襯呀👍🏻

🍛黃咖哩牛腩($88)
咖哩富椰汁香味,香而不辣
牛腩大件具口感,牛味好濃喔!

🍴冬陰海鮮炒公氣麵($83,走青)
可揀走青走韮菜走芽菜😉
海鮮份量都幾多...
有帶子、原隻蝦、青口&魷魚🦑
而公仔麵炒得非常入味
每啖都食到酸辣嘅冬陰功味喔!
開胃惹味,配料又夠多,推介必食呀💯

🥤芒果沙冰($36)
大啖一啜... 認真不得了呀💕
沙冰勁重芒果味,超香甜
而且夠哂凍,透心涼呢❄️
2020-06-11 72 浏览
很久沒見外出用膳了, 今天同老友慶生,再出省吃個晚飯, 小曼谷之前也曾光顧,印象很好,便提議再次去飽腹一頓!今日我地完全將健康拋諸腦後,第一道上的菜便是滿滿的串燒,有串燒墨魚咀,串燒雞軟骨,川燒雞腎還有鮑魚菇,雞軟骨。雞腎和墨魚咀很爽口,吃得出燒的時候灑上了一點鹽,鮑魚菇口感的確有點像真的鮑魚!作為前菜很開胃!然後有馬拉盞炒通菜,通菜味道剛剛好,馬拉盞很香,跟我在泰國吃的味道差不多!很正宗海鮮青咖喱,青咖喱有椰香味,而且海鮮很豐富,有魷魚有青口也有一點很爽口的蔬菜!一點也不辣!不嗜辛辣者也啱吃!配飯一流。泰式鐵板蠔餅很驚喜的蠔餅,裏面有很多生蠔,生蠔帶有一點海水味,餅底裏面有芽菜,令整道菜沒有肥膩感!也可以防止蠔餅燒焦!泰式燒魷魚,魷魚大大隻啖啖肉是encore之選我們還點了涼粉冰和芒果沙冰來作一個甜甜的結尾!小曼谷!我會再再來

泰式鐵板蠔餅

泰式燒魷魚,魷魚大大隻啖啖肉是encore之選

2020-06-04
2020-06-10 66 浏览
泰菜來說,我還是很喜歡到這家小曼谷海鮮燒烤屋吃飯,這次已經是第n次來了。他們的串燒很新鮮,今天點了帶子和鮮蝦串燒,帶子很大顆,很有口感。蝦是牛油烤蝦,很香很多肉,順帶一提小蕃茄很鮮甜。泰式鐵板蠔餅是我最喜歡的一盤,很大的一盤鐵板蠔餅,蛋醬金香,蠔仔非常大隻,超級香口好吃。芝士炸蝦球很有gimmick, 大大的蝦球切出來是流心芝士,記得趁熱吃。香辣肉碎炒飯還真的是挺辣的,但實在是炒得很有鑊氣。燒豬頸肉原來很大一塊,烤得很香,沾上有魚露的泰式酸辣醬很惹味。生菜包也不錯,很多肉碎而且都炒得挺香,包起來吃很fresh小曼谷是一直不會讓人失望的正宗泰菜餐廳。

香辣肉碎炒飯還真的是挺辣的,但實在是炒得很有鑊氣。

生菜包也不錯,很多肉碎而且都炒得挺香,包起來吃很fresh

小曼谷是一直不會讓人失望的正宗泰菜餐廳。
2020-06-10 56 浏览
自從新冠疫情後已很久沒有相約三五知己外出用膳了!朋友想吃泰菜,便決定找一間口碑好的嘆一嘆,九龍城可說是泰國菜的集中地!朋友曾光顧這間小曼谷!吃過後,果然值得記錄一下!泰式馬拉盞通菜通菜爽口新鮮!馬拉盞味道剛剛好!有一點椒絲吊味卻不辣!邊傾邊吃,菜放了一陣也不會變黃!靑咖哩海鮮再加泰式原味烤薄餅青咖哩很香!跟烤薄餅簡直是絕配! 濃合咖哩內有豐富海鮮!回本之選!泰式鐵板蠔餅很大碟!蠔餅內充滿着肥美的生蠔!一點也不吝嗇!外跪內軟!而生蠔鮮味十足!非常惹味!泰式原隻鮮魷魷魚大隻厚肉! 啖啖肉而不太焦! 吃得到沒加太多調味!主要吃鮮味,驚喜!再來杯椰汁涼粉冰椰味比其他餐廳來得香濃!加涼粉簡直暑氣全消!雖然卡路里高!但最後也全杯KO凍檸樂這杯可是原罐可樂上,性價比高

泰式馬拉盞通菜

靑咖哩海鮮再加泰式原味烤薄餅

泰式鐵板蠔餅

泰式原隻鮮魷

再來杯椰汁涼粉冰

凍檸樂
這杯可是原罐可樂上,性價比高

2020-06-09 80 浏览
好耐冇食過泰菜了,😊咁岩我嘅寶寶們都有興趣食,咁我就提議食我最鍾意食嘅小曼谷🥰。✌🏻九龍城有兩間小曼谷,我就鐘意出面個間,因為比較新同大間。😜呢到有好多款野食!⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹😋超大個法包,應該足夠4個人share 黎食。要讚下個包整得幾好食😋,外脆內軟!點埋咖哩食,正正!❤️⭐️冬陰功湯🌶佢有兩個size揀,我地呢個係中size。好足料!有幾隻大蝦🍤,菇同唔同嘅香料!個湯係好飲嘅,但佢就唔同出面椰奶咁重,飲落似湯水多d嘅。⭐️泰式拼盤🥰呢個拼盤不得了,諗住三個人叫個大嘅,就大份左了,其實細嘅都足夠三個人食。❤️佢有蝦餅、魚餅、春卷同雞棗,每款有三件,跟住其實佢每件都會分一半,變相其實有六件!😋係好食嘅特別鍾意佢個蝦餅!又彈牙,蝦膠同蝦肉又夠!⭐️榴槤冰好少會有榴槤沙冰!😎今次叫咗個飲,個味道好天然,好似真係攞舊榴槤打出嚟咁!🤗最上有少少榴槤肉,杯野又唔係話好甜,有清新嘅感覺!👍🏼
呢到有好多款野食!

⭐️泰王咖喱法包軟殼蟹😋

⭐️冬陰功湯🌶

⭐️泰式拼盤🥰

⭐️榴槤冰
2020-06-09 39 浏览
記得這家餐廳在九龍城已經開業很久,以前都吃過,味道正宗,份量蠻多,價錢合理。這次和朋友過來吃泰菜,幸好有訂位,晚飯時分,人流絡繹不絕。而且轉了電子下單方式,以手機掃收據上的QR Code,直接在上面選擇及點菜,方便多了。天氣炎熱,但這裡冷氣不太夠,吃辣更加會不停流汗,先來一杯芒果椰汁沙冰,解解渴。泰國菜少不了他們的惹味炒菜。最喜歡吃椰菜苗,泰式馬拉盞炒椰菜苗,椰菜苗翠綠,新鮮,以馬拉盞炒,炒得鹹香,蒜香,不過味道偏濃。小菜的泰式鐵板蠔餅以鐵板呈上。這澎湃的蛋餅,原來底下有很多芽菜墊高,蛋及蠔仔份量也挺多,蠔仔肉飽滿。主食點了一份香葉辣椒豬肉碎炒飯,上面還有隻荷包蛋蓋著飯,飯底較濕潤。材料簡單。豬肉碎香辣,飯入面還藏了很多指天椒粒,越吃越辣越過癮。
小菜的泰式鐵板蠔餅以鐵板呈上。
2020-06-06 51 浏览
呢間泰國菜,已經嚟咗好多次,依然食過返尋味,百吃不厭,冇得去旅行,唯有係咁食唔同國家嘅嘢,當自己喺椰林樹影下嘆緊泰國菜!-熱辣辣嘅天氣,當然要先飲個椰青,凍冰冰又甜!-今次嗌咗幾款串燒,有安格斯牛小排,帶子,雞全翼。特別推介雞全翼,燒得唔會太過乾,仲保持到雞翼嘅juicy。-另外叫咗一個海鮮孖寶,有大蝦同埋扇貝,非常新鮮!-今次特別試咗佢個煲仔翅,配上芫荽蔥芽菜等等嘅配料,口感大增!-一個完美嘅晚飯當然要有甜品啦,最近芒果當造,梗係要食芒果糯米飯!
熱辣辣嘅天氣,當然要先飲個椰青,凍冰冰又甜!

另外叫咗一個海鮮孖寶,有大蝦同埋扇貝,非常新鮮!

2020-06-02 54 浏览
家姐上次食完返嚟係咁話好好食.佢知我鍾意食泰國菜.所以叫我一定要去試吓.咁就跟佢去試吓啦。佢驚我唔知邊間.特登影咗門口隻公仔比我認。🤣去到門口.原來係隻好大嘅吹氣公仔.望住佢有莫名嘅喜感.未入門口已經有愉快心情.入門口前都做足防疫措施。👍🏻第一次食乜都想試吓.所以都叫咗好多款.上菜速度都算快.態度好亦會幫忙執位👍🏻首先嚟到嘅係冬陰功.賣相幾好.好足料.味道香濃到位。再嚟係明爐香檸汁蒸烏頭,呢樣係我食泰國菜必叫嘅.一嚟到已經香噴噴.檸檬清香撲鼻.食慾大增.味道口感都無令我失望。跟著到串燒嚟到.我哋叫咗3款串燒.泰式臘腸,安格斯牛柳粒同埋豬肉串。豬肉串又係我食泰式串燒必定叫嘅.配搭嘅沙嗲汁間間都有佢唔同嘅特色.今次呢個係偏甜.用粗粒花生調配.令口感更豐富。泰式臘腸我係第一次食.望落去同中式臘腸好似.原來食落都似.🤣不過唔同嘅係.泰式比較粗啲圓潤啲.因為係串燒.所以食落有燒過嘅焦香.超正。安格斯牛柳粒燒得夠林.牛味都重.筋位燒到焦焦地.口感同味道都好好.咬完唔捨得吞。😍咖喱炒蜆都係第一次食.唔係好食得辣嘅我都食到.味道同出面一般嘅咖喱有少少唔同.好似多咗一種香料嘅味.係好食嘅.蜆肉粒粒都飽滿

佢驚我唔知邊間.特登影咗門口隻公仔比我認。🤣

首先嚟到嘅係冬陰功.賣相幾好.好足料.味道香濃到位。

咖喱炒蜆都係第一次食.唔係好食得辣嘅我都食到.味道同出面一般嘅咖喱有少少唔同.好似多咗一種香料嘅味.係好食嘅.蜆肉粒粒都飽滿.我同家姐都認為.呢味餸送飯一流。

最後泰式炸魚餅.喺泰國食過唔少.係我最愛嘅泰國小食之一.但係喺香港唔係間間食得返嗰種泰國味.呢間竟然無令我哋失望.食到我最最最愛嘅檸檬葉味。😍

呢餐飯食得好滿足.滿足到食唔曬最後嚟嘅魚餅.所以決定打包比屋企人分享.職員見我哋食唔曬.即刻問我哋係咪唔好食.好欣賞佢哋主動了解同接受顧客意見嗰份心.真係唔係間間做到。
2020-06-02 44 浏览
星期四放工雞咁腳衝去九龍城食飯,衝到去朋友已經等咗我一陣,不過都要等一陣位,好多人等緊有位入去坐得,有口罩套同搓手液送,口罩套有佢地象仔logo。餐廳樓底高,就算多人都唔會覺得有壓迫感。天氣熱,坐底即刻見到佢有個36蚊大大支酒有得叫,即要再點咗個海鮮青咖哩,飛天通菜,菠蘿雞肉炒飯,3串串燒(2牛&1豬)。咖哩足料,有蝦有魷魚仲有帶子,夾埋炒飯幾好,唔咸唔算好辣。串燒肉質新鮮,燒到啱啱好。重點係個飛天通常,食到剩返dd菜碎都要夾埋佢,朋友仲話想試自己整,因為太正喇。辣得好過癮,入口勁香,配埋凍啤酒真係心曠神怡

2020-05-31 49 浏览
平時都知九龍城出名食泰國🇹🇭菜 今日終於有機會朝聖!星期五打電話book星期日檯 想食7點 點知店員話full晒要6:30/9:00 哇真係認真爆場 最後店員好好卑我book 6:45。 哇去到九龍城 度度都係車 完全拍唔到車 等左25分鐘終於有車出 有位入 好彩早到 如果唔係遲入座就唔太好啦一座低 叫野食 原來要自己寫number起張紙仔度 然後姐姐員工 會好似背書咁同你對單 佩服佢地既記憶力👍👍大熱天時 要叫d野飲先 見奇異果🥝沙冰係推介之選 好啦 就叫佢! 哇 味道真係唔錯 唔太甜 好自然 夠奇異果味但唔酸!成杯野仲會見到d奇異果籽 有助排便啊!❤️最鍾意係條燒白鱔 好脆 夠厚身 真係好想叫多幾串 不過有d貴 🧡另外叫左隻咖喱肉蟹 時價 $4xx 哇好大隻蟹 個殼大過我隻手板 淡淡肉 個咖喱汁都好q正 唔太辣帶甜 好送飯!最後我地食晒d蟹同蔥 仲叫姨姨幫我地打包走d汁 用黎聽日煮餸!💛仲叫左燒盲曹魚 好好食 唔多骨 好滑 亦唔腥!推介所有愛食魚既朋友💚 叫咖喱蟹既時候 姐姐店員推介我地食薄餅 薄餅好酥脆 好想奶油味 但食落唔油 不過唯一唔好之處就係佢太脆 好難直接點咖喱汁 要用匙

💚 叫咖喱蟹既時候 姐姐店員推介我地食薄餅 薄餅好酥脆 好想奶油味 但食落唔油 不過唯一唔好之處就係佢太脆 好難直接點咖喱汁 要用匙羹筆d汁上薄餅先得
💜串燒都唔錯 牛舌好淋 正 有夠牛味 不過墨魚嘴就一般般 得小小海鹽味 而且有d奀 仲有個牛肉粒 好夠牛味 但相比牛舌就無咁淋 但肉味再濃d
💙 甜品 叫左兩樣 芒果糯米飯 同椰汁千層糕 芒果好甜不過原來配熱既糯米飯 好特別 但我覺得凍會好食d 千層糕 超級正 我食過咁多間 最好食係呢間 好夠軟糯 唔係硬既 清甜滋味

整體:9.5/10 ⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 燒白鱔
  • 奇異果沙冰
  • 咖喱炒蟹
2020-05-31 175 浏览
今日夜晚想食泰國菜,於是就揀咗九龍城個人認為最好食嘅一間泰國菜「小曼谷海鮮燒烤屋」。記得去之前要卜位,因為佢都好多人食同埋work in 嘅話都要等位。咁我哋今次就叫咗三道菜同兩杯嘢飲1.泰王咖喱法包軟殼蟹😬佢係用一個法包包住咖喱汁,而軟殼蟹就放咗喺旁邊😋為咗防止軟殼蟹浸左喺咖喱汁入邊而影響到佢脆卜卜嘅一面,所以佢會放喺旁邊🙃唔使再額外叫薄餅同埋蒜蓉包2.豬肉碎生菜包😋個人認為唔夠辣,但係份量比起其他泰國餐廳大份3.泰式馬拉盞炒通菜,好濃味同埋佢加咗好多材料喺入邊一齊炒,係勁好食😋😋😋咁我哋兩個人就食呢三道菜已經好飽啦,因為個法包真係好大份😳飲品方面我哋就叫咗芒果沙冰同埋椰皇沙冰👍夠濃縮的芒果同椰汁味🤪
咁我哋今次就叫咗三道菜同兩杯嘢飲
咁我哋兩個人就食呢三道菜已經好飽啦,因為個法包真係好大份😳
馬拉盞炒通菜
椰皇沙冰
豬肉碎生菜包
泰王咖喱白汁包軟殼蟹
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
早排食完一次,好掛住佢個烤魚,今日就帶細妹嚟食。😋Book咗6:30 ,放工來到差唔多,門口隻吹氣公仔真係好令人深刻,細妹第一次嚟,都係全靠呢隻吹氣公仔令佢唔使搵咁多冤枉路。一入到去,職員都不忘做最緊要嘅事——探熱,呢間餐廳好科技化,竟然可以掃QR code喺電話落order,超方便。兩個人又係眼闊肚窄,上次食咗桂花魚,今次想試吓明爐香檸汁烏頭魚,另外仲叫咗咖喱炒蜆,幾款串燒,泰式炸魚餅… …冬陰功:好夠味,飲完唔會好頸渴,材料好足,每人有一隻大蝦,都幾新鮮,分量剛剛好。明爐香檸汁烏頭魚:最期待嘅一樣,好鍾意烏頭魚本身嘅口感,香檸汁越煮越出味,酸酸地,加埋其他香料調成嘅汁同條魚好夾。串燒臘腸:平時食中式臘腸食得多,泰式嘅又係點嘅呢?其實同中式差唔多,但係原來燒烤咁樣食都好得意,表層甜甜地,燒來食仲多咗d焦香。串燒安格斯牛柳粒:每次食串燒都必叫,不過有啲會燒到好韌,但係佢又吾會,仲有少少筋位,口感吾錯,而且牛肉好靚,唔使點樣落調味料,牛味已經好香。咖喱炒蜆:超級送飯系列,辣到啱啱好(因為我哋揀咗黃咖喱),粒粒蜆都脹卜卜,啖啖肉。燒豬肉:唔算好特別,但味道都唔錯嘅。泰式炸魚餅:喺泰國食過一
早排食完一次,好掛住佢個烤魚,今日就帶細妹嚟食。😋

燒豬肉:唔算好特別,但味道都唔錯嘅。

泰式炸魚餅:喺泰國食過一次之後就迷上咗佢了,見到餐牌上張相似模似樣,就叫咗佢嚟試,果然同我之前喺泰國食嘅差唔多,不過唔係好食得辣嘅我哋,食咗半個已經要飲可樂,但係都係忍唔住繼續食落去🤣

兩個人叫到一枱野,果然係眼闊肚窄,最後決定留返魚餅打包比屋企人食,點知我哋叫職員比外賣盒我哋時,佢見到我哋剩返咁多魚餅,即刻問我地係咪佢哋整得唔好食,當然我解釋返係因為我哋叫得太多,但好欣賞佢哋好主動問客人意見,從而作出改善。