2020-06-13 64 浏览
近排迷上左泰國菜,經過見到間舖都好多人食就入去試下。因為啱啱放工所以好肚餓,兩個人叫左勁多野食,食曬但係飽到就嘔😂餐廳有好多款泰國菜揀,講得出既佢大部分都有。首先上左個沙律做前菜,我地叫左泰式鮮蝦柚子沙律。成個沙律份量非常之大,滿滿一碟上面堆滿柚子,想講D柚子真係超級甜,勁多汁勁清甜,再吸埋佢酸酸甜甜既醬汁勁好食,另外有D花生碎,咬落柚子爆汁再配花生碎硬硬地好有口感,仲配左三四隻厚身既大蝦,食到去最後都仲有好多醬汁完全唔擔心會好乾,作為開胃菜超級適合同埋整體味道都好特別,鍾意柚子既必食,我地就兩個人食,但感覺個沙律三四個人分都OK。之後上左飲品,去泰國餐廳少不免要叫椰子野飲,我叫左椰皇沙冰。幾大一杯,沙冰夠凍,味道唔太濃,有淡淡既椰香,飲到最後有d椰蓉可以食下。提到野飲見隔離臺叫左椰青好大一舊好似幾好飲,下次又試下。之後上左泰式鮮蝦炒金邊粉,去泰國餐廳點Pad Thai已經係慣性動作。佢金邊粉好大一碟,配料都好足。金邊粉扁身質感連綿,鍾意佢芽菜夠爽口,同埋好多蛋碎,夠入味甜甜地但又唔會太濃,配左三隻蝦鮮甜厚身,鍾意食金邊粉既值得一試。另一個主菜係鮮芒蟹肉炒飯,又係好大一碟。個飯炒得夠香

另一個主菜係鮮芒蟹肉炒飯,又係好大一碟。個飯炒得夠香,鍾意佢D飯好粒粒分明偏硬身,同埋有好多雜豆令成個飯感覺好健康。第一次試芒果配炒飯原來都幾搭,食食下飯有D細細粒既芒果甜甜地幾特別,芒果包係飯入面所以變暖暖地,如果再凍D應該仲好食。
另一樣泰國餐廳必點就係燒豬頸肉,一碟有勁多片。望落去每片豬頸肉都有D油脂,厚薄適中,配左個酸酸甜甜既醬汁。食落去有少少炭火香味,豬頸肉好長一片唔會太難咬開,配個醬汁既惹味,食完感覺都唔會太油膩,份量多到覺得三四個人分都無問題。
食到呢度其實都已經好飽,不過太耐無食串燒我地又忍唔住叫黎食。串燒因為佢直刻整所以等得比較耐,但岩岩好可以食曬前菜主菜先慢慢食。
望住甘大一盤我地都有D嚇親,每串都非常足料,逐樣講一下。
雞肉串幾嫩,厚薄適中,都幾香雞肉味。
之前從來無見過甘厚既牛脷,叉一吉就入,食落去原來同平時食開既牛脷都幾唔同,佢係一咬入去就散開既質感同比較真係重味。
另外就係雞軟骨,好脆口同埋都唔會只係得骨,有少少肉配軟骨,燒得都好香,好味!
牛肉串都唔錯,幾香牛肉味同唔“孩”,仲有d肉汁包住。

雞翼只係影左個翼,但係其實佢有埋個髀。呢個好食,外皮燒得香脆入面d肉嫩滑,連個尖都好食。
甘多款串燒入面最推介雞軟骨同雞翼。

整體黎講間餐廳真係好多選擇,滿足到曬食泰國菜既欲望,而且每樣野分量都超多,岩曬我地D大食症既人,價錢亦都合理,服務態度亦都好好,主動幫你收碟,想食泰國菜不妨可以一試。
2020-06-11