2018-02-24 190 浏览
今日去元朗探朋友同佢囝囝,之後就行去教育路搵野食。老公一見到依間餐廳,就話佢以前係九龍城食過,估唔到依家元朗都開左分店。我話我無食過,咁佢就話九龍城個間好食,我地就入去試下啦~一黎佢就叫佢至愛之一既 「鮮菠蘿海鮮炒飯」好多料既炒飯,有魷魚、菠蘿,海蝦、洋蔥粒、炒蛋、提子、青豆......,仲要有帶子。而且件件大大粒又新鮮。粒帶子大過過5蚊銀😁而且义起時仲彈下彈下,好新鮮呀!菠蘿好甜,魷魚彈牙炒飯粒粒分明,又香又入味,用料足而功夫好!馬拉盞通菜好香馬拉盞味呀,又夠鑊氣。而且超多馬拉盞,一d都唔嗇色;通菜好嫰,材料新鮮,老公鐘意到食到乾乾淨淨🤣泰式燒原隻鮮魷熱辣辣出煙既原隻鮮魷,已經幫我地切片上。微燒既香,彈牙既質感,加上酸辣既醬汁,美味到極!最正係條魷魚蘇,燒得好香脆,又唔靭yummy~泰式炸芝士蝦丸聽到個名都覺得正嘩,手掌咁大粒,好大呀!一上台已經聞到好香蝦味~溶心芝士要趁熱食,d芝士拉到絲架,配埋濃郁又彈牙既蝦膠同卜卜脆既皮,好正呀~我叫左酸梅七飲因為咸檸七就飲得多,酸梅七第一次見,所以要試下~酸酸咸咸,好開胃,加七喜埋d氣,好爽呀!因為泰啤唔係度度有得飲,所以一黎到老公就點左支泰啤
今日去元朗探朋友同佢囝囝,之後就行去教育路搵野食。
我話我無食過,咁佢就話九龍城個間好食,我地就入去試下啦~

一黎佢就叫佢至愛之一既 「鮮菠蘿海鮮炒飯」
而且件件大大粒又新鮮。

粒帶子大過過5蚊銀😁而且义起時仲彈下彈下,好新鮮呀!
菠蘿好甜,魷魚彈牙

炒飯粒粒分明,又香又入味,用料足而功夫好!

馬拉盞通菜
好香馬拉盞味呀,又夠鑊氣。
而且超多馬拉盞,一d都唔嗇色;
通菜好嫰,材料新鮮,老公鐘意到食到乾乾淨淨🤣

泰式燒原隻鮮魷
熱辣辣出煙既原隻鮮魷,已經幫我地切片上。
微燒既香,彈牙既質感,加上酸辣既醬汁,美味到極!
最正係條魷魚蘇,燒得好香脆,又唔靭yummy~

泰式炸芝士蝦丸

聽到個名都覺得正

嘩,手掌咁大粒,好大呀!
一上台已經聞到好香蝦味~

我叫左酸梅七飲

因為咸檸七就飲得多,酸梅七第一次見,所以要試下~
酸酸咸咸,好開胃,加七喜埋d氣,好爽呀!

因為泰啤唔係度度有得飲,所以一黎到老公就點左支泰啤,聞落有陣陣既啤酒花香👍🏻

元朗人唔使出九龍城都有好味既泰國野食
2018-02-24
  • 泰式炸芝士蝦丸
2018-02-24 126 浏览
終於食泰國野唔洗去九龍城啦出名正宗泰菜嘅 小曼谷 進駐元朗!小妹表示非常高興 趁住未開工即刻約埋媽媽去開個餐先點半鐘全場爆滿 睇黎大家都期待左好耐叫左個咖哩包軟殼蟹 一上枱已經好香咖哩味大大個法包烤得好香脆 加埋咖哩汁勁好食配埋脆卜卜嘅軟殼蟹 夾左 而且份量唔細重有香檸汁桂花魚 酸酸辣辣 十分惹味最後叫左個鐵板豬頸肉配芥蘭 上枱時重炸炸聲宜架啲芥蘭實在太好食 唔會太老 幾爽甜配埋豬頸肉 增加唔少口感 最尾叫左兩杯青檸梳打 即刻爽晒
終於食泰國野唔洗去九龍城啦
出名正宗泰菜嘅 小曼谷 進駐元朗!
小妹表示非常高興 趁住未開工

泰皇咖哩法包軟殼蟹
明爐香檸汁蒸桂花魚
鐵板豬頸肉芥蘭
2018-02-24 95 浏览
近來經常在元朗到處逛,前幾天行街時看到這間小曼谷泰國美食,店舖位於人流較旺,地理位置方便,侍應說原來這間是新店,那就更有興趣入去品嚐下啦!門面招牌燈光亮眼,進入店內,環境感到泰式風情,舒適、明亮、乾淨及整潔,地方不錯。服務態度非常有善的經理安排我們入座後,見到桌上的新推介都不錯,但因為今天我們是想吃海鮮,所以下次先點這兩款吧 ;  泰皇咖喱豬頸肉脆豬包及泰式風情泰國臘腸薄餅,這兩款可單點或套餐。餐牌上的菜式種類選擇非常多,海鮮BBQ 、魚蝦蟹、咖哩、炒粉麵飯、飲品及甜點等,通通都有 ; 晚市有單點亦可選擇套餐,隨意配搭都沒問題啦!喜歡吃海鮮的我們,今晩點了明爐蒸桂花魚、蒜爆胡椒炒虎蝦和冬蔭公湯。明爐蒸桂花魚    $208別緻的魚形器皿,盛載著熱騰騰的桂花魚,器皿𥚃裝置小火爐,保持魚的熱溫度,慢慢吃都不會變凍呢。原條桂花魚表面香軟,肉質嫩滑,鮮味十足,很好吃呀!湯裡還有很多材料,什錦蔬菜和酸梅,味道微酸和鮮甜,愈飲愈開胃,美味。蒜爆胡椒炒虎蝦 (四隻)     $178超大隻的虎蝦炸得香脆,肉嫩鮮香,爽口彈牙,很多炸蒜蓉舖上面,香脆惹味,鮮甜辛香,這道菜做得非常出色和可口。冬蔭公湯

明爐蒸桂花魚    $208

明爐蒸桂花魚

蒜爆胡椒炒虎蝦 (四隻)     $178

蒜爆胡椒炒虎蝦

冬蔭公湯     $108 (大)

我們叫了大size的冬蔭公湯,份量頗多,材料豐富,有幾隻大蝦、菇菌類和多種香料等,湯頭集合了酸、辣、甜、鮮和香的味道,可以説是五味俱全。天氣冷,喝一碗香辣的熱湯,既開胃,喝完份外飽肚又暖身。

泰式冬蔭公湯,吃泰國菜必點的。酸酸辣辣,非常開胃,獨特的泰式香味,太美味喇!
冬蔭公湯

芒果椰汁沙冰     $36

口感香濃而新鮮的芒果味,像mousse般幼滑,帶出椰子的香甜,冰爽順滑,解喝消膩。
芒果椰汁沙冰

椰青     $37

大大個冰凍的椰青,清清甜甜,爽順解膩。
椰青

今晚享用了如此美味的泰菜,感覺滿意及滿足!
而且經理和所有侍應的服務態度非常好,值得讚許!
更在這舒服潔淨的環境下,感覺真的不錯,相信好
快會再來,因為經常在這附近與朋友一起聚會。
2018-02-23
明爐蒸桂花魚
蒜爆胡椒炒虎蝦
冬蔭公湯
芒果椰汁沙冰
椰青
2018-02-23 88 浏览
入左元朗探朋友,不知不覺傾吓傾吓又到食飯時間,朋友話不如食埋飯先走,但係又唔知有咩好食,佢話 小曼谷泰國菜喺元朗竟然開咗,平時同佢都係食開九龍城嗰間,既然開咗元朗咁梗係都要試吓啦。元朗分店啲面比較細,但係好彩我哋兩個人去都安排左四人枱比我地,都算坐得OK。餐牌同九龍城分店差唔多,選擇都叫好多下。泰式鳳爪沙律鳳爪處理得夠乾淨,食落爽口,酸道同辣度到都夠,夾埋洋蔥同生菜一齊食,開胃清新泰式生蝦刺身呢度嘅生蝦全部都好厚身,食落啖啖肉,而且處理得好好,咬落嘅時候超級爽口泰式鹹魚炒椰菜苗椰菜苗一啲都唔苦,食落嘅時候冇菜渣,配埋鹹香度都好夠嘅鹹魚一齊炒,惹味得來又健康風味燒豬頸肉豬頸肉表層燒到燶燶地,好香焦香味,但係入面嘅肉質仍舊保持10分嫩滑多汁。泰式蠔餅同出面嘅蠔餅唔同,佢呢度既蠔餅係炸既,一啖一個蠔餅仔送入口,飲住野傾計好過癮呢個魚個湯底真係好得,酸多過辣啦,越飲越開胃,而且魚本身冇乜腥味,肉質10分滑,索買個咁正嘅湯汁真係一流,最後食完條魚之後我哋呢個湯都清埋燒菠蘿配埋嘢飲食餐飯閑閑哋傾兩三個鐘都冇問題啦

泰式鳳爪沙律
鳳爪處理得夠乾淨,食落爽口,酸道同辣度到
都夠,夾埋洋蔥同生菜一齊食,開胃清新

泰式生蝦刺身

泰式鹹魚炒椰菜苗

風味燒豬頸肉

泰式蠔餅

燒菠蘿

配埋嘢飲食餐飯閑閑哋傾兩三個鐘都冇問題啦

2018-02-22
2018-01-27 179 浏览
和來港的寶貝爸爸四處閒逛,然後不小心的看到小曼谷開了分店。剛好門外無人等候,就進去試試下午茶吧。我們叫了一客黃咖喱雞配薄餅,另外加配兩串串燒和春卷,埋單八十多元。本來加配是有甜品的,但侍應說甜品已賣光了,有點可惜。侍應態度友善,食物在合理時間上桌。所見即所得。黃咖喱雞以小窩加爐暖著上桌,黃咖喱味道不俗,惟雞肉份量不算多。薄餅熱度足夠也很鬆脆。豬牛串燒剛燒起上桌,熱度足之餘,加上醬料更加美味。至於春卷,感覺像越式春卷,但勝在香脆。如果有附送的甜品的話,這絕對是抵到爛的一餐下午茶!
和來港的寶貝爸爸四處閒逛,然後不小心的看到小曼谷開了分店。
剛好門外無人等候,就進去試試下午茶吧。

本來加配是有甜品的,但侍應甜品已賣光了,有點可惜。

侍應態度友善,食物在合理時間上桌。

所見即所得。

薄餅熱度足夠也很鬆脆。

如果有附送的甜品的話,這絕對是抵到爛的一餐下午茶!
2018-01-27
2017-12-14 344 浏览
元朗又有新泰國菜喇~門面色彩吸引,容易在衆多食店突出。店舖細小,一踏入店內就看到開放式廚房,有一個燒烤爐。店員主動有善,很快就安排了座位。午餐時間,除了有小菜及燒海鮮,還有十分平宜的午餐菜單,大約$5* 就有主食,冬陰功湯及飲品。冬陰功湯,不太辣,酸味十足,十分開胃。辣海鮮炒河,炒河條條分明,海鮮份量偏小,辣味十足。對我來說,略為太辣,如果可以走辣就完美。黑椒牛柳飯,有3~4大大塊牛柳,黑椒偏辣。海鮮孖寶$198,A。點了原價$138燒巨型聖子。聖子肉厚,蒜泥及其他調味適中,上面灑了一些銀魚,增加脆脆的口感,不用點辣醬亦十分美味!B。原價$88 燒鱔。新鮮,肉厚,皮脆,多汁。值得推介!
元朗又有新泰國菜喇~
門面色彩吸引,容易在衆多食店突出。

店舖細小,一踏入店內就看到開放式廚房,有一個燒烤爐。

店員主動有善,很快就安排了座位。

冬陰功湯,不太辣,酸味十足,十分開胃。

黑椒牛柳飯,有3~4大大塊牛柳,黑椒偏辣。

海鮮孖寶$198,A。點了原價$138燒巨型聖子。

B。原價$88 燒鱔。
新鮮,肉厚,皮脆,多汁。值得推介!

• 燒鱔
  • 燒蟶子
2017-12-05 307 浏览
這夜和太太家人一起吃,原以為只是同名,原來真的是九龍城的分店。唔怪得都唔少人黎等位,好彩都好多人拎左飛就走左。咸魚炒介籣,因為是咸魚炒,有少少過咸。咖喱海鮮併盤,不要看輕碟淺淺,原來份量不欺場。食極都有。咖喱味比較淡口,多椰味,個人就覺得好正。因為濃味的又帶點咸同時又掩蓋食材的真味。店應該對自己食材有信心至咁。蜆,魷魚,蝦,青口都新鮮大隻。蒜蓉包必試。很鬆軟。泰式鳳爪,怕辣就要小心,好搶口的。鳳爪彈牙,菜也新鮮爽口芝士蝦丸,一樣夠彈牙。加埋芝士一流燒蒜蓉大蝦,海鮮類冇得傾,只要新鮮,調味輕輕的已是足夠,呢間做得到最後黎個燒大鱔,咬下極有豐富油脂,又彈牙,個皮又夠脆,如果唔係已飽好想再叫多份店不大,仲有一部份用黎做燒串串,但能不用出去好遠就食到已很幸福。
唔怪得都唔少人黎等位,好彩都好多人拎左飛就走左。

咸魚炒介籣,因為是咸魚炒,有少少過咸。

咖喱海鮮併盤,不要看輕碟淺淺,原來份量不欺場。食極都有。
店應該對自己食材有信心至咁。
蜆,魷魚,蝦,青口都新鮮大隻。

蒜蓉包必試。很鬆軟。

泰式鳳爪,怕辣就要小心,好搶口的。鳳爪彈牙,菜也新鮮爽口

芝士蝦丸,一樣夠彈牙。加埋芝士一流

2017-12-03
2017-11-30 268 浏览
泰式豬頸肉炒飯 跟冬蔭肉碎湯同餐飲終於午市都開始營業平時經過淨係開晚市新開張... 環境都唔錯, 夠光猛冬蔭湯名副其實又熱又辣 酸酸地好開胃 但係湯料淨係食到秀珍菇,香葉...唔見肉碎奶茶比較重奶味 頗大杯因為每樣嘢都係即炒?!上菜好慢😪唯有外賣個飯走 豬頸肉係切粒 冇乜口感炒飯食唔出個鑊氣 可能攤凍咗?!—————————————————————$48小曼谷泰國美食元朗教育路50號兆明樓地下A號舖
泰式豬頸肉炒飯 跟冬蔭肉碎湯同餐飲

終於午市都開始營業
平時經過淨係開晚市
新開張... 環境都唔錯, 夠光猛
冬蔭肉碎湯

冬蔭湯名副其實又熱又辣 酸酸地好開胃
但係湯料淨係食到秀珍菇,香葉...唔見肉碎
奶茶比較重奶味 頗大杯
泰式豬頸肉炒飯

因為每樣嘢都係即炒?!上菜好慢😪
唯有外賣個飯走 豬頸肉係切粒 冇乜口感
炒飯食唔出個鑊氣 可能攤凍咗?!
—————————————————————
小曼谷泰國美食
元朗教育路50號兆明樓地下A號舖
冬蔭肉碎湯
琴晚同老婆兩個人諗食咩  老婆想食泰國菜  就試下呢間小曼谷元朗店門面比起九龍城略嫌細左啲  但都尚算舒適咖哩炒海鮮  咖哩KEEP到夠椰香 夠結身  係我鍾意食開果種跟住叫左生蝦  都生鮮既  一樣有冰座住上台  誠意滿分...馬拉盞炒通菜  菜唔老 冇渣  10分我都比有8分  略嫌辣左D掛住食 冇影到~~~兩個人叫唔到太多野  不過埋單有驚喜  全單8折 因為新開張ANYWAY 值得翻桌
門面比起九龍城略嫌細左啲  但都尚算舒適
掛住食 冇影到~~~
ANYWAY 值得翻桌
2017-10-10