2022-06-29 29 浏览
同事約我放工一齊去食飯,佢好鐘意嚟呢間「小曼谷」,因為食物好味之餘,位置方便,食完仲可以shopping🤭,好彩佢訂咗枱,如果冇訂到,就有排等啦~我哋一坐低,樣樣都話想食😆。最後點咗:🐷風味燒豬頸肉$128呢個係招牌菜,外邊燒得微微焦香,有陣陣炭燒香,肉質好juice,再配上靈魂嘅泰式酸辣醬,風味十足~✨泰式乾炒海鮮米粉$96材料都幾豐富,有大蝦🍤、帶子、鮮魷🦑等,餐廳用泰式幼身米粉,口感爽口,而且炒得香口不油膩。🥦泰式炒雜菜$85以多種不同新鮮嘅蔬菜🥦🥕🥬,以蒜蓉、魚露炒,簡單好味。🥭小曼谷原隻芒果糯米飯$88用一整個泰國水仙芒起肉,芒果味道十分清甜;配埋香甜軟糯嘅糯米飯,濃郁嘅椰漿,實在令人難以抵擋。💓

我哋一坐低,樣樣都話想食😆。最後點咗:
🐷風味燒豬頸肉$128

✨泰式乾炒海鮮米粉$96

🥦泰式炒雜菜$85
以多種不同新鮮嘅蔬菜🥦🥕🥬,以蒜蓉、魚露炒,簡單好味。

🥭小曼谷原隻芒果糯米飯$88

2022-06-27 26 浏览
一進店,已被周邊的裝修吸引了,座位寬敞,環境乾淨~餐湯~送的,每位也有,是雜菜冬陰功那些,酸辣味開胃,好喝~泰式乾炒海鮮米粉~米粉炒得很香,不會很乾的,吃起來能分開麵條,海鮮材料也不少,有蝦,帶子,魷魚,芥蘭及雞蛋;當中蝦,帶子及魷魚很新鮮,蝦肉厚而彈牙~泰式拼盤~愛吃小食的必點,有齊炸蝦餅,泰式魚餅,雞棗及炸春卷;炸春卷應該是素的,眼看有粉絲,蘿蔔絲,椰菜及芋絲,外樣鬆脆而不油膩;而蝦餅很厚很足料,都是滿滿彈牙的蝦膠肉~椰青波波~超可愛,圓圓的椰青肉,很Q彈,內裡卻是滿滿的清甜椰青水,喝完後,整個椰肉吃下肚了,不再需要用匙羹刮椰肉食了~椰青~專登也點了一個作比較,味道是一樣的,但就要用點時間刮椰肉食,大大個,清甜又解渴~
一進店,已被周邊的裝修吸引了,座位寬敞,環境乾淨~

餐湯~送的,每位也有,是雜菜冬陰功那些,酸辣味開胃,好喝~

2022-06-27 24 浏览
開返夜市之後多咗出街食晚,今晚去咗Tower 535 食泰國菜,餐廳門口有一組火車打卡位,有live Band corner,環境氣氛燈光唔錯明爐香檸汁蒸烏頭 💰2️⃣3️⃣8️⃣喺泰國菜嘅signature菜式,用明爐上枱嘅烏頭魚別有風味烏頭魚新鮮都幾大條,魚肉沾上用青檸泰式汁調味,酸辣開胃😋鐵板豬頸肉啫通菜 💰1️⃣0️⃣2️⃣鐵板上枱咋渣聲,馬拉盞炒通菜份量都幾多,連埋豬頸肉炒有咁單調串燒🍡有好多款式選擇,仲可以一串串order ,人少都唔怕叫多幾款豬肉沙嗲串燒 💰2️⃣4️⃣鮮海蝦球沙嗲串燒 💰4️⃣9️⃣🎈小曼谷泰國美食站🎈銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖

明爐香檸汁蒸烏頭 💰2️⃣3️⃣8️⃣
烏頭魚新鮮都幾大條,魚肉沾上用青檸泰式汁調味,酸辣開胃😋

串燒🍡
豬肉沙嗲串燒 💰2️⃣4️⃣
鮮海蝦球沙嗲串燒 💰4️⃣9️⃣

🎈小曼谷泰國美食站🎈
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
📌 小曼谷泰國美食站📍 銅鑼灣 Causeway Bay🔍 環境餐廳有個超大嘅火車擺設🚞 裡面就有個live band嘅area!! 如果好彩的話可以聽到live music!! 比較多檯凳🤩🔍 服務餐廳以自助形式下單, 可以直接scan QR code -(👑 爲推薦) ▪️小曼谷五星燒雞 $168 👑 ▫️菠蘿海鮮炒飯 $96▪️泰式芝士烤薄餅 $50▫️椰青 $45 👑 -❥ ❥ 小曼谷五星燒雞呢個大推✨💕燒雞燒得好均勻😍 充滿蜜汁😋肉質鮮嫩多汁!! 食落唔會覺得乾柴!!!沾滿微辣嘅醬汁更加惹味🔥❥ ❥ 菠蘿海鮮炒飯菠蘿好多!!! 加埋甜甜嘅肉鬆更加美味!!不過炒飯比較硬同乾🙈 ❥ ❥ 泰式芝士烤薄餅芝士烤薄餅有拉絲!!!😋 熱辣辣🤩芝士嘅鹹香真係好濃郁😍但係記得趁熱食!!! ❥ ❥ 椰青椰青清甜可口🥥 解渴一流🤩-▫️味道:7.5/10▪️賣相:7/10▫️環境:8/10▪️價錢:7/10▫️服務:7.10✨ ▪️Overall:7.8/10-🔍#CY泰國菜 #CY菠蘿炒飯 #CY惹味之選🔗 #小曼谷泰國美食站 #灣仔美食 #美食 #hkfood #hk #hongkongfood #菠蘿炒飯 #

📌 小曼谷泰國美食站
📍 銅鑼灣 Causeway Bay

🔍 環境

🔍 服務
餐廳以自助形式下單, 可以直接scan QR code

(👑 爲推薦)
▪️小曼谷五星燒雞 $168 👑
▫️菠蘿海鮮炒飯 $96
▪️泰式芝士烤薄餅 $50
▫️椰青 $45 👑
❥ ❥ 小曼谷五星燒雞
呢個大推✨💕
燒雞燒得好均勻😍 充滿蜜汁😋
肉質鮮嫩多汁!! 食落唔會覺得乾柴!!!
沾滿微辣嘅醬汁更加惹味🔥

❥ ❥ 菠蘿海鮮炒飯
菠蘿好多!!! 加埋甜甜嘅肉鬆更加美味!!
不過炒飯比較硬同乾🙈

❥ ❥ 泰式芝士烤薄餅
芝士烤薄餅有拉絲!!!😋 熱辣辣🤩
芝士嘅鹹香真係好濃郁😍
但係記得趁熱食!!!

❥ ❥ 椰青

▪️價錢:7/10
▫️服務:7.10✨
▪️Overall:7.8/10

🔍#CY泰國菜 #CY菠蘿炒飯 #CY惹味之選
🔗 #小曼谷泰國美食站 #灣仔美食 #美食 #hkfood #hk #hongkongfood #菠蘿炒飯 #泰國菜
2022-06-24 51 浏览
下晝同媽咪喺屋企執完嘢,大家都好攰,媽咪話唔想煮飯,夜晚就帶埋佢同Daddy一齊出嚟食晚飯。~~~簡簡單單三個人食飯,叫咗孖寶再叫咗咖喱,份量已經夠晒。~~~“曼谷孖寶推介”佢哋呢個孖寶可以自由配搭,A項同B項裡面,都有好幾個選擇。而我地最後就揀咗泰式燒盲曹同小曼谷海南雞半隻($298)。~~~泰式燒盲曹魚肉非常嫩口,大大條好抵食,配搭酒品一流,不過無酒都好下飯。~~~小曼谷海南雞半隻:雖然話係半隻海南雞,但係其實份量好多,雞件肉彈且扎實,沾點少少佢地自家嘅泰式辣醬,惹味非常。~~~泰王咖喱法包軟殼蟹 $238賣相精緻嘅軟殼蟹咖喱,一上台就忍唔住手機先食,濃稠嘅咖喱汁充滿蛋香氣,裏面仲有大量燈籠椒同洋蔥調味,細心嘅廚師為咗驚軟殼蟹浸係咖喱到會變得唔香脆,所以就將軟殼蟹同埋咖喱分隔開嚟,值得一讚。軟殼蟹份量好多,而本身係配角嘅法包,亦應該頒個最佳配角獎俾佢,外脆內軟熱辣辣,令人忍唔住食到是日嘅碳水化合物攝取爆錶🤣。~~~小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
~~~
簡簡單單三個人食飯,叫咗孖寶再叫咗咖喱,份量已經夠晒。
~~~
“曼谷孖寶推介”
佢哋呢個孖寶可以自由配搭,A項同B項裡面,都有好幾個選擇。
而我地最後就揀咗泰式燒盲曹同小曼谷海南雞半隻($298)。
小曼谷海南雞半隻:
泰王咖喱法包軟殼蟹 $238
~~~
小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
2022-06-23 26 浏览
每次想食泰國菜,我就會唸起❤️銅鑼灣既小曼谷泰國美食,每次到食得滿意💯💜門口有個火車頭🚂,裡面布置有點似火車市集,好想念泰國呢,以前食飽飽就會行市集、做foot massage。😂💆‍♀️每次食泰國嘢,都會嗌條🐟明爐魚,今次揀咗桂花魚($268),肉質特別滑。👍🥘冬陰功($142)都係必叫,味道酸甜開胃,大大煲夠兩至三人份量。🥗柚子沙律($108) 超多柚子,配脆口椰絲🥥 ,勁好食。 最後食埋個🥭芒果糯米飯($88),超飽。

🥗柚子沙律($108) 超多柚子,配脆口椰絲🥥 ,勁好食。

最後食埋個🥭芒果糯米飯($88),超飽。

2022-06-22
2022-06-22 34 浏览
最近真係成日都想食泰國嘢,男朋友就話上次同個fd係銅鑼灣食咗間泰國嘢幾好食,所以就帶咗我去食啦.💗原來男朋友帶我去果間餐廳叫小曼谷泰國美食站🤩我知哩間泰國嘢都幾出名㗎,我之前都係九龍城食過,而佢銅鑼灣分店哩間就係Tower535嘅地庫,一落去就會見到好標誌性嘅火車頭🚆好特別,餐廳燈光微暗好有情調💗我地分別叫咗👇🏻✨黃咖哩豬頸肉黃咖哩微甜而且香氣濃厚,豬頸肉分量都幾多,肉質嫩滑👍🏻就算配菜都好好食,薯仔好淋好入味✨蒜茸包蒜蓉包香脆可口,蒜蓉味十足💕點埋黃咖哩令日感更豐富✨泰式無骨鳳爪無骨鳳爪酸甜中帶辣,十分醒胃,作為前菜一流✨串燒-豬肉丸&雞肉串燒得好香,燒完肉質都唔乾身👍🏻好好食哩間泰國餐廳果然高水準,下次要帶屋企人嚟一齊先❤️

我地分別叫咗👇🏻
✨黃咖哩豬頸肉

✨蒜茸包
蒜蓉包香脆可口,蒜蓉味十足💕點埋黃咖哩令日感更豐富

✨泰式無骨鳳爪
無骨鳳爪酸甜中帶辣,十分醒胃,作為前菜一流

✨串燒-豬肉丸&雞肉串
燒得好香,燒完肉質都唔乾身👍🏻好好食

哩間泰國餐廳果然高水準,下次要帶屋企人嚟一齊先❤️

2022-06-22 33 浏览
是日加班加得夜,就去公司附近一支公食個晚餐。呢間泰式餐廳用餐氣氛唔錯,好耐之前同同事食過,今次一個人黎,依然感到期待。鮮芒海鮮炒飯$101甜甜地嘅芒果🥭海鮮炒飯,裏面芒果同海鮮嘅份量都幾多,海鮮有大蝦🦐魷魚、帶子等等,仲有肉鬆加持,入口好香口,雖然都幾大跌但係由於惹味嘅關係,自己一個人都食得晒。泰式酸辣鳳爪$91一向都鍾意食泰式鳳爪,但係又怕辣,呢度嘅泰式鳳爪好嘅地方,就可以俾你辣汁另上。鳳爪凍冰冰好開胃,加埋爽脆嘅紅蘿蔔絲,點少許醬汁就已經好好食,不過果然不出所料佢哋嘅醬汁係幾辣嘅,唔食得辣嘅話,記得好似我咁另上啊。

鮮芒海鮮炒飯$101

泰式酸辣鳳爪$91
2022-06-20 25 浏览
相約好友撐枱腳,朋友喜歡泰國菜,我們約了在銅鑼灣見面,所以我訂了小曼谷!無論是銅鑼灣,還是九龍城,小曼谷晚市都非常旺!菜式好多,樣樣都想食!五星蒜香炸雞半隻這隻雞是招牌菜,好多人點,泰國菜吃炸雞好似第一次食!即炸熱辣辣的蒜香雞,侍應未來到已經感受到香氣撲鼻,垂涎三尺!皮好鬆脆,好似薯片一樣,雞肉超級多汁,好嫩滑,雞胸位置都好腍!蒜香很惹味!值得一試!泰式炸蝦餅每次食泰國菜都會點炸蝦餅,這裡的炸蝦餅超有分量,大大件,外脆裡面彈牙,食到蝦肉粒,足料!蝦膏豬肉碎炒飯以前好喜歡食菠蘿炒飯,今次想試試蝦膏豬肉碎炒飯,加了蝦膏好惹味,炒飯粒粒分明,有臘腸粒,味道很不錯!想吃點蔬菜,點了個翠玉瓜串燒,清爽!泰菜怎少得椰皇,清甜的椰皇消暑又解渴!非常滿足的一餐,CP值很高!
無論是銅鑼灣,還是九龍城,小曼谷晚市都非常旺!

菜式好多,樣樣都想食!

五星蒜香炸雞半隻

泰式炸蝦餅

蝦膏豬肉碎炒飯

想吃點蔬菜,點了個翠玉瓜串燒,清爽!

泰菜怎少得椰皇,清甜的椰皇消暑又解渴!

非常滿足的一餐,CP值很高!
2022-06-18
  • 五星蒜香炸雞
2022-06-20 22 浏览
好耐冇食泰國餐,今日晚餐喺銅鑼灣嘅小曼谷泰國美食站食晚飯! 黃咖哩牛腩$108醬汁夠晒濃郁唔會好稀,黃咖哩少少辣,牛腩好淋, 薯仔好入味🥰 配飯或者烤酥餅就啱晒啦!泰式原味烤酥餅兩塊$48烤酥餅夠鬆脆, 除咗原味仲有芝士味, 本來想試下芝士味,但係因為咖喱濃味所以最後都要了原味! 下次好想試下芝士味😄 泰式炸蝦餅三件 $87蝦餅香脆彈牙, 舔甜辣醬就冇咁熱氣,份量比想像中多! 泰式炒雜菜$85炒得好有鑊氣,雖然揀了少鹹少油,但都好夠味, 同埋唔會食落覺得油膩! 👍🏻 芒果沙冰 $43 走甜好有特色,賣相吸引,又好大杯,用了新鮮芒果肉👍🏻 而且有得選擇走甜,或少甜,唔洗驚會好肥🤣
好耐冇食泰國餐,今日晚餐喺銅鑼灣嘅小曼谷泰國美食站食晚飯!

黃咖哩牛腩$108

泰式原味烤酥餅兩塊$48

泰式炸蝦餅三件 $87
蝦餅香脆彈牙, 舔甜辣醬就冇咁熱氣,份量比想像中多!

泰式炒雜菜$85

芒果沙冰 $43 走甜

2022-06-20 18 浏览
非常想念泰國,陽光海灘,按摩,夜市美食,雖然現在還未能通關,但香港都可以搵到好多美味泰國餐廳,今日就去咗銅鑼灣Tower535小曼谷泰國美食站,佢裝修又幾有泰國特色、仲有個小舞台,可能weekend 應該有live Band唱下泰文歌。今日點菜有 泰式生蝦、(睇圖片見到虎蝦比一般出面食嘅再大隻小小,新鮮,最緊要我特別鐘意食個醬汁酸酸甜甜好好味!)豬肉碎生菜包、(肉碎雖然濕咗少少,但係味道啱啱好唔太辣)、飛天通菜、(吵得幾好鑊氣,拎出嚟嘅時候出晒煙。)濕炒豬肉可、(河粉好似好耐冇食過啦,唔知食泰國嘢幾乎都係電菠蘿炒飯,所以今次就回味下泰式炒可河粉嘅風味)

2022-06-16 35 浏览
門外巨大嘅火車頭好搶眼!座位幾寬闊,唔會好密質質!👉🏻極上牛小排醃沙律 $138牛小排揀左7成熟,好嫩滑,唔鞋唔硬,而且好入味!酸辣嘅醬汁好開胃,沙律菜夠新鮮,推介!👉🏻牛油蒜蓉燒紐西藺青囗(半打) $128有銀魚仔鋪面,牛油同蒜蓉都好香!青口好鮮味肥美!👉🏻泰式鐵板蠔餅 $148勁大份,炸得好香脆,蠔仔無腥味!有芽菜鋪底,唔會好油膩!👉🏻珍多冰 $43揀左多奶,好濃嘅椰奶甜味,配三色粉條,好睇又好飲!呢度有不定期嘅live music,店員話多數係逢星期一,有興趣就記得星期一黎食啦!

門外巨大嘅火車頭好搶眼!座位幾寬闊,唔會好密質質!

👉🏻極上牛小排醃沙律 $138

👉🏻牛油蒜蓉燒紐西藺青囗(半打) $128
有銀魚仔鋪面,牛油同蒜蓉都好香!青口好鮮味肥美!

👉🏻泰式鐵板蠔餅 $148
勁大份,炸得好香脆,蠔仔無腥味!有芽菜鋪底,唔會好油膩!

👉🏻珍多冰 $43
揀左多奶,好濃嘅椰奶甜味,配三色粉條,好睇又好飲!

2022-06-15 50 浏览
又嚟咗銅鑼灣行下街 lunch time肚餓唔知食咩好 就嚟小曼谷食下泰國菜 話曬呢度都係食正宗泰國菜嘅首選 餐廳入面用咗火車做主題 又cute又靚又有特色一坐低就畀咗兩碗冬陰功湯我哋 飲落酸酸辣辣 但又唔會過鹹過濃味 飲完好肚餓 因為好開胃🤣肚餓嘅我哋叫咗個菠蘿雞肉炒飯 啲飯質地彈口 一粒粒唔會黐埋一舊 菠蘿同雞嘅份量都好多 配埋肉鬆 足料又好味食泰國菜當然唔少得咖哩同埋烤餅 呢個金牌組合喺小曼谷亦表現得唔錯 烤餅有香濃牛油味 易做到千層嘅效果 新鮮熱辣出到嚟仲脆卜卜 點落去creamy又香口嘅咖哩汁入面 係食到停唔到口嘅😝今日非常非常滿意嘅係泰式蠔餅 佢將個粉漿炸到非常鬆脆 完全唔會油膩同heavy 而蠔嘅份量日好多 做到每啖都食到嘅效果 喺個底度仲有一大堆芽菜 食幾啖蠔餅再加幾啖芽菜就唔會食到濟啦😍😍

2022-06-01
午餐
2022-06-14 17 浏览
約朋友食飯,佢話想食泰國野😆 就搵到呢間幾有氣氛嘅嘅泰國餐廳✨上網睇係有機會有Live Show🤩 有駐場歌手🎤 放工忙咗一日轉換下心情都唔錯😚😚😚 雖然今次撞唔啱有live show,但有音樂+個環境都唔錯😚豬肉碎生菜包呢款都幾貼心💓有得客制化~我就揀咗走辣同埋走洋蔥🤣 豬肉碎食落去酸酸地都幾開胃😆 加埋生菜包落去真係冇得彈💕 呢款簡直係我泰國菜嘅至愛✨泰武鮮蝦炒金邊粉Pha Thai 都係我嘅愛💕 材料豐富,調味剛剛好😆 呢款都有得客制化~我全部材料都好鐘意就無走到~~ 就咁食都好惹味,加埋青檸酸酸地都唔錯😆 係一款富有口感的金邊粉💕泰式沙嗲串燒🌟豬肉串~燒到外皮有啲脆,但又保持到原本嘅肉質,外脆內軟的豬肉✨🌟雞肉串~肉質好嫩滑,好有泰國的感覺😋好正✨值得一試‼️🌟雞軟骨~呢款係用鹽嚟調味,有啲油脂入口會化開,軟骨部份脆卜卜好爽口😆飲品就揀咗清甜嘅龍眼冰~好多龍眼肉🤩青檸菠蘿沙冰~飲得出真材實料🤩菠蘿好清甜🤩好鮮渴🤩

豬肉碎生菜包

泰武鮮蝦炒金邊粉

泰式沙嗲串燒
🌟雞肉串~肉質好嫩滑,好有泰國的感覺😋好正✨值得一試‼️

2022-06-14 31 浏览
是日同HONEY經開535 TOWER,見到有真,火車頭的小曼谷泰國美食站,就決定去食晚餐,裝修有少許霓虹燈的感覺,食泰菜都好有FEEL~~點左泰式馬拉盞炒椰菜苗,泰式蒜茸包,黃咖哩牛腩,泰式鮮蝦炒金邊粉,芒果椰汁沙冰芒果椰汁沙冰芒果椰汁沙冰,食食泰國菜必點一定!!芒果加埋椰汁打成的冰,真的夏日炎炎唔少得,泰式蒜茸包,黃咖哩牛腩泰式蒜茸包,黃咖哩牛腩真的唔少得,我同HONEY去食泰菜一定會點的食黃咖哩牛腩份量都唔少,黃咖哩加埋泰式蒜茸包真的回味無窮,泰式馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗真的比較少食,入口爽脆無比,加上以馬拉盞方式炒,食落一口一口非常惹味,鑊氣十足。泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉炒得乾身,口感上彈牙,惹味的羅望子汁一齊炒,真的開胃無比我同HONEY都食得好滿足!!
是日同HONEY經開535 TOWER,
見到有真,火車頭的小曼谷泰國美食站,就決定去食晚餐,
裝修有少許霓虹燈的感覺,食泰菜都好有FEEL~~

芒果椰汁沙冰

泰式蒜茸包,黃咖哩牛腩
黃咖哩牛腩份量都唔少,黃咖哩加埋泰式蒜茸包真的回味無窮,

泰式馬拉盞炒椰菜苗

泰式鮮蝦炒金邊粉
我同HONEY都食得好滿足!!
2022-06-09
  • 泰式馬拉盞炒椰菜苗,
  • 泰式蒜茸包,
  • 黃咖哩牛腩,
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉,
  • 芒果椰汁沙冰,