2022-07-13
🤍小曼谷泰國美食站🖤銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖📍本身打算同朋友去銅鑼灣食日本菜,但咁岩間餐廳full左,經過見到小曼谷,之前食過都覺得唔錯再食!職員亦都好快安排到入座,餐廳唔算大,但勝在座位都比較多,方便打工仔收工後聚會的好地方。🥬鐵板豬頸肉通菜(馬拉盞) $102朋友話呢個菜必點,因為佢係用鐵板,上菜時重係熱辣辣,底下有好多豬頸肉,菜既份量都幾多。🦐🍚蝦膏豬肉碎炒飯 $91D飯炒到粒粒分明,而且蝦膏味十分濃郁,但未至於重口味,每啖都充滿肉碎,絕對無偷功減料架!🥘泰皇咖哩炒紐西蘭青口 $158青口份量都好多,每粒都大隻,而且咖哩都充滿住蛋香,配埋個蒜茸包,簡直係絕配,食一打蒜茸包都得啊!!🧄🥖泰式蒜茸包 $48總共有四大塊包,我地四個人岩岩好,個包烘到好脆口,蒜茸好香濃,配合埋個咖哩汁,勁想再ENCORE,不過都要留肚食其他野。🌶🍲冬蔭雞湯 $108濃濃既冬蔭功味,食飯前飲真係認真開胃,酸酸辣辣真係好岩我口味啊!而且入面重有雞,真係好抵食,加上佢係明爐上,就算食完餐飯D湯都重係熱架!🍗小曼谷五星燒雞 $168我地四個人叫左半份燒雞,隻雞燒得好靚,而且口感都好嫩滑
🖤銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
🦐🍚蝦膏豬肉碎炒飯 $91
🥘泰皇咖哩炒紐西蘭青口 $158
🧄🥖泰式蒜茸包 $48
🍗小曼谷五星燒雞 $168
我地四個人叫左半份燒雞,隻雞燒得好靚,而且口感都好嫩滑,個皮又烤得好脆,份量對四個人來講都岩岩好
🍹最近天氣實在太熱,我地都忍唔住叫D凍飲消暑,而且餐廳好細心,可以比客人選擇甜度
泰式龍眼冰 $39
椰青 $45