2023-02-17 35 浏览
泰國菜嚟講,小曼谷都幾出名,成日見人喺網上介紹,嚟到銅鑼灣搵食,今次決定親臨小曼谷一嚐正宗泰菜滋味~😋 小曼谷炒米粉 $138米粉配料豐富,包括蟹柳、扎肉、豬頸肉同蝦,米粉炒得幾有鑊氣,食落調味唔算好重,但越食越惹味,米粉偏幼身同爽身,唔會話炒得太乾身,而且份量都足夠。🥭 鮮芒蟹肉炒飯 $118炒飯同樣吵得幾有鑊氣,而且入面都有幾多芒果切粒,加入芒果粒令炒飯食落甜甜地,再配上蟹肉碎,令炒飯口感更加滿足,個炒飯仲會令人想追食。🍰 泰式千層糕 $49千層糕口感偏軟糯,但亦唔會太淋身,而且重椰汁同斑蘭香味,作為飯後甜品一流,亦為呢一餐泰式晚餐作完美嘅句號。

😋 小曼谷炒米粉 $138

🥭 鮮芒蟹肉炒飯 $118

🍰 泰式千層糕 $49

2023-02-13 54 浏览
留喺香港冇得去旅行,最好就係周圍搵一啲世界各地嘅美食😆 好彩香港都尚算係美食天堂,每次出街都可以品嚐唔同地方嘅嘢食,今次就同大家介紹依間位於銅鑼灣嘅小曼谷美食泰國站🇹🇭 首先餐廳人氣好高,一入到嚟已經爆滿,所以想食嘅朋友記得早少少到😆💓 都上菜才開始食嘅時候,終於知道點解餐廳咁高人氣,有冇嘢食超級好食!首先同大家介紹嘅係青咖喱牛腩,仲有唔同嘅辣度揀,而我同朋友因為唔係好食得辣,所以揀咗小辣,啱晒香港人嘅口味,超級香甜嘅咖喱味,裡面加咗好多牛腩,分量十足,而且肉質好鮮甜同埋嫩滑😋最後叫埋泰式冰鎮奶茶同埋無糖可樂,完美嘅一餐👍🏻 泰式奶茶味道十分正宗同埋地道,同香港嘅私密奶茶完全兩種感覺,清涼解渴!
留喺香港冇得去旅行,最好就係周圍搵一啲世界各地嘅美食😆

🌟餐廳:小曼谷泰國美食站📍地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 11:00 - 22:30📱電話:27167818講開泰國菜,相信大家就算未食過都一定聽過「小曼谷」呢間泰國菜館,屹立九龍城多年!今日係銅鑼灣做完野,一於約埋朋友去佢地呢間走型格路線、屬同一品牌既「小曼谷泰國美食站」,坐底歎返餐泰國菜先!———————————————————🔹豬肉碎生菜包一向都好鍾意食生菜包,每次食泰菜都必點haha~呢度既生菜包份量十足,豬肉用上多種泰式香料、洋蔥及魚露炒香,味道酸酸辣辣夠哂惹味,將爽脆既生菜包住黎食,特別滿足~———————————————————🔹泰式木瓜絲沙律呢份沙律認真夠哂大碟,仲可以揀辣或者唔辣,岩哂唔食得辣既我~木瓜絲入口爽脆,食落好清新,上層仲灑左花生碎,口感豐富,搭配埋特調酸辣汁,好開胃!———————————————————🔹泰式蒜蓉包呢款泰式蒜蓉包香噴噴熱辣辣,夠哂香脆可口而且蒜蓉味仲好濃郁添~無論搭配咖哩或者就咁單食都一流~———————————————————🔹泰式串燒 (牛肉及雞肉)食泰菜
🌟餐廳:小曼谷泰國美食站

🔹豬肉碎生菜包
🔹泰式木瓜絲沙律
🔹泰式蒜蓉包
———————————————————
🔹泰式串燒 (牛肉及雞肉)
食泰菜點少得泰式串燒~呢度既串燒無論牛肉同雞肉都燒得好出色,肉質既Juicy 又彈牙~搭配埋自家制既沙嗲汁更加惹味!
🔹鹽燒盲鰽
熱辣辣上枱~鹽燒盲鰽既魚味相當濃郁,記得搭配埋泰式酸辣汁食,食落更加香口!
🔹椰汁西米糕配泰式千層糕
一款甜品有齊哂我最想食既野!正啊!椰汁西米糕椰香味十足,下層既西米粒粒夠清甜,好正~泰式千層糕夠哂煙韌,仲好香甜~
🔹椰青波波
造型可愛既椰青波波~飲落好清爽,味道唔算太甜,夠哂解渴,食辣野必飲!
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳既氣氛都幾熱鬧,仲安排左駐場歌手作liveband show表演,一路食一路聽歌夠哂chill~食物方面,份量都幾充足,而且夠哂熱辣辣~店員以泰國人為主,令人感受到濃濃既泰國風情~
2023-02-09
要食泰國菜唔一定要去泰國嘅,來香港都可以品嚐到正宗嘅泰國菜味道😋 餐廳位於謝斐道tower535地下,地鐵站行過嚟都好方便,平時放工或者假期約朋友過嚟行街之後食飯都係最佳之選😝 而且一入到嚟餐廳嘅裝修已經好有泰國嘅風味,真係好似嚟咗一場話走就走嘅泰國旅行咁!而且餐廳嘢食選擇非常多元化,無論係前菜、定係主菜同埋小食甜品都一應俱全😛👏🏻首先我同朋友就叫咗一個串燒拼盤B叫一個串燒拼盤,啱晒我依啲選擇困難症嘅人🤣 包羅萬有,超級豐富!裏面包括雞全翼、地道燒臘腸、豬、雞、牛、雞腎串燒,每一串都燒得好香口同埋入味,淨係叫一個拼盤已經夠晒飽啦🥳生菜包豬肉碎食泰國菜一定要食生菜包豬肉碎!估唔到份量好大,豬肉碎辣辣地咁好開胃💓椰汁西米糕配泰式千層糕,唔會太甜,清新又好食😋

首先我同朋友就叫咗一個串燒拼盤B

生菜包豬肉碎

椰汁西米糕配泰式千層糕,唔會太甜,清新又好食😋
最近天氣涼涼地,好想食d辣野暖下身~朋友仔今日過開黎銅鑼灣做野,一於搵埋佢去呢間「小曼谷泰國美食站」試下先,呢間餐廳其實同九龍城既「小曼谷」係同一集團,質素同口碑一向都好好!就等我地慢慢歎返餐正宗既泰國菜啦~入到黎餐廳,裝修都幾時尚,仲有liveband show,有歌手現場唱歌,個feel 都幾正~———————————————————🔹泰式木瓜絲沙律 - 必點菜式,木瓜絲夠爽之餘,凍凍地食落特別清新~🔹豬肉碎生菜包 - 我最鍾意呢度既豬肉碎,夠哂酸辣超惹味,搭配埋生菜更加惹味!🔹泰式蒜蓉包 - 蒜蓉味充足,麵包焗至外脆內軟,好出色~🔹泰式牛肉及雞肉串燒  - 啖啖肉夠哂惹味,串燒既肉身夠飽滿,燒完仲保留到肉汁; 而重點係個沙嗲醬,微辣且花生味香濃,超夾~🔹鹽燒盲鰽 - 用最簡單鹽燒煮法,食到魚既鮮味,魚肉夠厚身,加埋酸辣汁食,一流~🔹椰汁西米糕配泰式千層糕 - 每款有3件,份量充足,食完辣野再歎埋清甜既甜品,大滿足~🔹椰青波波 - 夠哂方便而且造型好得意,一篤就飲得,而且椰青肉食落好爽脆清甜,解膩一流呀~———————————————————總結餐廳走型格時尚路線,加上有駐場歌獻唱

———————————————————

🔹泰式蒜蓉包 - 蒜蓉味充足,麵包焗至外脆內軟,好出色~

總結
餐廳走型格時尚路線,加上有駐場歌獻唱,岩哂年青人落黎同朋友聚一聚,chill 返晚~食物方面都幾合香港人口味,唔算太辣之餘亦保留到泰菜既精髓,香濃惹味~

2023-02-09
2023-02-08 57 浏览
呢d天氣最適合食酸酸辣辣既泰國菜!今次又係去小曼谷喇,以前去開九龍城,但銅鑼灣開左之後我就一直去銅鑼灣分店,因為真係一樣高水準!今次同朋友慶祝升職,一次過黎叫晒我地鐘意食既野~不得不提呢個冬陰公湯!足料,有兩隻巨蝦,正宗泰國滋味,冇為香港人而改變泰式風味,勁好飲!生蝦刺身,唔洗多講總之必食啦,超彈牙超好食!馬拉盞椰菜苗,wow濃味之選,又唔會太油,疏菜之選!泰式木瓜絲沙律又係極正宗,好似去左泰國食咁,必叫!泰式干炒海鮮米粉,見到餐牌話必食,一於試下,點知真係驚艷到,好食到形容唔到!最後叫埋杯椰皇沙冰,配泰國菜真係絕配,叫左少甜已經很足夠!最估唔到係竟然有live music! 佢係咁唱MC D 歌好好聽😂兩人埋單八舊水,飽到癲又滿足!好想再食!!

今次同朋友慶祝升職,一次過黎叫晒我地鐘意食既野~

生蝦刺身,唔洗多講總之必食啦,超彈牙超好食!

馬拉盞椰菜苗,wow濃味之選,又唔會太油,疏菜之選!

泰式木瓜絲沙律又係極正宗,好似去左泰國食咁,必叫!

最後叫埋杯椰皇沙冰,配泰國菜真係絕配,叫左少甜已經很足夠!

兩人埋單八舊水,飽到癲又滿足!好想再食!!
銅鑼灣都有「小曼谷 🇹🇭」呢間小曼谷嘅夜晚7點至10點仲有live music 聽🎤今日坐正喺個live music corner 前面,聽住Ronnie 自彈自唱食飯🎸,好chill亦好有泰國啲風情😆 原來本身今晚食老闆自己表演,可惜佢唔舒服所以搵咗朋友代唱👍🏻 🧀 泰式炸芝士蝦丸(細)$118勁大粒,成粒卓球咁大粒😳 食嘅時候直頭要用刀切開嚟食😆 中間流心嘅芝士好邪惡😈 蝦丸炸得香脆蝦肉彈牙,同芝心好夾🫠 食一粒已經好夠滿足🙈🐟明爐香檸汁蒸烏頭(加辣)$258烏頭夠肥,肉質鮮嫩,一直有火爐滾住,上面鋪滿好多🍀芫荽🍋青檸🌶辣椒🧄蒜頭,個湯底好好飲酸酸辣辣青檸味好清甜🤤🫓 泰式芝士烤薄餅$58加咗芝士喺薄餅面好好食,好似食緊印度啲naan咁,咸香有咬口,又似食緊pizza🍕 唔嘅叫咖哩點就咁食已經好夠🍛香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋)$108啲辣豬肉碎炒落啲飯都好惹味,唔會死咸炒得夠乾身,粒粒分明,係個蛋熟咗少少冇咗流心效果🫣🍢 豬肉串燒2串 $46🌭 珍寶腸 $30豬肉半肥瘦勻均唔會鞋,咬落仲有肉汁,點埋沙嗲汁好惹味,珍寶腸係司華力腸,好大條但已一早𠝹晒花,方便share食👍🏻🥥椰皇沙

🧀 泰式炸芝士蝦丸(細)$118

🐟明爐香檸汁蒸烏頭(加辣)$258

🫓 泰式芝士烤薄餅$58

🍛香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋)$108

🍢 豬肉串燒2串 $46
🌭 珍寶腸 $30

🥥椰皇沙冰 $43
其實即係椰汁沙冰🍹椰奶好香,好夠濃,飲到底都仲勁creamy唔會變晒水
  • 泰式芝士烤薄餅
  • 串燒
  • 椰皇沙冰
2023-02-06 152 浏览
星期一黎到銅鑼灣小曼谷泰國美食站食泰國菜。午餐menu有好多選擇,而且仲可以額外加配優惠。牛腿丸牛肉船粉揀左金邊粉,走青走炸蒜,牛肉非常軟腍,牛丸好惹味,湯底夠正宗,好好食,而且份量係男士都會飽既。豬+雞串燒用左加配優惠,加$32就食到。我鍾意雞肉多啲,比較嫩滑。泰式芝士烤薄餅 (2塊)雖然無叫到咖哩蘸薄餅食,但由於加左芝士,本身都好夠味,鹹甜鹹甜甘,酥皮整得好鬆脆。小曼谷原隻芒果糯米飯好耐無食過芒果糯米飯,芒果唔會酸,欣賞餐廳將椰醬分開上,可以自己控制份量。榴槤沙冰有得揀少甜,遠處都已經聞到榴槤味,沙冰飲落好幼細,濃濃既榴槤味,必飲。
星期一黎到銅鑼灣小曼谷泰國美食站食泰國菜。
午餐menu有好多選擇,而且仲可以額外加配優惠。

豬+雞串燒
用左加配優惠,加$32就食到。我鍾意雞肉多啲,比較嫩滑。
豬+雞串燒

泰式芝士烤薄餅 (2塊)
泰式芝士烤薄餅 (2塊)
小曼谷原隻芒果糯米飯
小曼谷原隻芒果糯米飯

2023-02-06
2023-02-02 105 浏览
九龍城馳名嘅小曼谷,進駐銅鑼灣之後,為港島人嘅帶來不少口福✨泰式花膠濃湯煲仔翅每次去泰國都必食煲仔翅,皆因香港唔係每間泰國餐廳都食到大大片魚翅,仲有花膠比起泰國當地更足料加入芫茜同爽口芽菜,味道同口感更豐富✨咸牛舌厚切牛舌嘅串燒口感軟熟,唔會燒到好乾身加少少醬汁好惹味✨小曼谷原隻芒果糯米飯 芒果好鮮甜,夠多汁又唔會有渣糯米飯好軟糯,就算擺耐咗都唔會變得乾硬加埋椰汁✨椰汁西米糕黏黏糯糯嘅西米糕,椰香味豐富一碟6件份量恰好✨榴槤沙冰 呢度有好多款榴槤甜品,最吸引我係呢杯沙冰,榴槤味濃郁沙冰打得幼滑,唔會一舊舊冰粒下次一定要試榴槤糯米飯 同埋Pancake
九龍城馳名嘅小曼谷,進駐銅鑼灣之後,
為港島人嘅帶來不少口福

✨泰式花膠濃湯煲仔翅

每次去泰國都必食煲仔翅,
皆因香港唔係每間泰國餐廳都食到
大大片魚翅,仲有花膠

比起泰國當地更足料
加入芫茜同爽口芽菜,味道同口感更豐富

✨咸牛舌

厚切牛舌嘅串燒
口感軟熟,唔會燒到好乾身
加少少醬汁好惹味

✨小曼谷原隻芒果糯米飯

芒果好鮮甜,夠多汁又唔會有渣
糯米飯好軟糯,就算擺耐咗都唔會變得乾硬
加埋椰汁

✨椰汁西米糕

黏黏糯糯嘅西米糕,椰香味豐富
一碟6件份量恰好

✨榴槤沙冰

呢度有好多款榴槤甜品
最吸引我係呢杯沙冰,榴槤味濃郁
沙冰打得幼滑,唔會一舊舊冰粒

下次一定要試榴槤糯米飯 同埋Pancake
2023-02-02
午餐
  • 榴槤沙冰
2023-01-30 81 浏览
自從芊芊食個小曼谷之後就成日話要食返佢地嘅芒果糯米飯🥹過年前又帶咗佢過嚟食嘢咁啱嗰日有Live Band表演🥰好有氣氛 真係嚟啱咗❤️牛油蒜蓉燒紐西蘭青口 (半打)$138次次嚟到小曼谷燒青口都俾人嗌晒😂今次終於食到😂😂真係要好好彩先至食得到燒青口有六隻 全部青口表面都鋪滿晒蒜蓉非常入味好食😋-泰式乾炒海鮮米粉 $118每次嚟到都必嗌嘅乾炒海鮮米粉主要係佢哋嘅炒米粉非常足料🤣勁大份又有好多海鮮例如有蝦魷魚帶子同紅蘿蔔🥕等食到舔舔脷😋😋-小曼谷海南雞飯 $118佢地嘅海南雞飯都好好食😋連米粉都做到好香🥹🥹忍唔住食晒啲飯🤗雞肉亦非常嫩滑-鹹蛋黃金炸雞全翼 $98我個人對鹹蛋雞翼完全零抵抗力😂一上碟就聞到陣陣嘅鹹蛋香味入口更加不得了 外皮香脆再加上鹹蛋嘅味道口感超豐富 大家都爭住食🤣-小曼谷原隻芒果糯米飯 $108芒果糯米飯係芊芊要食嘅佢真係食得唔少糯米飯配上椰漿同芒果🥭口味非常夾 簡直就係小朋友嘅最愛❤️#銅鑼灣美食 #銅鑼灣泰菜 #銅鑼灣好去處 #泰國美食 #正宗泰國美食 #小曼谷泰國美食 #食好西 #食評
自從芊芊食個小曼谷之後

佢真係食得唔少
糯米飯配上椰漿同芒果🥭
口味非常夾 簡直就係小朋友嘅最愛❤️

2023-01-29 64 浏览
小曼谷在九龍城和元朗嘅分店均曾光顧, 近來在銅鑼灣謝斐道也開設分店, 裝修既古雅又有格調, 更設有歌手現場表演助興, 極盡視聽吃喝之娛。燒泰國牛筋丸圓碌碌幾得意, 串燒牛筋丸煙韌又彈牙。極上安格斯牛柳粒串一口厚切安格斯牛柳粒隔著紅色車厘茄, 賣相吸引, 牛柳粒牛味十足, 肉質嫩滑, 車厘茄燒烤後更覺清甜。泰式鹹肉炒芥蘭芥蘭新鮮嫩綠, 清甜又奭脆, 泰式鹹肉實肉鹹香有質感, 口感有點像中國嘅臘肉, 炒得幾好味道, 鹹度適中。蝦膏豬肉碎炒飯炒飯炒得很香口, 陣陣蝦膏鹹香撲鼻, 飯粒乾爽沾滿豬肉碎, 還有甘香蠟腸片和清香金黃炒蛋, 整個炒飯鹹香彈牙又美味。

燒泰國牛筋丸
圓碌碌幾得意, 串燒牛筋丸煙韌又彈牙。
極上安格斯牛柳粒串

泰式鹹肉炒芥蘭

蝦膏豬肉碎炒飯
2023-01-28 70 浏览
銅鑼灣是吃喝玩樂嘅熱點, 各國美食俱備, 任君選擇, 小曼谷泰國最近也進駐銅鑼灣, 店舖較為寬敞, 燈光柔和, 還有歌手現場獻唱, 一邊品嚐滋味泰菜, 更添快樂氣氛。牛肉串燒,雞肉串燒即叫即燒, 焦香味十足, 串燒肉表面香脆, 肉質保持嫩滑, 點以秘製沙爹醬, 份外惹味。黃咖哩牛腩香噴噴熱辣辣, 牛腩炆得夠曬火候, 鬆化又腍滑, 黃咖哩濃厚芳香得嚟很惹味, 鹹辣度適中, 加上青紅和洋蔥, 吃起來沒有肥滯感。泰式乾炒海鮮米粉米粉質感較厚又油滑, 鮮魷夠爽脆, 芥蘭翠綠新鮮, 加上金黃蛋香和橙色甘筍, 賣相夠色彩。榴槤沙冰拌勻嘅榴槤雪糕夠曬冰涼, 解渴醒神。

牛肉串燒,雞肉串燒

黃咖哩牛腩

泰式乾炒海鮮米粉

榴槤沙冰

拌勻嘅榴槤雪糕夠曬冰涼, 解渴醒神。
2023-01-27 80 浏览
新年期間去食,冇加價不特止仲唔收加一,性價比好高。lunch60-100蚊左右包野飲,有喺OpenRice book到位,不過好奇怪, book位唔俾食lunch套餐😅要食lunch套餐就唔可以book位😵‍💫非常奇怪的規矩。不過去咗兩次都一入去就有位。野食貌相很差,但味道好食,偏濃,岩重口音人士去食。經常會漏單,需要再三確認。好似係九龍城有主店,依一間係分店。需要食200蚊以上先可以使用信用卡付款。
2023-01-25
2023-01-22 114 浏览
可以一邊品嚐美食,一邊欣賞歌手現場唱歌,無怪乎銅鑼灣的小曼谷泰國美食這麼多人。好在等了不用多久就有位。香葉辣椒豬肉碎燴飯配荷包蛋$108雞蛋周邊煎得香脆,蛋黃還帶流心。朋友這段時間戒辣,所以豬肉碎走辣,廚師炒得夠鑊氣香口,豬肉碎調味很好,夠入味,豆角粒頗脆口,與豬肉碎非常好拌飯。招牌海南雞半隻$158海南雞半隻份量足,雞皮金黃色,雞剛好熟,雞骨還見到嫩紅,所以雞肉相當嫩滑。榴槤冰條榴槤冰條面上還結有冰粒,造型似足一個榴槤肉,但可能期望太高,不知是否結冰太凍,令味覺有點遲鈍。椰汁西米糕 面上有一層的廠椰醬底下是西米及少少粟米粒、芋頭……等,不會太甜,是特色的飯後甜品。

好在等了不用多久就有位。

香葉辣椒豬肉碎燴飯配荷包蛋$108
雞蛋周邊煎得香脆,蛋黃還帶流心。

招牌海南雞半隻$158

榴槤冰條

椰汁西米糕
今次同朋友黎到銅鑼灣Tower535既小曼谷,有超多正宗泰式風味既菜品,身處火車設計既餐廳中,可以一邊享受美食一邊欣賞Live Music,人均消費$300內,非常歎😎😎串燒拼盤B $136同朋友share必選既拼盤!多達6款泰式燒烤即叫即烤,表面焦香而食落超惹味,包括有雞全翼,燒臘腸,雞牛豬各一串同雞腎😍其中地道臘腸表面香脆內裏偏軟,好特別👍🏻泰皇咖喱炒海鮮 $288 配 泰式原味烤薄餅 $52超大份量海鮮,有2隻大蝦+魷魚+大蜆+青口,新鮮口感仲要非常入味,配上酥脆薄餅,超滋味😇

串燒拼盤B $136

泰皇咖喱炒海鮮 $288