2022-12-18
今日同班同事放完工喺銅鑼灣行下街, 同事提出去銅鑼灣嘅特色泰國菜館小曼谷, 話試過包滿意, 佢咁講得對泰國菜一向都無咩特別感既霏霏都好想試下🤣入到去已經有個星期打卡地標火車, 好靚啱曬網紅打卡用🤩 餐館好貼心,有啲happy birthday嘅牌, 應該係畀啲人生日嘅時候有backdrop可以影相用, 喺度開生日會又有嘢食又有打卡點確係幾好👍最正嘅係有live band, 當日我去,咁啱冇可能因為早去, 下次晏啲聽下人哋唱下歌一路食住嘢應該好有情調💕 好啦嚟到嘢食重頭戲, 我哋嗰日叫咗幾道菜豬肉碎生菜包生菜包好香檸檬同香茅味,食落好清新再加上少少辣味岩岩好, 食唔食得辣嘅朋友都可以試金邊粉金邊粉炒得夠哂乾身香口,配上炒蛋、花生碎、芽菜、香茅、青檸、大蝦等,非常豐富,最難得係醬針夠哂濃,岩哂我重口味既人😌泰式乾炒海鮮米粉米粉炒到勁香,唔會 好似出面嗰啲食起上嚟又乾又硬,吃 每條面條都根根分明,入面仲有蝦,帶子,魷魚,芥蘭及雞蛋;當中蝦,帶子及魷魚 非常新鮮,蝦肉厚身又彈牙 泰式芝士烤薄餅最鐘意既一道菜!最鍾意就係芝士有拉絲💓😋熱辣辣又爽口芝士嘅鹹香味真係好濃郁 呢度菜必須要趁熱食, 凍咗
入到去已經有個星期打卡地標火車, 好靚啱曬網紅打卡用🤩
最正嘅係有live band, 當日我去,咁啱冇
好啦嚟到嘢食重頭戲, 我哋嗰日叫咗幾道菜
豬肉碎生菜包
金邊粉
泰式乾炒海鮮米粉
泰式芝士烤薄餅
最鐘意既一道菜!
最鍾意就係芝士有拉絲💓😋
熱辣辣又爽口
芝士嘅鹹香味真係好濃郁
呢度菜必須要趁熱食, 凍咗冇拉絲就冇咁好食㗎喇
青咖喱豬頸肉
青咖喱好清香,裏面有豆角辣椒茄子,豬頸肉好有鮮味好爽口,豬頸肉食落油脂飽滿,非常有咬口, 呢隻咖哩我都用嚟點芝士薄餅, 又幾夾㗎喎 ,芝士帶有淡淡青咖喱口感好正🤩
泰式拼盤
大泰式拼盤好正, 大碟到我哋有四個人都差啲食唔曬
每款小食幾件,上碟嘅時候已經一開二方便入口,魚餅嘅香茅味好突出,加埋少少辣味
春卷好大件,裏面嘅素菜餡料超級豐富 有椰菜、粉絲、紅蘿蔔,真係飽到好滿足!
椰青波波
呢個耶青我以為係甜品黎, 成個 滑捋捋咁,原個椰青外殻完完整整咁劈到白白白滑滑,勁可愛又椰香又夠濃既椰青波波️
泰國珍多冰
珍多冰有份泰國口味同埋印尼口味,印尼嗰啲我覺得偏甜 , 而泰國呢一隻味道啱啱好,香得黎d料又夠多
龍眼冰
龍眼肉好大粒, 咬落去陣陣甜味湧出黎,真係唔洗落糖都夠哂味
青咖喱豬頸肉
味道: 4.5/5