住元朗嘅朋友帶我黎食正野🤤係omakase呀!!有幾多選擇的,我地揀左每位$1300果個。包括有前菜、刺身5款、一品料理2款、壽司10款、湯及甜品。真的好豐富!而且好飽肚的🤤❤️前菜 日式菠菜沙律,開胃、健康之選。有鰻魚苗!我第一次食,賣相同口感都令我好難忘!一食愛上了🤩深海池魚,口感爽爽的,佢嘅油膩係有層次地浸出黎!幾特別呢👍🏻春子同愛侶魚,呢兩個都應該比較少機會食到,食omakase嘅好處係可以食到比較特別既魚,而且係廚師發板既關係,每道菜都抱有期待的心🤣💕烏賊好好味!有爆汁既效果!😍好想食完再食呀!🙈平時較常食到既油甘魚、大拖羅、杜丹蝦同海膽,都好出色!非常新鮮👏🏻👏🏻加上師傅既自家配搭及功架,味道都係有驚喜!!食得好滿足呢❤️魚湯,好濃郁!!好滋潤的感覺💕甜品,豆腐綠茶布丁,兩個既味道又幾夾,仲好滑添!芝士蛋糕,望落好平平無奇,但原來芝士味好濃郁!而且芝士既味道有啲特別,同平時食開嘅芝士蛋糕有點分別🤣連甜品都好高質,為呢餐晚餐畫上完美既句號🥰
真的好豐富!而且好飽肚的🤤❤️
前菜 日式菠菜沙律,開胃、健康之選。
有鰻魚苗!我第一次食,賣相同口感都令我好難忘!一食愛上了🤩
烏賊好好味!有爆汁既效果!😍好想食完再食呀!🙈
魚湯,好濃郁!!好滋潤的感覺💕
甜品,豆腐綠茶布丁,兩個既味道又幾夾,仲好滑添!
甜品都好高質,為呢餐晚餐畫上完美既句號🥰

2019-04-14 97 浏览
前晚,男朋友帶我黎壽司之神食omakase 生日飯。.鰻魚苗,透明的,好得意!非常滑溜!金雕,點柚子鼓油,感覺好fresh😋深海池魚,口感微爽,壽司師傅同我哋講個魚既油膩會慢慢滲出黎,幾特別,好食👍🏻象拔蚌,點岩鹽食,有助去掉腥哋非常新鮮爽口👏🏻鯖魚,好新鮮,非常多油膩😍用紫菜包住食,好正!!❤️ .汁煮金目雕、茄子,好味!烏賊🦑,好有咬口,入面既部分黏黏的,幾過癮,加左芝麻粒,好香口!而且個醬汁真係好好味🤤北寄貝,都好爽口!落左青檸油,提升其鮮味。油甘魚,幾肥美💕加上薑蓉,增加左其味道既層次感。銀鱈魚,好嫩、有油膩,加左沙律醬,令個味道好豐富,有驚喜😍泰刀魚,呢個上面放上蘿蔔苗同蘿蔔蓉,大拖羅,好鮮好肥美!!😍吞拿魚老天,估唔到有咁多油膩!!😍仲要係入口即溶既感覺!好正呀!🤤👏🏻杜丹蝦,味道非常鮮甜!原來上面放既係袐製甜蝦頭蓉醬,好香好野味,一齊食既味道好完美😭👍🏻係味覺既享受!!❤️鹽水海膽,海水味突出,口感creamy ,好高質!.有魚湯飲,正!魚味濃,好潤呀!甜品係豆腐綠茶布丁同芝士蛋糕,好食呀!🤤以為得一款甜品,點知有兩款!好開心!👏🏻岩晒甜品控嘅我!呢餐生日飯真係大滿足呀💖👏🏻
前晚,男朋友帶我黎壽司之神食omakase 生日飯。
鰻魚苗,透明的,好得意!非常滑溜!
金雕,點柚子鼓油,感覺好fresh😋
象拔蚌,點岩鹽食,有助去掉腥哋非常新鮮爽口👏🏻
鯖魚,好新鮮,非常多油膩😍用紫菜包住食,好正!!❤️
汁煮金目雕、茄子,好味!

北寄貝,都好爽口!落左青檸油,提升其鮮味。
油甘魚,幾肥美💕加上薑蓉,增加左其味道既層次感。
銀鱈魚,好嫩、有油膩,加左沙律醬,令個味道好豐富,有驚喜😍
泰刀魚,呢個上面放上蘿蔔苗同蘿蔔蓉,
大拖羅,好鮮好肥美!!😍
鹽水海膽,海水味突出,口感creamy ,好高質!
有魚湯飲,正!魚味濃,好潤呀!
呢餐生日飯真係大滿足呀💖👏🏻

2019-04-06 170 浏览
おまかせ,有新鮮的材料,經過廚師用心和專業。設計出一餐每一道菜都能帶給驚喜。麵豉蒜頭,係店家自已醃制的!係生蒜頭,好爽口一D都唔辣,做前菜或間場時食十分好。好想自己係屋企都整,但廚師話好麻煩。芝麻牛蒡,原全食唔到牛蒡既苦澀味。三高既人士不防食多些。芝麻都經廚師炒過,準備放入口時已經聞到芝麻香。因為只有前面小小既部分有芝麻,所以食既時候都唔會蓋過牛蒡既味道。凱撒沙律菠菜,係依間餐廳黎講食個菜就一般。平時的凱撒沙律味,一般新鮮的菠菜。但看看令一邊,南瓜豆腐配木之芽,木之芽係山葵既嫩葉,因為係生食有少少苦澀。廚師有輕輕拍木之芽,原來係令佢散發香氣的。而南瓜豆腐,先把南瓜蒸熟壓開,再把豆腐搞埋一齊,再去蒸成宜家咁。南瓜要壓開都咩狀況,係食既時候都有豆腐既滑,還有好似冇左石膏粉既味,但多了南瓜既味道。食到最後先知道個底有冷麵汁。食緊國王的新衣,差不多透明的鰻魚苗,中間只有一條白色的骨,但係可以食埋的。配上紫蘇花多反少少色調。好厚既深海池魚廚師把象拔蚌切成一條條,將象拔蚌放係掌心拍一拍,新鮮的象拔蚌的肌肉收縮,所以成了攣的形狀。配上岩鹽踢走海鮮的腥味,帶出象拔蚌的鮮甜。薄薄真鯛魚配上酸汁,好好味,
好厚既深海池魚
薄薄真鯛魚配上酸汁,好好味,十分開胃。
螢光魷魚配胡麻醬,每一隻螢光魷魚入邊都有膏。
冬天先有鰤魚都係油甘魚的一種但比油甘魚大條少少。
和食料理汁煮金木鯛,完全不是我們平時在酒樓食到的魚滑脫脫的口感。是一種很滑但又很結實的口感。
太刀魚配薑花卉
銀雪魚係屬於加拿大同日本交界
第二道和食料理是子持烏賊,面入面係子持係有BB 配鰻魚汁,今次真係一口就食晒人地一家人。
北海道蝦夷鮑魚,大過我隻手掌。平時食鮑魚的時候內臟不會一齊食用,但廚師把鮑魚的內臟抽出然後造成醬汁,廚師建議食鮑魚的時候用返鮑魚的醬汁一起食用會比較匹配。最後剩下的醬汁廚師會給我們一舊飯,然後把醬汁撈埋。這個方法又不會浪費食物。
壽司方面有北寄貝、剝皮魚肝臟赤醋飯、鰆魚、北海道毛蟹、吞拿魚、鯖魚、腦天吞拿魚天靈蓋和魚子。
值得一題首先有鯖魚壽司,是經過用醋醃製既鯖魚,係我心目中鯖魚係臭的,可能係經過醃製和有大大塊紫菜包住一齊食完全食唔到鯖魚嘅臭味。第二,係叫腦天,係吞拿魚既天靈蓋, 十分矜貴因為一條吞拿魚只有兩舊。入口即溶勁過食A5和牛。
海膽有三款,一款是北海道札幌出品,令一款是北海道厚岸出品,依兩款都經過添加防腐劑,一般市面上都可以買到。第三款是沒有經過添加防腐劑的。

甜品有兩款,綠茶豆腐布甸就十分好味。但芝士蛋糕配茨城縣既士多啤梨,芝士蛋糕就好一般,士多啤梨也不是市面上看見的大大粒。

2019-04-04 297 浏览
小弟住將軍澳,女朋友生日想帶佢食餐好,見食評可以所以山長水遠選擇呢間,點知伏到不得了,2個人埋單3300$ 我從來好捨得食 不過要值,依間野500$都厭貴,好多款刺身 壽司完全唔新鮮!最好笑係個師傅係我面前試食海膽新唔新鮮!我心諗到底發生乜事!海膽有三隻其中兩隻算可以!有一隻一擺到落口臭到爭啲想嘔!點解師傅會當面自己試食海膽新唔新鮮!試完仲要比件臭嘅海膽我!全晚最好食係個甜品個粒士多啤梨!希望其他人唔好中伏!!仲有係場內勁多蚊滋!咬咗我差唔多有七啖
仲有係場內勁多蚊滋!咬咗我差唔多有七啖
2019-04-02 307 浏览
上星期六三個人去左食呢間既omakase lunch,點既係13貫壽司。唔係講笑,無論食物質素同服務都係垃圾至極。先講食物,我真係未食過咁難食既omakase,魚完全唔鮮,有幾件壽司係燒過表面,但完全唔暖,唔知擺左幾耐先拎出黎俾客。另外,d飯係冰既,好似係雪櫃拎出黎咁,有紫菜包住既壽司塊紫菜都係淋哂既。其實呢間野所謂既omakase質素真係同元氣差唔多。至於服務方面係仲衰過元氣,我當日去食既時候waitress一開始冇俾薑我,咁我問佢攞,等左十分鐘都未有,我再問佢一次,佢就黑口黑面同我講已經冇哂薑......真係嬲到震,憑咩收呢個價但俾呢d服務俾人,食壽司要薑呢個要求好過份?加上呢個waitress全程都係黑面,一黎就吹我地落單,之後明明未用完既碗碟就粒聲唔出收哂佢,我地亦唔想係咁既環境下食野,就急急食完就算,盛惠$870。blacklist左呢間,請我都唔會去食多次

blacklist左呢間,請我都唔會去食多次

2019-03-30
2019-03-31 1682 浏览
壽司之神,不用再多介紹了吧?今晚又再次去捧場。「廚師發板 $1500/人」先來前菜: 前菜:《南瓜豆腐》 - 口感實在,像糕一樣,濃濃的南瓜和豆腐香,很特別。《凱撒沙律菠菜》 - 新鮮冰爽清甜。刺身八款:《鱈魚白子》 - 白子質感柔滑豐腴,綿密滑嫩入口即化的口感。《深海池魚》- 厚身,比池魚脂肪更多,油香更重,味感愈咬愈出。《鰤魚》- 油脂豐潤,肉質嫩滑,入口脂香滿盈。《真鯛》- 配酸汁 - 肉質腍軟味鮮。《時不知三文魚》 - 味道調至帶甜,脂肪比一般三文魚少,魚味較濃。《竹籤魚》 - 表面燒過,肉味《銀鱈魚》 - 燒至半熟,嫩滑中帶魚香,好吃,《響螺》 - 口感爽脆清甜,已掃上醬汁。《汁煮金目鯛》 - 金目鯛刺身吃得多,今次吃汁煮的。魚肉煮至味甜,肉質嫩滑好吃。《北海道蝦夷鮑魚》 - 原隻鮑魚有份量,其肉質煙韌彈牙,再用上自其身的鮑魚肝醬作配料,香郁惹味,剩餘的鮑魚肝醬不浪費的話可用來下壽司飯。《和牛天婦羅》 - 和牛用紫菜包卷炸成天婦羅,外層香脆而肉質極為多汁嫩腍,絕不廢牙力,而且牛味香濃,配有兩塊極香口的年藕片更是提味。三款刺身:1)《馬糞海膽》 - 香濃不澀。2)《鹽水海膽》

壽司之神,不用再多介紹了吧?今晚又再次去捧場。

廚師發板 $1500/人」

先來前菜:

前菜:

《凱撒沙律菠菜》 - 新鮮冰爽清甜。

刺身八款:

《鰤魚》- 油脂豐潤,肉質嫩滑,入口脂香滿盈。

《真鯛》- 配酸汁 - 肉質腍軟味鮮。

《竹籤魚》 - 表面燒過,肉味

《銀鱈魚》 - 燒至半熟,嫩滑中帶魚香,好吃,

《響螺》 - 口感爽脆清甜,已掃上醬汁。

三款刺身
1)《馬糞海膽》 - 香濃不澀。

2)《鹽水海膽》 - 用鹽水保存無防腐,保鮮期較短所以很新鮮,味道帶小咸。

3)《赤海膽》 - 味道比馬糞海膽更香濃,價格更比較高。

《瞕魚壽司》 - 口感煙韌,第一件壽司會味道偏淡。

《太刀魚壽司》 - 火炙過有脂香,上面放有茗荷(薑的花冧)作調味。

《象拔蚌壽司》 - 清甜爽口。

《大拖羅》 - 油脂豐富入口脂香滿滿,配赤醋飯亦是因爲可減膩感。

《老天》(吞拿魚的天靈蓋)配上蔥香更提魚味。

《吞拿魚醬油漬》(背部)- 魚肉味濃再配醬油漬帶酸更惹味。

《鯖魚壽司》- 肉厚而且味道較濃,所以配上薑蔥調和一下並加上鮮脆紫菜一併入口增加口感。

《北海道毛蟹壽司》 - 鮮甜又多肉汁,比較少吃到。

蜆肉麵豉湯 - 蜆肉多又清甜。

柚子雪葩 -冰凍酸甜醒胃又減膩感。

感覺品質每次都在進步,但環境整潔方面就略嫌稍稍扣分。
2019-02-21
春天 選時令的去到元朗,一真念念不忘幾年前到訪過的寿司の神,新鮮日本直送刺身,加上精心製作嘅調味,令整頓晚餐吃到眼花撩亂,不一浪接一浪的鮮味衝擊味蕾,令人回味。今日再嚟質素上升咗唔會失望!揀咗$1500晚餐set,有三款海膽、八件刺身、兩款海鮮料理、八件壽司、日本鮑魚,就有二十道菜,仲有前菜、湯及甜品,份量同質素亦係相當滿足!先有頭盤麵豉蒜頭、芝麻牛蒡及酸薑作開胃小食,隨即送上南瓜豆腐木同沙律菠菜,蒸熟嘅南瓜再加豆腐造成形好健康。第一道刺身,有春天獨有嘅鰻魚苗,鰻魚大家都食得多,鰻魚bb都係第一次見,同河粉差唔多粗,全條透明中間有一條好幼嘅魚骨,食落去好似薯粉咁好咬口,加柚子汁同紫蘇花就可以,係幾特別嘅食材喔!第二道、深海池魚肥美滿足。第三道象拔蚌刺身,平時食嘅象拔蚌會切薄片,但切條就更有咬口,廚師切完之後拍一拍象蚌,佢哋即刻縮埋,證明仲好新鮮,配粉紅色岩鹽提升鮮味。第四道真鯛,廚師先用熱水焯一焯外皮,避免刺身食咬唔開,鮮味已經相當足夠,並可配酸汁、蔥花及辣蘿蔔蓉更加調味。第五道螢光魷魚,依家都係螢光魷魚嘅產卵季節,所以每條都有豐富嘅卵,非常珍貴哦~第六道鰤魚,有一種油脂嘅光澤,配柚子
春天 選時令的

鰻魚苗

象拔蚌刺身
真鯛
螢光魷魚
第六道鰤魚,有一種油脂嘅光澤,配柚子胡椒 帶點辛辣風味不錯。
鰤魚
第七道太刀魚,火灸過油脂滲出,配清香辛辣薑花卉吃兩件都不會太油膩。
太刀魚
第八道銀雪魚,要數今晚最回味嘅刺身,我會揀呢件!加了點沙律醬在火炙,入口即溶還有還有滿的甘香。
銀雪魚

食完共八款刺身,分別有兩款料理,金木鯛及子持烏賊。金木鯛用木魚湯煮魚肉紮實,用茄子一齊煮吸收鮮味,係個好方法喔~
子持烏賊係指烏賊裏面有卵,因為春天亦係定限量季節,用鰻魚汁煮濃郁彈牙。
金木鯛
子持烏賊

一整隻北海道蝦夷鮑魚,有手掌咁大,廚師切走鮑魚的裙邊,只係中間非常矜貴,用波浪形的刀工切法,令食起嚟更加有咬口。
北海道蝦夷鮑魚
休息一下,就到一浪接一浪的壽司,先吃第一件北寄貝,清新嘅貝類係最好嘅開始,非常爽甜!
北寄貝
第二件剝皮魚肝壽司壽司中我最回味這一款!剝皮魚刺身加一片魚肝,冰凍入口即溶好像雪糕滑落喉嚨~
剝皮魚肝壽司
第三件鰆魚,火炙過油脂都滲出。第四件北海道毛蟹,拆肉後加了一點甘香蟹膏,非常想念毛蟹喔!
鰆魚
北海道毛蟹

第五件吞拿魚、第六件醋醃青魚、第七件腦天,可是最矚目的!!腦天即是吞拿魚腦後面部份嘅肉,只有左右兩邊,魚身越大腦天份量就越多,也是十分珍貴喔,入口即溶,比起拖羅冇咁油膩。
吞拿魚
醋醃青魚
腦天

第八件魚子,加了自家的調味,脆卜卜~
魚子

有三款海膽作為晚餐的結尾,這是一人前的份量,太奢侈了吧!對於以上嘅刺身壽司及各款料理,都非常滿足,食材都是時令和罕見,這更加值得!
海膽

還有蜆肉湯、綠茶豆腐布甸及芝士蛋糕配茨城縣士多啤梨,可算是美滿的一餐!
蜆肉湯
芝士蛋糕配茨城縣士多啤梨
綠茶豆腐布甸

寿司の神
星期一19:00 - 23:00
星期二至日12:00 - 15:00, 19:00 - 23:00
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖
Tel: 21783163
$1500晚餐set,有3款海膽、8件刺身、2款海鮮料理、8件壽司、日本鮑魚,就有二十道菜,仲有前菜、湯及甜品,份量同質素亦係相當滿足!
銀雪魚
剝皮魚肝壽司
海膽
2019-03-02 1620 浏览
好朋友升職加薪,說帶我食Omakase,今次有口福了,十分期待。我們來到元朗的”寿司の神”,餐廳裝潢和式設計,今天坐在吧枱,可以欣賞師傅手藝。Omakase $1500前菜:南瓜豆腐 - 口感實在,像糕一樣,濃濃的南瓜和豆腐香,很特別。凱撒沙律菠菜 - 新鮮冰爽清甜。刺身八款鱈魚白子 - 非常Creary,口感十分Rich。池魚 - 非常爽身,腍甜。鰤魚 - 肉質嫩腍,味道鮮。真鯛 - 配上酸汁,味道平衡。時不知三文魚 - 質感非常腍軟,醬油漬製法,味帶甜,很鮮。竹籤魚 - 表面火炙過,帶筋有口感。銀鱈魚 - 油脂香豐富,肉質彈牙,味道鮮甜味美。響螺 - 超爽彈牙,新鮮清甜。汁煮金目鯛 - 醬汁好甜美,配上肉質腍軟的金目鯛十分夾,配菜茄子腍甜入味。北海道蝦夷鮑魚 - 看到師傅處理鮑魚,原來是非常大隻;入口食到原本鮑魚的鮮味,肉質腍之余又不失煙韌彈牙,非常高質,另配有鮑魚肝醬,蘸上一同食用味道更鮮更豐富。A4和牛天婦羅 - 鹿兒島A4和牛肉眼,肉汁好豐富,牛味濃,質感嫩腍,內夾附著紫蘇葉,很匹配。海膽三款馬糞海膽 - 味道香濃幼滑。鹽水海膽 - 師傅介紹這款海膽是不含防腐劑的,所以份外鮮

Omakase $1500

南瓜豆腐

前菜:
凱撒沙律菠菜 - 新鮮冰爽清甜。
鱈魚白子

刺身八款
鱈魚白子 - 非常Creary,口感十分Rich。
池魚 - 非常爽身,腍甜。
鰤魚 - 肉質嫩腍,味道鮮。
真鯛 - 配上酸汁,味道平衡。
時不知三文魚 - 質感非常腍軟,醬油漬製法,味帶甜,很鮮。
竹籤魚 - 表面火炙過,帶筋有口感。
銀鱈魚 - 油脂香豐富,肉質彈牙,味道鮮甜味美。
響螺 - 超爽彈牙,新鮮清甜。
汁煮金目鯛

A4和牛天婦羅

海膽三款
馬糞海膽 - 味道香濃幼滑。
鹽水海膽 - 師傅介紹這款海膽是不含防腐劑的,所以份外鮮,入口微微鹽水味,很平衡。
赤海膽 - 口感最Creamy。

瞕魚壽司 - 煙韌彈牙,很有口感。
太刀魚壽司 - 火炙過的,上面的是”茗荷”,是薑的花冧。
象拔蚌壽司 - 十分爽甜。
大拖羅 - 蛇腹位,油脂豐富配赤醋飯正好。
老天 - 吞拿魚的天靈蓋,少吃到的部位。
吞拿魚醬油漬 - 魚味濃厚。
鯖魚壽司 - 特別的用上一片大紫菜包著整件壽司,整體味道和口感都十分豐富。
北海道毛蟹壽司 - 毛蟹肉配魚子,味道十分夾。

蜆肉麵豉湯 - 蜆肉甚多,味道鮮味香濃,很暖胃。
柚子雪葩 - 最後來個柚子雪葩,圓滿。
2019-02-21
南瓜豆腐
鱈魚白子
汁煮金目鯛
A4和牛天婦羅
2019-02-26 185 浏览
今晚去左食廚師發辦,師傅們都熱情親切,每次都令人好期待!前菜: 菠菜沙律、南瓜豆腐款式特別又清新刺身方面蜜柑鯛食落有柑香,非常特別!深海池魚非常肥美,入口油香慢慢散發響螺口感爽脆銀鱈魚油脂夠多,入口超香又唔會好油膩感鹽燒太都魚第一次食咁好食嘅牙帶魚,平時都係買返嚟煮餸今次食完呢個真係完全改觀!估唔到可以咁正壽司方面係用我最愛嘅赤醋飯,煙韌口感大愛!油甘魚腩壽司嫩口無比螢光魷魚壽司呢款有驚喜!超爽口,唔會韌!原來係時令款!左口魚邊壽司入口即溶,真係好好正!腦天吞拿魚天靈蓋,多筋位,師傅燒得較熟,入口又唔覺有筋!海膽手卷海膽極鮮甜,無腥,去哪都找不到這個味道蜆肉味噌湯用新鮮蜆肉煮甜品:芝士蛋糕、咖啡奶凍、日本草莓非常滿足
今晚去左食廚師發辦,師傅們都熱情親切,每次都令人好期待!

前菜: 菠菜沙律、南瓜豆腐
款式特別又清新
刺身方面

蜜柑鯛
食落有柑香,非常特別!

深海池魚
非常肥美,入口油香慢慢散發

響螺
口感爽脆

銀鱈魚
油脂夠多,入口超香又唔會好油膩感

鹽燒太都魚
第一次食咁好食嘅牙帶魚,平時都係買返嚟煮餸
今次食完呢個真係完全改觀!估唔到可以咁正
壽司方面係用我最愛嘅赤醋飯,煙韌口感大愛!

油甘魚腩壽司
嫩口無比

螢光魷魚壽司
呢款有驚喜!超爽口,唔會韌!原來係時令款!

左口魚邊壽司
入口即溶,真係好好正!

腦天
吞拿魚天靈蓋,多筋位,師傅燒得較熟,入口又唔覺有筋!

海膽手卷
海膽極鮮甜,無腥,去哪都找不到這個味道

蜆肉味噌湯
用新鮮蜆肉煮
甜品:芝士蛋糕、咖啡奶凍、日本草莓

非常滿足
2019-02-15 173 浏览
每次食廚師發板都好期待師傅整啲咩款式俾我哋!今次前菜係菠菜沙律、南瓜豆腐菠菜爽口,凱撒沙拉醬帶有芝麻粒,不會過膩南瓜味香甜,入口粉糯接著就到刺身蜜柑鯛新品種,飼料用左蜜柑餵佢,食落真係有陣陣柑香,好特別!深海池魚厚切且肥美,可以睇到白色脂肪紋,油香慢慢滲出響螺岩鹽、酸汁,爽脆口感銀鱈魚輕輕炙燒,睇住d油不停噴!!!油脂豐富,入口嫩滑,香而不膩鹽燒太都魚燒過嘅牙帶魚,加左岩鹽同檸檬汁,入口超嫩超香!好肥美,係入口即溶嘅感覺!食完刺身到壽司油甘魚腩壽司入口嫩滑無比,油香十足,配上煙韌嘅赤醋飯,幸福!螢光魷魚壽司現在當造季節,係東京灣發光交配緊!每件有成四隻!肉質超爽口,一啲都唔韌!仲食到新鮮魷魚味,果然係season款!左口魚邊壽司加左醬汁燒到勁香,入口即溶,油香滲曬出黎!真係好好食!腦天吞拿魚天靈蓋,屬於矜貴部位,唔容易在一般日本料理餐廳可以找到,正常係比較多筋,所以師傅燒得較透,但入口毫無韌口感覺,肉質油潤同嫩滑,超香,可以話係極級享受!海膽手卷每次都超期待,海膽多到滿瀉!極度鮮甜,無腥味,太正了!蜆肉味噌湯有六隻新鮮蜆仔,鮮美爽口,味噌湯又唔過咸,仲有菇菇食添!今晚甜品係芝士蛋糕、咖
每次食廚師發板都好期待師傅整啲咩款式俾我哋!
今次前菜係菠菜沙律、南瓜豆腐

菠菜爽口,凱撒沙拉醬帶有芝麻粒,不會過膩
南瓜味香甜,入口粉糯
接著就到刺身

蜜柑鯛
新品種,飼料用左蜜柑餵佢,食落真係有陣陣柑香,好特別!

深海池魚
厚切且肥美,可以睇到白色脂肪紋,油香慢慢滲出
響螺
岩鹽、酸汁,爽脆口感

銀鱈魚
輕輕炙燒,睇住d油不停噴!!!油脂豐富,入口嫩滑,香而不膩

鹽燒太都魚
食完刺身壽司

油甘魚腩壽司
入口嫩滑無比,油香十足,配上煙韌嘅赤醋飯,幸福!

螢光魷魚壽司

左口魚邊壽司
加左醬汁燒到勁香,入口即溶,油香滲曬出黎!真係好好食!

海膽手卷
每次都超期待,海膽多到滿瀉!極度鮮甜,無腥味,太正了!

蜆肉味噌湯
有六隻新鮮蜆仔,鮮美爽口,味噌湯又唔過咸,仲有菇菇食添!

今晚甜品係芝士蛋糕、咖啡奶凍、日本草莓。
草莓鮮甜多汁,芝士蛋糕芝士味唔重,係輕盈嗰type,質感似豆腐咁綿!但餅底就唔夠脆><!!咖啡奶凍唔太甜又唔苦,好似飲緊cappuccino!!
呢間係我唯一覺得值得encore嘅廚師發辦❤️
2019-02-13 1562 浏览
今次同朋友去到元朗覓食,朋友一早卜好左餐廳,就係去食omakase,聽講係元朗都頗有名氣,當日我哋去都全場滿左,好彩一早book定先~套餐中,我地揀左$900既壽司10貫☺️☺️首先送咗個前菜,係南瓜豆腐同芝麻菠菜💛我第一次食南瓜豆腐,若隱若現地滲透出南瓜味,豆腐冰涼嫩滑,另一樣係芝麻菠菜,味道清新😆😆仲有3款既漬物,分別係薑片、Wasabi蘿蔔、麵豉蒜頭,食Wasabi蘿蔔為我帶來有點小衝擊,爽口又開胃!從右至左,分別係深海池魚,鰤魚同竹籤魚,深海池魚爽身,鰤魚即油甘魚,入口感受到魚香,竹籤魚新鮮彈口😁😁之後有銀鱈魚,鯖魚,同螢光魷魚,銀鱈魚帶點熏香,魚味更特出,鯖魚味道較濃,螢光魷魚多汁漿口,鮮甜尤美💛💛分別有鮟鱇魚肝,蟹肉,赤貝同拖羅😍😍鮟鱇魚肝10分矜貴,入口軟綿綿,細膩潤滑,完全冇腥味的,蟹肉壽司有勁多蟹肉絲,都幾鮮甜,赤貝好食,爽口之餘仲有海水香,拖羅就係勁肥美,差唔多入口即溶😃😃海膽手卷都唔錯,包住脆口嘅紫菜,入面係軟綿綿嘅海膽,海膽嘅份量都有好多,絕對唔係得面頭少少😛😛簡單嘅麵豉湯都好好味,有好多我鍾意食嘅蜆同菇!最後仲有甜品做尾聲,我覺得豆腐芝士蛋糕清香得來都唔錯,但如果

套餐中,我地揀左$900既壽司10貫☺️☺️

首先送咗個前菜,係南瓜豆腐同芝麻菠菜💛

分別有鮟鱇魚肝,蟹肉,赤貝同拖羅😍😍

簡單嘅麵豉湯都好好味,有好多我鍾意食嘅蜆同菇!

最後仲有甜品做尾聲,我覺得豆腐芝士蛋糕清香得來都唔錯,但如果蛋糕嘅質地可以再平少少會更加好,令一款係咖啡啫喱,咖啡味都幾香濃😘

2019-02-11 170 浏览
適逢最近仲係農曆新年,朋友話想食番餐勁既開年飯,咁就去食我地好內冇食既Omakase啦。曾經黎過壽司之神,覺得依到質素好好,師傅又Nice又有禮貌,所以今次又黎左依到食啦。Omakase $1000廚師發辦包括: 前菜,壽司,湯,甜品。前菜係南瓜豆腐同菠菜,菠菜好爽囗,醬汁就鹹左少少。南瓜豆腐有好濃既南瓜味,個人超鐘意。壽司有成十二件,朋友同我都食到好飽呀。鯛魚壽司,質感好爽彈,味道較淡,第一件食就岩岩好。響螺壽司,超級爽脆,好有海水味道。油金魚就好幼嫩,都好好食。鰤魚係野生既油金魚,魚肉更軟更新鮮竹簽魚燒後既魚香好濃,超特別既味道呀。赤身係吞拿魚既一種,魚肉冇乜脂肪,都幾爽囗。最尾有海膽壽司,海膽超級鮮甜,塞滿成個手卷,可惜紫菜唔夠脆,烤乾身就仲正。蜆肉湯超級鮮甜,蜆肉勁多,小而飽滿,加左香蔥好好飲。

Omakase $1000

廚師發辦包括: 前菜,壽司,湯,甜品

壽司有成十二件
,朋友同我都食到好飽呀。

鯛魚壽司,質感好爽彈,味道較淡,第一件食就岩岩好。

響螺壽司,超級爽脆,好有海水味道。

油金魚就好幼嫩,都好好食。

鰤魚係野生既油金魚,魚肉更軟更新鮮

竹簽魚燒後既魚香好濃
,超特別既味道呀。

赤身係吞拿魚既一種,魚肉冇乜脂肪,都幾爽囗。

最尾有海膽壽司

蜆肉湯超級鮮甜,蜆肉勁多,小而飽滿,加左香蔥好好飲。
2019-02-08
位於元朗的壽司之神,是一間隱世的高級日本料理餐廳。這兩年來,香港流行吃廚師發辦Omakase,這種餐廳開得成行成市,到底這裡有什麼過人之處,令餐廳的生意如此的好呢。餐廳地方不大,設有廚師吧台和四人餐桌,建議客人提早預約吧台,能一邊看師傅弄壽司一邊品嚐食物哦。廚師發辦共有四個選擇,分别為$900,$1000,$1200,$1400。廚師發辦 Omakase $1000/位包括: 前菜,壽司12件,海膽手卷,湯,甜品。前菜方面,有南瓜豆腐和菠菜。南瓜甘甜彈滑,菠菜略鹹,有點腐乳的感覺呢。壽司方面,質素和賣相勻非常不錯,作為初三的開年菜,感到很滿意哦。鰤魚壽司,竹簽魚壽司,赤身壽司。鰤魚則嘢生的油金魚,魚肉超級新鮮,軟滑嫩囗。竹簽魚經炙燒後,焦香味令魚味更濃,超美味阿。赤身是不含油脂的部位的吞拿魚,魚肉帶點爽彈感。鯖魚壽司, 鮪腦天壽司,拖羅壽司。鯖魚向來味道帶腥,炙燒後,加上蔥末,更有層次。鮪腦天是吞拿魚頭蓋,質感幼軟,燒後油份滲出,很美味阿。拖羅由始至終都是我的最愛,油脂超豐富的拖羅,入口即化,超肥美阿。毛蟹壽司,穴子壽司,甜蝦壽司。放滿毛蟹肉的壽司,超級矜貴阿,絲絲蟹肉,鮮甜不已,很喜
位於元朗的壽司之神,是一間隱世的高級日本料理餐廳。

廚師發辦 Omakase $1000/位

包括: 前菜,壽司12件,海膽手卷,湯,甜品

鰤魚壽司,竹簽魚壽司,赤身壽司

鰤魚則嘢生的油金魚,魚肉超級新鮮,軟滑嫩囗。

竹簽魚經炙燒後
,焦香味令魚味更濃,超美味阿。

赤身是不含油脂的部位的吞拿魚,魚肉帶點爽彈感。

鯖魚壽司, 鮪腦天壽司,拖羅壽司

鯖魚向來味道帶腥,炙燒後,加上蔥末,更有層次。

鮪腦天是吞拿魚頭蓋,質感幼軟,燒後油份滲出
,很美味阿。

拖羅由始至終都是我的最愛,油脂超豐富的拖羅
,入口即化,超肥美阿。

毛蟹壽司,穴子壽司,甜蝦壽司

放滿毛蟹肉的壽司,超級矜貴阿,絲絲蟹肉,鮮甜不已,很喜歡呢。

穴子是鰻魚的一種
,魚肉細膩幼軟,毫無細骨,真想多吃一件阿。

肥美厚肉的甜蝦上,放上濃香蟹膏,味道上更有層次。

最後有日本長嘢縣草莓和咖啡奶凍來結,是頓美味的開年飯呢。
2019-02-07
2019-02-11 129 浏览
呢排想食omakase,忽然醒起同事嘅好介紹,一於就同女朋友去元朗呢間omakase 撐枱腳😊Menu有四個套餐選擇,我哋就揀咗最平嗰一個套餐$900/1位,有前菜、10件壽司、海膽手卷、湯同甜品😊有三款嘅漬物,Wasabi蘿蔔,麵豉蒜頭,薑片,我認為蘿蔔幾爽口,味道很醒神!前菜係南瓜豆腐,芝麻菠菜,豆腐整得好滑,而且帶有南瓜味😊先黎深海池魚、油甘魚同竹簽魚壽司飯整得啱啱好,唔會太過鬆散,至於魚生就好新鮮,池魚爽口~油甘魚魚味頗重之後有銀鱈魚、鯖魚、瑩光魷魚銀鱈魚有微微燒過,鯖魚味濃,瑩光魷魚肉身多汁!最後有安康魚肝、蟹肉、赤貝、拖羅壽司🍣安康魚肝十分珍貴,口感軟綿,赤貝爽口鮮甜,蟹肉啖啖蟹肉絲,拖羅肥美!油脂好重💓💓海膽手卷亦都好正,海膽好鮮甜,完全冇腥味!麵豉湯都好有驚喜,入面有好多個菇粒同埋蜆肉粒,味道豐富😊甜品係咖啡奶動同芝士蛋糕,咖啡奶凍不錯, 充滿了咖啡香☺️☺️

前菜係南瓜豆腐,芝麻菠菜,豆腐整得好滑,而且帶有南瓜味😊

先黎深海池魚、油甘魚同竹簽魚

之後有銀鱈魚、鯖魚、瑩光魷魚
銀鱈魚有微微燒過,鯖魚味濃,瑩光魷魚肉身多汁!

最後有安康魚肝、蟹肉、赤貝、拖羅壽司🍣

海膽手卷亦都好正,海膽好鮮甜,完全冇腥味!

麵豉湯都好有驚喜,入面有好多個菇粒同埋蜆肉粒,味道豐富😊

2018-12-15 453 浏览
第2間元朗食既omakase。一直聽聞壽司之神既高水準,今次特意一試。失望,真係好失望。先不論店舖較細,坐得唔舒服之外,單論食物質素,簡直係侮辱omakase。從頭失望到尾。首先,我唔係特登黑壽司之神,下面都係我親身體會。首先,入店坐低,我中意omakase其中一個原因係可以欣賞師傅處理食材既技巧,我認為係一種藝術,壽司之神用既方法係我最討厭既預先處理手法,客人坐低,師傅只係一味握壽司,唔會有機會處理海鮮,無欣賞可言,失望。其次,食材,我食了10件壽司,有3件係池魚,2件係真鯛?????我唔講大家都知有問題。再者,調味,師傅可以話係毫無手法可言,醬油,芥辣,岩鹽,青檸外無其他調味方法,9成都係標準壽司樣,比起之前既壽司源同之後既鮨文,真係非常之差。然後,都係師傅問題,佢地壽司在頭幾舊有汁留左係吧台碟上,師傅一直冇理會,將之後既壽司放在前一舊殘餘既汁上,完全侮辱左omakase既精致同細心。之後仲要我主動提佢抺碟。最後,可大可小既係,我食既蟹肉軍盤中,居然有一小塊碎,侮辱,真係對omakase既侮辱。失望,失望頂透
第2間元朗食既omakase。

失望,失望頂透