2012-09-15 21 浏览
上次行過見到個裝修幾靚,個餐牌又特別,就決定要揾日嚟試下!今日去開做嘢雖然得一個人都要試下先,叫了一個諗住實好穩陣嘅回鍋肉飯,仲以為自己好醒,碗飯都好快就嚟,首先賣相麻麻,好多飯,但係啲餸少到我以為人地食剩先放落去,仲要塊肉薄到透光,但我都即管試下個味道,嘩!除咗咸之外都根本無其他味,係嗰雙椒都好有椒味囉,仲有啲肉仲要鞋嘅,實在太令人失望了😲
上次行過見到個裝修幾靚,個餐牌又特別,就決定要揾日嚟試下!
2012-09-13 10 浏览
第一次嚟希慎就俾依間嘅裝潢,同埋手製餐牌吸引住,非常討好,唔駛諗就試依間!自己唔食得辣,點菜都偏向唔辣,不過太鐘意食串燒,所以都點左,係好~~~辣!! 蒜泥白肉:好食!第一次食蒜泥白肉包青瓜絲,口感出奇地好好! 鍋貼:好好食!餡料充滿肉汁,唔辣,最鐘意哩道! 串燒:食左一串,正!之後就死火,好食就好食,不過真係好辣!!!所以飲左幾杯八寶茶 擔擔麵:麵質不錯,湯底都好夠味。 最後叫左個甜品(唔記得叫咩名)係紫羅米包住甜甜地嘅餡,熱食,好特別唔會好甜,不錯! 八寶茶:第一次飲,配食辣嘢加上天氣有啲熱,好岩飲! 四川酒:朋友叫咗個四川酒,唔記得叫咩名,甜甜地嘅酒

蒜泥白肉:好食!第一次食蒜泥白肉包青瓜絲,口感出奇地好好!

鍋貼:好好食!餡料充滿肉汁,唔辣,最鐘意哩道!

擔擔麵:麵質不錯,湯底都好夠味。

八寶茶:第一次飲,配食辣嘢加上天氣有啲熱,好岩飲!

四川酒:朋友叫咗個四川酒,唔記得叫咩名,甜甜地嘅酒
2012-09-11
  • 蒜泥白肉,鍋貼,紫羅米甜品,八寶茶
2012-09-10 5 浏览
630 pm 去到唔洗等,好裝修好特別,餐牌設計非常精美,哥日計埋自己係2個人,本人食辣程度一般先叫左個蒜泥白玉,好快到,不過份量就好似少左dlow算.....當係前菜咁食吧之後到左個擔擔面,個湯好香,食落個感覺都可以的(ps.香味已經先聲奪人左)之後叫左個唔知叫香辣xx炒飯呢個呢就認真味道平平冇奇唔可以話難食但係真係好多油low/_\好....到左個串燒落單哥陣侍應同我講呢味好辣架wo 真係ok??坐得低都預左辣到噴火,試下low食左落去我都分唔到牛同羊係邊串打邊串@@""""正係知係肉一串不過成碟野味道都係好正,亦辣到噴火咁最後覺得都可以既....茶得普洱同金桑子,太少low 款式可以再多d值得下次搵一班人再來食過
630 pm 去到唔洗等,好
裝修好特別,餐牌設計非常精美,
哥日計埋自己係2個人,本人食辣程度一般
先叫左個蒜泥白玉,好快到,
不過份量就好似少左dlow
算.....當係前菜咁食吧

之後到左個擔擔面,個湯好香,食落個感覺都可以的
(ps.香味已經先聲奪人左)

之後叫左個唔知叫香辣xx炒飯
呢個呢就認真味道平平冇奇
唔可以話難食
但係真係好多油low/_\

好....到左個串燒
落單哥陣侍應同我講呢味好辣架wo 真係ok??
坐得低都預左辣到噴火,試下low
食左落去我都分唔到牛同羊係邊串打邊串@@""""
正係知係肉一串
不過成碟野味道都係好正,亦辣到噴火咁

值得下次搵一班人再來食過
2012-09-07
  • 蒜泥白玉,串燒,擔擔面.........
2012-09-09 9 浏览
好少食四川菜, 因為麻辣火鍋, 就係果次之後我就以後唔食四川野, 也味都無得個麻字.而呢次經驗絕對重拾返我對四川菜既信心.成個 MALL 咁多餐廳, 左睇右睇之後比佢門口既 HANDMADE 竹 MENU 吸引左.門口同裝修都好特別, 好中國風. 暗暗地既燈光比一般既中式食店來的舒服. 成個THEME 令人好ENJOY. 吧枱後面個百子櫃靚到呢...唔明點解 D 人咁唔喜歡, 可能佢既口味無"香港化", 試下去了解每一道菜式背後的故事, 傳統味道.我地 2 個人點左 蒜泥白肉, 串燒, 鍋貼, 擔擔面, 鱔段粉絲, 炖牛腩, 甜品x3 (名字忘了), N 杯八寶茶.蒜泥白肉 (小小辣) 外面一般都是肉&蒜 ONLY. 呢度佢個白肉包住D 青瓜絲, 好REFRESHING, 係好開胃既前菜.串燒 (好辣) 真係好辣...不過個SEASONING 好好味, 唔食得辣既朋友請叫小辣. 辣到好HIGH.鍋貼 (唔辣) 呢個一流! 有一塊"衣" 一齊上碟, 原來係(我唸)上湯煎既汁冷卻而成的. 好JUICY 的肉餡. 而且一D都唔辣, 食來中和下.擔擔面 (小小辣) 香不太"傑" 的湯底, 面軟
而呢次經驗絕對重拾返我對四川菜既信心.

蒜泥白肉 (小小辣)

串燒 (好辣)

鍋貼 (唔辣)

擔擔面 (小小辣)

香不太"傑" 的湯底, 面軟得來不糊. 好食

炖牛腩 (唔辣)

牛腩炖得好林, 好入味. 叫左碗飯黎送, 一流.

鱔段粉絲 (小辣)

酸辣湯底, 好多香料, 我就一般, 不過友人蠻喜歡.

甜品x3

有個紫米什麼餅, 好煙UN 的, 食完D 辣野甜下. 正!
巷子三大炮 - 聽經理說這個是十分傳統的街邊小吃.

涷八寶茶

飲左 N 杯, 一來係因為食辣野, 二來真係好好飲.

睇得出人手不足. 不過依然會耐心解答我地既問題.

2012-08-31
2012-09-07 12 浏览
知道銅鑼灣開左個新商場, 約埋三個朋友一齊去希慎度行下...一行就行到七點幾..決定搵間餐廳開飯啦!!!行到十四樓...見到一間裝修好獨特既餐廳...門口都幾多人排隊....再睇下餐牌...原來係食四川菜...決定一試!好快咁等左十分鐘就有位..接待員有禮貌地帶我地入坐...仲安排左我地坐係CORNER位...正!第一印象唔錯...雖然餐牌無圖片, 但係見到D餸名好多都想試下.最後我地叫左蒜泥白玉, 四川串燒, 水煮魚,擔擔麵 同 鱔段粉絲.蒜泥白玉 - 五花腩肉質鮮美配上芫茜同京蔥絲, 感覺唔會好膩- 鐘意濃味既仲可以點埋個蒜辣醬 不過如果份量多少少會比較好四川串燒 - 好濃烈既串燒香味- 一碟裡面雞牛羊各2串 配秘製串燒醬- 其中以羊串最好 鐘意食辣既朋友一定要試, 不過真係幾辣...我朋友辣到要即刻叫野飲水煮魚 - 呢個餸係我最期待既..有D地方會煮到得個辣字....不過呢到真係做得唔錯.. 辣得黎仲有麻辣既香味, 魚又爽滑新鮮...值得推介擔擔麵 - 麵質爽口
一行就行到七點幾..決定搵間餐廳開飯啦!!!

不過如果份量多少少會比較好

辣得黎仲有麻辣既香味, 魚又爽滑新鮮...值得推介

擔擔麵 - 麵質爽口帶花生麻香, 唔食得辣既可以叫小辣

鱔段粉絲 - 黎到先知道原來呢個餸係酸辣湯底 - 湯底醒胃又冇搶左鱔既鮮味 - 可以一試

食完已經食唔落甜品, 所以另外仲叫左四杯荔枝八寶茶做結尾, 清一清喉嚨,

荔枝八寶茶 - 清心潤喉 - 最岩食完咁多辣野之後飲既 - 好好味!

食飯其間見到門口不斷有人排隊, 雖然好忙, 不過D餸都出得好快, 服務員仲時時幫我地加茶
下次會再黎仲要留肚食甜品

2012-09-02
  • 四川串燒
  • 水煮魚
2012-08-29 14 浏览
Hysan place剛剛開張所以同男朋友仲有男朋友的朋友一齊來行街再食飯本來想試la salon但行完街已經8ish, 間間restaurants都full爆....行上多一層就來到此食肆.眼見decoration都幾decent就入左黎試喇!!坐低左好耐都冇人show, 呢個唔surprise ge, rush hour 忙ma...但menu都唔拎俾我地, 咁係唔係想做我地生意ge先?點左: 怪味雞,茄子appetizer ,skewers (3牛&3羊) , 擔擔麵 , 炖牛腩 ,水煮魚...等我續一go thru..怪味雞 & 茄子appetizer 個portion真係小得好驚....我地4個人, 一人分到around 25% = less than 2 pcsskewers (3牛&3羊)辣係可以ge, 我都好鍾意食辣....但分唔到牛,羊味....好驚...擔擔麵crystal jade真的好食過多多聲. portion又細.個湯又水, d麵又冇texture炖牛腩勁小....同埋個汁唔似係炖左好耐...pure soy sauce加水.水煮魚味道okay, 如果可以一
行上多一層就來到此食肆.
眼見decoration都幾decent就入左黎試喇!!

但menu都唔拎俾我地, 咁係唔係想做我地生意ge先?

怪味雞 & 茄子appetizer
skewers (3牛&3羊)
擔擔麵
炖牛腩
水煮魚
味道okay, 如果可以一人分到3塊fish slices就好喇.....12slices都冇就真係好失望.

埋單$600幾, 4個人都係百幾, 但個個都覺得一肚火 & 一肚水 ( too spicy and everyone drank lot of water )

题外话/补充资料: 呢件事個take係, 我只可以怪地產霸權 如果rental低d, 相信個portion可以大返d or 食物ge 大小同價錢可以成正比.
前日走入去希慎廣場行下,見到頂樓呢間餐廳,裝修好有中國風,門口有個大燈籠,餐廳傳出陣陣麻辣香。餐廳個名又好別緻,決定同友人擇日試試。終於今日走左去試,商場依舊多人,亦估唔到間餐廳門口甘多人排隊WOR,心諗應該唔會出事掛? O羅飛個位姐姐0禮貌,張飛號碼34,先叫到22,但不知從何而來的力量,竟然堅持等待。落左去誠品行左一陣,好在每層樓都有等位顯示,放心周圍行啦。就甘行下行下,唔覺唔覺等左成45分鐘先有位。個帶位姐姐仲要問我介唔介意坐出面位,等到呆晒餓爆,可以介意咩,一係走既姐。一睇個餐牌,設計幾靚,成個竹簡甘,見個價都幾實惠,6,7十元有碗面,6,7十元有麻辣牛肉,$138有水煮魚。一開始叫野都覺得唔老黎,侍廳話無其他茶,只得普洱,甘都得? 好古怪。叫得不多,叫了個麻辣牛肉,鱔面,香辣肉碎炒飯。原來是惡夢開始。個飯好細,一人份量,明明餐牌寫香辣肉碎炒飯,飯無炒過,無辣味,飯粒好乾身,肉碎真係好碎,碎到咬唔到,但攝晒入牙。個麻辣牛肉只有前菜份量,好細,唔係鮮牛肉O個種,係牛展黎,仲係好低質O個隻,切到超薄,得5,6塊,一陣風食完。麻辣汁超小又淡。個鱔面一上,當堂打了個突,有鱔咩。同剛才D

個鱔面一上,當堂打了個突,有鱔咩。同剛才D肉碎一樣甘細。一入口,媽媽聲,呢世人未食過甘X難食既鱔面。味埋眼,以為食緊超力米粉,份量極少,勁味精。無名火起。一流裝修,九流食物。

牙簽放左係櫃桶,仲要係麻雀枱放籌碼O個種櫃桶,牙簽係收到最入,拉開拉盡為左O羅牙簽,差D成個櫃桶跌出黎,係差D姐,不過都已經成45度角斜左出去。

臨走見到另一張枱有人食淨水煮魚,原來,$138賣緊既係水煮魚塊,吹到啤啤聲LOR,唔好以為會成條魚OR半條魚有得你食。仲要係鋪左層魚膠O個隻LOR,差D叫左。不過餐牌唔騙你架,中文叫水煮魚,英文叫Mandarin Fish Fillet in Sichuan Chill-pepper!

明白銅鑼灣大商場收甘既價既食店,算唔貴。但係60幾銀俾超力米粉人食,太無heart。

最後一句,茶好難飲,用黎洗筷子也不會!!!!!

無心機寫落去,一個字中伏。
2012-08-15
  • 門口大燈籠,個好唔穩陣LAN HIGH既茶壺,個竹簡Menu,陣唔知係邊度傳黎好香既麻辣味,諗唔到啦
2012-08-14 22 浏览
好開心去新商埸啦,成個場都好好,唯獨頂樓LEE間野。講真,成篇野真係冇誇張。開頭等半個鐘都算,入面有張八人大枱吉左但唔比人坐因為張枱only for 8人,not a problem,都算。。入到去其實裝修ok,有主題,景開揚雖然樓景。Menu價錢睇左先入黎,所以預左佢貴,但係唔該比D誠意丫。。。落單果位我仲以為好pro,唔洗抄,點知轉頭走番黎問我落啲咩。。同佢repeat 多次,都算。。一共叫咗四個餸。。蒜泥白肉先到,$60 六塊又細又薄。。蒜都唔多粒,莫非佢要我減肥? 毫無誠意。。公平啲,個擔擔面係ok的,但都唔係特別...萬眾期待水煮魚,賣相可以,味就得個辣字,簡單嚟講係除咗辣味無其他味。。啲餸已經上晒。,係咪好奇怪點解得三個餸?原來就係個懶醒waiter落漏單!問兩次都落漏,莫非要諸葛亮三顧草廬?如果係嘅話,呢間餐廳絕對唔應該喺現代出現!再客觀D,個味唔係衰,不過唔值LEE個價囉,有人嫌太辣,不過辣唔係問題可以係特色。其實間嘢都算勁,可以令人食完完全唔覺自己食過嘢,高手!結局係,最後要落糖朝醫肚,比較起上嚟,已算是人間美食。

好開心去新商埸啦,成個場都好好,唯獨頂樓LEE間野。

結局係,最後要落糖朝醫肚,比較起上嚟,已算是人間美食。
如果大家没有去过成都,可能对这个店名摸不到头脑。不过,这是成都一个很有名的景点的名字。大家可以自己去google。周末Hysan好多人,我们好不容易到了顶楼,看到有间川菜馆,虽然几乎没有什么客人,还是决定一试。下午只有下午茶的套餐,78/份,基本是一个凉菜,一个面。也有凉菜加粉或饭,是本地化的结果,港式川味。点了3个套餐,因为想试多几样。应该包括了,蒜泥白肉,担担面,青豆,牛肉面,豆花,一个辣的面。很担心太多,吃不完。结果,完全相反,都只有一口的分量。当然,多了也无意义,因为实在难吃。蒜泥白肉,2片肉,每一个卷成小拇指大小,这个就是蒜泥白肉。惊呆的我请老公一个人吃了它们。担担面,是给病人吃吗,面软到好像给没有牙齿的人吃的。另外,量也非常少。其他的面也都是这样。青豆,超级咸。牛肉面,第一口就没吃下去,一股牛油味,很难以忍受的臭牛油味。这辈子没遇过这么无敌难以入口的面。豆花,不是豆花,是豆腐。什么味道也没有。最后的面,味道还好,但面很软很软,不懂这个厨师一位我们都是老人家吗?还必须是忘带假牙的老人家。服务员不懂服务。下午茶也有加一。肯定不会再去。不懂老板是怎么打算。刚开张就这样。

青豆,超级咸。

豆花,不是豆花,是豆腐。什么味道也没有。

服务员不懂服务。

下午茶也有加一。

肯定不会再去。不懂老板是怎么打算。刚开张就这样。
2012-08-12
(非会员)
2012-08-14 7 浏览
食物 = 劣服務 = 劣閒日中午,同三個同事諗住去Hysan八卦吓有咩食,去到14樓,有間中菜館裝修幽雅,景觀不錯,價錢睇落幾划算,就入去試試,點知領野鳥。。。點了4個set lunch,每個set都有1主菜, 1小食,1酸辣湯,加$10有豆漿,我哋就加4個豆漿。環顧總共大約有10-12枱客有人坐,每枱2-4人。一)12點正坐低,12:10都未有人斟茶,甚至連同侍應嘅眼神接觸都冇二)食物等好耐都未嚟,唔止我哋,係枱枱都耐。啲客係度你眼望我眼,唔耐煩到同隔離枱啲客講嘢,(哇,咁耐,搞錯呀,係囉,趕住翻公司,之類)。唯有飲住豆漿先,都ok好飲。三)終於開始有嘢食出,但極慢,有枱得一個人有得食,個friend冇,有枱阿爸阿媽同個仔都冇得食,我哋約12:40分嚟咗1個餐,嗰碗麵都還可以。四)跟住啲客越來越唔耐煩,幾枱客不斷催,有一枱嬲爆爆起身走了,跟手嗰枱阿爸阿媽同個仔走埋。個紅色衫類似經理開始每份餐嘅酸辣湯先上,叫做安撫吓。五)其間,右邊枱2位幸運兒食完埋單,亦因為咁我哋都專注咗喺佢哋度,聽到個侍應問啲嘢嚟齊未,個客好嬲咁話,"嚟就嚟齊喇,不過好難食!"六)我哋覺得可能個客係激動派啫。。。
食物 = 劣

服務 = 劣

閒日中午,同三個同事諗住去Hysan八卦吓有咩食
,去到14樓,有間中菜館裝修幽雅,景觀不錯,價錢睇落幾划算
,就入去試試,點知領野鳥。。。

六)我哋覺得可能個客係激動派啫。。。
但一飲啖個湯,嘩,個酸辣湯鹹到冇朋友,好似師傅唔記得落咗鹽落多咗次咁。我好唔明,我哋哩啲都已經唔係咩要求高嘅食客,平時都唔多識分咩咩味道層次,都覺得個湯非常唔掂,點解可以過到入面個大廚嗰關??
七)第二份餐12:55分上,係一個唔記得什麼炒飯。個飯唔熱,直頭連暖都講唔上。但我哋已4條友1人畢咗1碗仔先發覺。話畀侍應知啲飯唔熱,佢話,唔熱?得,同你熱番佢!一手收走咗兜飯,但兜飯得番1/4都唔夠,大部份喺我哋啲碗仔到。咁我諗或者佢炒過一兜卦。。。哈!佢真係同我哋叮熱咗嗰1/4兜飯攞番出嚟!真無奈!

八)其間又有兩三枱客話走,我哋等到13:05決定放棄,唔要未嚟嘅嘢叫埋單,個紅衫經理話佢去睇吓點計條數喎。好,又等等等了唔知幾耐。張單來了,佢竟然收了:2份餐錢,4x豆漿,4x茶芥,最勁嘅係"加一服務費"!!! 埋單$250幾!

九)其間又有好幾枱走,哩幾枱有啲食咗部份食物,飲咗豆漿,唔叫埋單就起身走。
十)話我哋on居又好,點都好,都唔中意唔畀錢走人,亦唔想爭議,照畀了,但畀嗰陣真係忍唔住同接我錢個侍應講:"你哋有冇搞錯,咁樣嘅食物同服務,你哋仲夠膽收人飲品,茶芥同加一!錢我哋照單畀足!離譜"

從未寫過食評,因覺自己文彩好極有限,食嘢要求又唔係高,但呢單嘢真係覺得要話畀大家知,唔好重蹈我哋嘅覆轍…
2012-08-14
2012-08-13 10 浏览
行完希慎廣場, 見寬窄巷子裝修幾特别就行咗入呢間試下完来係食四川菜,死唔食得辣嘅窗外望出去望住銅鑼灣夜景裝修幾特别牆上葯櫃裝修水壹好看不好用,好驚條把手會斷menu特别叫了家鄉鱔魚麵,本來要川雞侍應話辣,要了盬水鴨, 侍應介紹串燒家鄉鱔魚麵,,麵唔熱, 麵質好, 湯係辣, 鱔係切碎粒, 太細粒都食唔到D嘜味,真係好细碗太辣隔離枱個女仔要揾D茶沖麵先食雞牛豬串燒食落口到我地噴火好辣, 話明唔食得辣重介绍呢個餸比我地今次到我地用茶沖盬水鴨,好细好细好细, 唔係辣不過之前太辣,攪到完全食唔出嘜味二佰七蚊又辣又貴又唔飽
行完希慎廣場, 見寬窄巷子裝修幾特别就行咗入呢間試下
完来係食四川菜,死唔食得辣嘅
窗外望出去望住銅鑼灣夜景

裝修幾特别
牆上葯櫃裝修
水壹好看不好用,好驚條把手會斷
menu特别

太辣隔離枱個女仔要揾D茶沖麵先食