2012-08-18
前日走入去希慎廣場行下,見到頂樓呢間餐廳,裝修好有中國風,門口有個大燈籠,餐廳傳出陣陣麻辣香。餐廳個名又好別緻,決定同友人擇日試試。終於今日走左去試,商場依舊多人,亦估唔到間餐廳門口甘多人排隊WOR,心諗應該唔會出事掛? O羅飛個位姐姐0禮貌,張飛號碼34,先叫到22,但不知從何而來的力量,竟然堅持等待。落左去誠品行左一陣,好在每層樓都有等位顯示,放心周圍行啦。就甘行下行下,唔覺唔覺等左成45分鐘先有位。個帶位姐姐仲要問我介唔介意坐出面位,等到呆晒餓爆,可以介意咩,一係走既姐。一睇個餐牌,設計幾靚,成個竹簡甘,見個價都幾實惠,6,7十元有碗面,6,7十元有麻辣牛肉,$138有水煮魚。一開始叫野都覺得唔老黎,侍廳話無其他茶,只得普洱,甘都得? 好古怪。叫得不多,叫了個麻辣牛肉,鱔面,香辣肉碎炒飯。原來是惡夢開始。個飯好細,一人份量,明明餐牌寫香辣肉碎炒飯,飯無炒過,無辣味,飯粒好乾身,肉碎真係好碎,碎到咬唔到,但攝晒入牙。個麻辣牛肉只有前菜份量,好細,唔係鮮牛肉O個種,係牛展黎,仲係好低質O個隻,切到超薄,得5,6塊,一陣風食完。麻辣汁超小又淡。個鱔面一上,當堂打了個突,有鱔咩。同剛才D
個鱔面一上,當堂打了個突,有鱔咩。同剛才D肉碎一樣甘細。一入口,媽媽聲,呢世人未食過甘X難食既鱔面。味埋眼,以為食緊超力米粉,份量極少,勁味精。無名火起。一流裝修,九流食物。
牙簽放左係櫃桶,仲要係麻雀枱放籌碼O個種櫃桶,牙簽係收到最入,拉開拉盡為左O羅牙簽,差D成個櫃桶跌出黎,係差D姐,不過都已經成45度角斜左出去。
臨走見到另一張枱有人食淨水煮魚,原來,$138賣緊既係水煮魚塊,吹到啤啤聲LOR,唔好以為會成條魚OR半條魚有得你食。仲要係鋪左層魚膠O個隻LOR,差D叫左。不過餐牌唔騙你架,中文叫水煮魚,英文叫Mandarin Fish Fillet in Sichuan Chill-pepper!
明白銅鑼灣大商場收甘既價既食店,算唔貴。但係60幾銀俾超力米粉人食,太無heart。
最後一句,茶好難飲,用黎洗筷子也不會!!!!!
無心機寫落去,一個字中伏。