2022-06-02 11 浏览
好朋友過嚟港島區🌏搵我撐枱腳👭🏽。佢今晚想食拉麵🍜,我帶咗佢去食之前Melody做主題嘅拉麵店😼。雖然Melody主題已經完結,但我地仍然可以搵到佢嘅蹤跡😎。包括小食碟、筷子盒、簾布等等。拉麵碗除咗Melody之外,仲有多啦A夢。朋友見到即刻要打咭📸。店員話我地知,而家餐廳🍴做緊優惠😍。💥2人同行💥餐廳送每人一客沖繩入口豬軟骨 或 士多啤梨/抺茶布甸 (2選1)下次如果有💥4人同行💥餐廳送每人一客沖繩入口豬軟骨+士多啤梨/抺茶布甸🍜 冠軍黑醬油拉麵我地點咗人氣推薦🤩,攞過「全日本至尊級東京拉麵show」5年冠軍🏆嘅黑醬油拉麵😋。用黑醬油嚟做湯底😉,味道適中唔會過濃。食完都唔覺得口渴。🥳餐廳送嘅沖繩入口豬軟骨入口軟腍😎,而且好入味。🍜 富山灣白鹽蝦拉麵相比之下,白鹽蝦拉麵就白雪雪。😂但湯底一d都唔清,用蝦嚟做湯底。😙再有鹽蝦🦐調味。半肥瘦叉燒口感軟滑惹味。😍🍢 串燒雞軟骨一客4串加咗孜然粉嘅雞軟骨🤓,香脆可口。🐙 熟芥末章魚濃濃嘅wasabi味道,但唔會攻鼻。🤤🍹 凍鮮泡蜂蜜綠茶用可愛嘅士多啤梨🍓杯裝住。清清嘅綠茶突顯咗蜂蜜嘅甜味。🥸🍵 熱白桃綠茶用茶包 + 熱水泡出嚟。🥰白桃味濃,但完
好朋友過嚟港島區🌏搵我撐枱腳👭🏽。

包括小食碟、筷子盒、簾布等等。
拉麵碗除咗Melody之外,仲有多啦A夢。
朋友見到即刻要打咭📸。

店員話我地知,而家餐廳🍴做緊優惠😍。

💥2人同行💥
餐廳送每人一客沖繩入口豬軟骨
或 士多啤梨/抺茶布甸 (2選1)

下次如果有💥4人同行💥
餐廳送每人一客沖繩入口豬軟骨
+士多啤梨/抺茶布甸

🍜 冠軍黑醬油拉麵
用黑醬油嚟做湯底😉,味道適中唔會過濃。
食完都唔覺得口渴。🥳

餐廳送嘅沖繩入口豬軟骨入口軟腍😎,而且好入味。

🍜 富山灣白鹽蝦拉麵
相比之下,白鹽蝦拉麵就白雪雪。😂

但湯底一d都唔清,用蝦嚟做湯底。😙
再有鹽蝦🦐調味。
半肥瘦叉燒口感軟滑惹味。😍

🍢 串燒雞軟骨
一客4串加咗孜然粉嘅雞軟骨🤓,香脆可口。

🐙 熟芥末章魚
濃濃嘅wasabi味道,但唔會攻鼻。🤤

🍹 凍鮮泡蜂蜜綠茶
用可愛嘅士多啤梨🍓杯裝住。
清清嘅綠茶突顯咗蜂蜜嘅甜味。🥸

🍵 熱白桃綠茶
用茶包 + 熱水泡出嚟。🥰
白桃味濃,但完全唔覺甜。😉
2022-06-02 12 浏览
每次看完日劇都會被劇中的日本拉麵毒到🤣 這間曾經獲得連續五年拉麵冠軍! 好喜歡這間拉麵的口感, 軟硬適中, 是比較有咬口的那種😋👍冠軍黑醬油拉麵:果然係冠軍級!湯底好濃沃, 鹹味適中, 叉燒大大塊一啲都唔孤寒😍 👍 大胃王拉麵- 激辛味噌(小辣):這碗麵的份量比平時的多, 叉燒大大塊總共有五塊, 超級飽肚和滿足👍 味道微辣好野味😋小食方面:👌肉汁滿滿餃子: 餃子餡料飽滿, 餃子皮不是太厚, 不過如果個底煎得再脆口一點就更好啦.👍熟芥末章魚: 這個一直都好喜歡吃, 芥末味好香, 章魚也很爽口彈牙!🍶飲品方面, 當然不少得最經典的波子汽水!朋友的綠茶飲品外觀好可愛😍

小食方面:

2022-06-01 14 浏览
好耐無食拉麵啦🍜最近去咗銅鑼灣嘅富山麵家 呢度受歡迎嘅原因 除咗不定期有唔同嘅crossover 仲因為喺日本得到過東京拉麵show五年冠軍 🏆實力毋庸置疑▪️冠軍黑醬油拉麵▫️北海道牛奶拉麵一上枱已經香噴噴 黑醬油味濃郁 但係入口唔會太嗆 感覺清澈👍🏻而北海道牛奶湯底好順滑 每一啖湯都充滿着牛奶香 好香濃好好味🍼麵條係我本身比較鍾意嘅粗身麵 彈牙有咬口 亦都好掛湯 每碗都有流心蛋/紫菜 同埋兩塊炙燒過嘅叉燒 肥瘦均勻 質感軟腍🐷如果為食嘅朋友可以揀大胃王拉麵 足足有成五塊叉燒😍我個人覺得呢度嘅麵底都好足 我哋一碗叫咗標準(130g)同一碗係大滿足(195g) 食完都十分飽🤰🏻▪️富山雞翼▫️芥末章魚一場嚟到當然要試埋啲小食啦 揀咗呢兩款都相當唔錯🐔雞翼外皮脆卜卜 帶有醬油味 加咗少少芝麻令到食落更香口 而芥末章魚大家都知道係凍嘅小食 喺而家熱辣辣嘅天氣簡直係恩物♥️章魚夠爽口彈牙 芥末味亦都啱啱好 大推▪️凍鮮泡蜂蜜綠茶▫️日本巨峰碳酸飲料蜂蜜綠茶用咗好可愛嘅士多啤梨杯裝住🍓甜味同茶味夠平均 巨峰soda解暑一流 而且餐廳做緊優惠📣二人同行👫每人送一客沖繩入口豬軟骨或士多啤梨/抹茶布甸四人同行👨‍

▪️冠軍黑醬油拉麵
▫️北海道牛奶拉麵
▪️富山雞翼
▫️芥末章魚
▪️凍鮮泡蜂蜜綠茶
▫️日本巨峰碳酸飲料

而且餐廳做緊優惠📣
二人同行👫每人送一客沖繩入口豬軟骨或士多啤梨/抹茶布甸
四人同行👨‍👩‍👧‍👦每人送一客沖繩入口豬軟骨+士多啤梨/抹茶布甸
2022-06-01 4 浏览
希雲街高質拉麵店🍜係東京拉麵show五年冠軍店內有好多melody 既碗碟擺設岩哂melody 迷順便打卡😆🌟冠軍黑醬油拉麵食拉麵黎講 湯底絕對係靈魂湯底鮮味十足 醬油味濃且帶黑蒜油香味而麵條粗幼適中 而且好掛湯👍🏻叉燒亦都肥瘦適中 💯🌟富山灣白鹽蝦拉麵呢碗湯底用左富山灣獨有既白蝦熬成湯底湯底清甜且帶點鹽香 再加埋半熟溜心蛋 好味👍🏻🌟肉汁滿滿餃子一客有五隻🥟外皮煎到好脆口 而內餡有超多肉汁蘸埋醬汁更帶出鮮味🙌🏻🌟富山雞翼雞翼炸得好脆 加埋甜甜既醬汁同芝麻碎食落更香口滋味👍🏻🌟波子汽水而家仲有優惠2人同行, 餐廳每人送一客沖繩入口豬軟骨或士多啤梨/抺茶布甸4人同行, 餐廳每人送一客沖繩入口豬軟骨及士多啤梨/抺茶布甸
希雲街高質拉麵店🍜

食落更香口滋味👍🏻

🌟波子汽水

而家仲有優惠

2022-06-01 469 浏览
❤你地鍾唔鍾意食拉麵呢😍我就好鍾意嘞😍咁咩野口味嘅拉麵係你地嘅「最愛」?係醬油味?豚骨味?定係鹽味?我最近就食咗一碗好正嘅「黑醬油拉麵」呀🍜呢碗拉麵仲威威曾經攞過日本拉麵秀5⃣️年冠軍架🏆所以我一定要同大家分享呢間用咗Melody做主題嘅日本拉麵店呀👍👍😋🍜冠軍黑醬油拉麵 $85:果然係冠軍🏆剩係個湯底係用雞骨、豬骨、鮮魚熬製出嚟嘅味道已經令我著迷了😍醬油味好🈶️層次感👍掛湯力👍而且拉麵個質地亦啱啱好👍夠彈牙添🍜好正呀🥳🥳🍜黃金蟹膏牛奶沾麵 $95:除咗喺日本之外🇯🇵香港都好少食到呢啲咁正宗嘅牛奶沾麵👍而且呢碗沾麵中間仲有啲蟹膏係度😋真係冇得輸呀❤️影相要快手📸️記住要趁熱食🔥🥟肉汁滿滿餃子 $42:煎過餃子皮脆卜卜🔥而且肉汁仲好豐富😋我好鍾意佢個餃子醬汁👍酸酸地配埋個餃子一啲都唔漏添🥳🍡串燒雞軟骨 $38:呢個雞軟骨🍢燒到熱辣辣上枱🔥上面仲沈左啲鹽🧂超正。🍹凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15:味道、甜道都啱啱好👍必叫😋

🍹凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15:味道、甜道都啱啱好👍必叫😋

• 肉汁滿滿餃子
  • 黃金蟹膏牛奶沾麵
  • 凍鮮泡蜂蜜綠茶
  • 冠軍黑醬油拉麵
  • 富山手工餃子
🎶🎶路過希雲街🎶🎶 有好多嘢食嘅一條街今次嚟到日本富山縣嘅過江龍拉麵店🍜見等候嘅人龍都唔少 就試吓佢先☺️富山麵家嘅拉麵份量共有2個size可以選擇🍜分別係標準同大滿足😌富山灣白鹽蝦拉麵 $85 (標準)唐心蛋好香好滑😋 叉燒煮得剛剛好❤️肉質香得黎 唔會起渣仲大大塊🤤配埋位置有少少香膏位食落味道更香✨湯底有白鹽蝦 同 香香叉燒嘅味道又香又有鮮味😎麵質都好彈牙 又掛得起湯底👍🏻正黃金蟹膏牛奶沾麵 $95(標準)小妹第一次食牛奶湯底嘅拉麵🍜湯底嘅牛奶味幾重🥛仲加上牛油有啲似忌廉湯咁😊另外 仲有蟹膏添😎 好香濃🥰整體都幾夾🥰富山雞翼 $42外皮經炸過 金黃色仲好香脆🥰加上蜜糖🍯🍯 食完一件又一件肉質十分嫩滑 味道真係好香❤️肉汁滿滿餃子🥟 $42實物同個名一樣 真係肉汁滿滿🥰外皮仲煎得好香脆❤️沾埋醬汁 味道更出更香😋夠哂👧🏻同🐨分享一齊食✨我地仲叫左波子汽水 同埋 凍鮮泡蜂蜜綠茶呢個綠茶仲用左士多啤梨🍓杯裝住加上香甜嘅蜜糖 幾好飲嫁❤️而家嚟食 仲有優惠添📣📣2人同行: 送每人一客凍入口豬軟骨 或 士多啤梨/抺茶布甸(2揀1)4人同行: 送每人一客沖繩入口豬軟骨+士多啤梨/抺茶布甸
🎶🎶路過希雲街🎶🎶 有好多嘢食嘅一條街
今次嚟到日本富山縣嘅過江龍拉麵店🍜
見等候嘅人龍都唔少 就試吓佢先☺️

富山麵家嘅拉麵份量共有2個size可以選擇🍜
分別係標準同大滿足😌

富山灣白鹽蝦拉麵 $85 (標準)
唐心蛋好香好滑😋 叉燒煮得剛剛好❤️
肉質香得黎 唔會起渣
仲大大塊🤤配埋位置有少少香膏位
食落味道更香✨
湯底有白鹽蝦 同 香香叉燒嘅味道
又香又有鮮味😎
麵質都好彈牙 又掛得起湯底👍🏻正

黃金蟹膏牛奶沾麵 $95(標準)
小妹第一次食牛奶湯底嘅拉麵🍜

加上香甜嘅蜜糖 幾好飲嫁❤️

而家嚟食 仲有優惠添📣📣
4人同行: 送每人一客沖繩入口豬軟骨+士多啤梨/抺茶布甸
2022-05-30 17 浏览
成日見到好多人推介呢間拉麵小店好高質,特登黎試下~黑醬油拉麵真係好香,好值得試😋❤️冠軍黑醬油拉麵 一定要試既連續5年東京拉麵秀冠軍既拉麵,味道濃郁但唔咸,2片肥美叉燒,充滿油脂香,拉麵好掛湯,好香既黑蒜味!!🧡黄金蟹糕牛奶沾麵 沾麵口感彈牙,浸一浸落牛油味好香既牛奶湯到,再加d蟹糕食,正!!💛富山雞翼 大大隻雞翼,即叫即炸,外皮又香又脆💚肉汁滿滿餃子 皮薄肉餡好juciy,煎得好香既餃子💙鮮泡蜂蜜綠茶 新鮮沖既蜂蜜綠茶,茶味清香蜂蜜味好夠甜而加有優惠,2人同行送每人一客沖繩入口豬軟骨 或者 士多啤梨/抺茶布甸 任揀1款,4人同行仲兩款都送晒,抵rrr

💛富山雞翼 大大隻雞翼,即叫即炸,外皮又香又脆

💚肉汁滿滿餃子 皮薄肉餡好juciy,煎得好香既餃子

💙鮮泡蜂蜜綠茶 新鮮沖既蜂蜜綠茶,茶味清香蜂蜜味好夠甜

2022-05-29 9 浏览
呢間好有日式feel既拉面店🍜之前以melody做主题,好多碗上面都印有melody圖案,melody fans 一定要去打卡啦🙈🙈-黄金蟹糕牛奶沾麵🥛🍜(大滿足) 見到個湯底已經覺得好正,濃郁既牛奶湯上面仲有一層牛油🧈,聞落相當香🤤🤤🤤撈埋蟹糕、蟹柳、玉米🌽食真系好邪惡😈呢個系必點既主食👍🏻-激辛味噌半熟蛋拉麵🌶️🍜(標準) 湯底可以選擇微辣、中辣或重辣,湯底夠曬味,今次揀左中辣,辣度岩岩好😍拉麵夠彈牙,叉燒係半肥瘦,而且仲有糖心蛋🥚😋,一路食拉麵,一路飲湯,真係好滿足🥰 -串燒雞軟骨 成個碟都係melody樣,好cute 🙈 雞軟骨係新鮮整,入口熱辣辣👍🏻雞軟骨面灑滿椒鹽粉,好好味☺️-肉汁滿滿餃子🥟 真係名副其實,咬落有滿滿既肉汁,而且都係即叫即整,外皮夠曬脆身,食完都唔係好夠侯😝-凍鮮泡蜂蜜綠茶🍵 個杯好靚,係士多啤梨外型🍓,好可愛😚 蜂蜜綠茶飲落甜甜地,味道唔錯😙-日本蜜瓜碳酸飲料🍈 呢罐野飲都幾好飲,好香蜜瓜味☺️-抹茶布甸🍵🍮 布甸好滑身,唔會太甜,依家做緊優惠,2人同行會送一客沖繩入口豬軟骨或者士多啤梨/抺茶布甸,至於4人同行就會兩樣一齊送,真係好抵食😎整體黎

-黄金蟹糕牛奶沾麵🥛🍜(大滿足)

-激辛味噌半熟蛋拉麵🌶️🍜(標準)

-串燒雞軟骨

-肉汁滿滿餃子🥟

-凍鮮泡蜂蜜綠茶🍵

-日本蜜瓜碳酸飲料🍈
呢罐野飲都幾好飲,好香蜜瓜味☺️

-抹茶布甸🍵🍮

整體黎講呢間拉麵店食物質素同服務都好好,值得推介👍🏻👍🏻
2022-05-29 7 浏览
好耐冇去希雲街食嘢啦,今次嚟食返個拉麵🍜先😌✌🏻·✨冠軍黑醬油拉麵 $85來自日本富山縣兼之前攞過五年嘅東京拉麵展冠軍,講得咁勁一定要試試佢先😬黑醬油冇出面食過嘅咁鹹,接受到,同埋塊叉燒好腍🤤不過真係鍾意食醬油搵麵嘅先好點😗·✨黃金蟹膏牛奶沾麵 $95蟹膏係幾濃味嘅,將個麵浸完湯後再加啲啲蟹膏食,都ok👌🏻而個麵煮得啱啱好,食落彈牙,係我鍾意嘅麵質😚牛奶湯偏稀偏水,仲加入咗牛油係湯度,增添風味,不過好快凍哂🫠🫠如果可以用熱鍋上就更好👍🏻·✨肉汁滿滿餃子🥟 $42果然係幾多肉汁👌🏻,點埋個汁食幾好食😝·✨富山雞翼 $48係我最愛嘅煎雞翼🤪雞翼甜甜鹹鹹咁,好似係落咗蜂蜜同燒汁咁(我都唔肯定😛),都唔錯😗·✨凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15蜂蜜都幾甜,我自己加咗啲水🤣·✨日本蜜瓜炭酸汽水 $18
好耐冇去希雲街食嘢啦,今次嚟食返個拉麵🍜先😌✌🏻
✨冠軍黑醬油拉麵 $85
✨黃金蟹膏牛奶沾麵 $95
✨肉汁滿滿餃子🥟 $42
果然係幾多肉汁👌🏻,點埋個汁食幾好食😝
✨富山雞翼 $48
✨凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15
蜂蜜都幾甜,我自己加咗啲水🤣
✨日本蜜瓜炭酸汽水 $18
2022-05-29 449 浏览
香港的拉麵店有好多,這次跟友人在銅鑼灣發現了一家從日本而來,十分厲害的店朝聖。厲害之處就是這家富山麵家曾在東京拉麵秀取得五屆冠軍!店內的其他裝飾幾乎就是關於富山県的事情,這期還有My melody的主題,充滿少女味。小小的拉麵店有著超過五款特色湯底,當然要吃冠軍級別的黑醬油拉麵!嗜辣的我選了激辛味噌拉麵。驚喜的是,二人同行就會每人送一客沖繩入口的豬軟骨、或者抹茶或草莓布甸!除了拉麵我們還想吃其他小食,所以先來個煙燻三文魚沙律($48)來開胃口。三文魚片味道濃郁、質感香嫩,加上新鮮清爽的生菜、青瓜、清甜粟米粒,混合芝麻醬後又清新又美味。肉汁滿滿餃子($42)也是他們的招牌菜式,即叫即煎,上菜熱辣辣。外皮夠薄,所以咬下去帶點脆度,入面是爆汁的菜肉餡味道鮮甜,加上醬汁後更能帶出鮮味。戲肉來了,是得獎的冠軍黑醬油拉麵($85),湯底如墨汁般黑但是清澈的。雖說是醬油湯但它完全沒有很鹹的感覺,反而是甘香為主,微鹹為輔,所以多喝也不會口渴。他們的麵都是重點,是彈牙的粗身拉麵!個人很喜歡這種有咬口的麵,又掛汁,做沾麵的話很有優勢。叉燒為半肥瘦,煮得軟軟的入口即化,不會覺得油膩。送的豬軟骨感覺煮了好久,

煙燻三文魚沙律

冠軍黑醬油拉麵

叉燒為半肥瘦,煮得軟軟的入口即化,不會覺得油膩。送的豬軟骨感覺煮了好久,醬汁吸好吸滿,肉質十分軟。

另一碗是激辛味噌拉麵($95),有著濃郁的鹹香味噌,辣道來自切碎的辣椒粒,咬到的時候也頗辣的。半熟蛋的蛋黃部分像濃稠醬汁充滿蛋香、蛋白則十分嫩滑,水準高。
激辛味噌拉麵

飲品必叫凍鮮泡蜂蜜綠茶($15),用草莓形杯非常可愛及適合打卡!
凍鮮泡蜂蜜綠茶

這家拉麵店還有牛奶湯、黃金蟹膏等坊間少有的配搭,打算之後再來吃!
煙燻三文魚沙律
2022-05-28 39 浏览
服務同以前一樣咁好,性價比高嘅拉麵舖😋Oreo抹茶布甸滑溜過豆腐花,抹茶味香濃富山雞翼 $48雞皮脆口肉嫩,醬汁有日式燒汁嘅味道夠惹味素餃子$42餃子皮薄,饀料份量均勻素食味噌拉麵 $85上年黎時食過素沾麵,當時未有素湯拉麵,今次試埋素湯拉麵,同樣出色,湯底清且有層次,拉麵彈牙冠軍黑醬油拉麵 $85無得輸嘅黑醬油拉麵,湯底香,叉燒火喉岩岩好,溏心蛋充滿蛋香又軟糯凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15淡淡嘅茶香配上蜂蜜味好清新日本巨峰碳酸飲品 $18有汽嘅提子味飲品,配咸食一流依家仲要係推廣期間兩個人撐枱腳每人送一份沖繩豬軟骨或者士多啤梨/抹茶布甸,四人一齊食每人送一份沖繩豬軟骨➕士多啤梨/抹茶布甸抵食!

服務同以前一樣咁好,性價比高嘅拉麵舖😋

Oreo抹茶布甸
滑溜過豆腐花,抹茶味香濃

富山雞翼 $48
雞皮脆口肉嫩,醬汁有日式燒汁嘅味道夠惹味
素餃子

素餃子$42
餃子皮薄,饀料份量均勻
素拉麵

素食味噌拉麵 $85

冠軍黑醬油拉麵 $85
凍鮮泡蜂蜜綠茶  日本巨峰碳飲品

凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15
淡淡嘅茶香配上蜂蜜味好清新

日本巨峰碳酸飲品 $18
有汽嘅提子味飲品,配咸食一流

四人一齊食每人送一份沖繩豬軟骨➕士多啤梨/抹茶布甸

抵食!

素餃子
素拉麵
冠軍黑醬油拉麵
銅鑼灣希雲街美食店舖臨立,今次同朋友揀咗富山麵家,呢間連續五年獲得東京拉麵秀冠軍,嚟自日本富山縣嘅過江龍拉麵店,之前更同埋My melody 聯乘,佈置及碗碟都少女心爆棚,今次就一嚐佢哋冠軍拉麵。冠軍黑醬油拉麵富山拉麵招牌之一,呢碗拉麵夠哂足料,除咗有兩塊軟唸嘅厚叉燒外,仲有豬軟骨係入面,同樣亦軟唸入味,黑醬油湯底再加入雞骨、豬骨、鮮魚等熬製出呢個高濃度湯底,但飲落唔會太鹹。另外拉麵仲配有溏心蛋、荀、仲有好得意My Melody嘅紫菜作為點綴。黃金蟹膏牛奶沾麵沾麵湯底幾特別,拉麵幾掛湯,牛奶味濃郁突出,除咗牛奶,仲用咗豬骨、雞骨及鰹魚熬製而成,另外撈埋蟹膏嚟食帶啲鹹香味,大大咁提昇味道,另外配有兩塊大叉燒、溏心蛋、兩條大蟹柳同埋粟米,食完勁滿足。富山雞翼雞翼嘅表皮炸得香脆,味道鹹中帶甜,肉質嫩滑,大隻厚肉,幾惹味!肉汁滿滿餃子餃子係富山自家製作,標榜無味精夠哂健康,內裹用咗豬肉做餡料,外皮煎到金黃色,咬落好脆。串燒雞軟骨雞軟骨充滿椒鹽味,燒得香脆惹味,作為餐前小食唔錯。凍鮮泡蜂蜜綠茶個杯好有心思,係一個士多啤梨形狀, 十分可愛。蜂蜜綠茶淡淡地,唔會好甜,味道清新,解渴解膩一流。熟芥末章

串燒雞軟骨
雞軟骨充滿椒鹽味,燒得香脆惹味,作為餐前小食唔錯。

熟芥末章魚
一粒粒嘅章魚,充滿着芥末味,辣辣地,口感彈牙,越食越上癮。

Oreo 抹茶布甸/士多啤梨布甸
抹茶布甸順滑,味道唔會過甜。
士多啤梨布甸口感好嫩滑,充滿士多啤梨同埋牛奶味,為今次晚餐畫上完美句號。
2022-05-12
  • 肉汁滿滿餃子
  • 富山雞翼
  • 冠軍黑醬油拉麵
  • 黃金蟹糕牛奶沾麵
2022-05-28 8 浏览
Melody 主題打卡拉麵店🥰銅鑼灣希雲街有好多食肆,算係銅鑼灣入面比較平😆呢一間拉麵店除咗有日式裝修,仲有唔少melody佈置同碟。啱哂充滿少女心嘅朋友同melody迷嚟打卡。同場都有唔少年輕男士,原來拉麵有大滿足版同大胃王版😛比平時更飽肚。冠軍黑醬油拉麵 $85Melody呢個拉麵碗唔會太浮誇,食食下仲發現原來紫菜都有melody樣,唔怪得做埋佢地生招牌😊湯底唔太鹹,份量都多,仲有我鍾意食嘅筍🤣。北海道牛奶拉麵 $90湯底有淡淡忌廉味道,但主調保持鹹味,唔太膩,配拉麵唔錯。富山雞翼 $48竟然有5隻咁多😛外皮有香蔥甜醬油味,夠熱肉汁滿滿餃子 $42呢隻唔係平時煎到好硬嘅餃子,而係唔刮口淋淋地,保留到水份💕凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15好鍾意呢款。蜂蜜味豐富,綠茶冰凍清涼,配以透明起霧嘅士多啤梨杯,特別好飲。波子汽水 $25佢幫你開埋,唔會成身係😄多人嚟食仲有野送🤣2人同行:送每人一客沖繩入口豬軟/士多啤梨/抺茶布甸 (選1)🌱4人同行:送每人一客沖繩入口豬軟骨+士多啤梨/抺茶布甸🍓
Melody 主題打卡拉麵店🥰

冠軍黑醬油拉麵 $85

北海道牛奶拉麵 $90
湯底有淡淡忌廉味道,但主調保持鹹味,唔太膩,配拉麵唔錯。

富山雞翼 $48
竟然有5隻咁多😛外皮有香蔥甜醬油味,夠熱

肉汁滿滿餃子 $42
呢隻唔係平時煎到好硬嘅餃子,而係唔刮口淋淋地,保留到水份💕

凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15

波子汽水 $25
佢幫你開埋,唔會成身係😄

多人嚟食仲有野送🤣
4人同行:送每人一客沖繩入口豬軟骨+士多啤梨/抺茶布甸🍓

2022-05-28 48 浏览
銅鑼灣希雲街美食雲集🚏講到最有特色👀不得不提呢間曾經以My Melody🎀蠟筆小新👦🏻同加菲貓🐱等卡通人物為期間限定主題嘅「富山麵家」🙋🏻‍♀️一間看似平凡嘅小店🍽其實已曾試過連續 5 年獲得由東京電視台📺舉辦嘅東京拉麵秀冠軍🏆主打菜式包括:肉汁滿滿餃子🥟富山雞翼🐔冠軍黑醬油拉麵🍜凍鮮泡蜂蜜綠茶等🍹可謂麻雀雖小🐤五藏俱全👏🏻🔸北海道牛奶拉麵($100/大滿足)拉麵份量相當豐富💗以沖繩入口嘅豬軟骨作配料🐷秘製豬軟骨燜得軟腍入味🤤入口即化💋同時可補充骨膠原🦴令人回味無窮💥而湯底則加入北海道3.6牛乳🐄香濃味道相當突出🤩再配搭埋新鮮清甜嘅粟米粒🌽簡直係完美絕配💯P.S.呢款拉麵奉送嘅紫菜非常別緻🙌🏻上面有可愛嘅My Melody圖案🐰粉絲們見到一定好着迷😸🔸黃金蟹膏牛奶沾麵($105/大滿足)餐廳嘅沾麵可以咁有名氣🏅皆因貨源每日都由日本空運到港🇯🇵眼見好多食客專程嚟都係為咗一嘗名物👉🏻黃金蟹膏牛奶沾麵🧡沾麵湯底一直保持滾燙溫度📛令牛奶味道更為濃郁🍼每啖亦都充滿牛油香氣🧈麵條選用粗條麵🥢掛湯度十足且爽口彈牙💃🏼口感一流🫶🏻蟹肉鮮甜味美🦀叉燒肥瘦適中🐽後者經炙燒後油脂部份更係入口即溶😳encore

北海道牛奶拉麵

🔸北海道牛奶拉麵($100/大滿足)
黃金蟹膏牛奶沾麵

🔸黃金蟹膏牛奶沾麵($105/大滿足)
餐廳嘅沾麵可以咁有名氣🏅皆因貨源每日都由日本空運到港🇯🇵眼見好多食客專程嚟都係為咗一嘗名物👉🏻黃金蟹膏牛奶沾麵🧡沾麵湯底一直保持滾燙溫度📛令牛奶味道更為濃郁🍼每啖亦都充滿牛油香氣🧈麵條選用粗條麵🥢掛湯度十足且爽口彈牙💃🏼口感一流🫶🏻蟹肉鮮甜味美🦀叉燒肥瘦適中🐽後者經炙燒後油脂部份更係入口即溶😳encore必選項目☄️
串燒雞軟骨

🔸串燒雞軟骨($38)
雞軟骨表面呈金黃色🍡以惹味孜然粉調味🎊香味獨特吸引😗相當唔錯嘅小食💁🏻‍♀️
富山雞翼

🔸富山雞翼($48)
即叫即製嘅雞翼皮脆多汁💦可口美味而不膩😋搽喺上面薄薄嘅一層蜜汁🍯更能帶出雞肉嘅鮮香🐓誠意推介✅
Oreo抹茶布甸

🔸Oreo抹茶布甸($18)
布甸以香濃抹茶💟配搭經典Oreo餅碎🍪入口即散發出濃郁嘅抹茶茶香🏵脆脆餅碎亦為香滑嘅布甸增添口感層次👄創出嶄新味覺享受😍

🔹凍鮮泡蜂蜜綠茶($15)
蜂蜜綠茶清熱潤燥🧃而且有助心血管健康同血脂調節💪🏻天氣轉涼時飲用最適合不過🙆🏻‍♀️

🔹熱白桃綠茶($12)
飲品由日本白桃花🌸同綠茶按比例配製而成🍵有效加快脂肪代謝😽同時促進腸胃消化👍🏻
北海道牛奶拉麵
2022-05-27 4 浏览
📍富山麵家(銅鑼灣)🤍至尊及東京拉麵秀連續五年冠軍既雙人特惠套餐🤍當中拉面、小食、沙律、甜品、飲品,滿足哂你五個願望👍🏻冠軍黑醬油拉麵拉面可選標準或大滿足,大紫菜、蔥花、粟米、叉燒、筍整成一個圈圈😍好掛住日本呀。每塊紫菜上都有Melody個樣,可滿足唔同人既食量,有半隻半熟蛋,醬油非常好味,湯底可選月尾或清淡👍🏻激辛味噌拉麵可選微辣/中辣/重辣,配料有我最愛既粟米、肉碎。大家唔夠食可以加半熟蛋/叉燒/豬軟骨/玉米/黑木耳/紫菜/荀等等👍🏻肉質滿滿餃子 六隻煎餃子,另可選素餃子,烘底餃子,口感唔錯👍🏻烟熏三文魚沙律四片煙三文魚、青瓜、 粟米、碎雜菜加埋胡麻醬撈起黎食非常好味 👍🏻冰鮮泡蜂蜜綠茶泡綠茶,清甜可口, 中和返拉麵濃味👍🏻日本巨峰碳酸飲料純水使用、 合成甘味料🤍2人同行, 餐廳每人送一客沖繩入口豬軟骨或士多啤梨/Oreo抹茶布甸
📍富山麵家(銅鑼灣)

🤍至尊及東京拉麵秀連續五年冠軍既雙人特惠套餐

🤍當中拉面、小食、沙律、甜品、飲品,滿足哂你五個願望

👍🏻冠軍黑醬油拉麵

👍🏻激辛味噌拉麵

👍🏻肉質滿滿餃子
六隻煎餃子,另可選素餃子,烘底餃子,口感唔錯

👍🏻烟熏三文魚沙律

👍🏻冰鮮泡蜂蜜綠茶
泡綠茶,清甜可口, 中和返拉麵濃味

👍🏻日本巨峰碳酸飲料
純水使用、 合成甘味料