有冇鬆池熊嘅粉絲呢☺️日本過江龍富山麵家經常推出卡通聯乘系列,吸引唔少粉絲去食🥰最近佢地同Rilakkuma鬆池熊推出二十週年期間限定店,由即日起至10月31號,店內嘅裝修,由枱面到餐具全部都有鬆池熊嘅圖案,打卡好靚😁另外仲有限定商品加$68有可摺式環保袋同埋筷子,粉絲必去朝聖🐻 RILAKKUMA™️ 特製沾麵上面既鬆弛熊魚蛋好打意,食落同港式魚片一樣比較彈牙,沾麵可以自選湯底😌 有牛乳湯、魚介醬油湯、胡麻醬、味噌湯👍🏻今次揀左胡麻醬好有日式風味😁配料有蟹柳、粟米粒、糖心蛋同叉燒😆一齊食好滋味🌸RILAKKUMA™️ 特製黑醬油拉麵黑醬油湯底味道濃郁不會過鹹,豬軟骨軟腍入味,叉燒肥瘦適中,拉麵彈牙軟硬岩岩好,入面仲有隻溏心蛋好滋味特製小食拼盤小食拼盤內有炸雞及章魚燒,炸雞外脆內裹juicy ,配上士多啤梨蛋黃醬甜甜地幾特別章魚燒熱辣辣,裹面仲有粒粒彈牙章魚,淋上醬汁好滋味特製士多啤梨梳打士多啤梨醬入面仲有士多啤梨果肉,攪勻後味道酸酸甜甜,開胃解膩特製百香果梳打百香果梳打底部有粒粒百香果肉,消暑解渴,兩杯各有特色

🐻 RILAKKUMA™️ 特製沾麵

🌸RILAKKUMA™️ 特製黑醬油拉麵

特製小食拼盤
章魚燒熱辣辣,裹面仲有粒粒彈牙章魚,淋上醬汁好滋味

特製士多啤梨梳打

特製百香果梳打
百香果梳打底部有粒粒百香果肉,消暑解渴,兩杯各有特色
2023-10-30 277 浏览
富山麵家成日都有同不同卡通人物做crossover 啱啱個一排係同鬆弛熊做crossover 不過我地去嘅時候活動已經完結左🥹🥹不過拉麵店仲有啲design 可以打下卡🙈🙈冠軍黑醬油拉麵話明冠軍😎當然要試下啦用上醬油 再加入雞骨 豬骨 新鮮魚用上好多材料熬製而成✨令拉麵每一啖都充滿好香嘅味道有埋鹹香味👍🏻而且麵質彈牙香口😋再加埋兩大塊嘅叉燒 仲有香滑嘅半蛋溏心蛋特製雙拼蟹糕沾麵沾麵湯底可以三揀一今次揀左熱牛乳湯牛奶味幾重🥛加上牛油 有啲似忌廉湯咁😊另外配菜都幾豐富🙆🏻‍♀️ 有好香嘅蟹膏😋仲有沖繩豬軟骨同埋叉燒😍 同蟹柳 青瓜 粟米 糖心蛋加埋彈牙嘅拉麵🍜 好滿足😂富山雞翼用上嘅醬油夠味😋 仲加埋蜜糖🍯酸酸甜甜好開胃🫶🏻加上適量嘅芝麻 味道剛剛好❤️再加上雞翼煮得外脆內滑特製百香果梳打特製士多啤梨梳打兩杯飲落果香味都好夠😋而且最正係夠哂凍❄️啱哂咁熱嘅天氣下飲番杯❤️而且梳打好夠氣😎飲落好爽👍🏻
富山麵家成日都有同不同卡通人物做crossover

兩杯飲落果香味都好夠😋
而且最正係夠哂凍❄️
啱哂咁熱嘅天氣下飲番杯❤️
而且梳打好夠氣😎飲落好爽👍🏻

鬆馳熊fans~ 見到即刻要去打卡🤣🍜 特製黑醬油拉麵 $98入面有叉燒同豬軟骨 叉燒好厚 食落有啲柴😵‍💫 豬軟骨幾入味同冧 食落反而有驚喜🤩拉麵偏爽口 幾啱我食✅ 湯底會偏咸成碗得一塊牛奶熊嘅魚肉 有啲失望🫠 如果好似沾麵咁 有哂一家人會開心啲🍜 特製沾麵 魚介醬油湯 $108自己少食沾麵 所以唔知出面嘅係唔係都係咁 叉燒係凍切 而且厚同硬 層肥膏都硬哂 沾完湯口感都好差🙈 蟹柳仲有少少冰係面魚介醬油湯好咸😵‍💫麵都係好爽口 有嚼口 同埋有齊一家人嘅魚片😍2碗麵溏心蛋都好靚~🍗 炸雞拼章魚燒 $69炸雞好好食 新鮮炸起 皮唔會好厚 肉厚同juicy👍 章魚燒味道都唔錯 不過入面得一粒非常迷你章魚🤣另外有塊鬆鬆熊嘅牛油曲奇 好食!好香牛油味 又唔會好甜😍🥤 特製百香果梳打 $39 送環保袋一個就係普通百香果醬 加梳打 見送環保袋所以叫左杯😆鬆馳熊主題做到10月31日 食物質素就唔算出色 建議食醬油拉麵🤓 fans打個卡都可以嘅😉
鬆馳熊fans~ 見到即刻要去打卡🤣

🍜 特製黑醬油拉麵 $98
拉麵偏爽口 幾啱我食✅ 湯底會偏咸

🍜 特製沾麵 魚介醬油湯 $108
魚介醬油湯好咸😵‍💫
麵都係好爽口 有嚼口 同埋有齊一家人嘅魚片😍
2碗麵溏心蛋都好靚~

🍗 炸雞拼章魚燒 $69

2023-10-13
特製黑醬油拉麵
  • 炸雞拼章魚燒
2023-10-27 116 浏览
雖然佢哋已經做完左鬆弛熊期間限定嘅特色餐牌, 但係店入面都仲有好多鬆弛熊擺設好粉紅好可愛🌼今次點左依啲🐒👉🏻冠軍黑醬油拉麵麵條彈牙有嚼勁,配上濃郁香濃嘅黑醬油湯底,味道豐富又濃厚。上面仲有滑嫩嘅叉燒同半熟蛋,正正🌼👉🏻特製雙拼蟹膏沾麵特製雙拼蟹膏沾麵係一道絕對不能錯過嘅招牌菜!麵條彈牙爽滑,蟹膏醬汁同埋沾面汁都好濃郁,叉燒同半熟蛋都係定番, 食完成個口都充滿嗰個味道🌼🌼🌼👉🏻富山雞翼我雞翼炸得香脆,外皮酥脆內裡多汁,唔會好咸,好有口感 👍🏻👉🏻肉質滿滿餃子肉質鮮嫩多汁,皮薄餡多, 不錯不錯👍🏻👉🏻蜂蜜桃茶特飲特飲清新解渴, 滿滿蜂蜜味, 係用餐嘅絕佳伴侶!

👉🏻冠軍黑醬油拉麵

👉🏻特製雙拼蟹膏沾麵

👉🏻富山雞翼
我雞翼炸得香脆,外皮酥脆內裡多汁,唔會好咸,好有口感 👍🏻

👉🏻肉質滿滿餃子
肉質鮮嫩多汁,皮薄餡多, 不錯不錯👍🏻

👉🏻蜂蜜桃茶特飲
特飲清新解渴, 滿滿蜂蜜味, 係用餐嘅絕佳伴侶!

2023-10-26 96 浏览
店名:富山麵家地址:銅鑼灣希雲街7號聽朋友分享富山麵家做緊鬆弛熊推廣,再見到啲食物相超得意,所以今日特燈同個女一齊黎食!特製百香果梳打 $39特製士多啤梨梳打 $39飲品各有得色,都好好飲,飲品入邊都會有一啲果肉😊特製黑醬油拉麵 $98特製牛奶拉麵 $98拉麵🍜多配料!最得鍾音係個鬆弛熊,好得意,小朋友好鍾意食!而個黑醬油湯底濃郁,配場個麵底,好正!特製牛奶味湯底,得出好香嘅奶味,而豬軟骨同叉燒好入味,小朋友都咬到,好淋🥰🥰炸雞拼章魚燒 $69串燒雞軟骨 $43炸雞同埋章魚燒係即刻整,上到嚟嘅時候仲熱辣辣,炸雞仲好脆添!而雞軟骨就好有咬口,整體係好味嘅!佢哋仲會有唔同嘅副產品賣,例如環保袋等等,今日都忍唔住買返一個!質量好好,好實用!佢呢一期嘅鬆弛熊推廣做完,聽講嚟緊會有Kurumi😍時間夾嘅話都想嚟多次😊😊
店名:富山麵家
地址:銅鑼灣希雲街7號

特製百香果梳打 $39
特製士多啤梨梳打 $39
飲品各有得色,都好好飲,飲品入邊都會有一啲果肉😊

特製黑醬油拉麵 $98
特製牛奶拉麵 $98

炸雞拼章魚燒 $69
串燒雞軟骨 $43

2023-10-24 109 浏览
環境清幽,與日本的拉麵小店相似。🔸特製雙拼蟹膏沾麵(牛乳湯)牛乳湯底鮮甜味美,與蟹膏融為一體,非常配合。好味🤤🔸大胃王(黑醬油)濃郁的黑醬油湯底,非常開胃。四大片厚切叉燒,肥瘦均勻。超勁量的麵底😋岩哂大胃的朋友仔。🔸富山雞翼即炸起的雞翼,配上香濃醬汁,再加上芝麻,香口美味🤤 一定要食👍🏻🔸肉汁滿滿餃子肉嫩多汁,外皮煎得脆脆的。香口熱情果梳打和士多啤梨梳打,用鬆弛熊杯,好可愛!店員仲送咗兩粒棉花糖。
環境清幽,與日本的拉麵小店相似。

🔸特製雙拼蟹膏沾麵(牛乳湯)
牛乳湯底鮮甜味美,與蟹膏融為一體,非常配合。好味🤤

🔸大胃王(黑醬油)
濃郁的黑醬油湯底,非常開胃。
四大片厚切叉燒,肥瘦均勻。
超勁量的麵底😋岩哂大胃的朋友仔。

🔸富山雞翼

🔸肉汁滿滿餃子
肉嫩多汁,外皮煎得脆脆的。香口

2023-10-22 68 浏览
✨朋友由細到大都鍾意鬆弛熊,可以咁長情都真係真愛🤣我一見到富山麵家x鬆弛熊 期間限定,就即刻send俾佢,陪佢去見佢嘅真愛🤣🩷✨環境方面,餐廳裝修充滿着鬆弛熊,除咗有卡位都有吧枱,今次同朋友就揀咗吧枱。但係餐廳好貼心地會準備籃仔比客人裝自己嘅物品👍👍加分位🍽️ RILAKKUMA特製沾麵 四款湯底包括:有牛乳湯 魚介醬油湯 胡麻醬 同埋味噌湯,我哋揀咗牛乳味。牛乳味出乎意料地口味突出,配上沾麵真係第一次,食極唔厭,每一啖都點上濃濃嘅牛乳湯,麵質適中,有咬口得來唔會太硬。而日式叉燒大大塊,都好入味!食食吓又掛住日本啦🤤🤤🍽️小食拼盤朋友食之前已經做定功課,指定要食呢個小食拼盤😂 因為呢個有鬆弛熊嘅曲奇,曲奇嘅牛油味出😋😋 另外仲有炸雞同埋章魚燒,炸雞香口得來仲有肉汁,雞肉醃得都好入味!章魚燒都做得唔錯,每一粒都好大舊,佢哋會配上士多啤梨醬,出乎意料地夾,試到新嘢,值回票價啦😂🍽️百香果梳打、士多啤梨梳打造型好靚😍😍 朋友係咁打卡,唔捨得飲😂百香果配搭梳打真係超解渴,而士多啤梨梳打甜得嚟又爽,一啖炸雞一啖梳打真係超正🩷

🍽️ RILAKKUMA特製沾麵

🍽️小食拼盤

🍽️百香果梳打、士多啤梨梳打
造型好靚😍😍 朋友係咁打卡,唔捨得飲😂

• 特製牛奶拉麵
2023-10-22 170 浏览
今日去左銅鑼灣呢間富山麵家食拉麵,上網見到佢有鬆弛熊主題,所以就揾埋同我一樣都中意鬆弛熊嘅friend去左食😂好可惜嘅係咁啱佢個主題早幾日完左,但佢有部分餐具同杯都仲有鬆弛熊公仔😍😍超級打卡able!🫶🏻拉麵方面我同朋友都點左碗「大胃王」拉麵😂見佢有5塊肉,感覺好豐富,而且價錢唔貴!我叫左北海道牛奶湯,朋友就叫左激辛味噌湯😋北海道牛奶湯超香濃牛奶味😆!朋友個碗亦都好惹味~好啱中意食辣嘅人!另外,肉質淋身易入口~拉麵嘅份量亦頗多,如果男仔食一定夠飽!小食方面我哋叫咗餃子同埋雞翼,兩樣小食都各有5隻~餃子皮薄,而且饀料多汁😙雞翼上面有芝麻,而且剪到脆卜卜~十分推薦😋😋飲品方面,我叫左杯凍鮮泡蜂蜜綠茶,見佢menu嘅賣相好靚😂😂係士多啤梨形狀🤣而且味道唔算甜~👍🏻朋友就叫咗罐日本巨峰提子梳打~都唔錯!餐廳仲有送鬆弛熊糖比我地,真係好得意!好唔捨得食🫣地址:銅鑼灣希雲街7號地鋪(銅鑼灣F1出口)

地址:銅鑼灣希雲街7號地鋪(銅鑼灣F1出口)

• 北海道牛奶拉麵
  • 富山雞翼
  • 凍鮮泡蜂蜜綠茶
2023-10-19 65 浏览
朋友想食拉麵,路經就與她試一試呢間,有不錯的體驗😊北海道牛奶拉麵:北海道牛奶拉麵的湯汁滑順,散發著濃郁的牛奶香氣;麵條彈牙有嚼勁,吸了湯汁特別美味;豚肉、粟米、蔥花及蛋一向是拉麪的完美配搭,這裏的豚肉夠入味,蛋也是我喜愛的流心雞蛋,相當不錯!特製雙拼蟹羔沾麪:雙拼蟹羔沾麪的重點是麪結合了蟹羔變得特別有微妙的海鮮風味,讓人嚐到了不同的口味。食材選用沖繩豬軟骨及日式叉燒,廚師烹調得不錯,也是夠淋夠入味;另外,這碟沾麪亦有蟹柳、青瓜絲、粟米及流心雞蛋,材料十分豐富,色澤鮮豔,擺盤精美,令人食慾大增👍最後想分享吓熟芥末章魚這款小食,它令我留下深刻的印象。章魚經過熟練的烹調,口感鮮嫩多汁,搭配芥末的辛香,能刺激味蕾,帶來一種獨特的風味體驗呢!
朋友想食拉麵,路經就與她試一試呢間,有不錯的體驗😊

北海道牛奶拉麵:

特製雙拼蟹羔沾麪:

2023-10-18 62 浏览
適逢鬆弛熊Rilakkuma今年20週年,為隆重慶祝,日本東京拉麵Show 5連冠之【富山麵家】化身成Rilakkuma期間限定店,即日起至2023年10月31日,推出了Rilakkuma拉麵、沾麵、特製小食拼盤和飲品。銅鑼灣希雲街分店裡裡外外,由門面牆紙,掛畫裝飾,到餐桌餐牌、水杯碗碟,以至筷子套,甚至員工制服,都充滿Rilakkuma蹤影,粉絲們忙著拍個不停。RILAKKUMA™特製沾麵 ($108)可選熱牛乳湯、魚介醬油湯、味噌湯及胡麻醬。配料除日式叉燒、溏心蛋、蟹柳絲、香蔥、粟米粒外,還放上造型新鮮魚片,非常可愛。麵條粗身彈牙,沾些熱辣辣的牛乳湯同吃,滿滿奶香與牛油香。RILAKKUMA™特製黑醬油拉麵 ($98)卡通魚板和特製拉麵碗上都印有鬆弛熊圖案。冠軍湯底果然名不虛傳,醇厚鮮香而毫不鹹膩。拉麵粗身,掛湯力強,口感滑溜富嚼勁。RILAKKUMA™炸雞拼章魚燒 ($69)上枱時仍時熱騰騰,無骨炸雞啖啖肉咬下嫰滑Juicy。章魚燒外脆內軟是我喜愛的類型,配上酸酸甜甜的士多啤梨沙律醬也別有一番風味。上面還放上一塊鬆弛熊餅乾,令人愛不釋手。RILAKKUMA™特製百香果梳打 ($3

RILAKKUMA™特製沾麵 ($108)
RILAKKUMA™特製黑醬油拉麵 ($98)
RILAKKUMA™炸雞拼章魚燒 ($69)
RILAKKUMA™特製百香果梳打 ($39)  RILAKKUMA™特製士多啤梨梳打 ($39)
分成2個漸層非常夢幻。梳打酸爽解膩,入面還吃到啖啖果蓉,香甜滋味。

吃得意猶未盡,還可加$68換購"摺式購物袋",把Rilakkuma帶回家。

2023-10-16 81 浏览
朋友是鬆弛熊粉絲,聽聞這間拉麵店供應鬆弛熊主題食品,一於和她去朝聖。一進店舖,便到處都見到鬆弛熊踪影。我們點了兩碗Rilakkuma 特製黑醬油拉麵、一份炸雞拼章魚燒,一杯特製百香果梳打及一杯特製士多啤梨梳打。黑醬油拉麵一上桌,我朋友便被一系列鬆弛熊餐具:碗,筷子及杯吸引住。拉麵碗內的可愛鬆弛熊魚片、隨杯附送的鬆弛熊棉花糖及小食拼盤內的鬆弛熊餅乾都非常吸睛。食物方面,拉麵麵條彈牙,章魚燒及炸雞亦十分惹味。假如你是鬆弛熊粉絲,這間麵家一定不會令你失望!

如果你都係鬆弛熊嘅粉絲,一定要嚟呢間超可愛嘅限定鬆弛熊主題富山麵家了。呢度無論門面、室內裝修、食物、甚至乎裝水嘅杯或者筷子套,都搵到鬆弛熊嘅踪影,一入到去就會忍唔住舉機🤳🏻飲品方面,特製百香果梳打同士多啤梨梳打用鬆弛熊杯盛載,亦有其他汽水選擇。最搞笑係送埋兩粒印有鬆弛熊同小黃雞嘅棉花糖,氹女仔一流😆 小食比唐揚炸雞拼章魚丸吸引咗,一籃炸物中間放咗塊鬆弛熊餅仔,生色不少,而章魚小丸子都幾好食。主食方面揀選了Rilakkuma牛奶拉麵同沾麵配魚介醬油湯。店家選用沖繩豬軟骨、日式叉燒同印有鬆弛熊嘅魚片,賣相同樣可愛。🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5

🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5
2023-10-14 54 浏览
銅鑼灣 ➪ 富山麵家係銅鑼灣行行下發現多左好多唔同既餐廳❤️‍🔥;其中有一間簡直係吸睛之選,成間餐廳門外全部都係鬆弛熊🐻點可以唔入去試下,一抬頭望原來係拉麵店,咁就岩哂了,我實在太耐太耐無食拉麵🍜細問之下,原來由8月到10月底呢段期間,都會以呢個主題去慶祝鬆弛熊20週年,有興趣既大家記得唔好錯過😉❤️🍴特製黑醬油拉麵好可愛既一碗拉麵,將一般既魚片換上鬆弛熊樣式,拉麵中有來自沖繩既豬軟骨,叉燒;麵質相對咬口唔會太林身,湯底醬油味充足,好香👍🏻🍴特製沾麵 - 魚介醬油湯沾麵款式有好幾款湯底可以選擇,其中包括有:牛乳湯、魚介醬油湯、胡麻醬或味噌湯。而我就揀左魚介醬油味,相對黑醬油更添加了淡淡魚香味,唔同熱上拉麵,沾麵反而更清新爽口。🍴炸雞拼章魚燒小編乃係章魚燒愛好者😆呢個拼盤就岩哂,炸雞非常香脆,更配有特別的士多啤梨醬汁,一食落就覺得好新奇!章魚燒大小適中,唔會令人太飽又享受到😌🍴特製百香果梳打 & 特製士多啤梨梳打兩杯都好清新,尤其依家大熱天時飲簡直係爽!亦唔會太甜,而且無落冰都好夠凍!👍🏻
銅鑼灣 ➪ 富山麵家

🍴特製黑醬油拉麵

🍴特製沾麵 - 魚介醬油湯

🍴炸雞拼章魚燒

🍴特製百香果梳打 & 特製士多啤梨梳打

2023-10-13 65 浏览
❤️期間限定-Rilakkuma合作店❤️❤️特製沾麵-味噌湯❤️叫沾麵係想有齊三個角色~可以打卡💕味道方面就真係好普通~🐱第一次食味噌湯~都係偏濃郁&咸~🤔❤️特製牛奶拉麵❤️味道正常吧~有牛奶味~❤️特製士多啤梨味梳打❤️✨上枱的樣子 vs 攪拌均勻後的樣子✨上網睇其他人嘅相~野飲上面係有鬆馳熊的小裝飾~似乎係漏咗比我了🤔所以打卡效果冇咁靚🥲晚上6:00的時候去~都無咩人排隊~可以直入~可能店員未準備好晚市吧🤔個日店員人數都比較少~至於味道方面:一言難盡www士多啤梨梳打偏藥水味~但係會飲到好似果肉jam既野(?咁就會好好好好好甜…飲到接近尾聲就放棄左杯野😛整體來講~打卡OK ~但味道麻麻地🤧📍 富山麵家#sanrio #富山麵家 #Foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #香港美食 #香港打卡熱點
❤️期間限定-Rilakkuma合作店❤️

❤️特製沾麵-味噌湯❤️

叫沾麵係想有齊三個角色~可以打卡💕
味道方面就真係好普通~🐱
第一次食味噌湯~都係偏濃郁&咸~🤔

❤️特製牛奶拉麵❤️

味道正常吧~有牛奶味~

❤️特製士多啤梨味梳打❤️

✨上枱的樣子 vs 攪拌均勻後的樣子✨

上網睇其他人嘅相~
野飲上面係有鬆馳熊的小裝飾~
似乎係漏咗比我了🤔
所以打卡效果冇咁靚🥲
晚上6:00的時候去~
都無咩人排隊~可以直入~
可能店員未準備好晚市吧🤔
個日店員人數都比較少~

至於味道方面:一言難盡www
士多啤梨梳打偏藥水味~
但係會飲到好似果肉jam既野(?
咁就會好好好好好甜…
飲到接近尾聲就放棄左杯野😛

整體來講~打卡OK ~但味道麻麻地🤧

📍 富山麵家

#sanrio #富山麵家
2023-10-12 56 浏览
富山拉麵又轉新look, 今次有Rilakkuma 鬆弛熊期間限定拉麵沾麵,同埋多款小食飲品,我都專登帶朋友嚟打卡📸食過lunch 全場佈置超可愛,除咗牆畫,連餐具都影有鬆弛熊㗎😍 我哋就點咗特製牛奶拉麵及沾麵兩款,上面放咗幾塊印有鬆弛熊嘅魚糕🍥,牛奶湯底都幾濃,味道唔太重。 兩款都有豬軟骨肉、叉燒、溏心蛋、粟米等做配料,我仲加追筍片($10)另外炸雞拼章魚燒🐙有驚喜,即叫即炸熱辣辣🔥,外層脆卜卜,雞肉嫩滑多汁,章魚燒飽滿多漿。 至於飲品有特製百香果梳打/特製上多啤梨梳打,色彩繽紛,入口清爽,仲用印有鬆弛熊杯盛住🥰

全場佈置超可愛,除咗牆畫,連餐具都影有鬆弛熊㗎😍

• 炸雞拼章魚燒