家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2016-10-25 2689 浏览
一位舊同事請客,因為我介紹咗佢去新公司生活愉快,面對請客,令我想起小時候的一課課題。我不是說這個朋友吝嗇,而是想説,別人請我,我會替他吝嗇。工作不容易,辛苦讚來的錢,我又那捨得替你花?在他選的幾個餐廳中我揀了這個,因為以前共事的時候我經常說很想吃日本餐。所以他選的都是日本餐廳。他平常很節約,很少花費,為人樸實,也是我要介紹他去新公司的原因。我一到,你同我講: 你中意叫咩就叫咩啦!我今晚帶足彈藥請你食餐勁嘅!餐廳推薦我哋要吃這個Toro 盛,我們點了!一客6件,中toro , 小Toro , 赤身都有供應,樣子討好, 中拖味道回甘,油份盛放又不失質感。我還吃了赤身,呑拿魚魚鮮香濃,質量很高!這個中拖又厚又大,引人喜愛。甜蛋,即叫即燒熱辣辣,甜美剛好不會過搶,還印上家賀字樣,好得意。軟殼蟹卷裡面係香脆美味嘅軟殼蟹配想青瓜絲等等,簡單而味美。十分之欣賞呢一度泥嘅食物速度十分之快,雖然係快但係質素不差!就好似一個卷,裏面嘅軟殼蟹很香脆!我重點左呢個鰻魚飯定食有本菇湯,蒸蛋,沙律同埋熱辣辣嘅鰻魚飯。鰻魚飯鰻魚份量好多配上足本的鰻魚汁。鰻魚飯連番底都做得10分出色,煙煙銀銀嘅珍珠米,配上薄切鰻魚,

餐廳推薦我哋要吃這個Toro 盛,我們點了!
這個中拖又厚又大,引人喜愛。
軟殼蟹卷
鰻魚飯連番底都做得10分出色,煙煙銀銀嘅珍珠米,配上薄切鰻魚,能解我的鰻魚癮,又唔會太有罪惡感!

食到呢度大家都覺得好飽啦!埋單一刻,我見到你神情輕鬆。

然後你笑説: 又話食餐勁嘅?點解你份人咁好?
我笑答:
你唔係第一日先知呱?知你成日想食Toro 又唔捨得先叫咋,如果唔係埋單可能唔洗三百添。

呢餐飯我唔係要食最好嘅嘢,而係想睇下你適應嗎,順利嗎,我知你心意夠了,祝你一帆風順,到升職個日再請我食餐勁嘅都未遲呀!指日可待

2016-10-22 1974 浏览
同阿媽去食飯,阿媽又係好鍾意食日本野,喺上環果頭返工都係喺港島區食飯比較方便。加賀屋之前係地舖,之後搬咗想去一樓大間左好多,裝修都好靚,不過就懶得影相啦。金粟$13我係一個好鍾意食粟米嘅人,就算係放題我都會食粟米,所以粟米軍艦都係我嘅首選,上面有啲牛油又香又甜,加埋香脆嘅紫菜都幾一流。火炙鰻魚$28條魚好長,醬汁分部左係中間,所以要用筷子分開佢哋,完全冇骨,食落去調味剛剛好而且有啲燒嘅香味。海膽$48特上海膽$50我亦都係一個海膽控,我媽媽都好鍾意食海膽。呢個價錢係兩件海膽嘅價錢,即係平均一件海膽軍艦大約係$24-25。我最鍾意就係特上海膽,一向加拿大出產嘅海膽都比起韓國更加好味,更有鮮味而且入口即溶,這間的海膽來過也很好,完全不會有很怪的臭腥味。如果價錢相若的話當然首選係加拿大海膽啦!!關協刺身定食$135都有幾款刺身,又有吞拿魚、三文魚、帶子、甜蝦、油甘魚,我就食咗帶子,好鮮甜,有彈性!甜蝦應該係大大隻嘅赤蝦,三文魚同埋吞拿魚都係厚切,魚油十足, 另外有個烏冬,見到佢個質感幾靚食咗幾條,甜甜地。三文魚頭湯味道有啲似面豉湯,不過裏面就真係有魚頭同埋豬肉,有啲咬口。日式燉蛋好滑,有冬菇

金粟$13

火炙鰻魚$28

海膽$48
特上海膽$50

關協刺身定食$135

日式燉蛋好滑,有冬菇又有蟹椰,咸咸地。

前菜沙律主要係西生菜,再加上一啲胡麻醬汁,粟米粒非常清新又冷。

媽好鍾意食吞拿魚,特別係一啲吞拿魚腩嘅位置最得佢歡心,雖然呢個壽司六件唔係太平,不過質素睇落唔錯都叫咗。

特選鮪盛$180
大吞拿魚腩兩件、中吞拿魚腩兩件、吞拿魚兩件,基本上越大嘅吞拿魚腩就越淺色,所以吞拿魚來講越淺色就越好味。我哋選擇有冇咁好味嘅普通吞拿魚開始食先,但係味道都好好,唔係太腥。越食就越好味,越嚟越有油香,而且質感特別,香味十足。
2016-10-18
2016-10-21 1119 浏览
吃日本料理嘛,刺身是不可缺少的!今晚小妹跟朋友外出吃晚飯,選了在灣仔的家賀屋刺身寿司專門店。茶 一般壽司店都會提供抹茶,但這裡提供的是玄米茶,很好喝呢!而且店員不時會過來幫我們加水,頗細心的呢!大甘蝦 ($50/5件) 一打開餐牌小妹就看中了大甘蝦 ($50/5件)。味道像甜蝦,非常鮮甜而且沒有腥味。壽司方面我們點了北寄貝壽司 ($18/2),極上花之戀 ($28) 和特大赤海蝦壽司 ($10)。北寄貝壽司 ($18/2) 小妹最喜愛的是北寄貝壽司,口感爽甜,一級棒呢!極上花之戀 ($28) 不得不提的是極上花之戀 ($28),真的大件又好食,有半個iphone 5咁大啊!而且上面還有蝦,真的十分足料!特大赤海蝦壽司 ($10) 而特大赤海蝦壽司,如其名,真的很巨型!赤海蝦味道鮮甜,令人回味。特選鮪盛 ($180) 實不相瞞,小妹不是特別喜歡吃吞拿魚,但這碟壽司令我對吞拿魚改觀了。最左手面的最平凡,但也比外面的吞拿魚壽司好吃,十分新鮮;中間的入口即溶,魚油甘香,很美味;而最右面的雖然看似最肥美,但口感卻沒有想像中般肥膩。牛油果三文魚米紙卷 ($50) 小妹覺得這個很特別,於是便點了。個

大甘蝦 ($50/5件)

北寄貝壽司 ($18/2)
小妹最喜愛的是北寄貝壽司,口感爽甜,一級棒呢!

極上花之戀 ($28)

特大赤海蝦壽司 ($10)

特選鮪盛 ($180)

牛油果三文魚米紙卷 ($50)
小妹覺得這個很特別,於是便點了。個人覺得這個跟其他壽司相比之下有點遜色:三文魚味道比較淡,不太肥美,而且牛油果的味道都被米紙遮蓋了... 但整體而言很有創意。

櫻花三文魚丼 ($75)
這個很大碗,很飽,如果想快速吃完一餐是不錯的選擇。這個三文魚丼用上了肥美的三文魚生,值得一讚!而飯裡加了芝麻和紫菜,令米飯更加香口。

這頓晚餐真的很滿足,吃飽飽便去shopping了!
2016-10-20
2016-10-15 960 浏览
身邊有個吞拿魚愛好者 少不免就要同佢成日食日本野 但有時就淨喺啱佢食就無咩啱我食🙄 結果 今次家賀屋又唔錯 既滿足到佢對吞拿魚嘅慾望 又有野啱我食👅-特選鮪盛 ($180)呢個特選鮪盛喺吞拿魚迷指定要叫的😂 佢話一次過可以食哂大吞拿魚 中吞拿魚 同 吞拿魚 好似好滿足咁👅呢個鮪盛 全部吞拿魚都好新鮮 又肥美 食落啖啖都充滿魚香味 而絕非腥味❤️仲有就喺大吞拿魚好食到好似入口即溶咁👍🏼 -火炙三文魚丼 ($75)火炙嘅煮法絕對喺迫出咗三文魚嘅魚油香味 單單喺食佢配飯都已經好夠味😬-呢到嘅熟食有驚喜 啲野食又中哂我口味👅-鍾意食雞翼 又鍾意食明太子 點算好🤔I have a 雞翼 I have 明太子 啊~明太子雞翼🍗呢個明太子雞翼 ($35) 絕對喺新鮮滾熱辣炸起 一上枱切忌即刻食 否則好易辣親咀🌞一咬落去明太子就蜂擁咁爆出嚟 雞翼皮炸得皮脆肉嫩 配埋明太子 正啊👅-非常得我歡心嘅火炙鰻魚玉子 ($35)既有鰻魚香 又玉子嘅甜 玉子迷必試👅呢個一碟獨食都唔過份💗-軟殼蟹手卷 ($25)軟殼蟹炸得酥脆 唔錯~-

特選鮪盛 ($180)
特選鮪盛
好似好滿足咁👅

仲有就喺大吞拿魚好食到好似入口即溶咁👍🏼

火炙三文魚丼 ($75)
火炙三文魚丼

呢到嘅熟食有驚喜 啲野食又中哂我口味👅

鍾意食雞翼 又鍾意食明太子 點算好🤔

非常得我歡心嘅火炙鰻魚玉子 ($35)
既有鰻魚香 又玉子嘅甜 玉子迷必試👅

呢個一碟獨食都唔過份💗

軟殼蟹手卷 ($25)
軟殼蟹炸得酥脆 唔錯~

2016-10-10
特選鮪盛
火炙三文魚丼
2016-10-14 397 浏览
聽說店裡換了酒牌,適逢禮拜五,都擔心有冇位㗎啦,所以臨近九點先踩上去自斟自酌。上到去有好多位,唔知係咪去晒灣仔碼頭朝聖,對於我呢d懶蟲來講都係好事,唔使排隊嘛!而呢個禮拜四,又適逢所謂嘅相片情人節,差唔多成間餐廳都係情人一對對,不禁令人失落。好啦~唯有一個人買酒飽肚。首先當然睇咗Drink list先~同間餐廳其他menu唔同,Drink list係發黃嘅餐牌,不過內容確實好豐富,寫晒酒嘅來源地等資料,仲寫埋口味,好讓選擇困難症嘅大家更好選擇,幾貼心!我揀咗枝阿櫻,口感比以前飲嘅清酒更有層次感,易於入口,睇來餐廳要換酒牌都唔係冇理由!由於住地近,老實講,已經當咗呢到係第二間飯堂,第二間係邊?咪自己屋企囉~每次不能不吃來肯定係遠近馳名嘅10蚊壽司除咗我今晚嘅油甘魚、三文魚腩、赤蝦、帆立貝、燒鯖魚同海鰻,其實仲有好多其他選擇,至於有乜,各位有興趣嘅可以自己去搵答案。可能係天氣開始涼,個人都好胃口好多,更可能係為咗餸埋枝酒~食多個蔥吞拿魚腩丼飯嘅厚度同魚肉份量嘅厚度,真係唔好講笑!魚肉好香滑,餸埋d醋飯,小妹食咗成個飯,唔好意思~另外留意到佢地最近多咗個賣點,如圖:
好啦~唯有一個人買酒飽肚。

首先當然睇咗Drink list先~

每次不能不吃來肯定係遠近馳名嘅10蚊壽司

可能係天氣開始涼,個人都好胃口好多,
更可能係為咗餸埋枝酒~食多個蔥吞拿魚腩丼
飯嘅厚度同魚肉份量嘅厚度,真係唔好講笑!
魚肉好香滑,餸埋d醋飯,小妹食咗成個飯,唔好意思~

另外留意到佢地最近多咗個賣點,如圖:
2016-10-14
2016-09-21 551 浏览
日本菜向來都係我出外食飯首選之一, 今日就去左最近常會去既家賀屋到食……因為呢到環境真係唔錯而且最緊要係食物係新鮮…. 特選賄盛: 一上枱就見到吞拿魚十分新鮮, 色澤光滑而且厚切。食落味道真係好好味, 鮮味十足而且油脂分布得好好, 再加埋唔多既壽司飯, 正!!!! 海鮮丼定食: 佢呢到如果叫飯類都可以加20蚊就有埋定食, 定食有都係同出面既野差唔多, 蒸蛋, 前菜同面豉湯……個海鮮丼有好多唔同既配料: 赤海蝦, 熟蝦, 蟹棒, 三文魚, 吞拿魚, 八爪魚等等…..雖然份量唔算話太多, 但勝在用料新鮮, 一啲雪味都冇, 仲可以保持到海鮮既甘甜味。 原條海鰻壽司: 每次黎到都會必食, 因為係原條海鰻咁上枱!!!!海鰻燒得岩岩好, 食落香甜美味, 入口即溶, 再加埋甜甜地既醬汁, 令人食上癮!!!!!彩虹壽司卷: 呢個都係我每次黎都會叫既, 勝在可以食到唔同既材料而又唔會覺得太填肚…..一上枱就被佢個賣相吸引左, 每件彩虹壽司卷上既魚生都好大件, 食落鮮味十足, 再加埋入面既牛油果同蟹柳, 更加清新得黎一點都唔覺得膩同滯, 值得再食過……

因為呢到環境真係唔錯而且最緊要係食物係新鮮….

2016-08-11
2016-09-20 552 浏览
Had sushi set with fried pork in Japanese curry, everything was delicious and atmosphere was very nice.
2016-09-19 692 浏览
友人在灣仔工作,做東邀我前來共進午餐。選擇了最近頗受好評的該家餐廳,但實際只能說麻麻。午餐時段無法訂座,等候需要一些時間。實際供應也以簡餐為主。我點了鐵火丼,味道尚可,用料新鮮,但不算驚艷。考慮到100蚊的價格,算是物有所值,不過跋山涉水過來還是免了吧。
鐵火丼套餐
應承過老公會帶他食好野,上星期我為他兌現願望,來到位於灣仔區這家家賀屋品嚐日本菜,想味受有質素的日菜,必須從刺身入手,來到家賀屋環境不錯,裝潢設計上都充滿日本地道色彩。地方寬大乾淨,由於晚飯時間尚早,暫人流不算多。正好這家家賀屋與其他日式餐廳有異,餐牌主打刺身壽司,還有刺身飯,那正好合我倆的口味,款式很多,精緻美觀。點了這款肥美的大吞拿魚腩,賣相亮澤肥美屬上等食材,吞拿魚腩切件非常厚身,令我有一啖吞下的衝動,當咬一口後,鮮味到不得了,有入口即溶口感。另外,點了這款鹽燒牛舌,還記得日本旅遊時,每次到當地的居酒屋,都會必點這款小吃,牛舌十分爽口,灑上鹽令味道更出色。另一款我致愛的明太子雞翼,外皮煎至金黃色的很香口,吃時又不會過度油膩感,在雞翼上灑上檸檬汁特別惹味,咬一口後,中央的明太子份量很多,有擠迫出來的感覺。我點了這款鰻魚飯,鰻魚魚身軟綿綿的,面層充滿了芝麻及鰻魚汁,加了芝麻碎特別香口,總覺得日本米的米質軟硬適中,鰻魚數量挺多的,以我認知鰻魚的來貨價格並不平宜。老公點了這款雜錦刺身飯,面層舖了橙色的魚籽,顏色鮮艷,賣相吸引,刺身包括有吞拿魚、三文魚、墨魚等,刺身份量算多,與當地日本無異
地方寬大乾淨,由於晚飯時間尚早,暫人流不算多。
老公點了這款雜錦刺身飯,面層舖了橙色的魚籽,顏色鮮艷,賣相吸引,刺身包括有吞拿魚、三文魚、墨魚等,刺身份量算多,與當地日本無異,刺身新鮮及肥美,屬厚切的,尤其魚籽十分鮮味。

家賀屋

灣仔巴路士街5號地下

訂座電話:2836-6466
2016-05-19
2016-09-08 506 浏览
今日約左友人去食飯, 行經灣仔就去試下呢間日本餐廳…..雖說呢到唔算大, 而且仲係樓上鋪, 但係裡面環境都幾靚同埋坐得都幾舒服。我地睇左一陣, 就點左幾樣野食: 三文魚腩刺身真係好肥美仲要厚切, 味道好鮮甜美味, 好新鮮。食左2件都唔覺得好膩,令我呢個三文魚愛好者為之瘋狂….. 劍魚腩壽司好新鮮, 而且壽司既魚生都切得好厚身, 食落一啲都唔覺得腥, 壽司飯調味得岩岩好, 同魚生好夾。 油甘魚壽司脂香甘甜, 佢唔似出面既食落好水汪汪, 冇咩彈性咁, 呢到個啲係完完全全食到好濃濃既魚油香味, 咬落仲好有彈口, 真係好好味!!!!赤貝壽司赤貝分量都幾大, 海水鮮味十分濃郁, 鮮美得黎帶有甘甜……呢到既壽司既壽司飯分量好小, 令人係食到魚生味道更加出, 值得一讚!!!!!

三文魚腩刺身

劍魚腩壽司

油甘魚壽司

赤貝壽司

赤貝分量都幾大, 海水鮮味十分濃郁, 鮮美得黎帶有甘甜……呢到既壽司壽司飯分量好小, 令人係食到魚生味道更加出, 值得一讚!!!!!
2016-08-26
2016-09-03 586 浏览
上個月食過,覺得都ok,諗住老公生日再嚟擦餐勁,點知水準跟上次差咗好多... 而最令我最失望嘅竟然係以店名命名嘅"家賀壽司",吞拿魚部分超腥,我吐番出嚟,上次食明明唔係咁架!收碟時,我當然有同服務員講啦,佢只係話會同師傅反映,然後不了了之... 其他︰黑松露壽司、極上花之戀 - 呢兩款都不過不失,黑松露個味好強烈,有啲膩得滯大/中吞拿魚腩,家賀壽司 - 大吞拿魚幾好味;家賀壽司魚果part超腥蟹膏軍艦、芥辣八爪魚軍艦 - 本身蟹膏幾特別;芥辣八爪魚都好味,可惜紫菜又係林咗海膽、赤貝刺身 - 海膽淡淡的,都ok;赤貝好爽口,可惜有少少腥帆立貝壽司 - 味道vs價錢,性價比高雞軟骨餃子 - 好油,個底唔香口軟殻蟹手卷 - 軟殻蟹其實唔錯,可惜紫菜尖尖位已un咗

其他︰
帆立貝壽司 - 味道vs價錢,性價比高
雞軟骨餃子 - 好油,個底唔香口
軟殻蟹手卷 - 軟殻蟹其實唔錯,可惜紫菜尖尖位已un咗
軟殻蟹手卷
雞軟骨餃子
帆立貝壽司
刺身👈🏻海膽、赤貝
軍艦👈🏻蟹膏、芥辣八爪魚
大/中吞拿魚腩,家賀壽司
黑松露壽司、極上花之戀
题外话/补充资料: 雖然店員好有禮貌咁幫我將keep咗嘅小蛋糕拎出嚟,但唔知係咪蛋糕太細嘅關係,店員將蛋糕拆盒後,無將貼在盒面嘅膠刀同蠟燭畀番我地,所以係無左切蛋糕同吹蠟燭許願環節,好遺憾!不過無心之失,算啦!
庆祝纪念
生日
帆立貝壽司
刺身👈🏻海膽、赤貝
2016-09-01 548 浏览
之前向網頁見過介紹呢間樓上日本餐廳, 見到大大碗刺身飯好吸引, 今日去開灣仔, 當然要趁機見識見識!知道週末會好多人, 事前已打電話訂好位, 不過上去都係要等一陣, 似乎真係好多人食入坐後想都不用想, 直接點了" 特選海鮮丼" (HK$195)對於有選擇困難症的人黎講, 呢個刺身飯真係好合適, 因為每款材料都有, 而且仲好新鮮尤其是吞拿魚, 不是一般整塊紅色的, 是偏粉紅色比較高級的魚肉, 口感完全唔同另外餐廳仲有好多壽司小食供選擇, 不過食完大碗飯都飽了, 只點左少少壽司, 唯有留待下次再試

2016-07-17
2016-08-30 517 浏览
好多時由金鐘行或搭電車去銅鑼灣也會經過灣仔,有幾次也看到灣仔道家賀屋的廣告牌。今次終於去咗試而不再是過門而不入啦。位於商業大廈之內,由升降機一出就看到這個產地直卸問屋。入座前見到這黑板寫住活北寄貝, 雙眼已經發晒光做野咁辛苦,決定食豪一點慰勞下自己 !自組刺身盛~磯煮小鮑魚、牡丹蝦刺身、象拔蚌刺身、活赤貝刺身磯煮小鮑魚(HK$88/2隻) ~ 唔會韌,個汁好好味 ! 象拔蚌刺身(HK$65/6隻) ~ 普普通通....活赤貝刺身(HK$88/2隻) ~ 鮮味之選 ! 牡丹蝦刺身(HK$108/2隻) 看到MENU上這副照片, 好吸引....特選海鮮丼(HK$195)乜都有未食淨係睇都開心,感覺自己身在日本; 每款雖然係只得一小份但用料夠新鮮,下次LUNCH TIME可以嚟食 !吃過豐富鮮味既自選刺身拼盆同海鮮丼之後,又試咗少少特式既壽司 ~家賀壽司HK$35/件黑松露壽司HK$28/件STAFF話由於即開ORDER勁多關係.... 等了又等既活北寄貝終於在尾段出場啦....活北寄貝刺身(HK$150/隻),好好好好鮮甜呀! 啖啖肉勁正 如果早段出場,我一定會ENCORE呀! 可惜已經
今次終於去咗試而不再是過門而不入啦。
位於商業大廈之內,由升降機一出就看到這個產地直卸問屋。
入座前見到這黑板寫住活北寄貝, 雙眼已經發晒光

做野咁辛苦,決定食豪一點慰勞下自己 !
自組刺身盛~磯煮小鮑魚、牡丹蝦刺身、象拔蚌刺身、活赤貝刺身
磯煮小鮑魚(HK$88/2隻) ~ 唔會韌,個汁好好味 !
象拔蚌刺身(HK$65/6隻) ~ 普普通通....
活赤貝刺身(HK$88/2隻) ~ 鮮味之選 !
牡丹蝦刺身(HK$108/2隻)
看到MENU上這副照片,
好吸引....
特選海鮮丼(HK$195)
,下次LUNCH TIME可以嚟食 !

家賀壽司HK$35/件
黑松露壽司HK$28/件

活北寄貝刺身(HK$150/隻),好好好好鮮甜呀!
啖啖肉勁正

如果早段出場,我一定會ENCORE呀! 可惜已經無晒位...

大部份食材都用料新鮮,一定會翻兜 !

题外话/补充资料: 在繁忙時段時, 建議增加人手
2016-06-14
  • 活北寄貝刺身
  • 家賀壽司
  • 特選海鮮丼
  • 活赤貝刺身
2016-08-29 4283 浏览
我愛壽司 但都食厭左連鎖店既 所以朋友約我去依間灣仔既樓上壽司店 話有10蚊壽司 甘同元X大滿足啲價都差吾多所以想一試 樓上或細間既壽司店其實都難做到甘抵不過朋友遲遲未到 等緊既時候店員都無寄以奇怪目光 算係難得家賀壽司 $35我最愛既壽司莫過於依個 個名都擺到明係signature 而我又最愛赤海蝦同海膽 所以依個真係我fav 下面仲有啲吞拿魚腩 真係夠晒和味原條海鰻$28原條海鰻都好長好大件 食落肉質滑 加埋燒汁認真好食鰻魚玉子燒 $35甜甜玉子中間有啲鰻魚 應該用左海鰻既feel 因為淋d同埋白身啲 份量比較細 但食一眾壽司刺身後泥一碟玉子燒真係清清個口 又填填個肚腹 蟹膏軍艦35蟹膏最為邪惡架啦 雖然吾算好鮮美 但算過到口癮三文魚刺身都係其中我覺得幾正既 正常味道 厚度又岩我 價錢OK特選鮪盛 $180個晚挑起條根想食toro,就嗌左依個盛同frd share。其中最期待莫過於toro,所以就食左佢先,無令我失望,都幾入口即溶,少許魚油,不過不失,而其後食既有一舊食到有一條筋仔,不過吾大影響。最後,我反而最鍾意係吞拿魚。吾通我係妹仔肚不過食完個口有啲腥,比起紅魚,我都係比較鍾
不過朋友遲遲未到 等緊既時候店員都無寄以奇怪目光 算係難得
家賀壽司 $35

原條海鰻$28

原條海鰻都好長好大件 食落肉質滑 加埋燒汁認真好食
鰻魚玉子燒 $35

蟹膏軍艦35
蟹膏最為邪惡架啦 雖然吾算好鮮美 但算過到口癮

特選鮪盛 $180

個晚挑起條根想食toro,就嗌左依個盛同frd share。其中最期待莫過於toro,所以就食左佢先,無令我失望,都幾入口即溶,少許魚油,不過不失,而其後食既有一舊食到有一條筋仔,不過吾大影響。最後,我反而最鍾意係吞拿魚。吾通我係妹仔肚不過食完個口有啲腥,比起紅魚,我都係比較鍾情三文魚左口魚

依間壽司定價相宜 但壽司飯偏細 所以要嗌多啲泥食
2016-08-28 465 浏览
自從搬了進新地址 , 環境闊落 , 吸引了更多客人 , 無論訂位或是 walk in 等位的難度亦提高了 ~ 客人多是三五成群的走上來 , 放工悠悠閑的一吃便是數小時 ~ 店名「家賀」在日文是豐收的意思 , 創業於平成二十二年( 2010 年), 特別於壽司飯用的是嚴選日本名種越光米 , 刺身選用新鮮當造的魚生 , 醬料更是自家秘製 , 希望在沒有品牌限制下 , 以平民化的價錢及親和的環境讓更多人品嚐到優質的壽司美食 ~ Menu ~ 關恊刺身定食 $135有肥美的三文魚、 鮮味重的油甘魚、肉質結實的吞拿魚、爽滑鮮甜的赤海蝦、肥味肉厚的帆立貝 , 刺身伴 湯烏冬 是我最新嘗試的食法 , 烏冬彈牙 , 咬口有嚼勁 ~ 定食還包括日式蒸蛋、三文魚頭湯、胡麻田園沙律 ~ 家賀屋必食 特選鮪盛 $180  包括 大拖、中拖、赤身 各 2 貫 ~ 看照片也會見到它們的美 , 它們的光澤 ~ 大拖的脂肪甘香 , 肉質入口滑溜無渣 , 與醋飯相輔相成;中拖有鮮嫩肉質及清甜魚味;赤身的肉質結實 , 其獨特乳酸味也有吸引人之處 ~這一餐是自費的, 不是試食, 請不要誤會 ~本篇完 ~

Menu ~
關恊刺身定食 $135

定食還包括日式蒸蛋、三文魚頭湯、胡麻田園沙律 ~
家賀屋必食 特選鮪盛 $180

包括 大拖、中拖、赤身 各 2 貫 ~

這一餐是自費的, 不是試食, 請不要誤會 ~

本篇完 ~