2010-07-27 77 浏览
「燦都」逼近,都諗住個飯局搞唔成,點知個風無乜料到,話掛3號風球啦,風又唔大,連雨都唔多滴,所以飯局照舊!點知,勢估唔到,個風一走,個日晏晝先哩玩極速黑雨,短短幾個鐘,黃紅黑,5:30pm先哩掛黑色暴雨,搞到個舊同事飯局都唔知搞唔搞好,好彩當中仲有D有義氣嘅舊同事照出,咁就局照搞、飯照食,不過由大枱變細枱啫!雖然得番5個人,但係熱情不減,哩到客家好棧,食套餐就最慳。二話不說唔使諗,就睇中四位用嘅自選套餐,有一個餐前小食,一個老火湯,4個餸(兩個固定,兩個自選),再加一個甜品,我哋無叫飯凈食餸都夠晒食呀!賣$348,免茶、免芥、免加一,每人$70就可以落樓,化算得很!木瓜螺片煲豬骨老火湯個套餐除咗揀足料老火湯,可以揀瑤柱海皇羮,或者加$100轉食個翅,但我哋梗係揀老火湯啦,廣東人幾時都咁鍾意飲老火湯,有無湯味,係咪真材實料,一飲就知嘛!依晚老火湯係木瓜螺片煲豬骨,跟埋湯渣另碟上,唔怕你驗明正身,一埕湯裝到7碗,絕對可以夠添飲。見佢D湯渣中螺片唔多,但豬骨就十足,所以湯味都算清甜,色澤濃郁唔會水汪汪,起碼唔係普通滾水例湯。五香牛展不錯嘅餐前小食,雖然叫小食,都算一大碟,成15塊之多整齊咁排

木瓜螺片煲豬骨老火湯

五香牛展

不錯嘅餐前小食,雖然叫小食,都算一大碟,成15塊之多整齊咁排列晌隻白方碟度,味道雖則不是驚為天日,但絕對算有水準,牛展切得厚薄適中,太厚易韌身唔好咬,太薄肉味唔夠實在,仲有,夠入味已經令個牛展好食!

碧綠淡水龍蝦球

簡單嘅一道小炒,以蜜糖豆、秀珍菇炒龍蝦球。主要食龍蝦球肉質嘅爽甜,所以覺得配蜜糖豆同秀珍菇幾夾,因為蜜糖豆同樣爽脆清甜,而兩者又屬於味淡嘅菜類,唔會太搶龍蝦肉味,故此嗒出龍蝦味。再者,你見個菜無獻汁就知師傅心意!

豉汁碎蒸魽魚皇

清蒸河鮮,當你睇個名會有少少奇怪感,何謂「碎蒸」
,初時以為個「碎」字係形容D豆豉,條魚上枱後你就知何謂碎蒸喇,哈哈!有時去茶記食豬扒飯都會叫「碎上」,突然間醒唔起個做法,都係同出一徹啫。魽魚皇,唔好諗住係皇就大大條,我估本身都大條嘅,不過唔係原條上,只係以碎蒸手法上,即係斬開約兩隻手指大細嘅魽魚件哩豉汁蒸,依碟有成14件,而六人餐、八人餐相信就應該按比例大碟D!講番魽魚,清甜唔腥,肉質都幾嫩滑,豉汁蒸幾時都咁惹味,上面撒把蔥,惹味得哩有點清新感,所以唔好睇少D蔥,食麵食青真係好可惜架!

和味污糟雞

自選小菜之一,污糟雞好似源自順德,上網睇番資料應該以金針、雲耳、紅棗、榨菜、醬油哩烹調雞件,但今晚哩個和味污糟雞,似乎係簡單版喇,有雲耳,有紅棗,有榨菜,就唔見有金針,不過都無所謂,因為有時金針蒸嘢會酸酸哋,無咗仲好!隻雞唔肥,除咗咬落皮下脂肪少之外,因為蒸完碟面唔會見佢成層油,而雞肉嫩滑非常,又無唔熟情況。味道就側重咗紅棗味,所以食落棗味比較突出確係和味正氣。至於點解叫污糟雞,網上好幾個版本,唔知信邊個,我又唔係專家,故此無謂係度亂寫!

瑤柱鮮菌菜苗
自選小菜之二,咁多肉梗要揀番個全菜哩平衡吓,不過有少少揀錯,因為個龍蝦球已出現過秀珍菇,而依道菜又擺明係乜菌物菌,感覺有D重覆,而且話係菜苗,都只係生菜而矣,再加埋瑤柱絲,放上上湯,味道算係OK,係平淡D啫,當清清哋吸吓之前幾道菜嘅油份囉

桂花糕

有少少失望,因為個餐牌寫住「精美糕點4位」,諗住4客糖水之類啦,點知果然真係糕點哩,桂花糕,不過就唔止4客喎,有5粒,可能見我哋有5個人就醒多一粒唔使讓哩讓去。糕身比較削,搵牙簽篤起佢好易慢慢斷成兩截,而且,桂花味又較為淡薄,整碗紅沙豆可能仲好D添!

晌度仲有唔同人數、唔同價錢嘅套餐,其實都好抵食,況且味道唔差,服務方面我就覺得OK喎,好似我哋去到,個侍應問我哋怕唔怕凍,怕就揀個無咁大冷氣位俾我哋;可能今晚因黑雨關係,唔算多客,頂到盡都係4乘滿,所以佢哋做嘢快手快腳,而叫菜時間,問佢哋今日個老火湯係乜,都好快答到,見我哋左度右度諗緊揀邊兩個自選菜式,又會俾吓意見、介紹吓其他,唔會好唔耐煩咁走咗去轉頭先再落單!環境方面都闊落,尤其今晚啦,係覺得佢哋D飯碗同瓷羮膠咗D,感覺低檔咗,同埋上菜用嘅碟,都係清一色白碟,唔會有咩花紋,唔知係咪想帶出佢哋做客家菜,同客家人一樣咁樸素呢?
地方都幾闊落架
自選套餐菜牌
足料老火湯木瓜螺片煲豬骨
五香牛展,厚薄適中又入味
碧綠淡水龍蝦球,清甜小炒!
豉汁碎蒸魽魚皇,豉汁惹味,蔥粒令味道有畫龍點精之效!
和味污糟雞,和味正氣
瑤柱鮮菌菜苗,清清淡淡
桂花糕,糕身削,桂花淡!
上菜紙,一目了然!
2010-07-22
地方都幾闊落架
自選套餐菜牌
足料老火湯木瓜螺片煲豬骨
五香牛展,厚薄適中又入味
碧綠淡水龍蝦球,清甜小炒!
豉汁碎蒸魽魚皇,豉汁惹味,蔥粒令味道有畫龍點精之效!
  • 碧綠淡水龍蝦球
2010-04-25 31 浏览
老爸70有1的生日飯,傳統d,去左客家好棧。說實話,都係一般酒樓小菜,味道可以,不過我覺得味道偏濃。服務、環境都唔差,不過重點係真係抵食!!!7大人2細路,我地叫左﹕1/ 一個4人餐﹕-小食五香牛展-豉汁蒸鱔-梅菜扣肉-蜜桃京都骨-家珍什錦煲-明火例湯(椰子煲雞)-桂花榚2/ 銀魚蒸茄子 + 1蚊雞3/ 一大碗(冬菇、蠔豉、牙帶魚、鮮魷、豬肉…)4/ 5個客家飯 + 1個米粉 + 1個地瓜粥5/ 1個芝麻糊(俾妹妹,8蚊咋!!)碟頭係大架!! 加一、茶芥全免,埋單$562,平均每人$62.4。確實係家人飯聚之選!!

7大人2細路,我地叫左﹕
1/ 一個4人餐﹕
-小食五香牛展
-豉汁蒸鱔
-梅菜扣肉
-蜜桃京都骨
-家珍什錦煲
-明火例湯(椰子煲雞)
-桂花榚
2/ 銀魚蒸茄子 + 1蚊雞
3/ 一大碗(冬菇、蠔豉、牙帶魚、鮮魷、豬肉…)
4/ 5個客家飯 + 1個米粉 + 1個地瓜粥
5/ 1個芝麻糊(俾妹妹,8蚊咋!
!)

2010-04-20
2010-04-03 42 浏览
究竟一間寫完又寫的食肆,是否還有堪可談論的地方 ? 答案是有的,正如對於他人甚或自己, 無論怎樣熟悉也好,也有好多不為人知的一面,好等待你去發掘著。說的是我家心目中的飯堂「客家好棧」,早茶晚飯也都試過,基本上已是家中兩老的「飛佛」,結論來說是價錢實惠,食物雖不見驚喜,卻永遠給你一定的水準。復活節假期首天再去一趟,由於遲了出發關係,坐下後已是接近十一時的時段,正好可以品嚐一些午市才有的東西。今次集中說幾味印象較深刻的,其蒸釀節瓜脯,以前也別處吃過,這裡蒸的火侯剛好,節瓜清甜而爽口,不會有過軟情況出現,釀有鮮嫩而彈牙的肉團,上面灑上蟹籽,剛好有點綴的作用。懷念那胡椒豬肚湯,不見好一段時間,發覺色澤上和以往有一點差異,可幸味道沒大走樣,湯味鮮濃,胡椒的微辣正好有提神醒胃之作用,正好適合宿醉的人仕。內裡鹹菜豬肚也煮得火侯足夠,加上適量的銀杏,其微苦剛好有調和的效果........曾埋怨為何十一時才肯供應,想深一層也知好吃東西是要時間作預備的。砵仔排骨蒸飯之外,見有一個新出的臘肉蒸雞飯,臘腸蒸雞吃得多,也想知換個配搭的效果如何?! 答案是更加耐吃,兩件臘肉爽口腍身,再加上鮮嫩肥滑的雞件,可能是沒

砵仔排骨蒸飯之外,見有一個新出的臘肉蒸雞飯,臘腸蒸雞吃得多,也想知換個配搭的效果如何?! 答案是更加耐吃,兩件臘肉爽口腍身,再加上鮮嫩肥滑的雞件,可能是沒有腸衣的關係,兩味的油香已滲入爽口的飯身之內,所帶出的引人香氣及味道,好此道者絕不可以錯過。

其蜜味炸蛋散炸得鬆化,上面淋上些許的糖漿,內有桂花香氣,同時亦吃出一點清新的檸味,也想知道怎樣調配.........這一頓茶局,吃了八至九味的東西,其餘點心,也是大路而合格的水準,約收一百二十元, 實在值得一去再去。
2010-04-02
2010-03-21 51 浏览
週六晚上,家母疏於煮飯,亦可能看了稻香集團的一蚊雞優惠推介,於是一同打道去相熟的客家好棧,雖說是一元一隻雞,當然沒有那麼著數,同場需要叫一款指定的三十八元小菜,作為一個優惠價孖寶,亦只限叫一次,為免浪費也好,或杜絶白食之客,這條款還算公道的。對這些所謂「一元價」的菜式,也沒甚麼信心,不過以味道來說,這隻霸王雞總算吃得一下。雖是冰鮮雪貨,鮮味欠奉,勝在皮薄肉厚,肉質也呈軟身,淋上一個淡身的醬油芡,以這價錢來說,已不能作過份苛求。當晚霸王雞的配搭是漁湯浸時蔬,用上白菜仔,已踏入當造之期,爽脆清甜,用漁湯酌熟後再加上瑤柱碎,更添鮮味,這樣的一碟菜,總算中和了那隻雞的飽膩;另有鳳梨京都骨,其帶骨的肉件呈現鬆化之口感,加上醬汁的酸甜得宜,屬於開胃的送飯菜。 算得上是客家風味的,是名為「一大碗」的農家菜式,雞公大碗內,分別有豬手、腩肉、冬菇、墨魚仔、鮫魚乾、蠔豉和蓮藕七大味,再配上一個濃味的南乳醬汁,用料甚為豐盛,炆得豬手甚為爽脆,只是過了冬令時份,口味較為膩滯,不是時令之選。再加三個熱辣的砵仔蒸飯,總共一百六十元,吃得甚為飽足,不過眼闊肚窄,最後兩味吃不得完,要打包取走,總結這裡的出品,不是出自

再加三個熱辣的砵仔蒸飯,總共一百六十元,吃得甚為飽足,不過眼闊肚窄,最後兩味吃不得完,要打包取走,總結這裡的出品,不是出自大師傅的細緻之作,若作為家庭晚飯,已是「勝任有餘」

臨走前見到幾乎每一檯也點「優惠孖寶」,證明這策略甚受歡迎,想當年在同系的「潮樓」裡面,就見到有人只點上一隻雞,加個白飯就走人。這行為在我眼裡,除了占人便宜,也有如嚼蠟而不知其味,始終一頓晚餐要有一個完整的配搭,現今集團加了這條款,但仍有食客只付上「最低消費」,真想知道他們背後的故事和心態.................

不過不失,以這價錢來說也可接受
白菜仔清甜,漁湯甚鮮
開胃
雖然抵食夾大件,這時令進食,總覺滯了一點
2010-03-20
白菜仔清甜,漁湯甚鮮
開胃
2010-02-15 28 浏览
正月初一之下,很多食肆都會關門一至兩天,有些更甚,出街找間像樣的食肆,不是易事,今年已一早Plan定尖沙咀的客家好棧,由第一次的試茶,都變成家人心目中的「尖咀飯堂」,食物雖然不是頂級,勝在味道不差,加上價錢實惠,應不會令人失望。約十二時半到達,見大堂人來人往,已預了要拿籌等位,倒只是要花十餘分鐘時間,坐下後立刻開茶和洗洗碗筷,門口已一早寫明新春期間,取消一切特價點心,也是意料中事,換來的是多款應節的食品。其實也只是常見的菜式,好多只是換了一個好意頭的名字。新正頭吃肉太多,花上三十餘元叫了一個南乳炆粗齋,大大煲的,內裡配料眾多,除時蔬之外,也有多款常見的素料,只是略嫌南乳汁淡了少許,這屬於個人的口味問題,家人倒偏受原味。酥皮叉燒包當然沒「添好運」的雪山叉燒包那麼好,但也燙熱鬆化,蜜汁的叉燒餡份量則太少了。另有菊花奶黃包,和以前吃的炸箭豬屬相約的東西。蝦餃和陳皮牛肉腸不是最上佳貨色,但仍保持一路的水準,皮薄而煙韌、其餡料既足也鮮,當然不能要求甚麼「十八摺」了;新正頭自然要碟意頭東西,叫個八十八元的「XX有餘」單尾,即是太極鴛鴦飯,有酸甜的雞絲炒飯和白汁大蝦飯,作為濕炒飯,味道很過得去,其芡

蝦餃和陳皮牛肉腸不是最上佳貨色,但仍保持一路的水準,皮薄而煙韌、其餡料既足也鮮,當然不能要求甚麼「十八摺」了;新正頭自然要碟意頭東西,叫個八十八元的「XX有餘」單尾,即是太極鴛鴦飯,有酸甜的雞絲炒飯和白汁大蝦飯,作為濕炒飯,味道很過得去,其芡不會過膩和過搶,交足料之下,兩味相交、三兩下功夫吃個清光。

埋單約二百元,怪事來了,好多時很多茶樓員工都會向茶客討封利是(個人屬可接受的行為),這裡竟然在埋單時,派回利是給茶客,位位人頭都有份,每人十元之下,即是得回四十元的回扣,據知所有稻香集團的食肆都會行這樣的政策,雖知明知是噱頭的一種,但明白蝕後賺的道理,可見這集團已懂得一個很好的「營商之道」。

老規矩,來這裡不收茶芥加一
除了味道略淡外,算是不差了,最後吃個清光
有叉燒餡的菠蘿包,可惜叉燒餡不夠多
皮薄需滑溜,牛肉餡加了陳皮,可十分美味
蝦餃餡料不少,外皮和餡料比例剛好,很是耐吃
合格之上的水準,可惜蝦肉不夠鮮味
一人一封利是仔,勝在好意頭
2009-10-27 16 浏览
與家母賀壽,地點是近年成為飯堂的「客家好棧」,其實選擇一間連鎖飲食集團,對食物也沒太大期望,只因訂位容易,價錢實惠,能和家人開開心心吃一餐飯,於願足矣!選了一個套餐作底,頭陣有兩款小吃,滷水牛腱夠入味,口感也算鬆化,略為乾身了一點,爽口的豬,其醬汁濃淡適中,膠質夠足,如炆得腍身一些更佳。這裡沒有古法的鹽焗雞,改用煀焗的鹽甑雞,弄得雞件肥瘦適中,肉質也嫩,味道略帶鹹香,剛好掩過冰鮮雞欠缺鮮味的缺點。另一道個人大為讚好的菜式,是用豉汁蒸上肥美的西江魽魚,由於魚身油份充足,其腩位十分腍滑,不腥之餘,還有合理的魚鮮味,愛吃魚之人,實不應有甚麼河鮮、海鮮的喜好之分。加了一百元,將燉湯轉為雞絲翅,雖不是愛翅之人,倒是在傑身的湯羹裡,吃著一些翅針和小翅裙,分成六碗,算沒有欺場了。期間除了幾砵蒸飯之外,還試飲了一些客家的火炙娘酒,起初略為帶甜,但餘韻甚有勁道。兩味非客家菜系的貨色,賽螃蟹和生炒骨,只能說句不過不失,離不錯水準還有一大段距離,自從當今人人怕死,假蟹肉沒有上面那個生蛋黃,仿不成蟹黃,只能說句怨不得人,後者也弄不出古法菜那種外脆內嫩而有肉汁的口感。臨尾的媽咪酒煮雞,可說是一個「反高潮」,其湯

臨尾的媽咪酒煮雞,可說是一個「反高潮」,其湯雖然也加上客家黃酒烹調,但雞肉全不入味,完全吃不著雞肉的鮮味,吃這味,還是去老牌的「新漢記」較有信心,這頓飯的頭段的印象還算不錯,到最後卻甚為失色,拉上補下只算合格而已。

臨尾也吃上一些甜品,這裡的楊枝金露和檸檬慕士榚,作為中式餐館,平心而論確造得不錯,不會過甜,口味清新,發揮到甜品清除過濃口感的功效,最後埋單七百二十元,還是合理的。

雖然帶甜,但此酒有勁道,喝多一點很易醉
牛腱豬手不差,但仍有進步空間
兩味雞,一道不錯,一道勁差
河鮮來說,十分鮮味
檸檬慕絲榚好味呀 !
2009-10-25
雖然帶甜,但此酒有勁道,喝多一點很易醉
河鮮來說,十分鮮味
檸檬慕絲榚好味呀 !
2009-09-03 8 浏览
是日約埋2個朋友一齊歎茶由於,免茶芥,價$又OK.而且多數唔需要等位.可能多左人知個位置,人氣都多左好多.所以,今次都要等左一陣先有位!xo醬炒蘿白糕:夠入味,少少辣,D蘿白糕又唔會咁容易挾散.煎腸粉:幾特別,人地個D多數係一條條,佢地就做到一片片,感覺上...份量唔多,但幾好味!煎腐皮卷:好味,煎得又夠脆,餡料又夠多.咸水角拼芝麻球:咸水角麻麻地,個皮又厚,D餡又少.芝麻球個餡係芋蓉,幾香...ok朱腳薑:味道就真係差D,太甜,又唔酸幾件豬腳,但冇乜薑.2隻雞蛋,但係超韌囉!蝦餃,燒賣:例牌點心,去邊間都會食ok幾好味!
是日約埋2個朋友一齊歎茶
由於,免茶芥,價$又OK.而且多數唔需要等位.
可能多左人知個位置,人氣都多左好多.
所以,今次都要等左一陣先有位!

xo醬炒蘿白糕:
夠入味,少少辣,D蘿白糕又唔會咁容易挾散.
煎腸粉:
幾特別,人地個D多數係一條條,
佢地就做到一片片,感覺上...
份量唔多,但幾好味!
煎腐皮卷:
好味,煎得又夠脆,餡料又夠多.
咸水角拼芝麻球:
咸水角麻麻地,個皮又厚,D餡又少.
芝麻球個餡係芋蓉,幾香...ok
朱腳薑:
味道就真係差D,太甜,又唔酸
幾件豬腳,但冇乜薑.
2隻雞蛋,但係超韌囉!
蝦餃,燒賣:
例牌點心,去邊間都會食
ok幾好味!
2009-08-14 35 浏览
同朋友慶祝生日, 一行十人叫咗個八位套餐, 另加兩碟沙薑雞腳, 籠仔蒸豆腐, 五碗杏仁糊同兩客甜茶粿.個套餐都幾抵食, 份量很足:鹽甑雞: 好大煲, 不過相當鹹菠蘿咕嚕肉: 呢個好好味花膠雜菜煲: 都幾清, 不過d花膠真係把鬼, 好腥同好薄, 唔加好過.蜜桃骨: 都唔錯, 只係肥咗d雜菇翠肉瓜: ok唔記得乜野翅: 雖然唔係好大梳, 但真係有好多一梳梳嘅翅, 味道亦ok翡翠魽魚炒球: 味道幾好豉汁蒸頭腩: 呢個好好味送甜品: 桂花糕都ok另加的籠仔蒸豆腐: 好滑好清沙薑雞腳: 勁鹹, 唔好味杏仁糊: 呢個幾香杏仁味, 值得推介甜苶粿: ok因為呢度免加一茶芥, 所以真係好抵食, service亦ok, 只係幾嘈, 想傾偈就唔舒服, 不過食晚飯就係個唔錯嘅選擇.
個套餐都幾抵食, 份量很足:
鹽甑雞: 好大煲, 不過相當鹹

菠蘿咕嚕肉: 呢個好好味
蜜桃骨: 都唔錯, 只係肥咗d
雜菇翠肉瓜: ok
翡翠魽魚炒球: 味道幾好

豉汁蒸頭腩: 呢個好好味

甜品: 桂花糕都ok
另加的籠仔蒸豆腐: 好滑好清
沙薑雞腳: 勁鹹, 唔好味

杏仁糊: 呢個幾香杏仁味, 值得推介

甜苶粿: ok

2009-08-10
  • 籠仔蒸豆腐
  • 豉汁蒸頭腩
7:00未夠就出門口喇上咗的士,過咗三個燈位之後塞到爆炸原本5-10分鐘嘅車程變咗半小時有多車資都多咗一倍從未試過由我屋企搭的士去尖沙咀要70幾蚊車資從未試過由我屋企搭的士去尖沙咀要30分鐘車程終於去到喇,佢地都已經到齊了見到佢地企係出面仲咩唔入去呢?原來登記姐姐比咗我地張枱比人嘈咗廿分鐘有多登記姐姐可能忍唔到我地喇肯叫經理出黎喇經理一出黎比我地問到口啞啞哈哈,最後經理自圓其說 : 啱啱有張枱個客人取消咗,而家比你地先吖8:00 安然入座其實登記姐姐都好好禮貌又好好笑容又肯認錯都值得讚但佢無理由要我地等囉唔識變通嘅,唔該拎去再培訓先啦梅菜扣肉,唔...都係媽咪整得好食啲,不過佢唔係唔好食喎東江鹽(曾瓦)雞,夠味又嫩,密密食呢到無白飯,只有粟米飯,但一砵飯得幾粒粟米,$10翡翠炒球,無骨嘅魚我係食嘅,但唔好食呢,雖然無雪味,但好霉囉竹笙雞絲翅,翅都有幾梳嘅翡翠蝦仁花枝,切花枝片嗰個人勁好刀功,勁薄 ; 蝦就唔係新鮮蝦喇,不過夠爽都ok啦,甜豆未搣絲,食一條就要搣一次絲,好彩同屋企人食飯咋欖菜肉崧四季豆,幾好食,唔難食另叫脆皮炸大腸,夠晒香脆,唯一一碟係食清晒嘅 $62豉汁蒸頭腩,呢個又說
7:00未夠就出門口喇

上咗的士,過咗三個燈位之後塞到爆炸

原本5-10分鐘嘅車程

變咗半小時有多

車資都多咗一倍

從未試過由我屋企搭的士去尖沙咀要70幾蚊車資

從未試過由我屋企搭的士去尖沙咀要30分鐘車程

終於去到喇,佢地都已經到齊了

見到佢地企係出面

8:00 安然入座

其實登記姐姐都好好禮貌又好好笑容

又肯認錯都值得讚

但佢無理由要我地等囉

唔識變通嘅,唔該拎去再培訓先啦

梅菜扣肉,唔...都係媽咪整得好食啲,不過佢唔係唔好食喎

東江鹽(曾瓦)雞,夠味又嫩,密密食

呢到無白飯,只有粟米飯,但一砵飯得幾粒粟米,$10

竹笙雞絲翅,翅都有幾梳嘅

欖菜肉崧四季豆,幾好食,唔難食

另叫脆皮炸大腸,夠晒香脆,唯一一碟係食清晒嘅 $62

豉汁蒸頭腩,呢個又說不上好食,不過魚肉都嫩滑

花膠什菜煲,呢個煲真係把鬼

第一,我從未食過咁難食嘅花膠

第二,呢煲嘢有朕腥味

清潤凍糕係檸檬桂花糕,好清新,好好味,成晚最好食係呢個

呢一餐,雖然唔係好得

但都OK啦

如果下次再有機會

我諗我都會黎嘅

因為我想食 - 茶棵

如果唔係都唔會再黎喇

埋單,6個人食咗$980 免茶芥,免加一

係咪抵呢?

相關網誌 : http://hk.myblog.yahoo.com/jessicalim1112/article?new=1&mid=5820
花膠什菜煲
欖菜肉崧四季豆
翡翠蝦仁花枝
東江鹽(曾瓦)雞
梅菜扣肉
前輩說每逢經濟低迷時,代表抵食的客家菜就會盛行,是否屬實有待深究,不過上週六為家父慶壽的一餐,這位於尖沙咀的稻香家族,果真客源甚足,幸好一早訂了位,否則要等候的話,也未免有所掃興了。試了數頓品茗,其點心和炒粉麵都是合格之上的水準,到了晚飲的時間,家父也想品嚐一些傳統的客家風味,點了一個「鹽甑雞」,梅菜扣肉當然少不免,另有東江釀豆腐,再加幾個小菜,相信也夠吃了。打頭陣的有作推廣用的「白玉雞燉翅」,只是十八元一盅,內有冬瓜一大塊、另有少雞件和腩排,內裡翅群數梳,也比想像中為多,其湯底雖然清甜,卻不足火侯來配合魚翅,作為燉湯還可以,以這價錢來論翅,也不可太強求。鹽甑雞採用煲仔加以崛焗之法,開蓋時亦有所「啫啫聲」,其雞件不老之餘,鹹香亦甚為適中,雖然正如樓下食友所言,不是新鮮雞,但體諒其價錢,亦有所接受,當今很多鹽焗雞也不是真的用粗鹽來「焗」,這裡開宗明義,也算老實。釀豆腐可採用煎煮和湯煮,正值天熱要補充水份,選了後者的濕潤的造法。發覺釀煮的手勢還算不俗,雖然豆腐沒國內的那麼嫩滑,作為板製也算接受;湯底內還加了黃豆來推加味道,吃完主菜再喝其湯,甚有豆香。另有花膠雜菜煲,除了各式時蔬和粉絲外,其

釀豆腐可採用煎煮和湯煮,正值天熱要補充水份,選了後者的濕潤的造法。發覺釀煮的手勢還算不俗,雖然豆腐沒國內的那麼嫩滑,作為板製也算接受;湯底內還加了黃豆來推加味道,吃完主菜再喝其湯,甚有豆香。另有花膠雜菜煲,除了各式時蔬和粉絲外,其上面的花膠片也有若干噱頭,食味一般而已。

主角的梅菜扣肉,沒期望下竟比想像中為佳,每一件肥瘦均衡,夾了一件送入口中,口感爽嫩而有肉香,連瘦肉部份亦不覺粗鞋,除沒過重的油膩感外,其梅菜汁之香甜,此時此刻,最好用其汁來伴吃店家的砵蒸飯了。

遜色的反而是客家風味魚,用梅菜料、菌粒來煮魚柳片,感覺十分普通,吃不出一點「風味」。

甜品有杏仁露、芝麻糊和雪耳燉萬壽果,前兩者口感較稀,但香味十足,甜度恰到好處,後者的味道太甜,木瓜不足之餘,連雪耳也未發淋。

這一餐五個人,只是四百元多一點,還是實惠的。其傳統的菜式,還算造得不錯,挑除一些不好吃的,心中是打算年尾再來一趟。

十八元之下,作為燉湯還不錯,當翅來說有點勉強了
味道和口感也不錯,不比鹽「焗」雞差
釀豆腐不俗之餘,湯底味道也不俗
在香港,是少有的高水準了
比較普通
糊仔可以一吃,萬壽果麻煩減甜
2009-08-08
味道和口感也不錯,不比鹽「焗」雞差
釀豆腐不俗之餘,湯底味道也不俗
在香港,是少有的高水準了
2009-07-02 17 浏览
7.1約左幾位朋友仔飲茶茶…【客家好棧】分店都開幾間o勒…不過我只係第一次o黎哩度開餐…叫左個$178四人餐…包括: 自選點心5款、小菜一款、炒飯麵一款 (附送甜品)菜苗蝦春卷…以為有菜苗會濕濕吾夠爽…但原來又OK播!!潮州粉果…冇乜芫茜香味, 好淡口!XO醬蘿蔔糕…惹味好味!义燒腸粉…合水平!鮑魚菇蒸鴨掌…不過不失!** 我地額外點多籠蝦蛟(因不包在自選清單內)…幾好!小菜揀左…翠玉瓜炒花枝蚌片…少少辣, 味道可以但真係幾油!蟹子蛋白炒飯…炒功好…吾油,米又粒粒企但好淡似冇調味…可能叫健康吧? 嘻!甜品係桂花糕…怕jelly類…所以我冇食!!!...不過朋友話味可以亦夠桂花香!食物整體算係咁…服務質素絕對有改善空間,有D亂…吾知係咪樓面環迴設計加上樓底矮…好困聲好嘈, 所以特別感覺到比一般酒樓更吵耳…

菜苗蝦春卷…以為有菜苗會濕濕吾夠爽…但原來又OK播!!
潮州粉果…冇乜芫茜香味, 好淡口!
XO醬蘿蔔糕…惹味好味!
义燒腸粉…合水平!
鮑魚菇蒸鴨掌…不過不失!
** 我地額外點多籠蝦蛟(因不包在自選清單內)…幾好!

小菜揀左…翠玉瓜炒花枝蚌片…少少辣, 味道可以但真係幾油!

食物整體算係咁…服務質素絕對有改善空間,有D亂…

菜苗蝦春卷
XO醬蘿蔔糕, 叉燒腸粉
翠玉瓜炒花枝蚌片
2009-07-01
菜苗蝦春卷
XO醬蘿蔔糕, 叉燒腸粉
  • XO醬蘿蔔糕
2009-06-28 16 浏览
同老友慶祝生日,一行七人浩浩蕩蕩咁走入呢間客家好棧。其實朋友一早已睇左雜誌想叫乜餸的,佢話一定要食梅菜扣肉。仲有其他0係雜誌上好吸引既餸都想叫,諗緊叫餐抵定散叫抵。最後決定散叫,因為如果我地揀八人餐,八百幾蚊就要食佢個翅,但我地唔係咁大興趣0係呢度食翅。最後點左:梅菜扣肉------------好味道,唔覺得肥,睇落去真係有好多層質地唔同既肉,層層唔同口感,都係好味,一定要試!鑊仔咸菜豬肚窩--------------清清地,公認係好味既一個餸!唔會太咸,但湯飲落去又好香。蟹籽珍珠賽螃蟹---------------蛋好滑好白好靚,加埋蟹籽食落去好有口感。我好鍾意呢個菜喎!蟹肉桂花炒粉絲--------------唔多掂,呢個味道似星洲炒米,一來見唔到同食唔到蟹肉,二來唔係桂花0係乜野形態下出現,真係睇唔到佢既存在,更食唔到桂花味啦!只可以叫普通炒粉絲。豉汁蒸白鱔----------------呢個簡簡單單,唔係驚為天人既味道,但都幾好味,食幾舊依然可以再食。金銀蛋莧菜----------------呢個普普通通啦!皮蛋略嫌太少,菜又好似老左少少咁。煎釀豆付--------------
煎釀豆付----------------本身有十蚊乳鴿,但賣晒,侍應話轉煎豆腐俾我地,我就都叫左一碟,OK啦!食做抵食!
半隻鹽焗雞---------------其實本身雞係好入味,但真係飛唔走0個陣臭既雪味!

壽包半打---------------入面係黃蓮蓉,冇 蛋黃
芒果布甸----------------魚型,真係幾得意!
西瓜生果拼盤(西瓜拼西瓜)--------------冇晒西瓜以外既生!所以西瓜栟要拼西瓜。
楊枝金露----------------好酸

桂花榚------------清清地淡淡地幾好味。
但唔好叫佢個柑桔水,因為真係好唔掂,完全冇味!擺明係人地沖野飲既
仲有一樣唔好,就係0個度既隔聲勁差,嘈到爆!好辛苦!
2009-06-27
2009-06-15 4 浏览
由美麗華商場的舊舖搬來此地已近逾月,營運上已初見軌道,加上電視廣告的攻勢,在這裡的第二頓茶局,比想像中來得更早。對稻香集團旗下的食肆,我們總給予一定的信心,就以打頭陣的幾個炸物點心為例,鹹水角拼小煎堆,香口卻不落油膩,入口軟糯,前者餡料豐滿,後者的甜度亦恰到好處;另在同系潮樓吃過的炸箭豬,在此處依然香脆鬆化,內餡香軟,集美觀和味道於一身。焗酥皮叉燒包,其實是加了叉燒餡的菠蘿包,其溫度不俗,外皮和包身也呈鬆化和柔軟,可惜叉燒餡實在不多,和添好運相比,實在差了一籌。曾提過的銀杏鹹菜煮豬肚,其胡椒上湯確是香濃,除爽口的豬肚、銀杏和鹹菜外,索了湯汁的腐皮更是不可錯過,雖偏向潮式的風味,但實在好味,早午晚時份也皆適宜,除了賭馬的時段。蒸點有三鮮餃,內有莧菜餃、蝦餃和粉果各一,雖只是中央工場的出品,但集團品管的一向甚有保證,蒸得甚為熱騰,其外皮和內餡,已屬中上的水準。見有椒刴魚雲,也點了一客,真是不得了,其口感之滑溜、味道之鮮,加上刺激開胃的刴椒碎,和在深圳吃的出品比較,竟也不遑多讓。陳皮牛肉腸粉,亦是一個小意外,其薄滑之拉皮不失柔韌,吃入口呈現淡淡的米香,加上甘香的牛肉膠,直追名店的出品,有此水

陳皮牛肉腸粉,亦是一個小意外,其薄滑之拉皮不失柔韌,吃入口呈現淡淡的米香,加上甘香的牛肉膠,直追名店的出品,有此水準,已不是單靠中央廚房的功勞。
來個飽肚的單尾,蛋白瑤柱炒飯,雖然仍然爽口,但和上次的牛崧炒飯比較,少了兩分鑊氣火侯。

利用套餐和時段的優惠,七至八個點心,另加炒飯一碟,每人卻是四十元也不需
,在週日的尖沙咀來說,可真不容易。今餐的滿意程還是高開,可惜雖有「客家」之名,可惜那天所吃的,卻不太「地道」。下次一定要試其蒸茶粿。

順帶一提,有幸吃過家人帶回來的晚市「得米鴨」
,十元一份的鴨肉,竟有臘鴨的油香卻不見死鹹,想吃其客家風味,看來只好來一次晚市之途,可惜那男洗間,實在有趕客之嫌.......

雖不是添好運級數,還是可以一吃
今餐的炒飯上和上次相比,差了一點
呢個是套餐送的
2009-06-06 44 浏览
今日(6-6-2009 Sat)同男友,女友人D,男友人LKH,佢太太,佢細女o黎飲’早’茶,o岩o岩呢間酒樓開10:00am,所以唔係好多人.我o地都剔o左幾多o野食,有:1.皮蛋瘦肉粥粥棉又夠味2.奶黃包味道正常,冇問題o既.3.奶黃萬拉卷唔知係咪食o左奶黃包o既關係,覺得呢個味道淡啲.4.裹蒸糭LHK第一個勁讚呢個好食抵食,有好多綠豆,我見到有蛋黃,其他就冇留意喇.5.小籠包唔係細隻,由於我等到佢凍晒至食,所以皮就硬o左,但內裡肉汁豐富.6.燒賣熱辣辣,蝦爽口,冇問題.正常o既有:7. 棉花雞有好多’棉花’,口感同味道都正常,冇問題.8.排骨都有幾多,亦有南瓜墊底.9.時菜牛肉球我冇食到o既有:10. 帶子腸粉11. 蒸魚雲呢個面上舖o左好多辣椒,賣相唔錯,.我嗅到都應該幾辣,果然,食過o既都話辣.最後剔啲甜品食12. 2個楊支金露冰凍楊支金露,有好多西柚肉,但好苦澀,好少o既芒果粒就超甜,而整體唔係好杰亦唔太甜.13. 3碟擂沙湯丸一碟四粒,個個食第一粒就有驚喜,佢係流沙芝麻餡,食o既時候要小心,好易濺晒出o黎,佢唔太甜,湯丸皮煙韌.食一個唔夠喉,兩個就o岩o岩好.環境:好闊落

我o地都剔o左幾多o野食,有:

1.皮蛋瘦肉粥
粥棉又夠味

2.奶黃包
味道正常,冇問題o既.

3.奶黃萬拉卷
唔知係咪食o左奶黃包o既關係,覺得呢個味道淡啲.

4.裹蒸糭

5.小籠包

6.燒賣
熱辣辣,蝦爽口,冇問題.

正常o既有:
7. 棉花雞
有好多’棉花’,口感同味道都正常,冇問題.

8.排骨
都有幾多,亦有南瓜墊底.

9.時菜牛肉球

我冇食到o既有:
10. 帶子腸粉
11. 蒸魚雲

最後剔啲甜品

12. 2個楊支金露

13. 3碟擂沙湯丸
食一個唔夠喉,兩個就o岩o岩好.

環境:
好闊落,但有一段短時間冷氣唔係咁夠時,就嗅到一陣酸縮味.

衛生同服務都冇問題.

呢餐$311.60

多種點心
楊支金露
擂沙湯丸
$52 (早餐)
擂沙湯丸
2009-05-22 8 浏览
分店搬左黎呢度,新店裝修比其他「潮」!開放式廚房、兩邊單位以玻璃通道連合,我地坐左響單丁,中空,八人枱,自成一角。其實真係唔鍾意叫餸食飯,所以沒興趣揀野食,由同事發板。合掌瓜湯:味夠,但係好薄口,似燉湯多D。$9半隻得米鴨(只係新店有):滷水鴨,淋上南瓜粥底,滷水滷唔入味,同南瓜汁各自各口味。幸好鴨肉嫩滑。高纖參薯炆腩肉:參薯似煮到o岩o岩熟的芋頭,無乜味,所以炆汁落重豉油味,腩肉出奇地唔肥,可能先炸過才炆,油早已炸走吧,不過我覺得呢味太咸。酥皮雞:不時見侍應,從廚房傳出來,應該係好野啦!酥皮好好食!脆脆地,蜜味好香,好似食蜜芽酥餅咁!!不過那葯材雞,好”鞋”口,葯材味又唔夠,偏淡。牛肉片炒莧菜,牛肉唔韌,而且無被"lar"滑潺潺。牛肉炒菜真好食!梅菜茄子蒸豆腐:食過客家好棧的梅菜扣肉,好出色,所以這蒸豆腐應該不潢多樣。惹味與豆香的滑豆腐,可謂perfect match!另外四個粟米白飯@$10,和一豌齋米粉@$25,貴D果然唔同,米粉幼細,湯又好味,淨食都無問題!

其實真係唔鍾意叫餸食飯,所以沒興趣揀野食,由同事發板。
合掌瓜湯:味夠,但係好薄口,似燉湯多D。

,葯材味又唔夠,偏淡。
得米鴨
高纖參薯炆腩肉差