2008-10-06 24 浏览
知道沙田IKEA間餐廳要裝修, 特地來吃一個告別午餐, 我一向都係沙田IKEA餐廳既Fans, 好可惜呀, 要出年件尾先有得再食喇
知道沙田IKEA間餐廳要裝修, 特地來吃一個告別午餐,
我一向都係沙田IKEA餐廳既Fans,

好可惜呀, 要出年件尾先有得再食喇

百吃不厭的肉丸
小杏tart
好fresh既木瓜蝦salad
百吃不厭的肉丸
小杏tart
好fresh既木瓜蝦salad
2008-10-05 15 浏览
今日最後一日沙田呢間宜家ge餐廳營業~!!決心黎食多d食多d....叫左以下ge野~茄汁意粉($12)肉丸配意粉 x 2($20)煙鴨胸莧菜牛油汁配意粉($29)凍汽水($7)heeeee今日又同老公仔黎食宜家~好唔捨得呀!!今樣野食都講下先~首先個肉丸意粉唔駛講, 公認十分好~配意粉又飽肚...冇得彈....茄汁意粉第一次試, ok喎, 雖然幾酸....但係d汁都好杰, 幾得意ge味道.煙鴨胸係我最愛,肥肥地又好香口ge皮,加埋中間d莧菜, 又真係幾有莧菜味....又係幾得意~汽水任refill呀!!!!!有7喜, soda, 百事light同百事....7蚊, 同老公仔totol refill左6次!!!抵哂~真係好飽...............................咁飽都只係每人34蚊only~
今日最後一日沙田呢間宜家ge餐廳營業~!!
決心黎食多d食多d....
叫左以下ge野~
茄汁意粉($12)
肉丸配意粉 x 2($20)
煙鴨胸莧菜牛油汁配意粉($29)
凍汽水($7)

heeeee今日又同老公仔黎食宜家~
好唔捨得呀!!
今樣野食都講下先~
首先個肉丸意粉唔駛講, 公認十分好~
配意粉又飽肚...冇得彈....
茄汁意粉第一次試, ok喎, 雖然幾酸....
但係d汁都好杰, 幾得意ge味道.
煙鴨胸係我最愛,肥肥地又好香口ge皮,
加埋中間d莧菜, 又真係幾有莧菜味....
又係幾得意~
汽水任refill呀!!!!!
有7喜, soda, 百事light同百事....
7蚊, 同老公仔totol refill左6次!!!
抵哂
~
咁飽都只係每人34蚊only~
  • 肉丸~
2008-10-03 9 浏览
其實,這裡對我來說,不是很特別,食物味道不是太好,因為全部都係整定雪藏/保溫... 擺明唔新鮮,唔明點解咁多人話「好好食」。早於2002-04年,在隔鄰的康文署總部工作時,和同事也會來這裡食 Lunch。 當年這裡人流不多,Lunch time 也不難搵位,但後面的沙田政府合署落成後,就多了政府同事來光顧。 還記得食完後,要走一些捷徑,才能快點離開IKEA佈下的迷宮,返回office工作。以當年的物價(尤其在03年SARS時期),這裡的價錢都幾貴,又沒有甚麼服務可言(self-service)。想不到幾年後,價錢都是差不多,好像全沒加價(但也不算很抵)。今次重回舊地,整個商場都在裝修,這餐廳所在的五樓,也成了臨時特賣場(貨品已售出八八九九,樓面空空如也),大部份地方已被圍住,開始動工。 在平日傍晚時間(放工後)去,未到食飯時間,找位子一點也不難。叫了個「香草三文魚意粉」,味道OK,意粉不軟不硬,三文魚略嫌老。沒有叫到肉丸呀(雖然 $10有五粒),一來意粉份量已夠飽,二來... 見擺到「乾爭爭」,睇見都唔開胃!算啦,下次來的話,這裡已經不一樣了。
其實,這裡對我來說,不是很特別,食物味道不是太好,

今次重回舊地,整個商場都在裝修,

算啦,下次來的話,這裡已經不一樣了。

OK...
Bye bye!!
  • 香草三文魚意粉
2008-10-02 15 浏览
國慶日,本身想同bf食一餐特別黎慶祝,但行晒個新城市都諗唔到食乜,想去金莎但又過咗7:45前的特價晚餐,所以決定返番去宜家食肉丸. 去到先見到原來佢就大裝修,所以今餐應該係我倆係佢裝修前最後幫襯的一餐,唔知裝修後,保唔保持到水準呢??好...講番正題. 由於我冇食午餐,所以決定叫 15粒肉丸($10+$19) ~ 哈哈好大食呀!! 不過今次分開咗2碟叫,一碟伴薯蓉,另一碟伴薯條. 哈,其實我係作死架!因為我喉嚨痛,仲食咁多薯條,不過都被bf食咗好多...佢話為我好喎! 肉丸依然咁好味! 而BF就叫咗 三文魚扒 配 香檸汁 配意粉($35) + 薯仔忌廉湯($8), $35有咁大舊三文魚好抵又好味! 但配果個香檸汁,我就唔係咁識欣賞. 跟的意粉夠熱,但個汁影響咗佢. 薯仔忌廉湯 係水咗D,但飲得出好濃的薯仔味,愛好薯仔的我,當然又好欣賞,所以BF叫的,但我都飲咗佢一半.本來普通的晚餐,但因它要裝修而變得特別,所以冇違我地既意義.

裝修告示
10粒肉丸配薯條+5粒肉丸配薯蓉
忌廉薯仔湯+好大舊既三文魚扒配香檸汁跟意粉
10粒肉丸配薯條+5粒肉丸配薯蓉
  • 三文魚扒
2008-09-30 3 浏览
特登黎食 我同男友去到先知係自助式睇左open rice先去 ~我都叫左肉丸 with 薯條 薯條好淋 不過點左d汁即刻好食左 肉丸無咩特別 但點左藍梅醬就好味左幾倍 好特別~仲叫左鴨卷with意粉 ~d鴨包住d菠菜 怪怪的 但d鴨好滑 29蚊都ok~cake就 買左先發現係美心的 不過不失~我會係裝修前再去食肉丸 不過真係好難搵位~
特登黎食 我同男友去到先知係自助式
睇左open rice先去 ~
仲叫左鴨[空]卷with意粉 ~d鴨包住d菠菜 怪怪的 但d鴨好滑 29蚊都ok~
cake就
買左先發現係美心的 不過不失~

我會係裝修前再去食肉丸
不過真係好難搵位~
美心出品
d鴨好滑
傳說中既丸丸
d鴨好滑
傳說中既丸丸
1K
2008-09-30 6 浏览
女友今天在沙田已是差唔多係 last day, 好快便要離去了.但竟然咁多年 (咁都係兩年倒) 都冇o黎過 ikea, 又係講唔通o既.今日有時間, 不想其他了, 話晒係最高評餐廳之一嘛~10月6號要大裝修, 食o左先講啦.肉丸個個讚, 叫5粒; 另叫了 special, 即西梅豬柳 ($42), 三文魚牛油汁($35).不知為何, 冇蔬菜, 要等一陣才有; 但眼見就冇位坐了, 唔等 la, 加大 pat 意粉/薯蓉呀唔該!肉丸10蚊 5粒, 又ok 播, 唔硬, 但冇咩味.好采有 gravy 汁, 點了 ok 好多. 另外仲有 pat 薯蓉, 正.10蚊咋, 本年通貨膨脹6點幾巴仙呀!不知為何, 薯蓉上除了 gravy, 另仲有pat 士多啤利 jam o既, 點埋好怪味...三文魚正常, $35 都好大塊, 咁價錢, 分分鐘去超市都買唔倒咁大塊, 也新鮮, 配牛油汁好o岩, 正.豬柳肉質不錯, 睇住哥哥切的. 但食到一半, 喂, 點解隔離檯阿哥果塊厚我成倍o架, 我得 1cm, 他每片都 2 cm!!!!已食到一半, 唔通返去叫佢加返俾我咩.... (dum 地!!!)真係好想
今日有時間, 不想其他了, 話晒係最高評餐廳之一嘛~
10月6號要大裝修, 食o左先講啦.
不知為何, 冇蔬菜, 要等一陣才有;
肉丸10蚊 5粒, 又ok 播, 唔硬, 但冇咩味.
10蚊咋, 本年通貨膨脹6點幾巴仙呀!
點埋好怪味...
豬柳肉質不錯, 睇住哥哥切的.
真係好想影俾大家睇, 但唔夠膽...

另只係中央有少許西梅, 味都係冇乜.
又係點少許 gravy o羅.
真係禍不單行, 上次去觀塘食米線又係黑仔....

食品質素不是勁突出, 但價錢不錯了.
如果冇叫豬柳, 我實笑得出.
比上次我在希臘雅典機場外果間 ikea 餐廳, 呢間係蚊型呢, 希望裝修完會多點野食選擇啦.
行返出去又要預少少時間, 希望裝修後不用兜啦!

突然冇菜, 得意粉/薯仔/條
肉丸一般
上面睇唔覺
得半塊, 唔制~~~
上面睇唔覺
2008-09-25 5 浏览
之前跟友人一同到此間聞名已久的宜家慶祝,那次點的菜色好多,不論meatball, ham, 煙三文魚,牛扒及其茄汁海鮮意粉,皆為是日所吃,眾多菜色中較出色的,只有meatball及其煙三文魚的sauce.雖然事隔蠻久,早陣子又再次襯著中秋佳節假期到訪,皆因念念不忘其meatball與薯蓉的美妙配搭,今次雖然加插新嘗試其cheesecake,不過,一試之下即見高低,已知cheesecake非宜家可食之作!下次,還是繼續meatball + $10 mango juice 好了
之前跟友人一同到此間聞名已久的宜家慶祝,
那次點的菜色好多,
皆為是日所吃,眾多菜色中較出色的,
只有meatball及其煙三文魚的sauce.
雖然事隔蠻久,
早陣子又再次襯著中秋佳節假期到訪,
皆因念念不忘其meatball與薯蓉的美妙配搭,
今次雖然加插新嘗試其cheesecake,
不過,一試之下即見高低,
已知cheesecake非宜家可食之作!

普通
  • meatball + 薯蓉
2008-09-24 9 浏览
今日同帽子去試下,叫左4樣野:1. 肉醬意粉味道幾好,稍嫌鹹左少少,但整體已經不錯。意粉軟硬適中,非常好,而且份量都適中,一個人食fit晒。2. 肉丸10粒+意粉肉丸係鎮店之寶,所有人都有叫肉丸食。雖然10粒好似好多,但係食落又覺得幾ok,可能係因為佢個汁好味,肉丸汁+果jam,感覺奇怪,食落又幾好,配埋個意粉,十分好。3. 煙三文魚都算幾新鮮,不過我向九龍灣個間都食過,味道差不多,唯一較好係個芥末醬,將魚既鮮味發揮出黎,整體都食得過。不過25蚊,向呢度算幾貴。4. 熱朱古力即係三花就溶朱古力,自己沖,都無所謂既,最緊要好味je。呢隻朱古力的確唔錯。總結,如果經過,值得一試。
今日同帽子去試下,叫左4樣野:

1. 肉醬意粉

2. 肉丸10粒+意粉

3. 煙三文魚

4. 熱朱古力

總結,如果經過,值得一試。
2008-09-22 19 浏览
老公不愛逛街。是什麼東西吸引老公來到傢俬店?說對了!老公最愛的瑞典肉丸。瑞典肉丸配薯條,最佳配搭。價錢相宜,味道豐富,品質優良…堂食還不夠,我們還買了一大袋急凍瑞典肉丸回家。老公很滿足。
老公不愛逛街。
是什麼東西吸引老公來到傢俬店?
說對了!老公最愛的瑞典肉丸。
瑞典肉丸配薯條,最佳配搭。
價錢相宜,味道豐富,品質優良…

堂食還不夠,我們還買了一大袋急凍瑞典肉丸回家。
老公很滿足。
瑞典肉丸配薯條
瑞典肉丸配薯條
  • 瑞典肉丸
2008-09-21 1 浏览
肉丸 $29 for 15粒仲加埋薯蓉 好full佢個gravy真係無得頂再加埋d 果jam so tasty!!另外叫左白汁磨姑火腿長通粉 $25個汁就吾太好食 好"杰"再加個orange juice $102個人食都夠~~

肉丸 $29 for 15粒
仲加埋薯蓉 好full
佢個gravy真係無得頂
再加埋d 果jam so tasty!!

另外叫左白汁磨姑火腿長通粉 $25
個汁就吾太好食 好"杰"

再加個orange juice $10

2個人食都夠~~
2008-09-20 10 浏览
大王想黎食好耐, 話宜家間餐廳成日係好評十大, 咁我地就搵日一齊放假就黎呢度試下啦....結果要第一次俾喊面我叫咗個雞脾意粉, 唔熱, 個汁唔記得係咩汁喇, 白色既, 但係食唔出係咩味, 係無味, 要我加tobasco+茄汁先食得哂大王就叫咗個雞扒芝士火腿意粉, 好鞋, 搵唔到有芝士, 又係要加茄汁先食到肉丸, 唔可以話難食, 但係都唔值得山長水遠黎食, 請我黎食都係咁話好乾, 加上好唔鍾意佢個汁, 我寧願食pizza hut個意式肉丸好過,寧願貴D都唔要難食!薯條 - 淋既個tiramisu算係最正常架喇, 但係正常還正常, 呢隻係無酒味既, 唔啱我平還平....如果要平我寧願去茶餐廰好過!
大王想黎食好耐, 話宜家間餐廳成日係好評十大,

我叫咗個雞脾意粉, 唔熱, 個汁唔記得係咩汁喇, 白色既,

寧願貴D都唔要難食!

薯條 - 淋既

平還平....如果要平我寧願去茶餐廰好過!
2008-09-18 33 浏览
I had Honey Roasted Pork Leg (very tender) chip (ok, but i went at 3pm) and boiled brocholi (yellow). and a tomatoe salad with italian dressing, and a small bottle of bonaqua.Total cost was aroound HK$60. Great value for money loh...shame they had no roast beef, cos i heard it's very good.....I'd recommend people to go ther if they goto "Bo Fok Shan" to worships their passed away relatives.....

2008-09-15 14 浏览
見來到沙田新城市又好耐沒有食宜家肉丸,所以今次又來食過,今次叫左個$29 15粒的,叫waiter將薯蓉和肉丸分開碟裝,找數時先知原來這樣卜3要收多$8,我們真係唔知道囉,不知道其他人是不是都是一樣呢?不過依然都是那麼好味,幾好呃~之後叫左個長通粉,沒甚麼汁,所以有小小乾乾地,但都入到口架,平平地一餐是這樣架喇!但大家就來唔可以食喇,佢notice話要裝修,我有影底相,無花無假架~*最好笑見到個公公用佢地d杯想住"針"汽水,之後有個負責清潔的話唔可以,但轉頭又聽到另一個女人叫佢阿媽針,唔使比錢,個個都是這樣做.....唉,那一刻真係覺得......我自己就一定唔會這樣囉,這樣同做賊有咩分別呢??
見來到沙田新城市又好耐沒有食宜家肉丸,所以今次又來食過,

2008-09-11 7 浏览
我 一直希望試openrice很多人讚的 宜家的肉丸. 今次等地相約好友來品嘗, 可能我是期望過高了! 肉丸有點乾身, 質感又硬, 一定要點汁來吃, 否則有點難吃.可能, 我們沒有點薯蓉, 要了意粉, d意粉吾滑又口感怪怪的.朋友要了一個雞脾意粉, 意粉同雞脾味道麻麻, 冇味.我們share 了 一件 blue berry pie, 因個樣幾好味, 可是食了半件便不想吃下去, 味道又是麻麻和口感怪怪的中午時候, 太多食客, 難搵位又噪吵, 足足等了半個多小時才買到食物呀!我想 可能 係 宜家cafe 出名了, 食物質素下降了. 朋友都覺得這兒 較偏遠, 食物just ok, 等候時間太長, 一次就夠!

朋友要了一個雞脾意粉, 意粉同雞脾味道麻麻, 冇味.

午餐
2008-09-10 3 浏览
宜家的肉丸係我最愛...不過一定要黎沙田呢間食先係最正,kln bay o個間only得茄醬..唔似呢度d醬咁正....而且價錢又平.必食之選是也....
宜家的肉丸係我最愛...不過一定要黎沙田呢間食先係最正,
kln bay o個間only得茄醬..
唔似呢度d醬咁正....
而且價錢又平.
必食之選是也....