2010-01-05 44 浏览
回歸後第2次道幫襯..ikea 成為我沙田的開飯次選..等左成年..每次都會叫(1)肉丸(5粒)跟意粉*2($10*2) : 一定會叫多汁...要撈意粉同因為個汁同黎點薯條都一流(2)炸薯條($8): 正, 因為我喜歡粗薯, 同埋佢大大碟(3)瑞典凍蝦($22): 必叫, 一流. 節日限定: 燒火雞腿拼薯條($39)- 燒火雞腿好大隻, 大個隻大碟, 唔肥, 好多肉, 多肉汁.朋友再叫多個橙汁同雪糕杯結賑先 $102抵到爆.又飽
回歸後第2次道幫襯..

ikea 成為我沙田的開飯次選..等左成年..

每次都會叫
(3)瑞典凍蝦($22): 必叫, 一流.

朋友再叫多個橙汁同雪糕杯

肉丸(5粒)跟意粉
瑞典凍蝦
炸薯條
2010-01-03 19 浏览
見到咁多好食評, 今日去行下宜家, 順便去試食一下~好彩無想像中咁多人,好易搵到個位。2個人叫左碟薯條$9 再加個個都讚既十粒肉ball$19~~薯條抵食, $9一大碟, 炸得唔油, 脆卜卜, 熱lala, gd~而好多人讚既肉ball, 其實好普通,佢配既汁真係食唔出食咩味, 無味既, 同埋唔夠熱, 熱d會更好, d 肉ball配左幾粒薯仔, 都係無味既, 好奇怪點解要配d 好似jam 既野食到既, 好唔match囉! 行完我地仲去左美食亭再食$10個熱狗餐, 呢個就抵食啦, 雖然只係一個普通飽,同普通腸, 但好抵食囉, 汽水仲任飲~ 飲左2大杯呀!呵呵~~滿足滿足~
見到咁多好食評, 今日去行下宜家, 順便去試食一下~
好彩無想像中咁多人,好易搵到個位。
2010-01-03
2010-01-02 46 浏览
10/12/09(四)上次摸門釘後,很高興這裏終於重開。瑞典肉丸+薯仔($10):很抵食,肉丸依然美味,配上紅莓汁醬效果更佳,小薯仔也甚好,中和了肉丸的濃味。瑞典肉丸+意粉($10):後來發現買兩份好像只需19元,但不知是否兩份要同一款?下次留意一下。也是十分超值。三文魚蔬菜飯糰($39) :大大的一碟,三文魚肉略硬實,蔬菜飯糰不錯。凍蝦杯($22) :蝦鮮甜,每隻都有大量蝦籽,但又不敢吃下它。這是晚飯的第一部份,再到附近覓食去。
10/12/09(四)

上次摸門釘後,很高興這裏終於重開。
這是晚飯的第一部份,再到附近覓食去。
瑞典肉丸+薯仔
瑞典肉丸+意粉
三文魚蔬菜飯糰
凍蝦杯
2010-01-02 15 浏览
期待以久的新裝修沙田Ikea終於重開了, 看看旗艦有多大之餘亦順道嚐嚐這裏著名的瑞典肉丸. 今天就帶埋大小公子來走走. 走了一會才來到cafe, 地方比以前大了不少, 還有個圓型的兒童池, 家長可安坐外圍, 望着中間的兒童在嬉戲, 設計真有心思. 安排好大小公子坐下, 我便去購票, 這裏是自助式, 先取食物後付款, 餐牌高掛在食物柜枱上, 字體太細看不清, 不太友善的設計. 點了瑞典肉丸和炸春卷, 汽水則是免費添飲的. 這種自助式的缺點就是取了食物後要等付款, 食物就會因此冷了. 收銀員的態度不太熱心積極, 管理層應留意! 回到大小公子的枱, 瑞典肉丸有+五粒, 還伴着八九粒新薯, 份量不少, +分抵食. 要知道今天的新薯售價倒不便宜. 肉丸上還鋪了Gravy肉汁和果占. 肉丸好入味, 剛好配合Gravy和果占, 又鹹又甜頗有趣! 新薯亦'唼'得剛好! 炸春卷則很普通, 下次可以免了. 大小公子就最開心有汽水添飲了! 以這價錢可嚐到瑞典式的美食, 認真抵!

安排好大小公子坐下, 我便去購票, 這裏是自助式, 先取食物後付款, 餐牌高掛在食物柜枱上, 字體太細看不清, 不太友善的設計. 點了瑞典肉丸炸春卷, 汽水則是免費添飲的. 這種自助式的缺點就是取了食物後要等付款, 食物就會因此冷了.
收銀員的態度不太熱心積極, 管理層應留意!

以這價錢可嚐到瑞典式的美食, 認真抵!
非常抵食嘅瑞典肉丸
2009-12-18
非常抵食嘅瑞典肉丸
2010-01-01 15 浏览
今日系元旦,我林周圍都系人山人海噶啦,而且突然心血來潮想去吃IKEA既野,所以特等1點幾先開始行過去,點知發現去到依然系多人啊,好野當然吸引到多人。周圍都坐滿人,挪野吃排曬長龍。不過好彩速度幾快,所以大概15分鐘就挪到我好想試既三文魚菜團(39元)。可惜,d三文魚可能系煮熟左,比較“鞋”,d蘿蔔同西蘭花好似無比鹽.......反而令我驚喜既系好似用薯仔同菜磨碎一起既菜餅,入口唔錯,比較香,總算合格啦。挪野果陣,見到d豬扒好似幾唔錯咁,waiter不停系咁切啊切,可惜我唔吃豬肉,可惜。。。
三文魚蔬菜餅薯
人山人海。。。。
2010-01-01
三文魚蔬菜餅薯
人山人海。。。。
2009-12-27 12 浏览
"佢"終於喺沙田重新歸位,等到頸都長,雖然食物質素跟從前沒兩樣,勁底食,為應節,還推出:勁大隻火雞腿 - 煙熏味濃,味夠,只售$39包薯條肉丸 - 不可不食,肉味香今晚還有蘑菇湯 - 濃,香適中重新回歸,當然係非常多人,所以要給多點耐性,用完餐的,亦應盡快離座,讓其他人都可好好享用,新餐廳比從前細了點,座位亦迫了點...但滿足
"佢"終於喺沙田重新歸位,等到頸都長,
雖然食物質素跟從前沒兩樣,勁底食,
為應節,還推出:
勁大隻火雞腿 - 煙熏味濃,味夠,只售$39包薯條
肉丸 - 不可不食,肉味香
今晚還有蘑菇湯 - 濃,香適中

但滿足

肉丸和黑椒火雞腿
2009-12-26
肉丸和黑椒火雞腿
2009-12-20 14 浏览
瑞典菜到底是甚麼呢?食完ikea后有些興趣去探究一下去到venue,變成了一個叫home square的物體。成個building全都是賣家私的,甚麼歐陸式的啊,美國的啊....。如果不是想裝修家的,或者是無purpose來的,收獲可以說是沒有的。看來生意也不會太多吧,況且有個平宜的ikea,可想而知這些點的物品mark-up應該挺高.....。兜兜轉轉后來到5樓的飯堂,原來野食的choice不多。雖然不是第一次食肉丸,但來這也是為了懷念一下吧!肉丸是豬牛的混合體,味道挺特別的,很有肉味,配上的咖啡色肉汁很夾。如果唔加要求,肉丸會配薯仔,薯仔唔太好食,淡味的,早知叫意粉吧。另一個是三文魚薯菜。三文魚味道真的麻麻地,酸酸的,卻不要忘記這是熱盆。但那蔬菜餅就unexpectly的ok!餅中的菜和薯粒都很鮮味,而且有著溫度。都是食番肉丸正路點!
瑞典菜到底是甚麼呢?食完ikea后有些興趣去探究一下

都是食番肉丸正路點!
2009-12-14 33 浏览
12月沙田IKEA新裝完成,裝修多時的鋪面和餐廳亦煥然一新當日是星期日下午,人山人海,當中還不少是推著BB車的父母呢由於人太多,餐廳擠個水洩不通,但特地到沙田的我們不願離去在那裡等了快半個小時才能就座原因不止是人多,每個人都點巨型火雞腿,吃的費時,等的亦費時,再加上小朋友進食比較慢,人潮就不退了我點了IKEA名物瑞典肉丸(10粒)、三文魚蔬菜餅團、美國芝士餅朋友點了瑞典肉丸和烤火雞腿瑞典肉丸: 香脆的肉丸配醬汁,配馬鈴薯沾野莓果醬,比在九龍灣只有茄醬好吃太多太多...三文魚蔬菜餅團: 三文魚的部分不錯吃,可是釀在上面的肉很奇怪。那2塊圓形的是混了西蘭花的薯蓉餅,奶油味好濃,好吃但十分滯。伴碟的蔬菜沒味道!美國芝士餅: 同樣很有奶油味,也幼滑,但味道真的只是一般烤火雞腿: 建議肚餓的人不要點,要切開也不是易事,切了很久才能吃加上份量大不容易吃完。吃了一小塊,外層烤得較乾身,很難咬。伴碟的薯條不是脆,是硬,又沒有味道,蔬菜也是接木骨花汁: 在收銀台後面的小食部買的,$6/200mL蠻貴的,但喝起來很清新,如果甜度再低少少就很棒啦,香港很少能買到接木骨花的食物整體來說是超值的,但可惜未能試到
12月沙田IKEA新裝完成,裝修多時的鋪面和餐廳亦煥然一新
當日是星期日下午,人山人海,當中還不少是推著BB車的父母呢

由於人太多,餐廳擠個水洩不通,但特地到沙田的我們不願離去
在那裡等了快半個小時才能就座

朋友點了瑞典肉丸和烤火雞腿

美國芝士餅: 同樣很有奶油味,也幼滑,但味道真的只是一般

整體來說是超值的
,但可惜未能試到我心愛的蝦沙律...
今餐的食物
瑞典肉丸
三文魚蔬菜餅團
接木骨花汁
2009-12-13
今餐的食物
瑞典肉丸
接木骨花汁
前幾日得知ikea已完成了大搬遷(其實只是搬上兩層吧),於是決定走走看…我們經過了有如迷宮般、又上又落的「傢俬陣」後,終於來到目的地 - 久別重逢的ikea餐廳…那時正值吃晚飯的黃金檔期,人實在太多了,好不容易才找到位子呢…於是由我留守,而他則負責「採購」的工作…待了好一陣子,他終於回來了…就像個剛「落機」的旅客般,緩緩的推著行李車(餐車)出現…雖然我的肚子已餓得很,但仍「堅持」先拍一下照,而他則眼睜睜的看著那些食物…再度重遇這個一年沒見面的「好朋友」…肉丸呀,你知道我有多想你嗎?!超愛那些拌以同吃的肉丸汁及莓子汁…(他看回照片後才發現店員原來多給了一粒呢,十粒變十一,也許實在太忙、忙中有錯吧?!)茄汁海鮮意粉,內有不少蜆肉及小蝦,我覺得味道不錯,他則覺得普普通通…香草煙三文魚,是每次到來時必吃之物(最愛蘸附上的香草芥末醬同吃)。不過這次則醃得太鹹了,鹹得可把「飛滋」治癒般…西梅釀豬柳,四款食物之中最貴的一款(完全看不出呢),感覺就像是塊厚厚的火腿,索價$42實在不值(那堆雜菜全給他ko掉,我只有看的份兒)…他還點了一杯以酒杯盛載,可隨便refill的汽水。(ps.白癡的我在自行添開水

?!)

他還點了一杯以酒杯盛載,可隨便refill的汽水。(ps.白癡的我在自行添開水時,還不懂按那熱水機,以至差點燙傷手呢)

只需$122便可享用一頓既豐富而又「睇得下」的晚餐,在物價不低的香港中簡直是一點甘露,怪不得會吸引那麼多人特意到來吃飯啦(包括我們),飯後還可順道逛一下ikea消耗卡路里…

另外由於餐廳是全自助形式運作的,可是因人太多、店子太大的關係,加上有很多食客均不太自律,不會自行收拾餐盤,餐廳內亦只有兩個服務員收拾(分身不下),以至某些桌子的盤子堆積如山…

尚有更多照片於我的blog內呢
肉丸
茄汁海鮮意粉
香草煙三文魚
西梅釀豬柳
肉丸
(非会员)
2009-12-04 25 浏览
裝修左成年幾,終於肯開返啦!!好耐都無食過肉丸,一口氣食左廿幾粒肉丸同個汁既質素無乜點變,係飯差左少少,可能係「水尾」,有D硬件杏仁餅都硬左DD,但係都好食價錢無變過,但係位少左,可能要等耐D
裝修左成年幾,終於肯開返啦!!
好耐都無食過肉丸,一口氣食左廿幾粒
件杏仁餅都硬左DD,但係都好食

價錢無變過,但係位少左,可能要等耐D
2009-12-01
  • 肉丸,杏仁餅,湯
2008-10-18 61 浏览
三人行去了食ikea, 只係真係食晚飯, 又唔係行喎~1. 肉丸10粒肉丸10粒3個人食真係唔係好多,佢個汁超好味,肉丸汁+果醬,感覺好好,配左小薯仔兩個,好好味。2. 煙三文魚幾新鮮喎~尢其係佢個芥末醬,沾埋三文魚去食就係好不錯,25蚊都接受到既!3.鴨胸茄汁飯佢個鴨胸真係好滑好味,但係飯係凍冰冰囉!4.白汁雞脾薯菜d菜又係凍而難食添呀,薯條反而掂喎,雞脾又好滑下!整體黎講:抵,但水平一般,可改進得更好!
三人行去了食ikea, 只係真係食晚飯, 又唔係行喎~

1. 肉丸10粒

2. 煙三文魚

3.鴨胸茄汁飯

佢個鴨胸真係好滑好味,但係飯係凍冰冰囉!

4.白汁雞脾薯菜

d菜又係凍而難食添呀,薯條反而掂喎,雞脾又好滑下!

整體黎講:抵,但水平一般,可改進得更好!
三文魚凍食~
肉丸拼薯仔
鴨胸飯
雞脾薯菜
2008-10-09 3 浏览
幾日前食過一次,食完之後,決定裝修前點都要同老婆大人黎多次~重點推介當然係鎮店之寶既瑞典肉丸~5/10/15粒,個伴碟(飯/意粉/薯條/薯蓉)份量都係差唔多....咁當然係分開叫幾份5粒最抵啦~叫左兩份5粒,一份跟薯條,一份跟意粉~後再encore一份意粉加一份薯蓉,再加石榴汁一支~埋單齊頭$50幾個伴碟之中,意粉最好味,又夠多~肉丸本身普通,係幾好咬口~加上佢d醬汁,再惹味d~最正係佢d藍苺汁,點埋一齊食真係一絕~可以將所有醬搞均晒先點,或者各有各點~但係我推介後者,點藍苺汁由少至多,每粒都變成唔同味既極品~個人建議叫佢落多少少藍苺汁,因為真係要有佢,成碟丸先成事~P.S.呢間野講到明食完自己清理,不過好多人都唔理....記得食完要清檯.........

重點推介當然係鎮店之寶既瑞典肉丸~
咁當然係分開叫幾份5粒最抵啦~

叫左兩份5粒,一份跟薯條,一份跟意粉~
後再encore一份意粉加一份薯蓉,再加石榴汁一支~
埋單齊頭$50

幾個伴碟之中,意粉最好味,又夠多~
肉丸本身普通,係幾好咬口~
加上佢d醬汁,再惹味d~
最正係佢d藍苺汁,點埋一齊食真係一絕~

可以將所有醬搞均晒先點,或者各有各點~
但係我推介後者,點藍苺汁由少至多,每粒都變成唔同味既極品~

個人建議叫佢落多少少藍苺汁,因為真係要有佢,成碟丸先成事~

P.S.呢間野講到明食完自己清理,不過好多人都唔理....
記得食完要清檯.........
記得食完要執檯
2008-10-07 1 浏览
全港唯一一間希餐廳o既ikea因為朋友介紹同埋睇雜誌推介o既關係之前就食過一次去到食左佢o既瑞士肉丸只係得肉丸已經係好食到暈佢仲要加埋d汁,真係唔捨得咁快就食完佢仲有細著仔送,一樣都係好好食間餐廳個atmosphere 都令到人感覺到好舒服走果時有可以去佢個小食部買下佢 d小食 我本人覺得雖然小食亭d 野食唔係話好好好好食但如果有少少肚餓或者個口想食d小食ikea o既 hot dog sundae 軟雪糕都係唔錯o既選擇平時ikea o既 小食亭都好多人買野食
全港唯一一間希餐廳o既ikea
因為朋友介紹同埋睇雜誌推介o既關係
之前就食過一次
去到食左佢o既瑞士肉丸
只係得肉丸已經係好食到暈
佢仲要加埋d汁,真係唔捨得咁快就食完
佢仲有細著仔送,一樣都係好好食
間餐廳個atmosphere 都令到人感覺到好舒服
走果時有可以去佢個小食部買下佢 d小食
我本人覺得雖然小食亭d 野食唔係話好好好好食
但如果有少少肚餓或者個口想食d小食
平時ikea o既 小食亭都好多人買野食
  • 瑞士肉丸
2008-10-06 5 浏览
上openrice經常見到呢間餐廳名列前茅,一直想試不過未有機會。上星期睇openrice知道間野就來裝修,就特登去沙田試下。去到叫左一碟茄汁意粉同10粒肉丸配薯蓉。意粉無乜特別,茄汁味道很酸,要有心理準備。但肉丸的確如網友講既一樣,肉味濃郁,配埋佢既汁的確一絕。餐廳既氣氛亦良好,我幾欣賞佢推動自己收盤呢種文化,令客人有一種去左外國餐廳既感覺。整體我都幾滿意。

2008-10-06 18 浏览
今日同男友特登去呢度試肉丸~~初頭屋k上網見到係6號先lastday~原來今日先係lastday~~5-10~~叫左個茄汁意粉..同..肉丸10粒併薯條~~雜菜湯~~~同~~鮮橙汁~~~茄汁意粉($12)<-----酸 =_=' 但刀入到口~~好彩肉丸10粒併薯條($19) <---肉丸好味道~~薯條乾身左d~~雜菜湯($8) <---刀算多料...夠味~~橙汁$10<--- 我覺得有陣味~~但男友又話無=_=''之后落番一層.........買左2隻熱狗~~~($5一隻........好抵~~~~)自己節芥+茄醬(好好玩)......好彩d包有烘熱過...唔係無咁好食~~雖然條腸唔係話太特別...但.$5呢講...普通面包舖刀做唔到呢個價~~
今日同男友特登去呢度試肉丸~~
初頭屋k上網見到係6號先lastday~
原來今日先係lastday~~5-10~~

叫左個茄汁意粉..同..肉丸10粒併薯條~~
雜菜湯~~~同~~鮮橙汁~~~

雜菜湯($8) <---刀算多料...夠味~~
橙汁$10<--- 我覺得有陣味~~但男友又話無=_=''

之后落番一層.........
買左2隻熱狗~~~($5一隻........好抵~~~~)

• 肉丸
  • 熱狗