2010-01-22 6 浏览
終於裝修完了 等到頸都長價錢不變 同埋依然係好多人好鍾意佢食完自己清潔既守則 食左10粒肉丸配意粉 真係做dinner都得 真係平靚正 好鍾意個醬 德福個間無ga~
終於裝修完了 等到頸都長

價錢不變 同埋依然係好多人
好鍾意佢食完自己清潔既守則
食左10粒肉丸配意粉 真係做dinner都得
真係平靚正 好鍾意個醬 德福個間無ga~
2010-01-22 9 浏览
由於早前買左個大焗盤,平時焗得少野既話就會好浪費!!所以去買反一個細dd既焗盤反黎!!成個宜家傢俬都裝潢完黎,比以前大左好多,而且仲要係2層!!行到攰攰地,搭扶手電梯落反下一層就見到Cafe係度,地方好大,而且好舒服!!入面比較多人而且坐得比較密,所以我坐得較出,好寧靜!! 入到去見唔到我想食既puff,就買左10粒肉丸!!$19送左杯汽水!!!肉丸配薯片就食得多,配薯球就真係第一次!!薯球咩味都冇,好難食!!就算配埋jam入口都係冇味,而且仲要好硬好似生既咁,連少少既鹹味都冇!!肉丸好正,粒粒既大細都差唔多!!而且佢整既比較實,而我係屋企整既就比較鬆!!就算e家我識整,我都會"計"續去食,因為佢整既真係好食好多!!就算d肉丸係配jam又好,配肉醬都好!!但我覺得肉醬就比較淡味!!下次去沙田行街,又去叉下電先!!

下次去沙田行街,又去叉下電先!!
好正既一個餐
2010-01-06
2010-01-18 20 浏览
經過一年多之後 終於回到這一家宜家傢俬餐廳 從出口一直的走走走走 走了很久才到餐廳的部分 本來只是一點點餓也變到餓扁了餐廳比以前光亮 而且大得多星期六晚上的七點多 已經滿場兩人份的晚餐 九十二元 算便宜吧肉丸(十九元 十粒)都是配蕃茄汁較好 配紅莓醬的怪怪的 不過宜家傢俬的肉丸何時都很讚了三文魚蔬菜團(三十九元) 全餐廳最貴的東西 三文魚不太可以接受 有雪藏味之外 又有奇奇怪怪的味 反而蔬菜團就不錯的白汁蘑菇燴雞肉加飯(二十九元) 雞肉又是怪怪的 只好食白汁蘑菇飯吧後來再走出去買甜品 大概八時左右 人更多 排了很久才買到瑞典公主餅 (十二元) 其實還有芝士餅跟芒果慕士餅(都是二十元) 不過公主餅較特別和少見 外頭綠色的沒有什麼味道 裡面有忌廉跟蛋糕 味道不錯可惜最後食得太飽 下次一定要食這裡的薯條
經過一年多之後 終於回到這一家宜家傢俬餐廳

肉丸是最讚的
公主餅 外形不錯了
  • 瑞典肉丸
2010-01-17 73 浏览
是夜平安夜,早了下班就和家人來吃飯自他們裝潢以來不時都會想念他們的肉太呢!現在重開了,當然要再來回味可能是重開又遇上假期前夕,人非常的多,光是排隊等買食物都等了十五分鐘有多除了肉丸外看了很多食物選擇,我們要了:瑞典肉丸這是每次必食,肉丸加上他們自家的醬汁和野莓果醬真是絕配吃了這麼多次才知道原來肉丸以豬牛混合而成,難怪口感獨特又惹味!薯仔粒淡中帶點微甜,雖然有肉丸的醬伴吃,但在這樣乾吞的情況下真的很難會吃完就是了三文魚蔬菜餅團知道這個味道不算太好,但到我們買食物的時候主菜已剩不多所以不得不要三文魚扒很鞋但都不算難食,奇怪在那個醬汁,淡淡的有點微酸反而蔬菜餅好吃多了,軟滑的薯餅有很香的牛油味,內有西蘭花和薯粒,是個不錯的組合鴨腿配薯蓉鴨弄很入味而且很腍,不過配碟的蔬菜就煮到快爛的地步,入口即溶很難食配上的薯蓉雖是粉開的但我們還是很喜歡,軟滑得來又有牛油香,不過多吃了還是很滯茄汁意粉看似不太好吃的樣子,但入口出奇的覺得不錯茄醬是淨蕃茄汁沒有肉的,雖然味道偏酸,但正中我的口味,吃完這個酸意粉更開胃呢!凍蝦杯每次來都見有人人都買一盤,一直都不知道究竟有何吸引力?但這次吃過之後就知道為什麼了平平
是夜平安夜,早了下班就和家人來吃飯

除了肉丸外看了很多食物選擇,我們要了:

瑞典肉丸
這是每次必食,肉丸加上他們自家的醬汁和野莓果醬真是絕配

三文魚蔬菜餅團
三文魚扒很鞋但都不算難食,奇怪在那個醬汁,淡淡的有點微酸

茄汁意粉
看似不太好吃的樣子,但入口出奇的覺得不錯

凍蝦杯
每次來都見有人人都買一盤,一直都不知道究竟有何吸引力?
但這次吃過之後就知道為什麼了
平平無其的小蝦中原來有著驚人數量的蝦子!!!
蝦子很有海水味,而且很鮮甜,蝦則新鮮彈牙
連一向不愛吃蝦的我都讚口不絕的凍蝦怎有不吃的道理?
看來下次來必食的食物又多一樣了!

炸薯條
說是有機蔬菜來的,雖然不是熱的但吃下去香口不油膩,皮脆肉軟,算做得不錯

公主忌廉餅
青bb的突出造型很難不吸引人去注意它,但它的味道就真是非一般的不吸引

餅面的是糖粉開的糖漿皮,而餅餡是忌廉來的,裡面還夾著點洗潔精味的果醬
整件餅不管內外都非常的甜,嚐了一口我就立即放棄了,饒恕我不懂欣賞吧!

飲品&雪糕
點了咖啡給媽媽, 她說味道不錯
我們一人一枝果汁,西柚汁苦中帶甜,消滯一流; 石榴汁比西柚汁濃厚點而且多了份清甜
最後看到有三元一個的牛奶公司雪糕又順手納入餐盤內,味道有雲呢拿和朱古力,那當然是雲呢拿味高一籌啦!

以現在的狀況來說應該會過一陣子再來吧
不是食物不好吃,而是見到人龍已經怕怕了,而且要位位置也是相當的困難呢!
超多蝦子
公主忌廉餅
2009-12-24
超多蝦子
2010-01-17 22 浏览
打從細細個與媽咪逛IKEA已經覺得在IKEA餐廳吃飯是一件很好玩的事~~~沙田這間的地理位置可能較為與市中心有點一左一右~但同時也造就一個isolated area讓IEKA獨領風頭邊走邊選傢俬~下個電梯就來了餐廳的位置~新裝修後果然熱鬧得多~找個位都有難度~~等了良久才在窗台邊的臨時位等到~~買野食又要再排~~最欣賞這裡的餐車方便顧客一人買多份~~~這天選肉丸配新薯~~日式咖哩雞飯還有西梅釀燒豬柳~保鮮櫃內的番茄沙律再加一個酒杯式unlimited refill的汽水和有機蘑菇湯~二人分吃一點都不多~因為portion頗為袖珍~肉丸向來是IKEA得意之作~~屋企冰箱都長箱有存貨~haha~$19有10粒~無特別說明就配新薯~否則可選飯/意~Freeze-dried的特點是肉汁得以保留在內~雖然cream sauce不特別但ligonberry醬就鮮甜得差點不夠點 XD…西梅釀豬柳 vs 三文魚配菜糰~選前者的原因是因為新鮮即切~感覺好過像放乾了的三文魚~豬柳兩大片配意粉又頗為嫩口~有如小時候最愛的”手榴彈”火腿~~咖哩飯的portion細得有點kid menu感覺~沒深刻印象~番茄沙

邊走邊選傢俬~下個電梯就來了餐廳的位置~新裝修後果然熱鬧得多~找個位都有難度~~等了良久才在窗台邊的臨時位等到~~買野食又要再排~~最欣賞這裡的餐車方便顧客一人買多份~~~這天選肉丸[10粒]配新薯~~日式咖哩雞飯還有西梅釀燒豬柳~保鮮櫃內的番茄沙律再加一個酒杯式unlimited refill的汽水和有機蘑菇湯~二人分吃一點都不多~因為portion頗為袖珍~

番茄沙律的出現是個surprise~以為這等餐廳不會有蔬菜供應~流量快番茄新鮮切起$9過到關~但有機蘑菇湯的稠度有如中湯~菇味菇粒尤在~但稀lung lung的蘑菇湯不好受~不會再試~~三文魚是最多人點的菜式~但賣相真的沒有吸引力~找天下午來吃燒雞肉丸加焦糖蛋糕先! 唔!
2010-01-17 31 浏览
都唔知幾n耐無食過呢度,好似係因為裝修所以就無得食。而家個價位同之前都無乜點變到,都係咁平。好食既肉丸同三文魚,我黎啦。肉丸同之前既一樣咁好食,好煙韌同好juicy。個忌廉汁同紅莓醬都咁好食,個汁好襯個肉丸。而家食十粒肉丸仲有野飲送,好抵好抵呀。三文魚好新鮮,個汁好好味。其實都係個忌廉汁,好襯個三文魚。仲有個有蔬菜餡既薯餅,好多料同個感覺好得意。其實都唔係太貴,實有下次既。

肉丸
同之前既一樣咁好食,好煙韌同好juicy。個忌廉汁同紅莓
醬都咁好食,個汁好襯個肉丸。
而家食十粒肉丸仲有野飲送,好抵
好抵呀。

三文魚
好新鮮,個汁好好味。其實都係個忌廉汁,好襯個
三文魚。仲有個有蔬菜餡既薯餅,好多料同個感覺好得意。

其實都唔係太貴,實有下次既。
2010-01-07
肉丸
同男朋友仔等左約1年了,終於IKEA既Restaurant & Cafe開番,已經去左幾次了,食番D MEATBALL好回味,一樣咁好味~~特別係佢D 果JAM + MASHROOM 汁~~人生冇幾可可以食到D 咁好味既野~~個FEEL好好~~希望同男朋友結婚後佢仲係好好味~~加油呢!
2010-01-16 26 浏览
之前已經聽過話野好食,但由於唔就腳,所以遲遲都未試,但近排個fd話想去宜家睇傢私,咁就順便去試下肉丸 - $19蚊有10粒﹐肉味好濃,加埋個汁一流冇得頂,但我覺得唔夠熱(而家買10粒仲有汽水送呀,抵)凍蝦 - $22蚊,必食,好正﹐而且夠凍薯條 - $8蚊,大大碟,而且夠"翠",覺得正過M記咖哩豬排飯 - $22蚊,普通,但D飯少左D囉

凍蝦 - $22蚊,必食,好正﹐而且夠凍

薯條 - $8蚊,大大碟,而且夠"翠",覺得正過M記

咖哩豬排飯 - $22蚊,普通,但D飯少左D囉

2010-01-14
  • 肉丸
2010-01-13 14 浏览
上年去,IKEA要裝修,無得食....到到宜家重開,終於今日約左朋友去試下!!!朋友在小食站KO左一個熱狗先.腸依舊好長,任落醬,好呀!!之後,一定要行左成個圈,兜入IKEA先去到餐廳!!叫左個10粒MEATBALL同蝦杯,送左杯免費soft drink!!Meatball:其實唔係天咁好味,味道唔錯,幾好味既d汁....d薯仔真係無味,旁邊d jam配包就好,放在旁邊,甜既,好唔match,我見好多人都無食d jam,早之走jam!!蝦杯:我欣賞呀,好好味呀.....好似有22隻蝦,即係1蚊1隻蝦呀!!!!每隻蝦都有蟹子在下面,讚,好甜美呀!!!!美中不足係中間d菜無醬,如果有少少沙律醬就好啦!!!!其實本身好想食薯條,但好似唔熱既,凍既一定唔好味!!!!!不過同朋友一人$20,可以坐咁耐,咁free,實在幾好呀,吹水吹得耐,飲番幾杯soft drink都抵番!!!!!

上年去,IKEA要裝修,無得食....
到到宜家重開,終於今日約左朋友去試下!!!
朋友在小食站KO左一個熱狗先.腸依舊好長,任落醬,好呀!!
之後,一定要行左成個圈,兜入IKEA先去到餐廳!!
其實本身好想食薯條,但好似唔熱既,凍既一定唔好味!!!!!
MEATBALL
MEATBALL
shrimp cup
  • 凍蝦杯
2010-01-11 12 浏览
瑞典肉丸拼薯仔($19)點了十粒,肉味濃,點埋Gravy同紅莓醬就好好食,不過新薯冇落鹽烚,冇味...蕃茄沙律($9):fresh...但個sauce好酸
瑞典肉丸拼薯仔($19)
蕃茄沙律($9):fresh...但個sauce好酸
2010-01-11 7 浏览
第一次黎食+第一次寫食評環境ok! 支持自己食完汁返D台香草煙三文魚 $25都OK, 香草汁整得幾好瑞典肉丸拼薯仔 $1919蚊有10粒肉丸+5薯仔 仲要好食-掂, 肉丸味濃,加草莓醬好味!!有機磨菇湯 $13很清香,唔濃又唔太水,仲話有機-掂!! 日式咖哩意粉 $22一般貨, 食完就算可能星期六, 冇咩特別野食...用幾多錢 = 會幾好食
第一次黎食+第一次寫食評

環境ok! 支持自己食完汁返D台

香草煙三文魚 $25
都OK, 香草汁整得幾好

瑞典肉丸拼薯仔 $19

有機磨菇湯 $13
很清香,唔濃又唔太水,仲話有機-掂!!

日式咖哩意粉 $22
一般貨, 食完就算

可能星期六, 冇咩特別野食...

用幾多錢 = 會幾好食
2010-01-09
  • 瑞典肉丸
  • 有機磨菇湯
2010-01-10 35 浏览
同同事係德福附近training 完好掛住IKEA d 肉丸所以衝左黎食$20 10 粒今次唔係蕃茄汁, 換左個我都唔知係咩汁黎雖然都好食不過我都係覺得肉醬汁最好食同埋唔知係咪我記錯, 以前d肉丸係配薯丸, 但今次係chips好食不過無以前咁飽肚

$20 10 粒
今次唔係蕃茄汁, 換左個我都唔知係咩汁黎
雖然都好食不過我都係覺得肉醬汁最好食

好食不過無以前咁飽肚
2010-01-08
2010-01-10 22 浏览
朋友有功課交,找個下午來試試重開後的水準.裝潢走北歐的調子,在寸金尺土的香港,竟然抽部份地方供小朋友玩樂.午餐時段,仲要閒日,竟然人頭湧湧,相信平宜是主因.瑞典肉丸 : 其實尚有外賣回家慢慢煮的現貨,肉丸帶黑椒味,一碟十顆,再加薯仔,女孩子或小朋友都應該夠了,雖然肉丸絕不會彈牙,但肉味濃,蘸點草莓醬,甜甜酸酸,十分開胃.燒雞 : 肉質死實,雪貨雞味淡,早知要蝦杯仲好.雖然有餐具收集車,但眼見仲有好多人食完拍拍 patpat 就走,好無公德心.
朋友有功課交,找個下午來試試重開後的水準.
午餐時段,仲要閒日,竟然人頭湧湧,相信平宜是主因.
燒雞 : 肉質死實,雪貨雞味淡,早知要蝦杯仲好.

午餐
庆祝纪念
圣诞节
2010-01-09 37 浏览
見今日D人開始返工返學~一於出黎開餐..平日黎係唔同D, 好多位~今日依舊叫左10粒肉丸跟意粉: 正~ 不過今日D意少好像乾左D, 不過叫左多汁撈埋都好食~瑞典凍蝦: 依舊好食~ 不過唔係隻隻都有蝦卵 ^^ 我仲以為一定有~炸薯條: 都係甘正, 大大碟, 必叫~攞完野食俾$$先知今日食10粒肉丸有汽水送~ 正~ 好飽呀, 2個人先食左$49
見今日D人開始返工返學~
一於出黎開餐..
平日黎係唔同D, 好多位~

今日依舊叫左

炸薯條: 都係甘正, 大大碟, 必叫~

攞完野食俾$$先知今日食10粒肉丸有汽水送~
正~

好飽呀, 2個人先食左$49
好少日 ^^
10粒肉丸跟意粉
瑞典凍蝦
2010-01-04
$24.5 (午餐)
好少日 ^^
10粒肉丸跟意粉
瑞典凍蝦
2010-01-06 8 浏览
終於開番啦~~等了很久呢!環境:平日晚上來,不太多人,但桌子與桌子之間很逼食物:煙三文魚$25:最愛的煙三文魚,難以形容的好味,配上香草醬汁,更鮮味!肉丸拼薯仔$29/15粒:必食的肉丸!薯仔吃了兩個已經很飽,下次叫意粉好了~蕃茄沙律$9:新鮮,但一包沙律醬太少蕃茄通粉$19:通粉彈牙,蕃茄鮮味!飲品:$7汽水任飲!看見叫人吃大大隻的火雞腿,但食得很狼狽~食物還是很有水準,下次一完會再來的!
終於開番啦~~等了很久呢!

環境:平日晚上來,不太多人,但桌子與桌子之間很逼

食物:
蕃茄沙律$9:新鮮,但一包沙律醬太少
蕃茄通粉$19:通粉彈牙,蕃茄鮮味!

飲品:$7汽水任飲!

看見叫人吃大大隻的火雞腿,但食得很狼狽~
食物還是很有水準,下次一完會再來的!
2009-12-21