餐厅: 宜家家居餐廳及咖啡室
资讯:

2018-04-22 512 浏览
最愛享受休閒的生活,要為家居添置一些用品,必定會走到一所連鎖家品店看看。這間IKEA正正是我今天行逛的目的地,而每一次都例行到它的餐廳歇腳再吃個午飯。門口有一排食物圖片及價錢,我們先行找坐位再購買食物。點了瑞典肉丸,$20有10粒,肉丸彈牙,配上忌廉汁和薯蓉,放進口內"滾動",簡直好味到停不了口。再點了小食拼盤,$39,已經集合了我的最愛,雞翼,大大條腸腸,薯角,粟米粒。每一款吃一口,已令我好像在吃自助餐的感覺,心裏的不快全消。老公點了豬肋骨,$63,配上南瓜條及酸青瓜,配搭新穎,燒汁味濃的豬肋骨,烤得恰到好處,不"痴"骨也不"痴"牙飲品當然少不了,只須加$7,走向餐廳中央水吧位置以自助形式,便可無限添飲
門口有一排食物圖片及價錢,我們先行找坐位再購買食物。

2018-04-22
2018-04-02 759 浏览
如果冇喺沙田嘅宜家傢俬餐廳食過飯,就唔好話自己係沙田居住生活或者讀書工作。作為一個係沙田長大嘅人,有朋友嚟到沙田,當然要帶佢嚟幫襯宜家傢俬餐廳。餐廳為咗減低成本,所以採用自助形式,要自己搵位,同埋食完之後要自己收起餐盤放到回收嘅地方。餐廳雖然望落寬敞,但顧客人數眾多,所以最好都係早啲搵位,講常去到七點之後就會滿座。所以我哋都專登早少少六點半到,唔駛等就搵到位坐低喇!我同朋友一共點咗5道菜式,分別係蝦沙律、燒春雞、豬肋骨薯格同埋瑞典肉丸。前菜蝦沙律30幾蚊,大盤得嚟有好多沙律菜,鮮甜得嚟又健康。燒全雞一隻90幾蚊,最特別嘅地方就係好大份,好多肉,我同朋友都食得好飽,喜愛健身嘅我就會食雞胸增肌,而喜歡肉質滑溜嘅朋友當然會食雞腿啦。豬肋骨薯格係最近推出嘅菜式,豬肉口感嫩滑,同醬汁十分搭配,加上薯格簡直係雙重享受。最後當然唔少得必食嘅肉丸,廿蚊十粒再加埋薯蓉,為晚餐添上完美嘅句號。溫馨提示只要加$7就可以任飲汽水咖啡,食到口乾就唔駛就住就住啦。食咗咁多野,兩人加埋只需要$250左右,性價比高。臨走前,記得要收拾餐盤放去回收處呀!

前菜蝦沙律30幾蚊,大盤得嚟有好多沙律菜,鮮甜得嚟又健康。

-瑞典肉丸🍢($20@10粒)味道不變,依然都係咁好食,食肉丸一定要點好多好多紅莓醬啦😆仲有薯蓉😋,真係好好食、超正😎-小食拼盤🍟($39)(煙燻蜜糖腸4件、脆炸黃金雞翼4隻、香辣薯角及甜粟米🌽)依個小食拼盤都幾抵食,份量都幾多😍,薯角外脆內軟😋雞翼和蜜糖腸都好好食🤤-肉醬意粉🍝($7)細細碗的肉醬意粉,肉醬份量都足夠😚味道都一般,不太特別☺️-香脆薯格($13)如果薯格係新鮮出爐就好啦!脆嘅薯格比較好食d😆仲要點好多蕃茄醬☺️-汽水🥤($7)通常2個人都加錢買一杯汽水,重點係汽水任飲,我地都飲左起碼有5杯汽水,咩款式都飲曬😂-2個人食飽飽,每人都係$43就搞掂,抵到一個點,糧尾恩物,窮人必食🤗食IKEA 就一定要食肉丸😆😆-

瑞典肉丸🍢($20@10粒)
小食拼盤🍟($39)
(煙燻蜜糖腸4件、脆炸黃金雞翼4隻、香辣薯角及甜粟米🌽)
肉醬意粉🍝($7)
細細碗的肉醬意粉,肉醬份量都足夠😚味道都一般,不太特別☺️
香脆薯格($13)
汽水🥤($7)
  • 瑞典肉丸
  • 小食拼盤
2018-03-18 659 浏览
每一次來到 Ikea 購物之前 , 我們都必定會先到 Ikea 附設的餐廳醫肚 , 這是必定動作 ~香烤三文魚柳 伴小麥抓飯配荷蘭汁 $ 49 : 輕輕烤過的三文魚柳 , 入口軟綿柔和 , 肉質豐腴滑嫩 , 味道鮮美香口 ; 小麥抓飯的口感煙煙靭靭 , 既好吃又相當有營養 , 配上微酸帶甜的荷蘭汁 , 這種奇妙又好吃的配搭實在是滋味無窮 , 而且只賣 $ 49 , 真是平到一個點 , 喜歡吃三文魚的朋友必定會愛上這個 ~絕對是價廉物美 , 性價比超高 , 實在沒有可能再去要求些什麼 ~本篇完 ~

本篇完 ~

2018-03-16 633 浏览
因為要去IKEA買傢俱,所以有機會再戰這間平靚正餐廳,$74巳滿足了有主菜,小吃及甜品的要求。藍莓芝士批~ $16不過不失,餅皮太乾,底部散哂,若口癢癢,又想食飯後甜點,算是不錯的選擇。燒雞髀 ~$9皮燒得幾香口,肉質也很嫩滑。煎三文魚薯餅配雜菜~$49一大片三文魚,再配口感味道不錯的煎雜菜餅,真是物超所值,而雜菜以西蘭花,紅蘿蔔為主。可能巳煮了一段時間,所以有太熟的感覺。一

藍莓芝士批~ $16

燒雞髀 ~$9
皮燒得幾香口,肉質也很嫩滑。

煎三文魚薯餅配雜菜~$49

2018-03-15 394 浏览
ikea出左名平..又多款..換黎既係大家要自助執枱..同朋友2個人去食飯..大家都有大家喜愛食既野..去ikea可以揀唔同野食仲份量唔算太多..可以樣樣都試凍蝦盆竟然無左蝦子!!!!好失望呀.......而個fish and chip 入面有芝士喎..好味呀!!不過必叫既肉丸竟然無得轉意粉!攪到要另外嗌個肉醬意粉...點知好難食..醬同意粉都好唔掂!!唔知點形容..差過自己買意粉醬整...最好味都係小食拼盆..個雞翼次次都會嗌!!仲有薯格..雖然唔係好脆..
ikea出左名平..又多款..換黎既係大家要自助執枱..
同朋友2個人去食飯..大家都有大家喜愛食既野..
去ikea可以揀唔同野食仲份量唔算太多..可以樣樣都試

凍蝦盆竟然無左蝦子!!!!好失望呀.......
而個fish and chip 入面有芝士喎..好味呀!!
醬同意粉都好唔掂!!唔知點形容..差過自己買意粉醬整...
2018-03-01
2018-03-11 419 浏览
睇睇下傢私,原來都已經6點幾,咁岩咖啡室又不是好多人,行了一圈,便看到有兩個位置,於是便決定在這食晚餐。兩個人點了4款食物。都已經好飽呢。食晚飯,點都要有d飯意粉這類碳水化合物,細細碗的肉醬意粉,肉醬份量都足夠,味道都唔錯,略嫌不是太熱。ribs +薯格, 薯格是辣的,不過幾脆口幾惹味,但食得多,會覺得越食越鹹,兩人食都可以。Ribs, 賣相不太討好,但食落,d肉都幾稔,易咬,醬汁應該係燒烤醬,跟某連鎖店差不多,勝在好經濟,份量也不少,薯格也很多呢來到宜家必點既肉丸配薯蓉,一如以往,沾一些紅莓醬真係好好食最後,雞翼控點可以唔點雞翼?8隻雞翼,細細隻,炸過的,趁熱食比較好,涼了雞翼皮就變得有點硬,味道不錯,如果雞翼不是高脂的話,我想8隻雞翼應該不夠我食
兩個人點了4款食物。都已經好飽呢。

來到宜家必點既肉丸配薯蓉,一如以往,沾一些紅莓醬真係好好食

最後,雞翼控點可以唔點雞翼?
2018-03-10
2018-03-08 323 浏览
還記得讀書時 身無分文最中意去ikea食飯肉丸+雞翼+汽水是常識吧埋單$30都唔洗 又平又好食但而家ikea真係難食左 又多人左 價錢單點碟意粉可以貴到$35-55不等味道又冇好食到性價比低
還記得讀書時 身無分文
最中意去ikea食飯
肉丸+雞翼+汽水是常識吧
埋單$30都唔洗 又平又好食
味道又冇好食到
性價比低
2018-03-06 478 浏览
真的不是眼花,$10有五粒肉丸,再加薯蓉。$33可以食到大大碟的煙三文魚配西式沙律菜。在香港地,我覺得巳是天荒夜潭,但今天行完IKEA後,見下午茶時段,餐廳仍然九成滿,好奇入去望一望,真的不得了,超值價錢,還能食到這麼優質而味道錯的食品。實在值得推介。
2018-03-06 280 浏览
小人在沙田新城市廣場雲遊一輪後,肚子一直懸空,一於找些便宜的東西來吃。宜家的瑞士肉丸向來都是小人追棒之物,所以要了15粒,竟還送了5粒!肉丸粒粒大顆,肉質鬆軟,雪藏貨居然會有肉汁,美味得沒法擋!伴隨的紅苺啫喱醬酸酸甜甜,跟肉丸一同吃,的而且確跟吃著原味的肉丸是另一回事。但以小人而言,還是較為喜愛原汁原味的肉丸。此外還有薯茸,粉粉滑滑的,數口已吃完。小人因為餓意太強,另外又要了意粉。意粉是出奇的多,還有茄醬汁,小人差點招架不住!還有咖啡是無限添飲的,本啡怪簡直是樂不思蜀!宜家食物站在小人平靚正名冊上已是位列前茅。

肉丸 +意粉 +咖啡
宜家食物站在小人平靚正名冊上已是位列前茅。
下午茶
肉丸 +意粉 +咖啡
  • 肉丸+意粉+咖啡
2018-02-16 534 浏览
去沙田,一定要黎食ikea啦,因為又平又抵食又好味咼,點會唔黎呢度。去ikea食最困難就係難搵位坐,因為真係好多人黎食。今次我地就叫左個小食拼盤,小食拼盤有腸、薯格、粟米、雞翼,都幾抵食傢。另外,蔬菜薯餅都係我地推薦嘅食物之一,因為佢地煎得好好味,加上有好多蔬菜整成,非常健康,而且好食。肉丸亦都係ikea必食嘅食物,因為$20就已經有10粒肉丸,非常抵食。甜品方面,ikea嘅藍莓芝士蛋糕都幾好食,因為個外表有d脆,好食。

午餐
2018-02-05 561 浏览
相信大家都有行過IKEA,但未必每個人都會到店舖內的cafe。餐廳的設計都係用返宜家家居的產品。餐廳提供的食物都好多元化,由前菜、主食、小食到甜品都應有盡有。先黎一份煙三文魚,三文魚唔腥,個香草汁仲幾好食tim,無論點三文魚定撈沙律食都襯。再黎一份燒荷蘭牛仔柳,肉質唔算太un,薯落蓉都幾滑。長期餓的我,當然要叫多份小食拼盤啦。入面有雞翼、薯角、脆皮腸及粟米。係咁多款中,我最欣賞薯角,出面夠香脆,入面薯仔都幾軟熟。肉丸係餐廳人氣高企的食品,除左一粒粒夠香外,個汁的味道都唔錯。==============================鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

餐廳的設計都係用返宜家家居的產品。

再黎一份燒荷蘭牛仔柳,肉質唔算太un,薯落蓉都幾滑。

2017-12-30 984 浏览
上星期六晚去宜家傢俬買餐具,順便同朋友食晚餐。宜家傢俬的餐廳同小食部分開,今次想食下餐廳D新產品,因為宜家時不時都會推出新菜式。幾時來都是咁多人,只可以用人山人海來形同。宜家賣傢俬,所以間餐廳都設計得好令,擺左好多特色燈飾桌椅,唯一缺點就係超級多人,連行步路都要排隊,夠誇張未。宜家傢俬餐廳得一個特點,就係價錢好親民,單呢點已經好受歡迎啦!點了呢d。太多人,無位坐,得返立食。小食拼盤$39有幾條腸仔、雞翼同薯角,亦都係最多人叫之一,不過腸仔食得多真係好滯。薯蓉$5勝在平,味道不差。瑞士肉丸10粒又有薯蓉,叫多左,哈!但真心抵食!脆朱古力杏仁餅唔難食,但唔係特別好食,味道似阿華田味道的朱古力脆脆,似零食多過甜品haha汽水$7任飲叫左咁多野都係$91,平到無人信!
上星期六晚去宜家傢俬買餐具,順便同朋友食晚餐。

幾時來都是咁多人,只可以用人山人海來形同。

點了呢d。

太多人,無位坐,得返立食。

小食拼盤$39

薯蓉
薯蓉$5

勝在平,味道不差。

瑞士肉丸10粒

瑞士肉丸10粒
又有薯蓉,叫多左,哈!但真心抵食!

脆朱古力杏仁餅

脆朱古力杏仁餅

汽水$7任飲
叫左咁多野都係$91,平到無人信!
意粉
2017-12-24 654 浏览
同朋友黎左ikea食聖誕大餐,6點半左右都已經好爆!好彩都仲搵到兩個位!叫左一定要叫既肉丸、周打蜆忌廉湯、4隻雞翼、燒春雞!第一次係街食咁大隻雞,雞胸略鞋,但雞脾雞背位都好滑好好食!正!
2017-12-23
  • 瑞典肉丸
  • 雞翼
  • 燒全雞
  • 周打蜆忌廉湯
2017-12-09 789 浏览
11點去到IKEA Café,剛剛過咗早餐時間。 阿姐用車仔攔住入口。 話要清咗賣淨嘅早餐,先會開始午餐時段。 結果個個返埋位坐等佢清場。 等咗十幾分鐘,午餐終於就位。 個個又去排隊覓食。好有party feel嘅 小食拼盤 $39 炸薯角、粟米、脆皮腸、炸雞翼 炸雞翼 值5粒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 香口惹味,外脆內嫩,唔會炸到乾曾曾 脆皮腸都唔弱,啖啖肉 呢個餐大人細佬都啱食。 好似開緊party 咁🎉 瑞典🇸🇪肉丸是必叫的吧😉 $20 十粒,仲有薯蓉,個醬汁係精髓。個醬咸咸地,加埋紅梅醬酸酸甜甜,中和返肉丸的油膩感。 一粒接一接,越食越想食。😋 臨走買包急凍肉丸返去延續瑞典之旅。
11點去到IKEA Café,剛剛過咗早餐時間。
 阿姐用車仔攔住入口。
 話要清咗賣淨嘅早餐,先會開始午餐時段。
 結果個個返埋位坐等佢清場。
等咗十幾分鐘,午餐終於就位。 個個又去排隊覓食。

好有party feel嘅 小食拼盤 $39
 炸薯角、粟米、脆皮腸、炸雞翼
 好似開緊party 咁🎉

瑞典🇸🇪肉丸是必叫的吧😉
$20 十粒,仲有薯蓉,個醬汁係精髓。
個醬咸咸地,加埋紅梅醬酸酸甜甜,中和返肉丸的油膩感。
一粒接一接,越食越想食。😋
臨走買包急凍肉丸返去延續瑞典之旅。