2012-04-10
搬了新鋪, 地點比以前距離地鐵站遠了一點, 到了厚福街還要坐電梯上6層一到達, 發現新店比舊店更光亮, 座位比以前闊落了, 裝修仍保留日式風格, 部份座位間有木板隔開, 避免與鄰座食客太親密menu 選擇豐富, 彩圖十分吸引,看得目不暇給, 價錢很像和舊店一樣點了:黑毛和牛照燒定食有前菜 (但我對它沒有興趣), 面豉湯好有心機去做, 用料豐富, 有大量雜菌, 昆布, 味道清甜; 蒸蛋嫰滑, 水份迵適中, 配料有冬菰, 雞肉; 棷菜絲沙律配醋, 棷菜新鮮爽口和牛照燒定食我叫左佢走芝麻, 咁佢好細心, 真係有走到; 薄切牛肉鋪滿整個飯面,大約有7-8塊, 肉味鮮甜, 肉質夠腍; 洋蔥煮到好腍, 冇腥味; 珍珠米份量十足, 好飽肚三文魚, 海膽, 油甘魚刺身飯定食同樣有前菜, 面豉湯同蒸蛋; 個刺身飯好colorful, 三種刺身各佔飯面三分一面積, 三文魚入口即溶, 海膽新鮮, 仍然有海水味; 油甘魚很通透我們還黠了一小吃 – 牛油炒雜菌, 一放低已經香噴噴, 好香既牛油味, 但入口唔會覺得好oily, 雜菌一絲絲好幼細服務員穿傳統和服, 親切友善, 主動有禮整個晚餐我很滿意!
點了:
黑毛和牛照燒定食
三文魚, 海膽, 油甘魚刺身飯定食
服務員穿傳統和服, 親切友善, 主動有禮
整個晚餐我很滿意!