2015-08-25
話說以前doraya晌旺角有間分店,又話說本人之前晌果度食生日飯,不過啲魚又多筋服務又超差,自從果次之後就無去過了。咁啱之前doraya做特別餐,限定一日10食,而老朋友A竟然打電話黎約我去食。因為佢一支公又好想試,老婆出差2個星期後先返,well,呢個老朋友真係唔推得,反正天氣又開始熱,食魚生就最啱,於是晚上6點正就去左尖沙咀間Doraya。呢度所有定身都包前菜、潰物、面豉湯同蒸蛋。蒸蛋夠滑,入面有菇、蟹柳、日式魚蛋片。面豉湯唔會太濃味,仲有大量紫菜同豆腐,兩者無驚喜但亦無投訴。期間限定嘅横切吞拿魚定食係差唔多好似一塊牛排咁,較深色澤嘅係赤身,粉紅色嘅中toro,非常pink嘅就係大Toro。由淡至濃味食起,赤身正常,咬落去幾硬而且唔夠香,好彩係無乜筋。中toro比較好食,都係無筋但唔夠香。大toro就差少少,入口唔溶而且都有筋,魚油味重但唔夠香,整體都無驚喜,連朋友A都係咁話。不過佢好大食,食完一個仲要叫多個吞拿魚蓉飯先夠飽。後者我都幫佢食左少少,反而吞拿魚蓉飯保持到一貫水準。個人覺得以價錢、質素同份量去計,佢果啲吞拿魚扒飯個性價比會較高。個横切吞拿魚賣相係靚,但食落一般。米飯横切
横切吞拿魚定食
横切吞拿魚定食(6/10):$198,好食就好食,不過個魚真係唔係咁靚,無乜魚味,加上個價錢唔平…所以只係勉強合格
横切吞拿魚定食
吞拿魚蓉飯
(O)環境乾淨企理
(O)職員有禮,反應快
(O)食物有質素
(△)價錢較貴