2021-06-05
週末去食咗人氣燒肉店- 安平燒肉,真心高cp值,唔怪得人氣咁高,同大分享一吓~食好西緊係食到盡,我哋叫咗最豐富嘅「澳洲M5和牛120分鐘喉到飽」餐,所有食物都可以點,超過81款。除咗QR code 落單點食物,仲可以去自助飲品和食品區,㨂自己想要嘅嘢。講有咩好食之前,要講吓佢嘅特色台灣醬汁。有4款唔同嘅特色醬汁,作為唔同食物作配搭。其中黃金醬係安平燒肉嘅皇牌醬汁‘ 係廚師精心炮製,食落甜甜哋,又充滿台灣風味,用嚟配搭品類/ 蔬菜能夠突出食物本身嘅味道之餘,又注入地道台灣特色。呢個價錢食到呢嗰質素嘅食物,真係好抵,以下呢啲係必食項目:澳洲 M5和牛- 必食item!脂肪分佈平均,放落去爐燒一陣,已有陣陣油脂香氣跑出,食落好有牛味,一啲都唔覺油膩鹽燒牛舌- 如果你係牛舌fans,就必不能錯過~ 牛舌用鹽醃得啱啱好,燒完都唔韌,好爽,好有口感爽彈虎蝦- 有半對筷子咁長,好巨型。爐燒完都仍然保留到本身肉汁,好鮮味,而且又好彈牙烤帆立貝- 超大隻,過足口癮,爐燒完仍然保留到帆立貝本身新鮮味道屏東燒魚腹- 好有台灣特色,真係唔多地方有得叫,廚師將魚腹用醬料醃得好入味。魚腹入口香滑,陣陣魚油香氣由
呢個價錢食到呢嗰質素嘅食物,真係好抵,以下呢啲係必食項目:
屏東燒魚腹- 好有台灣特色,真係唔多地方有得叫,廚師將魚腹用醬料醃得好入味。魚腹入口香滑,陣陣魚油香氣由口內散發。喜歡食魚嘅朋友,真係要試試
台灣小枕頭(麻糬)- 特色台灣小食,薄薄一塊麻薯放落去爐燒,脹大咗就食得。放落口食落煙煙韌韌,配上煉奶,真係回味無窮,好有層次感
除咗爐燒食物,安平燒肉嘅前菜同樣出色,其中我最鍾意係涼拌小黃瓜和黃金泡菜。涼拌小黃瓜係用咗厚身青瓜,用醋糖等醃製,醃得好好,好入味,爽口彈牙。黃金泡菜係用咗秘製自家黃金醬醃製,甜甜哋又具台灣特色,真係要試下
飲品同樣好多選擇,有各式台灣特飲和冷泡茶。當中我最喜愛冬瓜茶,好清甜,又可消暑解渴。最後食埋Haagen-Dazs作結,真係超滿足嘅一套。
安平燒肉除了食物大滿足,服務方面亦要一讚,侍應都好有禮貌,入座後細心講解如何落單和各款醬料嘅用法。食物落單後亦好快上檯,基本上都唔使等,啱晒香港人 需要。