2021-05-28 88 浏览
安平燒肉荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心17樓自從牛大人喺香港開咗之後都非常之受歡迎,今次就佢嘅姊妹店安平燒肉都係荃灣開咗,急不及待book位試吓!燒肉總共有四個套餐,我今次就同朋友揀咗最貴嘅澳洲m5和牛套餐($358),趁着出糧食返餐好嘅,選擇非常多,總共有81款食物,希望兩個鐘內可以試得晒。一嚟到當然叫咗佢哋嘅肉類先啦,我哋即刻燒咗澳洲M5和牛,果然肉質非常之嫩滑,油脂香醇,每食一啖都充滿肉汁。而鹽燒牛舌非常爽口,加上薄切,我哋都一口接一口停唔到!另外我哋再推介SRF極黑霜降牛肉眼,都係非常鮮牛肉味,絕對高質。喺海鮮方面,最有特色嘅就係燒魚腹,本身舖頭已經將魚腹腌過,再輕輕烤一烤真係非常香魚味,我哋認為比鰻魚更加入口即溶同埋鮮味。另外我哋都再嗌咗一口鮮貝,亦都非常重海鮮味,不過唔食得辣嘅就千祈唔好揀麻辣啦,因為都好辣下哈哈。而至於帆立貝,大隻得來又新鮮,配埋面頭食嘅牛油更加突顯風味,虎蝦亦都非常大件,黑頭亦充滿蝦膏配埋黃金醬食好惹味。食完之後覺得除咗肉類之外海鮮都做得好出色。小食類我哋都點左唔同嘅台灣小食,有涼拌滷水鴨舌,鴨舌一直都賣得唔平,呢度可以任食,而且滷水味十足,我哋都食
安平燒肉
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心17樓

小食類我哋都點左唔同嘅台灣小食,有涼拌滷水鴨舌,鴨舌一直都賣得唔平,呢度可以任食,而且滷水味十足,我哋都食咗幾條。蚵仔煎就食得多,呢度嘅炸蚵卷亦都非常鮮蚵仔味,加上炸過,再溝埋韭菜碎,之後更加香脆可口,我哋都覺得比柯仔煎更加好味,另外我哋仲嗌左台灣小枕頭,即係烤麻薯,麻薯香脆得來帶點軟熟,個口感好特別

飲品選擇非常多,除咗有普通放題可以見到嘅飲品之外,仲有台灣嘅特色飲品,我就不停encore我最愛嘅冬瓜茶飲

去到最近尾聲,每人會有一杯Häagen-Dazs雪糕贈送,作一個完美嘅總結

連埋+1 ,$400都唔使就可以食到咁高質嘅和牛燒肉放題,真係超值,加上地方好近我哋,相信有機會再嚟試吓

另外值得一提嘅就係,呢度嘅店員服務質素係放題裏邊見過最好嘅,除咗入座嘅時候向我哋詳細介紹醬料同食物種類之外,基本上我哋每食完一碟肉,店員就會即刻過嚟執枱,而且不時會過嚟問我哋需唔需要換網底,值得嘉許😊