喺海港城影完Hello Kitty 見到有間餐廳好靚 有個巨形鳥籠花花打卡位原來係食馬來西亞美食 由大馬廚師主理入面裝潢都好典雅舒適 又望到海景 🏙️✨荔枝紅茶 ☕️味道好清香 又可以解膩✨迷你魚醬蝦米春卷 🍤好香口 口感香脆 蝦米味好香濃✨瑪萊沙嗲 🍢雞肉 豬肉 各3串 沙嗲醬好香濃 燒得啱啱好 肉質好嫩滑✨黃金軟殼蝦 🍤咸蛋黃醬好邪惡 好香好濃 好入味每隻蝦都充滿醬汁 連殼都可以食埋✨海南雞鑊仔飯 店員即場炒飯 🍚鑊仔飯加入蝦米、蠟腸、蒜頭、薑、芋頭、香茅等 非常香口加上肉質滑嫩嘅海南雞、醬油、葱油 好惹味✨班蘭咖椰多士 多士好香脆 入面嘅班蘭咖椰香甜✨斑蘭紅豆冰斑蘭嘅清香同椰汁紅豆冰味道好夾✨羅漢果龍眼冰味道清甜 好味又健康

喺海港城影完Hello Kitty

咸蛋黃醬好邪惡 好香好濃 好入味
每隻蝦都充滿醬汁 連殼都可以食埋

✨海南雞鑊仔飯
店員即場炒飯 🍚
鑊仔飯加入蝦米、蠟腸、蒜頭、薑、芋頭、香茅等 非常香口
加上肉質滑嫩嘅海南雞、醬油、葱油 好惹味

✨班蘭咖椰多士
多士好香脆 入面嘅班蘭咖椰香甜

✨斑蘭紅豆冰
斑蘭嘅清香同椰汁紅豆冰味道好夾
✨羅漢果龍眼冰
味道清甜 好味又健康
2024-02-20 28 浏览
朋友告知尖沙咀海港城開咗間新嘅泰國菜,味道正宗之餘 又坐得舒服 今日放工一於去試!裝修風格非常華麗,非常適合打卡-~🥰首先送上小食 迷你魚醬蝦米春卷一啖一口,脆脆嘅春卷入邊包咗少少蝦米同魚醬 味道鹹香之餘又夠脆身~瑪萊沙嗲 (雞肉 / 豬肉) 6 串🍢我問咗師兄可唔可以每樣3 串,估唔到又得喎!個人鍾意豬肉多個雞肉 豬肉肉質鮮嫩 非常juicy !!加上特色沙嗲醬 同 花生粒 增添口感主菜叫咗 黃金軟殼蝦呢個真係必選! 蛋黃醬極濃厚🥰 鍾意食蛋黃嘅唔好錯過! 蝦就非常爽口 配上蛋黃醬係Perfect match ! 佢仲有好多南瓜 🎃,軟糯十足! 係提一提佢有擺咗啲辣椒 ,所以佢有少少辣 ~海南雞鑊仔飯🥘超級大份! 煲仔飯混合左芋頭 臘腸 蝦乾 蒽 而成 上邊就放咗鮮嫩 去骨海南雞 仲有三色醬 同埋薑蓉 非常之豐富 口感多變 仲有啲飯焦添!其實食到呢度已經好飽,但朋友話一場嚟到點可以唔叫班蘭咖椰多士🥪 , 果然多士 烘得香脆 ,入邊放上左斑斕醬同牛油 清香好食😚我哋仲叫咗兩杯飲品菠蘿熱情果沙冰 同埋香茅白桃沙冰前者偏酸 後者偏甜 一路食一路飲真係心曠神怡 ~呢間餐廳食物出品好 坐得又舒

裝修風格非常華麗,非常適合打卡-~🥰

首先送上小食 迷你魚醬蝦米春卷

瑪萊沙嗲 (雞肉 / 豬肉) 6 串🍢
我問咗師兄可唔可以每樣3 串,估唔到又得喎!
個人鍾意豬肉多個雞肉 豬肉肉質鮮嫩 非常juicy !!
加上特色沙嗲醬 同 花生粒 增添口感

主菜叫咗 黃金軟殼蝦
呢個真係必選! 蛋黃醬極濃厚🥰

海南雞鑊仔飯🥘

我哋仲叫咗兩杯飲品
菠蘿熱情果沙冰 同埋香茅白桃沙冰
前者偏酸 後者偏甜 一路食一路飲真係心曠神怡 ~

呢間餐廳食物出品好 坐得又舒服!!大力推薦
這間位於尖沙咀海港城嘅馬來西亞餐廳, 裝修好別緻, 充滿東南亞色彩嘅玻璃和花磚, 園林式綠色景緻, 處處都好岩打卡,與人舒服休閒嘅感覺。迷你魚醬蝦米春卷 扭捲春捲皮炸得好香脆, 饀料是辛辣味嘅魚醬蝦米, 一道小巧惹味嘅小食。蟹肉雜菜薄餅卷 香脆薄餅卷著蟹肉和雜菜饀料, 不肥不膩, 口感好清新。亞參酸辣沙巴仔配黃金油條黃金油條香脆可口, 配以鮮甜沙巴仔和辣味亞參酸汁, 加上菠蘿, 青瓜和蘿蔔, 惹味又醒胃。 海南雞鑊仔飯 去咗骨嘅海南雞另上, 肉質嫩滑充滿油香, 配以一窩熱辣辣煲仔飯, 店員即場拌勻飯, 雞肉, 加上臘腸芋頭粒配料, 味道好有層次。班蘭咖椰多士 烘底多士夾著椰香滑溜嘅班蘭咖椰醬, 香甜可口。飲品任選兩杯 菠蘿熱情果沙冰酸酸甜甜, 冰涼又醒神。香茅白桃沙冰果香加上香草味, 口感好清新。@auntiemalay#hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger #igable #尖沙咀美食 #馬來西亞

蟹肉雜菜薄餅卷
香脆薄餅卷著蟹肉和雜菜饀料, 不肥不膩, 口感好清新。

班蘭咖椰多士
烘底多士夾著椰香滑溜嘅班蘭咖椰醬, 香甜可口。

飲品任選兩杯
菠蘿熱情果沙冰酸酸甜甜, 冰涼又醒神。
香茅白桃沙冰果香加上香草味, 口感好清新。

@auntiemalay
#hkfood #hkrestaurant
#尖沙咀美食 #馬來西亞菜 #香港生活 #香港探店 #香港打卡 #香港美食 #香港美食打卡 #香港必食 #香港旅遊 #香港必喝 #香港好去處 #auntiemalay #安娣瑪萊 #海港城 #尖沙咀美食
#香港美食 #尖沙咀 #廣東道
2024-02-18 2300 浏览
近來出親尖沙咀都人頭湧湧,尤其海旁、天星一帶,連帶搭天星過海都要排長龍。唔想同人逼,可以走入「海運大廈」,裡面有唔少高質素嘅食店,其中主打馬拉菜嘅「安娣瑪萊 」就是其一,單睇門面已好洋溢一股南洋風情。近鋪面嘅用餐區裝修得比較少女風,除了因為以薄荷綠襯紫色之外,更刻意設計成鳥籠花園咁,有點夢幻嘅感覺,大大提升打卡度。而另一邊主用餐區,由泥黃色嘅地磚、牆上嘅大型彩繪,以至精緻嘅吊燈及翠綠嘅植物,營造出一片盎然悠閒嘅氣氛,很有舒適感。而且,餐廳尾嘅幾排位,透過落地大玻璃窗更可以欣賞到維港景致,感覺怡人。雖然都喺賣馬拉菜,但睇見啲菜式名稱,就見有唔少心思在其中。以分類而言,有齊招牌海南雞、特色飲品、前菜、海鮮、麵飯、肉類、蔬菜、甜點、花草茶、汽水、餐酒……等等。但溫馨一提,店家收取餐前小食、茶芥等費用,餐牌亦有標明。荔枝紅茶 @$8茶芥收$8位,送上嘅喺荔枝紅茶,茶味非常之幽香,入口散發出陣陣荔枝清香味,感覺好唔錯,尤其配以一啲濃味嘅食物,嗰種清膩嘅感覺更明顯。此外,餐具亦都好靚、好精緻,仲印上店名。迷你魚醬蝦米春卷 $12而餐前小食我就覺得好有誠意,因為賣相的骰又好講手工,店員介紹呢款小食叫
荔枝紅茶 @$8

迷你魚醬蝦米春卷 $12

而餐前小食我就覺得好有誠意,因為賣相的骰又好講手工,店員介紹呢款小食叫魚醬蝦米春卷,喺大馬常見嘅過年小食,入口香脆帶微辣,原來裡面喺加咗少少辣椒醬炒嘅魚仔,香口惹味,叫人食到唔停口。
斑蘭紅豆冰 $68、菠蘿熱情果沙冰 $68

因為提供咗荔枝紅茶,所以,唔嗌嘢飲都OK,不過,啲特飲又幾有特色。紅豆冰就飲得多,加入斑蘭元素就第一次,當然要試試,賣相好靚,好有層次感,以椰汁、斑蘭汁、紅豆組合而成,單喺椰汁溝上斑蘭汁已經飲落清香怡人,加埋清甜夠綿嘅紅豆,自然輸唔得去邊;
斑蘭紅豆冰、菠蘿熱情果沙冰
另一杯菠蘿、熱情果喺一對勁清新嘅組合,酸酸甜甜的確醒胃,夾一陣個黃金軟殼蝦真喺絕配,再者,沙冰嘅質感打到好綿滑,令人飲落夠晒暢快!
菠蘿熱情果沙冰
瑪萊沙嗲 $128 / 6串

沙嗲可以揀雞肉或豬肉,亦可以兩溝,而馬來沙嗲一向有特色。睇到啲串燒嘅燶邊位,已感受到嗰份炭火香,無論雞肉,抑或豬肉,肉質軟腍,又富肉汁;當然,另一亮點喺個沙嗲醬,自家炒製非常之惹味,充滿花生香,細心位喺仲伴有少少醃菠蘿、青瓜、洋蔥,酸香味十足,作為間場就最好不過。
黃金軟殼蝦 $288

睇見啲海鮮菜式都幾特別,所以,揀咗一款黃金軟殼蝦,一來喺店家推介,二來軟殼蟹就食得多,軟殼蝦都喺第一次試。啲蝦本身都幾大隻,每隻都沾滿鹹蛋黃醬,所以,入口非常之惹味,再加上咬落啲蝦殼真喺軟身可以直接入口,而蝦肉又好鮮甜,確喺一道美味海鮮菜式!此外,啲南瓜亦唔好錯過,又粉又甜,加上鹹蛋黃醬,別有一番風味。
海南雞鑊仔飯 $368

又喺另一道店家推介嘅菜式,個人覺得最大嘅亮點就好似一次過試咗「煲仔飯」同「海南雞飯」咁,一嚟到真喺好大陣仗,店員先會即場將鑊仔飯加入醬油同蔥油撈勻,之後,再加上半隻海南雞,而襯番啲海南雞,仲好傳統伴有薑蓉、黑醬油同辣椒醬。份量上,夠晒3-4個人食。
海南雞鑊仔飯
先試啖飯,飯粒清爽,仲有少少飯焦,而味道好豐富,除了因為啲醬油同蔥油之外,飯面更放上班蘭葉、南薑、薑……等等一同蒸煮,飯內仲混有唔少臘腸、蝦乾、芋頭,所以,單喺個飯已經食味一流
;至於啲雞,既有雞鮮味,又嫩滑到不得了,更已經去走晒啲骨,食落啖啖肉,最鍾意沾上帶少少甜味嘅黑醬油,寧舍好味。
班蘭咖椰多士 $58

去食馬拉菜,不時都會食番件咖央多,大多數都喺中間夾上一大片鮮牛油,勁邪惡,但呢度就變相輕怡好多,減少罪惡感,因為主要以班蘭汁加入咖央中做成醬,既令多士賣相靚仔咗,食落咖央多咗份班蘭清香,妙哉!一份多士裁成3件,啱啱好3個人分。
班蘭咖椰多士
除咗啲沙嗲,今次食到嘅馬拉菜跟以往有啲唔同,配搭或煮法都幾有特色,最緊要啲出品有質素,加埋啲服務又幾好,店員非常之有禮,用餐環境又舒服,值得「安」哥
斑蘭紅豆冰、菠蘿熱情果沙冰
2024-02-18 40 浏览
好耐無去海港城,發現都有啲新食店之前未見過,今次晚餐就揀咗依間馬來西亞菜試吓。入座後店員就奉上荔枝紅茶,香氣十足飲落幾舒服。迷你魚醬蝦米春卷先點咗一款小食過下口癮,味道好惹味又香口。蟹肉雜菜薄餅卷餅皮薄得嚟帶少少彈性,蘿蔔絲同生菜等幾爽口,蟹肉量唔多但配埋面頭蝦米食都幾鮮味。亞參酸辣沙巴仔配黃金油條一整條魚上十分澎湃,魚肉鮮嫩腩位帶少少膠質,醬汁酸辣開胃。海南雞鑊仔飯超有特色嘅一道菜,店員會提供桌邊服務,一開蓋就發現鑊仔飯先用了蔥薑蒜、班蘭葉同埋香茅係竹網上焗煮過。即場再放入蔥油同醬油係滿佈蝦乾、芋頭粒及臘腸粒嘅飯內,均勻拌好後再擺海南雞係面頭,造型十分吸引。雞肉嫩滑咸香咸香,飯材料豐富所以食落都好香,仲有飯焦部分。班蘭咖椰多士依款都係必食嘅甜點,咖椰醬凍凍地配埋香脆多士,每一口都令人滿足。香茅白桃沙冰係香甜口味,帶淡淡香茅味幾清新。而話梅蜂蜜梳打甜甜酸酸,邊食邊飲可解膩。
入座後店員就奉上荔枝紅茶,香氣十足飲落幾舒服。

迷你魚醬蝦米春卷
先點咗一款小食過下口癮,味道好惹味又香口。

亞參酸辣沙巴仔配黃金油條

一整條魚上十分澎湃,魚肉鮮嫩腩位帶少少膠質,醬汁酸辣開胃。

海南雞鑊仔飯
雞肉嫩滑咸香咸香,飯材料豐富所以食落都好香,仲有飯焦部分。

班蘭咖椰多士

香茅白桃沙冰係香甜口味,帶淡淡香茅味幾清新。

而話梅蜂蜜梳打甜甜酸酸,邊食邊飲可解膩。
2024-02-18 31 浏览
係海港城同Hello Kitty打卡之後,又到左醫肚嘅時候,行經被餐廳門口嘅巨型鳥籠沙發吸引住,所以就決定入去餐馬來西亞菜啦!我地被安排坐鳥籠沙發座,感覺真係好啱打卡之餘仲坐得好舒服。其實入面嘅裝裝都好有特式,如果坐窗口位仲可以望到維港景色添。不過當時都有好多食客,唔太方便影相。我地一坐低店員哥哥就為我地送上暖暖的荔枝紅茶,香濃嘅荔枝茶,老公話好啱佢口味。我地都叫左兩杯特飲,大少嘅菠蘿熱情果沙冰,菠蘿熱情果沙冰好綿滑,而且酸酸甜甜,飲落好清爽又解渴。我就嚟杯班蘭紅豆冰,椰奶再加埋班蘭個味真係好夾,而且味道又唔會太甜,我自己就非常鐘意。還有 迷你魚醬蝦米春卷 ,脆卜卜嘅蝴蝶結,入面係炒香嘅魚鬆加上微辣嘅魚仔,香口得嚟又醒胃,完全係忍唔住一粒接一粒咁食呀。我地先嚟一客 瑪萊沙嗲豬肉串 ,佢個豬肉厚身得嚟又夠juicy,加埋個沙爹醬一齊食就更加惹味,大少就以行種證明有幾好食,因為佢一個人都食左四串…哈哈哈。黃金軟殼蝦 絕對係有驚喜,蝦肉彈牙之外,重點就係蝦殼炸到脆卜卜,完全係連蝦殼都可以食埋,而且個醬汁又非常多咸蛋黃粒,雖然好邪惡,但又真係忍唔到口密密食。海南雞鑊仔飯 都好特別,鑊仔飯先係用
海南雞鑊仔飯 都好特別,鑊仔飯先係用蝦乾、芋頭及臘味粒,再連同香茅、班蘭、薑及蒜去蒸,所以一打開個鑊已經聞到惹味。其後店員會為我地即製係鑊仔飯撈埋葱油及醬汁然後,加上鮮嫩無骨海南雞,所以食嘅時間口感真係好豐富,老公都大讚好味。
雖然都已經好飽,但作為班蘭控都一定要點個 班蘭咖椰多士 先叫做完美,厚厚嘅班蘭咖央醬味道唔太甜,入口勁香班蘭味,真心覺得超好食。如果唔係我掛住打卡,加埋脆口多士一齊食就仲正。(所以….食依個多士記得要即上就好食,唔好學我呀)
2024-02-08
  • 黃金軟殼蝦
  • 海南雞鑊仔飯
呢間馬來西亞嚟嘅餐廳喺海港城啱啱開咗2個月由大馬廚師主理👨🏻‍🍳粉色裝修優雅有品味💕.📍迷你魚醬蝦米春卷 ($12) 𝗠𝗶𝗻𝗶 𝗦𝗲𝗿𝘂𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗹𝗹𝘀 賣相有趣,估唔到細細粒會咁惹味仲要帶微辣🌶 📍蟹肉雜菜薄餅卷 ($128) 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗣𝗼𝗽𝗶𝗮𝗵 𝘄𝗿𝗮𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀, 𝗗𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗕𝗼𝘁𝗮𝗻 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽𝘀 軟薄嘅薄餅皮包住雜菜、花生碎同蟹肉🦀,味道清新 爽脆嘅口感加上花生香🥜,好食 .📍招牌瑪萊炒飯配燒肉眼扒 ($288) 𝗔𝘂𝗻𝘁𝗶𝗲 𝗠𝗔𝗟𝗔𝗬 𝗡𝗮𝘀𝗶 𝗚𝗼𝗿𝗲𝗻𝗴 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 肉眼顏色粉嫩,不過較乾而且唔夠軟嫩麻麻地 旁邊甜甜地嘅醬汁其實先係重點❤️‍🔥 如果配牛面肉應該勁正😭 .📍海南雞鑊仔飯 ($368) 𝗬𝗼 𝗔𝗯𝗮𝗻𝗴! 𝗛𝗮𝗶𝗻𝗮𝗻 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 賣相同味道都一樣咁掂,不概係店內王牌🤩 將豉油同蔥油加入熱辣辣嘅蝦乾蠟腸鑊仔飯🥘 聞落超香😋 鑊底仲有脆卜卜嘅飯焦🤎 海南雞嫩滑又入味,真係好好食😍😍 不過價錢就貴咗啲 .📍班蘭咖椰多士 ($58) 𝗣𝗮

呢間馬來西亞嚟嘅餐廳喺海港城啱啱開咗2個月
由大馬廚師主理👨🏻‍🍳粉色裝修優雅有品味💕
📍迷你魚醬蝦米春卷 ($12)
𝗠𝗶𝗻𝗶 𝗦𝗲𝗿𝘂𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗥𝗼𝗹𝗹𝘀
賣相有趣,估唔到細細粒會咁惹味仲要帶微辣🌶

📍蟹肉雜菜薄餅卷 ($128)
軟薄嘅薄餅皮包住雜菜、花生碎同蟹肉🦀,味道清新
爽脆嘅口感加上花生香🥜,好食

📍招牌瑪萊炒飯配燒肉眼扒 ($288)
肉眼顏色粉嫩,不過較乾而且唔夠軟嫩麻麻地
旁邊甜甜地嘅醬汁其實先係重點❤️‍🔥
如果配牛面肉應該勁正😭

📍海南雞鑊仔飯 ($368)
賣相同味道都一樣咁掂,不概係店內王牌🤩
將豉油同蔥油加入熱辣辣嘅蝦乾蠟腸鑊仔飯🥘
聞落超香😋 鑊底仲有脆卜卜嘅飯焦🤎
海南雞嫩滑又入味,真係好好食😍😍
不過價錢就貴咗啲

📍班蘭咖椰多士 ($58)
𝗣𝗮𝗻𝗱𝗮𝗻 𝗞𝗮𝘆𝗮 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁
多士好鬆脆🍞,班蘭甜甜地都唔錯
不過牛油太少唔夠鹹香🧈

📍香茅白桃沙冰/菠蘿熱情果沙冰 ($68)
𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗴𝗿𝗮𝘀𝘀 & 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 / 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲
2杯特飲都唔錯,唔會過甜味道自然
菠蘿熱情果沙冰酸酸甜甜🍍
淡淡嘅白桃香加上香茅味道清新🍑
2024-02-16 1061 浏览
趁著新年到海港城打打卡, 感受一下新年氣氛!! 突然發現又多了家新開的餐廳, 滿滿南洋風的裝潢、花磗、手工藝品, 就連座椅也是綠意盎然的! 粉色系的配搭, 像走進娘惹宅院般, 還有海景位呢! 由馬籍華僑Chef Wee Hor Han主理, 菜式盡顯馬拉的多元人文色彩, 精緻而風味正宗的馬來西亞菜, 必須一試! 迷你魚醬蝦米春捲 $12 ~ 馬來西亞傳統新年食品, 魚仔辣椒及魚鬆炒至香脆, 微微的辣味, 春捲皮包成小小的蝴蝶結很可愛, 香脆惹味, 很開胃呢! 焦糖脆魚皮 $88 ~ 超惹味! 以馬來西亞著名零食為靈感的小食! 魚皮超香脆又夠薄, 加入幹辣椒及焦糖, 有著微微辣味, 再加上檸檬葉及青檸葉等, 味道清香仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷 $268 ~ 可能是我吃過最好味的椰香糯米飯! 牛面頰膠質十足, 肉質嫩滑, 香料味道突出, 香氣四溢! 再配上滿有口感的肉鬆, 口感更有層次! 話梅漬車厘茄酸酸甜甜中和濃膩感, 看著也吸引! 海南雞鑊仔飯 $368 ~ 融合傳統海南雞飯 + 馬來西亞唐人街瓦煲雞飯結合而成的鑊仔飯! 雞油飯底, 加香茅、班蘭、南姜及薑蒜等, 香料味滿滿的! 還有
趁著新年到海港城打打卡, 感受一下新年氣氛!!

海南雞鑊仔飯 $368 ~ 融合傳統海南雞飯 + 馬來西亞唐人街瓦煲雞飯結合而成的鑊仔飯! 雞油飯底, 加香茅、班蘭、南姜及薑蒜等, 香料味滿滿的! 還有牡丹蝦幹、芋頭及臘味粒, 滋味滿足! 上桌時再加入蔥及無骨超嫩滑海南雞, 味道層次豐富! 還有香脆飯焦呢!!!

班蘭咖椰多士 $58 ~ 必須的! 多士香脆, 班蘭起士很香, 味道很清甜!
鳳梨熱情果沙冰 & 班蘭紅豆冰 @$68 ~ 好欣賞不太甜的飲品! 紅豆又圓又大, 入口沙沙的!
2024-02-15 37 浏览
去完馬拉旅行意猶未盡,年夜飯就揀咗近期新開業嘅「安娣瑪萊Auntie MALAY」,由馬籍華僑總廚Chef Han主理嘅正宗馬來西亞菜,實在令我太期待啦!餐廳以南洋風格嘅花磚同工藝品打造成好似娘惹大宅嘅環境,座位寬敞好坐,仲設有許多梳化位,門口巨型鳥籠極具特色,配合青翠綠色同馬拉圖案氛圍極似馬拉花園,真係打卡一流!迷你魚醬蝦米春卷 呢個餐前小吃系馬來西亞傳統新年食品,蝴蝶結形狀賣相好得意,炸得薄脆,用香口嘅魚鬆同魚仔做餡,點辣椒醬,惹味又開胃!蟹肉雜菜薄餅卷fusion菜式,口感好清爽,有別傳統馬拉菜嘅重口味,香脆薄餅皮包裹著爽脆雜菜絲好易入口!內裡系啖啖蟹肉,口感層次很豐富!海南雞鑊仔飯 (半隻)製作需時,將海南雞飯同瓦煲雞飯二合為一嘅神級構思,雞油飯上舖滿牡丹蝦乾、芋頭及臘味粒,再與香茅、班蘭、南薑、薑 及蒜同蒸,開蓋系撲鼻香氣!由店員熱辣辣現場撈鑊仔飯超有儀式感,去骨海南雞細膩香滑,仲嫩過馬拉好多。鐘意佢金黃香脆嘅飯焦,超級香口。亞參酸辣沙巴仔配黃金油條賣相超正,沙巴仔份量滿足,用亞參酸辣湯調味,加入羅望子、薑花、喇沙葉、南薑及馬拉盞蝦醬等,酸甜開胃醬汁,亦十分上色入味。搭配迷你

蟹肉雜菜薄餅卷

海南雞鑊仔飯 (半隻)

亞參酸辣沙巴仔配黃金油條
賣相超正,沙巴仔份量滿足,用亞參酸辣湯調味,加入羅望子、薑花、喇沙葉、南薑及馬拉盞蝦醬等,酸甜開胃醬汁,亦十分上色入味。搭配迷你香脆油條,南洋風味十足。

斑蘭咖椰多士
馬拉旅行最鐘意美食之一就係佢地斑蘭咖椰醬多士,呢度雖然多士未及馬拉食過咁脆香,但佢斑蘭咖椰勁creamy,而且佢香甜可口唔會太油膩。

斑蘭椰汁紅豆冰同三色冰奶茶
尤其喜歡斑蘭椰汁紅豆冰,極邪惡!佢個椰香味太惹味啦,斑蘭同紅豆完美結合,口感香滑綿密。

最近終於到了新開不久的安娣瑪萊 Auntie MALAY嚐精緻而風味正宗的馬來西亞菜,由馬籍華僑總廚主理,在海港城裡算是特別且性價比高的餐廳!-迷你魚醬蝦米春卷 $12馬來西亞傳統新年食品,餡料為炒香的魚仔辣椒醬及魚鬆,配上一壺熱茶吃,一流。-焦糖脆魚皮 $88改良自馬來西亞著名零食—Keropok Keping炸魚餅,將炸魚皮加入乾辣椒和焦糖翻炒,加上檸檬葉、青檸葉和開心果碎,口感微脆而且甜甜的。-班蘭咖椰多士 $58脆脆的多士中間夾著班蘭吉士和濃郁椰漿,最特別是唧花好美haha~-亞參酸辣大蝦奄列 $158奄列吸收了亞參蝦湯的香料味,每一口都充滿了湯汁呢~-仁當牛面頰肉 配 燒肉鬆糯米飯卷 ($268)-海南雞鑊仔飯 (半隻) $368雞油飯底上舖滿牡丹蝦乾、芋頭及臘味粒,再與香茅、班蘭、南薑、薑 及蒜同蒸,店員將飯混入蔥油及半隻無骨海南雞,好有儀式感!-薑汁焦糖布丁 $88有一點甜,不過好滑溜有淡淡姜汁味,比起以往的布丁有特色哦~
由馬籍華僑總廚主理,在海港城裡算是特別且性價比高的餐廳!
迷你魚醬蝦米春卷 $12
焦糖脆魚皮 $88
改良自馬來西亞著名零食—Keropok Keping
班蘭咖椰多士 $58
脆脆的多士中間夾著班蘭吉士和
濃郁椰漿,最特別是唧花好美haha~
亞參酸辣大蝦奄列 $158
奄列吸收了亞參蝦湯的香料味,
每一口都充滿了湯汁呢~
仁當牛面頰肉 配 燒肉鬆糯米飯卷 ($268)
海南雞鑊仔飯 (半隻) $368
雞油飯底上舖滿牡丹蝦乾、
薑汁焦糖布丁 $88
有一點甜,不過好滑溜有淡淡姜汁味,
比起以往的布丁有特色哦~
想食海港城海景餐廳,又一個好選擇,今晚和朋友來auntie malay,吃到有特色又高質的馬來西亞菜式,而環境感覺繽紛又帶點異國風情,門口像花園的座位很適合打卡,最裡面還有海景位,premium級享受。荔枝紅茶送上茶壺上的荔枝紅茶,茶非常濃香,散發淡淡荔枝香味,配搭濃味的食物和甜品也很適合。迷你魚醬蝦米春卷$12很特別的小食,春卷小小的扎成一個結,中間包著魚醬蝦有鹹香的味道。蟹肉雜菜薄餅卷$128很清新的一道小食,薄薄的餅卷皮包著切成幼條的蘿蔔絲,口感清甜多汁,選材很優質,再夾著一些蟹肉,帶出鮮味,口感豐富。黃金軟殼蝦$288非常惹味的一道海鮮菜式,鹹蛋黃醬汁濃郁滋味但不會有膩的感覺,蝦隻大大隻啖啖肉,口感一流,明知醬汁邪惡也忍不住沾上最多的醬汁來吃。海南雞鑊仔飯$368大推這主菜,從未吃過這樣的海南雞,首先店員會將一鍋飯和一碟雞送上來,即席將少許醬油和蔥油加入飯中攪拌,再放上雞來上菜,飯已有一些臘腸、芋頭粒和蝦米,加上少少飯焦,單吃已香噴噴很夠味道,和海南雞一起吃,享受層次又提升了,雞肉很好肉,不會太瘦削,而且肉質細嫩滑溜,份量還很多呢。班蘭咖椰多士$58最後的班蘭咖椰多士,特別的是

荔枝紅茶

迷你魚醬蝦米春卷$12

蟹肉雜菜薄餅卷$128

黃金軟殼蝦$288

海南雞鑊仔飯$368

班蘭咖椰多士$58
最後的班蘭咖椰多士,特別的是班蘭醬唧成球形,加添外觀的分數,多士烘得香脆,咬下有豐富的醬料,加上少許牛油,味道配搭得好,又不會過甜。

斑蘭紅豆冰68
椰汁、斑蘭及紅豆,拼湊出特別版的紅豆冰,換上斑蘭口味感覺新鮮,有種怡人的香氣,而紅豆都煮到夠軟腍。

三色冰奶茶$48
奶茶底有深啡色的一層,攪拌後有種似焦糖的味道,感覺很特別也很喜歡,是從未喝過的奶茶口味。

今晚真的很開心,嘗到特別的菜色和口味,很有新鮮感,愛嚐新的朋友一定要試試。
2024-02-09 41 浏览
今日同幾個朋友去左海港城~Auntie MALAY 安娣瑪萊~食晚餐。餐廳窗景係維港海景,但我地更加比呢個巨型鳥籠沙發座吸引住,係呢個位瘋狂打卡。迷你魚醬蝦米春卷 傳統馬來西亞既餐前小食,脆卜卜既春卷多層包住少香既魚仔辣椒醬同魚鬆,辣辣甜甜,食唔停口。瑪萊沙嗲雞肉 ×豬肉串雞肉彈牙,豬肉juicy,點埋沙爹醬超惹味。黃金軟殼蝦蝦殼炸到脆卡,連蝦殼都可以食埋。勁多咸蛋黃粒,啲醬都比我撈埋飯食。海南雞鑊仔飯呢個煲仔飯咁款既海南雞飯,超豐富。雞油飯底上有蝦乾、芋頭及臘味粒,再連同香茅、班蘭、薑及蒜去蒸,滿滿香氣。食既時候撈埋葱油食,味道再昇華。海南雞雞肉又嫩又滑。班蘭咖椰多士 黎到呢度點可以唔食班蘭咖央多士,多士香脆,啖啖清香既班蘭吉味。話梅蜂蜜梳打,酸酸甜甜,好fresh。熱桂圓紅棗蜜,好滋潤。

瑪萊沙嗲雞肉 ×豬肉串
雞肉彈牙,豬肉juicy,點埋沙爹醬超惹味。

2024-02-06 63 浏览
海港城南洋菜 必叫海南雞鑊仔飯 呢間主打南洋菜Auntie MALAY 舊年年底進駐海港城,裝潢以娘惹宅院做靈感,成個格調超七彩繽紛好igable !入到去好似真係置身喺南洋咁📍海南雞鑊仔飯 $368餐廳將馬來西亞海南雞飯同香港瓦煲雞飯二合為一職員會即場幫你將鑊仔飯撈好~成個飯充滿住用雞油香食既時候加埋肉質嫩滑多汁既去骨海南雞,臘腸芋頭粒配料,味道完美提升!📍迷你魚醬蝦米春卷 $12呢個小食超有驚喜,細細粒蝴蝶結,但春卷皮炸得超香脆,入面係魚醬蝦米餡入口微微辛辣超開胃!! 📍瑪萊沙嗲 (雞肉 /豬肉) 各3 串 $128 沙嗲串係去馬來西亞既必食item! 豬肉同雞肉烤完肉質依然鬆軟~食沙嗲串最緊要當然就係個沙嗲醬啦,佢個沙嗲醬係濃濃花生香偏甜係我鐘意既味道😍😍📍仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷 $268牛面頰肉以自家製咖哩醬同香料慢煮,肉質軟腍而不散入口即溶,帶有濃郁的咖哩香。配埋燒肉鬆糯米飯卷,糯米飯同肉鬆口感豐富,味道帶有濃濃椰香味~📍班蘭咖椰多士 $58佢地既班蘭咖椰醬口感係比較creamy 綿滑相比平時既醬我覺得無咁甜但就依然有超濃椰香味📍班蘭椰汁紅豆冰/熱情果菠蘿沙冰班蘭椰汁紅
海港城南洋菜 必叫海南雞鑊仔飯

📍海南雞鑊仔飯 $368

餐廳將馬來西亞海南雞飯同香港瓦煲雞飯二合為一

📍迷你魚醬蝦米春卷 $12

📍瑪萊沙嗲 (雞肉 /豬肉) 各3 串 $128

📍仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷 $268

📍班蘭咖椰多士 $58

📍班蘭椰汁紅豆冰/熱情果菠蘿沙冰

班蘭椰汁紅豆冰超濃郁椰香同班蘭香/熱情果菠蘿沙冰就好酸甜開胃不過我就淨係似到熱情果味菠蘿味一啲都feel唔到😂

#尖沙咀美食#打卡餐廳#打卡美食#相機食先#尖沙咀新餐廳#尖沙咀南洋菜#海港城新餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller
Auntie Malay 嘅環境好別緻,無論係餐具定整體裝潢都睇得出係用心裝修,有種濃濃嘅南洋風情。- 迷你魚醬蝦米春卷:上網睇返原來係馬來西亞嘅賀年食品嚟!微辣而極度鬆脆,一咬落去就食到香噴噴嘅魚醬蝦米香味~呢個小食好惹味~好開胃呀。- 瑪萊沙嗲 (雞肉 / 豬肉) 各3串:無論係雞肉定豬肉,肉質都好鮮嫩Juicy,烤到香氣四溢,再沾上濃郁嘅花生醬,串燒好味٩(*´∇`)۶- 亞參酸辣沙巴仔配黃金油條:味道比較濃郁,除咗食到濃郁嘅亞參酸辣汁外,仲有沙巴魚嘅鮮甜味~沙巴魚啖啖肉,唔算多骨,一啲魚腥味都冇~配菜係醃製過嘅菠蘿、白蘿蔔、青瓜,而且仲附上非常脆口嘅油條,用嚟點醬汁食好正!- 海南雞鑊仔飯:估唔到份量咁多!三個人食都夠!而且上桌前,店員會即場將蔥油、海南雞等撈落鑊仔飯中,招呼周到( ´꒵` )海南雞肉極級嫩滑,鑊仔飯香噴噴,飯粒分明,而且裡面仲有切片嘅臘腸!成個飯好香油香~熱辣辣食真係不得了~~- 班蘭咖椰多士:個多士脆架!!本身佢哋係用白多士~不過今日太好賣賣晒~所以佢哋幫我哋轉咗做呢款黑多士~喺出面食嘅咖椰多士,多數比較甜~而多士都好少會烘到咁脆身(一係就烘到變硬脆,一

- 迷你魚醬蝦米春卷:

- 瑪萊沙嗲 (雞肉 / 豬肉) 各3串:

- 亞參酸辣沙巴仔配黃金油條:

- 海南雞鑊仔飯:

- 班蘭咖椰多士:
喺出面食嘅咖椰多士,多數比較甜~而多士都好少會烘到咁脆身(一係就烘到變硬脆,一係就淋咗)呢度嘅多士烘得金黃酥脆,再塗上班蘭咖椰醬,甜度適中,啱晒唔係太好甜食嘅人~

- 凍話梅蜂蜜梳打:
冇諗過係咁好飲!
本身一上桌啜咗兩啖覺得冇乜味~點知放耐咗少少,話梅開始軟身,話梅肉開始溶出嚟,融合咗蜂蜜同梳打水。話梅嘅甘甜加上蜂蜜嘅香氣,同埋梳打水嘅氣泡,好解渴,好好飲。

- 凍馬來拉茶:
老公話好香濃!!奶夠滑,茶味夠香,同出面飲嘅奶茶好唔同,好值得一試!
今日嚟到海港城新開嘅馬來西亞餐廳 - Auntie Malay !! 店鋪裝修好啱打卡 ~ 帶少女味 , 又帶一點清新嘅感覺 ~迷你魚醬蝦米春卷 ($12)好香脆 , 少少咸香 , 同荔枝茶好夾 !! 前菜已經有驚喜 ! 🤩🤩瑪萊沙嗲 (豬肉及雞肉) ($128)估唔到 2 款肉類串燒都好 juicy 😌😌 燒得咁好一定好講技巧 !! 點埋個沙嗲醬微甜又辣辣地 ~ 正 😋😋仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷 ($268)用咖喱醬慢煮而成 , 所以牛面頰好軟腍 !! 唔使用刀都食到㗎 😆😆 醬汁濃郁又唔會太辣 ~ 配埋煙煙韌韌嘅糯米飯 , 味道更加平衡 ~ 口感豐富 ! 😲😲海南雞鑊仔飯 ($368)上菜好有儀式感 😆😆 店員會喺你面前將豉油同香蔥倒入鑊仔飯入邊 , 再撈撈撈 ! 好多飯焦 !! 跟住再放埋嫩滑嘅海南雞喺上面 ~ 未食已經流晒口水 ❤️❤️ 海南雞好有水準 !! 睇圖都 feel 到 d 肉係嫩嫩的 , 又唔肥 ~ 仲去埋骨 , 超方便 !! 鑊仔飯入面有大蝦米同臘腸 , 好香口 !! 好好食 !! 又大份 !! 👍👍👍班蘭咖椰多士 ($58)有 3 件 , 每件嘅班蘭咖椰都多到擠

迷你魚醬蝦米春卷 ($12)
瑪萊沙嗲 (豬肉及雞肉) ($128)
仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷 ($268)
海南雞鑊仔飯 ($368)
班蘭咖椰多士 ($58)
有 3 件 , 每件嘅班蘭咖椰都多到擠晒出嚟 !! 一路食一路滴 ~ 足料 !! 甜甜地 , 多士好香脆 ! 記住趁熱食 ! 😌😌
班蘭紅豆冰 ($68)
賣相好靚好靚 , 白色青色紅色 , 一層層 , 聞落有班蘭香味 , 飲落去有驚喜嘅係個椰汁 , 好香 !! 好多紅豆 , 飲到尾都仲有好多紅豆喺底 !! 😆😆

整體黎講 , 食店環境乾淨闊落 , 裝修一流 , 食物選擇豐富 , 而且每樣食物都好好食 !! 水準幾高 !! 價錢喺海港城黎講絕對合理 ~ 一定會再嚟食 !! 🤗🤗
  • 班蘭紅豆冰
  • 海南雞鑊仔飯