我覺得雞蛋仔和港式奶茶是香港最偉大的發明,所以間唔中就會想買底雞蛋仔咬下。要食雞蛋仔當然要揀名牌,獲米芝蓮推薦的媽咪雞蛋仔一定無錯。值得一讚的是媽咪雞蛋仔口味極之多選擇,更會每季推出新口味,真係日日食都唔會厭啊!分店多也是媽咪雞蛋仔的好處之一,我家附近就有一間,行過去買超方便!雞蛋仔全部都係即叫即做,烤好吹凍再入紙袋,確保每一底都夠香脆。站在店外面等食的時候,聞到香味就超級期待。雞蛋仔口味極之多,每日食一款不同口果都要食幾個禮拜,喜歡經典或是創意都必定揀到心水。飲品選擇也極之多,由港式奶茶到宇治抹茶到各種果香,點配搭都好滿足。秋冬必吃的有紫薯系列,食雞蛋仔又得,飲紫薯奶又得,又飲又食當然都可以。 芝士雞蛋仔 HK$35 / 紫薯蕃薯雞蛋仔 HK$32港式奶茶豆奶 HK$24 / 香甜紫薯牛乳 HK$32除了紫薯combo之外,我還揀了我最鍾意的芝士雞蛋仔和很有特色的港式奶茶豆花。芝士雞蛋仔就是充滿鹹香之選,當飯食都ok,媽咪的芝士雞蛋仔不會烤到過硬,吃起來很香很美味。值得一讚還有港式奶茶,充滿茶餐廳風味,加了豆花就更特別了,喝起來很夠療癒。紫薯蕃薯雞蛋仔也是極足料,咬起來鬆軟又有薯香,

芝士雞蛋仔 HK$35 / 紫薯蕃薯雞蛋仔 HK$32
港式奶茶豆奶 HK$24 / 香甜紫薯牛乳 HK$32

紫薯蕃薯雞蛋仔也是極足料,咬起來鬆軟又有薯香,味道剛剛好不會甜膩,再配一杯紫薯牛奶就完美了。

每粒雞蛋仔都圓鼓鼓,真材實料無得呃。
2020-04-02
2020-03-23 67 浏览
依家雞蛋仔真係有好多唔同既味道同選擇,而我就最鐘情媽咪雞蛋仔仔,每次出新野我一定會去試伯爵茶朱古力雞蛋仔 $30(美味指數: 😋😋😋😋)媽咪雞蛋仔最吸引我既地方就係做到脹卜卜,而且外脆內軟,入面係軟綿既蛋糕心。雞蛋仔用左Twining既伯爵茶,有好濃郁既伯爵茶香味,但無茶既苦澀味,入面有粒粒既朱古力,而朱古力唔太甜,伯爵茶同朱古力都取得一個好好既平衡,好匹配紫薯蕃薯雞蛋仔 $32(美味指數: 😋😋😋😋)紫薯雞蛋仔係冬季限定,中意食紫薯既朋友記得把握最後機會。紫薯雞蛋仔真係好真材實料,粒粒都能夠食到蕃薯蓉意大利特濃朱古力沙冰 $29(套餐價)(美味指數: 😋😋😋😋😋)朱古力沙冰真係好有驚喜,朱古力味好濃郁,而且唔太甜冰搖宇治抹茶牛乳 $20(套餐價)(美味指數: 😋😋😋😋😋)本食想點有豆花既,但好可惜一早已經賣晒。但黎杯抹茶好甘香配搭上牛乳既順滑😋整體食物質素:4.5 / 5💰性價比:4.5 / 5👍推薦指數:4.5 / 5

伯爵茶朱古力雞蛋仔 $30
(美味指數: 😋😋😋😋)

紫薯蕃薯雞蛋仔 $32
(美味指數: 😋😋😋😋)

意大利特濃朱古力沙冰 $29(套餐價)
(美味指數: 😋😋😋😋😋)
朱古力沙冰真係好有驚喜,朱古力味好濃郁,而且唔太甜

冰搖宇治抹茶牛乳 $20(套餐價)
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

😋整體食物質素:4.5 / 5
💰性價比:4.5 / 5
👍推薦指數:4.5 / 5
2020-03-21 37 浏览
平時食開呢間雞蛋仔,我一係叫原味,一係叫香蕉朱古力,因為我覺得呢兩款味比較大路,失準嘅機會唔會高。今日係友人嘅推介之下,我試咗牛油果朱古力味。本身我係一個好鍾意食牛油果嘅人,可以成個牛油果切開就咁食,因為我好鍾意佢果浸油香味,又夠晒健康同朋友吹水,10分鐘好快就過咗,有得試下。拎上手,成份雞蛋仔都係好有份量同埋超級辣手,正但係咬落去之後,個朱古力味似乎有少少搶咗牛油果個味道而且overall 我係覺得成個食嘅過程個口都係苦苦地,去到最後一刻我都唔係幾feel到牛油果嘅存在(但望入去我係見到粒粒都有牛油果嘅綠色係裡面的)下次試下其他味
今日係友人嘅推介之下,我試咗牛油果朱古力味。
同朋友吹水,10分鐘好快就過咗,有得試下。
拎上手,成份雞蛋仔都係好有份量同埋超級辣手,正

但係咬落去之後,個朱古力味似乎有少少搶咗牛油果個味道

下次試下其他味
2020-03-20
10 分钟 (外卖自取)
2020-03-10 55 浏览
前排有團購,我家姐一口氣買左幾張$25coupon ,食唔晒,又益左我!hahaha...Lucky..... 😜😜😜其實好耐無食媽咪雞蛋仔,原因好簡單 - 貴,😥😥😥雖然我覺得佢係幾好食,但此終食個有特色少少既都要$25+ ,我真心覺得貴!之前次次都係家姐買俾我食,佢負責俾錢我多數無得揀😅😅所以好多時都係食佢鍾意既紫薯,我其實覺得都幾香幾好味,但就好飽肚,佢次次都係臨開飯前買返來俾我食,食完都完全食唔落飯,就會俾我呀媽鬧🤣🤣🤣🤣今次唔同喎,佢俾coupon 我換,我可以揀啲我鍾意既Item la~~~~Yeah yeah yeah yeah ~~~~🎊🎊🎊🎊🎊 一直都好想試佢既朱古力,但又見有伯爵茶喎,不如試下伯爵茶朱古力啦!$30 一底,都係補幾蚊啫。準備叫既時候打開個銀包。。。得$2。。。。😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥 唔夠錢,咁算啦,我叫個粒粒朱古力啦!反正我都唔鍾意伯爵茶🥺🥺🥺🥺 (自暴自棄mode...踢..),又平啲。😥😥😥 (買完先睇到可以用八達通😥😥)可能因為有少少雨關係,無乜人等,我等左唔使10mins 就有得食啦!一食落口,好香朱古力味,但無乜蛋香味,但都幾好味,再食再

可能因為有少少雨關係,無乜人等,我等左唔使10mins 就有得食啦!一食落口,好香朱古力味,但無乜蛋香味,但都幾好味,再食再咬,無粒粒嘅,好似得啲朱古力醬咁,唔知係唔係溶左呢!我覺得佢微熱時幾好食!🤣🤣🤣🤣

食唔晒,拎左返屋企,呀媽一食就話,我都唔知朱古力嘅,你又買朱古力,正想話我又食無謂野唔食正餐時,我即刻衝入房等佢鬧唔到我😜😜😜😜到我出嚟諗住食埋個粒粒朱古力時,我發現佢無左半底😒😒😒😒😒 (呀媽~~~~~”握拳”)🥺🥺🥺🥺
2020-03-08 36 浏览
成日見人排隊,肚仔有些餓,就食件雞蛋仔先,好快就到我們點餐,好野黃金雞蛋仔,粒粒有黃金,咸香到不得了,份量都大,黃金其實是咸蛋黃,熱食好滋味,價錢比起其他款貴少少,但值既,因為我對咸蛋很喜愛牛油果朱古力雞蛋仔,甜甜地又creamy ,呢個配搭真出奇不意的好食,牛油果很軟滑,朱古力醬的配搭很夾,很香紫薯牛乳是限定,每一口都係紫薯蓉,又香又滑,我叫熱飲,毛毛細雨下飲奶真係暖粒粒。老公愛冰凍,宇治抹茶沙冰勁香勁濃的茶味,少少甜度都岩飲。食完雞蛋仔,太足料,很飽肚

食完雞蛋仔,太足料,很飽肚
2020-02-12 38 浏览
💁🏻‍♀️ 媽咪雞蛋仔 (深水埗) 🍴-呢排風頭火勢真係唔多敢出街食飯,如果口痕買返排雞蛋仔返屋企歎就岩曬啦~媽咪雞蛋仔真係百試不厭,質素絕對對得起個價錢,成排雞蛋仔勁厚實同足料,食完真係唔洗食飯黃金雞蛋🥚仔($35)鹹蛋控必試,但高血壓人士就唔好玩命啦,因為真係好足料同heavy >< 一攞上手已經聞到濃烈嘅鹹蛋味,香到爆~~~食落口每一粒雞蛋仔都真材實料,食到有粒粒鹹蛋黃,但又唔會太鹹,甜甜地,超滿足!香蕉🍌朱古力雞蛋🥚仔($32)鍾意食甜品🍮人士必叫~食落有幸福嘅感覺,雞蛋仔外脆內軟包住粒粒香蕉朱古力,好似食緊泰國D pancake咁,但又唔會太甜太膩,大人細路都好岩食啊芒果🥭沙冰($25)解暑一流!飲落唔係死甜,有芒果嘅酸甜味,沙冰打得夠滑,而且好大杯,飲住佢食雞蛋仔超爽紅豆冰($25)有驚喜!本身以為會係大快活果隻紅豆冰,但佢呢隻原來係打碎左變沙冰,飲落好香椰奶同紅豆味,口感豐富,唔錯喔~/📍 媽咪雞蛋仔 (深水埗)#深水埗 元洲福榮街94號 #小丸子搵食記 #小丸子深水埗-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #
💁🏻‍♀️ 媽咪雞蛋仔 (深水埗) 🍴

黃金雞蛋🥚仔($35)

香蕉🍌朱古力雞蛋🥚仔($32)

芒果🥭沙冰($25)

紅豆冰($25)

📍 媽咪雞蛋仔 (深水埗)
#深水埗 元洲福榮街94號
#小丸子搵食記
#小丸子深水埗
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #香港餐廳 #媽咪雞蛋仔#雞蛋仔#香港街頭小食#米芝蓮#期間限定#紫薯#蕃薯#馬介休#紫薯牛乳
2020-01-28 84 浏览
今日買了這個烏龍茶雞蛋仔,上次我品嘗了粒粒朱古力味,但是比較甜,所以今次試了烏龍茶味!因為男朋友同我都不太好甜嘢,而這間是香港人小店當然要支持支持啦!每每感動是香港人排隊買同等黃店,堅持又有耐心,香港人加油!今次去到深水埗買,人流不算太多,點了烏龍茶味(真的好多種味道款式選擇,也有夾餅;飲品加錢可配埋)烏龍茶雞蛋仔好濃郁的茶味,唔會好甜;脆卜卜的雞蛋仔又熱辣辣,好美味!賣相也不錯,都算快手!必會再幫襯!下次試夾餅

必會再幫襯!下次試夾餅
2020-01-11
2020-01-13 31 浏览
上星食完飯,想飲D嘢,又唔想飲珍珠奶茶,行過雞蛋仔鋪,之前食過都ok幾好味,見到有果汁飲品,試吓,點知一試就中伏。點了一杯"芒果"飲品,結果嚟咗杯檸檬茶色的芒果飲料,飲了啖,完全無芒果味,同店員講,佢換過一杯比我,但又是一杯檸檬茶色的芒果飲料,無奈真的飲不下掉了!
  • 原味雞蛋仔
2019-12-11 87 浏览
好難得有牛油果嘅產品,仲要係最愛嘅雞蛋仔。不過好可惜佢唔係純牛油果雞蛋仔,一定要加朱古力味落去。味道唔伏,有朱古力陪襯,顯得牛油果冇咁苦劫。因為佢本身牛油果有少少苦,加埋朱古力粒,可以中和返個味道,整體唔錯冇失望。而且呢個新產品,保留原有嘅硬度及脆度。只不過食第一啖仲未有牛油果同朱古力餡,第二站仙遊。
好難得有牛油果嘅產品,仲要係最愛嘅雞蛋仔。
不過好可惜佢唔係純牛油果雞蛋仔,一定要加朱古力味落去。
味道唔伏,有朱古力陪襯,顯得牛油果冇咁苦劫。
牛油果朱古力雞蛋仔
牛油果朱古力雞蛋仔
近排行過深水埗,行行下想食下小食,雞蛋仔作為本地小食代表,媽咪雞蛋仔原來獲得過米芝蓮推薦,見咁耐無食,經過媽咪雞蛋仔就叫咗兩個套餐食下!套餐有雞蛋仔外還有一款飲品。鹽燒紫菜栗米雞蛋仔 ($32) + 宇治抹茶紅豆牛乳沙冰 ($30) (Set: $58)我叫點了鹽燒紫菜粟米雞蛋仔,因為加了紫菜的關係,這款雞蛋仔味道帶咸,不過食落去依然咁脆,還有點煙韌,還有粟米增加口感。香蕉朱古力雞蛋仔 ($30) 柚子蜂蜜梳打 ($23) (Set: $51)另外還有香蕉朱古力雞蛋仔,傳來一陣香蕉味,還食到香蕉肉係入面,好特別!朱古力感覺相當不錯,不過有點味道被香蕉蓋過的感覺,要咬到咁上下先會食得出有朱古力味。兩款雞蛋仔味道都相當不錯,而且好足料,食到一半會覺得好飽,加上飲品,又爽又飽肚,當午餐都得,難怪會獲米芝蓮推介!

宇治抹茶紅豆牛乳沙冰

鹽燒紫菜栗米雞蛋仔
柚子蜂蜜梳打
香蕉朱古力雞蛋仔
2019-11-23 80 浏览
這間小食店一向出名,故此即使深水埗小食店林立,我還是忍不住雞蛋仔的引誘。三個人,買了兩款雞蛋仔和兩杯飲品。等了一會兒,熱辣辣的雞蛋仔就ready了!香蕉朱古力雞蛋仔($32)每一粒粒都有朱古力和香蕉,真是真材實料,朱古力和香蕉是永恆美味的配搭,推介給所有愛甜吃的朋友。另外雞蛋仔烤得外脆內軟,趁熱吃真是一大享受。黃金雞蛋仔($33)吃完甜的,轉個咸食換換口味。每一粒的咸蛋份量充足,令人吃不住口,三個人就很快把它清光了。宇治抹茶牛乳豆花($30)抹花得甘香中和了牛乳的甜膩,配合口花,口感很豐富。香芒椰子奶($24)椰子味香濃,配合香甜的芒果,非常吸引呢。兩款飲品都可以選擇甜度。這間餐廳雞蛋仔口味很多,還會不時推出限定,令人很想再光顧。
等了一會兒,熱辣辣的雞蛋仔就ready了!
香蕉朱古力雞蛋仔($32)

黃金雞蛋仔($33)

宇治抹茶牛乳豆花($30)

抹花得甘香中和了牛乳的甜膩,配合口花,口感很豐富。
香芒椰子奶($24)

椰子味香濃,配合香甜的芒果,非常吸引呢。
兩款飲品都可以選擇甜度。
這間餐廳雞蛋仔口味很多,還會不時推出限定,令人很想再光顧。
2019-11-20 58 浏览
💁🏻‍♀️ 媽咪雞蛋仔 (深水埗) 🍴-天氣開始轉涼,最啱食排熱辣辣新鮮出爐嘅雞蛋仔,要食雞蛋仔就梗係食香港經典牌子,媽咪雞蛋仔啦。貨真價實,超級足料🍠紫薯番薯雞蛋仔($32)紫薯迷必食,每一粒雞蛋仔都填滿左新鮮足料嘅紫薯同埋番薯,食落去唔係死甜,係食到兩種材料嘅天然甜味,另外雞蛋仔烘得好外脆內軟,越食越上癮🌰有機栗子雞蛋仔( $32 )栗子又係另一個轉涼必食嘅食物,配搭雞蛋仔,估唔到會咁夾。每開粒雞蛋仔入面真係會見到有栗子粒,勁有咬口,味道比紫薯果隻冇咁甜,唔會太膩🍵宇治抹茶紅豆牛乳沙冰($24)估唔到雞蛋仔鋪頭嘅飲品都好有驚喜, 20幾蚊大大杯,一飲落去真係飲到有香濃嘅綠茶味,唔係死甜,再加埋沙冰,同紅豆,飲落勁滿足🍼港式奶茶沙冰($24)港式奶茶就飲得多,沙冰就真係未試過,飲落好似係有奶茶味,超級新奇有趣,而且奶茶味超濃,如果奶茶控不妨可以試吓呢隻飲品-📍 媽咪雞蛋仔 (深水埗)#深水埗 福榮街92-98號常福大廈地舖#小丸子搵食記 #小丸子深水埗-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #h
💁🏻‍♀️ 媽咪雞蛋仔 (深水埗) 🍴

🍠紫薯番薯雞蛋仔($32)

🌰有機栗子雞蛋仔( $32 )

🍵宇治抹茶紅豆牛乳沙冰($24)

🍼港式奶茶沙冰($24)

📍 媽咪雞蛋仔 (深水埗)
#深水埗 福榮街92-98號常福大廈地舖
#小丸子搵食記
#小丸子深水埗
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #雞蛋仔
2019-09-30 66 浏览
好耐未去過深水埗,難得今日有事要去一轉黃金,突然口痕想食啲嘢,但又唔想食太飽,經過呢間雞蛋仔,寫住米之連一星街頭小食,岩晒唔太餓既我。咁多隻味之中,揀左原味,一底$18,平唔平見人見智,比完錢要等五分鐘左右先有得食,係即叫即整,好彩唔趕時間,咁玩下手機,好快就叫到我號碼。一拎上手熱燙燙,雞蛋仔面比較亮身,用手輕壓係硬。雞蛋仔係要等佢散走剛起熱板既濕氣,等佢表面脆同變硬先恰到好處,呢間有做到。先食一粒,面好脆,入面都飽滿同軟,每粒飽滿度平均,而連接每粒既薄脆都真係脆,加分。同北角雞蛋仔比較,呢間面層較厚,食落去脆得較明顯,入面軟糯,唔似北角既蛋糕口感,各有特色。係唯獨顏色唔均勻,同埋覺得蛋味不夠重,我比較鍾意蛋香多作為香港名物既雞蛋仔,算係唔錯,下次可再試多啲唔同既味道

作為香港名物既雞蛋仔,算係唔錯,下次可再試多啲唔同既味道
呢日唔想食正餐,想食小食,所以直接食咗雞蛋仔做晏🙈。呢頭無乜太多雞蛋仔選擇,加上某旅行網做緊合作優惠,所以就幫襯咗福榮街媽咪雞蛋仔。可能大家都正正經經去食午餐,所以下午一點係無人排隊㗎。呢到出名嘅地方應該係有好多唔同嘅口味,甜咸都有好多,大路嘅有🍫朱古力、🍵抹茶、☕️咖啡、🍌香蕉、🧀芝士等等,特別啲嘅就例如🍋檸檬、黃金(鹹蛋黃)、鹽燒紫菜粟米、麻辣肉鬆同鳳凰卷等口味,真係數唔晒咁滯。呢度嘅雞蛋仔可以加雪糕添,不過我就麻麻哋咁嘅組合啊,食店另外亦有賣格仔餅同埋飲品。留意番呢度嘅定價都唔平😐,一底雞蛋仔由$18(原味)到$3x(特別味)不等。我食雞蛋仔一向鐘意食原味,因為simple is the best😂,原味先食得出嗰種🥚蛋香(如有)。Show一show個code,店員就即整雞蛋仔,等咗大約10分鐘到,就熱辣辣送上,都叫做有啲香味。雞蛋仔造型望落同平日有啲唔同,首先係佢比較有油光✨,似啲食物模型;第二係佢嘅雞蛋仔比平日嘅細粒,每粒之間嘅空位較多;最後就係佢成餅比較硬身同挺。雞蛋仔食落係外脆的,亦都算內軟,唔會有空心嘅情況,係滿滿的。整體還不錯,不過又未到好好食,如果口痕都可以食下止癮。

原味雞蛋仔

雞蛋仔食落係外脆的,亦都算內軟,唔會有空心嘅情況,係滿滿的。整體還不錯,不過又未到好好食,如果口痕都可以食下止癮。但食落覺得有啲愈食愈甜🤔。

總括嚟講,原味媽咪雞蛋仔算係不過不失啦,味道還好,但未到最佳,不過口味因人而異嘛。我自己都係偏愛另一間出名嘅多啲😚。至於深水埗分店環境望落都幾乾淨、整理,位置又近地鐵站,唔錯👍。
2019-09-23
10 分钟 (外卖自取)
$18 (其他)
2019-09-21 72 浏览
媽咪雞蛋仔一向受歡迎❤️,剛好經過於是就買了一份粒粒朱古力雞蛋仔。由於不是第一次買,所以有心理準備要等一段時間才有,畢竟是新鮮製造。⏰最後我也等了20分鐘,才可以享用新鮮製造的朱古力雞蛋仔。🤪剛出爐,口感非常脆,外層脆口,內面比較軟,而且帶點彈性。顧名思義,每一棵雞蛋仔都佈滿了朱古力,很滋味,一粒二粒三粒的不斷吃,不禁愈吃愈多。但今次的朱古力不同味道,偏甜,可能轉了材料吧。他們的份量十足,我覺得一底的份量,2個人吃會剛剛好。

剛出爐,口感非常脆,外層脆口,內面比較軟,而且帶點彈性。

他們的份量十足,我覺得一底的份量,2個人吃會剛剛好。