2016-01-26 235 浏览
食完飯口痕, 咁啱路過, 見幾多人等緊, 於是try try等咗十分鐘左右先有叫咗格仔餅, $17, 比一般小店貴, 店貼啲poster話醬超多好似好正, 但其實唔脆, 醬唔多, 有點失望哦。

等咗十分鐘左右先有

2016-01-25 267 浏览
今天幾乎是這幾天最凍的一天,但這家雞蛋仔店外的人籠依然很長,不過這樣的天氣,確實令我想吃一底熱騰騰的雞蛋仔,於是我買了一底原味雞蛋仔,因為我確信,原味做得好,才讓我想去試其他的味道。16:34pm下的單,等了又等,人籠愈來愈長,連等的位置都沒有了,只有到前幾條街走走,順便到貢茶買杯熱飲,再折返就應該到我了。冒著雨走了幾條街,又冷又餓,終於折返到雞蛋仔店,嘩,剛好是我的號碼呢好感動…………冰冷的手,一觸及那暖暖的紙袋,一下子溫暖了,急不及待就撕下了2,3粒放進口裡。果然,是跟平常的小食店買到的不同,蛋香味很濃,甜度比平常吃到的較高。外脆內軟,咬一下再看看,雞蛋仔中間是軟棉棉的,但很豐富,不是空心的。看來,我還是會跟那條長長的人籠角力,試試其他的味道,下一目標是紫薯!
16:34pm下的單,等了又等

好感動…………

原味雞蛋仔
2016-01-24
原味雞蛋仔
2016-01-22 143 浏览
今日下午茶時間,剛好要同阿MAY出去辦事,經過媽咪雞蛋仔果間店時,見到好多人系度排隊,可能系因為評上左米芝蓮街頭小食吧,不過雞蛋仔嘅味道又的確幾香,排隊期間,見到國內好多人攞住地圖過嚟揾食嘅,咁我地就想試下好唔好食喇。雞蛋仔有幾口味,有草莓,紫薯,朱古力,原味,好似仲有粟子味,不過話要當季先有得食,我最近中意食朱古力,就點左個朱古力味嘅,我以為系整果時加入朱古力粉,但呢度居然系入邊有一粒朱古力碎,甘都貴得幾值,雞蛋仔烤得唔錯,外脆內軟,再加上朱古力,朱古力都幾香濃。阿MAY點左個原味,我試左個,都好香脆,內里又香軟,原味牛奶味比較香滑,原味感覺都唔錯,唔中意食太甜嘅朋友仔建議點原味。
2016-01-07
15 分钟 (外卖自取)
2016-01-10 263 浏览
好味確實是好味的朱古力雞蛋仔充滿一粒粒的朱古力份量足沒有慳皮啖啖都有香濃的朱古力味,外皮也十分香脆紫薯雞蛋仔味道比對則較淡但紫薯香味和甜味都很突出相比其他店推出的所謂紫薯產品有質素得多但是等候時間大概都有45分鐘以上買的人十分多但只有兩人製作除非很想食,否則也不會等那麼久的時間吧......
好味確實是好味的
朱古力雞蛋仔充滿一粒粒的朱古力
份量足沒有慳皮
啖啖都有香濃的朱古力味,外皮也十分香脆
紫薯雞蛋仔味道比對則較淡
但紫薯香味和甜味都很突出
相比其他店推出的所謂紫薯產品有質素得多
但是
等候時間大概都有45分鐘以上
買的人十分多
但只有兩人製作
除非很想食,否則也不會等那麼久的時間吧......
45 分钟 (外卖自取)
2015-12-16 285 浏览
冧冧都有好耐無食雞蛋仔啦,記得最上一次同朋友行街街,離遠就聞到雞蛋仔噶香味,引到我地口水系甘流,齊齊行快兩步去買嚟食!呢間媽咪雞蛋仔,個門口細到可以話同收銀分半,就入面小小噶地方整雞蛋仔,地方系細,但人哋就系整到好好味噶嘢食啊。甘呢間媽咪雞蛋仔咩野地方值得食呢?最主要系根本就食唔出距有加到香精,食到噶系純純噶蛋香味,又都系新鮮出爐噶,當然系外脆內嫩、蛋香夠曬濃郁!呢個凍天時候食熱辣辣噶雞蛋仔,成個人都覺得暖曬啦。雞蛋仔有好多種味道比客人選擇,而我同朋友就中意食原味噶,所以都唔使冧啦,直接叫原味,比左錢後,天氣再凍都要乖乖去後面排隊,排隊都有十來人,呢個都證明左距真系好正。凍左我哋差不多半個鐘終於可以食上熱辣辣噶雞蛋仔,終於得到暖暖的安慰!!兩人買一個,唔多夠食添,下次要一人一個先得啦!
2015-11-22
25 分钟 (外卖自取)
$8 (其他)
今日在尖沙咀做完facial,想起附近有間紫薯味的雞蛋仔非常出名,但一直沒有試~ 平時做完facial 已是晚飯時間,難得今日是星期六的下午茶時段,而且大胃王在家,倒不如買回家當下午茶吧~星期六下午茶時段的媽咪雞蛋仔,門外已是一條小小的人龍,而且在尖沙咀旺區的關係,食客不單止是香港人,也有不少外藉遊客呀,看來這媽咪雞蛋仔真的很吸引呀~其實它的吸引力也不是沒有原因的,雖然店子小小的,但門面用上鮮黃色,招牌也用上七彩霓虹燈,遠遠在對面街也能看到,怎能不吸睛?店子頗電子化的,付款完後,就拎著收據在旁邊等候,電腦會顯示號碼,只要留意顯示就可以了,就算外藉遊客來買,也沒有問題~雞蛋仔的味道其實有很多的,今次小妹就買了想試很久的紫薯雞蛋仔跟大胃王至愛的朱古力雞蛋仔~ 排隊付款,加上雞蛋仔是即製的關係,前後大約等了大半小時,以街頭小食來說,等候時間也頗長的~不過,即製的關係,也值得一等的~好不容易等到它做好,立馬飛奔回家,跟大胃王及一家之煮分享啦~ 店員也很貼心,不忘提醒小妹要趕快吃,不要焗住雞蛋仔,不然會不脆不好吃~ 雖然紙袋已經很貼心的打了很多洞洞散氣,但人客實在太多,吹乾的時間也不夠,所以拎上

好不容易等到它做好,立馬飛奔回家,跟大胃王及一家之煮分享啦~ 店員也很貼心,不忘提醒小妹要趕快吃,不要焗住雞蛋仔,不然會不脆不好吃~ 雖然紙袋已經很貼心的打了很多洞洞散氣,但人客實在太多,吹乾的時間也不夠,所以拎上手時雖然是熱辣辣,但一點也不脆呀~

回到家,急不及待要試試呀~ 先試紫薯雞蛋仔 ($22),從外表看,跟普通雞蛋仔沒有什麼分別,咬開才知內有乾坤~ 咬開雞蛋仔,內有滿滿的紫薯蓉,淡淡的薯味,不太甜,而雞蛋仔的質地本身是鬆軟的,組合起來也不錯~
紫薯雞蛋仔
相對來說,我們都比較喜歡朱古力雞蛋仔 ($18)!鬆軟的雞蛋仔內是滿滿的半溶朱古力,味道濃郁,甜中帶微澀,味道更為討好~
朱古力雞蛋仔
雞蛋仔的用料真的很實在,食了一半已半飽~ 食完真的很滿足呀!如果不用排那麼久,相信是可以Encore 的呀~
2015-11-14
40 分钟 (外卖自取)
2015-11-24 327 浏览
午飯後同同事經過,見無咩人就二話不說買雞蛋仔試下,一份粒粒朱古力,一份白芝麻味,即叫即整,連吹乾(可令雞蛋仔更香脆),共等了15分鐘粒粒朱古力雞蛋仔,$18,外表係原味,內裡係溶左既朱古力醬,唔太甜,不過唔係粒粒都有朱古力醬白芝麻雞蛋仔,$18,有驚喜的一隻味道,炒過既芝麻好香,加埋脆脆既雞蛋仔一流,推介
粒粒朱古力雞蛋仔
白芝麻味雞蛋仔
2015-11-24
白芝麻味雞蛋仔
2015-11-24 241 浏览
香港的地道小食 - 雞蛋仔!由以前車仔檔炭爐燒,一直都深受我歡喜😍😍😍😍酷愛朱古力既我,朱古力雞蛋仔一定係首選,媽咪雞蛋仔既朱古力粒好多,熱辣辣,朱古力有少少溶溶地咁😍😍😍正啊!外脆內軟😚😚😚
朱古力雞蛋仔
5 分钟 (外卖自取)
2015-10-29 1050 浏览
尖沙咀媽咪雞蛋仔位於加拿芬道,舖仔雖然細細,不過顧客選購完等電腦出number提取,過程系統化,有別於傳統大媽週街喊~知道此店有好幾間,莫非是特許經營?我點了季節限定的紫薯雞蛋仔,大嬸負責出單收錢和包裝發貨,店內兩位年輕人主理一切製作工序,只見他們努力地搞弄蛋漿,好不忙碌,因為所有食品都是即點即做.等了十分鐘左右,熱烘烘脆卜卜的紫薯雞蛋仔便交到手了.可能因為紫薯蓉是混入蛋漿中,因此每粒顏色饀量都不一,跟觀塘某間標榜自己是全港首創有饀雞蛋仔的店舖不一様,後者是倒了蛋漿落模,再逐粒填進饀料,製作時間用多一倍以上,不過每份都很重手,因為用料十足.說回手上的紫薯又如何?咬開深淺不一的紫色蠻好看的,味道則不太深刻,清淡的蕃薯味還是有少許,其實類似質地的素材也可以混進去成千百個可能性吧.由於混進大量澱粉質,吃了一半已撐飽了,隔日再以多士爐翻焗,就變回香脆可口,毫不浪費.$22一份零食,又手工又材料,真的很扺,希望大家継續癹揚本土特色小吃,努力創作,拾扑拾扑!
等了十分鐘左右,熱烘烘脆卜卜的紫薯雞蛋仔便交到手了.

2015-10-05
外卖自取
$22 (其他)
2015-10-27 698 浏览
要數近來最炙手可熱的食材,紫薯一定榜上有名,紫薯Latte紫薯撻紫薯蛋糕紫薯雪糕紫薯班戟紫薯窩夫等等,採其入饌的産品多不勝數。這天經過K11附近,發現媽咪也來了這邊插旗,想兩想和男友來一底邊散步邊吃,作飯後甜品也好。相隔數個月沒光顧,媽咪加入了不少新品,除了恆常的原味、朱古力味和芝麻味以外,還有蕃薯紫薯、抺茶紅豆、咖啡、Mocha和配雪糕同吃等的選擇,每一款也有其吸引力,讓我倆站在門外躊躇了好一陣子。最後決定試試外面少見的紫薯口味,看看它們之間有沒有微妙的化學作用。紫薯雞蛋仔 $22下單時店員親切的告之此物需多些時間製作,望我們見諒;等了大約十分鐘成品拿到手,新鮮熱辣的讓人忍不住拍一兩張照就趕緊往嘴裡送,雞蛋仔蛋味依舊突出,但可能因餡料濕潤的關係,外層不如以往般香脆,可一讚的是鮮紫薯份量下得慷慨,每一粒都帶著綿綿的口感,細下看還夾雜了少許蕃薯,令薯味更濃郁,整體味道香甜不錯,但感覺試一次便足夠,沒有想再吃的慾望。其實購買前也有一點猶疑,因之前曾看過其他食評說它的芋頭味的味道不怎樣,但人嘛,還是要自己試過碰碰釘才心息,下次只會再買自己所喜愛的原味或朱古力味吧。

紫薯雞蛋仔 $22
2015-10-20
15 分钟 (外卖自取)
$22 (宵夜)
2015-10-20 860 浏览
I have tried Mammy eggettes in Hung Hom for few times and always the reviews have been very good. Due to the fact that the location was quite isolated, I have not been able to revisit as often as I could. Once I knew that TST has opened a branch recently, I decided to pay them a visit to see if the standard remained. It was very convenient as it was just located opposite K11 mall.Mammy’s process of doing eggettes have always been systematic to details. Thus, even though there is no people in fro
Mammy’s process of doing eggettes have always been systematic to details. Thus, even though there is no people in front of us, we still need to wait for 10 min as it was made on the spot.
They will always place the eggettes in front of a fan to cool it down a little before serving. As the photos suggest, there is a lot of chocolate bites coated inside the eggettes. Again, it did not disappoint me. Every piece was crispy on the outside and soft on the inside. I dared to say Mammy served the best chocolate eggettes as far as I am concerned.
2015-06-27
  • Chocolate Eggettes
之前媽咪o係紅磡都已經食過幾次但因為唔係成日去o個頭, 所以只有去開附近先會食知道尖咀開左分店, 哩日行開附近, 就來拜訪下原來就o係K11對面, 非常易搵黎到正好冇人要左一底我至愛o既朱古力雞蛋仔($18)雖然冇人, 但因為係即吃即整都要等約10mins先有因為佢o岩o岩烘完好熱所以佢都會吹返涼少少先俾客人就咁睇你其實都見倒有好多豬古力咬入去, 每粒雞蛋仔外皮脆脆地入面好多肉, 仲夾雜左好多豬古力粒豬古力粒其實已經熱溶左, 變到醬咁如果一個人食, 都真係幾飽其實以外皮o既脆度我食過尖咀另一間出名雞蛋仔比佢更脆不過如果揀豬古力味媽咪暫時係我o係香港食過最多豬古力o既雞蛋仔不過有朋友食過就話覺得佢太濟XDDD
之前媽咪o係紅磡都已經食過幾次
但因為唔係成日去o個頭, 所以只有去開附近先會食
知道尖咀開左分店, 哩日行開附近, 就來拜訪下

原來就o係K11對面, 非常易搵
黎到正好冇人
要左一底我至愛o既
朱古力雞蛋仔($18)
雖然冇人, 但因為係即吃即整
都要等約10mins先有
因為佢o岩o岩烘完好熱
所以佢都會吹返涼少少先俾客人
就咁睇你其實都見倒有好多豬古力
咬入去, 每粒雞蛋仔外皮脆脆地
入面好多肉, 仲夾雜左好多豬古力粒
豬古力粒其實已經熱溶左, 變到醬咁
如果一個人食, 都真係幾飽
朱古力味雞蛋仔
其實以外皮o既脆度
我食過尖咀另一間出名雞蛋仔比佢更脆
不過如果揀豬古力味
媽咪暫時係我o係香港食過最多豬古力o既雞蛋仔
不過有朋友食過就話覺得佢太濟XDDD
2015-06-27
10 分钟 (外卖自取)
朱古力味雞蛋仔
  • 朱古力雞蛋仔
餐廳: 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)時間: 晚餐甜品價錢: $18性價比: 👍🏻👍🏻👍🏻(5👍🏻滿分)難得第二日多左個法定假期 當然前一晚要食飯睇戲直落啦👯 食左個朱古力媽咪雞蛋仔💕 佢雖然無低調高手咁脆 但係勝在入面味道好特別 啖啖朱古力味 而且朱古力仲唔錯添 不過如果有d朱古力脆片仲好👍🏻

餐廳: 媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
時間: 晚餐甜品
價錢: $18
性價比: 👍🏻👍🏻👍🏻(5👍🏻滿分)

外卖自取
原本想試原味,和朋友仔分享, 但老闆推介朱古力味,話用料十足-成本亦十足. 等左一陣 (張收據有號碼 - 果然電子化管理) 底餅好熱, 好脆...食朱古力味係一個驚喜,因為我試第二間的朱古力味好求其,呢度勁有朱古力味,但又不失雞蛋仔的熱同外脆內軟.
2015-05-17
2 分钟 (外卖自取)
  • 朱古力味雞蛋仔
2015-05-26 568 浏览
上星期來到尖沙咀K11附近想找個下午茶吃吃,實在太多選擇,突然見到有媽咪雞蛋仔,而且新開張,即管試看是否與紅磡總店一樣質素那麼好。一向愛吃雞蛋仔的我對它當然有一定要求,這間分店一樣可以保持水準,雞蛋仔外脆內軟,蛋味十分香濃,裏面蛋漿適中算飽滿。雖然店舖提供多款味道,但我仍鍾情原味。等候時間不算長,見到有自家制青檸汁,即管一試,實在十分清新,味道天然,不太甜,十分開胃。在大熱天時來一杯冰凍青檸汁再加美味雞蛋仔,實在有一份幸福和飽足的感覺。

。雖然店舖提供多款味道,但我仍鍾情原味

雞蛋仔, 自家制檸檬汁
2015-05-15
5 分钟 (外卖自取)
雞蛋仔, 自家制檸檬汁
  • 原味雞蛋仔