2023-04-12 65 浏览
放工無端端想食川菜😬,上網 check見呢間幾多好評,就決定去試吓😜~🌟麻辣香鍋 $283麻辣香鍋有好多款嘅配料可以任意選擇☺️,身為食肉獸嘅我就揀左幾款葷菜😁,包括魷魚鬚,嫩牛肉,牛舌,脆皮肥腸,牛柏葉,全部都非常入味,夠香辣惹味😍,又足料,怕辣嘅朋友都唔洗擔心,因為辣度可以隨意選擇,而鍾意重口味嘅朋友就可以order加麻😌~🌟黃金脆炸小酥肉 $78份量頗多☺️,件件炸到金黃色,外層香脆可口🥰,但肉塊仍夠 juicy,唔會炸到好乾身😚,加上酥肉外層撒左辣粉,味道更升華👍~🌟麻辣牛展 $88牛展煮得好軟腍,筋軟肉嫩❤️,紋理清晰,麻辣味濃🤤!🌟彩虹烏龍冰粉 $68冰粉超大碗,夠2-3個人食☺️,賣相好靚,啱哂打卡❤️~配料非常豐富,有丸子、紅豆、提子乾花生等等,多重口感😚,加埋香濃嘅烏龍冰粉同椰奶,非常清涼,解辣一流😋!🌟沙棘原汁(冷) $38之前未飲過,飲落酸酸地,好似酸梅湯咁,好開胃😜!

🌟麻辣香鍋 $283

🌟黃金脆炸小酥肉 $78

🌟麻辣牛展 $88

牛展煮得好軟腍,筋軟肉嫩❤️,紋理清晰,麻辣味濃🤤!

🌟彩虹烏龍冰粉 $68

🌟沙棘原汁(冷) $38

之前未飲過,飲落酸酸地,好似酸梅湯咁,好開胃😜!

2023-04-09 113 浏览
好似好耐冇食過酸菜魚了,咁啱喺尖沙咀等朋友收工,就嚟咗呢間姚姚酸菜魚度食飯,同朋友都係算食得辣,咁啱呢度嘅酸菜魚辣到全面升級,而且姚姚蕃茄魚都返嚟啦😊不過今次我哋先食辣嘅酸菜魚先,勢要食到爆汗😏招牌姚姚酸菜魚(2人份)酸菜魚湯底極道好味,好濃郁,真係好想清晒成個Tong去,魚肉好嫩口,勁滑,份量亦都好多,配菜都唔少,不過啲酸菜真係好酸,再加上辣味真係直程開晒個胃🤩🤩食咁多間酸菜魚嚟講,個人覺得呢間個湯底真係比較濃郁,令到每一件魚肉都足以入味👍🏻👍🏻👍🏻麻辣干鍋本身自己都好鍾意食麻辣干鍋,因為味道好香口,自己都係一個重口味人士,配料係自己選擇,我哋揀咗豬大腸,萵筍,豆乾,豬耳朵,食得呢啲乾鍋,最一定要嗌嘅就係豬大腸同埋萵筍,因為豬大腸縮細麻辣香味,再加上表皮會炒到非常脆,真係一流,至於萵筍爽口,係俾你有時可以清下個口冇咁濃味👍🏻係非常唔錯嘅一個配搭,成個乾鍋炒得都真係好香口,亦都唔會太辣,份量亦都好夠兩個人😃

招牌姚姚酸菜魚(2人份)

麻辣干鍋

2023-03-29
2023-04-05 79 浏览
成日經過海港城都見到姚姚酸菜魚,今日同朋友約定要來吃吃看,佢門口有隻熊頭魚公仔好得意,以粉籃色調設計,環境優美,好多卡位,坐得好舒適,餐廳用QR Code落單十分方便。呢度侍應好熱情,為客人介紹野食非常用心。姚姚酸菜魚 招牌菜,幾乎每枱都會order,大大一盆,用暖爐呈上,可以慢慢食,唔洗驚攤凍,暖住食亦更有滋味。湯底可揀辣、麻、酸、油的程度,我哋揀咗免辣小麻,亦都十分夠味,好欣賞佢嘅鱸魚片,魚肉質厚實鮮嫩,而且無骨,川麻味好開胃。麻辣香鍋,都係可以自由選擇辣、麻、油程度,自由選擇配料,最少五款,份量超級滿足,大大一盆,都係暖爐呈上。鍋底有非常多紅辣椒,香味撲鼻!我哋揀咗小辣,佢麻辣得好開胃,我哋揀咗寬薯粉條、蓮藕片、嫩牛肉、萵筍和炸豆皮,充滿濃郁麻辣香氣,辣味濃郁,香氣四溢,讓人一試難忘。最鐘意寬薯粉條的彈性口感,蓮藕片和萵筍又麻辣中帶著爽甜,嫩牛肉份量勁多,肉質嫩滑軟冧又入味,配菜吸飽麻辣鍋底精華,口感層次豐富,營養豐富且美味又送飯。

姚姚酸菜魚

有冇朋友仔係麻辣控🌶️呀?咁酸菜魚🐟呢?我個sis好鍾意食麻辣🌶️,好啦好啦~捨命陪君子吧! .今次來到久仰大名的 姚姚酸菜魚 #姚姚酸菜魚 ,以為食川菜,裝潢係一定傳統中式, 想不到用左年輕的Tiffany Blue為主調,又係打卡嘅時候啦~今次我哋品嚐佢哋嘅正宗人氣~ 酸菜魚 及 #麻辣香鍋 ,姚姚酸菜魚首創雙拼鍋低,另一邊可以水煮牛肉、避風塘大蝦或番茄魚,配合秘製惹味嘅麻辣湯低,集麻、辣、香、酸於一身, 麻辣程度為之瘋狂👅..🐟姚姚酸菜魚拼 🐄水煮牛肉招牌酸菜魚鱸魚,鱸魚片非常多, 仲大大片好嫩滑鮮美 , 好有口感, 仲追加左萵筍片、金針菇、寬薯粉條;另一邊鍋係水煮牛肉,牛肉肉質軟滑;兩鍋都只係小麻辣🌶️,濃郁嘅湯底及大量嘅酸菜,麻辣風味十足,食到嘴巴發麻,一邊叫停話唔食,但有停止唔到口,食到大叫過癮🥵~..🌶️麻辣香鍋 (麻辣鍋底)我最欣賞呢個小菜,炒得好有驚喜~香鍋可以自己揀配料,我哋揀左魷魚鬚、田雞、蓮藕片、鮮秀珍菇 、豬頸肉,每款配料都炒得好入味又香口。(OMG😱~~人生第一次食左田雞🫠).🌈彩虹烏龍冰粉飯後甜品係充滿色嘅彩虹烏龍冰粉,絕對係解辣良方 ,裡面有酒釀冰粉、花奶
🐟姚姚酸菜魚拼 🐄水煮牛肉
🌶️麻辣香鍋 (麻辣鍋底)
🌈彩虹烏龍冰粉
飯後甜品係充滿色嘅彩虹烏龍冰粉,絕對係解辣良方 ,裡面有酒釀冰粉、花奶 、提子乾🍇、花生🥜、芝麻、 小丸子🍡、紅豆, 份量足夠二人食!
食得多西餐悶悶地, 想刺激味蕾,不妨來品嚐一下,相信你也會愛上食酸菜魚。

行過見無乜就直入,唔使等酸菜魚味道好好. 份量好足,可惜如果唔加配料入面只有酸菜,酸菜同酸菜,想食薯粉就記得加拌麵,正常,有花椒,驚食到就記得走左佢口水雞唔夠入味,可以唔叫仲有小酥肉無影相,得個炸粉咁,可以唔叫服務一般,入座係自助點餐,基本上無問題,上餐好快但食到咁上下,其中一個侍應好趕咁收野 (場上仲有其他位,無人等位)問都唔問就收左碗碟,仲未食完枱上既野禮貌都應該問下 除左呢樣野 大致ok的如果一大班人可以先預約
行過見無乜就直入,唔使等

酸菜魚味道好好. 份量好足,可惜如果唔加配料
入面只有酸菜,酸菜同酸菜,想食薯粉就記得加

拌麵,正常,有花椒,驚食到就記得走左佢

口水雞唔夠入味,可以唔叫

仲有小酥肉無影相,得個炸粉咁,可以唔叫

服務一般,入座係自助點餐,基本上無問題,上餐好快

但食到咁上下,其中一個侍應好趕咁收野
(場上仲有其他位,無人等位)
問都唔問就收左碗碟,仲未食完枱上既野
禮貌都應該問下
除左呢樣野 大致ok的

如果一大班人可以先預約

2至3人 份量 酸菜魚

2023-03-31
2至3人 份量 酸菜魚
  • 2至3人份量酸菜魚
2023-03-29 73 浏览
這間連鎖酸菜魚專門店,連續兩年榮獲「中國酸菜魚十大品牌」,人氣旺盛,經常大排長龍,小編跟朋友行街經過,見龍尾長度尚可接受,一於排隊一試。姚姚酸菜魚 $288 (2人份)來到當然要吃這裡的招牌酸菜魚,湯底可按自己喜好自選酸、辣、麻的程度,朋友之前吃過,發現辣度已全面升級,湯底好濃味,不會死咸死酸。鱸魚片份量很多,肥厚嫩滑,細緻無骨,麻香餘韻有力。餐廳更提供蕃茄湯底,照顧不吃辣的朋友,非常貼心。麻辣香鍋 $48麻辣香鍋提供超過十多款配料選擇,想有幾豐富由自己話事,每鍋最少要選5款,每款配料約$50-$60不等,酸辣麻程度同樣可按自己喜好自選自定。小編選了牛舌、魚片頭、萵荀、百頁豆腐及黑木耳,配料炒得好均勻,每件都沾上醬汁,口感豐富,色香味俱全。

姚姚酸菜魚 $288 (2人份)

麻辣香鍋 $48
2023-03-29 67 浏览
(每項5💛為滿分)食物份量💛💛💛💛🤍食物種類💛💛💛🤍🤍性價比💛💛💛💛🤍餐廳環境💛💛💛💛🤍 📍姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖😋麻辣香鍋 (鮮蝦,魷魚鬚,雞軟骨,豬頸肉)$313可以根據個人口味自己選擇配料,麻度同辣度。我就揀咗鮮蝦,魷魚鬚,雞軟骨,豬頸肉,四樣都非常入味!我最鍾意係豬頸肉,肥瘦適中,吸晒辣椒嘅味道非常爽脆!😋姚姚酸菜魚(2人份)$288份量好多食極都仲有🙈酸菜魚採用鱸魚,魚片厚薄均勻,肉質鮮嫩,味道鮮甜,完全冇骨!酸菜係經過 90日醃製酸度岩岩好非常開胃!
(每項5💛為滿分)
食物份量💛💛💛💛🤍
食物種類💛💛💛🤍🤍
性價比💛💛💛💛🤍
餐廳環境💛💛💛💛🤍

📍姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖

😋麻辣香鍋
(鮮蝦,魷魚鬚,雞軟骨,豬頸肉)$313

😋姚姚酸菜魚(2人份)$288
2023-03-29 50 浏览
尋日喺尖沙咀行街,見到間以粉籃色做主題嘅餐廳,我被咁colorful 嘅顏色吸引咗,原來呢間係食酸菜魚,睇睇餐牌價錢唔算太貴,我地叫咗2款主食。麻辣香鍋,佢已經預設係麻辣湯底,但有得選擇多麻,多辣嘅口味,仲有20多款配菜可以選擇,我地簡咗魷魚鬚,豬排 , 重慶酥肉 , 脆皮肥腸 , 寛薯粉條,上枱果時真係好大鍋,非常足料,佢嘅麻辣味真係好香,d配菜入晒味,食落非常滿足。我地樣樣都想食,見到有自選雙拼,咁就簡咗水煮魚 同避風塘大蝦,上枱時係有火燒住,所以慢慢食都唔會變涷,水煮魚d魚好滑,份量都好多,應該有一條魚嘅份量,入面仲有薯粉同大量芽菜,個水煮魚汁唔算太辣,而避風塘大蝦,非常惹味,佢炸到連d蝦殼都可以食埋,下面仲有大量炸薯條,非常好味,雖然見到好多辣椒,但唔係好辣,第1次食呢款口味嘅辣薯條。

呢間酸菜魚有得揀雙拼唔同味😋份量超多✨.▪️姚姚酸菜魚拼蕃茄魚🐟🌶️•🍅用上新鮮鱸魚 魚質香滑無骨 而且有埋大量粉絲喺入面 份量超多辣湯底有大量辣椒同炸蒜 令湯底十分香濃 辣到會令人食上癮蕃茄味嗰邊超濃郁蕃茄湯 酸酸甜甜 仲有切左粒嘅蕃茄 感覺好健康食完辣嗰邊再食甜嗰邊可以中和個辣味又可以同時食唔同味 好滿足!▪️藤椒無骨鳳爪 ($68)酸酸辣辣嘅涼菜 加上花椒鼓油同麻油食完個咀都好麻辣🤣涼菜黎講份量都好多~▪️酸辣士豆絲 ($58)落左大量醋 又唔算好辣 好酸好開胃回味無窮😋▪️手打檸檬茶 ($38)飲落較甜好清新好似落左蜜糖嘅味道有淡淡嘅茶味 唔苦澀味道同凍檸茶唔同🤣好值得試!▪️多多桃膠椰奶 ($48)用左椰奶+姚膠,底下有埋紅豆粒不過好似飲緊紅豆冰咁🤣呢杯較為普通 但中意紅豆冰嘅要叫呢杯~.✍🏻整體:魚嘅湯底真係回味無窮!兩個人食雙拼真係食唔曬~見佢仲有水煮牛肉同避風塘大蝦都可以拼酸菜魚 真係好多選擇 唔會淨係食魚食到厭😝
呢間酸菜魚有得揀雙拼唔同味😋
份量超多✨

▪️姚姚酸菜魚拼蕃茄魚🐟🌶️•🍅
辣湯底有大量辣椒同炸蒜 令湯底十分香濃 辣到會令人食上癮
食完辣嗰邊再食甜嗰邊可以中和個辣味
又可以同時食唔同味 好滿足!

▪️藤椒無骨鳳爪 ($68)
酸酸辣辣嘅涼菜 加上花椒鼓油同麻油
食完個咀都好麻辣🤣
涼菜黎講份量都好多~

▪️酸辣士豆絲 ($58)
落左大量醋 又唔算好辣 好酸好開胃
回味無窮😋

▪️手打檸檬茶 ($38)
飲落較甜好清新
好似落左蜜糖嘅味道
有淡淡嘅茶味 唔苦澀
味道同凍檸茶唔同🤣
好值得試!

▪️多多桃膠椰奶 ($48)
用左椰奶+姚膠,底下有埋紅豆粒
不過好似飲緊紅豆冰咁🤣
呢杯較為普通 但中意紅豆冰嘅要叫呢杯~

✍🏻整體:
魚嘅湯底真係回味無窮!
兩個人食雙拼真係食唔曬~
尼間想食好耐。成日見人排長龍,都唔得閒去排。今次終於比我食到。佢個名叫「姚姚酸菜魚」必點酸菜魚。我地又加左闊薯粉&中辣。分量好多。魚味十足之餘,酸菜魚酸度全面升級!!又酸又辣,好過癮!另外,我地仲叫左麻辣香鍋:鮮蝦、脆皮肥腸、花菜、蓮藕片&豬頸肉。分量十足,又麻又辣。鮮蝦外殼炒得好乾身,蝦又夠嫩身。肥腸又正又惹味。花菜同蓮藕片唔使講,係麻辣香鍋的絕配。😍配埋杯茉莉香橙🍊,好夾又解渴! 總括來說,分量多,味道正。唔怪得甘多人排隊。唔食得辣嘅朋友仔,可以食姚姚蕃茄魚。
魚味十足之餘,酸菜魚酸度全面升級!!又酸又辣,好過癮!
分量十足,又麻又辣。

鮮蝦外殼炒得好乾身,蝦又夠嫩身。
肥腸又正又惹味。

花菜同蓮藕片唔使講,係麻辣香鍋的絕配。😍
配埋杯茉莉香橙🍊,好夾又解渴!
總括來說,分量多,味道正。唔怪得甘多人排隊。
唔食得辣嘅朋友仔,可以食姚姚蕃茄魚。
麻辣香鍋
麻辣香鍋
  • 姚姚酸菜魚
  • 茉莉香橙
2023-03-26 38 浏览
第二次打卡海港城人氣最高嘅餐廳--姚姚酸菜魚,今次試吓佢之前一直食唔到嘅姚姚蕃茄魚(蕃嚟喇)仲有香港比較少見嘅麻辣小龍蝦😍麻辣小龍蝦係大陸食過幾次,香港真係未試過,見呢度有梗係要試吓啦,店員介紹話係每日新鮮入嘅貨,果然係,好易剝殼,蝦肉夠彈牙,食得出係新鮮嘅,要咗少辣,味道啱啱好,唔會太鹹亦唔會太辣。佢有好多款lunch set,$168包主菜、小食、飯同嘢飲,選擇多、份量足之餘仲可以試到唔同嘅菜,一個人都可以嚟食。而今次我哋選擇咗蕃茄魚,佢蕃茄味好重,唔會好辣,酸酸地好開胃,底部更有大量吸收咗啲蕃茄湯嘅粉絲,非常入味。今日嘅小食係口水雞,好正宗,唔會太辣,香港人應該都食到,不得不提入邊嘅蓮藕勁好味😋飲品可以加錢轉特飲,我哋揀咗水果烏龍茶,佢仲可以揀走甜走冰,當然少少甜嘅水果茶先係最好飲嘅😎臨走前先發現佢嘅酸菜魚辣度全面升級,下次要再嚟食呀🤩

臨走前先發現佢嘅酸菜魚辣度全面升級,下次要再嚟食呀🤩

📍#姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖♡人均消費: $603 @ 2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺仍然係人氣之選,成日都大排長龍既姚姚酸菜魚,今次係第3次食,仍然都keep到質素🤓❣️#姚姚酸菜魚(2人份)💰$288大辣/加酸/少油/龍囗粉絲超級多份量,頗濃味,超級多魚肉,口味可以自由選擇,鍾意健康嘅可以叫少油少鹽,鍾意濃味嘅可以係加辣加酸,不過我哋加咗酸之後發現實在太酸,所以都建議返原味即可🤪❣️#涼拌萵筍絲💰$58蒜味萵筍絲,喺食咗咁多濃味嘅之後,呢一道萵筍絲會帶比你一個清新嘅感覺,可以重置你嘅味蕾🤭❣#四川回鍋肉💰$88送飯之選,腩肉嘅份量非常多,唔會蔥多過肉,亦都唔會太油,而且味道非常惹味,推薦❣️#姚姚脆奶💰$58脆奶外脆內軟~ 味道唔會太甜,係幾不錯既小食😋🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#姚姚酸菜魚 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖

♡人均消費: $603 @ 2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#姚姚酸菜魚(2人份)💰$288
大辣/加酸/少油/龍囗粉絲

❣️#涼拌萵筍絲💰$58

❣#四川回鍋肉💰$88

❣️#姚姚脆奶💰$58
脆奶外脆內軟~ 味道唔會太甜,係幾不錯既小食😋

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2023-03-22 49 浏览
食得辣嘅朋友仔注意‼️ 姚姚酸菜魚辣度全面升級🌶️ 唔係講笑!叫咗個小辣都好辣🥵🥵 有信心就去挑戰吓啦🤭😏 置於酸味方面適中,魚肉依舊嫩滑👌🏻 如果唔食辣呢可以食姚姚番茄魚 正式返咗嚟啦!今次仲試咗辣嘢 #麻辣香鍋 好食喎自選食材配合花生芝麻辣椒🌶️等麻辣醬料❤️‍🔥 幾十款食材可以揀(最少要揀5樣)我揀咗牛拍葉、豬耳、百頁豆腐、蓮藕、雲耳,因為麻度辣度油度全部都可以自定👏🏻👏🏻 所以口味比較適🈴️ 個人鍾意百頁豆腐、豬耳同蓮藕片,先者吸汁後者爽口👍🏻可能多咗遊客,午市都好忙吓,有啲人手不足,上菜有心理準備需時🤓#姚姚酸菜魚 #酸菜魚 #sauerkrautfish #椒麻雞 #紅糖糍粑 #麻辣 #辣 #尖沙咀 #海港城 #遊客必食

今次仲試咗辣嘢 #麻辣香鍋 好食喎

• 麻辣香鍋
  • 紅糖糯糍粑
2023-03-21 40 浏览
嚟到海港城食飯,諗住用埋啲coupon🤣見到呢間都幾多人排隊,諗住試一試!唔知大家有冇留意佢同大陸有間到幾出名嘅酸菜魚個名好似😂😂😂今次我哋兩個人淨係叫咗一個黃金脆炸小穌肉做小食~炸得香口,但係有啲肉汁😘吹住水等嘢食嚟講都可以過下口癮👍🏻另外我哋叫咗一個招牌酸菜魚拼水煮牛肉,酸菜魚應該係有一條嘅份量,因為見到有一個魚頭~魚片嫩滑無骨,而且份量好多! 仲有少少配菜,例如蓮藕,萵筍等等,美中不足係我哋唔記得咗叫薯粉😞另外水煮牛肉果變到香辣惹味,牛肉份量亦都好多,而且都醃得好入味!用埋優惠之後,價錢都幾抵食!下次可以再戰😜

唔知大家有冇留意佢同大陸有間到幾出名嘅酸菜魚個名好似😂😂😂

用埋優惠之後,價錢都幾抵食!下次可以再戰😜
  • 姚姚酸菜魚
  • 黃金脆炸小酥肉
2023-03-20 45 浏览
裝修得非常特別的一間川菜餐廳,採用了Tiffany blue的顏色來作主調,挺少女心的,但吃的東西竟然是那麼火辣辣的,真是一個強烈的對比!麻辣香鍋-田雞(55元),牛栢葉(40元),脆皮肥腸(40元),香酥豬扒(50元),寬薯粉條(40元)鍋底(48元)叫這個的好處就是可以隨便選自己喜歡的東西來吃了!鍋底沒法選辣度什麼,只有加麻加辣可選,我們就都選了,來到的辣度約平常的中辣左右,味道還不錯,吃起來又辣又麻又香,配飯不錯!田雞吃起來又脆又嫩。牛栢葉爽脆吸汁。脆皮肥腸脆中帶點爽滑又有油香。香酥豬扒份量超多,肉厚,肉質嫩。寬薯粉條挺意外,但挺不錯,軟軟糯糯,帶點焦香!四川回鍋肉(88元)份量挺大的一份回鍋肉,大量的蔥和辣椒跟炒得焦香的五花腩片混合在一起,吃起來味道香濃,帶點辣,有豬油香。爽滑的五花腩跟大蔥一起吃,剛好中和了油膩感,又增添不少香味和口感!黃金脆炸小酥肉(78元)包裹上脆漿去炸得香脆的小酥肉,吃起來外脆內嫩的,而且還撒上了辣的調味料,吃起來更惹味!而且全是肉,所以份量也挺多的!藤椒無骨鳳爪(68元)這是個冷盤小吃,跟平常的泰式酸辣口味不一樣,這味道會濃一點,吃起來是辣中帶點麻的,

田雞吃起來又脆又嫩。

牛栢葉爽脆吸汁。

脆皮肥腸脆中帶點爽滑又有油香。

香酥豬扒份量超多,肉厚,肉質嫩。

寬薯粉條挺意外,但挺不錯,軟軟糯糯,帶點焦香!

四川回鍋肉(88元)

黃金脆炸小酥肉(78元)

藤椒無骨鳳爪(68元)

這是個冷盤小吃,跟平常的泰式酸辣口味不一樣,這味道會濃一點,吃起來是辣中帶點麻的,味道挺香,鳳爪挺滑嫩,但也是爽脆的。

特級米飯(18元)

聞起來味道挺香,質感鬆軟,有飯香!