2016-01-03 1838 浏览
食夜宵就沒太高要求了,妹記大排檔也是經常被朋友帶去的,大概也知道哪些菜品比較正。 蒜泥空心菜,青菜很新鮮,不喜食素也會點一盤。 油炸鬼,不仔細想真的不會知道油炸的是什麼鬼,其實是與海棠豆腐很像,配的甜蘸料,不然會遜色很多。 妹記咸豬手,豬手的量很多,一整只豬手,鹵制的味道還不錯,竟然吃出避風塘的口感。
蒜泥空心菜,青菜很新鮮,不喜食素也會點一盤。
2015-12-29 1700 浏览
和好友閒來無事來到這裡找美食,整體還不錯,。位置也算好找。店鋪里的所有桌椅擺放都很整齊,很乾淨。黃金大蝦看上去特別漂亮,食上一口很好,香噴噴的蝦,外皮特別酥。蒜泥空心菜看上去翠綠的,不止是當天還是一直有個問題,菜有點老了,嚼起來不太舒服。花蛤炒的有點過了,不過伙頭很厲害,做出來味道不錯。唔還是鐘意清淡一些的啦。
2015-12-03
  • 黃金大蝦,乾鍋雞
又要吃大排檔,又不想坐髒髒的地方,朋友就想到了妹記裝潢很特別,把香港懷舊風都貼上牆壁打開餐牌,比我的愛店貴了一點,但仍比不少小炒店面便宜。點了兩瓶藍妹,用戰鬥碗喝是常識吧~先點了椒鹽豆腐炸粉過厚,脆而不香再點了蒜蓉炒豆苗雖然我們都夾個不停,但平心而論,雖不死鹹但味道偏重,一定要配飯蠔餅看出店家功架,當然要點了~蛋漿之間夾了香菜,是個特別的製法,口感也鬆脆,不足之處在於蠔不夠飽滿,所以無論價錢跟味道口感,不屬上品最後加點了豉椒炒蟶子用得豉椒炒,材料點會係鮮?所以吃這道是不能評鮮甜度豉椒汁也是「送飯」的朋友,蟶子口感Q彈但似乎欠了點「鑊氣」,大家在這裡大概不是想吃家常小炒吧!兩個人結帳$354,人均消費$177只能說是中規中矩,比起本地人比較適合外來旅客了
又要吃大排檔,又不想坐髒髒的地方,朋友就想到了妹記
裝潢很特別,把香港懷舊風都貼上牆壁
打開餐牌,比我的愛店貴了一點,但仍比不少小炒店面便宜。
點了兩瓶藍妹,用戰鬥碗喝是常識吧~
先點了椒鹽豆腐
炸粉過厚,脆而不香
再點了蒜蓉炒豆苗
蠔餅看出店家功架,當然要點了~
蛋漿之間夾了香菜,是個特別的製法,口感也鬆脆,
不足之處在於蠔不夠飽滿,所以無論價錢跟味道口感,不屬上品
最後加點了豉椒炒蟶子
用得豉椒炒,材料點會係鮮?所以吃這道是不能評鮮甜度
豉椒汁也是「送飯」的朋友,蟶子口感Q彈
但似乎欠了點「鑊氣」,大家在這裡大概不是想吃家常小炒吧!
兩個人結帳$354,人均消費$177
只能說是中規中矩,比起本地人比較適合外來旅客了

2015-11-07
朋友來了香港, 我們幾個決定帶他見識香港的大排檔文化! haha!! 在鬧市中的尖沙咀, 一定會想記妹記, 想用戰鬥碗乾一杯了! 星期六晚門口都是人, 我們就算攞了籌都要齊人才可以入內, 約等了20分鐘 門口在繁華路窄的馬路旁, 都要不斷地移位讓路, 其實不太舒服 但挺欣賞餐廳經過包裝, 門口有好多懷舊老香港的的相及裝飾, 而用餐的地方似學校, menu 都寫在黑板上, 而來用餐的人都是年青一輩多怕油膩不建議來這裡吃, 因為menu 上全是比較重穫氣的菜色! 最出名的小菜也是炸的我們先才了藍妹, 用戰鬥碗給朋友洗塵! 鬼馬油炸鬼: 其實是炸墨魚, 因為要令墨魚彈牙, 更加了馬碲, 配合甜醬, 真是配啤酒的好選擇! 椒鹽九肚魚: 這個魚的漿粉我覺得太多了, 而魚太細食落不夠多肉同滑....大排檔來說, 只能說很普通!咸魚茸飛天通菜煲: 這個咸魚茸不夠味道, 份量比較少! 而且煲仔菜來說, 覺得有點過濕! 不夠穫氣咕嚕雞球: 咕嚕肉是考驗一個廚是否合格, 那這個咕嚕雞球真的不合格了! 雞塊沒醃好, 外面漿粉太多, 食落不會焦脆, 番茄醬汁熬的時候掌握稀稠程度不太好, 太稀了不好看而且沒有膠
在鬧市中的尖沙咀, 一定會想記妹記, 想用戰鬥碗乾一杯了!

我們先才了藍妹, 用戰鬥碗給朋友洗塵!
藍妹 - 戰鬥碗
藍妹 - 戰鬥碗
椒鹽九肚魚
咸魚茸飛天通菜煲
咕嚕雞球: 咕嚕肉是考驗一個廚是否合格, 那這個咕嚕雞球真的不合格了! 雞塊沒醃好, 外面漿粉太多, 食落不會焦脆, 番茄醬汁熬的時候掌握稀稠程度不太好, 太稀了不好看而且沒有膠性包著咕嚕雞球!
炸完不知自己在吃什麼...
咕嚕雞球
京都骨: 反而是京都骨腩排還好, 但酸甜的控制仍有進步空間
京都骨
2015-10-31
等候时间
20 分钟 (堂食)
2015-10-31 2186 浏览
好耐都無黎過妹記 要人齊先入得既大排檔 大約等左30分鐘就入得。再來的原因是裝修比較特別吧,上次吃過又不差而且是室內坐得都比較舒服!我地都唔肚餓,可能食左下午茶的原故,所以小菜都是點香口為主的菜式。不到10分鐘全部就黎齊晒啦!-青島啤酒食大排檔梗係要飲下啤酒啦,值得一讚係妹記雪凍左啲碗,飲落去更涼快!-金莎蝦球外層的脆脆給蛋黃醬沉到林晒,而且蛋黃加得實在太多好咸..-金莎魷魚炸過既魷魚理應又滑又彈牙!相反太韌,火喉過晒火,醬汁如蝦球一樣太咸...-椒鹽墨魚咀炸得好脆好彈牙而且香香辣辣的,是伴酒好菜式,旁邊還有一碟醋,食多幾粒可以點下,可以解下膩。-飛天通菜沒特別,只是炒得比較乾身但不夠鑊氣。-豉椒炒蜆一般食開果啲就加紅椒既,咁樣食落去就惹味啲,而妹記的就只有青椒,成碟淨係食到豆豉味。香港有太多大排檔,沒有encore的理由吧!

不到10分鐘全部就黎齊晒啦!
-青島啤酒
-金莎蝦球
外層的脆脆給蛋黃醬沉到林晒,而且蛋黃加得實在太多好咸..
-金莎魷魚
-椒鹽墨魚
-飛天通菜
沒特別,只是炒得比較乾身但不夠鑊氣。
-豉椒炒蜆
香港有太多大排檔,沒有encore的理由吧!
2015-10-24
2015-08-26 4325 浏览
又到星期五晚,非常非常熱,同班中學同學gathering,雖然妹記大排檔成日都要等位,但係呢一大班人就最啱去嗰度食,又有冷氣,價錢又唔係話好貴,以前食開嘅份量都唔係話好少,一定夠晒個個都飽。我哋有一行六個人,嗌咗七個餸。分別有煎蠔餅,黑椒薯仔牛柳粒,炸大腸,豬手,炒通菜,JJ雞煲,椒鹽鮮魷。最鍾意都係佢個炸豬手,招牌菜果然係招牌菜,果然名不虛傳啊。炸到啲肉唔會太乾爭爭,食落去又唔會有好肥好油嘅感覺,另外點下佢比嘅醬汁,同個豬手非常夾。另外啲餸其實都係普通大排檔都會有大嘅餸,味道都算正常不過不失啦。不過椒鹽鮮魷啲粉就比較厚,蓋過咗啲鮮味。如果下次再有gathering都可以再嚟,不過下次來呢就要試吓佢好出名嘅戰鬥碗飲酒。見到好多人都飲搞到我心思思都想試吓!

2015-08-21 4233 浏览
呢間'大排檔'未搬之前已經聽講過話好正, 而家搬咗之後, 似乎人氣都冇變過, 依然好旺兩個人嚟到, 預咗要等位了, 不過唔駛半個鐘, 星期六尖沙咀呢啲鐘數, 算係咁嘞二人枱自成一角, GOOD~  唔駛搭枱幾好人少只可以揀啲'乜乜'推介的:黃金蝦: 稍為'立'咗少少, 不過蝦肉爽口彈牙, 唔太咸, OK乳鴿: 做得唔錯呢, 皮脆肉嫰, 正飛天通菜: 夠鑊氣, 不過就油多咗啲.嚟呢度差唔多枱枱都點啤酒的, 因為呢度會用一隻碗 - 戰鬥碗嚟飲酒~不過隻碗嚟到係熱的(消毒完~), 要攤一陣先用得雖然間舖响地庫, 但都仲好有大排檔feel, 一大班朋友嚟就最啱嘞~另外, 侍應們都好好人, 態度nice, 讚~

二人枱自成一角, GOOD~  唔駛搭枱幾好

人少只可以揀啲'乜乜'推介的:
黃金蝦球
乳鴿
乳鴿: 做得唔錯呢, 皮脆肉嫰, 正
咸魚茸飛天通菜煲
飛天通菜: 夠鑊氣, 不過就油多咗啲.

哈爾濱啤酒
不過隻碗嚟到係熱的(消毒完~), 要攤一陣先用得

另外, 侍應們都好好人, 態度nice, 讚~
2015-08-15
等候时间
25 分钟 (堂食)
乳鴿
2015-06-05 6979 浏览
久聞妹記室內大牌檔盛名,尊程試試,呢度規矩要人齊才安排入坐,靚女老闆娘喺門口做知客把關,我哋人齊唔使等就入咗去。睇緊餐牌,已有個阿姐好有耐性standby等落單,而且態度好好,我點咗脆皮炸豬手,鬼馬油炸鬼,酥炸筒蠔,呢度效率好快,話咁快菜全部上齊。鬼馬油炸鬼幾特別,墨魚滑釀油炸鬼,不愧為招牌菜,可惜墨魚滑貎似落粉太多,食落實的的咁,唔夠爽口彈牙;脆皮炸豬手,皮炸得好脆,肉好滑,唔太鹹,好正﹗隻豬手好大碟,結果食唔晒,要打包;酥炸筒蠔一碟五隻,我食咗一隻,味道好鮮,好creamy;食食吓至發覺碟碟都係炸嘢,後加咗碟蝦干豬潤浸時蔬,蝦干好靚,豬潤好「鞋」,兼且帶有血水嘅腥味,no good。整體而言,呢餐總算不過不失,但冇驚喜,同埋冇我預期嘅大牌檔鑊氣。

脆皮炸豬手
酥炸筒蠔一碟五隻,我食咗一隻,味道好鮮,好creamy;
酥炸筒蠔
蝦干豬潤浸時蔬
2015-05-26
脆皮炸豬手
酥炸筒蠔
2015-06-02 5645 浏览
男朋友成日話鍾意食小菜,今次就特登黎到妹記因為佢話未食過!坐低後男朋友對所有野都好新奇,特別係隻碗!!!冇幾耐佢就開始叫野食,椒鹽鮮魷係我每次黎既必叫!本身想叫鬼馬油炸鬼,但係得2個人,叫左就食唔到其他野,所以冇叫叫左個炸蠔,炒四季豆....野食黎得都好快,個四季豆最遲先到,因為枱面比較多野,所以就發配左邊疆!男朋友不停申手去夾 ,真係好好笑,見佢夾得咁辛苦就攞左去佢前面唔攞由自可,1攞真係差D嘔左出黎攞到佢面前我繼續食我既炸蠔,男朋友1摷碟四季豆,點知摷左隻曱甴出黎 我即刻將我個口入面果半隻炸蠔嘔左出黎停哂手,對望左成分鐘都唔識講野,之後先識叫個伙記過黎黎到我男朋友好冷靜咁叫佢自己睇,佢自己都呆左幾秒,因為係原隻同有手指咁長 佢既解釋係因為前1日做完滅蟲,天呀,唔係咁就要炒埋落去俾個客食嗎?你唔係應該蓋好哂你既野先做滅蟲嗎? 最後佢剩係CANCEL 左呢個菜我地2個亦都食唔落即刻埋單走人我仲1氣之下DEL哂所有既野食相,即刻咩HOLIDAY MOOD 都冇哂 重點係我地食左1/3先發現呢間野真係冇下次
男朋友成日話鍾意食小菜,今次就特登黎到妹記
因為佢話未食過!
坐低後男朋友對所有野都好新奇,
特別係隻碗!!!

冇幾耐佢就開始叫野食,
椒鹽鮮魷係我每次黎既必叫!
叫左個炸蠔,炒四季豆....

野食黎得都好快,個四季豆最遲先到,因為枱面比較多野,
所以就發配左邊疆!
男朋友不停申手去夾
,真係好好笑,
見佢夾得咁辛苦就攞左去佢前面

唔攞由自可,1攞真係差D嘔左出黎
攞到佢面前我繼續食我既炸蠔,
男朋友1摷碟四季豆,點知摷左隻曱甴出黎

我即刻將我個口入面果半隻炸蠔嘔左出黎
停哂手,對望左成分鐘都唔識講野,
之後先識叫個伙記過黎

黎到我男朋友好冷靜咁叫佢自己睇,
佢自己都呆左幾秒,
因為係原隻同有手指咁長

佢既解釋係因為前1日做完滅蟲,
天呀,唔係咁就要炒埋落去俾個客食嗎?
你唔係應該蓋好哂你既野先做滅蟲嗎?

最後佢剩係CANCEL 左呢個菜
我地2個亦都食唔落即刻埋單走人

重點係我地食左1/3先發現
呢間野真係冇下次

用餐时段
2015-05-22 5575 浏览
520大風大雨大日子,就梗係要食餐好,朋友選擇去妹記,原先諗住訂19:30枱,但係太遲無得訂,我和另一友人又剛可收早,我們約18:30先攞枱,諗住飲住等。我準時18:30到,諗住叫張四人枱飲住等朋友,個知客話要過半數人先放行,哦,咁我咪等吓囉,又差不多18:50,知客再溫馨提示,19:00後要齊晒人先可以入閘,我即至電友人叫佢拿拿聲跑過來,友人亦不負可託地於18:58跑到門口,知客見我們呢張四人枱咁有誠意地過咗指定人閘人數,佢話因為差不多19:00,可以幫我地問吓可否放我地入去食餐好,結果我終於可以入閘了。入到場,又未爆吖,仲好多吉枱,都唔知點解門口要咁多人係到等。朋友一身汗,拿拿臨叫雙啤酒,叫咗炸豆腐,同墨魚咀,侍應姐姐跟住就走咗去落飛順便攞酒過來。神奇的妹記又一次給我驚喜,佢地用光速過抵咗啤酒,仲有豆腐同墨魚咀。侍應姐姐來回唔駛五分鐘,佩服。炸豆腐呢,皮硬,係非常硬,內面只微溫。墨魚咀,普普通通咁。問題又再一次出現係妹記身上,佢地廚房係用光波爐吖,定光速去整碟小菜出來?話晒自封為大排檔,鑊氣全無可言,唔通係老尖食中餐等同𠱓遊客,大排檔的確唔係咁㗎。朋友到齊,再叫餸啦炒通菜,呢個肯定

炸豆腐呢,皮硬,係非常硬,內面只微溫。

墨魚咀,普普通通咁。

朋友到齊,再叫餸啦

炒通菜,呢個肯定即做,味道可以

全豬手,我們錯了,又硬,又唔暖

魚腸,只可講句唔腥

蠔煲,呢個應該都係即做

油炸酒,又係光速上枱,又係硬,又係唔暖

旬殼魚,絶對即做,呢個可以。

埋單900

我地走時仲有幾張吉枱,但門口仲係有好多人等近,究竟係廚房唔夠人吖,想控制好出品先人流管制?但真心話一句「出品差」!

卓頭係好,個搞搞個廚房先啦,搞衰晒「大排檔」個朵。

飛天通菜
墨魚咀
炸豆腐
2015-05-20
等候时间
30 分钟 (堂食)
魚腸
油浸旬殼魚
2015-05-04 5058 浏览
妹記大排檔這次,由於男友很想吃小菜,又途經尖沙咀,所以他便提議到妹記大排檔吃鑊氣小菜。來到後看到很多人在等候,由於我們只有兩個人,所以立即便有枱了!我們之前以來過數次,覺得價錢相對便宜,食物份量有大,質素也不差,所以一想吃小菜便會到妹記大排檔:)妹記大排檔處於地庫,雖然是室內的餐廳,亦有冷氣,但格局與室外大排檔沒有分別,餐廳內都是非常熱鬧,大夥人都在高談闊論,興奮地談天雪地,氣氛非常熾熱。看看餐牌選擇也不少我們今次叫了炸蠔餅、妹記炸豬手和飛天炒通菜。炸蠔餅非常大份,而且炸得十分香脆,蠔仔肉亦不少,粉漿不會過厚,配上特製醬汁,味道很惹味,唯一要挑剔的,就是有點兒過於油膩,不過叫得炸蠔餅來吃,都預料會油膩的,份量真的非常多,我倆吃不完呢!飛天通菜煲的通菜份量也是非常多,裝滿整個煲,而且很有鑊氣,調味非常濃味,不過也是比較油膩,但我們最終可以吃光這個飛天通菜煲!因為味道真的不錯呢!

妹記大排檔
2015-05-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 蠔餅
2015-04-29 4650 浏览
第一次同教會的弟兄食妹記. 由於六點半前落單就可以用午餐, 下午茶的價錢食到晚餐 , 對於身為學生的我們妹記簡直是美好的存在  落單後, 菜好快就送上黎. 我地叫嘅都係炒的菜, 炒飯, 炒麵, 炒粉. 唔理係濕炒定亁炒, 都好有大排檔風味. d飯炒得一粒粒,好有咬口. 廈門炒米, 酸酸甜甜幾開胃. 乾炒牛河唔太油, 幾多牛. 不過, d蝦唔新鮮. 而且好大碟五個人分四碟已經好飽. 仲有跟餐一罐汽水添. 埋單每人唔洗三十蚊
, 對於身為學生的我們妹記簡直是美好的存在
2015-04-03
2015-04-15 4651 浏览
數年前已經聽聞妹記得有名,不過一真的約唔成過來一試。今天跟同事無意經過發現,若果不是記起他的名字,我相信我們未必會入,因為妹記的門面很細,而且要落庫,正正如此,在自由行橫行的尖沙咀中心地帶,妹記竟然什少自由行的蹤影。地庫面積很大,我們到的時間尚早,不用等就有位坐(若果7:00到可能要等一等),妹記以小菜出名,我們點了椒鹽墨魚咀、煎蠔餅、妹記豬手和肉碎蒸茄子。椒鹽墨魚咀 : 其實看不出是不是墨魚咀,但好味就OK LA,墨魚肉質爽口。煎蠔餅 : 蠔餅煎得香口,蛋味香濃,但蠔仔就少左DD。妹記豬手 :即細豬手,炸得好脆,加上南乳醬,另有風味。肉碎蒸茄子 : 第一次食,肉碎連蒜泥放在茄子上蒸,茄子完完全索晒蒜香和肉汁味,略為咸左DD,伴飯超正。
數年前已經聽聞妹記得有名,不過一真的約唔成過來一試。
煎蠔餅 : 蠔餅煎得香口,蛋味香濃,但蠔仔就少左DD。
妹記豬手 :即細豬手,炸得好脆,加上南乳醬,另有風味。
2015-04-01
2015-04-14 4059 浏览
這天有朋友從外國回來,所以帶他們到這間充滿港式風情的餐廳享用午膳。一開始也有想過為什麼大排擋能在尖沙咀的貴鋪租生存,可能是因為地下鋪?有遊客支持?說是大排擋,在熱鬧和裝潢方面的確相似,不過卻有冷氣,也頗乾淨,和想像中不同。今次叫得比較豪,有蠔仔粥、海鮮粉絲菜煲、避風塘炒蟹,還有這裏的特色--鬼馬油炸鬼。蠔仔粥有很多蠔仔,每一口都可以吃到,入口肥美鮮甜。避風塘炒蟹的辣味不會掩過蟹的鮮味,和著濃陏的蒜香,十分好吃。鬼馬油炸鬼的確十分趣致,在油炸鬼中釀入墨魚膠一起油炸,外面香脆內裏彈牙,可惜墨魚可能不是很新鮮,不是很吃得出墨魚味。最後三人吃了400元,不過朋友十分滿意,也還值得。
蠔仔粥有很多蠔仔,每一口都可以吃到,入口肥美鮮甜。
最後三人吃了400元,不過朋友十分滿意,也還值得。
2015-04-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-04-11 5927 浏览
I love theme restaurants. I go to quite a few even when I'm traveling. Mui Kee Cookfood Stall is a restaurant that looks like a dai pai dong. Located in Tsim Sha Tsui, it's a popular place with a long queue. I've actually never been here but it seemed all my friends have and they seem to bring their tourist or new ex-pat friends here. They thought it was insane that I had never been here, so on this day, they took me here! Tonight I was the tourist!We arrived at 6 PM and there was no queue so we

We arrived at 6 PM and there was no queue so we got a table very quickly. However, as we ate, the place filled up quickly and there was long queue when we left around 9 PM.

The inside of the restaurant is set up to look like a dai pai dong, complete with plastic stools for sitting. The walls had maps of Hong Kong's transportation system. I thought that was pretty neat! Menu is in Chinese only. There is no service charge and cash only. Credit cards not accepted. Service was like a dai pai dong. No smiles but ask and they will quickly get it for you. Also, when we ordered, food came out 5 minutes later. Seriously. Five minutes later. The food was piping hot, too! How can you cook everything in 5 minutes??
Beer. We ordered Harbin beer which came in a big bottle. It was served in rice bowls instead of glasses. I don't know if it's the joy of drinking out of rice bowls and slamming them upside down when finished but the six of us ended up drinking 6 bottles of beer. This is something none of us have ever done before.
Octopus Mouth. This was really good. Fried and crunchy. Little balls of goodness.
Stir Fried Chives with Cashews and Dried Mini Fish. Chives were crunchy. Everything was crispy. There was also bits of scallop and dried shrimp as well.
Fried Squid Paste. I wasn't a fan of this as the squid paste didn't have any squid flavor at all. It just tasted like flour. But my friends seemed to love it.
Pork Knuckle. Not too salty and tasted more like honey ham. The dipping sauce was sweet and sour sauce that is usually used for roast duck or goose. Interesting that it was used here and it worked.
Morning Glory Stir Fried with Shrimp Paste. This was super oily but it was also fragrant with the shrimp paste. It was a touch spicy as well.
Stir Fried Black Pepper Beef with Green Peppers. This was a bit too spicy for me. But the beef was tender.
Oyster Omelette. Super crispy omelette with a lot of small oysters. This was a pretty good oyster omelette.
With four bowls of rice and a bottle of coke, the total came to $776. With six of us, it came to $130 per person. Pretty cheap. Portion size was generous. Dai pai dong experience in air conditioned environment. Fun to bring tourist friends.
2015-04-07