位於上水馬會道的小店首次拜訪都曾吃過藥膳雞湯差不多是每位客人必點的項目今次再訪就嚐嚐其他食物•⭐️醉香豬手凍撈麵 (油麵)⭐️秘制腩肉片⭐️鹵水豬肚⭐️凍洛神花蜜•豬手份量都不俗 每件都有酒水 味道剛好肉質彈牙爽口 製的時間都恰當還追加了秘制腩肉片 鹵水豬肚 腩肉片肥瘦相間 與鹵水豬肚同屬有嚼口爽口配上油麵 加少許辣油拌著吃😋再來一杯洛神花蜜 簡簡的一個午餐🤗•整體新店環境都不錯 座位與座位之間都很寬敞比一段米線或粉麵店坐得較為舒服
位於上水馬會道的小店
首次拜訪都曾吃過藥膳雞湯
差不多是每位客人必點的項目
今次再訪就嚐嚐其他食物

⭐️醉香豬手凍撈麵 (油麵)
⭐️秘制腩肉片

整體新店環境都不錯
座位與座位之間都很寬敞
比一段米線或粉麵店坐得較為舒服
2022-09-24 61 浏览
放假同朋友喺對面運動場打完羽毛球好肚餓喺附近搵野食埋先走見到呢間幾光猛四正 就入去試下啦招牌藥膳醉雞粉絲成個餐牌最吸引我就係呢個想要晒雞髀肉可以加10蚊轉 價錢合理一嚟到酒香味真係超重 仲有紅棗藥膳香味飲左啖湯好正 之前食過第二間個湯底太甜呢間啱我口味啲雞件份量好多 雞肉滑溜 配左個辣椒豉油點雞食一流粉絲好索湯汁好好味呀酸辣米線(腩肉 鴨血 腐竹)呢度嘅酸辣湯底同出面食過嘅唔同唔係用酸菜而係酸豆角 酸味好突出配料有韮菜 芽菜 肉碎 腩肉夠厚切跟餐加10蚊可以配凍飲菊花蜜同菠蘿青檸蜜呢啲特飲都揀得整體ok 值得一試
放假同朋友喺對面運動場打完羽毛球好肚餓

呢間啱我口味啲

雞件份量好多 雞肉滑溜
配左個辣椒豉油點雞食一流
粉絲好索湯汁好好味呀

酸辣米線(腩肉 鴨血 腐竹)
呢度嘅酸辣湯底同出面食過嘅唔同
唔係用酸菜而係酸豆角 酸味好突出
配料有韮菜 芽菜 肉碎 腩肉夠厚切

跟餐加10蚊可以配凍飲
菊花蜜同菠蘿青檸蜜呢啲特飲都揀得
整體ok 值得一試
2022-09-21 109 浏览
北區人都會知道,馬會道一帶好多餐廳~但今日我嘅目標係要食花雕雞!我自己都好鍾意自煮花雕雞湯底,所以對花雕雞湯都有一定要求🤏佢個上等藥材花雕雞窩湯底一煲起我就急不及待想試,真係好勁酒味🍷!所以要等佢再煲下揮發啲酒味先,同埋靚女店主話落埋雞肉一齊煲下之後,湯底會比較鮮甜🐔🐔落咗第一轉雞肉之後,少咗酒味,個湯真係鮮甜咗好多😍有時花雕雞湯得酒嘅苦味或者淨得鹹味...但佢哋落咗唔少紅棗,仲有圓肉,略甜嘅味道可以帶起成個湯底嘅鮮味😋😋個湯底本身無雞肉,所以另外點咗呢個農場鮮雞~係咪鮮雞真係一食就知,佢嘅雞皮食落都係好有彈性,而且唔算好肥,肉質好滑👍靚女店主話最好大滾3分鐘🔥🔥,然後熄火焗3分鐘,咁就最嫩滑好食!呢個牛坑腩已經係熟咗,所以放落去等佢吸收下湯汁已經好好味了🐮佢嘅肉唔會太韌,中間有個筋位幾爽口~母親大人喜歡吃芫茜,所以佢揀咗手工芫茜餃🙈佢話好香芫茜味好正☘,而我見佢嘅皮都幾滑~最後都要叫個田園雜菇拼菜嚟清清腸胃,佢有粟米🌽生菜🥬冬瓜之類~吸滿個湯汁,真係連豉油都唔使點~而其實我好鍾意佢個豉油,應該係製過,唔會死鹹🧂,有啲甜味,有時唔小心點多咗都無問題~呢間絕對係我想食花雕雞又唔想自己煮時
北區人都會知道,馬會道一帶好多餐廳~
但今日我嘅目標係要食花雕雞!
我自己都好鍾意自煮花雕雞湯底,所以對花雕雞湯都有一定要求🤏

落咗第一轉雞肉之後,少咗酒味,個湯真係鮮甜咗好多😍
有時花雕雞湯得酒嘅苦味或者淨得鹹味...

上等藥材花雕雞窩湯底

個湯底本身無雞肉,所以另外點咗呢個農場鮮雞~

農場鮮雞(小)

佢嘅肉唔會太韌,中間有個筋位幾爽口~

牛坑腩

母親大人喜歡吃芫茜,所以佢揀咗手工芫茜餃🙈
佢話好香芫茜味好正☘,而我見佢嘅皮都幾滑~

手工芫茜餃

吸滿個湯汁,真係連豉油都唔使點~

田園雜菇拼菜

手工芫茜餃
田園雜菇拼菜
  • 農場鮮雞
2022-09-18 74 浏览
就快秋天🍁了,是時候去以藥膳雞湯為主打菜式的餐廳,補一補身。這碗藥膳雞湯🐔非常大碗,濃濃藥材香氣,包括當歸&紅棗,還有陣陣酒香,非常吸引。木耳爽口,雞肉份量很多😍,大約 6 大件,絕對足夠,有幾件是比較嫩滑。我們配搭白飯🍚,把藥膳雞湯🐔加入白飯,滋補又飽肚!我們還點了[醉香豬手米線],四大件豬手,膠質十足,滿滿花雕酒香,醉得入味 😋。愛辣的可把雞肉&豬手蘸上免費的辣椒豉油🌶️,加添惹味。不得不提,醉蛋🥚!非常好吃!淡灰色外表是花雕酒留下的痕跡,酒香很出,咬下非常有驚喜😍,口感嫩滑,漂亮的流心蛋緩緩流出,只是 $12一隻,多吃兩隻也 OK!雖然是 藥膳雞湯 為主打菜式的餐廳,但裝修光亮,坐得舒服,不是一般舊式藥膳餐廳般古舊。

愛辣的可把雞肉&豬手蘸上免費的辣椒豉油🌶️,加添惹味。

2022-09-18 55 浏览
隔了一段時間再訪上水,樂見餐飲食店餐林立,對街坊街里老說,絕對是有口福了!在云云店家中,今日挑選了新煮意,一於來一場色香味俱全的藥膳之旅~店鋪位於大街,空間寬敞裝修簡約舒適。甫進門,一陣陣藥膳味清香直撲鼻,為良好用餐體驗拉開帷幕。店鋪採用QR點餐,菜單頗豐富,自助看圖識字,三兩下就點了招牌藥膳醉雞湯米線、白灼鵝腸、醉雞翼尖,方便快捷。與同行朋友說著說著,鵝腸先上,賣相唔錯,入口爽脆,加上淋上辣椒豉油,鋪底芽菜將鮮味辣味盡吸,整體過癮,當然亦不忘要手機打卡!正當忙著碌手機之際,頓時被藥膳醉雞米線芳郁醇香所吸引,米線份量慷慨,我們點菜時又特別點了加酒、加了一份韭菜,與本身已經豐富濃郁的雞湯、木耳、紅棗等配料縱橫交錯,味道立即昇華。雞肉肥瘦適中,入口嫩滑,雞味香濃,再呷一口熱湯,送上一口米線,感覺實在溫暖幸福!而友人點的醉雞翼尖確實是好主意,亦為這次體驗完美作結!招牌藥膳醉雞湯麵 $55醉雞翼尖 $18白灼爽脆鵝腸 $58

而友人點的醉雞翼尖確實是好主意,亦為這次體驗完美作結!

招牌藥膳醉雞湯麵 $55
醉雞翼尖 $18
白灼爽脆鵝腸 $58
2022-09-17 69 浏览
早排去左北區過周末,幾個月無黎總有新目光吸引眼球就好似馬會道的好煮意,由小鋪搬大鋪,去到時連八達通機都未安裝好,不過無影響黎食好西的客人,即使到late tea time 仍然客似雲來。-特別係佢地嘅招牌藥膳醉雞湯米線,成碗湯米線雞件分量多 仲有大量配菜食得出湯底醉雞湯雞味十足,雞件大隻又嫰滑,當然仲有啖啖 藥膳湯味, 大大粒紅棗就喺眼前趁住由夏入秋的節氣, 的確要適時進補。除咗 雞件米線仲有其他配菜可以加添魚肉春捲彈牙有魚肉香鴨血夠嫩滑-仲有手工韭菜豬肉餃,咬落啖啖 豬肉同韭菜嘅香味最後叫多杯柑桔蜜,濃郁得黎超滿足。
早排去左北區過周末,
幾個月無黎總有新目光吸引眼球

就好似馬會道的好煮意,
由小鋪搬大鋪,
去到時連八達通機都未安裝好,

特別係佢地嘅招牌藥膳醉雞湯米線,
成碗湯米線雞件分量多 仲有大量配菜

食得出湯底醉雞湯雞味十足,
雞件大隻又嫰滑,

當然仲有啖啖 藥膳湯味, 大大粒紅棗就喺眼前

趁住由夏入秋的節氣, 的確要適時進補。
除咗 雞件米線仲有其他配菜可以加添

魚肉春捲彈牙有魚肉香
鴨血夠嫩滑

仲有手工韭菜豬肉餃,咬落啖啖 豬肉同韭菜嘅香味

最後叫多杯柑桔蜜,濃郁得黎超滿足。
2022-09-15 86 浏览
藥膳醉雞相信唔少上水嘅街坊都好熟悉嫁啦。作為上水街坊今日襯WFH,專登行過嚟馬會道新鋪呢邊再試試佢暖下個身。新鋪環境更闊落舒服,坐得舒服自然食得更爽。除咗招牌嘅藥膳醉雞湯面外,店舖其實仲有唔少湯底選擇(鮮雞、喇沙同酸辣等等)招牌藥膳醉雞🐓湯面(米線)一上枱已經聞到好香花雕酒味,即刻飲一啖湯底(順囗鮮甜、酒香味濃)。個胃即刻暖笠笠。雞件份量都幾大,雞肉亦嫩口。記得點埋個辣醬油一齊食呀!配料仲有唔少雲耳都幾入味。如果想食到雞脾位亦都可以加$10轉。鮮雞🐓湯面(米線) 三餸起如果唔太好陣酒味亦都可以選擇鮮雞湯底。湯底純鮮雞味,可以按自己喜好去簡想食嘅配料(車仔面嘅模式)。今次試咗佢嘅手工韮菜豬肉餃🐖,牛腩🐂同豬大腸。特別推介手工餃,粒粒都包滿足料。可以點佢個辣醬油外,仲可以試吓佢個自制辣椒油🌶(入面加咗蒜蓉粒,惹味!)行為過嚟上水嘅大家可以bookmark 去試吓啦,支持下特式米線😉。記得睇清楚個地址呀👍🏼。

招牌藥膳醉雞🐓湯面(米線)

鮮雞🐓湯面(米線) 三餸起

• 招牌藥膳醉雞面
2022-09-11 84 浏览
做女人真係好忙🤣要護理皮膚又要調理身體年紀漸長🫣我好注重養生而食療嘅效果真係好好㗎👏🏻👏🏻「好煮意」嘅藥膳醉雞湯米線真材實料呢款招牌菜式嘅藥膳湯底不得了🤤有當歸、紅棗、木耳等等配埋好香嘅花雕酒味,真係食完暖笠笠雞肉嫩滑,酒味香濃好入味‼️木耳好爽口👏🏻👏🏻麵食可轉米粉、河粉、油麵等飲品我揀咗凍洛神花蜜跟餐+$10店員服務很好👍🏻見到我入店時曬到出晒汗🫣問我飲品要唔要多冰❤️真係好貼心除咗藥膳湯底,另有鮮雞、喇沙同酸辣口味仲有好多配料揀㗎‼️一定有嘢啱食👏🏻👏🏻
做女人真係好忙🤣
要護理皮膚又要調理身體
年紀漸長🫣我好注重養生
而食療嘅效果真係好好㗎👏🏻👏🏻

「好煮意」嘅藥膳醉雞湯米線真材實料
呢款招牌菜式嘅藥膳湯底不得了🤤

有當歸、紅棗、木耳等等
配埋好香嘅花雕酒味,真係食完暖笠笠
雞肉嫩滑,酒味香濃好入味‼️
木耳好爽口👏🏻👏🏻

麵食可轉米粉、河粉、油麵等
飲品我揀咗凍洛神花蜜跟餐+$10

店員服務很好👍🏻見到我入店時曬到出晒汗🫣
問我飲品要唔要多冰❤️真係好貼心

除咗藥膳湯底,另有鮮雞、喇沙同酸辣口味
仲有好多配料揀㗎‼️一定有嘢啱食👏🏻👏🏻
2022-09-10 70 浏览
由住在上水的大學同學推介由細食到大的一間麵店,因為我真的很喜歡醉雞有關的美食,又適逢這店最近搬到新鋪,大學同學帶我來試一試。裝修明亮有格調,有點像置身Cafe的感覺。招牌藥膳醉雞湯米線(轉雞髀+$10) $65 雞髀肉相當滑溜能大件,藥材味較為單調而酒香濃郁,米線份量相當多。淨手工韭菜豬肉餃 $42 每隻餃子都包得飽滿,有開時非常多肉汁,韭菜和豬肉的比例很平衡。醉蛋$12蛋黃流心,酒味濃郁,香料味較淡一點。瑞士雞翼4隻 $19不會過甜滑過鹹,麻油香味一流。凍菠蘿青檸蜜+$10青檸梳打(無糖)+$10

招牌藥膳醉雞湯米線(轉雞髀+$10) $65

雞髀肉相當滑溜能大件,藥材味較為單調而酒
香濃郁,米線份量相當多。

淨手工韭菜豬肉餃 $42

醉蛋$12
蛋黃流心,酒味濃郁,香料味較淡一點。

瑞士雞翼4隻 $19
不會過甜滑過鹹,麻油香味一流。

凍菠蘿青檸蜜+$10
青檸梳打(無糖)+$10
2022-09-09 56 浏览
上次去過買外賣,體驗不好,唯有比藉口話佢可能較擅長藥膳雞,而車仔麵不是他們強項...原址改了名以為執左笠,點知行過條街見到同一個名,原來細舖搬大舖,再試下係咪堅中伏。新舖好闊落,比舊舖好好多,QR自己手機落單,叫左藥膳雞河粉,十分鐘後上枱,味道還可以,有酒香,55蚊算正常啦。間野人手明顯唔夠,水吧收錢招呼都係同一個阿姐,出餐都係比較慢,旺場就危矣,整體合格,但又不致去到必食咁誇囉。

2022-09-06 48 浏览
細舖轉大舖,品質keep得到水準,環境比以往更舒適,由人手揸筆寫食咩,轉左手機落單更企理😄由以往至今,我每次黎到都淨係食招牌藥膳醉雞湯面,雞件沾上新鮮辣椒豉油很惹味,食極唔厭👍🏻 之前在上水返工,試過1星期今3次,而家起碼都要隔一個星期食1次!我鍾意加炸魚皮、午餐肉、魚皮餃,浸在湯中更加香!連湯飲晒冇味噌,唔會飲完口喝!唔係死甜果種,係慳濃香藥膳果種👍🏻😄😋食完有暖身感,秋冬更必食👍🏻😄正呀! 聞到好香,口水都流!
我鍾意加炸魚皮、午餐肉、魚皮餃,浸在湯中更加香!

正呀! 聞到好香,口水都流!
2022-09-05 52 浏览
以前呢間嘅醉雞麵一直都係我飯堂🥹晚市嘅醉雞煲亦都超正🤤夜晚行過總會飄住陣陣酒香🤤搬離北區後好耐冇食🥹🥹🥹近來發現佢終!!於!!搬出大街😍一定要番黎支持下~$55招牌藥膳醉雞湯飯🍚以前食親都係米線底,今日肚餓轉飯底變湯飯食🤤🤤🤤藥膳湯底超濃酒香🤤醉雞肉嫩鮮甜,煮得剛好熟透👍🏻雞骨充滿肉汁🤤🤤滲入淡淡酒香💯沾上辣椒豉油又係另一種風味☺️$35黃金炸骨魚皮🦴炸骨魚皮唔係度飯有😋即叫即炸,熱辣辣脆卜卜👍🏻又香又脆🤤唔會油膩🤤🤤$19瑞士雞翼🐥雞翼大大隻好靚仔🤙🏻雞肉醃得入味😋😋😋其實有睇訪問嘅應該都知呢間先係上水始祖👍🏻 由同區醉雞麵舖未開嘅時候已經食緊☺️☺️相比起另一間醉雞麵,好煮意嘅醉雞更添一份酒香🤤🤤🤤

$55招牌藥膳醉雞湯飯🍚

$35黃金炸骨魚皮🦴
$19瑞士雞翼🐥
雞翼大大隻好靚仔🤙🏻雞肉醃得入味😋😋😋
  • 招牌藥膳醉雞湯麵
  • 瑞士雞翼
  • 黃金炸骨魚皮
🤩上水這間醉香撲鼻的餐廳在中午時份把我吸引過去,除了香氣,店中裝潢更像小清新的咖啡店,坐位闊落、舒適。若然你是藥膳愛好者,這裡想必適合一群養生關注組組員共聚午餐,從一碗麵線開始調理身子~ 📍#dia_上水/ 食物 Food /☆ 招牌藥膳醉雞湯麵🐔 $65~- 轉雞脾- 粉絲底藥膳醉雞湯底固然是足料,喝下去便被那濃烈酒香充斥口腔。可能轉成了雞脾肉,即使長時間浸泡過酒的雞肉,肉質依舊嫩滑👍🏼過往亦少有將醉雞湯配粉絲底,原來這個意外的配搭帶來的衝擊很大,粉絲可謂將雞湯全部精華都吸了!☆ 醒胃酸辣湯麵🌶 $57~- 米線底- 秘制腩肉片- 鹵水豬肚- 魚腐- 響鈴有時候難免食慾不振,吃些酸酸辣辣的最開胃。這個酸辣湯米線的酸味比較重,確是有些可惜。豬肚、響鈴、魚腐頗入味的,而魚腐甚有驚喜,全都大大件~唯獨腩肉片太硬,令整碗湯麵吃下去時口感差別很大,是敗筆之處。☆ 凍柚子梳打 $28~☆ 凍百香果梳打 $28~大熱天走兩步都會汗流浹背,這兩杯飲品絕對令人透心涼🤩柚子梳打的柚子味重,而且甜度適中,不俗不俗!最喜歡百香果梳打咬到許多熱情果籽,粒粒在口中爆開的口感無比過癮🥳這一杯夏天的特飲,新鮮且不太

/ 食物 Food /

☆ 招牌藥膳醉雞湯麵🐔 $65~
- 轉雞脾
- 粉絲底

☆ 醒胃酸辣湯麵🌶 $57~
- 米線底
- 秘制腩肉片
- 鹵水豬肚
- 魚腐
- 響鈴

☆ 凍柚子梳打 $28~

☆ 凍百香果梳打 $28~

大熱天走兩步都會汗流浹背,這兩杯飲品絕對令人透心涼🤩柚子梳打的柚子味重,而且甜度適中,不俗不俗!最喜歡百香果梳打咬到許多熱情果籽,粒粒在口中爆開的口感無比過癮🥳這一杯夏天的特飲,新鮮且不太甜,消暑解渴必備💪🏻
/ 環境 Environment /

牆上有三塊橢圓鏡子🪞鏡邊透光營造出歐式簡約氛圍,整間餐廳裝潢格局偏向如咖啡店的舒適,沒半點壓迫感。鏡子旁邊還有黑色吊燈點綴,可見設計盡顯心思。

從坐位看出門外,自然光透入落地玻璃的瞬間亦不覺刺目。店舖沒有像其他店一樣使用封閉式設計,反而與戶外日光的色調達至融合效果,難怪在此進食得如斯悠哉悠哉~

/ 服務 Service /
餐廳免加一服務費。店員態度良好,下單前先介紹店舖的招牌菜。這裡還會預先查詢客人有沒有對酒精過敏,若有則介紹其他菜式。

/ 價錢 Price /
藥膳醉雞招牌湯麵的價格比同區餐廳昂貴,而且沒有包飲品,梳打單點價錢則正常。酸辣湯麵的形式跟車仔麵無異,跟餸加錢,價錢相對合理。

好煮意
新界上水馬會道178號新祥街2號地下E舖

2022-09-01 58 浏览
未食過咁難食既野 d雞好似用尼煲完湯d湯渣咁 完全唔淋 雞皮好似仲多過雞肉 份量少 間鋪明明唔full但要等半個鐘先食到 趕到食5分鐘就要走 酒味濃到好似飲緊火酒咁 店員態度亦都好差,問佢可唔可以睇下落單黑口黑面咁,好差既經驗!!

2022-08-26 79 浏览
📍好煮意📍💡上水上水都有幾間食醉雞既店,今日行過見到佢新開張,入面環境闊落仲有兩層,裝修又幾靚,又見隔離排長龍就決定入去試下佢既藥膳醉雞米先🙉估唔到咁方便有得用QR code落單Tim 🐥招牌藥膳醉雞米線($55)藥膳米線真係大大碗好足料,唔係講笑真係上枱已經陣陣藥材味,雞份量好多有6.7舊,好似食極都有,雞肉嫩滑,每碗都有幾粒甜甜地既紅棗,忍唔住飲多兩啖湯有酒香味。係我諗緊食乜隔離枱都有提我唔好叫咁多,米線雞份量都好多,果然係真🐥醉香豬手($68)一碟豬手有5舊,酒味濃帶小小甜🐥郊外油菜($18)🐥醉蛋($12)酒完全滲入蛋入面#上水 #上水美食 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #好煮意#foodiesinternationalchat #globaleats #indiandailybread
📍好煮意📍
💡上水

🐥招牌藥膳醉雞米線($55)

🐥醉香豬手($68)
一碟豬手有5舊,酒味濃帶小小甜

🐥郊外油菜($18)

🐥醉蛋($12)
酒完全滲入蛋入面

#上水 #上水美食 #美食日記 #食好西 #大滿足