2010-12-31 22 浏览
次次經過呢間鋪都有好多人買麵包今日終於忍唔住買來試下3蚊一個鳳梨包 真系好抵食食落去 個包仲暖既好cripsy~~ yum~~鳳梨包都系熱辣辣食好味D~Good!
次次經過呢間鋪都有好多人買麵包
今日終於忍唔住買來試下

3蚊一個鳳梨包 真系好抵食
食落去 個包仲暖既
好cripsy~~ yum~~
鳳梨包都系熱辣辣食好味D~
Good!
2010-12-30
2010-12-27 50 浏览
心癮起,又諗住去試o的高排名店舖,就挑今天去拜會久久仲未前往o既奇趣餅家都有少少難搵這店舖的所在香蕉糕,一向是my 飛佛。淨係打開個袋已經聞到好強o既香蕉糕獨有氣味。食落好鬆軟,又香甜,粉o既濃度剛剛好細光酥餅,又係好香甜,食落唔糊口或乾爭爭,o係office 頂肚一流紅荳燒餅,呢個超正!口感軟糯,不失煙韌,不太甜。不過隔o左一日就無咁好食牛耳,家陣好似無咁鍾意食牛耳,好似唔夠鹹,食得多個口會寡寡o地,但隔o左幾日都仲脆就真係堅夾埋都只不過係三四十元,超值
都有少少難搵這店舖的所在

夾埋都只不過係三四十元,超值
2010-07-21
2010-12-12 18 浏览
這次第三次吃紅豆燒餅了,不過今次有點失望,本來看到它的size比我之前食過的大,可是這次不夠煙un,看來粉團的水份多了點。不過它勝在熱騰騰的,把我冰凍的手暖起來,而且紅豆涵仍是那麼的不甜膩。下次我都是會再食它的!

下次我都是會再食它的!
2010-12-11
  • 紅豆燒餅
2010-11-28 153 浏览
For $3 a piece, the red bean pan fried pastry was really good. It was bigger than I expected, so by the time i finished, I felt like it was a little too filling and sweet. I also got the mini egg tart, but it was a little cold. I plan to stop by again to try some of the other traditional pastries since I'm a fan of traditional pastries.
2010-11-28
2010-11-24 17 浏览
早幾年好少行花園街...早排因為Crumbs開始多左行呢邊..之後返屋企同呀媽講過呢間野..從呀媽口中就得知呢間算係幾出名;又幾傳統既老牌餅店咁岩琴日同男友仔行旺角..佢咁岩又想黎行呢頭陪佢行完..臨走醒起呢間餅店..就捉左佢黎呢度買野食~!男友不愛甜食;於是淨係買左個紅豆燒餅試下~見佢岩岩拎出黎;應該係新鮮出爐的;D一拎上手係暖暖的 味道應該很不錯~燒餅算係好多餡;剛剛好!! 餡料吾係一味得個甜字 味道剛好$3算係抵食~因為買戈陣趕住走..無時間睇下仲有咩好食~有機會一定返黎再試=]
早幾年好少行花園街...早排因為Crumbs
開始多左行呢邊..之後返屋企同呀媽講過呢間野..
從呀媽口中就得知呢間算係幾出名;又幾傳統既老牌餅店

咁岩琴日同男友仔行旺角..佢咁岩又想黎行呢頭
陪佢行完..臨走醒起呢間餅店..就捉左佢黎呢度買野食~!
男友不愛甜食;於是淨係買左個紅豆燒餅試下~

見佢岩岩拎出黎;應該係新鮮出爐的;D
一拎上手係暖暖的
味道應該很不錯~

燒餅算係好多餡;剛剛好!! 餡料吾係一味得個甜字 味道剛好

$3算係抵食~因為買戈陣趕住走..無時間睇下仲有咩好食~
有機會一定返黎再試=]
2010-11-23
2010-10-09 27 浏览
今天下午逛街經過, 見到有豆沙燒餅賣, 當然要買件嘆下. $9 有3件. 價錢相當實惠. 拿上手, 熱喇喇的, 抵讚! 一咬下去, 軟糯無比, 豆沙甜度適中, 好味道哦!!! 後記: 有好野食當然要與家人分享, 拿回家已經過了1小時, 想不到豆沙燒餅還是暖的, 真的十個讚哦!

抵食豆沙燒餅 (3件$9)
2010-10-09
外卖自取
抵食豆沙燒餅 (3件$9)
  • 豆沙燒餅
2010-10-06 29 浏览
不嬲有食呢度嘅 光酥餅同豆沙燒餅, 行過見到好多人都買蛋撻仔, 我就順手買埋椰撻仔.好耐無食過呢度嘅 蛋撻仔同椰撻仔. 保持水準, 依然香口. 送咖啡真的不錯. 一打都只係 $16!其實這些舊式餅舖, 買少見少, 真係要食多 d 支持一下!

其實這些舊式餅舖, 買少見少, 真係要食多 d 支持一下!
2010-10-02
  • 蛋撻仔
  • 椰撻仔
2010-08-21 22 浏览
三長水遠去買咸老婆, 點知臨近中秋, 冇得賣,見到有人買雞仔餅, 咪買來試下, 點知吾好味....其實見到佢咁燶都知吾好食, 但又一場來到, 得返雞仔餅, 咪買下囉, 本來諗住買十蚊, 點知老板娘話十四蚊啦...-.-'' 然後買了包光酥餅一包, 8蚊, 都OK啦, 吾太甜仲好吃....-.-''始終覺得佢D咸老婆好吃, 其餘都係附屬品
三長水遠去買咸老婆, 點知臨近中秋, 冇得賣,

始終覺得佢D咸老婆好吃, 其餘都係附屬品
2010-08-21
  • 咸老婆
2010-08-18 48 浏览
迷你光酥餅: 好食,,不過唔夠乾 & 好甜. 冇咁甜會好味D豆沙燒餅: 依然係咁好味,,食幾多都唔會厭迷你蛋撻: 新鮮出爐,熱辣辣,,很好吃,,,蛋漿夠多.. 摩囉酥: 糖冬瓜饀,,似老婆餅,,,,不過我鐘意摩囉酥的外層多D. 食食下會開始覺得好甜,,,冇咁甜應該會仲好味
豆沙燒餅: 依然係咁好味,,食幾多都唔會厭

迷你蛋撻: 新鮮出爐,熱辣辣,,很好吃,,,蛋漿夠多..

2010-08-18
  • 摩囉酥
  • 迷你蛋撻
  • 豆沙燒餅
香蕉糕真係勁難食,,咬下去''沙沙''聲,,睇真D裏面原來係一大堆未溶的沙糖,,食完第一啖已經想丟左佢,,,,,,我咁鐘意食香蕉糕都覺得勁難食.....我都未見過D香蕉入面可以有一大堆未溶的沙糖,,,仲要係每一啖都好似食緊一大堆沙糖入口,,,千萬不要試,,真係超超超難食豆沙燒餅--很好吃,,食幾多次都覺得好味呢間都係燒餅都好味
香蕉糕真係勁難食

豆沙燒餅--很好吃,,食幾多次都覺得好味

呢間都係燒餅都好味
2010-08-17
2010-08-12 25 浏览
食完午飯,經過見到有新出的「公仔餅」十蚊三個,當然不假思索地要了公仔有大肚佛、舞獅和魚影相前先忍不住偷吃了條魚其他用手機影有點矇矇的公仔餅味道有點像棋子餅沒有餡,但咬下去很香甜,像是麥芽糖和蜜糖那樣實在太好吃啦,搞到我吃完飯後又吃了三個餅死啦咁食法,下次見到奇趣要繞路走才行啦
食完午飯,經過見到有新出的「公仔餅」
十蚊三個,當然不假思索地要了

公仔有大肚佛、舞獅和魚
影相前先忍不住偷吃了條魚

其他用手機影有點矇矇的

公仔餅味道有點像棋子餅
沒有餡,但咬下去很香甜,像是麥芽糖和蜜糖那樣
實在太好吃啦,搞到我吃完飯後又吃了三個餅

死啦咁食法,下次見到奇趣要繞路走才行啦
2010-08-12
2010-08-11 275 浏览
鋪中售賣的餅點雖是老餅, 售餅和製餅員亦年長, 不過它們仍有強大的吸引力, 叫人紛紛來光顧。店鋪內的擺設十分簡單, 就是兩旁放著香氣四溢的中式餅點, 有燒餅、香蕉糕、牛耳仔、光酥餅、合桃酥等等。店前常常被人圍著, 場面絕不比台茶店輸蝕。所謂「少食多滋味, 多食壞肚皮」, 在芸芸餅點中選了2款餅點 紅豆燒餅 ($3一個, $13五個)燒餅和紅豆燒餅放在竹籬上, 好讓熱氣得以流走, 熱氣不會凝成水而影響到燒餅皮燒餅雖然不是新鮮出爐, 但仍然暖暖的, 這也是進食燒餅的最佳溫度紅豆燒餅上鋪了白芝麻粒, 半透明的糯米皮透出了內裡飽滿的紅豆餡糯米皮非常煙韌卻不會黏口, 亦不會咬不斷紅豆餡的份量絕不欺場, 每一口也會吃到糯米皮和甜甜的豆沙加上少香過的白芝麻, 令燒餅更添一份香口的味道, 好味! 光酥餅粒 ($8)每粒也大小不一, 這證明是人手製的, 不是機器造光酥粒不會過份結實, 仍保持鬆化, 可惜內裡不夠乾身甜甜的味道, 教我一口接一口, 不消一會就食光了一包120g, 成份只有麵粉, 雞蛋跟糖, 則可弄成這可口小點, 不得不佩服古人的智慧這些售舊式老餅的店鋪買少見少, 一來鋪租地價日漸昂貴, 二

紅豆燒餅 ($3一個, $13五個)
糯米皮非常煙韌卻不會黏口, 亦不會咬不斷
紅豆餡的份量絕不欺場, 每一口也會吃到糯米皮和甜甜的豆沙
加上少香過的白芝麻, 令燒餅更添一份香口的味道, 好味
!
光酥餅粒 ($8)
每粒也大小不一, 這證明是人手製的, 不是機器造
光酥粒不會過份結實, 仍保持鬆化, 可惜內裡不夠乾身
甜甜的味道, 教我一口接一口, 不消一會就食光了

這些售舊式老餅的店鋪買少見少, 一來鋪租地價日漸昂貴, 二來有不少舊區重建, 因此被逼結業; 相反滿街也是過江龍台茶店, 難道本土飯真的不及隔籬飯香?
老字號
紅豆燒餅
飽滿紅豆餡
光酥餅粒
2010-08-10
5 分钟 (外卖自取)
老字號
紅豆燒餅
飽滿紅豆餡
光酥餅粒
  • 光酥餅
2010-08-04 27 浏览
上開飯都見這家餅店有好多好評... 一直都想試試!今日居然唔覺意咁經過.... 咁點都要買一個試試!紅豆燒餅 - 熱辣辣, 表面有小小脆, 外皮煙煙韌韌,紅豆餡又唔怕太甜. 正!!下次再去試下其它餅先!
上開飯都見這家餅店有好多好評... 一直都想試試!
今日居然唔覺意咁經過.... 咁點都要買一個試試!
下次再去試下其它餅先!
2010-08-02
  • 紅豆燒餅
2010-07-18 20 浏览
早聞旺角有這一間隱世奇店,在一個假日的下午,終於有機會前來一試。去到的時候發現實在有不少人已在外面購買,在窄窄的街道中更見擠迫。由於網友的推介,便要了一個紅豆燒餅,其外皮煙韌非常,內餡的紅豆則不會過甜,甜味適中,配合得非常好,值得推薦。

2010-07-08 63 浏览
在旺角其實有很多隱世的小吃、餅店及茶記,滿載了香江的風味,如這家奇趣餅家,正正就是一個活寫照,是活寶!也不要談食物的質素,光是看看店員的效率及表面漠不關心的態度,就知道了,那男店員非常有效率幫我夾了餅及收了錢之後,就又回飯枱吃飯,因為這時正是他們的食飯時間。是日看到很多的地道餅食,如果奇華說自己就是香江餅食中的手信,我相信奇趣更具代表性,光是看那塊比面還要大多個圈的光酥餅就可見一斑,而我和女友在云云餅食之中選了數款餅食,包括光酥粒、雞仔餅、牛耳朵及紅豆燒餅。先談光酥粒,其實即是大家熟悉的光酥餅的細粒版,吃起來當然是乾身,但乾得來餅身仍然鬆軟有點彈性,比較乾爽,但由於雞蛋下的份量不會多,所以當然不會有雞蛋味,反之主要也是麵粉及糖帶來的甜味,吃得多也真的挺甜的。牛耳朵細細片,卜卜脆,用來睇波喝啤酒也不錯,至少是要比吃薯片經濟得多,用上了牛肉香粉及南乳做成的脆餅,牛肉的味道倒不太覺,但南乳味就真的沒可能吃不出,所以入口鹹香美味,絕對是不錯的傳統小吃。紅豆燒餅是眾多燒餅之中的一員,燒餅入口軟糯有嚼勁,煙煙韌韌的很是不錯,加上甜度適中,絕不會蓋過了紅豆蓉的甜香,入口一陣的紅豆味,但這個紅豆餡是出

紅豆燒餅是眾多燒餅之中的一員,燒餅入口軟糯有嚼勁,煙煙韌韌的很是不錯,加上甜度適中,絕不會蓋過了紅豆蓉的甜香,入口一陣的紅豆味,但這個紅豆餡是出奇的滑溜,那些豆粉,即所謂的豆沙搓得全融入了豆沙餡之中,所以整體來說很是美味。

雞仔餅也是我們廣東人會做的小吃,用上了南乳五仁搓成餡,再加點用糖腌過的肥豬肉,再用餅皮包裹烤烘,餅皮吃起來實在不太夠脆,酥味這一環是不合格的,始終餅食也是要新鮮出爐才會好吃,但入口之後,那餡就徹底的征服我的味蕾,入口極有鹹香,豐腴甘香,咸中帶甜,吃得人滿口油香,味道很好呢!

另外還有老婆餅、香煎糕、蛋撻及椰撻等食物,全都很是抵食,所以也見到來買買餅的人真的多得迫得店外一時水洩不通,希望店家能堅持下去,為香江留下這些味道。
滿載了香江的風味,是活寶!
大量的雞仔餅
大量的椰撻仔
大量的牛耳朵
大量的燒餅
光酥粒其實即是大家熟悉的光酥餅的細粒版
光酥粒乾得來餅身仍然鬆軟有點彈性
牛耳朵卜卜脆,吃出南乳味入口鹹香美味
餅皮吃起來實在不太夠脆,酥味這一環是不合格的
雞仔餅入口極有鹹香,豐腴甘香,咸中帶甜
燒餅入口軟糯有嚼勁,煙煙韌韌的很是不錯
紅豆餡是出奇的滑溜,入口一陣的紅豆味
2010-07-04
1 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)
滿載了香江的風味,是活寶!
光酥粒乾得來餅身仍然鬆軟有點彈性
牛耳朵卜卜脆,吃出南乳味入口鹹香美味
雞仔餅入口極有鹹香,豐腴甘香,咸中帶甜
燒餅入口軟糯有嚼勁,煙煙韌韌的很是不錯
紅豆餡是出奇的滑溜,入口一陣的紅豆味
  • 紅豆燒餅,牛耳朵,雞仔餅