超人氣海景韓國餐廳 我相信只有LCX 奇納百川能擁有當然不能錯過 一邊看海景一邊吃韓國菜店內人流很多用餐時間有九十分鐘如果有幸 坐在近窗邊的位置就可以觀看維港的景色位置舒適寛落 上菜速度很快。。食物方面 炸雞 沙律 煎餅 烏冬 飯卷 米酒樣樣都有➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🫓海鮮煎餅 $128煎餅餅底 煎至煙煙韌韌不會很厚粉配料是海鮮雜錦 熱辣辣的煎餅配上辣醬汁 不錯🍝三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $118海膽忌廉醬濃稠 均勻黏上烏冬令烏冬口感滑溜 惹味 不會太膩表面有三文魚子 魚子鮮甜 再配有兩片海膽可惜海膽有點腥🍙韓式牛肉包飯卷 $108韓式飯卷 健康之選飯卷上有多種蔬菜 如紅蘿蔔和青瓜 黃瓜中間會夾上牛肉旁邊的韓式辣醬更添口感🧃富士蘋果香梨乳酪 $72承認是被名字所吸引了喝下去很香蘋果味 而且帶淡淡的梨香香感覺好清新 表面有蘋果乾跟粟米片作裝飾 味不太甜既 選款推! ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
超人氣海景韓國餐廳

喝下去很香蘋果味
而且帶淡淡的梨香香
感覺好清新
表面有蘋果乾跟粟米片作裝飾
味不太甜既 選款推!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
今日同屋企人出尖沙咀行街順便去睇吓有咩聖誕禮物,發現到原來L C X裏邊有一間韓國菜仲可以望到海景好舒服,所以就去咗試吓啦!一入去就已經俾佢個炸醬拌烏冬吸引住當然要要返個試吓先啦。另外叫咗韓式醬油元蹄,海鮮炒粉絲,同埋一份煎餃子。韓式醬油元蹄即係我哋平時見到嘅豬腳,豬個入口都好結實,而且醬料味道好特別,應該係特登溝咗韓國嘅包肉醬同埋芥末,配合返QQ嘅外皮不錯吃。煎餃子入口脆卜卜,就算隔咗一段時間食外皮都唔會淋晒,餡料裏面有高麗菜韭菜豬肉同埋粉絲,都幾Juicy㗎。韓國炸醬烏冬好特別,入口帶一點鹹,不過有清爽嘅青瓜是中和返所以都唔錯,佢嘅烏冬唔會炒到爛蓉蓉,而且帶子超級大粒,作為主食都唔錯㗎。海鮮炒粉絲係我個人超級推介,炒粉絲入口超級惹味,未食入口已經聞到好香嘅麻油味,而且海鮮都好多,配合返口感QQ嘅韓式粉絲超級正 !另外我哋都叫咗兩杯嘢飲,兩杯都好出色㗎!菠蘿椰子沙冰入口清爽。甜橙蜜糖梳打蜜糖味好突出,配上奇亞籽,入口清新之餘仲可以減肥,來講我覺得餐廳嘅食物質素都唔錯,而且仲要對住個咁靚嘅維港大海景,黃昏喺度食嘢真係一流,大家如果有興趣都可以去試吓㗎!

• 奇 納 百 川 •🐿某次係海港城等牛角時發現呢間冬菇頭妹妹韓國餐廳除咗韓式既食物之外 仲會有日式、西式元素既食物選擇環境舒適 有3張近窗邊枱仲可以望到維港景色添٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🍯蒜香蜜糖炸雞 💰$188份量大約係8-9隻原味炸雞 再加蒜香蜜糖醬可以將醬淋上炸雞面 又或者點住點住食都得蒜香蜜糖醬既生蒜味十分之重 甚至蓋過咗蜜糖既味炸雞上枱時熱辣辣 某啲位會比較滑嫩 但某啲位就有小小鞋-🍜三文魚子海膽忌廉醬烏冬 💰$188 呢款係最近幾hit既一款烏冬 係用海膽忌廉醬撈烏冬另外配上大量三文魚子同三片海膽 增添烏冬既鮮味整體嚟講 海膽醬既味道都算濃幾creamy 而且烏冬有咬口-🍓百川莓莓 💰$72超重香濃士多啤梨紅苺味奶昔 而且味道唔假 唔會死甜 濃到好似飲緊士多啤梨味雪糕 仲會食到士多啤梨籽夠哂大杯 為減低罪惡感 建議兩個人share就最好啦-📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX34號舖

• 奇 納 百 川 •
🐿
某次係海港城等牛角時發現呢間冬菇頭妹妹韓國餐廳
除咗韓式既食物之外 仲會有日式、西式元素既食物選擇
🍯蒜香蜜糖炸雞 💰$188

夠哂大杯 為減低罪惡感 建議兩個人share就最好啦

📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX34號舖
百川莓莓
2021-12-12 22 浏览
🐖韓式醬油元蹄 $138-韓式醬小小辣加上面豉醬味 調得出色👍🏻-元蹄有彈力 不錯的冷盤🍗奇太郎原味炸雞(配鐵板芝士) $198-鐵板芝士係重點🧀 芝士控一試包愛上-芝士可以拉到天花板咁高-炸雞算幾嫩口又夠香脆-卷芝士食極邪惡又好味😋🥑牛油果香蕉乳酪 $72-舒服順滑 沒有冰粒-牛油果味無香蕉咁突出-仍有少許乳酪及牛油果味🥭香芒白桃乳酪 $72-相對牛油果香蕉乳酪甜一點-同樣入喉舒服 -有芒果果肉總括而言,呢間韓式店個景真係一流,坐得又舒服,食物都唔錯👍🏻👍🏻
🐖韓式醬油元蹄 $138

-相對牛油果香蕉乳酪甜一點
-同樣入喉舒服
-有芒果果肉

2021-12-11 52 浏览
Ocean Terminal 行過見到呢間,望入去見到好似OK咁,就入去坐低食。入去食嘢好似係有時間限制,打開個menu睇,叫咗個海鮮煎餅、慢煮雞沙律、同埋之後加左個original 炸雞。首先個海鮮煎餅,做乜嘢啲粉硬到食年糕咁,都唔似menu張相咁(有興趣可以去openrice餐牌個位睇吓)。食咗一嚿覺得唔對路,冇食到。慢煮雞沙律嚿雞似入膠袋低溫恰嗰隻,其實比少少心機煎下個面先上碟會好好多。原味咋鷄食到有雪藏味,再加油益味…🤦🏻‍♀️
原味咋鷄食到有雪藏味,再加油益味…🤦🏻‍♀️
慢煮雞沙律
海鮮煎餅
原味炸雞
2021-12-11 23 浏览
朋友話見到海港城有間新開韓國菜望落唔錯,就叫我搵日同佢試下!去到餐廳,都見到好多人入座,而且餐廳裝修都幾簡約!但最正既望到好靚既海景😍😍🌯紫菜包飯 HK$108紫菜包飯的確有少少失望,入面啲配菜都煮得幾硬,而且成個飯都冇乜調味,食落都有啲乾!🍜韓式炒粉絲 HK$128粉絲都幾唔錯,但味道就有啲似乾炒牛河!但係都算幾入味!🍱豬肉定食 HK$138豬肉定食包左前菜,白飯同埋鐵板!鐵板既肉都算幾入味,但係青椒紅椒味太濃😂😂😂而白飯真係乾身咗啲🥓餐肉條 HK$68男朋友見到呢個菜式勁興奮,因為真係好邪惡!可惜大家都覺得午餐肉條炸得好乾身!欠缺左Juicy既口感!

🌯紫菜包飯 HK$108

🍜韓式炒粉絲 HK$128

粉絲都幾唔錯,但味道就有啲似乾炒牛河!但係都算幾入味!

🍱豬肉定食 HK$138

🥓餐肉條 HK$68

2021-12-11 34 浏览
侍應態度極差,好像不憂沒有生意。拿票機即使大力㩒掣也沒有出票,向門口帶位職員㝷求幫忙,只見她不但沒有幫忙,還呼渴我更用力㩒。等了30分鐘終於有位,獲安排坐於窗口位。點餐食時,因場內音樂不能聽到侍應說那種食物賣完,女侍感當場黑臉和面露不悅。食物質素不算太差,但$620吃粉絲、年糕這種食物實在不合理。我只能說「只此一次,下次一定不會再來」。如此服務態度,只能祝福貴店客似雲來,生意興隆。
2021-12-11
《奇納百川》次次行LCX 都會見到呢間有個好sharp好串既公仔🤣 幾吸晴,原來係店主自家設計既「奇太郎」🤣 係一間韓國餐廳~ 今日就同朋友入左去試下❤️ 佢有幾個位係望到海景幾靚!🍭醬油炸雞配大蔥($198)佢有幾款炸雞都幾吸引~ 不過因為成日食蒜香蜜糖,所以今次就試下醬油配大蔥!佢地炸雞特別之處係醬油同大蔥係另上等你自己加!想講佢地醬料既調味絕對出色過主菜🤣 炸雞啲肉唔算嫩滑,全靠醬油救返🤣🍭明太子蛋卷紫菜包飯($108)明太子粉絲表示未食過明太子韓式roll🤣 佢啲飯係明太子隻色好吸引🤣 另外有一碟明太子醬俾你點,又係出色既醬🤣 一定要夾埋一齊食!🍭煎餃子($68)其實佢有個炸午餐肉條小食都幾吸引!不過我地叫左炸雞驚太肥所以就點煎餃子!個餡都唔錯但冇咩味,又係全靠佢個辣辣地既餃子汁救返🤣🍭冰檸蜜桃($72)呢個好好飲!係沙冰嚟不過好快就溶晒🤣 蜜桃味好出,成杯好清新,配嘢食好岩呀❤️

《奇納百川》

🍭醬油炸雞配大蔥($198)

🍭明太子蛋卷紫菜包飯($108)

🍭煎餃子($68)

🍭冰檸蜜桃($72)

2021-12-10 41 浏览
海港城食飯都知道會比一般韓國餐廳價格略高但味道就真係太過強差人意1) 蒜香炸雞 5/102)帶子炸醬麵 3/103)五花腩沙律 6/10食完都知道唔會有下一次下午時分服務還好有主動倒水
海港城食飯都知道會比一般韓國餐廳價格略高
食完都知道唔會有下一次
下午時分服務還好有主動倒水
2021-12-09
2021-12-09 52 浏览
老實講呢間餐廳我期待咗好耐 而且我覺得佢裝修得好靚 啲嘢食感覺都唔錯㗎 不過去到先發現佢同海港城其他餐廳嘅質素爭好遠 食物價錢偏貴 但係食物質素比普通餐廳差 想行新派路線但又設計啲野食質素吾好🤨-🧏🏻‍♀️溫馨提示:建議大家可以吾洗去 啲個價錢可以食到更高質 而且更飽嘅野食 而且啲態度都麻麻地 本來book左 跟住佢叫我出面等等 但又無解釋有人執緊枱 又見到有其他人入去-▪️ 三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188▪️ 蒜香蜜糖炸雞 $188▪️ 海鮮煎餅 $128▪️ 韓式牛肉包飯卷 $108▪️ 蕃薯條配柚子蜜糖醬 $58▪️意式雪糕咖啡 $58▪️肥納百川 $72▪️百川莓莓 $72#三文魚子海膽忌廉醬烏冬首先,介紹成個晚餐最好食先,欣賞佢食材新鮮,不過因為煮法都非常著通,所以無咩特別,似屋企鳥冬撈汁。不過三文魚子好新鮮,食落口有魚子鮮甜味道,而海膽好大片,吾會有腥味,忌廉醬汁都偏濃稠,醬汁可以完全均勻撈係鳥冬到,不過佢呢個價錢就無咩驚喜。#蒜香蜜糖炸雞總共有7件雞 ,Size係比出面平時食開韓國炸雞細件,似雞粒Size😶,蜜糖炸雞完全同出面唔同,平時係炸雞鋪滿醬汁,但呢到竟然蘸醬食,禁同普遍炸雞一樣,
▪️ 三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188
▪️肥納百川 $72
▪️百川莓莓 $72

#三文魚子海膽忌廉醬烏冬

#蒜香蜜糖炸雞
總共有7件雞 ,Size係比出面平時食開韓國炸雞細件,似雞粒Size😶,蜜糖炸雞完全同出面唔同,平時係炸雞鋪滿醬汁,但呢到竟然蘸醬食,禁同普遍炸雞一樣,而且更加吾入味,個蒜香蜜糖醬味吾重,有少少似生蒜加好甜糖漿,而且炸雞嘅肉好乾身,配埋醬汁成個油膩感好重。

#海鮮煎餅
又係一樣同想像吾同嘅野食,正常嘅海鮮煎餅會有葱同埋吾同海鮮碎粒做饀料,然後一齊煎,但佢就用京葱呢鋪表面,裡面加好少量饀料煎😕饀料只有超細粒蜆肉同埋魷魚,仲有好重蒜蓉味,掩蓋海鮮味,無咩饀料但係價錢就定得貴。煎餅面頭有少少焦,但入面好似未熟,食落去好似成口粉漿禁。

#韓式牛肉包飯卷
飯卷包得好吾實,基本夾起就散,食到好污糟,而且饀料同埋飯散曬禁食😫😫牛肉食落去都有少量筋位,配埋佢放過係雪櫃嘅飯粒,咬落去好凍,口感好差,而且韓式飯卷好重要嘅麻油味完全無,亦都吾係用咩新鮮牛肉,牛肉味完全食吾出。

#蕃薯條配柚子蜜糖醬
蕃薯條外層炸得都脆口,吾算好熱,微溫狀態。佢吾太重蕃薯味,無我平時食蕃薯條嘅蕃薯甜味,而柚子蜜糖醬,柚子嘅酸酸甜甜味重,但都係完成食吾到蜜糖味。佢兩者吾太夾,好似未調好味嘅感覺,不過價錢叫正常,我尚叫接受到🤮

#意式雪糕咖啡
一杯濃縮咖啡,配兩球雲尼拿雪糕。濃縮咖啡似平價三合一咖啡,而雲尼拿雪糕略甜味,食落口會失去左濃縮咖啡精髓,得雪糕死甜味。

#肥納百川
啲杯朱古力奶昔,係偏甜朱古力奶昔,而本身我以為朱古力味會好濃,但淨係得死甜味,而且係用啲cheapcheap地嘅朱古力糖漿,面頭鋪左棉花糖做裝飾,不過佢淨係比飲管我,匙羹都無比我😢😢一間行高級路線餐廳,對呢啲基本野都做吾到。

#百川莓莓
啲杯就士多啤梨奶昔,裝飾以士多啤梨,飲落去奶昔似用真嘅士多啤梨整🍓,飲到有籽係入面,不過都慣例偏太甜,賣相幾岩打卡。
—————————————-——————-—————-
📍Location
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX34號舖

🕙Business hours
星期一至日
11:30 - 22:00
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-12-09 26 浏览
新派韓國菜🇰🇷• 奇納百川.奇納百川 : 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX34號舖. ❤️三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188: 海膽幾鮮甜大條😆 忌廉醬好creamy好濃味❤️ 有好多三文魚子,增添口感😚 烏冬彈口煙韌,好想encore🥰.⭐️我不是炸雞 $188: 甜米酒焗雞好嫩滑juicy,用甜米酒調味好特別😝 份量都幾多😎 .⭐️薯格配香辣蛋黃醬 $58: 薯格新鮮炸起好完整,香脆內軟🤗 配香辣蛋黃醬好惹味😋
新派韓國菜🇰🇷• 奇納百川
奇納百川
: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX34號舖
❤️三文魚子海膽忌廉醬烏冬 $188

⭐️我不是炸雞 $188

⭐️薯格配香辣蛋黃醬 $58
: 薯格新鮮炸起好完整,香脆內軟🤗 配香辣蛋黃醬好惹味😋

2021-12-08 67 浏览
前2日話要食呢間,見openrice已經冇得約,就打去試下得唔得,結果book到晚上8點3位。一入座被安排到海景位,正呀! 三文魚子海膽忌廉醬烏冬 一上枱,賣相好靚!不過味道就一般,味道係有啲乾炒河味道,之後配番啲海膽撈烏冬食就好啲。 奇太郎原味炸雞 (鐵板芝士)炸雞係冇骨,但個人鍾意有骨炸雞。鐵板芝士上到枱仲好“滾”,即刻沾炸雞上去有“拉絲”效果,打卡一流。番薯條配柚子蜜糖醬番薯條好甜幾好食,配柚子蜜糖醬幾特別。 不過唔建議沾太多醬,會搶左番薯條原先既味道。 太郎花生BB足料香蕉蓉和花生,會有飽肚感。肥納百川濃濃既朱古力,十分邪惡。士多啤梨紅莓乳酪比相像中清淡莓味,飲落較健康。
一入座被安排到海景位,正呀!

奇太郎原味炸雞 (鐵板芝士)

炸雞係冇骨,但個人鍾意有骨炸雞

太郎花生BB

足料香蕉蓉和花生,會有飽肚感。

肥納百川

濃濃既朱古力,十分邪惡。

士多啤梨紅莓乳酪
士多啤梨紅莓乳酪

比相像中清淡莓味,飲落較健康。
2021-11-23
肥納百川
  • 奇太郎原味炸雞(鐵板芝士)
2021-12-08 51 浏览
LCX Chill住嘆韓菜午市黎到,直望住個海景,不得了Shopping完,叉電好hea處Chill 住飲特飲食炸雞醬油炸雞加鐵板香蔥$198份量都好多下,每件size中上炸雞粉薄,肉汁juicy,原味係少少鹹香夾住香蔥,一啖雞,一啖蔥,好好食惹味泡菜煎餅$108又係大大份,估佢唔到,餅底係厚身少小,入面海量泡菜啖啖都係,最正係配個沾汁沾汁入面都有泡菜呀呀呀~少少辣加泡菜同魚露鹹香,好正菠蘿椰香沙冰$72少少椰香,酸酸甜甜荔枝烏龍茶$48清香,唔太甜呢度有好多特飲,幾特別,好多都IGABLE下次想試下CDB特飲同食下cake hea下
LCX Chill住嘆韓菜
午市黎到,直望住個海景,不得了

Shopping完,叉電好hea處

Chill 住飲特飲食炸雞

醬油炸雞加鐵板香蔥$198
份量都好多下,每件size中上
炸雞粉薄,肉汁juicy,原味係少少鹹香
夾住香蔥,一啖雞,一啖蔥,好好食

惹味

泡菜煎餅$108
又係大大份,估佢唔到,
餅底係厚身少小,入面海量泡菜
啖啖都係,最正係配個沾汁
沾汁入面都有泡菜呀呀呀~
少少辣加泡菜同魚露鹹香,好正

菠蘿椰香沙冰$72
少少椰香,酸酸甜甜

荔枝烏龍茶$48
清香,唔太甜

呢度有好多特飲,幾特別,好多都IGABLE
下次想試下CDB特飲同食下cake hea下

2021-12-08 24 浏览
這韓式小餐廳,Sea Urchin udon 是這店的signature ,新鮮海膽配烏冬十分美味。醬汁濃厚的,每一口也感覺很滿足。 Pan fried scallop udon 用韓國傳統炸醬配上烏冬又是另一番特別配搭,大大的帶子口感豐富,如果讓我吃多幾粒更好。Lemon Lime Honey Bubbles 味道不酸,又醒神。Grapefruit orange honey bubbles 紅橙泡泡,grapefruit 蜜糖梳打水,不算太甜,感覺清新。

2021-11-17
用餐优惠
優惠券
2021-12-07 31 浏览
12月到,維港兩岸燈飾都已經亮晒燈Lu! 海港城Ocean Terminal 更加十色璀璨la!! 係海港城搵番間睇到兩邊景色既餐廳就最好喇,享受下萬家燈火的美麗 I love Hong Kong! LCX的奇納百川正好面對維港,最重要係菜色唔貴,用埋海港城coupon去食就super jetso🤩🤩各種韓式野食總有款arm食🥰奇納百川沙律 148果然有容乃大,超豐富超多種類又營養滿滿, 牛油果,雞蛋,雞扒,牛肉,芝士蕃茄同沙律菜,加埋新鮮開胃的柚子醋,全部mix埋一齊就perfect😀韓式牛肉包飯卷108蘿蔔牛肉,加埋紫菜上淡淡的麻油味,係阿豬媽的味道🥰🥰海鮮煎餅 128呢餅野個圓周好長好大碟,咬落有少少實,唔會太油太肥膩,魷魚粒粒係塊餅入面有口感,點埋醬勁惹味。五殼人蔘蜜糖茶52養生之選,入冬飲就最好

各種韓式野食總有款arm食🥰
奇納百川沙律 148

果然有容乃大,超豐富超多種類又營養滿滿,

全部mix埋一齊就perfect😀

韓式牛肉包飯卷108

蘿蔔牛肉,加埋紫菜上淡淡的麻油味,係阿豬媽的味道🥰🥰

海鮮煎餅 128

五殼人蔘蜜糖茶52

養生之選,入冬飲就最好