2021-12-29
本來一個尖咀海景,一份韓式炸雞,我已經完美地沉醉,再加上一個奇太郎LOGO,足以成為我二訪「奇納百川」既原動力。日頭就係光線引我再次回眸;夜晚則係漆黑之中堅持望見光譜。OKAY,時候都唔早,唔該…一份炸雞。👇📌KOREAN · DEEP FRIED CHICKEN -▪️ Kinabaji Deep Fried Chicken · Tons of Cheese - $198▫️ 即叫即整又新鮮滾熱辣既「奇太郎原味炸雞·鐵板芝士」上枱,鐵板上既芝士帶半溶狀態,就咁聽住果種咋咋聲,都夠哂滿足;而無骨炸雞食落外脆內軟,肉質係相當嫩滑,完全唔乾;配搭埋拉絲一齊食,份外惹味。📌KOREAN · APPETIZERS - ▪️ "Jokbal" Soy Marinated · Pork Knuckle - $138▫️ 第二個菜「韓式醬油·元蹄」裡面既肉同脂肪層次分明,肉質爽口又腍滑,加埋自家製醬汁,味道濃厚得黎唔會太鹹;旁邊仲有大量韓式配菜,整體感覺相當清新。📌D R I N K S -▪️ Frozen Mint · Lemonade - $72▪️ Peach Apple · Soju Cocktail
日頭就係光線引我再次回眸;夜晚則係漆黑之中堅持望見光譜。
OKAY,時候都唔早,唔該…一份炸雞。👇
奇太郎原味炸雞·鐵板芝士
鐵板上既芝士帶半溶狀態,就咁聽住果種咋咋聲,都夠哂滿足;
奇太郎原味炸雞·鐵板芝士
而無骨炸雞食落外脆內軟,肉質係相當嫩滑,完全唔乾;
配搭埋拉絲一齊食,份外惹味。
📌KOREAN · APPETIZERS -
韓式醬油·元蹄
▫️ 第二個菜「韓式醬油·元蹄」裡面既肉同脂肪層次分明,
肉質爽口又腍滑,加埋自家製醬汁,味道濃厚得黎唔會太鹹;
韓式醬油·元蹄
旁邊仲有大量韓式配菜,整體感覺相當清新。
📌D R I N K S -
冰檸·薄荷
▪️ Peach Apple · Soju Cocktail - $98
富士蘋果白桃·果醋真露
▫️ 試埋兩杯特飲「冰檸·薄荷」同埋「富士蘋果白桃·果醋真露」。
前者係用lemonade再溝埋mint,入口清爽解膩,同時唔會太甜,值得一試;
冰檸·薄荷
而後者「富士蘋果白桃·果醋真露」先講蘋果白桃香味濃郁,
再可以按自己喜好調配返真露既份量,我就鍾意酒味濃郁d,
兩者溝埋又幾夾,唔錯。
富士蘋果白桃·果醋真露